2021-01-12 1372 浏览
My friend told me about this place and asked me to go as their crêpes were good. I had little knowledge about crêpes, today I was in Wanchai so I just wanted to find out more😁Ordered the $88 Afternoon Tea Set, chose "La Snikers", with Nutella, Salted Butter Caramel, Whipped Cream & Peanuts; added a scoop of Caramel Ice Cream for $20, and a Cappuccino for extra $10😁Crêpes originated in Brittany, a region in the west of France. The owner of this restaurant is from Brittany too, and he sometimes

Crêpes originated in Brittany, a region in the west of France. The owner of this restaurant is from Brittany too, and he sometimes cooks for the customers. So I assume the crêpes and galettes here are pretty authentic. He's also very helpful in explaining the menu and answering questions about the food😁

My "La Snikers" came in no time. It was quite sweet, but surprisingly light and not heavy at all. So it was easy to eat. The crêpe, as expected, was very thin, with great smell of hazelnut & caramel😋. The added whipped cream & Caramel ice-cream gave additional flavors, making the taste even more complex😋. It was an interesting & delicious new experience to me😋

I guess I would like to find out more about crêpes. It looks easy to prepare but I think it requires a lot of skills. To make an evenly thin crêpe, it is critical to have a batter without lumps, which is quite difficult ... This time I had the sweet crêpes, I will be back for the savory galettes😋
下午茶
1K
2021-01-08 954 浏览
好耐之前同朋友黎過, 覺得呢度crepes dessert 好美味. 今次經cwb 再黎重溫原來出左個afternoon tea set, 一份甜crepes 加杯野飲$88Le Pechur Caramelized banana, choc sauce, whipped cream and roasted almond+20 有球雪糕, 選左 pistachio icecream 呢份其實係重溫, 呢個組合 chocolate 加banana 其實係實無得輸, crepes 好香, 略帶點煙韌. 加上甜蜜香蕉同朱古力醬, 幼滑whipped cream 好食. 因為我超愛pistachio gelato, 見到有呢款口味忍唔住追加左球開心果雪糕都唔錯, 幾香開心果味. 不過朋友話同個crepes 有d 互搶味, 唔太夾. 可能選番apple/caramel/ chocolate ice cream 會更加matchLa Luna Colada +$28倒上rum 再加火真係好eye-catching. 記得第一次黎叫左個橙酒crepes 當時覺得麻麻, 因為酒味太強, 而除左酒同cr

Le Pechur

La Luna Colada +$28

倒上rum 再加火真係好eye-catching. 記得第一次黎叫左個橙酒crepes 當時覺得麻麻, 因為酒味太強, 而除左酒同crepes 無其他配料所以比較乏味.
今次同樣係flamble, 但個配搭impressive 好多. 唔單止睇得, 仲好有內涵. coconut sorbet有好香椰香. 仲有 coconut powder. pineapple cream,. flamble with rum.

Hot Chocolate +$15
唔算太甜, 天氣咁凍真係好岩飲番杯熱可可

Cider Van de Rance Sweet +$20
有兩款cider, 甜呢款酒精度數低好多, 大概4度.另一款dry 嘅有大概十幾度數.

原來法國興用cider 配甜crepes 食. 橙紅色好討喜顏色, 味道有點似啤酒, 但就無左陣苦澀味, 多左一點甜味. 第一次試cider + crepes 呢個配搭, 估唔到又幾match, 減低crepes 甜膩度

• LaLunaColada
2021-01-07 130 浏览
Wow my first try on crepes✨- Lunch set B $126Ordered Galette La Complete with french cooked ham, Emmental cheese, egg and salad. Super good experience with this crepe. The portion is just perfect as a lunch set as I got around 80% to 90% full with one more chocolate crepe as dessert. The fresh lemonade tastes good with an interesting rice noodle playing as the straw. I do recommend someone who hasn’t tried this out to visit this restaurant.Overall 推介指數:3.5-4/5幾有趣嘅體驗 咸甜都好味 隔一排可以再試 個人覺得個lemonade幾好
Wow my first try on crepes✨

- Lunch set B $126

Overall 推介指數:3.5-4/5
幾有趣嘅體驗 咸甜都好味 隔一排可以再試 個人覺得個lemonade幾好飲 酸甜適
2021-01-06 120 浏览
突然間想食crepe,但係我超級三心兩意,總係好想一餐之內又食甜又食鹹,見到呢度set lunch竟然有得揀鹹crepe同甜crepe combo,選擇困難症嘅我即刻毫不猶豫決定幫襯呢間但係佢啲combo都有好多選擇,款款都好似好好味咁,最後鹹crepe揀咗有芝士薯仔煙肉,甜crepe揀左莓果醬!一打開見到擺盤非常之精緻,望到賣相就已經令到食慾大增,呢樣加分!見好多食評都寫佢嘅鹹crepe堂食口感好香脆,不過有啲失望嘅係可能因為叫外賣關係送到黎已經冇咗脆嘅口感,不過非常足料!而且淡淡都食到芝士,仲識得拉絲!完全大滿足,芝士薯仔煙肉呢個配搭係無敵的,冇可能唔好味!食晒成個真係飽到食唔落甜crepe。然後試甜crepe,冇諗過佢外賣會係咁樣切開一卷卷,非常得意,亦都好方便外賣喺Office食用!咬落個口感同鹹crepe果然唔同,係比較煙韌,配莓果醬好fresh,令到本來飽咗嘅我都忍唔住K.O.晒另外跟餐仲有個迷你水牛芝士粟米沙律,都幾fresh,配埋crepes一齊食唔會咁濟。

!食晒成個真係飽到食唔落甜crepe。
芝士薯仔煙肉crepe

外卖送餐
芝士薯仔煙肉crepe
2021-01-04 193 浏览
因為係法國食過又平又大份嘅crepe,所以個人本身唔太欣賞香港啲貴crepe但屋企人請所以去食家姐話間野有個waiter都幾祟洋嗰頭同佢講唔識講廣東話,轉個頭同上黎維修/送貨嘅人講lolAnyway crepe黎講唔係係香港食過好多次唔識比較,但佢係皮係算薄同香嘅甜crepe唔建議叫桃呀車厘子嗰啲食得出係罐頭呢個唔係好識欣賞,佢同Paul Lafayet我揀Paul Lafayet for sure其實食過幾次都係覺得傳統嘅香蕉朱古力/牛油加糖最好味所以大家試嘅可以考慮下唔好搞咁多花晨
但屋企人請所以去食

家姐話間野有個waiter都幾祟洋
嗰頭同佢講唔識講廣東話,轉個頭同上黎維修/送貨嘅人講lol

甜crepe唔建議叫桃呀車厘子嗰啲
食得出係罐頭

其實食過幾次都係覺得傳統嘅香蕉朱古力/牛油加糖最好味
所以大家試嘅可以考慮下唔好搞咁多花晨
2020-05-15
香港食正宗法式crêpe既餐廳以我所知唔算多🤔 今次試既哩間位於灣仔,兩位店主都係法國人,聽聞佢地既galette(即鹹crêpe)都係跟足傳統做法,用左蕎麥粉去製作,再喺面頭掃上一層薄牛油。我地今日嗌左三款crêpe/galette,整體黎講味道都唔錯,亦都食得出食材幾高質,雖然未係我喺香港試過最好食既crêpe,不過都可以一試🤗 *,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥𝓵𝓮𝓽'𝓼 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓽‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*« Brunch set $168 » 包含一款main、一款dessert、一款飲品 🌮 Gelette la fermiere用料有雞肉、香煎蘑菇同埋全麥芥末醬,餅皮加左一層芝士去煎,令入口香味更加濃郁,口感微微煙韌之餘帶啲脆口,但係就食唔出佢搽左牛油。入面既蘑菇食得出係高質貨,菇味好香濃,而醬汁就冇乜mustard味(岩曬我哩啲唔好mustard既人🙈),不過亦都因為咁所以蘑菇同雞肉既味先可以更加outstanding,略嫌醬汁唔夠多,因為餅底本身屬於比較乾身爽脆,所以我覺得可以多返啲醬汁去令口感更加平衡🤔 🥞 Crepe la belle helene (+$20 朱古力

« Brunch set $168 »
包含一款main、一款dessert、一款飲品

🌮 Gelette la fermiere

🥞 Crepe la belle helene (+$20 朱古力雪糕)

哩款入面有燉梨、朱古力醬、whipped cream同餅乾。雖然係甜crêpe,但係食曬成個都唔會太濟,啲梨有進一步減去甜膩既感覺同埋令個crêpe更有口感。我地另外加錢加左一球朱古力雪糕,個雪糕好高質同好值得加!朱古力味濃郁得黎又唔會太甜🤩 whipped cream亦都有陣陣奶香味,口感細膩,係唔係用法國忌廉就唔清楚,但食得出唔係一啲好cheap既植物性忌廉。個crêpe表面仲加左啲玉桂粉,令口味更豐富,味道冇咁單一

🥞 La Normande ($118)

哩款唔包含喺brunch set入面,要另外喺普通menu度嗌。個crêpe入面有燉蘋果同埋青蘋果雪葩,有趣既係侍應會喺個crêpe面頭淋一浸蘋果白蘭地,再喺serve既時候用火去點燃成個crêpe,哩種料理手法叫flambé🔥 法國菜都幾常會用到,目的係火燒之後令酒精揮發,繼而為食物增加一種溫和又唔會太濃烈既酒香味。不過今日哩個crêpe似乎flambé得唔夠,酒精未能完全揮發,酒味太濃太苦,令個crêpe既甜味同苦味唔係太平衡。不過整體黎講味道都ok既,欣賞佢用青蘋果雪葩而唔係普通蘋果雪糕,唔會令個crêpe更加甜膩之餘仲有少少清新既感覺

#非專業食評
#食評只反映當日食物質素
2020-12-19 113 浏览
相約朋友到這裏lunch Crepe 都唔容易搵到一個入口位入去大堂搭lift上去可以坐低叫嘢食充滿加勒比海的餐廳佈置我同朋友每人叫咗一個lunch setlunch set已經包埋個甜品同埋份量好大份 食得好飽 質素亦都好高叫咗個份有滿滿的雞肉
相約朋友到這裏lunch
lunch set已經包埋個甜品
同埋份量好大份 食得好飽 質素亦都好高
叫咗個份有滿滿的雞肉
2020-12-12 131 浏览
一直都想黎試下呢間crepe! 估唔到都幾特別環境🍩🍩🍩🍩呢到環境唔錯,好有格調,餐廳店員服務態度都好好!唔洗擔心呢到會趕你走,因為冇時限既!特別一提係呢到唔收切餅費架!所以想同朋友慶祝生日呢到就岩啦!!食物🍩🍩🍩呢到出名食crepe,咸甜都有。今次叫左煙三文魚,crepe有好香蛋味,同煙三文魚配合得好好,中間有雞蛋,略嫌蛋汁冇蛋香味。另外有叫lobster pasta,汁濃,有好香lobster既味,肉質都好鮮甜,唔係急凍貨👌🏻
一直都想黎試下呢間crepe! 估唔到都幾特別
環境🍩🍩🍩🍩
食物🍩🍩🍩
#法式可麗餅 #法國菜 平日只能walk-in 拎籌,下午一時等1-2台~環境較細但不會迫夾。每台都有酒精搓手液~另收+1服務費服務態度幾好*全英文*Lunch set D $145(drink+main+dessert)#25 #LesPierresNoires法式可麗餅(鹹食)有小小苦苦地,配上煙燻火腿雞蛋蕃茄等等材料,不會太鹹。口味可能比較適合法國人?吃多會濟~ 味道跟帕馬火腿是不一樣的囉~🙈#23 像白汁薯蓉,不太好吃😂好濟#60 號甜點 +$15#朱古力雪糕可麗餅 #lesbermudes 這個微甜軟軟的可麗餅比較適合香港人口味,朱古力不會太甜,雲呢拿雪糕都幾好食😋雪糕上的朱古力變脆脆#61 很甜,焦糖味道有點像拖肥糖服務質素:8/10境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
#法式可麗餅 #法國菜

每台都有酒精搓手液~另收+1服務費

服務態度幾好*全英文*

Lunch set D $145

(drink+main+dessert)
雪碧

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2020-12-11
朱古力雲呢拿雪糕可麗餅
2020-12-05 90 浏览
今日和男朋友去到上環,估唔到俾我哋搵到一間裝修精美、充滿法式風情嘅法國菜餐廳。一入到門口,店內都係以航海為主題作為佈置,包括有帆船、燈塔形狀嘅鹽樽。我哋點左兩個sets, 每個set都包一份鹹點同一份甜點,鹹點我地叫了菠菜蘑菇雞肉可麗餅及芝士煙肉可麗餅,食落口口感好特別,餡料嘅味道好濃郁,而個餅底亦都細心咁查咗花生醬,但餅底亦都唔會因為餡料水分而變得軟身;甜點方面我哋點左一個朱古力花生另一個係玉桂蘋果,朱古力花生略嫌太甜,因為廚師落咗好多朱古力醬,但蘋果嘅餡餅就有驚喜,有好清香嘅蘋果味,食落口亦都唔會太甜。但兩個sets四份餅,兩個人食得勁飽也食不完。 值得一讚嘅係店員非常之體貼,見到我杯飲品就嚟飲完,就好貼心咁樣遞上一杯水。整體來講,喺上環渡過左一個舒適而且美味嘅下午,值得再來!

蘑菇雞肉鹹可麗餅
蘑菇雞肉鹹可麗餅
蘋果甜可麗餅
Nutella  花生甜可麗餅
2020-12-03 1102 浏览
$538 Dinner for 2▫️La Mousaillon雖然係openrice度見到好多人都揀La Piano做主菜但因為我地想試下唔同野嘅關係最後揀咗以蝦同埋cod fish做重點的galette✨galette的口感略略比crepe脆估唔到嘅係cod fish醬加埋鮮芒果一齊食可以令到成個菜式變到咁fresh 🌿如果多多幾片芒果就好啦.▪️Scallops Pasta主菜就叫咗忌廉帶子意粉帶子兩面煎到微焦🤩入面的帶子肉仍保持到嫩滑肥美底下係卡邦尼意粉食落忌廉味不算太重勝在帶煙肉粒同磨姑粒搭救,成個配搭幾正🤗.▫️LE DEFI呢款朱古力味嘅crepe外型好吸引人中間有caramel cream,香蕉同埋片,配合埋用朱古力畫嘅格網,打卡一流🍫令人驚喜嘅係佢的甜度適中,亦唔係假甜雖然睇落有好多cream,但食落唔會好溜襯埋香蕉同埋crepe一齊食真係好夾.▪️La sexy suzette呢款係一種甜嘅crepe 上菜時睇落平平無奇,只有一球雪糕同埋兩片青檸但當睇住火焰慢慢咁倒落crepe上時,感覺浪漫之餘又岩哂打卡🔥芒果雪葩的味道好新鮮,亦都好軟滑,令人唔自覺咁一啖一啖咁食落去😂而自
$538 Dinner for 2
帶子兩面煎到微焦🤩
入面的帶子肉仍保持到嫩滑肥美
底下係卡邦尼意粉
食落忌廉味不算太重
勝在帶煙肉粒同磨姑粒搭救,成個配搭幾正🤗

▫️LE DEFI
呢款朱古力味嘅crepe外型好吸引人
令人驚喜嘅係佢的甜度適中,亦唔係假甜
雖然睇落有好多cream,但食落唔會好溜
襯埋香蕉同埋crepe一齊食真係好夾
▪️La sexy suzette
呢款係一種甜嘅crepe
上菜時睇落平平無奇,只有一球雪糕同埋兩片青檸
而自家製嘅lemon cream 食落偏甜
加上青檸起到少少中和作用
▫️Apple cider
一共有兩種酒精濃度揀,分別係sweet (2%)同埋dry (5%)
侍應講sweet仲拎過金獎,而dry拎過銀獎
咁唔係幾飲得酒嘅我哋就梗係啦sweet啦
一啖飲落,感覺幾冰凍涼快,唔會太酸
蘋果味亦都係酒精中癮癮咁散發出嚟
就算係一般女仔都handle到
▪️$98 Lacre(非dinner set)
頭盤係法國的魚湯
用魚調製再加上忌廉
濃度拍得住-_平時個d龍蝦湯咁🤩
隨後就係淡淡的魚鮮味
跟餐仲有一杯仔水牛芝士😍
就算落曬都唔阻魚湯的鮮味
同埋記住加埋蒜蓉包粒一齊食,認真唔錯
2020-11-30 763 浏览
星期五收工同朋友Happy Friday搵左間氣氛唔錯嘅法國菜-La Creperie<Val De Rance Dry>開心星期五又點可以唔飲啲酒呢? 聽講食法式可麗餅配法國蘋果酒係最傳統嘅食法, 所以大食妹同同事都嗌左杯Val De Rance Dry呢杯蘋果酒酒精只有百分之五, 味道香甜帶氣, 酒量比較低嘅朋友都可以handle到<Octopus Carpaccio>前菜我哋就食左份Octopus CarpaccioOctopus Carpaccio即八瓜魚薄切再加上檻欖油同檸檬汁, 味道幾fresh, 係個唔錯嘅前菜<Goat Cheese Salad>之前我地再刺戰Goat Cheese Salad要知道大食妹係有啲怕羊蘇味嘅, 食呢道羊芝士沙律時真係有啲怕怕, 但見同事想食, 就嘗試一下啦Goat Cheese Salad裏面有兩款羊芝士, 一款係軟身嘅, 而另一款就係硬身嘅硬身嘅芝士兩面小煎過, 味道小咸, 混合新鮮生菜、車厘茄、巴馬火腿同蜜糖調味, 竟然非常好味<La Marin>之後我地再嗌左份La Ma
星期五收工同朋友Happy Friday

<Goat Cheese Salad>
之前我地再刺戰Goat Cheese Salad

<La Marin>
之後我地再嗌左份La Marin
La Marin係咸嘅法式可麗餅, 裏面有帶子、蘑菇同煙肉, 配上creamy嘅白酒汁, 味道match得黎又食到食材嘅鮮味

<La Quebec Saint Malo>
食完咸食又點可以唔食甜品
La Quebec Saint Malo裏面有新鮮嘅士多啤梨、藍莓, 再配上忌廉同紅莓醬, 算係味道保證嘅基本款

<La Normande>
而La Creperie最啱打卡嘅一定係佢嘅火焰可麗餅啦
其實有好多款甜食都可以做到火焰效果, 但大食妹會推介La Normande
La Normande裏面加入左蘋果白蘭地, 燉煮過嘅蘋果同青蘋果雪芭, 味道微甜而且清新, 配蘋果酒一齊食都好來

• La Normande
  • La Marin
  • Goat Cheese Salad
今次想介紹我Happy Friday lunchtime好鍾意去嘅餐廳,我每次嚟都會order包咗一塊Galette (蕎麥麵粉整嘅鹹法式pancake)、一塊Crêpe (甜法式pancake) 以及一杯飲品 (我鍾意飲English breakfast tea )嘅Lunch Set。📍 GALETTE L‘AR MEN ($125 Set):呢款係素Galette,材料包括Emmental 芝士、菠菜、蕃茄同埋dijon mustard,係一個健康嘅選擇。蕃茄同菠菜都好新鮮,夾埋芝士、dijon mustard同煎到脆脆哋蕎麥餅皮一齊食,味道酸酸哋鹹鹹哋幾特別,係一個好食嘅配搭😋好食指數:4.5/5📍LA FERMIERE ($116 Set):呢款嘅材料包括烤雞腿肉、香煎蘑菇同埋whole grain mustard。salad鋪喺三角形嘅蕎麥餅上面,一開始食就已經幾開胃,然後下面就係以whole grain mustard mix埋一齊嘅雞腿肉同蘑菇,雞腿肉幾嫩滑,蘑菇切片煎完好soft,兩樣材料吸收咗source之後食落非常滋味同creamy,好食😋好食指數:4.5/5📍C

GALETTE L‘AR MEN

📍LA FERMIERE ($116 Set):
LA FERMIERE

好食指數:4.5/5

📍CREPE CHOCOLATE AND CARAMELISED BANANA (Set另加$10):

焦糖化咗嘅香煎好香甜,同朱古力醬非常夾,好味道💕如果朱古力醬少啲會更好

📍CREPE BUTTER AND SUGAR:
CREPE BUTTER AND SUGAR
呢款比較普通,不過牛油味好香,所以都好食嘅,如果唔食得太甜可以request少sugar😉

好食指數:3.5/5

🌸餐廳氛圍好relaxing,我好鍾意❤️Lunchtime有時都要排隊,不過入座之後可以慢慢食😌 夜晚嚟又有唔同感覺,比較有情調💕

抵食指數:4/5
環境指數:4.5/5
推介指數:4.5/5

2020-11-08
午餐
GALETTE L‘AR MEN
LA FERMIERE
一步入餐廳就可以聞到周圍都彌漫著可麗餅嘅香味,令人好期待美味嘅可麗餅佳餚~ 店員會好熱情咁介紹菜式,令客人會有賓至如歸嘅感覺😌 最後我地叫左二人套餐,可以自選兩個主菜、兩個甜品同兩杯飲品,份量對兩個人真係剛剛好。-主菜揀咗一個意粉同一個savoury可麗餅,相信大家食可麗餅多數都係食甜嘅口味,而呢間餐廳就可以品嚐到鹹食嘅可麗餅~ Les Pierres Noires 可麗餅裡面配料主要有芝士、煙燻火腿、蕃茄同雞蛋,芝士份量都幾多,鍾意食芝士嘅朋友一定會好鍾意❤️ 另外我哋仲揀咗龍蝦意粉,龍蝦已經拆好晒肉好方便食,份量都幾足料,意粉嘅份量就剛剛好,醬汁味道酸酸地幾開胃🦞-終於到咗我最期待嘅甜品環節啦😍 甜品竟然可以揀兩款真係太幸福🤩 我地叫咗 La Sexy Suzette 同 Les Voiles de Saint Tropez。La Sexy Suzette上枱嘅時候會淋上橙酒同點火,令成個餐廳瀰漫着檸檬同橙嘅citrus香味🍋🍊 但可能因為我本身唔係好慣飲酒,個人覺得橙酒有少少苦,但應該幾啱唔係太鍾意食甜野嘅朋友。另外一款係店員推薦嘅Les Voiles de Saint Trope
終於到咗我最期待嘅甜品環節啦😍 甜品竟然可以揀兩款真係太幸福🤩 我地叫咗 La Sexy Suzette 同 Les Voiles de Saint Tropez。La Sexy Suzette上枱嘅時候會淋上橙酒同點火,令成個餐廳瀰漫着檸檬同橙嘅citrus香味🍋🍊 但可能因為我本身唔係好慣飲酒,個人覺得橙酒有少少苦,但應該幾啱唔係太鍾意食甜野嘅朋友。另外一款係店員推薦嘅Les Voiles de Saint Tropez,醬汁係自家製嘅salted butter caramel,味道果然好正又唔會太甜,配上蘋果片一齊食超夾👍🏻
飲品方面,我哋就叫咗好出名嘅Fresh Apple Cider 🍺 Apple Cider 可以選擇sweet or dry,我地就揀咗酒精濃度比較低嘅sweet,酒精濃度大約係2%,非常容易入口唔會太甜,配埋可麗餅食真係絕配😋
2020-11-22 810 浏览
店內好有氣氛,食飯飲酒食甜品咩都有侍應好好咁介紹該店背景,原來佢係法國巴黎沿海的部落佢哋傳統係可麗餅,不論主菜定甜品都會用到可麗餅於是我兩個人都點咗一個咸嘅可麗餅、一個甜嘅試下佢哋分別🔶LA PIANO 入面有煙三文魚、菠菜、生蛋、cream溝埋一齊又幾好味,個煙三文魚帶起成碟食物咸味中間仲有好菠菜好健康,個可麗餅脆架!🔶SCALLOPS PASTA 龍蝦意粉個意粉好出龍蝦汁味,好好食,唔係蕃蕃味黎架中間堆啲龍蝦肉,肉質彈牙顯得新鮮!🔶鵝肝,好香好滑,中間夾左啲果肉,甜甜地🔶LA QUEBEC SAINT MALO 賣相好靚,仲要好味嘅,個餅底都係用左可麗餅Dinner set有埋甜品超抵食雲呢拿雪糕有雲呢拿籽,正宗👍🏻仲有好多水果🔶LA NORMANDEgreen apple sorbet好特別,加上會淋上Calvados令甜品有酒精味道,得意好玩嘅,但唔飲酒嘅就受不了🔶Apple cider 佢好特別係用碗飲酒,係特色嚟!一杯份量$50-60,旁邊係成支嘅份量放出嚟影相咋總結:好有氣氛好傳統,都好多人黎食飯有咩特別日子都可以試吓黎呢間,會有回憶
店內好有氣氛,食飯飲酒食甜品咩都有
侍應好好咁介紹該店背景,原來佢係法國巴黎沿海的部落
佢哋傳統係可麗餅,不論主菜定甜品都會用到可麗餅
於是我兩個人都點咗一個咸嘅可麗餅、一個甜嘅試下佢哋分別
🔶LA PIANO
入面有煙三文魚、菠菜、生蛋、cream
溝埋一齊又幾好味,個煙三文魚帶起成碟食物咸味
中間仲有好菠菜好健康,個可麗餅脆架!

🔶SCALLOPS PASTA 龍蝦意粉
個意粉好出龍蝦汁味,好好食,唔係蕃蕃味黎架
中間堆啲龍蝦肉,肉質彈牙顯得新鮮!

🔶鵝肝,好香好滑,中間夾左啲果肉,甜甜地

🔶LA QUEBEC SAINT MALO
賣相好靚,仲要好味嘅,個餅底都係用左可麗餅
Dinner set有埋甜品超抵食
雲呢拿雪糕有雲呢拿籽,正宗👍🏻仲有好多水果

🔶LA NORMANDE
甜品有酒精味道,得意好玩嘅,但唔飲酒嘅就受不了

🔶Apple cider
佢好特別係用碗飲酒,係特色嚟!
一杯份量$50-60,旁邊係成支嘅份量放出嚟影相咋

總結:好有氣氛好傳統,都好多人黎食飯
有咩特別日子都可以試吓黎呢間,會有回憶