2018-06-28
呢個世界唔係人多就有用嘅,就睇世界盃之嘛,三大人口最多的國家: 中國、印度和美國都入唔到世界盃決賽洲就係一個好例子。不過,可能嘢食佢哋反而會叻D。講開食嘢,好似好少去食印度嘢,一於今晚去食番餐印度餐。尖沙咀想食咩都有,印度餐都唔例外,在網上篤幾個掣就搵到好多間。今晚來到寶勒巷一楝商廈樓上,入到嚟,估唔到間餐廳咁鬼潮,利用咗好多印度常見外帶的飯壺來做擺設,仲有水煲和其他廚房用具,好 colorful 好搶眼。 仲有D 手制畫,都幾靚架。印度嘢真係唔多識,對住個餐牌無從入手。解決方法係,搵個職員講解下,介紹下。問多兩問,原來佢係印度和尼泊爾嘅混血兒。我哋同佢講,我哋嘅辣度指數只是一般級數,最好 recommend 一啲少辣嘅嘢俾我哋食。佢非常樂意,慢慢講,慢慢介紹咗以下食品和飲品俾我哋 (我哋都學咗唔少嘢):Lassi – Malai Marke (Mango) $85Bomby Cutting Chai $35Papdi Chaat (no spicy) $80Punjabi Samosa $70Paneer Makhanwala $85Garlic Naan $30【Lassi – M
仲有D 手制畫,都幾靚架。
印度嘢真係唔多識,對住個餐牌無從入手。
Bomby Cutting Chai $35
Papdi Chaat (no spicy) $80
Punjabi Samosa $70
Paneer Makhanwala $85
Garlic Naan $30
【Lassi – Malai Marke (Mango)】
【Bomby Cutting Chai】
【Papdi Chaat】
係薯仔? 無錯就係薯仔整成脆脆,再撈咗香草和酸奶,味道好特別好好食,口感又得意。職員話呢D 係印度的街頭小食。原來街得小食都可以變成上菜,情形就好似我哋啲煎釀三寶咁。
【Punjabi Samosa】
部貨住兩大粒熱辣辣咖喱角和一小桶豆醬。
切開嚟睇係mix咗香料嘅豆蓉和薯蓉,少少辣,好香口。
【Paneer Makhanwala】、【Garlic Naan】
今次無車喇,用番正常器具載食物。
Paneer Makhanwala 係濃蕃茄醬芝士,芝士本身味道唔係好濃嗰種,浸滿蕃茄醬來食味道就剛剛好。
又或者,用個醬搽印度麵包 (garlic nann) 來食,都係一種食法。
我哋真係估唔到家下食印度菜原來係可以咁潮,搵日再來食過,順便跟嗰位職員再學嘢。