2016-04-11 1009 浏览
近期多來到旺角聚餐,上網search過發現原來黑布街新開了一間西餐,叫Lab 66(是陸陸雞煲的朋友嗎?)喜好嚐新的我就揀了這間新餐廳吃晚餐。 餐廳分了兩層,裝修看似很粗獷的又不失型格,主調以藍色及木為主。 餐牌: RED: 其實是鮮榨果汁,這裏有三款鮮榨果汁選擇,分別是Red, Yellow及green,每一款都會混合四至五款生果。我揀的RED有蘋果、士多啤梨、橙、桃及紅菜頭,這個配搭好養顏哦!味道甜得來帶輕輕的酸味,而且蘋果及士多啤梨的味道完美遮蓋著紅菜頭的草青味,不錯。 芝士焗西蘭花:先來一個簡單的小食芝士焗西蘭花,芝士和奶油落得相當重手,令每一顆西蘭花吃起來都啖啖芝士;烘焗過後的西蘭花仍然爽脆,也沒有「出水」的情況。 帆立貝墨汁意粉:平日吃到的所謂墨汁意粉,可能只用墨汁麵條,但這裡是用上墨汁煮成醬汁的,非常之有誠意,而帆立貝鮮甜,意粉又夠al dente,朋友們吃完全都變成「烏咀」,很有趣! 埋單每人大概百六蚊,卻有這樣好的食物質素,性價比超高,值得再來

餐牌:

2016-04-07 1279 浏览
上周五同老公去有「旺角蘇豪」之稱的黑布街吃紫薯窩夫,發現甜品店隔壁開了間以「實驗室」為名的食肆《Lab 66》,見有食客出入,趁勢探頭內望,原來店內裝潢頗型格,牆身外露銅喉及鐵鍊,配上天花垂吊著的鎢絲燈、水泥地板、店門外耀眼的霓虹燈招牌和藍色窗框,令餐廳滲出一室工業風。細看門外餐牌,店子原來主打新派 Fusion 菜,由中、西、韓、東南亞菜式,以至 Gelato 手工雪糕等都有供應,所以這晚下班後,兩口子特意來嘗新。推門內進,原來餐廳分為上下兩層,以石屎樓梯連接,地面一層地方雖然唔算好大,但勝在乾淨企理,而且可能是時間尚早的關係,店裡食客不多,配合近門口的落地大玻璃窗,一室開揚簡潔,感覺挺舒服。先拿起用木板夾著的餐牌細看,食物選擇唔算多,一頁過,包括有湯、頭盤、小食、主菜、飲品及手工雪糕等。另外還有一張印上食物相片的餐牌,好讓客人與 menu 互相對照,望落其實款款都好吸引,令人心大心細,還是將點餐任務交給老公,自己先點飲品。筆者向來偏愛凍飲,所以點了杯以新鮮芒果打成的芒果沙冰 ($32),輕啜一口,質感非常細滑,而且芒果味道好香濃,加上冰凍口感,入口夠曬透心涼。至於老公點的鮮搾果汁,
筆者向來偏愛凍飲,所以點了杯以新鮮芒果打成的芒果沙冰 ($32),輕啜一口,質感非常細滑,而且芒果味道好香濃,加上冰凍口感,入口夠曬透心涼。至於老公點的鮮搾果汁,有紅、黃、綠三款選擇,揀了這杯以菠蘿、香蕉、荔枝和雪梨鮮搾而成的 YELLOW ($38),味道酸甜交替,涼爽解暑,既醒胃又富果香。
食物方面,先來一客煙三文魚凱撒沙律 ($88) 打開胃口,唔好以為凱撒沙律滿街都是,一定沒甚麼驚喜,原來廚師非常之有心思,沙律特別用上玻璃瓶盛載端上,賣相的確令人耳目一新,而且打開瓶蓋時竟然還在冒煙,似玩甚麼分子料理。煙三文魚下得夠慷慨,有兩大片,而且非常厚身,入口油潤嫩滑、帶煙燻香味,配爽脆的沙律菜、香口的 croutons 同凱撒汁,食味一流。
熟識筆者的朋友,都知我是雞翼精一名,所以老公特別為我點來一客充滿創意的水牛單骨雞翼 ($68),水牛雞翼又或者單骨雞翼,相信大家都一定有食過,但以生炒骨方法來炮製雞翼,咁創新的做法,還是首次品嘗。雞翼以木板奉上,端上來時已炸至酥脆,面頭裹上一層亮麗的醬汁,入口外層脆漿好薄,口感鬆脆,酸甜汁亦調得啱啱好,味道帶少許香辣,增添不少食慾,吃時伴以西芹,可中和雞翼的油膩感。
吃過頭盤,接著是兩客小食,首先出場的這客是鑊仔廣島蠔餅 ($78),平日坊間吃到的蠔餅水準參差,咬不到幾口就滿嘴油膩,但這店的蠔餅,火候控制得宜,外層食落香脆不膩、內裡則保持軟綿,而最特別就是蠔餅所用的餡料,不是慣常見的蠔仔,而是用上飽滿多汁的日本廣島蠔炮製,粒粒肥嘟嘟、口感嫩滑,充滿蠔鮮味。再倒轉蠔餅一看,原來廚師好有心思,蠔餅煎至兩面金黃,而且蠔隻分量下得足、大片的蠔餅上面加上香蔥,蛋亦煎得夠香口,是筆者心水推介。
另一客小食點了鹹蛋炒魷魚鬚 ($78),講真,其實初頭齋睇個菜名,還以為成品會以黃金蝦的做法製作,原來個汁料是用了鹹蛋加雞蛋,混合黃薑粉炒香再調味著色,所以個醬汁食落有點似咖喱汁,唔怪得餐牌上寫著加 $28 可配蒜蓉包喇,原來是用來沾蛋黃醬汁一起吃的。個醬汁雖然幾綿滑,不過就略嫌鹹蛋味道偏淡,幸好魷魚鬚夠爽口彈牙,絕對唔會韌到好似擦膠咁。
壓軸主菜點了冠上餐廳名字的 Lab 66 推介鐵窩飯 ($128),可見餐廳對自家出品信心十足!鐵窩飯熱辣辣上桌,先撥開面頭鋪得滿滿的芝士,飯內有牛肉、冬菇、洋蔥、粟米和青椒,嘗一口旁邊的赤紅醬汁,味道甜中帶辣,原來據店員稱,這醬汁是以四川辣椒、泡椒和豆瓣醬炮製。立刻將飯與芝士絲撈勻,飯粒濕潤帶黏性,而且味道調校得剛好,入口微辣。至於窩底的飯焦,食落脆卜卜,配上肉碎非常有口感,惹味好吃,個人認為是必食推介。整體來說,店裡食物幾有創意,而且有好幾款菜式的配搭和味道都令人意想不到,絕對是有驚又有喜。
2016-04-06
2016-04-07 778 浏览
門面望落好企理,Menu上有各種不同種類款式等位等左超耐!點左煙三文魚凱撒沙津及石鍋飯.沙律到左係個樽仔.我同朋友即刻再對望左一下,忍唔住同侍應確認下係咪我地單點嘅煙三文魚凱撒沙津,因為個份量細到不得了!話唒都$88!未食過煙三文魚可以完全無味 沙律菜又乾 毫無誠意 被騙一次 唔會再尼
門面望落好企理,Menu上有各種不同種類款式
2016-03-23
2016-04-06 1490 浏览
黑白布街果然美食多多,記得在剛過去的冬季時,跟朋友到過旺角白布街的陸陸雞煲,而這次聽朋友介紹,在黑布街又有新店進駐,店名為「Lab 66」。聽到同樣是「66」令人不禁聯想起火鍋,但原來「Lab 66」主打中西fusion菜,跟火鍋截然不同,看到食物賣相吸引,就入內一試餐廳共分為上下兩層,下層設有一個水吧位置,所以較為擠迫。由於當時下層已滿座,所以侍應就直接帶我們走到上層樓梯位於店的一個角落,配上暗淡的燈光,好像也有點陰森呢,尤其在下雨天,行上濕滑的樓梯就要更加小心了。上層裝飾同樣簡約,水泥牆身配上七彩牆磚,感覺特別餐牌只有一份,共底面兩頁,一則印有大量美食圖片,圖文並茂,而另一則就分為數個類別,有湯,頭盤,小食,主食,手工雪糕,特飲,鮮榨果汁及熱飲品鮮榨果汁 - Red $38鮮榨果汁共3款,以紅/黃/綠3種顏色命名,我點的RED成份有蘋果,士多啤梨,橙,桃及紅菜頭。Yellow就有菠蘿,香蕉,荔枝及雪梨。而Green就有青蘋果,奇異果,橙,提子及檸檬。Red的味道香甜,當中以蘋果味及紅菜頭最為明顯,雖然略嫌紅菜頭帶有一陣草青味,但整體感覺清新健康芝士薯條 $48芝士薯條用上了粗薯條,
鮮榨果汁 - Red $38
芝士薯條 $48
[分數:7/10]

芝士薯條用上了粗薯條,再配上大量焗至金黃焦面的Mozzarella Cheese。輕輕拉起芝士,帶有少量芝士絲,熱辣辣的著條入口香脆,若嫌味道單調,還可沽一點茄汁或沙律醬同吃,而我就較為喜歡沙律醬,不會因為味道太濃而蓋過芝士香
生菜肉碎包 $68
[分數:8/10]

餐廳除了中西合壁外,還有泰式的生菜肉碎包,一客約有4-5件。肉碎內還混入了少量粟米,洋蔥,青椒及辣椒等。生菜的大小剛好適中,把大量的肉碎放到生菜面再包好,肉碎的味道較淡而且辣度不高,可自行添一點魚露提味,味道更佳
煙鴨胸跟饅頭 $88
[分數:7.5/10]

當晚最可愛的可算是這道煙鴨胸跟饅頭,長木板上放有9件煙鴨胸切件,以及4個迷你小饅頭。煙鴨胸每片也是厚厚的,上方還有著少許芝麻粒及照燒汁。而饅頭則比平常的細小,而我就直接先把饅頭打橫切開
煙鴨胸跟饅頭 $88
[分數:7.5/10]
把小饅頭切開後,再放兩片煙鴨胸在內,就像一個中式小漢堡,感覺豐富。由於饅頭及煙鴨胸同樣較乾所以需要多加一點照燒汁入內,饅頭入口軟軟的,而煙鴨胸則富口感,不過醬汁的味道相對單調,若可提供蜜汁或海鮮醬這類甜甜的醬汁,味道就更加豐富了
Lab 66推介鐵窩飯 $128
[分數:8/10]

餐牌上沒有寫明鐵窩飯內混合了甚麼配料,不過說得是這裡的招牌菜,相信絕對不會太差。窩飯上鋪滿了大量的芝士條,賣相有如韓式石窩飯。由於店員沒有幫忙混勻窩飯,所以自行拌勻時要小心點熱辣辣的石窩邊
Lab 66推介鐵窩飯 $128
[分數:8/10]

飯粒內混合了肉碎,粟米,蔥花,辣椒及大量芝士,另外還加入了大量韓式辣醬。飯粒入口富口感,帶肉香之餘,香辣味濃,的確惹味,不過辣度也不弱呢!再加上飯粒間的芝士絲,吸引非常
玫瑰花手工雪糕 $38
[分數:8.5/10]

甜品方面,款式不多,只有3款雪糕提供,不過口味獨特,有開心果,玫瑰花及茉莉花。粉紅色的手工雪糕質感教一般雪糕軟綿,奶味及玫瑰味同樣香濃,雖然$38只有一小球,但口感及味道同樣吸引,值得一試

Lab 66 (旺角)
旺角黑布街74號地下1號舖
以上消費:$ 450
味道:8/10
環境:8/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10

2016-04-06 1044 浏览
偶然經過發現新餐廳,門面感覺新鮮,於是決定試一試!先來一杯青蘋果提子果汁新鮮、清甜,感覺像無添加糖水,健康好飲。椒鹽牛柳粒串非常香,肉汁新鮮,配上少少甜的醬,一流。石鍋飯辣味好香,不攻鼻,牛肉新鮮,撈埋飯,作為是晚主食讓個胃非常滿足!唯一個咸蛋魷魚有少少失色,咸蛋不夠入味。仲有,如果張櫈可以有椅背,坐得舒服點,會更開心!
偶然經過發現新餐廳,門面感覺新鮮,於是決定試一試!

椒鹽牛柳粒串非常香,肉汁新鮮,配上少少甜的醬,一流。

唯一個咸蛋魷魚有少少失色,咸蛋不夠入味。

仲有,如果張櫈可以有椅背,坐得舒服點,會更開心!
2016-03-31
  • 椒鹽牛柳粒串
  • 青蘋果提子果汁
  • 石鍋飯
2016-04-05 1019 浏览
真心好失望,以為咁多人去食應該好正,點知.....一定無下次 同朋友去食, 點左個煙三文魚沙律, 諗住晚餐輕食就可以了!點知泥到見到個樽, 入面得兩塊再加一堆菜先講下墊底果d菜, 好乾無味, 有少少既沙律醬, 但都唔係太有味! 煙三文魚唔夠凍, 可能要再凍少少先拎出泥食都已經難, 仲要份量咁少! 食落個味同我平時去超市買冰鮮住既無分別囉....咁就要$88? 完全是被騙

煙三文魚沙律
2016-03-23
2016-04-03 1382 浏览
約朋友食飯,最忌就係唔知食咩好,A朋友又話要食西餐,B朋友又話要食日本野咁🙄喂呢間特別在韓式、西式、泰式,甚至中式都有得食,最岩一大班朋友食。 韓式泡菜炒黑豚肉片($78)加薄餅($28) 食左韓國野先!黑豚肉片都好冧而且唔肥,泡菜份量好多,唔會過熟,所以仍然保持泡菜既爽!就咁食呢,個味會比濃啲但唔太辣既,但夾埋薄餅同辣醬食就岩岩好!鑊仔廣島蠔餅($78) 中式style蠔餅都有!熱辣辣上枱,食蠔餅最忌成口油,但呢個唔油,個邊都好脆,但中間都好多冧好多肉,但蠔肉好似有啲細粒同少(但有機會係我啲朋友食晒啲蠔既😂),唔錯既。芝士蕃茄醬黑豚肉柳($148) 終於到我揀既西式啦😍個黑豚肉柳好冧同juicy, 一啲都唔韌,蕃茄醬(唔係hea野茄汁,真係有茄肉嫁)加埋芝士真心無得輸!芝士份量都多!不過個配菜薯角就可以熟少少,咁就perfect,可是整體份量較少。手工雪糕gelato($38) 有三種味,開心果味、玫瑰花味同茉莉花味。最好味係開心果味,好濃!但其餘兩種就一般,有點似食緊香精咁😂呢間餐廳食物質素都唔錯,但價錢略嫌有點貴。

韓式泡菜炒黑豚肉片($78)加薄餅($28)
韓式泡菜炒黑豚肉片加薄餅

鑊仔廣島蠔餅($78)
鑊仔廣島蠔餅

芝士蕃茄醬黑豚肉柳($148)
芝士蕃茄醬黑豚肉柳

手工雪糕gelato($38)
手工雪糕gelato

呢間餐廳食物質素都唔錯,但價錢略嫌有點貴。
2016-04-02 1446 浏览
今次朋友帶我去咗間新冇耐嘅餐廳食野,聽佢地講到好吸引,話係食FUSION菜,即係將中西合壁混合兩種元素嘅個環境都幾特別,有兩層,但條樓梯舊舊地,好有啲唐樓嘅感覺好鍾意佢地啲餐具,粉藍色大大隻嘅碗,配埋粉藍杯墊,好靚!前菜我地叫咗煙三文魚凱撒沙律,啲菜同三文魚放咗係個樽到,打開竟然有煙!煉三文魚好香,沙律菜都好爽口,入面重有少少麵包粒,夾埋一齊食好好食之後叫咗兩款小食,講咗韓式泡菜炒黑豚肉片先,一份78蚊,可以加多28蚊另加薄餅,泡菜炒豚肉好香口,唔係幾辣薄餅就有四塊,重會比埋芝士同個醬你打開薄餅首先放啲豚肉同泡菜落去,之後就放芝士同醬汁,再包住黎食,好惹味,不過覺得豚肉嘅份量唔算太多,每件都只係得兩塊肉仔另一樣小食係鑊仔廣島蠔餅,平時係大排檔多數都炸得好唔規則,但依到就成個餅咁,個鑊仔重要好熱同好重,要小心啲唔好辣親鑊仔廣島蠔餅好似塊pizza咁,要自己切開幾舊,個邊位好脆,不過都幾多油下而且個底濃咗少少,唔知係咪因為擺耐咗不過蠔仔無腥味,份量都算幾多嘅,重有少少外脆內較嘅感覺主食就有香草醬燒豬軟骨,個樣都幾黑下,但啲燒烤醬好好食,豬軟骨整到勁腍,食落去完全唔似脆骨,個口感直情似係脂肪
今次朋友帶我去咗間新冇耐嘅餐廳食野,
聽佢地講到好吸引,話係食FUSION菜,
即係將中西合壁混合兩種元素嘅
個環境都幾特別,
有兩層,但條樓梯舊舊地,
好有啲唐樓嘅感覺
好鍾意佢地啲餐具,
粉藍色大大隻嘅碗,
配埋粉藍杯墊,好靚!
前菜我地叫咗煙三文魚凱撒沙律,
啲菜同三文魚放咗係個樽到,
打開竟然有煙!
煉三文魚好香,
沙律菜都好爽口,
入面重有少少麵包粒,
夾埋一齊食好好食
之後叫咗兩款小食,
講咗韓式泡菜炒黑豚肉片先,
一份78蚊,可以加多28蚊另加薄餅,
泡菜炒豚肉好香口,唔係幾辣
薄餅就有四塊,重會比埋芝士同個醬你
打開薄餅首先放啲豚肉同泡菜落去,
之後就放芝士同醬汁,
再包住黎食,好惹味,
不過覺得豚肉嘅份量唔算太多,
每件都只係得兩塊肉仔
另一樣小食係鑊仔廣島蠔餅,
平時係大排檔多數都炸得好唔規則,
但依到就成個餅咁,
個鑊仔重要好熱同好重,
要小心啲唔好辣親
鑊仔廣島蠔餅好似塊pizza咁,
要自己切開幾舊,
個邊位好脆,不過都幾多油下
而且個底濃咗少少,
唔知係咪因為擺耐咗
不過蠔仔無腥味,
份量都算幾多嘅,
重有少少外脆內較嘅感覺
主食就有香草醬燒豬軟骨,
個樣都幾黑下,
但啲燒烤醬好好食,
豬軟骨整到勁腍,
食落去完全唔似脆骨,
個口感直情似係脂肪,
另外重有啲薯條都好好食
而且雪糕好滑,
重有啲奶味,
好好食
飲品其實我地一開始揀咗杯Dark Choco
佢寫咗係dessert drink,
但原來都真係成杯甜品咁,
入面係好濃嘅朱古力,
上面就超多忌廉,
真係唔知當佢係甜品定飲品好
不過如果真係想飲,
我諗等食晒飯先叫會好啲,
因為上面嘅忌廉不停流落黎
2016-04-02 222 浏览
今日同朋友係附近傾野,於是就去左試下呢間餐廳,之前經過已經有啲興趣,但係一直搵唔到人一齊去食,而家終於搵到人緊係食喇。一入去就感覺到都幾大嘅,氣氛又幾好咁,都算係個食飯嘅好地方。煙三文魚凱撒沙律沙律都幾令人驚喜,餐廳係用樽上沙律,客人一打開會有煙飄出黎,就好似乾冰咁樣,真係幾有氣氛架,沙律菜嘅量都算多,又唔會太多醬,煙三文魚又好鮮味芝士薯條呢個芝士薯條裡面嘅芝士同薯條嘅份量都算多架,而且仲有沙律醬同茄汁配埋真係幾好架。韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅泡菜黑豚肉入口好好香濃,肉質厚實,另外配埋啲薄餅帶黎左額外嘅口感,令人驚喜。烤香草醬燒豬軟骨呢個豬軟骨佢肉味夠晒濃,醬夠晒多,即使係軟骨都做到軟綿綿,有入口即溶嘅感覺Lab66推介招牌石鍋飯石鍋飯上枱嘅時候侍應食客面前炒,夠晒功架,飯入口唔會太辣,而且有芝士係裡面令味道更為昇華了,真令人想一食再食。煙鴨胸配饅頭煙鴨胸煎得口感岩岩好,唔會太乾,夾埋饅頭食真係有特色,都係第一次咁樣食煙鴨胸,估唔到同饅頭出奇咁配合。
煙三文魚凱撒沙律
芝士薯條
韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅
烤香草醬燒豬軟骨
Lab66推介招牌石鍋飯
煙鴨胸配饅頭
2016-04-02 1233 浏览
路過 黑布街, 發現這間新開張不久的 Lab 66, 於是入內幫襯 ~門面裝修得很有個性 ~餐廳的裝修很有一種 車房/貨倉、堅固的感覺, 餐廳共有兩層用餐區的 ~ 簡單易明的 menu ~ 椰汁菠蘿沙冰 $32沙冰打得幼細, 菠蘿的味道較椰汁重, 味道酸酸甜甜, 十分開胃, 好喝 ~鹹蛋炒魷魚鬚 (配蒜蓉包) $78蒜蓉包 熱氣騰騰的, 烘得香脆而不會過於硬身, 蒜蓉味道濃香 ~鹹蛋炒魷魚鬚外觀討好, 鹹蛋醬的味道金香惹味, 魷魚鬚彈牙 .... 用蒜蓉包沾以鹹蛋醬來吃, 口感層次豐富, 味道更是一絕 ~鑊仔廣島蠔餅 $78 以鐵板盛載, 做法不似潮州的蠔餅, 也不似台式蚵仔煎 .... 蛋餅厚而乾身, 而非脆邊乾身的蛋餅, 蠔仔飽滿, 入口充滿鮮味, 既好吃又夠風味 ~本篇完 ~
門面裝修得很有個性 ~
簡單易明的 menu ~
椰汁菠蘿沙冰 $32
鹹蛋炒魷魚鬚 (配蒜蓉包) $78
蒜蓉包
熱氣騰騰的, 烘得香脆而不會過於硬身, 蒜蓉味道濃香 ~
鹹蛋炒魷魚鬚
外觀討好, 鹹蛋醬的味道金香惹味, 魷魚鬚彈牙 ....
用蒜蓉包沾以鹹蛋醬來吃, 口感層次豐富, 味道更是一絕 ~
鑊仔廣島蠔餅 $78

本篇完 ~

2016-04-01 1883 浏览
上個月,得知旺角黑布街開了一間新餐廳 Lab 66! 那天放工,跟大眼妹好友一訪新店!  我們走到旺角食飯,餐廳在黑布街,位置格攝! 佔地兩層的咖啡店,  以工業風裝潢,型格鎢絲燈、掛鉤、灰色水泥牆…我卻喜歡踏進店子時,見到地下的馬賽克磚,為沉色的店子添上色彩! 供應: 亞洲美食、頭盤、小食、主菜、咖啡、茶、果汁、雪糕…等。 TWG tea (Magic moment) $28意想不到這裡供應 TWG tea,我們感到很驚喜!  直接加入茶葉泡茶,真材實料!  並非用上茶包;茶味清香,入口清而微甘!  令人一試愛上!不用 $30 便喝到,認真抵飲! 鑊仔廣島蠔餅 $78炸至金黃香脆,可能是先入為主的關係,覺得特別美味有風味!  入口是濃郁鮮美的蠔!  每人分食半個很開心又滿足! 青木瓜絲窩筍絲沙律配燒豬頸肉 $88用上玻璃樽裝賣相已經夠特色,還要以蘋果木煙燻入樽,開瓶時會有一絲絲白煙滲出,更有驚喜! 青木瓜窩筍絲口感清爽,豬頸肉帶有煙燻味,提升其口味!  沙律醬似是超市買到而熟悉的味道!  令人開胃又清新!相對比較貴! 咸蛋魷魚鬚 $78惹味的醬汁把魷
上個月,得知旺角黑布街開了一間新餐廳 Lab 66
那天放工,跟大眼妹好友一訪新店!
 我們走到旺角食飯,餐廳在黑布街,位置格攝!

佔地兩層的咖啡店,
TWG tea (Magic moment) $28
意想不到這裡供應 TWG tea,我們感到很驚喜!
 直接加入茶葉泡茶,真材實料!
 並非用上茶包;茶味清香,入口清而微甘!
 令人一試愛上!不用 $30 便喝到,認真抵飲!
TWG tea (Magic moment)
鑊仔廣島蠔餅 $78
炸至金黃香脆,可能是先入為主的關係,覺得特別美味有風味!
 入口是濃郁鮮美的蠔!
 每人分食半個很開心又滿足!
青木瓜絲窩筍絲沙律配燒豬頸肉 $88

青木瓜窩筍絲口感清爽,豬頸肉帶有煙燻味,提升其口味!
 沙律醬似是超市買到而熟悉的味道!
 令人開胃又清新!相對比較貴!
青木瓜絲窩筍絲沙律配燒豬頸肉
咸蛋魷魚鬚 $78
惹味的醬汁把魷魚鬚也入味起來!
 顯得更鮮美,卻是不及其他食物那麼突出!
卡邦尼意粉溫泉蛋 $108
賣相不錯!

這款意粉是較穩陣的選擇,調味剛好,幾合胃口!

軟硬適中的意粉慢慢拌勻溫泉蛋蛋漿,口感即時變得濕潤,味道濃郁,食完也不覺得膩滯!
伯爵茶雪糕 $38
伯爵茶實在飲得多,雪糕絕對是新嚐試!的確很好奇又有新鮮感!

起初以為雪糕會混合伯爵茶葉,卻不見有,其味道有點不太夾,不算很甜!
 一試無妨!
2016-03-02
青木瓜絲窩筍絲沙律配燒豬頸肉
TWG tea (Magic moment)
2016-04-01 978 浏览
陪相公在買波鞋行到累死後, 當然去附近食下野啦~名字奇特的Lab 66 (66 Lam 係咪Lam Lam 利?) 試下先~餐廳有兩層, 都是比較Raw的設計~先來個Yellow (HKD38) ~ 是鮮搾的菠蘿, 香蕉, 荔枝及雪梨, 香蕉及菠蘿味較濃睇菜單有好多特別的煮菜, 經店員的介紹下叫了幾道餸菜, 先來個咸旦魷魚鬚 (HKD78) 跟的法式香脆蒜蓉包 (HKD28)蒜蓉包焗至金黃色, 蒜蓉味超濃, 香脆可口, 不過這味道已經那樣濃烈的蒜蓉包, 如果加上咸旦魷魚鬚會唔會好鹹呢?冬蔭功 (HKD88), 這個冬蔭功一上桌都已經聞到酸味十足~內裡有兩隻大蝦, 肉質鮮味爽滑雖然是冬陰功, 但還是帶點越式的食材, 如這些貢丸 (或肉丸), Fusion 越泰的冬陰功湯, 味道比較酸, 而辣味就相對少, 所以對於喜酸的朋友可以一試.煙三文魚凱撤沙律 (HKD88), 已玻璃瓶裝的沙律, 內裡不停冒煙, 店員叫我們過一陣才打開呢,不知內裡有可乾坤呢? 原來這煙是蘋果木煙, 開瓶時會有一絲絲蘋果香味煙滲出, 真的是色香味俱全.咸旦魷魚鬚來了, 以為是一般的黃金蝦製法, 但原來沾上秘製咸旦醬汁
陪相公在買波鞋行到累死後, 當然去附近食下野啦~
餐廳有兩層, 都是比較Raw的設計~
內裡有兩隻大蝦, 肉質鮮味爽滑
咸旦魷魚鬚來了, 以為是一般的黃金蝦製法, 但原來沾上秘製咸旦醬汁的魷魚鬚, 沒有想像中般鹹之餘而保留了咸香; 同時也令魷魚鬚的鮮味特出. 肉質爽脆彈牙的魷魚鬚加上咸香, Yummy~
先前說的咸旦魷魚鬚是可以跟蒜蓉包一起吃, 不過本身蒜蓉包味道單單食它己經有足夠的味道, 加上咸旦醬就覺得有點Over了~
煙鴨胸配饅頭 (HK88), 這個Fusion 玩味得來味道恰如其份, 將北京田鴨Fusion 為西式煙鴨胸煎香後,
加上炒香的洋蔥及特制燒汁, 夾在即叫即蒸的中式饅頭一起吃,
沒有平時食北京田鴨時的油膩感, 同時加上帶甜的燒汁及香蔥, 味道口感特別得來也令人深刻的說~
卡邦尼意粉溫泉蛋 (HKD108), 店員說溫泉蛋採用sous-vide低溫慢煮及以真空狀態處理, 所以溫泉蛋可以保持到半熟狀態之餘也蛋香味濃, 並非一般將表層蛋白煮至熟透的Poached eggs可比, 配上卡邦尼意粉, 味道濃郁, 賣相味道一流
芝士醬蕃茄醬黑豚豬扒(HKD148), 初看以為店員上錯芝士千層麵, 但原來這像芝士千層麵的實是黑豚肉豬扒, 肉質鮮嫩鬆化芝士味十足, 配搭微酸的蕃茄, 去了油膩感之餘也十分開胃呢~
最後來個手工雪糕, 我就叫了開心果Gelato (HKD38), 不說我以為食了真的開心果, 就連那種只有新鮮烤焗開心果味道也從雪糕中溢出, 但明明沒有吃到開心果仁碎, 真的是驚喜連場呢~

2016-03-05
  • 手工雪糕
  • 煙鴨胸配饅頭
  • 咸旦魷魚鬚
2016-04-01 818 浏览
旺角的黑布街及白布街除多汽車用品店外,食肆也不少。所以今次去睇完汽車用品,就在這順道吃個晚餐。而這間LAB 66是新開不久的。- 鹽燒牛柳粒串賣相精緻,三串排列並有蜜糖芥末醬。牛柳肉質夠嫩滑JUICY,外面香脆,粒粒厚度十足。不點汁已經不錯,但如果點那甜芥末醬加點黑椒,又是另一番味道。- 石窩飯飯面舖滿滿的芝士,再配以冬菇香蔥粟米菠蘿等材料及主角牛肉及雞蛋,並以辣椒醬置其中。攪拌後,整個飯變成橙色,加上芝士已溶化並發出香噴噴,食落帶點辣味,夠特別。- 冬蔭功以小洋蠋在鍋子下不斷保溫,湯中兩隻大蝦食落肉質爽脆夠新鮮,但湯特別地沒有加入椰汁,所以味道偏酸多點,並慢慢滲出微辣。材料非常足,除有大蝦外,還有油炸鬼、肉丸、香茅、薑、車厘茄等湯,令人開胃清新,熱辣辣的冬蔭公,正!!- Green (青蘋果、奇異果、橙、提子、檸檬)清新得來又不會過甜,不同的水果汁加起來有不同層次味道,幾特別。
- 鹽燒牛柳粒串
- 石窩飯
- 冬蔭功
- Green (青蘋果、奇異果、橙、提子、檸檬)
2016-03-06
2016-04-01 689 浏览
今日幫朋友慶祝生日,於是就去左試下呢間餐廳,之前已經一直想試,但係一直都無時間去試,而家終於有機會緊係即刻食喇。一入去就感覺到舒適嘅感覺,地方俾感覺都算寬敞,好適合幾個人黎傾下偈食下野煙三文魚凱撒沙律呢間餐廳嘅沙律好特別,當開會有煙慢慢咁飄出黎,呢陣陣由燃燒蘋果木產生嘅煙,令倒出沙律上枱嘅時間就好似仙境一樣,煙三文魚唔算太肥,又大大片,沙律菜鮮味,都係第一次食到咁特別嘅沙律。芝士薯條呢個芝士薯條裡面嘅芝士同薯條嘅份量都算多架,而且仲有沙律醬同茄汁配埋真係幾好架。韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅泡菜黑豚肉入口好好香濃,肉質厚實,另外配埋啲薄餅帶黎左額外嘅口感,令人驚喜。Lab66推介招牌石鍋飯飯上枱嘅時候侍應會配適當醬汁再係食客面前炒,真係幾惹味,食左呢個真係刺激到人有唔小食慾架,不過就略嫌真係有小小多油囉。生菜肉碎包炒肉碎內裡料又好足,而且唔會有嗆口嘅感覺,雖然無泰式餐廳咁香,但配埋啲清爽嘅生菜,真係好有層次。
煙三文魚凱撒沙律
芝士薯條
韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅
Lab66推介招牌石鍋飯
生菜肉碎包
2016-04-01 609 浏览
今晚天空寒冷,又落著毛毛細雨,Step和娘子在旺角Window Shopping,一心想去黑布街食日式拉麵 ;誰不知一轉入黑布街,娘子就被一間新開的餐廳所吸引 … Umm… 嚴格一點來說一間實驗室 – LAB66 。這間LAB66裝修設計可以用RAW來形容,富有現在所流行的工業風,用上了大量石屎和鐵做設計原素;大門沒有富麗堂皇的裝橫,只是用上簡單的藍色玻璃鐵門,門關天花用上不銹鋼架扣著石屎天花,還有鐵鍊懸掛在半空,牆燈很有電影佈景中地下實驗室/地下室用的那一款 ;門窗一樣用上了藍色鐵框玻璃窗,配上2扇黑色鐵柵拉閘,如果Step跟你說現在我們入去實驗室(而非餐廳),相信沒有人會懷疑 ;入到店內,石屎和鐵的運用繼續延續,右手邊水吧用上了很多鐵造水喉來做酒杯架和儲物架,而背後的牆卻用上了實驗室式樣的白色帶點污穢的瓷磚,加上不同顏色燈光的配襯下,老實說氣氛有點陰深:ghost 果然懂得燈光運用:like ;而牆上也裝上了自家設計的藝術品,也令Step大開眼界 :這個用縱橫交錯的水管砌成的燈飾,用上了光度較為暗淡的燈泡,一樣夠RAW又有型格 ;另一邊的石屎柱也扣上了一大串生銹
;誰不知一轉入黑布街,娘子就被一間新開的餐廳所吸引
… Umm… 嚴格一點來說一間實驗室 – LAB66

入到店內,石屎和鐵的運用繼續延續,右手邊水吧用上了很多鐵造水喉來做酒杯架和儲物架而背後的牆卻用上了實驗室式樣的白色帶點污穢的瓷磚,加上不同顏色燈光的配襯下,老實說氣氛有點陰深:ghost
果然懂得燈光運用:like

而牆上也裝上了自家設計的藝術品,也令Step大開眼界
另一邊的石屎柱也扣上了一大串生銹鐵鍊和鐵扣,令整個餐廳的氣氛更鬼異,更撲朔迷離
不同的酒樽倒插在水管接口,是否代表這裡賣的酒類飲品也是fusion出來呢
?
因為地下已經客滿,Step和娘子被安排在上層用膳,行上石屎味十足的樓梯;
到了上層後,裝修與下層也是互相呼應(石屎,藍色油漆和白色帶點污穢的瓷磚);
可能Step看周圍的裝飾太過入神了,娘子立即板起了臉
,此時Step立即看看Menu有甚麼美食先
LAB66果然是一個Fusion菜實驗室,除了有泰國菜之外,還有越菜、韓國菜、中式菜和西式菜,真的是花多眼亂
;Waitor說Menu會隨著時間轉變,日後會有更多不同的fusion菜提供;事不宜遲,立即試試先。

Yellow($38)
(4♥/5♥)

這裡的鮮榨果汁只是用顏色來order,而顏色就是指所用的生果顏色,等Step來介紹一下

1) Red
包括了蘋果、士多啤利、橙、桃和紅菜頭。

2) Green
包括了青蘋果、奇異果、橙、提子和檸檬。

3) Yellow
包括了菠蘿、香蕉、荔枝和雪梨。
Yellow
娘子order了Yellow,送來時果汁的顏色是黃色,感覺特別;
Yellow 2
娘子說這杯飲料入口感覺清新,不算很甜(亦不覺酸)
,相信師傅想用生果的鮮味所以沒有加任何調味,口感帶有點果碎
,而當中的香蕉味有點蓋過了其他生果的味道,整體味道不俗好味道!!

Magic Moment by TWG 1873($28)
Magic Moment by TWG 1873
而Step則點了這個熱茶;天氣寒冷,當然飲一點熱飲比較好
,除了檸檬茶和檸檬水外,熱飲還有2款TWG熱茶。
茶葉 - Magic Moment by TWG 1873
茶葉用上了TWG品牌,質素有一定保證;而且茶葉的份量不少,只需在茶壺中焗一會,茶味濃郁而且香味撲鼻,Nice!!

冬陰公($88)
冬陰公
這個冬陰公出場很有排場
,原因除了用上一個小鍋盛載著冬陰公湯外,還有一個小火爐在小鍋下面令湯保持著溫度
湯面 - 冬陰公
湯面有著不少香草香矛,還有兩只大大隻的海蝦浮著;湯料當中還有油條、磨菇和肉丸等;
大蝦 - 冬陰公
喝了一口湯,味道酸辣濃郁,但因椰奶味不多,口感未算滑溜;相信師傅用青檸較多,酸味十足,夠醒胃,反而辣度卻一般,但這個辣度相信大部份食客都可以接受,而且飲後湯味還有回甘感覺,正
磨菇肉丸 - 冬陰公
海蝦鮮味不俗,吸了冬陰功的酸辣味後,更為惹味,肉質新鮮嫩滑啖啖肉
,加上有點越式fusion的磨菇和肉丸,油條在湯中久泡後變得軟綿綿,口感層次不錯,娘子食到直豎姆指

煙三文魚凱撒沙律($88)
煙燻中的煙三文魚凱撒沙律
看到這個沙律,大家當然明白沙律放有煙三文魚做配菜;但在LAB66來說,這個『煙』字卻有另一個意思… 沙律其實用了玻璃樽來盛裝,目的不是為了美觀或用來扮做實驗,而是為了加入蘋果木『煙』

跟據店員解釋,用蘋果木煙燻入樽,沙律會慢慢吸收蘋果木煙的香味,令沙律做到色香味俱全的效果
;而且開樽時,會散發出一絲絲白煙,做到好像在做實驗一樣
。(果然要灌切實驗室主題
蘋果木煙釋放中 - 煙三文魚凱撒沙律
沙律來到時,玻璃樽內煙霧濛濛,開蓋時真的有白煙四散的效果
用料 - 煙三文魚凱撒沙律
沙律中蔬菜的份量不少,新鮮爽脆,而且芝士味香濃,配以麵包碎一起進食,味道不俗
,但可能煙燻的時間不夠,吃時吃不到蘋果木煙的味道;
煙三文魚 - 煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚卷成玫瑰花的形狀,但一拉開後卻只有一片,感覺份量少了一點;
雖然只有少少的一片,但鮮味依然,入口煙韌嫩滑
,如果可以再多兩三片的話,就完美了。

咸蛋魷魚鬚($78)
(4♥/5♥)配蒜蓉包($28) (4.5♥/5♥)
咸蛋魷魚鬚 + 蒜蓉包(3.5♥/5♥)
咸蛋魷魚鬚
這個咸旦魷魚鬚,看到菜名還以為是中式名菜黃金蝦有同曲異工之類,但原來Step想法錯了

師傳先用咸蛋黃煮成特制醬汁(裡面還有洋蔥、青椒等配料),然後沾上煮熟的魷魚鬚;如果配蒜蓉包的話,還可以用蒜蓉包沾上蛋黃汁和魷魚鬚一起吃,店員說這個是小店誠意之作
魷魚鬚 - 咸蛋魷魚鬚
Step先試魷魚鬚,只用目測,魷魚鬚的數目已經有十多條;魷魚鬚爽口彈牙,輕硬適中,鮮味不俗

咸蛋醬汁除了提供了適當的咸味外,還有蛋黃油油帶質感的口感,用濃濃的咸蛋醬汁代替平時食魷魚鬚用的豉油,味道甚match,非常惹味
;Step和娘子食到停不了
蒜蓉包
蒜蓉包用上了銀色器皿來盛裝,感覺有點監獄風雲feel
蒜蓉包2
師傅先將法式麵包烤脆後,再塗上秘制蒜蓉醬後再烤,怪不知蒜蓉包如此香脆可口,再加上粒粒的蒜蓉留在麵包上,口感一流
;這個秘制蒜蓉醬油潤香濃,惹味可口,又是食到停不了口
咸蛋魷魚鬚配蒜蓉包 - 咸蛋魷魚鬚
用咸蛋醬汁沾上蒜蓉包一起吃,可以說有點失落感
,原因2者的味道都偏向濃郁帶點咸味,一起吃雖然口感一流,咸蛋醬汁可以中和部份蒜蓉包的油膩感,但味道就會變得咸了一點

Step和娘子都覺得2者分開吃會更為好味道。

鴨胸配饅頭($88)
(4.5♥/5♥)
鴨胸配饅頭
西方的鴨胸配上中式的饅頭,明顯就是中西fusion菜,師傅先將西式鴨胸煎香,用來當作中國的北京填鴨,而饅頭則是北京填鴨的麵粉薄餅,有味洋蔥則當作為青瓜大蔥,感覺新穎有趣
鴨胸 - 鴨胸配饅頭
饅頭 - 鴨胸配饅頭
碟上除了有4件饅頭和8片煎香的鴨胸外,還有炒香調好味道的洋蔥和師傅秘制燒汁;
饅頭夾鴨胸 - 鴨胸配饅頭
食法就是好似食北京填鴨一樣,將饅頭從中間切開,再放入沾有少少燒汁的鴨胸和洋蔥,包好後一起進食
秘制燒汁 - 鴨胸配饅頭
Step覺得鴨胸和饅頭味道正常,但能令所有食材融為一體,有marriage感覺的
,就是這個秘制燒汁;燒汁味道有點像叉燒醬的味道,但當然師傅有調過少少味啦(甜中帶點酸辣)
;因為味道較為濃郁,只需要將饅頭或鴨胸沾一點點就可以了,否則燒汁的味道會蓋過鴨胸和洋蔥味。

整體來說這個菜式令Step和娘子驚喜萬分,中西fusion得非常合拍
;不過略嫌饅頭數目較少,如果可以有半打饅頭,就更為完美了。

卡邦尼意粉溫泉蛋($118)
(4.5♥/5♥)
卡邦尼意粉溫泉蛋
據店員所講,這個西日fusion菜,溫泉蛋的煮法有點不同,師傅採用sous-vide低溫慢煮,再以真空狀態處理,好處就是令蛋白和蛋黃皆在半熟帶點流質的狀態,令賣相更好
溫泉蛋 - 卡邦尼意粉溫泉蛋
這個卡邦尼意粉,忌廉汁煮得黏黏的,味道香濃;意粉口感爽口煙韌有咀嚼感
流心蛋黃 - 卡邦尼意粉溫泉蛋
再將溫泉蛋弄穿,蛋黃醬慢慢流出後再和意粉撈勻;
撈勻後的卡邦尼意粉溫泉蛋
入口時忌廉和蛋香撲鼻,加上忌廉汁加了蛋黃汁後味道濃郁,意粉口感更為香口滑溜,美味可口,娘子說這個是她的最愛。

美味其實就是這麼簡單!!

芝士蕃茄醬黑豚肉柳($148)
(3.5♥/5♥)
芝士蕃茄醬黑豚肉柳
師傅先將蕃茄醬塗在黑豚肉上面,再用芝士將全塊黑豚肉封好,焗完後變成一塊像皇袍加身的黑豚肉柳
豚肉柳 - 芝士蕃茄醬配豚肉柳
Step用刀切開黑豚肉,發現黑豚肉肉質鬆軟
豚肉柳2 - 芝士蕃茄醬配豚肉柳
一口試試,黑豚肉並沒有調味,肉味香濃,肉質鬆軟Juicy,好味道
芝士蕃茄醬 - 芝士蕃茄醬配豚肉柳
蕃茄醬出奇地的厚厚的芝士減少了『漏』的感覺,但取而代之的就是有點偏酸;
Step和娘子試過撥走蕃茄醬只吃芝士加黑豚肉柳,但芝士味太重,令黑豚肉變得既『漏』又有點膩,結果還是只吃黑豚肉柳(撥開芝士和蕃茄醬)味道最為適中 ^^";
但其實只要是蕃茄醬的味道稍為少一點酸,這個芝士蕃茄醬的配搭就會更為完美
薯角 - 芝士蕃茄醬黑豚肉柳
碟上的炸薯角炸得香脆,外脆肉軟,加了一點鹽來調味,不錯

開心果手工雪糕($38)
開心果手工雪糕
這個雪糕Step order給有第二個胃的娘子,娘子說這個雪糕甜味適中不太冰,口感香滑,而且開心果味濃郁,有驚喜!!

LAB66果然是一個食物實驗室,憑著師傅的經驗和創意,提供很多不同的國家的fusion菜式,令Step和娘子大開眼界;

雖然設計菜餚創意是重要,但LAB66也沒有忘記最基本的核心價值 – 味道;

由於Menu還在轉變中,暫時沒有套餐選擇,希望日後能夠讓顧客選擇套餐,令價錢更為實惠。
LAB66繼續創作更多不同國家的fusion菜,可以令Step和娘子下次來時耳目一新,繼續做實驗室的味覺試驗者
题外话/补充资料: MENU還在轉變中,暫時沒有套餐選擇,只可以單項Order…
2016-03-05
Yellow