2020-01-28 79 浏览
我们真的需要一点甜🧡 近日真系好需要食啲甜食嚟氹下自己同朋友!哩间主打忌廉戚风蛋糕店好受欢迎,所以一於买返几个同朋友开心share,为大家加加油!·☆ 青森苹果吉士红茶哩款系全新推出既期间限定❤ 用上红茶戚风蛋糕,表面铺上以和三盆糖煮过既青森苹果🍎 令食落味道更加清甜。切开蛋糕後更加有惊喜🤩 蛋糕中央夹住淡黄色既吉士忌廉,口感香浓幼滑,令蛋糕层次更加提昇😋·☆ 皇牌士多啤梨识食梗系一定要拣皇牌嚟试🤤 每一啖都散发着微微士多啤梨香气🍓 出奇地食落唔会感觉到好甜腻,整体甜度拿捏得刚刚好👍·☆ 日本白桃此款用上白桃中的王者日本白桃🍑 斋讲材料已经赢哂!仲要卖相非常吸引,成个都系粉红色😻😻 女士们必点之选💕·☆ 日本柚子呢款真系名副其实既足料柚子蛋糕,每食一啖都感觉好似食紧清新嘅柚仔一样😋 连铺喺蛋糕上面嘅cream都加入左淡黄色既柚子,而且蛋糕食落好有空气感,绝对系清新之选,食完都唔会感觉有罪恶感😆·☆ 红桑莓荔枝巴戈利亚上层透明啫喱内藏有食用花瓣及鲜果,下层系幼滑既慕丝蛋糕,感觉较为轻盈呢~

☆ 青森苹果吉士红茶

2020-01-18
  • 皇牌士多啤梨
  • 青森苹果吉士红茶
2019-11-04 2079 浏览
今日有重要任务,负责买蛋糕🍰去朋友屋企house warming。人头涌涌就知好野黎啦,橱窗里面d蛋糕好靓好优雅,仲有好多味道选择呀!排左阵终於买到!个个都赞不绝口,蛋糕🍰空气感十足,松松软软绵绵。里面嘅Cream香浓软滑,不愧系北海道鲜忌廉呀!和茶三式,三种日式茶造嘅云石戚风蛋糕,绝对同平时连锁店买到嘅无得比!同时食到几种茶味,浓度好到位,令蛋糕较少甜度,我最锺意就系呢款♥️!香浓开心果,香浓碎开心果仁藏喺蛋糕中,口感层次分明,加上新鲜香甜士多啤梨🍓点缀,造雅简单中显得不平凡~除左个装蛋糕之外,买多几款独立包装嘅小蛋糕,今晚同老公宵夜食🍴~法式茶点贝壳形玛德莲蛋糕,用上特别嘅味道好似抹茶🍵咁,非常突出,另一款法国玫瑰味就清雅脱俗,牛油香味中带有玫瑰香气~日本柚子同双重朱古力切件蛋糕,打开包装袋香味涌哂出黎!一款夹杂清新柚子皮,一款混有半溶朱古力,食到好幸福嘅感觉呀!个装蛋糕几十蚊就有一个,而且造型高贵优雅,都谂唔到有咩理由仲要局限买连锁店嘅蛋糕了。

香浓开心果
法国玫瑰味马德莲蛋糕

日本柚子切件蛋糕
双重朱古力切件蛋糕
,都谂唔到有咩理由仲要局限买连锁店嘅蛋糕了。
5 分钟 (外卖自取)
香浓开心果
法国玫瑰味马德莲蛋糕
日本柚子切件蛋糕
双重朱古力切件蛋糕
2019-10-19 1846 浏览
朗豪坊地底个层(即系MTR去朗豪坊),系一个甜品的天堂,成条走廊都充斥着精美的甜品同蛋糕店。但我的眼光总系比La Famille吸引住!佢的蛋糕柜放置了形形色色的蛋糕,每位小蛋糕仲用了玻璃罩盖住,相信咩年龄的女士都会心心眼!我一共买左6个。全部放系高身的纸盒内,拎的时候好方便,唔会因爲太阔而容易比人撞到。皇牌士多啤梨果然唔系浪得虚名!除了有无靓样外(其实个个都靓),仲好好食!蛋糕质地富有空气感,而且有淡淡的士多啤梨香,加埋系中间的日本忌廉,食落去同平时连锁店的蛋糕,原来系无得比。锺意朱古力的大家,一定要试呢个双重朱古力!除了用上朱古力戚风蛋糕,仲用了超浓的的朱古力浆系入面,口感有如食紧生朱古力般。另外一提,蛋糕上的朱古力牌都系用朱古力做,并非市面上常用的糖胶。英国伯爵茶味戚风蛋糕的茶味都几出,上面仲有粒马卡龙,絶对系少女们之最呀!和茶三式的甜味稍为低少少,戚风蛋糕用上三款不同的日式茶以云石的形式焗蛋糕。就算唔爱食甜的妈妈都话好食!香印青提成为近年的人气生果,除了够清甜外,更粒粒饱满。呢个味道更系蛋糕店新推出之作,味道清甜并略带花香。香印提子的爽脆感与软绵绵的蛋糕食为对比,带来丰富的口感

双重朱古力

和茶三式

香印青提成为近年的人气生果,除了够清甜外,更粒粒饱满。呢个味道更系蛋糕店新推出之作,味道清甜并略带花香。香印提子的爽脆感与软绵绵的蛋糕食为对比,带来丰富的口感。
香印青提

日本白桃系桃中之桃,将佢入完馔蛋糕可以为蛋糕带来甜美的幸福感。呢个蛋糕同士多啤梨有D似,入面都系加入日本的忌廉,整体唔会太甜,难怪我买的时候已经系最後一个。
日本白桃

我系一个爱写字爱分享的吃货!如果锺意我分享的,我邀请您订閲我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)
香印青提
日本白桃
2019-10-12 1630 浏览
今日系同男朋友周年纪念嘅前夕👦🏻👧🏻, 当然要买几件蛋糕仔庆祝下😋😋 每次经旺角地铁站去朗豪坊嘅时候都会见到e间蛋糕店, 而且佢地嘅蛋糕🍰都几吸睛👀, 今次衬特别日子就买d嚟试下先🙈🙈 蛋糕嘅款式好多, 好多味又想试, 於是……小妹就忍唔住买左4件蛋糕仔啦👉🏻👈🏻🙈😂😝😆 同一件玛德莲蛋糕仔拎上飞机食✈😋店员将蛋糕仔放入大纸盒到, 好似开首饰箱咁, 一目了言法国玫瑰(左上), Mojito(右上), 香印青提(左下), 日本柚子(右下)法国玫瑰🇫🇷🌹, 对玫瑰味嘅产品, 小妹从来都系不能抗拒, 所以第一个就试左先, 戚风蛋糕质感非常软熟, 而且口感湿润唔乾, 玫瑰味道浓郁又唔会太甜😮😋切开入面系好滑同好厚嘅忌廉芝士, 但食落口无盖过左外层嘅玫瑰蛋糕味, 加埋甜甜酸酸嘅红莓, 食起上嚟一d都唔腻😋👍🏻Mojito🍋, 系青柠嘅味道, 蛋糕同样有浓浓嘅柠檬香味, 加埋青柠味嘅马卡龙, 味道特别而且几清新日本柚子🍊, 柚子蛋糕味道清新, 入面仲有一粒粒嘅柚子果肉, 令其味道更浓郁, 口感更丰富😊香印青提🍇, 香印提子嘅蛋糕小妹系第一次试, 食落口提子味非常浓郁, 加埋上面提子本身嘅清甜同爽脆

店员将蛋糕仔放入大纸盒到, 好似开首饰箱咁, 一目了言

香印青提🍇, 香印提子嘅蛋糕小妹系第一次试, 食落口提子味非常浓郁, 加埋上面提子本身嘅清甜同爽脆, 好味😋

朱古力玛德莲蛋糕🍫🍰, 口感松软, 朱古力味浓, 唔算太甜, 几好味😋

总结:蛋糕外型精致, 味道浓郁, 而且款式几多, cp值高, 非常满意😉👍🏻
2019-10-03
  • 香印提子
  • 法国玫瑰
今期最新口味 Shine Muscat香印青提每月生日之星饭局,今次选在旺角朗豪坊楼上食饭,咁就做过功课查到朗豪坊有一间专卖戚风蛋糕既小店GOOGLE过仲要系几多人都推荐既蛋糕款式都好多,有唔同尺寸,人多就当然买个大既打过去问,要提早订先有,未必有现货,咁就订左货通知当天会到取买左就直接带上楼上餐厅一齐食其实系海港城都见过佢既POPUP,但个阵就无买黎食,但已经对佢有印像,因为D小蛋糕会用玻璃瓶盖起原因系防止比雪柜抽乾蛋糕既水份,水份抽乾左就会唔好食,睇到细节位香印青提系提子中既高级品种,特别饱满同多汁又甜系蛋糕面层放满好多香印提子仲有蓝草莓一个15CM已经好足够4个人食蛋糕比起我食过既都要特别松软,有水份而已湿润度好高,入口好绵,没有油腻感~戚风蛋糕Chiffon Cake 要做得好,唔容易,因为要掌控火侯,所以无几多间有专卖呢种CAKE特别在忌廉都好细致滑身,甜度刚刚好,香港人最怕就系太甜卖相又够精美,有卖相又好食,最後都秒杀扫清圣诞饭局应该会再买多一次开派对同人分享绵密松软有弹性,忌廉轻易入口,加上重本既青提,清新怡人,甜蜜多汁,我会几期待冬天士多啤梨既味道专柜设计得好吸引人,色
今期最新口味 Shine Muscat香印青提
GOOGLE过仲要系几多人都推荐既
蛋糕款式都好多,有唔同尺寸,人多就当然买个大既
买左就直接带上楼上餐厅一齐食
香印青提系提子中既高级品种,特别饱满同多汁又甜

系蛋糕面层放满好多香印提子仲有蓝草莓
一个15CM已经好足够4个人食

特别在忌廉都好细致滑身,甜度刚刚好,香港人最怕就系太甜
卖相又够精美,有卖相又好食,最後都秒杀扫清
圣诞饭局应该会再买多一次开派对同人分享
专柜设计得好吸引人,色彩鲜艳,放满唔同口味给人选择,给人一种高雅既感觉,但价钱又唔会离地
#Lafamille  #香印青提 #生日蛋糕 #LafamilleHK #戚风蛋糕 #朗豪坊美食 #香港美食 #香港蛋糕专门店
#CAKE #蛋糕专门店
5 分钟 (外卖自取)
当每日都活系紧张嘅气氛底下,好多人都唔太记得二月嘅其中一个重要节日就快到啦!虽然今年都希望留系屋企,冇话要特别庆祝情人节,但今日经过朗豪坊嘅时候见到地铁站附近嘅蛋糕店推出左情人节限定蛋糕,吸睛嘅程度就系连个行过都忍唔住要停低望多两眼!情人节蛋糕名为「My Princess」 。为配合节日色彩,蛋糕都系以粉红色为主,女生见到都一定少女心爆发!La famille一向系以松软嘅戚风蛋糕而闻名,「My Princess」 呢个法国玫瑰戚风蛋糕亦同其他戚风蛋糕一样,非常松软有弹性。而蛋糕都原来有两层夹心,上面嗰层系新鲜嘅士多啤梨果蓉同果酱,下层系西瓜寒天,夹埋一齐食味道非常之匹配,以寒天嘅口感q弹,令层次感提升。呢个蛋糕送俾女朋友就啱晒,各位男士记得入货,喺2月14号之前买一个返屋企氹女朋友开心,送一个窝心嘅粉红色情人节俾佢啦!

2020-01-31 62 浏览
今日屋企人生日,谂住买个靓蛋糕庆祝生日。本来以为la famille既蛋糕一定冇问题,买咗个价值差不多$400既”法国香槟士多啤梨蛋糕” 大蛋糕。带返屋企途中完全没有碰撞或倾斜,拎到返屋企, 整个蛋糕打横断开,蛋糕被自身重量压倒。事後曾经联络店舖,但是售後服务欠积极,服务体验非常差,寿星女亦非常失望。以往买小蛋糕都没有以上情况出现,第一次买蛋糕会整个打横断开。同样的价钱市面上有很多选择,各位光顾前请三思,以免寿星仔女失望。
今日屋企人生日,谂住买个靓蛋糕庆祝生日。

法国香槟士多啤梨蛋糕
法国香槟士多啤梨蛋糕
2020-01-31
2020-01-23 44 浏览
其实真系好少牌子蛋糕会卖到咁平🙈仲要每一款蛋糕都整得好靓🥰唔只得个样 味道都一流💓啲蛋糕细细个 做饭後甜品啱啱好😋啲蛋糕好spongy!!!自己一个食一件都唔会济🤤-法国玫瑰🌹有食过都知 呢间嘅蛋糕真系做得十分之松软 🥰好似食紧旧海绵咁🧽咁扁佢再放手 真系会弹番起身🤤呢个cake食落有淡淡的花味 好香💓面头同埋蛋糕中间啲忌廉都好soft好creamy!!一啲都唔溜 仲好浓嘅奶味🥛佢仲放咗啲红桑子喺面 酸酸地😚夹埋蛋糕一齐食 酸酸甜甜 好味😍面头朵玫瑰花都食得架❣️好有心思😚
法国玫瑰🌹
我系La Famille 既Fans由第一个食既伯爵茶戚风蛋糕、到朱古力戚风蛋糕、日本柚子戚风蛋糕,开心果,都试过今次见有期间限定既哈密瓜戚风蛋糕,就即刻买来试不过,我会话,最好食都系⭐️伯爵茶戚风蛋糕⭐️呢个哈密瓜戚蛋糕切开系橙色,但⭐️完全无哈蜜瓜味⭐️,咁我会希望佢系普通海绵蛋糕就算。食落去哈密瓜味并唔重,反而系蛋味出啲一如以往,佢哋嘅Cream系完全唔流👍🏼上面既哈密瓜偏硬,虽然甜,但感觉就唔系好自然。I have been a fans of La Famille and I will always recommend my friends to buy their birthday cakes from La Famille. That is why I am able to try different flavours, from Earl Grey, Chocolate, Japanese Yuzu, Pistachio. My favourite is still the Earl Grey One! This time, I got to try its special e
我系La Famille 既Fans
今次见有期间限定既哈密瓜戚风蛋糕,就即刻买来试
不过,我会话,最好食都系⭐️伯爵茶戚风蛋糕⭐️

一如以往,佢哋嘅Cream系完全唔流👍🏼

上面既哈密瓜偏硬,虽然甜,但感觉就唔系好自然。

This time, I got to try its special edition - Muskmelon Chiffon Cake. For this muskmelon, the fruits on top haven't ripe, although they got a sweet flavour, I would rather describe it as un-natural.
The cake is light orange with artificial flavourings and doesn't have a strong taste/ smell of muskmelon.

But their cream is still the BEST.

MsMary
2020-01-10 39 浏览
和茶三味 ($54) 一打开就闻到好香抹茶味😍 面头嗰层几特别🙈 莓都唔算好酸个盒嘅size好稳阵,拎住佢唔担心摇晃会整乱个蛋糕中间蛋糕唔算特别好甜,三只色都好似唔同味咁几丰富
和茶三味 ($54)
一打开就闻到好香抹茶味😍 面头嗰层几特别🙈 莓都唔算好酸
个盒嘅size好稳阵,拎住佢唔担心摇晃会整乱个蛋糕
中间蛋糕唔算特别好甜,三只色都好似唔同味咁几丰富
2019-11-06
1 分钟 (外卖自取)
$60 (其他)
庆祝纪念
La Famille啲蛋糕真系又靓又好味之前食左佢地既小戚风蛋糕,真系好正今次决定挑战佢地既圣诞系列🎄__________________________🔹Snow Christmas白雪圣诞戚风蛋糕 (1磅/15cm) $398圣诞系列有红丝绒既朱古力base加上法国忌廉芝士既Joy Christmas 有北海道芝士+法国芝士,再配上柚子既Christmas Cheese而我地最後拣左比较传统既士多啤梨蛋糕Snow Christmas.士多啤梨来自静冈县,鲜甜得黎,带有微微酸味,唔剩止蛋糕面,夹层中间亦有大大片士多啤梨果肉松软既戚风蛋糕夹住又酸又甜既果肉外面配上来至北海道既忌廉蛋糕底则铺满比利时白朱古力碎全部加起黎,酸甜好有层次
La Famille啲蛋糕真系又靓又好味
之前食左佢地既小戚风蛋糕,真系好正
今次决定挑战佢地既圣诞系列🎄

__________________________
松软既戚风蛋糕夹住又酸又甜既果肉
外面配上来至北海道既忌廉
蛋糕底则铺满比利时白朱古力碎
全部加起黎,酸甜好有层次
踏入12月,商场换上圣诞装饰,商铺播圣诞歌,亦都有唔少甜品店、蛋糕店推出节日蛋糕,令你冇办法无视呢个节日,唔知你地有心水蛋糕未?我就一早订左两个蛋糕同朋友开心share,其中一间网店出品,另一间我选定La Famille,佢地嘅产品一向高水准,既有外在美,亦有内涵透过网站可以见到,今年圣诞蛋糕有3款,红丝绒戚风、士多啤梨戚风同柚子芝士蛋糕,柚子芝士蛋糕提供15cm版本,而另外两款蛋糕仲有17/20cm,两口子share冇问题,人多食一样可以。以15cm为例,定价$398。其实三个款都靓,不过我地嗜甜,就订左理应系甜度较高嘅"Joy Christmas"。蛋糕会跟埋餐刀、蜡烛、保温袋,店员细心提醒我地要垂直拎蛋糕,避免倾斜Joy Christmas 圣诞红丝绒朱古力戚风蛋糕 $398跟另外两款比较优雅嘅造型唔同,Joy Christmas比较活泼,蛋糕好colourful,同场嘅小朋友见到咁可爱嘅圣诞装饰就好喜欢喇蛋糕以朱古力味为主,面头唔系糖皮黎架,都系朱古力酱,味道一如所料,甜滋滋,啱哂蚂蚁人。配上香浓法国kiri忌廉芝士,口感细滑,比平时嘅戚风蛋糕湿润蛋糕同忌廉芝士三层相隔,夹层加

透过网站可以见到,今年圣诞蛋糕有3款,红丝绒戚风、士多啤梨戚风柚子芝士蛋糕,柚子芝士蛋糕提供15cm版本,而另外两款蛋糕仲有17/20cm,两口子share冇问题,人多食一样可以。以15cm为例,定价$398。

蛋糕同忌廉芝士三层相隔,夹层加有脆脆自家制比利时朱古力脆米,所以都唔会话好腻

我次次都喺度买埋方便又靓嘅蛋糕牌。
今次当然唔少得"Merry Christmas"。
圣诞节
用餐优惠
试食活动
2019-12-16 98 浏览
La Famille 圣诞蛋糕系列之Joy Christmas🎂圣诞节仲有十日左右就到啦~🎊La Famille 今季特意设计左三款期间限定蛋糕💗🎂Joy Christmas 👉🏻红丝绒戚风蛋糕以朱古力为基调,配上法国忌廉芝士,口感绵滑。还有爆炸朱古力脆米,玩味十足!我同朋友一齐食时,都感受到爆炸糖在口中跳动的有趣口感🤣果然是「Joy Christmas」另外两款:🎂Christmas Cheese👉🏻以柚子作主调的清新芝士蛋糕,分别用上北海道及法国的软芝士及忌廉芝士制作。雪白无暇的蛋糕,配上红通通又大粒既静冈草莓,为呢份节日多添了一份浪漫💕🎂Snow Christmas👉🏻同样是雪白配上诱人的草莓🍓但这个则配上云呢拿基调及白朱古力❤️另一番口味😋今年就准备一个又靓又好食既蛋糕🎂同至爱朋友庆祝啦😘 @lafamillecake

圣诞节仲有十日左右就到啦~🎊
La Famille 今季特意设计左三款期间限定蛋糕💗

🎂Joy Christmas

另外两款:
🎂Christmas Cheese

🎂Snow Christmas

2019-11-19 209 浏览
11月系👨🏻生日,作为la famille die hard fan嘅我,当然即刻订咗最新出嘅焦糖完熟香蕉蛋糕嚟庆生。焦糖完熟香蕉 (15cm) $340 呢个蛋糕外表配色比较中性,买畀爸爸都好适合。首先一定要赞个戚风蛋糕,平时店内其他款式嘅蛋糕不嬲都够哂松软,今次仲要啖啖香蕉嘅香味,有食开香蕉蛋糕嘅都知坊间好多都系加添香精嚟整个味出嚟,但呢到嘅食得出系真材实料,完全值呢个价。蛋糕仲配上淡淡甜味嘅焦糖忌廉,为蛋糕加添绵滑。如果都系惊太甜,就一定要连埋外围嘅咖啡味朱古力一齐食,造型同味道都几可乱真。如果你锺意睇我嘅食评,不妨关注我,支持吓我,谢谢你☺️💕
焦糖完熟香蕉
如果你锺意睇我嘅食评,不妨关注我,支持吓我,谢谢你☺️💕
2019-11-10 202 浏览
同事有日请左件朱古力玛德莲蛋糕我食,独立包装好得意,一望先知系la famillie出品。平时食开佢地既原个戚风蛋糕,咁靓既蛋糕竟然50几蚊有交易~价钱佢平之余味道又好又细细个容易食~平时都冇为意有玛德莲蛋糕,多得同事请我食先知有得咁买,放工就即刻去买番去同屋企人开心share!食完晚饭即刻开黎食劲happy~玛德莲蛋糕(抹茶、焦糖、法国玫瑰、朱古力)一口气买左4款唔同口味,每种口味既除左蛋糕底唔同之外分别在於左边既脆皮外层~抹茶味同法国玫瑰味用左白朱古力外层,食落香甜带奶香,抹茶同玫瑰味感觉都好清新,食落唔觉得漏,法国玫瑰味仲有花瓣系面,卖相超讨好~送俾女仔食实锺意~而焦糖同朱古力味道较浓,我就更锺意呢两款味道~甜而不腻,大爱~~双重朱古力戚风蛋糕双重朱古力戚风蛋糕系妈咪指定一定要买,爱朱古力既朋友一定都会爱上呢个蛋糕!佢面层有朱古力脆脆作点缀,蛋糕系轻营既戚风蛋糕,中间位置系朱古力忌廉~蛋糕食落仲会有朱古力粒~享受到香浓朱古力味之余唔会觉得有罪疚感~超级推介~~双重朱古力、英国伯爵茶切件另外买左两种口味既切件~~又系独立包装超方便~我拣左双重朱古力同英国伯爵茶切件~朱古力切件同样有

玛德莲蛋糕(抹茶、焦糖、法国玫瑰、朱古力)

双重朱古力戚风蛋糕

双重朱古力、英国伯爵茶切件
另外买左两种口味既切件~~又系独立包装超方便~我拣左双重朱古力同英国伯爵茶切件~朱古力切件同样有朱古力粒系入面,啖啖都食到浓浓朱古力味~英国伯爵茶既茶味比我想像中更浓,蛋糕口感绵密,配番杯茶当早餐或者HIGH tea都劲正~

下次再拣其他试下先