香港食正宗法式crêpe既餐廳以我所知唔算多🤔 今次試既哩間位於灣仔,兩位店主都係法國人,聽聞佢地既galette(即鹹crêpe)都係跟足傳統做法,用左蕎麥粉去製作,再喺面頭掃上一層薄牛油。我地今日嗌左三款crêpe/galette,整體黎講味道都唔錯,亦都食得出食材幾高質,雖然未係我喺香港試過最好食既crêpe,不過都可以一試🤗 *,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥𝓵𝓮𝓽'𝓼 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓽‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*« Brunch set $168 » 包含一款main、一款dessert、一款飲品 🌮 Gelette la fermiere用料有雞肉、香煎蘑菇同埋全麥芥末醬,餅皮加左一層芝士去煎,令入口香味更加濃郁,口感微微煙韌之餘帶啲脆口,但係就食唔出佢搽左牛油。入面既蘑菇食得出係高質貨,菇味好香濃,而醬汁就冇乜mustard味(岩曬我哩啲唔好mustard既人🙈),不過亦都因為咁所以蘑菇同雞肉既味先可以更加outstanding,略嫌醬汁唔夠多,因為餅底本身屬於比較乾身爽脆,所以我覺得可以多返啲醬汁去令口感更加平衡🤔 🥞 Crepe la belle helene (+$20 朱古力

« Brunch set $168 »
包含一款main、一款dessert、一款飲品

🌮 Gelette la fermiere

🥞 Crepe la belle helene (+$20 朱古力雪糕)

哩款入面有燉梨、朱古力醬、whipped cream同餅乾。雖然係甜crêpe,但係食曬成個都唔會太濟,啲梨有進一步減去甜膩既感覺同埋令個crêpe更有口感。我地另外加錢加左一球朱古力雪糕,個雪糕好高質同好值得加!朱古力味濃郁得黎又唔會太甜🤩 whipped cream亦都有陣陣奶香味,口感細膩,係唔係用法國忌廉就唔清楚,但食得出唔係一啲好cheap既植物性忌廉。個crêpe表面仲加左啲玉桂粉,令口味更豐富,味道冇咁單一

🥞 La Normande ($118)

哩款唔包含喺brunch set入面,要另外喺普通menu度嗌。個crêpe入面有燉蘋果同埋青蘋果雪葩,有趣既係侍應會喺個crêpe面頭淋一浸蘋果白蘭地,再喺serve既時候用火去點燃成個crêpe,哩種料理手法叫flambé🔥 法國菜都幾常會用到,目的係火燒之後令酒精揮發,繼而為食物增加一種溫和又唔會太濃烈既酒香味。不過今日哩個crêpe似乎flambé得唔夠,酒精未能完全揮發,酒味太濃太苦,令個crêpe既甜味同苦味唔係太平衡。不過整體黎講味道都ok既,欣賞佢用青蘋果雪葩而唔係普通蘋果雪糕,唔會令個crêpe更加甜膩之餘仲有少少清新既感覺

#非專業食評
#食評只反映當日食物質素