估唔到土瓜灣舊區開咗呢間環境都幾𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹嘅餐廳主打西日𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻菜,今次去咗食晚餐高樓底加上落地玻璃窗,木系裝修加上金屬裝飾、綠色梳化同植物,風格型格舒適💚🤎周未嚟食嘢冇陽光照入嚟應該會幾好𝗳𝗲𝗲𝗹😌.📍 3-𝗖𝗢𝗨𝗥𝗦𝗘 𝗗𝗜𝗡𝗡𝗘𝗥 𝗦𝗘𝗧 ($488) 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 + 𝗠𝗔𝗜𝗡 + 𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 餐前送上餐包,附有蒜味牛油🧈幾有趣 另外仲有餐湯/沙律🥗當日嘅龍蝦湯酒味比鮮味突出🦞🍾,有啲可惜 .𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗲𝘁可以揀主餐牌所有菜式,配搭自由,不過貴價嘅菜式就要加錢升級。 .𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥: 🔻韓式海膽泡菜紫菜飯卷𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗞𝗶𝗺 𝗢𝗻𝗶𝗴𝗶𝗿𝗶賣相精緻,波波飯糰中間包住泡菜 置頂放上海膽、魚子醬、紫菜同青瓜 味道帶點酸酸辣辣,但飯質較硬身,唔夠軟熟 .𝗠𝗔𝗜𝗡: 🔻海膽𝗔4和牛三文治𝗨𝗻𝗶 𝗪𝗮𝘆𝗴𝘂 𝗦𝗮𝗻𝗱𝗼 原本要+$88升級,但因為供應問題轉咗安格斯牛配三文魚籽所以唔洗加錢 牛肉仲係嫰紅色🥩炸皮同三文治口感薄脆🥪 加上平日食炸豬扒酸酸哋嘅醬汁更加開胃 配搭鹹鮮嘅三文魚籽真係幾好食🥰 不過得3件就唔係好夠喉🫣 .📍海膽蟹肉龍蝦汁意粉($268)𝗖𝗿𝗮𝗯

估唔到土瓜灣舊區開咗呢間環境都幾𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹嘅餐廳
主打西日𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻菜,今次去咗食晚餐
周未嚟食嘢冇陽光照入嚟應該會幾好𝗳𝗲𝗲𝗹😌

📍 3-𝗖𝗢𝗨𝗥𝗦𝗘 𝗗𝗜𝗡𝗡𝗘𝗥 𝗦𝗘𝗧 ($488)
𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 + 𝗠𝗔𝗜𝗡 + 𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧
餐前送上餐包,附有蒜味牛油🧈幾有趣
另外仲有餐湯/沙律🥗
當日嘅龍蝦湯酒味比鮮味突出🦞🍾,有啲可惜

𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥:
🔻韓式海膽泡菜紫菜飯卷𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗞𝗶𝗺 𝗢𝗻𝗶𝗴𝗶𝗿𝗶
賣相精緻,波波飯糰中間包住泡菜
置頂放上海膽、魚子醬、紫菜同青瓜
味道帶點酸酸辣辣,但飯質較硬身,唔夠軟熟

𝗠𝗔𝗜𝗡:
🔻海膽𝗔4和牛三文治𝗨𝗻𝗶 𝗪𝗮𝘆𝗴𝘂 𝗦𝗮𝗻𝗱𝗼
牛肉仲係嫰紅色🥩炸皮同三文治口感薄脆🥪
加上平日食炸豬扒酸酸哋嘅醬汁更加開胃
配搭鹹鮮嘅三文魚籽真係幾好食🥰
不過得3件就唔係好夠喉🫣

📍海膽蟹肉龍蝦汁意粉($268)𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗮𝗻𝗱 𝗨𝗻𝗶 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗮 份量正常🍝 意粉滑身,醬汁唔膩
海膽雖然唔多,但加上蟹肉同洋蔥味道幾香
蟹肉量多帶甜味,啖啖都食到蟹肉🦀
唯獨就食唔出加咗龍蝦汁,呢點有啲可惜

𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 :
🔻朱古力千層蛋糕 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
餅皮唔乾又夠薄,忌廉軟滑唔會膩,都幾好食

套餐仲包杯紅/白餐酒🍷,不過我哋唔飲酒就轉左熱𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮,有靚靚嘅拉花☕️咖啡味突出唔會過甜,唔錯。

餐廳環境同服務都幾好,空間感強夠寬敞
另外餐點做緊85折優惠
不過相對上普遍食物份量較細,價錢比較進取
日本相隔兩年多終於重新開關,最叫人驚喜的是,即使是沒有打針的香港遊客,抵日後亦無需接受隔離檢疫或檢測,相信必會吸引大量港人出國,狠狠釋放心中蠢蠢欲動的旅行魂!筆者今天為大家介紹位於土瓜灣的新店「KAKU」正正以港人最喜愛的日本當造食材,加入亞洲元素,配以西式的烹調風格,製造出合港人口味的Fusion精緻料理,打破固有的文化框架,把世界各地的美味匯集在同一張飯桌上。環境:✨餐廳走典雅的西餐廳路線,牆身以沈實灰色和木條子擋版為主調,與石紋地板交織,同時汲取大自然的靈感,利用牛油果綠色的椅子形成和諧的調性,締造古典的氣息。✨設計師亦嘗試將古典與當代結合,弧線造型屏風在柔和燈光下更顯寧靜優雅,而落地大玻璃設計能讓食客飽覽土瓜灣的街景,將現實都市元素帶入店內,品味又不落俗套。服務:✨當天晚市人流不算多,職員親切有禮,積極收拾餐具及清潔檯面。食物:🐮 安格斯牛肉三文治 ($258)💗筆者推介之「呃Like首選」!以海膽和魚子醬作點綴,賣相出眾!✨厚厚的牛肉夾在烘得鬆脆的麵包中,份量叫人驚喜,!✨牛肉油花較少,未有入口即化,但脂香適中肉味濃,肉汁填滿嘴巴,加入日式芥末醬和燒汁後更見惹味,很不俗!🍄

環境:

服務:

食物:
🐮 安格斯牛肉三文治 ($258)

✨厚厚的牛肉夾在烘得鬆脆的麵包中,份量叫人驚喜,!

🍄 黑松露扁意粉 ($208)
✨扁意粉被注入獨特的松露幽香,味道濃郁,與忌廉味道搭配,帶香草氣息,意粉口感爽彈,醬汁剛好能掛上麵條,也是不錯的選擇。

🍙 韓式海膽泡菜紫菜飯卷 ($148)

✨此組合讓人感覺新穎,鮮美的海膽配搭香辣的泡菜紫菜飯卷,吃起來不死鹹,蠻開胃有趣。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-05-23
2022-05-25 409 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5某某專家呼籲大家要見朋友、要外出吃飯,就要好好把握未來兩星期啊!!否則疫情第五波未完又來第六波!!呵呵呵 🤭 那就把握星期六的黃金機會,外出吃好西去~餐廳位於土瓜灣某新樓盤附設的小商場一樓(樓下是193新開設的cafe),從它走高格調的餐廳裝潢,舒適的綠色絲絨沙發,閑適的環境,侍應們的殷勤服務,還有高質的每一道菜式,真不得不讚自己一句:找到一間令家人邊吃邊讚的餐廳,共渡美好的周末,叻叻 👍🏻 ✨ Set lunch (跟湯或沙律、飲品及甜品) ✨🍞 麵包配蒜蓉牛油:大家都搶著吃這個高質麵包,熱烘烘香氣撲鼻,鬆軟非常,那蒜蓉牛油更是錦上添花呢 🤤🍵 蘑菇湯:是有蘑菇粒的濃湯,味道一流🥗 日式豆腐沙律:用上芝麻醬的豆腐沙律,口感清新可口💋 美國Prime安格斯西冷配香蒜汁 西川式炒野菜 ($268)五成熟西冷煎得香氣四溢,薄切再輕輕灑上黑胡椒,配少量香蒜汁味道已經不錯,肉質軟腍,肉味濃,讚讚讚 🥩💋 西班牙黑毛豬排配小椰菜 ($198)厚切豬排煎得很香脆
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

✨ Set lunch (跟湯或沙律、飲品及甜品) ✨
🍵 蘑菇湯:是有蘑菇粒的濃湯,味道一流
🥗 日式豆腐沙律:用上芝麻醬的豆腐沙律,口感清新可口

💋 西班牙黑毛豬排配小椰菜 ($198)
厚切豬排煎得很香脆,肉質果然軟腍,滿滿肉汁,好吃到不行 😋

💋 日式明太子意粉 ($148)
與一般明太子意粉有所不同,這個日式汁醬味道濃郁到不得了!添加了大量明太子,還加配了口感一流的魷魚圈,整體非常creamy,餘韻流在口中才是王道 🍝

甜品
🍎 蘋果卷蛋:卷蛋濕潤鬆軟,中間的鮮蘋果醬味道超級好,讓人吃不停口
🍍 菠蘿吉士醬拿破崙:特製鮮菠蘿醬味道不會太甜,吉士醬幼滑帶清香忌廉味,拿破崙更是香脆得無話可說,加起來就是滿分
🍫 朱古力蛋糕:幼滑朱古力忌廉、濃郁朱古力蛋糕,濕潤鬆軟,美味

✨ 整體:隱世高質情調Fusion菜 ✨
✅ 食品出乎意料的高質,每一道都用心製作
✅ 位置尚算方便,土瓜灣地鐵站D1步行6分鐘即到
✅ Openrice可網上訂位,指定時段有85折優惠
❎ 餐廳附設室外露台,可惜變成吸煙者的天堂
西班牙黑毛豬排配小椰菜
日式明太子意粉
西班牙黑毛豬排配小椰菜
日式明太子意粉
2022-05-23 57 浏览
520緊係要搵間好啲嘅餐廳同男朋友拍拖😚 餐廳氣氛 服務同環境都好好😌3 Course Dinner set ($488/p.p)dinner set 首先有暖笠笠嘅餐包 配味噌同蒜蓉味牛油 餐包軟林林 配埋牛油好正😋跟住有磨菇湯 好香濃嘅磨菇香味🫕 仲有白酒跟埋架~韓式海膽泡菜紫菜飯卷估唔到會係個波波型 要好小心攞唔係會碌走左🤣 飯卷加左調味 味道辣辣地幾香 再加埋都幾足料嘅海膽 非常鮮甜 上面仲有魚子同青瓜 感覺清新 又日又韓都幾得意😍😍海膽蟹肉龍蝦汁意粉又有海膽啦🤣 意粉仲有蟹肉碎同龍蝦汁 味道香濃 口感豐富 有齊我鍾意食嘅野🤤🤤 醬汁夠creamy 而且份量幾足料架! 芒果千層酥餐有跟一份甜品 就好似芒果拿破崙咁 都幾鬆脆 芒果都夠甜😋安格斯牛三文治 ($258)另外我地仲散叫左個牛肉三文治 本身係用A4和牛 但當日冇供應所以轉左做安格斯牛🐮 好彩肉質都嫩滑 又好juicy 三文治都夠脆😍😍

韓式海膽泡菜紫菜飯卷

芒果千層酥
餐有跟一份甜品 就好似芒果拿破崙咁 都幾鬆脆 芒果都夠甜😋

安格斯牛三文治 ($258)
2022-05-20
2022-05-23 56 浏览
跟雜誌報導去咗土瓜灣的啟岸巷子,原來是同名樓盤的基座商場。一去到,超多女士打卡。巷子裝修好和風feel!今次去的Kaku在商場一樓,set lunch $149+ 包湯或沙律、主食、餐飲、甜品。
2022-05-22 75 浏览
半價優惠去試吓新餐廳…現實係同之前見到嘅食評實在相差太遠….海膽蟹肉龍蝦汁意粉- 完全冇龍蝦汁味,海膽應該係用韓國低價海膽,有少苦但唔算唔新鮮,意粉尚算彈牙,蟹肉都有蟹肉味,但係成碟意粉夾埋就煮得唔好食。和牛三文治 -餐廳話冇和牛,所以轉左美國牛平咗$100,賣相非常好,但係味道都係麻麻地,牛肉味唔重,多筋。總括而言,正價就唔值得食,半價嘅話,其實仲有好多更好餐廳可以選擇,環境唔錯,希望餐廳可以改善下一個味道。

2022-05-22
舊區鬧市中嘅一片瑰綠🌿 餐廳擁有高樓底落地玻璃窗,深木色系配綠色座椅同植物再加添金屬感,柔亮舒服。未食已經感受到呢到新穎摩登格調!今次重點推介佢哋嘅Dinner set & Cocktail😋❝ 𝟯-𝗖𝗢𝗨𝗥𝗦𝗘 𝗗𝗜𝗡𝗡𝗘𝗥 𝗦𝗘𝗧 $𝟰𝟴𝟴/𝗉𝗉𝗅 ❞𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 + 𝗠𝗔𝗜𝗡 + 𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 餐前會有fresh made餐包🥯(配蒜味牛油&味噌牛油),食落滿滿幸福感有驚喜!另外可再揀選: 蘑菇湯/沙律!份量都算多👍🏻❇️ 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 :✦ 柚子油甘魚刺身𝙔𝙪𝙯𝙪 𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 (+$𝟱𝟴)一上枱我覺得賣相好靚😍 而且油甘魚係我嘅大愛!輕輕嘅柚子味不太搶,油甘魚好肥美大塊,啖啖鮮味🤤 抵食!✦ 韓式海膽泡菜紫菜飯卷𝙆𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙆𝙞𝙢 𝙊𝙣𝙞𝙜𝙞𝙧𝙞呢個配搭我真係未試過,韓式波波飯卷帶啲泡菜味,面頭放上紫菜,青瓜,海膽同魚子醬,讚! 4粒好似唔夠喉嘿嘿😁❇️ 𝗠𝗔𝗜𝗡 :✦ 慢煮壽喜燒豚腩肉 𝙎𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙤𝙤𝙠 𝙎𝙪𝙠𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘽𝙚𝙡𝙡𝙮算係呢到出名嘅菜色之一,用雞湯米配慢煮五花腩,可以話係壽喜燒版東坡肉🤤 採用低溫慢煮,肉質唔會散唔會好鞋,咬落唔肥膩👍🏻 調配

𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 + 𝗠𝗔𝗜𝗡 + 𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧

❇️ 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 :

✦ 柚子油甘魚刺身
𝙔𝙪𝙯𝙪 𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 (+$𝟱𝟴)

✦ 韓式海膽泡菜紫菜飯卷
𝙆𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙆𝙞𝙢 𝙊𝙣𝙞𝙜𝙞𝙧𝙞

❇️ 𝗠𝗔𝗜𝗡 :

✦ 慢煮壽喜燒豚腩肉
𝙎𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙤𝙤𝙠 𝙎𝙪𝙠𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘽𝙚𝙡𝙡𝙮

算係呢到出名嘅菜色之一,用雞湯米配慢煮五花腩,可以話係壽喜燒版東坡肉🤤 採用低溫慢煮,肉質唔會散唔會好鞋,咬落唔肥膩👍🏻 調配嘅壽喜燒甜甜地混入肉汁好滋味。

✦ 海膽𝗔𝟰和牛三文治
𝙐𝙣𝙞 𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙤

原本要加$88升級嘅和牛三文治因為疫情關係來貨緊張,所以暫時轉咗安格斯牛肉,不過依然好食,牛肉外層同三文治一樣好香脆😊 配埋海膽魚子醬奢華感up!!!

❇️ 𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧 :

✦ 法式鮮果千層餅
𝙈𝙞𝙡𝙡𝙚-𝙁𝙚𝙪𝙞𝙡𝙡𝙚
✦ 抹茶卷蛋糕
𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝘾𝙖𝙠𝙚

❇️ 𝗖𝗢𝗖𝗞𝗧𝗔𝗜𝗟 :

✦ 𝗘𝗺𝗶 笑み 微笑 - - - $𝟭𝟭𝟴
𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛 𝐶𝑟𝑎𝑓𝑡 𝐺𝑖𝑛, 𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝐿𝑒𝑚𝑜𝑛 𝑗𝑢𝑖𝑐𝑒, 𝐻𝑜𝑛𝑒𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝐺𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟 𝑤𝑎𝑡𝑒𝑟, 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑛𝑎𝑡𝑒𝑑 𝐺𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟, 𝑃𝑖𝑐𝑘𝑙𝑒, 𝐺𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟 𝑏𝑒𝑒𝑟 𝑎𝑛𝑑 𝐵𝑎𝑠𝑖𝑙

淨係賣相已經要俾滿分💯 酒杯形狀夠晒吸睛,面頭有薑粉,葉同花裝飾其實放有自家醃蘿蔔送酒好特別😯 好有日式情懷,用埋薑做主題!由松子酒加檸檬汁,蜂蜜,薑汁同醃製嘅紫薑,薑汁啤酒!我估唔到紫薑味做酒可以咁好飲👍🏻 酒味唔strong有果汁梳打嘅感覺,平時好抗拒薑味嘅朋友都真心可以試下!

✦ 𝘼𝙧𝙖𝙨𝙝𝙞𝙮𝙖𝙢𝙖 嵐山 - - - $𝟭𝟭𝟴
𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑆ℎ𝑜𝑐ℎ𝑢, 𝐵𝑙𝑒𝑛𝑑𝑒𝑑 𝑊ℎ𝑖𝑠𝑘𝑦, 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 𝑀𝑖𝑠𝑜, 𝑀𝑎𝑝𝑙𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝐶𝑖𝑛𝑛𝑎𝑚𝑜𝑛 𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡

麥燒酎配whiskey加入肉桂,白味噌!由面頭嘅奶勁creamy甜甜地已經好正!隻杯嘅設計好好,可以擺放燒香咗嘅玉桂條,一路飲一路聞住陣陣玉桂味👍🏻

📝 整體:
非常推薦❗️菜品設計加入好多新穎嘅元素,味道有驚喜,而且擺盤好精緻帶點奢華感,餐廳廚房幾有水準♥️ 呢度嘅𝖢ocktail真係好有特色,必定要試!而環境寬敞舒適👍🏻 宜家餐廳仲有85折優惠,更抵食😋

隨著屯馬線既開通,優質餐廳相繼選擇落戶土瓜灣,附近一帶越來越多好野食。當中馬頭圍道新商埸啟岸,更係日系美食集中地。.主打別繳西日式ꜰᴜꜱɪᴏɴ 菜式既𝕂𝔸𝕂𝕌逆市中上年底係啟岸開業,見過不同媒體介紹已經一早ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ左。但受疫情影響一度停業上月再重開,所以一路等到晚市重開後先搵到機會一試。.摩登格調既𝕂𝔸𝕂𝕌地方闊落甚有空間感,裝潢滿有情調,有落地大玻璃同戶外位置,彩光佳如果日間過嚟應該好適合影相。.3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ 💲488🥐ᴅᴀɪʟʏ ꜰʀᴇꜱʜ ᴍᴀᴅᴇ ʙʀᴇᴀᴅ🫕ᴅᴀɪʟʏ ꜱᴏᴜᴘ🐮ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ: ᴜꜱᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀ (+💲58)🐷ᴍᴀɪɴ: ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋ ꜱᴜᴋɪʏᴀᴋɪ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ🍰ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: ᴍɪʟɪᴇ-ꜰᴇᴜɪʟʟᴇ.🍝ᴍᴀɪɴ: ᴄʀᴀʙ & ᴜɴɪ ᴘᴀꜱᴛᴀ 💲268.🍹ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴꜰʀᴜɪᴛ ꜱᴏᴅᴀ 💲40🍹ꜱᴇᴀ ꜱᴀʟᴛ ʟʏᴄʜᴇᴇ ꜱᴏᴅᴀ 💲40.餐廳提供晚市三道菜套餐,基本上可以選擇主餐牌既所有菜式,所以非常自由。打頭陣係蘑菇湯同新鮮焗製麵包。餐包同牛油都分為兩款,甚
3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ 💲488
🥐ᴅᴀɪʟʏ ꜰʀᴇꜱʜ ᴍᴀᴅᴇ ʙʀᴇᴀᴅ
🫕ᴅᴀɪʟʏ ꜱᴏᴜᴘ
🍰ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: ᴍɪʟɪᴇ-ꜰᴇᴜɪʟʟᴇ
🍝ᴍᴀɪɴ: ᴄʀᴀʙ & ᴜɴɪ ᴘᴀꜱᴛᴀ 💲268
🍹ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴꜰʀᴜɪᴛ ꜱᴏᴅᴀ 💲40
🍹ꜱᴇᴀ ꜱᴀʟᴛ ʟʏᴄʜᴇᴇ ꜱᴏᴅᴀ 💲40
餐廳提供晚市三道菜套餐,基本上可以選擇主餐牌既所有菜式,所以非常自由。打頭陣係蘑菇湯同新鮮焗製麵包。餐包同牛油都分為兩款,甚有誠意。麵包質感鬆軟熱辣辣,食得出係高級款式。
依餐廳推薦,前菜選擇左招牌之一和牛他他配生鵪鶉蛋。他他上層鋪面左魚子醬,打卡一流。服務員建議有三種食法:第一口可以先試生和牛肉原味,經四川辣油調味既生牛混上洋蔥,呢個配搭幾新鮮。第二食法係撈埋鵪鶉蛋黃,令牛質感更加香滑。最後可以混埋旁邊既天婦羅脆脆一齊食,口感變得香脆,Fusion有特色。
主菜揀左慢煮壽喜燒豚腩肉配紫菜飯團。中式東坡肉混合日式壽喜燒醬汁,呢款邪惡之極既美食誰能抵受得住誘惑。慢煮豚腩肉炆煮得入口即化,香而不膩,肉質軟嫩入味。
單點左一客海膽蟹肉龍蝦汁意粉。海膽質素不錯,蟹肉份量慷慨都啖啖都有蟹肉,但龍蝦汁味道就不算突出。
法式鮮果千層餅係套餐升級甜品,拿破崙酥皮酥脆,但份量比想像中小係近乎迷你一人份,不知單點份量會唔會有唔同。
呢到飲品以酒、咖啡同特飲為主。晚餐唔想飲咖啡所以點左兩杯梳打,質素正常。
總結:到訪當晚人流不算太多感覺寧靜,好適合情侶約會或者三五知己黎小酌幾杯談心,情調很不錯。梳化位置比較調合飲野,如果大家黎食飯坐番主用餐區會較適合。
不專業食評 nei.foodie
ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋ ꜱᴜᴋɪʏᴀᴋɪ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ
ᴄʀᴀʙ & ᴜɴɪ ᴘᴀꜱᴛᴀ
ᴄʀᴀʙ & ᴜɴɪ ᴘᴀꜱᴛᴀ
ꜱᴏᴅᴀ
ᴅᴀɪʟʏ ꜰʀᴇꜱʜ ᴍᴀᴅᴇ ʙʀᴇᴀᴅ
ᴍɪʟɪᴇ-ꜰᴇᴜɪʟʟᴇ
坐落啟岸的Kaku, 仿如一位外表優雅洋氣💃, 但內裏又是溫順體貼的日本女士👘~餐廳一整面落地大玻璃窗延申至露臺, 木系質調配上格調牛油果綠沙發💚, 長虹玻璃屏風🎐, 水波紋吊燈~無一不令人置身這個日本女士的溫柔懷抱中~食物真的做到西日fushion, 有西式的創意感, 也有日式的匠人精神。🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 (hk$488 per 3 Course dinner set)♦️柚子油甘魚刺身 – $198 (+$58 for dinner set)造型絕對igable📸! 肥大厚身的油甘魚,精緻點綴上漲爆汁三文魚籽, 拌上清爽開胃又回甘的柚子汁, 鮮甜風味迸發😚! 地下鋪有新鮮沙律菜🥗, fresh返個嘴仔進入下一道美食~♦️慢煮壽喜燒豚腩肉 - $298邪惡大爆發!豚腩肉以壽喜燒汁長時間悶熬, 肉質軟熟, 層次分明透亮✨~香甜回甘~面層的豬皮微微煙靭似QQ糖, 白肉潤滑juicy, 瘦肉軟腍❤️! 連紫菜飯的調味都充滿驚喜, 混合左🤩Cajun香料, 以甜紅椒與卡宴椒再搭配歐式乾香草, 幾乎沒辣味卻有濃郁的香氣與隱約的味蕾刺激感😎!♦️ 海膽蟹肉龍蝦汁意粉 - $268 真新鮮肥海膽to

♦️慢煮壽喜燒豚腩肉 - $298

♦️ 海膽蟹肉龍蝦汁意粉 - $268

真新鮮肥海膽top在意粉上, 意粉挂上梳梳蟹肉🤩, 嗦埋濃香龍蝦汁, 調味剛剛好, 不會濃到乾喉~啖啖都是精華!

♦️餐包每日新鮮即整, 一硬一軟,兼備香口同鬆軟,陣陣麥香,美味程度令人驚喜! 點埋附上有味噌牛油同蒜蓉牛油🤤,口感更多層次!

♦️龍蝦湯更加驚喜,以烤焗龍蝦殼煮成的,極濃勁香,裏面仲有啖啖龍蝦肉, 作為餐湯未免太高質太滿滿誠意🥰!

♦️法式雜果千層餅 - $138 (+38 for dinner set) 🍰

面層和中間都夾上蛋奶醬, 順滑香甜~士多啤梨🍓🥭芒果又帶來酸甜清爽~拿破侖夠脆~想要大份dd🤫

♦️Apple Ginger Fruit 🍎🍵
大茶壺裏是兩個茶包~非常足夠二人份量~

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎

店員細心溫柔~仔細講解菜式, 連cajun粉也是店員都幫小編問大厨才得知, 用心服務係感受得到的~非常抵讚!
柚子油甘魚刺身
法式雜果千層餅
2022-05-17 301 浏览
放工去咗間主打西日fusion嘅餐廳🍴🇯🇵佢嘅菜式選用上等食材 配以獨特嘅烹調方法成個presentation都好精緻 食得好開心☺️-🥩和牛他他配生鵪鶉蛋 $198上層係豐盛嘅魚子醬 和牛他他咸鮮帶牛甜最特別嘅係佢地喺配搭上用上四川油 意外地非常融合!整道菜充滿層次 撈埋蛋汁真係世界級❤️‍🔥-🦞海膽蟹肉龍蝦汁意粉 $268龍蝦汁滲透每條意粉 每啖都充滿咸鮮味😛重點當然少不了面頭新鮮軟熟嘅海膽 好味😚-🐽慢煮壽喜燒豚腩肉 $298慢煮後嘅豚肉非常軟腍 最邪惡係豬皮位置豬鮮連帶脂肪 個種軟綿綿嘅口感一試難忘😳豚肉滲透喺甜甜地嘅壽喜燒汁內 超級入味~而佢地嘅飯用雞湯去煮 加上cajun吊味好欣賞佢地對菜式入面每個元素都非常用心🫶🏻-呢度嘅cocktail睇名都覺得非常特別同新穎🍸所以我地都嗌咗兩杯黎試下😝-🥃Ueno koen 上野公園 $118以黑色杯盛上放置於木盒內 好日式嘅呈現手法佢嘅base係blended whiskey同vodka加上佢地自家製嘅berry 非常清新🌿-🍸Rakun 浣熊 $118上野公園有種無負擔感 而呢杯則係有種刺激感佢mix咗芝麻、杏仁、肉桂汁同Sherry
放工去咗間主打西日fusion嘅餐廳🍴🇯🇵
佢嘅菜式選用上等食材 配以獨特嘅烹調方法
成個presentation都好精緻 食得好開心☺️
🥩和牛他他配生鵪鶉蛋 $198
上層係豐盛嘅魚子醬 和牛他他咸鮮帶牛甜
最特別嘅係佢地喺配搭上用上四川油 意外地非常融合!
整道菜充滿層次 撈埋蛋汁真係世界級❤️‍🔥

🦞海膽蟹肉龍蝦汁意粉 $268
龍蝦汁滲透每條意粉 每啖都充滿咸鮮味😛
重點當然少不了面頭新鮮軟熟嘅海膽 好味😚

🐽慢煮壽喜燒豚腩肉 $298
慢煮後嘅豚肉非常軟腍 最邪惡係豬皮位置
豬鮮連帶脂肪 個種軟綿綿嘅口感一試難忘😳
豚肉滲透喺甜甜地嘅壽喜燒汁內 超級入味~
而佢地嘅飯用雞湯去煮 加上cajun吊味

佢嘅base係blended whiskey同vodka
加上佢地自家製嘅berry 非常清新🌿

🍸Rakun 浣熊 $118
上野公園有種無負擔感 而呢杯則係有種刺激感
佢mix咗芝麻、杏仁、肉桂汁同Sherry
一飲先有一種薑甜味 然後慢慢散發出唔同香味
唔知點解我覺得佢有種藥材味 飲完充滿餘韻
加上杯外層嘅芝麻 無論味道定口感都好豐富
絕對值得一試❤️‍🔥
諗住試食 點知變左食環境既特色fusion菜-土瓜灣KAKUFb:下一站豬欄; IG@Pig7station之前經過見到新building起好,而且裝修好有家鄉(日本😛)風,小仙子同小🐷就諗住黎試試😌睇之前D comment, 主打特色fusion菜同fine dining,餐廳樓底高感覺開陽,不過街景以樓景為主(好似介紹樓盤咁🤪)選擇左sofa seat, 不過張枱比較低😅happy hour既話會岩dOrder左 lunch set, 先黎紅菜頭湯同麵包,紅菜頭湯加入少許忌廉,擺碟有心思,不過味道沒有特別😅main course黎啦:西班牙黑毛豬肋條配小椰菜: 黑毛豬尚算咬到😂不過唔夠香,小椰菜就真係硬左d…日式味噌燒蟹肉配和風炒飯: 成個蟹蓋係面好有霸氣😜炒飯都炒得幾香,蟹肉蟹籽都算足料🤤飲品方面Latte感覺到有嘗試拉花😂(好似失敗左😅)不過味道一般,咖啡味唔夠香甜品有日式芝士蛋糕、忙果拿破崙、紫薯唔記得咩😂選左日式芝士蛋糕同忙果拿破崙,cheese cake唔錯有濃濃既芝士味,而忙果拿破崙都好脆,不過少左一種焦香脆口感,Fair啦😗食物黎講真係唔好太大Expectation😅
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

食物黎講真係唔好太大Expectation😅樓下環境都幾靚,當黎打下卡😗
📍 KAKU (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓11號舖一至日都一樣有既lunch menu 🤩🤩經OpenRice 訂座仲有85折👍🏻👍🏻有齊前菜,主菜,甜品同飲品,不過個日我成5點先入座,但疫情關係收6點好多野都sold out😢前菜無沙律,主菜想叫豬又無,連餐飲想要既咖啡都無埋🥹🥹下次早小小去先👉 餐包配(味噌牛油同蒜蓉牛油)💰set included 😋 😋😋 😋/5哇,個包一上枱熱辣辣好香,完全係外脆內軟,質感好鬆軟✅✅👉 前菜紫薯湯💰set included😋😋😋 /5個湯熱辣辣,飲左一半就覺得有啲滯,要留肚食主菜👉 主菜日式吞拿魚炒飯配鰻魚卷💰218+1(85折)😋😋😋😋 /5見到個鰻魚卷即刻😍😍!鰻魚卷夠肥美又厚身,炒飯上面仲吞拿魚腩蓉同大量蟹籽😍😍不過個炒飯係凍就令失色不少,不過個炒飯係粒粒分明👍🏻👉 日式西京燒三文魚💰178+1(85折)😋😋 /5個魚皮脆,不過個味增真係太太太鹹,下面再配撘甘筍粒,不過都係過鹹失色不小👉 甜品朱古力芝士餅💰😋😋 /5本身有啲期望係大件cake或者拿破崙,但淨低得呢款😮‍💨👉 飲品蘋果薑茶&夏威夷雜果茶😋😋/5本身一心係想飲咖啡架
📍 KAKU (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓11號舖

👉 餐包配(味噌牛油同蒜蓉牛油)
💰set included
😋 😋😋 😋/5
哇,個包一上枱熱辣辣好香,完全係外脆內軟,質感好鬆軟✅✅

👉 前菜紫薯湯
💰set included
😋😋😋 /5
個湯熱辣辣,飲左一半就覺得有啲滯,要留肚食主菜

👉 主菜日式吞拿魚炒飯配鰻魚卷
💰218+1(85折)
😋😋😋😋 /5
見到個鰻魚卷即刻😍😍!鰻魚卷夠
,不過個炒飯係粒粒分明👍🏻

👉 日式西京燒三文魚
💰178+1(85折)
😋😋 /5

👉 甜品朱古力芝士餅
💰
😋😋 /5
本身有啲期望係大件cake或者拿破崙,但淨低得呢款😮‍💨

👉 飲品蘋果薑茶&夏威夷雜果茶
😋😋/5
本身一心係想飲咖啡架😮‍💨😮‍💨普通茶包,無乜味🤣🤣

回頭: yes👍🏻份量足,餐廳樓底高,環境舒服

#kermit食在土瓜灣
2022-05-11 57 浏览
土瓜灣馬頭圍道一帶,真係好值得探索嘅地方。特別係啟岸商場,暫時只係得三四間小店,都屬高質!呢間西日Fusion 開業不久,仲未好多人!餐廳設計時尚有格調,食物賣相亦好presentable! 帶另一半拍拖慶祝絕對唔失禮🤩🤩我覺得正價套餐性價比已經不錯,行緊運嘅我有食神!全單八折之餘,3-courses dinner set 仲要加送酒水3-courses set (原價$488),麵包加餐湯,之後再有頭盤+主菜+甜品▪️麵包加餐湯有誠意,連牛油都有分原味和味噌兩款,後者多一點鹹香,個人還是比較喜歡原味,同cream 感南瓜湯襯啲▪️頭盤Beef Tartare 澳門魚子醬的亮麗外表,用上鵪鶉蛋令味道更濃郁。四川香油和酥脆粒拌入牛肉,營造一股東洋風的辛香韓式魚子泡菜紫菜飯卷魚子和泡菜的配塔一定好食,將東洋菜式換成一口一顆的精緻賣相。作為前菜飽了點,但是不怕,我是澱粉控▪️主菜海膽蟹肉龍蝦汁意粉配料豐盛的海膽、蟹肉、三文魚子和魚子醬,啖啖充滿餡料又唔會膩,個意粉質地都唔錯A4 和牛三文治牛扒厚切咬落去軟嫩,兩邊多士脆口,吸收牛肉油脂幾香,三文魚子嘅鹹香味整體多份層次▪️甜品芝士餅- 香軟,唔想甜綠

▪️麵包加餐湯

▪️頭盤
Beef Tartare

韓式魚子泡菜紫菜飯卷

▪️主菜

A4 和牛三文治

▪️甜品
芝士餅- 香軟,唔想甜
綠茶瑞士卷 - 幾特別,幾欣賞中間的抹茶忌廉
2022-05-10 73 浏览
同公司同事一行11人去吃lunch飲完餐湯先至來麵包,主食大部份同事吃西冷扒,牛扒竟然碎上,就算碎上之後再排在一起,但是明顯不是同一塊牛扒,仲要系凍的,五成熟同七成熟是完全一樣的,有同事需要芥辣,但兩樽竟然都是過期的,仲要過左期超過兩個月餐茶等左好鬼耐,熱咖啡竟然唔俾糖,又唔俾奶,又唔比羹,都唔知想點!哩個價位,哩d 出品,肯定唔會再去!
同公司同事一行11人去吃lunch

飲完餐湯先至來麵包

哩個價位,哩d 出品,肯定唔會再去!

2022-05-10
午餐
2022-05-02 36 浏览
餐廳環境、佈置及氣氛不錯食物質數也頗好可惜這間餐廳並沒有跟從政府的防疫政策沒有要求紀錄顧客的針咭資料也沒有檢查食客有否用安心出行這是十分不可取的很可能做成防疫漏洞
餐廳環境、佈置及氣氛不錯
食物質數也頗好
可惜這間餐廳並沒有跟從政府的防疫政策