2016-03-21 418 浏览
小時候, 常常會經過黑布街, 很冷清的地段, 但今時今日, 這裡變得相當熱鬧, 一家接一家的甜品店, 餐廳在這邊開業, 而Lab 66就是最新的一家.這裡的環境很有特色, 蠻有光影的美感. 想不到小店也有BB凳, 真好, 讓小晴晴也能自己坐, 跟我們一同進食.椰汁菠蘿沙冰 $32: 8.5分, 由飲品開始, 椰汁菠蘿沙冰帶香甜的椰汁味, 以及甜美的菠蘿味, 兩者的配搭很匹配, 而且不會太冰, 很解渴.YELLOW $38: 文迪選來的是YELLOW, 結合了菠蘿, 香蕉, 荔枝, 以及雪梨, 一看就知道是健康的選擇.煙三文魚凱撒沙律 $88: 8分, 先來客沙律吧, 煙三文魚凱撒沙律, 竟然有煙燻效果, 有趣, 沙律菜是清爽的, 而煙三文魚肉質亦對辦.番茄牛肉濃湯烏冬 $98: 7.5分, 當然要點選食物給小晴晴, 番茄牛肉濃湯烏冬就最適合她. 擔心湯太濃, 落單時吩咐分了湯. 烏冬的質感不俗, 而那個番茄牛肉濃湯, 其實湯料有點奇怪, 為何有響鈴及油條?鑊仔廣島蠔餅 $78: 7分, 繼續下來的是鑊仔廣島蠔餅, 廣島蠔是幾有鮮味的, 不過餅底有點像薄餅, 還是喜歡正常版本的蠔餅多一點
鑊仔廣島蠔餅 $78: 7分, 繼續下來的是鑊仔廣島蠔餅, 廣島蠔是幾有鮮味的, 不過餅底有點像薄餅, 還是喜歡正常版本的蠔餅多一點.
芝士焗西蘭花 $68: 7.5分, 至於芝士焗西蘭花, 份量不太多, 但賣價要$68, 偏貴. 芝士味道是幾香濃的, 加上我愛吃西蘭花, 也滿意的.
煙鴨胸配饅頭 $88: 7.5分, 也點選了煙鴨胸配饅頭, 主要是讓小晴晴吃饅頭, 這個組合, 說真的, 不太匹配, 煙鴨胸跟饅頭是各自為政, 不過鴨胸點上醬汁後事幾惹味的.
開心果雪糕 $38: 8.5分, 最後選來兩客gelato, 開心果味的, 質感相當滑溜, 開心果香突出, 微甜, 令人驚喜.
茉莉花雪糕 $38: 7分, 不過茉莉花雪糕就雪得太冰, 影響了質感及食味, 入口也不太吃得出茉莉花的香味了.
Lab 66這家食物實驗室, 供應的菜式跟平日吃開的是有點不同, 也蠻有特色, 特別令人驚喜的是香滑而開心果味香濃的開心果雪糕, 愛吃雪糕的朋友要留意了.
2016-03-20 286 浏览
餐廳營造出工業風的粗獷、神秘、個人特色十足, 仿造廢棄老工廠、倉庫,明顯的管線裸露、斑駁水泥磚牆,傳達頹廢不羈、追求自由的藝術家性格, 未食野已經有好好既視覺享受啦墨魚串串, 其係係用魚片再加上墨魚粒整成. 有咬口,香滑紮實彈牙,魚肉新鮮結實,再咬下去食出墨魚粒粒,層次變得更是分明,非常滋味凱撒沙律, 有砌成玫瑰花型既煙三文魚,  配爽脆的羅馬生菜,香濃芝士,配自調的沙律醬,一打開蓋, 陣陣玫瑰木香氣四溢, 清新美味!熱辣辣香噴噴的香煎帶子墨汁意粉放在面前,鮮味的墨魚汁掛在意粉上面,一啜入口,滿嘴滿牙都是墨汁, 味道較濃, 帶子肉厚而嫩,以青檸汁和海鹽帶出鮮味
2016-03-10
2016-03-17 370 浏览
查實我都係港女一名,不過間唔中都會陪下男朋友嘅,是晚佢地成班波友係mak花son踢波,陪左佢一陣,因為我遲到,咁我地就成班去食嘢Mk真係好多嘢食架,但近近地就去左黑布街,成班男人更係想食火鍋or雞煲嗰d架!不過男友見我特登去陪佢,所以為我發聲,話去cafe啦,哈,算係咁啦,識做呀下,男友朋友就係咁,你就下我,我就下你原來新開,有9折,niceeeee我地成6個人架,下面唔係好夠位咁,不過原來有樓上餐牌得一張,都好簡簡單單踢完波係會好餓架,所以點左勁多嘢食鹽燒牛柳粒串不得了,就連唔太好食肉嘅我,都一個人食曬成串,平時食一粒兩粒就比男友ko埋,但lee個牛,太好食喇,外邊脆脆,入面超多汁,當然有d肥膏先會咁正啦,平時我一定會咬左佢唔食,不過lee串我食埋,太夾了,肉味同肥膏味,食落除左肉汁,仲帶一點牛油香點下個汁試下,汁,係真係汁,見到佢咁希,其實覺得怪怪,但原來唔係,淡淡地嘅mustard汁,剛好掛係肉上,唔會因為我點多左cover左牛味,叫兩碟係明智架,一人一定食到一串青木瓜絲窩筍絲沙律- 跟炸魷魚鬚沙律lee家嘢男人係唔啱架,主要係為我而點,勁似oppa嘅侍應推介,話用左蘋果木煙燻過
原來新開,有9折,niceeeee
我地成6個人架,下面唔係好夠位咁,不過原來有樓上
餐牌得一張,都好簡簡單單
踢完波係會好餓架,所以點左勁多嘢食
青木瓜絲窩筍絲沙律- 跟炸魷魚鬚
沙律lee家嘢男人係唔啱架,主要係為我而點,勁似oppa嘅侍應推介,話用左蘋果木煙燻過,會香d架wo

可能太忙唔夠煙?定係本身煙燻味係淡,因為食就唔係食到蘋果味,不過幾特別,厄like丫麻,哈
講番個沙律,青木瓜絲筍絲爽爽地,幾清新丫,不過如果小番dd汁就好喇,個炸魷魚好脆脆,粉漿適中,濃味嘅魷魚夾沙律食,真係減輕下膩嘅感覺呀
墨魚串串
我食左金黃色嗰件渣,同男友share,嘩,唔知係咪自家打嘅墨魚膠呢,超彈呀,仲有墨魚粒粒,好滿足呀,不過味道唔算濃,可能係我,食左好多濃味嘢,影響左味覺,點埋個醬就perfect
鑊仔廣島蠔餅
同潮式一樣嘅係都多油架,咁當然啦如果唔係冇好食嘅效果,哈哈哈,唔同嘅係lee個實在好多,但keep住脆脆,而且好多蠔肉,至少我食嘅每一啖都有啦,咁仲唔係好多!蠔餅邊脆,唔會好似潮式咁炸到好似蛋散脆咁一口油,脆得黎係啖蠔肉,真係唔錯架,不過如果有d醬點下會冇咁膩
炸蝦餅
真心講,好食過泰菜館食嗰d,佢lee個食得出真材實料好多,因為食落比去彈好多實在好多,鮮蝦味真係十足架,但78蚊4個就貴左小小
芝士焗西蘭花
相信lee個都係淡cheese,因為cheese味唔太濃,不過正好,食左咁多油油嘢,食個菜中和下,我喜歡西蘭花小小淋身,lee個直頭係我鐘意嘅硬度,但烚西蘭嘅水就冇隔曬,有小小水係個碗度
Lab 66推介窩飯
Lab 66推介窩飯
飯同男友share,其實食左咁多小食都飽飽地,所以食左兩口, 雖然芝士味不算濃,可能用左淡芝士,加上醬汁比較濃味,不過都唔錯啦,如果可以加埋mozzarella cheese就更好,影相靚d丫麻,可拉出一絲絲cheese
玫瑰花 & 開心果手工雪糕
在下吃了兩球雪糕,好奇咩第一女人話飽但都食得落甜品架,第二我鐘意玫瑰花嘅嘢,食得落嘅嘢當然唔可以放過啦!叫左兩個,朋友話唔知茉莉花味會唔會似tem字牌紙巾,所以冇試,笑左!
開心果手工雪糕
唔係好甜,但超濃開心果味,似有白朱古力嘅味道,雪得夠硬,食落又滑滑係夠牛奶整成先造到架,如果可以加d開心果碎碎就真係完美喇
玫瑰花手工雪糕
一樣係濃濃玫瑰味,可能玫瑰係要浸水用玫瑰水整,所以相比開心果雪糕,淋左dd,冇咁硬身,但絕對係上品,下次黎要食玫瑰雪糕!
JUICE
鮮搾果汁
一見到紅菜頭就話要飲lee個啦,係堅搾的juice,不過可以多d紅菜頭汁就好喇,紅菜頭係補物,尤其女人,補血架!
佢地話有蘋果,士多啤梨,橙,桃,紅菜頭,老實講,我飲唔到士多啤梨同橙味,其他嘅蘋果,桃同紅菜頭都飲到,其實以前係餐廳番工嘅我,都成日自己整蘋果紅菜頭汁補下,所以見到有,更係即點啦
佢地仲叫左温泉蛋意粉同蕃茄湯烏冬,因為我冇食所以冇影lu,不過温泉蛋意粉睇起黎都好吸引呀,下次要試下先
题外话/补充资料: 鹽燒牛柳粒串, 鮮搾果汁, 手工雪糕 係一定要點架
2016-03-16
玫瑰花 & 開心果手工雪糕
JUICE
  • 鮮搾果汁
  • 手工雪糕
2016-03-16 291 浏览
友人話黑布街多了很多新餐廳,約齊腳快快去嚐, 看見這間食fusion菜,一於進去試下!坐下看 manu此店的鮮榨果汁分紅、黃、綠三色,我要了黃色,原來是菠蘿、香蕉、荔枝、雪梨四種生果攪拌而成完全沒有加入冰塊😊,入口清甜,香蕉味濃,菠蘿微酸非常好飲。一客有八隻單骨水牛雞翼 , 單骨雞翼對怕麻煩的人士來說,是一個好消息,炸至全熟再把雞翼倒入水牛醬汁 , 令雞翼四周都沾上更多醬汁 , 醬汁厚身, 味道甜酸及香辣 , 西芹與忌廉芝士 , 滋味無窮。炸魚鬚青木瓜絲蒿筍絲沙律 ,這個沙律好有新意及睇頭。樽蓋打開煙霧散出、隨即感受到煙薰氣味勁强。魚鬚炸得外酥內軟,青木瓜絲和嵩筍絲的口感爽脆清新,如再加多些沙律醬和青檸汁口感會更佳。👍芝士焗西蘭花,香濃的芝士味和西蘭花絕配,芝士焗至金香,面層略帶焦黃,賣相吸引人。😋鹽燒牛柳粒串,牛柳粒肉質軟腍多汁,調味適中。帆立貝墨魚汁意粉,帶子鮮甜可惜份量太小,墨魚汁意粉墨魚味濃及鮮味,值得推介👍,如果不怕吃後滿咀黑黑😏點了 Lab 66 推介石窩飯,窩飯上鋪上大量的芝士,溶化的芝士和青椒及洋蔥,飯攪拌—齊吃,石窩飯變得更香口😍!吃完走出店外看看附近也改變佷多,旺角
單骨水牛雞翼
炸魚鬚青木瓜絲蒿筍絲沙律 👍
芝士焗西蘭花
鹽燒牛柳粒串,牛柳粒肉質軟腍多汁,調味適中。
帆立貝墨魚汁意粉
石鍋飯
吃完走出店外看看附近也改變佷多,旺角真是沒有改錯名時時都是咁旺😀
炸魚鬚青木瓜絲蒿筍絲沙律 👍
帆立貝墨魚汁意粉
  • 炸魚鬚青木瓜絲蒿筍絲沙律
2016-03-15 169 浏览
今日黎左LAB 66食番個晚餐,地點位於旺角黑布街,呢一帶人流唔多但呢邊其實幾多野食架。呢到西式,泰式,中式,美式,韓式食物都有... 用聯合國形容很貼題 天氣突然轉凍,所以點番個湯「冬蔭功 $88」暖暖身先,蠻有心思湯用小鍋子上下盤點著洋蠋,個湯可以保持溫度,湯中有兩隻大蝦都幾大隻同厚肉,湯的味道以酸味偏多,淡淡的辣味慢慢滲出,湯頭如果多一番蝦中鮮甜味會更好。今餐,以點小食為主,呢到小食款式比較多,反而主菜選擇比較少,既然主菜無牛,就試「鹽燒牛柳粒串$88」一客三串,每粒方形牛肉份量不少,肉質軟林,肉味so far ok。跟住黎個好邪惡「蝦餅 $78」,蝦餅一客4件,即叫即炸,口感彈牙,值得一讚蝦餅不會有油膩感。睇到menu已經鎖定甜品「玫瑰花雪糕 $38」粉紅色玫瑰花雪糕 ,雪糕賣相普通勝在玫瑰花味幾突出,算唔錯,花味雪糕比較少見。

2016-03-15 351 浏览
如無記錯 , 黑布街上的最後車房 ... 好似已轉變為 " Lab 66 " , 餐廳內的裝潢也保留了前身的粗獷 , 但細心一看餐牌上的選擇 , 食物款式種類雖然只五至六款 , 但味道烹調配搭卻層出不窮 ( 主打 中、韓、泰、越 的 Fusion Cuisine )。 鮮搾果汁有三款 : 紅、黃、綠 , 每款簡單一個單字裏卻包含多種該色水果的精華 , 好像這杯名字叫「 紅 」的果汁 , 它成份包括 蘋果、士多啤梨、橙、桃、紅菜頭。 水牛單骨雞翼 $ 68一客有八隻單骨雞翼 , 炸脆至全熟再把雞翼倒入水牛醬汁 , 令雞翼四周都沾上更多醬汁 , 味道帶甜酸及少少香辣 , 伴吃的是西芹與忌廉芝士 , 若然跟回傳統配藍芝士醬 , 滋味會更加無窮。 青木瓜絲萵筍絲沙律跟燒豬頸肉 $ 88 這個玻璃罐沙律實屬 gimmick 吧 , 一罐不是全滿又何來瘦身排毒 ! ? 廚師在透明玻璃罐裏注滿蘋果木煙熏 , 煙的氣味是清新不太濃烈。 燒豬頸肉帶爽口質感 , 與青木瓜絲、萵筍絲得出的口感爽脆清新 , 非常的好吃 ! 由白色情人節 ( 三月十四日 ) 開始 , 新張期內全單有九折優惠 。
餐廳內的裝潢也保留了前身的粗獷 ,
水牛單骨雞翼 $ 68
青木瓜絲萵筍絲沙律跟燒豬頸肉 $ 88

题外话/补充资料: 味道 3.5 環境 4 服務 4 衛生 4 抵食 3.5
2016-03-14 496 浏览
最憎就係落雨,而今日我仲要無帶遮,咁唯有搵間餐廳避雨啦  之前黎呢條街都係食甜品,但係今日發現有一間新嘅餐廳和,咁就不如試下啦~出面有黑色嘅鐵閘,而牆身普遍都係灰色,另人有一種型格貨倉嘅感覺,餐廳分咗兩層,我就懶得爬樓梯上去喇,所以揀咗樓下嘅位置其實菜單上面大都係輕食為主,而且只有一頁,可能餐廳仲新,所以遲啲會有多啲選擇,前面係文字,後面就係圖片首先上枱嘅就係野飲,朋友叫咗一杯雙檸梳打同Red,雙檸梳打其實就係落咗青檸同檸檬係杯梳打到,味道唔會太酸,所以幾清新。而另一杯Red就係用蘋果、士多啤梨、橙、桃同紅菜頭,聽落好似啲健康蔬果汁,紅菜頭嘅味道又唔會太出,味道唔太差,不過唔係我杯「汁」由於之前嘅行程都係食嘅關係,我覺得有啲濟,所以我就要咗TWG嘅Magic Moment,味道同Earl Grey伯爵茶好相似,所以都有助舒緩我嘅胃~小食仲於到喇,第一碟上場嘅係韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅,我有時係屋企都會用泡菜送飯,辣辣地又係用白菜整嘅,所以味道好之餘又夠健康而炒過嘅泡菜會更加辣,雖然黑豚肉就沾滿咗啲泡菜汁,但係肉味又唔會俾佢蓋過咗拎起一塊墨西哥薄餅,再將泡菜、黑豚肉、韓式辣醬同芝士放係
最憎就係落雨,而今日我仲要無帶遮,咁唯有搵間餐廳避雨啦
雙檸梳打、Red
首先上枱嘅就係野飲,朋友叫咗一杯雙檸梳打Red,雙檸梳打其實就係落咗青檸同檸檬係杯梳打到,味道唔會太酸,所以幾清新。而另一杯Red就係用蘋果、士多啤梨、橙、桃同紅菜頭,聽落好似啲健康蔬果汁,紅菜頭嘅味道又唔會太出,味道唔太差,不過唔係我杯「汁」
Magic Moment
由於之前嘅行程都係食嘅關係,我覺得有啲濟
韓式泡菜炒黑豚肉片配薄餅
拎起一塊墨西哥薄餅,再將泡菜、黑豚肉、韓式辣醬同芝士放係上面,跟住將佢捲或者包埋,一啖擺落口,感覺好似緊有韓式風味嘅Taco
~~
鑊仔廣島蠔餅
跟住就係鑊仔廣島蠔餅,故名思義就係用鐵Pan上嘅蠔餅,真係懷念以前夜晚係街邊檔嘅即製蠔餅,味道同街邊嘅蠔餅都有幾分相似,上面仲擺滿大量嘅莞茜(我嘅至愛
~),連埋一齊食嘅話,莞茜就可以減少蠔餅嘅油膩感
冬陰功
呢到其實有唔同地方嘅菜式,而同行嘅人都鍾意食辣,所以就叫咗個冬陰功試下,湯入面仲用有兩隻大蝦,不過落得太多檸檬,第一啖感覺係超酸
,跟住嘅aftertaste就係辣,冬陰功有待改善啊
芝士蕃茄醬黑豚肉柳
最後仲有個主菜,好在呢個芝士蕃茄醬黑豚肉柳分量唔係太多,因為我已經好飽喇
….係塊黑豚肉上面放上一大片嘅芝士同蕃茄醬,其實都有啲似焗豬扒飯上面嗰塊豬扒
~~不過肉質係幾淋,易咬開,配埋旁邊啲焗薯一齊食都幾好味
手工雪糕
食完正餐,就緊係要用甜品作結尾啦,我地就叫曬三款手工雪糕試下,有玫瑰味、茉莉花味同開心果味。玫瑰花味就太過濃,有啲似食咗香氛嘅感覺
,淡啲會比較好。而茉莉花就較清淡啲,一開始唔係幾似茉莉花味,但係佢aftertaste就有啲清香嘅茉莉花味。最後就係開心果味,開心果味算係最正常嘅味,不過個人唔係好鍾意食開心果,所以都係茉莉花雪糕好啲
~~
原本諗住入黎避雨,點知食之後更加大雨
……最後決定雨中快步去搭車~~
2016-03-13
Magic Moment
芝士蕃茄醬黑豚肉柳
2016-03-14 267 浏览
旺角美食多,掃街小食、日西日韓餐廳比比皆是。今晚走到來黑布街,發現有一間集多國美食於一身的Fusion餐館剛剛開業,鼓起勇氣一試當中實力。 餐牌只有一頁紙,剛開業選擇不多,但是款款都十分吸引。隨意點上幾款一試。 咸蛋炒魷魚鬚。稀身的醬汁,滿滿咸蛋的味道,濃郁味道香厚。魷魚份量相當多,入口彈牙爽口,絕不會太韌。多叫一客蒜蓉包,把醬汁都清光光,又一個惹人喜愛的小食。 青木瓜窩筍絲沙律配煙燻豬頸肉。 一打開瓶,煙霧馬上散出,煙燻手法非常奪目。木瓜絲爽甜開胃,喜歡豬頸肉的爽口彈牙,軟腍而帶點煙燻味道。 冬蔭公。當中材料豐富,有大蝦、魚蛋、磨菇、油炸鬼等食材。喝一口熱湯,酸甜味道濃郁,有一貫冬蔭公的味道,喝到最後不會很咸,大大驚喜。 鍋仔廣島蠔餅。香脆香口的蠔餅,蠔的份量不少,無沙而吃出原粒蠔仔。蠔肉有微微鮮味,煎香後非常咸香惹味,吃到最後保持脆口,出色之作。⋯用心創作的小餐廳,今晚一試非常滿意,下次相約大班朋友再來試試其他小食。

咸蛋炒魷魚鬚。

青木瓜窩筍絲沙律配煙燻豬頸肉。
冬蔭公。

鍋仔廣島蠔餅。

2016-03-13
  • 鍋仔廣島蠔餅
  • 咸蛋炒魷魚鬚
  • 冬蔭公
2016-03-13 287 浏览
友人剛去完旅行返來,今晚約了我在旺角食晚飯聚一聚,行過黑布街見到一間的的西餐廳都好搶眼,「Lab 66」的招牌都好大個,在門外看了一陣餐牌,食物款式都不少,見餐廳都好企理又不會太吵,不如與友人在此食下晚飯!餐廳環境都好有趣,牆上有一些鐵水管及電燈泡,柱上掛上有一些鐵鏈,營造出型格的環境,用餐位置近在一個有開放式的水吧,餐廳分了地下及二樓,地方都晤細,枱與枱之間距離不會太迫,感覺都好舒適,而且環境都好別緻簡約中帶有特色。餐牌上印了不少彩色食物的圖樣,圖文並茂又有中英對照,讓客人更容易理解,而且各款菜式都好吸引,更誘發我們的食慾。架上放了一些Tea WG 1837的荼,再看一看餐牌,此店的Tea WG 1837有兩款,有Black tea 及Magic moment ,那麼我就選擇了 WG 1837 Magic moment($28),以紅茶為基本,加入了薰衣草,入口帶陣陣帶點薰衣草及椰子香,飲落都是有淡雅茶香,真是不錯。先來一個冬蔭公($88),一煲湯都足夠兩人份量,看來材料很多又足,例如有鮮蝦、油炸鬼、肉丸、香茅、薑、車厘茄等湯內有兩隻中蝦,蝦肉仍然好鮮香,肉質爽口彈牙,而且有些豬肉丸
WG 1837 Magic moment
先來一個冬蔭公($88),一煲湯都足夠兩人份量,看來材料很多又足,例如有鮮蝦、油炸鬼、肉丸、香茅、薑、車厘茄等湯內有兩隻中蝦,蝦肉仍然好鮮香,肉質爽口彈牙,而且有些豬肉丸,也是爽口!湯的味道偏酸會較重,散發了啖啖的香料味,那是令人醒胃感到清新,店方用了蠟燭座保持熱力,讓我們可以慢慢品嚐到熱呼呼的冬蔭公!
冬蔭公
頭盤方面友人選擇了一個青木瓜絲窩筍絲沙律(燒豬頸肉)($88),用了一個玻璃瓶盛載著,看來一片煙霧,沙律好像都罩在朦朧的煙霧之中,原來店方注入一些蘋果木煙燻在透明玻璃瓶內,一打開樽蓋,煙霧隨即已散,先聞到陣陣的蘋果木香,清新而不太濃烈,獨特香氣真是好誘人,品嘗沙律時,香氣已經與青木瓜絲及窩筍一起融合,讓食物的味道更清新,味道又會再次提昇!幸好燒豬頸肉又不會太肥膩,好爽口又有肉香!
青木瓜絲窩筍絲沙律(燒豬頸肉)
小食方面我點了鑊仔廣島蠔餅($78),用了一個鑊仔盛載,煎成金黃色澤,入口帶些香脆,內有足料的蠔仔, 好鮮甜蠔肉都好香滑又大粒。
鑊仔廣島蠔餅
主菜方面點了一客卡邦尼意粉溫泉蛋($108),意粉的份量都好足,中間的半熟溫泉蛋煮得好靚,把蛋汁與意粉攪拌一齊,意粉掛汁的能力令人滿意,充滿蛋汁的味道,而且意粉都煮至爽彈,好creamy讓人吃得更滋味。
卡邦尼意粉溫泉蛋
最後就是甜品時間,平時我都好喜歡食Gelato 手工雪糕($38),因為喜愛它的脂肪含量比平時食的雪糕較低,吃起來更健康,此店供應了三款口味,分別有開心果、玫瑰花及苿莉花。個人選擇了玫瑰花味道,雪糕的質感都好綿密,玫瑰花的味道都好馥郁濃厚,甜度較低,啖啖盡是花香又迷人,紅粉菲菲的賣相都已令人醉心。
Gelato 手工雪糕(玫瑰花)
今晚收到友人送給我的小禮物真是非常感激,講番餐廳的食物,水準都幾好,服務都好細心又殷勤,在一個舒適寧靜環境中享用晚飯都是不錯的好地方。
2016-03-02
卡邦尼意粉溫泉蛋
青木瓜絲窩筍絲沙律(燒豬頸肉)
Gelato 手工雪糕(玫瑰花)
2016-03-13 246 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。LAB 66 創意新菜夠食力。✰•*˚✿✿MK飯聚新營地✿✿❤餓底飯聚❤❤假日遊走於旺角,自然想吃點餐特別的在黑布街看到一家新開的小店,名字特別:叫LAB 66於是走進去一探究竟原來小店於今年3月才開業,主打多國fusion菜從餐牌可以見到泰國、意大利等不同國家的菜式,甚為吸引!先點了一客煙三文魚凱撒沙律 (MY飛佛)意想不到的可愛,salad injar三文魚卷得像盛開的小花,像玻璃盆栽一樣吃得新鮮也是視覺享受一打開就是蘋果木的香氣原來小店勁有心思,以煙槍打入了燒香的蘋果木香令整盤沙律的感覺又不同了小食點了鹽燒牛柳粒,牛香味濃鹽香滲入牛柳之中,牛柳香口,肉汁鮮香配以黃色自家製酸辣小醬,味覺又有新體驗!而再配上我點的特飲:乳酸梳打,清新的滋味真是剛剛好主菜:芝士蕃茄醬黑豚肉柳,厚厚的芝士蓋著蕃茄醬黑豚肉厚身而汁香,啖啖肉都像在吃意大利PIZZA 重度芝士與重度蕃茄醬是此碟的靈魂,提升了黑豚肉的香氣而伴碟的木瓜絲沙律(泰式)和薯角(歐式)都配合恰到好處本小姐就是愛吃酸,泰式木瓜絲沙律原來和意式黑豚肉柳很MATCH看到店子有手工雪糕,當然要點一個
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。LAB 66 創意新菜夠食力。✰•*˚

✿✿MK飯聚新營地✿✿

❤餓底飯聚❤

假日遊走於旺角,自然想吃點餐特別的

在黑布街看到一家新開的小店,名字特別:叫LAB 66

於是走進去一探究竟
原來小店於今年3月才開業,主打多國fusion菜

從餐牌可以見到泰國、意大利等不同國家的菜式,甚為吸引!
先點了一客煙三文魚凱撒沙律 (MY飛佛)

意想不到的可愛,salad in
jar

三文魚卷得像盛開的小花,像玻璃盆栽一樣

吃得新鮮也是視覺享受
一打開就是蘋果木的香氣

原來小店勁有心思,以煙槍打入了燒香的蘋果木香

令整盤沙律的感覺又不同了

小食點了鹽燒牛柳粒,牛香味濃

鹽香滲入牛柳之中,牛柳香口,肉汁鮮香
配以黃色自家製酸辣小醬,味覺又有新體驗!

而再配上我點的特飲:乳酸梳打,清新的滋味真是剛剛好
主菜:芝士蕃茄醬黑豚肉柳,厚厚的芝士蓋著蕃茄醬

黑豚肉厚身而汁香,啖啖肉都像在吃意大利PIZZA

重度芝士與重度蕃茄醬是此碟的靈魂,提升了黑豚肉的香氣
而伴碟的木瓜絲沙律(泰式)和薯角(歐式)都配合恰到好處

看到店子有手工雪糕,當然要點一個來試試

一球玫瑰花雪糕,就令我要唱「征服」了!

清香的玫瑰花味入口不會太甜,香氣卻充滿口腔之中,非常適合女生之選

這是店員自新鮮家製的雪糕,難怪味道只此一家!
店主非常親切,談到原來小店是幾個朋友一起開的

極想以不同國家的方式來處理不同的食材,把旅行吃到的體驗帶到香港

小店3月8日才正式開張,現在是是試業之中

本小姐還是想襯著未有太多食客知道不用排隊時,吃多幾次!XD

2016-03-11 198 浏览
三個美女去逛街,  旺角黑布街有很多美食   來到這間  Lab 66  .... 似是西式餐廳我們坐在近門口位置,  樓上仍一層啊 , 環境尚可以  今天晚餐,  吃了很多食物 , 開心滿足飽飽

三個美女去逛街,  旺角黑布街有很多美食
 來到這間  Lab 66  .... 似是西式餐廳
我們坐在近門口位置,  樓上仍一層啊 , 環境尚可以

今天晚餐,  吃了很多食物 , 開心滿足飽飽

石頭窩飯
帆立貝墨汁意粉
芝士焗西蘭花
青木瓜絲窩筍絲沙律 (跟炸魷魚鬚)
咸牛肉芝士吐司配薯條
水牛單骨雞翼
手工雪糕
水牛單骨雞翼
2016-03-11 159 浏览
Lab 66, 單看名字, 已經知道是別有不同的餐廳. 這天晚上, 一家人在這新店吃晚餐, 從餐牌得知店子走的是多國菜路線, 有不同的菜式供應, 大包圍, 總有不款會合您意呢.這裡的飲品幾有特色, 這杯RED, 是鮮搾果汁, 混合了蘋果, 士多啤梨, 橙, 桃, 以及紅菜頭等等, 排面是相當健康, 味道以蘋果味道為主, $38一杯, 飲得過.來串沙爹吧, 這客沙爹雞肉串燒, 雞肉不夠入味, 但就是熱辣辣, 點上沙爹後, 惹味的.炸蝦餅炸得香脆, 而且不太油, 喜歡的話加點青檸, 自是清新一點.不如吃點菜吧, 芝士焗西蘭花相當熱燙, 帶香濃的芝士味道, 愛吃菜的, 選這客芝士焗西蘭花沒有錯.主菜選擇不少, 當中的煙鴨胸配饅頭, 是有創意的配搭, 西式的煙鴨胸吃得多, 但加上中式饅頭之後, 又有特別的化學作用. 煙鴨胸本身肉質亦不俗.我這晚最喜歡的要數開心果雪糕, 自家製的手工雪糕, 香滑, 開心果味濃郁, 但不太甜, 堅得.這個實驗室, 食物配搭有趣, 一次過可以吃到不同的菜式, 不過部份菜式水準有待改進, 始終是新店子, 期望日後再來吧.
2016-03-11 177 浏览
今晚一家人來到旺角吃晚飯,選上最近才開始營業的Lab 66,該店位於黑布街,之前我們吃過白布街的66雞煲,不知兩店是否有關聯,但兩店提供的菜式勃然不同。店舖分上、下兩層,樓下是廚房,故座位不多,但間格頗鬆動,樓上座位較多,枱與枱距離更為寬敞,佈置絕不豪華,但見平實舒適。特別是以大燈泡及鋼管做成的照明,更見心思。黃色鮮榨果汁 $38坐下來先叫上一杯鮮榨果汁,該店的鮮榨果汁分紅、黃、綠三色,我要了黃色,原來是菠蘿、香蕉、荔枝、雪梨四種生果攪拌而成,入口清甜好味,略帶微酸,潤喉解渴,飲到底部時那些生果蓉一啜而盡,爽爽的感覺。芝士焗西蘭花 $68以芝士舖上西蘭花,置焗爐焗至金香,面層略帶焦黃,賣相可人,店員端上來時香氣四溢,難得西蘭花乾爽香脆,平時多以清汆西蘭花進食的我,對這道菜餚也多加兩著。石窩飯 $128店方特別推介,端上來時但見面層舖滿香蔥、冬菇、粟米、菠蘿、蒜茸、薑茸等佐料,底層配上牛肉、雞蛋、辣椒醬等炒好的飯;店員攪拌後,香噴噴的,食指大動,吃落還有香濃的辣雞煲味,加上用米上盛,有大快朵頤的感覺。冬蔭功 $88這款泰式酸辣湯做來跟我平常吃的有點不一樣,酸味稍重,內裡的酸子、南薑、香茅
黃色鮮榨果汁 $38

石窩飯

冬蔭功 $88
冬蔭功
冬蔭功
這款泰式酸辣湯做來跟我平常吃的有點不一樣,酸味稍重,內裡的酸子、南薑、香茅、酸檸檬、辣椒和魚露不知是否地道泰式,這酸味可不是我這杯茶。冬蔭功的功即是泰文蝦的意思,故無蝦不成冬蔭功,這款湯有兩隻大蝦,大蝦尚算新鮮,但肉質稍遜,與過去所食冬蔭功不同的地方,竟有油條作配料,本來我頗喜歡吃油條,但置放冬蔭功內,失去油條香脆感,若置碟另上,不知是否好些。此外,湯水多而料較為少,此道菜僅屬合格而矣。

玫瑰花雪糕 $38
玫瑰花雪糕
飽餐後選上玫瑰花雪糕作飯後甜品,賣相可人,不太甜,雪糕夠滑好吃,帶著甜蜜滿足回家。

2016-03-10 243 浏览
尋晚同個fd睇完戲有d餓,唸住揾個地方坐下食d小食傾下計飲杯野。行下行下行左去黑布街~ 原來呢條街都好多野食!我地就俾呢間lab66既門口吸引左入去!侍應好有禮貌帶左我地上樓上坐。樓上幅牆都幾別樹一格!座位都好闊落~Menu係1塊木板 都幾特别!我地點左幾個小食分别係 鹽燒牛柳粒串 墨魚串串 仲有水牛單骨雞翼!鹽燒牛柳粒串($88)咬落去啖啖肉,好香牛肉味,好林!1d都唔韌~配埋少少芥辣仲好味!墨魚串串($78)呢個真係幾驚喜!見佢黑麻麻無乜外表~點知好有內涵!黑色果塊有墨魚汁好香好好食!落埋d醬汁味道仲丰富!我同朋友都覺得黑色好味過白色!哈哈哈!水牛單骨雞翼($68)1上台我就同朋友講 呢個岩晒我呢d懶人!單骨真係食得好方便!出面酸咪咪 有d似京都骨!熱辣辣脆卜卜!搽埋水牛芝士醬上去 多左份軟滑感~1d都唔漏!飲品我就飲綠($38) 青蘋果·奇異果·橙·提子·檸檬朋友就飲紅($38) 蘋果·士多啤梨·橙·桃·紅菜頭2杯都係鮮榨果汁,好清新,唔會好甜,飲落有好多種水果味加上有微微果肉 幾有層次!2杯都係室温唔會係好凍!岩晒我呢d麻麻地凍野懶係養生既人!哈哈哈哈哈。最後點少得甜品呢!叫左
Menu係1塊木板 都幾特别!

鹽燒牛柳粒串($88)
墨魚串串($78)
水牛單骨雞翼($68)
飲品我就飲綠($38) 青蘋果·奇異果·橙·提子·檸檬
朋友就飲紅($38) 蘋果·士多啤梨·橙·桃·紅菜頭
最後點少得甜品呢!叫左2個手工雪糕share食~
分别係玫瑰花($38) 茉莉花($38)
我就比較中e玫瑰花 夠晒濃!唔會話好hea得果少少玫瑰味~
我朋友就中e茉莉花 貪佢夠清新!
成餐我地1路食1路讚 好開心既1晚 真係覺得無入錯黎!!

$150 (宵夜)
  • 水牛單骨雞翼
  • 墨魚串串
2016-03-10 206 浏览
個fd話上次揸車經過黑布街 見到開左間新野食fusion菜所以今日收工決定一齊去試下!入到去d裝修都幾有特式 放左d特别既擺設。Menu都幾有個性。順帶一提上菜速度都幾快!前菜我地揀左煙三文魚凱撒沙律!侍應哥哥一送上黎 我就覺得好得意!好似一個盆景咁 將煙三文魚切到一朵花咁放係樽入面!侍應哥哥仲話要等一分鐘先開蓋。等左一分鐘之後開蓋既時候有d煙冒出黎 原來係蘋果木既煙 變成真真正正既煙熏三文魚!!味道就更係好食啦!d菜好新鮮真係索索聲架 d醬汁仲好充足添!之後仲有點左冬陰公湯。待應哥哥好有禮貌拎左個紅色煲仔黎 下面仲有火一路熱住個湯!煲仔細細估唔到好足料!!有2隻大蝦 我同個fd都哇左聲!最得意係佢竟然放左幾舊油炸鬼落去 油炸鬼索晒d湯一咬落去B番晒d湯係口真係好正!!食到底仲有草菇同牛丸!真係夠足料!!我地仲點左帆立貝墨魚汁意粉!呢個份量都唔少~帶子好鮮甜丫!同個墨魚汁意粉好夾!d意粉軟硬適中 唔太林亦唔太硬 岩晒我口味!!而飲品方面我就飲左“紅” ! “紅” 係一杯鮮榨果汁!入面既材料有蘋果 士多啤梨 桃 橙 紅菜頭! 材料好豐富 而且真係好好飲 唔會好甜 仲食到小小果肉!總括黎講
入到去d裝修都幾有特式 放左d特别既擺設。
Menu都幾有個性。順帶一提上菜速度都幾快!

前菜我地揀左煙三文魚凱撒沙律!
侍應哥哥一送上黎 我就覺得好得意!
好似一個盆景咁 將煙三文魚切到一朵花咁放係樽入面!
侍應哥哥仲話要等一分鐘先開蓋。

之後仲有點左冬陰公湯。

我地仲點左帆立貝墨魚汁意粉!
呢個份量都唔少~帶子好鮮甜丫!

而飲品方面我就飲左“紅” !

總括黎講 呢間lab66 d食物同飲品真係幾驚喜!質素亦都唔錯!已經打算下次再黎食埋其他款式!