2019-01-12 170 浏览
•聖誕節🎄最期待既環節就係食蛋糕🍰以前都食過La Famille既細戚風蛋糕,覺得都幾鬆軟又抵食😍今次決定買佢既原個蛋糕,試下佢好唔好食🤤本身諗住試佢最出名既柚子,點知無返貨😭😭咁試下聖誕限定,順便當有返d節日氣氛🥳一開始好驚食呢類型既蛋糕,覺得得個靚字🙈點知原來好好食🤤上面既聖誕波波🔴整得勁靚好像真,係白朱古力整既,唔會係假既朱古力味😂其他裝飾⭐️就由黑朱古力整,中和返d甜味❤️最抵讚係佢既蛋糕,都係鬆軟有芝士味,加埋有微微酒味🥂既cream,食多幾件都唔會濟👍🏻👍🏻👍🏻•雖然原個貴好多,但都好高質,下次一定要encore其他味試下🥳🥳

聖誕限定🎄日式芝士蛋糕

2018-12-24
庆祝纪念
圣诞节
聖誕限定🎄日式芝士蛋糕
2019-01-09 162 浏览
多年前,無意中吃過大坑店La Famillie 的柚子戚風蛋糕,其口感輕盈味道清新而不會死甜,令人一試難忘,一直都是三甲之選。今年聖誕派對,我就揀左期間限定的黑森林蛋糕  Forest Christmas!!Forest Christmas 混合了2種比利時黑朱古力為主要材料,甜而不膩,家中的朱古力迷大愛!忌廉紋路遠睇有D似聖誕樹,另外仲有好多印花白朱古力作裝飾,聖誕老人、聖誕樹、薑餅人等,好有聖誕氣氛! 戚風蛋糕賣點是較健康,以低熱量和脂肪出名。La Famille 選用日本麵粉、砂糖及北海道直送的鮮忌廉作為主要材料。戚風蛋糕的口感依然鬆軟,保持一貫水準。雙重朱古力mousses濃厚幼滑卻不會太甜膩,伴著新鮮草莓和焦糖忌廉內餡外層的可可脆脆,味道口感更多層次,外表看似邪惡,食落顯出不平凡。一直以為只係清新風出色,估不到邪惡濃厚朱古力都拿捏得好準繩,更難得地派對當晚,不論大人小朋友都好喜歡它呢!

2019-01-07 158 浏览
成日經過朗豪坊見到佢D蛋糕擺左出黎好靚咁岩今次有朋友生日,但由於得2個人食所以想買個細細地既蛋糕!呢個SIZE 就岩岩好PERFECT! 超多味簡,我都諗左好耐先簡到,因為個個都好吸引其實我自己第一次食戚風蛋糕,以為似海綿蛋糕,點知原來唔係,都好實在!好好味!入口勁幼滑 ,冇太膩既感覺! D朱古力粒好大粒,岩哂我朱古力控!!加上價錢又真係唔貴!下次一定要試下其他口味!好岩買黎同個朋友仔SHARE HAHA下次想試下北海道秋三色!!

加上價錢又真係唔貴!下次一定要試下其他口味!
好岩買黎同個朋友仔SHARE HAHA

下次想試下北海道秋三色!!
2018-12-29
2018-12-28 188 浏览
平時同朋友慶祝生日通常都係食餐飯 最後再切個蛋糕 不過有時得兩三個人 買d蛋糕又食吾晒又得返4分1都吾知拎吾拎返屋企好 重點係又要拎返個大大既蛋糕盒😭係地鐵行去朗豪坊有好多間蛋糕店 本身想買個藍莓芝士蛋糕 但之後見倒呢間蛋糕🍰店有好多款式 而且之前食過呢間店既餅都好好食 價錢超抵平得黎又不失禮 我地買左個雙重朱古力蛋糕 個蛋糕入面好多cream 鐘意食既朋友都可以試下架😋
2018-12-12 814 浏览
La Famille 唔係第一次食,不過去朗豪坊行街個陣見到推出咗新口味,好吸引咁🤤!買咗4件試試味🤩✨🍴榛果咖啡朱古力($54)🍴桂香和梨($54)🍴雙重朱古力($54)🍴桃香紅茶($60)戚風蛋糕質地非常鬆軟,保持一貫水準👍🏻❤。草根妹妹👧🏻特別揀咗2款朱古力系列🍫同2款水果系列🍑🍐。味道就由淡至濃開始講,桃🍑同梨🍐味道清新✨,戚風中間藏有大量cream,但cream嘅質感輕盈,食完都唔會膩🤤。另外2款朱古力味道就非常濃郁👍🏻,榛果咖啡朱古力有好香咖啡味☕️,而草根最中意係雙重朱古力😍!朱古力夠純夠滑,topping 以至蛋糕都有濃濃朱古力味,應該深受大朋友同小朋友嘅喜愛🍫!

🍴榛果咖啡朱古力($54)
🍴桂香和梨($54)
🍴雙重朱古力($54)
🍴桃香紅茶($60)

榛果咖啡朱古力
桂香和梨
榛果咖啡朱古力
桂香和梨
2018-12-04 314 浏览
好耐都無介紹過蛋糕甜品店,呢間係朋友推介話超好味記得一定要試,今日終於買咗個戚風蛋糕試下,買時都幾多人要等一會,店員推薦話呢個柚子口味係大熱產品,剛好我又超愛柚子味最後選了這蛋糕呢個日本柚子蛋糕真係全家搶食啊,外層啲忌廉真係好奶滑,戚風蛋糕超級軟綿綿,內面仲有柚子皮同埋肉粒,陣陣清新香氣在口腔飄浮,我媽食鬼咗半個啊,連阿爸唔係點食甜都食咗2大件,換來我只食了一小件咋~朋友話下次要記得試埋佢個栗子味

2018-11-30
2018-12-04 463 浏览
老公生日必定要挑選一個美味蛋糕,記得曾經和他到訪過尖沙咀分店,他把我的日本柚子味蛋糕吃光光,我想他應該會很喜歡那款蛋糕吧。於是到分店再仔細看看,原來日本柚子味是La famille的其中一款signature cake,很受歡迎,而且還有原個裝的!於是我訂了15cm的《Japanese Yuzu 15cm whole cake $380》因為是作用生日蛋糕,所以可以加上生日朱古力牌,職員會替你寫上你想要的語句。外帶的蛋糕袋裝著乾冰,最好能左1.5小時內放入雪櫃。蛋糕賣相精美,戚風蛋糕軟軟綿綿、混了柚子皮,很甘甘甜甜香口又有口感,味道清新而不膩,我們估不到可以一下子吃掉半個!

外帶的蛋糕袋裝著乾冰,最好能左1.5小時內放入雪櫃。

2018-12-03
$380 (其他)
同事下個星期生日,今日見有一大班人的飯局,經過旺角朗豪坊地庫的La Familie 專誠買咗一個出名嘅戚風蛋糕比一班同事品嚐。收工之後六點半去到已經人頭湧湧,如果想確保自己有蛋糕買嘅話最好就係打去預約!La Familie 係最近崛起嘅新派甜品店。尤其係近幾年分店不斷擴展,全港九新界都可以見到佢嘅足跡,當然旺角朗豪坊一個潮流嘅地方都唔例外。店入邊除咗普通蛋糕之外,仲有mini cake! 有時如果只有兩個人慶祝嘅話,一個蛋糕真係會食唔晒,都幾頭痛。而且呢個迷你size嘅蛋糕就啱啱好。今次特登揀咗柚子蛋糕同一班同事分享。望落去白雪雪,啲忌廉睇落都幾滑。切開之後食到每一口都有柚子皮嘅味道,清新得來又唔會過分甜。我地就算食飽咗之後,都異口同聲表示一個蛋糕都好清新,唔會食唔落!果然甜品係令人著迷,每人都有一個不同的胃。這句說話真係講得冇錯!Cream 綿滑又不膩,唔好俾人一種好滯嘅感覺!有人仲食到有芝士味!蛋糕本身嘅濕度都掌握得得到好處,蛋糕唔會好乾身。小店仲附左支左支金色嘅蠟燭,睇落好高貴。絕對唔係幾十蚊貨色。所以能夠呢一間新開嘅甜品店咁得人歡心,蛋糕精緻得來,味道又好好。絕對唔係得個樣。下

小店仲附左支左支金色嘅蠟燭,睇落好高貴。絕對唔係幾十蚊貨色。所以能夠呢一間新開嘅甜品店咁得人歡心,蛋糕精緻得來,味道又好好。絕對唔係得個樣。下次要試埋小店嘅伯爵茶蛋糕,睇落都好似好好食咁。
2018-11-26 260 浏览
由la famille 只有大坑店既時候已經好喜歡呢度既戚風蛋糕,而家已經開左好幾間分店了。今日經過朗豪坊店又買左幾件翻屋企食,今次仲試左未食過既bavarois!Bavarios 外表已幾好令!揀左北海道芝士味,上面有一層花花jelly, jelly味道甜甜地口感好好,入面仲有d爆珠,而下面既mousse好滑,有淡淡芝士味,食得又睇得!而戚風蛋糕今次食感和茶三色,伯爵茶同榛子咖啡。榛子咖啡既咖啡味道勁濃,上面有榛子味既cream, 中意咖啡既朋友唔會失望。而和茶三色就主要係抹茶味,表面有一層好濃既抹茶醬,蛋糕鬆軟。最中意係伯爵茶味!蛋糕鬆軟就梗啦,夾埋中心既cream好好味!呢度既蛋糕忌廉唔會太甜,好正xd

而戚風蛋糕今次食感和茶三色,伯爵茶同榛子咖啡。

2018-11-25 246 浏览
一直都覺得La famille啲蛋糕設計好靚,又多款式,本來想試日本柚子芝士或者伯爵茶戚風蛋糕,但今日去到淨返榛子咖啡朱古力同法國玫瑰味,所以就揀咗前者。戚風蛋糕口感鬆軟濕潤,唔會好乾,忌廉口感幼滑,食落好light唔算好漏。味道方面,咖啡味尚算濃郁,甜度適中,但因為咖啡味道比較特出,唔係好食到榛子味。蛋糕底部仲有好可愛嘅咖啡豆造型朱古力,細節位加分!

蛋糕底部仲有好可愛嘅咖啡豆造型朱古力,細節位加分!
2018-11-24 249 浏览
一直覺得呢間嘅迷你戚風蛋糕 好適合當小聚餐/圍內慶生的甜點🍰🍰多款口味之餘又靚又好食 仲要唔太貴🙈.🍫黑森林戚風$54🍫係聚多朱古力蛋糕中 選了有夾心朱古力忌廉層的它😚喜歡是苦甜朱古力 面頭酸甜紅莓醬降低膩度🍒中間是牛奶忌廉 整個配搭簡單但很好👍.🍵和風三色$54🍵抹茶 焙茶和黑糖 的蛋糕體🍂🌱🌾味道分明 不算太濃💁面頭薄薄抹茶醬 應混入了白朱古力 有甘香但亦偏甜🍃本以為中間會是茶味忌廉 但原來都是牛奶忌廉 覺得黑森林好味啲🙈.即日食蛋糕還算鬆軟☝☝但隔了一天 明顯偏乾啊🙊
🍫黑森林戚風$54🍫
🍵和風三色$54🍵
即日食蛋糕還算鬆軟☝☝但隔了一天 明顯偏乾啊🙊
2018-11-24 191 浏览
Located at the bottom floor of Langham Place right, a few steps away linking to Mong Kok mtr, this shop had a very beautiful set up!i realy did not expect that it tasted as good as it looked!! Was pretty impressive with both favors: mango and earl grey that came all together enticingly! Although I would say that it’s slightly overpriced, the taste was really delightful! Thumbs up!芒果巴伐利亞 $42伯爵茶巴伐利亞 $42和茶三色 $54Tea lovers you got to check this out! The pleasant after taste lingered in my mouth
Thumbs up!

芒果巴伐利亞 $42

伯爵茶巴伐利亞 $42

和茶三色 $54

Tea lovers you got to check this out! The pleasant after taste lingered in my mouth delectably! Very well executed!

北海道秋三色切件 $28

This piece was also quite enticing! Refreshing flavors!
  • 和茶三色
  • 芒果巴伐利亞
  • 伯爵茶巴伐利亞
2018-11-22 3676 浏览
今日經過人來人往嘅朗豪坊, 喺地鐵出口嗰層有好多cake shop, 晚上屋企人聚會有人生日,順道買件靚靚嘅蛋糕分享吓充滿節日氣氛。 最接近地鐵出口有间人氣戚風蛋糕店, 聽講係全人手製造。 每款都小巧精緻, 睇見都唔捨得食。戚風蛋糕有多款限定店嘅獨特口味, 每個都有精巧嘅玻璃罩罩著, 保持新鮮。屋企人勁鍾意朱古力, 所以揀咗個,"雙重朱古力"。 不過當然唔夠揀多個 "桃香紅茶"。 店員小心盛載, 如果同時放兩個要用膠紙穩固定 在一個盒裏面, 並會附上紙袋。報告一下,兩個蛋糕去到人哋屋企完整無缺, 鬆一口氣!雙重朱古力 $54 戚風蛋糕質地鬆軟棉密, 切開裏面有一層朱古力餡,質地軟滑, 散發出唔同層次嘅朱古力香味, 蛋糕嘅核心有一層朱古力脆米, 口感豐富。 整體感覺朱古力味濃厚。桃香紅茶$50欣賞佢嘅紅茶味, 蛋糕好鬆軟輕柔 , 配合中間帶甜嘅cream 啱啱好。 還有表面嘅桃肉,充滿果香。配一杯咖啡真係雙重享受。

桃香紅茶

報告一下,兩個蛋糕去到人哋屋企完整無缺, 鬆一口氣!

雙重朱古力 $54

桃香紅茶$50
2018-11-05 269 浏览
今日早咗收工經過朗豪坊地底嘅時候,見到琳瑯滿目嘅蛋糕店,個人都有少少肚餓,我忍唔住去買返個戚風蛋糕食,當做下午茶。而呢一間la famille 最吸引我嘅地方,就係用咗一個個嘅 玻璃去裝住啲蛋糕 ,好靚。買咗一個 草莓戚風蛋糕, 下面嘅蛋糕據說係紅茶味,不過茶味比較淡淡, 反而比較香蛋味,蛋糕嘅質感非常鬆軟, 加上好誘惑嘅忌廉,非常creamy ,甜而不膩。不過我最鍾意都係啲士多啤梨同紅莓 ,甜甜酸酸加埋落啲蛋糕食,簡直係一種享受, 不過60蚊一個蛋糕仔, 雖然唔算太貴,但係如果份量再大少少就好啦, 因為實在太好食,食極都唔夠。

2018-11-01 317 浏览
朗豪坊出口有很多糕餅店,唯獨la famille最吸引我,除了蛋糕,也有月餅。總有一款岩你。所有蛋糕也很精緻可愛。很多款也想試。每款也像藝術品。最近大熱的chiffon cake是新商品,多款口味選擇。可惜沒有堂食,要外賣帶回家。8cm的chiffon cake需要3天前預訂。今天我選了bavarois,上層是晶瑩剔透的熱情果味啫喱,酸酸地好開胃呀。下層是忌廉,不會太甜太膩,很合我胃口,細細件可以吃多幾款口味。
所有蛋糕也很精緻可愛。很多款也想試。每款也像藝術品。
最近大熱的chiffon cake是新商品,多款口味選擇。