KABOOM

星期一為左擊退Monday Blue同同事一齊黎期待左好耐嘅人氣rooftop bar Kaboom 😍超興奮🥰🔸Kaboom HK$138Kaboom 嘅signature drink 😆肚腩好滿意呢😋有brûlée liqueur、奶茶、vanilla 同埋煉奶🧋雖然係whiskey但係一啲都唔刺鼻,又唔會太甜,係一杯好適合女仔飲嘅飲品🥛杯上邊嘅小草帽好可愛👒chill 到去番馬爾代夫咁😌🔹No More OT Please! HK$128見到個飲品名即刻揀左♥️抗拒OT⛔️呢杯對比kaboom 就清新啲,酸酸地咁,係石榴同埋pomegranate嘅味, vodka 味都唔算太濃💃🏻🔸Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak HK$358草飼牛可以養到肥瘦均勻都幾考功夫,塊牛本身夠靚💕石燒令到塊牛幾香,唔係好似平時鐵板燒咁油,肚腩就幾中意,不過同行朋友就覺得可以更好,因為上碟唔算太熱,塊扒都薄薄地,可以再juicy d🔹Tom Yum Gong Risotto with Seafood Galore HK$258肚腩朋友就幾中意呢碟

🔸Kaboom HK$138
🔹No More OT Please! HK$128

肚腩朋友就幾中意呢碟主菜,海鮮幾多唔同款,而且risotto 加冬蔭公幾有特色🇹🇭不過肚腩就略嫌有啲酸。

🔸Deep Sea Tacos
比我地想像中有啲唔同嘅taco 👥食開墨西哥都係比較多醬汁,但係呢款就脆身,而醬都比較輕盈啲,蝦係好多隻都彈牙🦐
2023-03-13
2023-04-03 56 浏览
假期去左一間近排好hit,打卡一流既餐廳,飲下野chill下!餐廳系太子集團中心最高層連天台,除左有海景睇,飲品靚,食物都幾好。靚景當然要配返杯飲品一邊欣賞景色一邊傾計飲嘢!If Not Now, When? $108呢杯cocktail有班蘭、柚子汁、酸蘋果酒、Gin,幾特別既味道,飲落帶班蘭味,易入口,酒精濃度吾高。揀呢杯系因為呢句而吸引我:Life is too short to wait, here is your green light to pursue your dream.好有意境,大家諗吾到飲咩不妨睇下cocktail 既語句黎揀!Canloocan $58呢杯系mocktail,有柚子汁、蘋果汁、接骨木花,味道甜甜地,好易入口,而且放左檸檬乾同花瓣作裝飾,貌相好靚!Deep Sea Tacos $138Tacos 餡料有大蝦、生菜絲、三文魚籽,cocktail sauce味道似千島沙律醬,味道幾fresh,加上香脆墨西哥玉米餅,作為小食,配酒一流!KABOOM Sharing Platter $248小食拼盤幾豐富,有雞肉沙爹串燒、單骨雞翼、春卷、cocktail大

靚景當然要配返杯飲品一邊欣賞景色一邊傾計飲嘢!

If Not Now, When? $108

Canloocan $58

Deep Sea Tacos $138

KABOOM Sharing Platter $248

小食拼盤幾豐富,有雞肉沙爹串燒、單骨雞翼、春卷、cocktail大蝦、薯條,份量夠2-3人share,個人推介沙爹醬汁,味道好濃,帶微微辣,好惹味!cocktail大蝦凍食,爽口彈牙又大隻!

Stone Grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak $358

個人大推既牛扒!炭燒味香濃,同一般据扒西餐廳有得比,叫左7成熟,切開入面仲系粉紅嫩色,無血水,肉質幾嫩,不過脂肪較多,配gravy sauce食幾好。

Typhoon Shelter Crab Pasta $198

避風塘炒軟殼蟹意粉,加左豆瓣醬去炒意粉,食落帶點微辣,幾惹味。一人一隻,2大隻軟殼蟹吾洗爭!

餐廳室內外均飽覽維港景色滿滿外國海邊度假Feel到訪當天下起細雨🌧️露天花園支起帳篷⛺️掛上燈帶環境氣氛別有一番風味增添約會曖昧氛圍感👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻主打東南亞Fusion菜 小食 甜品 Cocktail☀️Go Big Go KABOOM! $278雞肉加上青花椒等秘製香料 充份醃製後再燒烤🍗火候控制得好好表皮香脆 肉質好juicy整體散發濃濃煙燻香氣🌟勁推薦☀️Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak $358 頂級USDA Prime 7成熟激量牛扒🥩肉質嫩滑牛味濃郁🤎配菜方面有南瓜 薯仔 青瓜點上特製醬料 味道好夾🍴☀️ Deep Sea Tacos $138開胃前菜小食🦐鮮蝦彈牙生菜爽脆清甜 特調醬汁好fresh☀️ Damn Pissed Off! $128可愛泡泡浴浴缸造型🛁精緻迷你小鴨點綴🐤玫瑰花令細節度MAX味道甜而不膩 百香果味女生易入口☀️ Miss You $128櫻花環繞杯身🌸打卡一流中意甜口Cocktail必試🎖️五星級的景色 食物 服務與愛人有個浪漫的約會時刻🌹整體質素高🧑🏻‍🍳慶祝聚會活動首選環境: 💗💗💗💗💗美味
餐廳室內外均飽覽維港景色

環境: 💗💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗💗
2023-04-03 64 浏览
尖沙咀依間樓上餐廳嘅環境同食物都好吸引,一入到去餐廳就已經見到維港景色,夜晚黎到氣氛都幾好,indoor坐窗邊位置就已經好chill。涼涼地嘅天氣坐outdoor嘅位置應該都會好舒服。KABOOM Sharing Platter小食併盤有雞翼串燒雞尾酒蝦薯條炸春卷,所有小食都好香口,岩哂幾個人一齊share試下唔同嘅小食,而且份量都好夠。Crab Bao Bao鬆軟嘅刈包裡面放了炸得酥脆嘅軟殼蟹、墨西哥辣椒同沙律。軟殼蟹比刈包更大,而且口感很好,加上墨西哥辣椒的微辣,令味道更加豐富多樣。沙律的清新口感和軟殼蟹的肉質相互襯托,味道同口感都好夾。Spanish Octopus Leg & Squid Ink Spaghetti意粉嘅presentation 非常漂亮,黑色的意大利面上面放上巨大的八爪魚腿,非常吸引眼球。八爪魚腿雖然望落好巨大,但食落口感彈牙,唔會好韌好難咬。意大利面用蒜炒一炒,就帶出墨魚汁嘅鮮味。Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak牛扒的外表烤得焦香,內部卻仍然保持著鮮嫩多汁。油脂滲透到肉質中,味道非常濃郁。而且烤得

Crab Bao Bao

牛扒的外表烤得焦香,內部卻仍然保持著鮮嫩多汁。油脂滲透到肉質中,味道非常濃郁。而且烤得剛好,沒有任何過熟或欠熟的情況。

Cocktails 嘅選擇有好多,而且都好靚。分別叫左藍色嘅柚子味Every Day Feels Like A Monday!同綠色嘅斑蘭味 If Not Now, When?Coctails特別得黎都好清新。望住個景飲住杯cocktails,so chill~
我相信這間餐廳最大的賣點是有個景觀非常開揚,能眺望維港夜景的無敵天台,對於我這種膚淺的環境控,當然也要打卡一番啦~---到達餐廳後便被安排坐在🇷​​🇴​​🇴​​🇫​​🇹​​🇴​​🇵​ ​🇧​​🇦​​🇷,正中下懷,走樓梯上天台時已急不及待拿出手機準備瘋狂拍照。「咦?怎麼是一個又一個的帳蓬...說好的無敵開揚景觀呢?」原來是最近天氣不穩定,於是餐廳便加裝了這些帳蓬;帳蓬本來就會使空間感變得狹隘,加上橙黃色的燈光 (尤其帳蓬上的中文字更是使我一直很出戲),用餐時很有露營晚會的感覺,但不是我預想中的用餐體驗~---另外,餐飲需自行下樓去​🇮​​🇳​​🇩​​🇴​​🇴​​🇷​ ​🇷​​🇪​​🇨​​🇪​​🇵​​🇹​​🇮​​🇴​​🇳​點餐 (只限餐飲部分,食物及甜品依然可以在🇷​​🇴​​🇴​​🇫​​🇹​​🇴​​🇵​ ​🇧​​🇦​​🇷點餐)。我也不知道箇中原因。雖然眼見鄰桌的ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ非常精緻,我也非常想喝~ 但由於實在太累太懶了,為了不想上上落落,只好點了一樽​🇸​​🇹​​🇮​​🇱​​🇱​ ​🇼​​🇦​​🇹​​🇪​​🇷​ $58 (​🇸​​🇹​​🇮​​🇱​​🇱​ ​🇼​​🇦​​🇹​​🇪​​🇷​
對於我這種膚淺的環境控,當然也要打卡一番啦~
---
走樓梯上天台時已急不及待拿出手機準備瘋狂拍照。
「咦?怎麼是一個又一個的帳蓬...說好的無敵開揚景觀呢?」
原來是最近天氣不穩定,於是餐廳便加裝了這些帳蓬;
用餐時很有露營晚會的感覺,但不是我預想中的用餐體驗~
---
雖然眼見鄰桌的ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ非常精緻,我也非常想喝~ 但由於實在太累太懶了,為了不想上上落落,只好點了一樽​🇸​​🇹​​🇮​​🇱​​🇱​ ​🇼​​🇦​​🇹​​🇪​​🇷​ $58 (​🇸​​🇹​​🇮​​🇱​​🇱​ ​🇼​​🇦​​🇹​​🇪​​🇷​  & ​🇸​​🇵​​🇦​​🇷​​🇰​​🇱​​🇮​​🇳​​🇬​ ​🇼​​🇦​​🇹​​🇪​​🇷​不用下樓點單)
✨ᴛʏᴘʜᴏᴏɴ ꜱʜᴇʟᴛᴇʀ ᴄʀᴀʙ ᴘᴀꜱᴛᴀ $198
必須說,軟殼蟹有兩大隻很意外! 軟殼蟹很好吃,炸漿厚薄適中,入口不會太過油膩;但意粉偏乾,味道較淡,完全不能感受「避風塘」的滋味
✨ ᴋᴀʙᴏᴏᴍ ꜱʜᴀʀɪɴɢ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ  $248
 小食拼盤有五款小食:包括春卷、雞肉串、單骨雞翼、薯條及凍蝦,每款大約2-3件~
稱是2-3人份,便見仁見智了。食物質素一般,不難吃但不驚豔,如果只是想佐酒且不想選擇的朋友,拼盤便是最好的解決方法~
✨ᴏꜱᴍᴀɴᴛʜᴜꜱ ᴍᴀɴɢᴏ ᴍᴏᴄʜɪ ᴄᴀᴋᴇ $78
甜品是最滿意的部分,芒果配麻糬,口感煙煙韌韌,清新且不會太甜,賣相精緻又好看。
偷瞄鄰桌的甜品也是相當精緻~
整體而言,甜品ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ賣相都很精緻,但主食比較普通。
如果只是想和朋友找地方喝酒大聊天,這裡是真的頗Chill的~ (前提是帳篷應該會拆吧?)
KABOOM 📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━呢間人氣fusion餐廳已經比我bookmarked咗超級耐 今次有機會嚟啦🤩 今日天陰陰地 所以我地揀咗坐室內 而且仲幸運地坐到吧檯位 可以睇住調酒師調酒 好有feel! 我地平日夜晚到訪 餐廳爆滿🤣 記得提早book定位~ 不過旺場但服務質素都好好 而且調酒師好nice全程笑顏❤️ 成個體驗感好好━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍢 KABOOM Sharing Platter $248 +10%▶︎ 超級豐富嘅小食拼盤 入面有雞肉串燒 炸春卷 炸單骨雞翼 雞尾冷蝦 薯條 😲 仲配有沙嗲醬 泰式辣醬 千島醬 三個人share都好足夠▶︎ 雞肉串燒肉質緊實 有少少碳香 配上沙嗲醬好惹味🫶🏻▶︎ 炸春卷同單骨雞翼都好酥脆 唔會太油膩 配上泰式辣醬啱啱好🤩▶︎ 雞尾冷蝦大大隻~ 爽口清甜好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🌮 Deep Sea Tacos $138 +10%▶︎ 粟米脆片夾住蝦仁粒 另外有三文魚籽點綴 底部係椰菜
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓

▶︎ 雞肉串燒肉質緊實 有少少碳香 配上沙嗲醬好惹味🫶🏻
▶︎ 雞尾冷蝦大大隻~ 爽口清甜
好味指數:●●●●◯

🌮 Deep Sea Tacos $138 +10%
▶︎ 粟米脆片夾住蝦仁粒 另外有三文魚籽點綴 底部係椰菜絲
▶︎ 入口先係粟米片嘅酥脆 跟住係蝦嘅彈牙同三文魚籽嘅爆汁 最後就有爽口椰菜絲 調味非常清爽
▶︎ 特別鐘意佢粟米片越嚼越有粟米香 再配上海鮮醬嘅微酸甜 整體好夾🤤
好味指數:●●●●●

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🐟 Pan Seared Fresh Salmon Fillet $238 +10%
▶︎ 煎三文魚 另外配有 南瓜 秋葵 番茄仔 沙律菜
▶︎ 三文魚原汁原味 我地嘗試加咗頭先拼盤嘅各種醬上去 估唔到都幾好味🤣 另外齋配檸檬都幾清新
▶︎ 魚肉肉質緊實而保留汁水 外皮做到焦香且不太油膩 都算發揮得唔錯👍🏻
▶︎ 配菜入面嘅南瓜甜香軟糯 幾唔錯😗
好味指數:●●●●◯

🐔 Go Big Go KABOOM $278 +10%
▶︎ 上到嚟分量驚人😲 原來係成隻上嘅烤雞 仲要去埋背脊嗰啲骨🫶🏻 另外配有椰菜花 秋葵 南瓜 番茄仔
▶︎ 上檯仲出緊煙 一拎起個雞髀仲要爆汁 未食就知會好嫩滑😌
▶︎ 調味方面我好鐘意 佢有濃重香料味 有啲似酒味(?) 而且每個部位都入味香口 雞皮都唔會太油膩 真係質素頗高嘅烤雞
▶︎ 另外焗椰菜花同番茄都好味~
Go Big Go KABOOM

🍹 Damn pissed Off! $108 +10%
▶︎ 造型吸精嘅cocktail 攞浴缸裝住 面頭好多泡泡~
▶︎ 飲落微微酸 酒味唔太重 後勁會有酒香

🍸 Canloocan $58 +10%
▶︎ 柚子同蘋果為主調嘅mocktail 面頭有花同果乾裝飾😙
▶︎ 飲落酸酸甜甜 帶柑橘香 味道不錯🫶🏻
Go Big Go KABOOM
  • Canloocan
  • Roasted Spring Chicken with Surprise Sides
2023-03-31 97 浏览
bookmark左依間餐廳好耐,餐廳分上下兩層,上層可以睇到香港維港嘅夜景,下層就有落地大玻璃。餐廳設計上用左好多天然物料做裝飾,令人置身於世外桃源一樣。KABOOM Sharing Platter一次過試哂多款東南亞小食,包括雞肉串燒、春卷、炸雞翼、炸薯條、雞尾酒蝦。另外仲有三款醬汁提供。我個人就最鍾意炸雞翼,皮脆肉嫩又多汁。Crab Bao Bao用左台式刈包夾住原隻軟殼蟹,軟殼蟹炸到酥脆又軟身,配上微辣嘅蛋黃醬,濕潤又唔怕乾。Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak用石燒嘅方式係西餐都唔係好常見,牛扒用左USDA草飼牛,牛肉味會更加濃郁,內層牛肉粉紅色,肉質軟腍多汁。Typhoon Shelter Crab Pasta用左兩大隻嘅軟殼蟹,切開都有好多蟹膏,香脆又有蟹膏嘅濃郁味道。意大利粉辣辣地又排汁,好惹味。cocktailDamn Pissed Off一隻浸緊泡泡浴嘅鴨仔,再放上花瓣係泡泡入面,打卡感十足。裡面用左熱情果、薑味菠蘿汁和Vodka 調配。Life sucks, Lets get drunk椰子造型嘅cockta

Crab Bao Bao

Typhoon Shelter Crab Pasta

cocktail
Damn Pissed Off

Life sucks, Lets get drunk
椰子造型嘅cocktail,用左一片好長嘅葉做裝飾,充滿椰香味。

KABOOM (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓
尖沙嘴新開rooftop餐廳,位於20樓,餐廳採用落地玻璃,可以看到整個維港,又可以看到尖沙咀樓景,頂樓還有天台可以睇日落,景觀開陽,好似去了外國的rooftop酒吧般,好有渡假感。Crab Bao Bao$128兩個軟熟的刈包包裹住一個炸得酥脆的軟殼蟹,軟殼蟹不會太厚粉,包內有不少墨西哥辣椒醬,好惹味。Deep Sea Tacos$138非常之香脆,咬落卜卜聲,餡料有少少辣味沙律醬,要配有彈牙的蝦肉,tacos還配有少少蔬菜絲,有多種口感。Roasted Spring Chicken$278烤原隻春雞,相當大隻,雞髀已經大得驚人了,雞肉份量超級多,但沒有太多骨,相當抵食,可以3-4人share。雞肉烤得香脆,但切落去夠嫩滑。Octopus Leg & Squid Ink Spaghetti$258有兩條大八爪魚鬚,地中海式煮法,好彈牙,意粉配上了香蒜辣椒辣肉腸,好惹味。餐廳的drink menu看得人眼花撩亂,點了兩杯飲品,citrus味滿滿,混雜了蘋果、檸檬、青檸,好清新。

Crab Bao Bao$128

Deep Sea Tacos$138

Roasted Spring Chicken$278

2023-03-30 81 浏览
呢間餐廳開業至今一直想試但長期都full booking難得今日假期預約到就興致勃勃想黎試可惜openrice book位無得揀坐邊個area(其實係想坐outdoor 但無為意結果都係坐indoor)入座嘅時候 職員同我地講而家只有snack menu我本身都唔expect過咗兩點會有lunch set提供但以為都仲可以單點a-la-cart menu結果佢嘅Snack menu選擇差唔多一隻手嘅手指都數得完..再加上朋友唔喜愛炸物 根本就無得選擇最後各叫咗杯飲品同一個小食拼盤杯飲品賣相精緻 打卡一流 但係超難飲的 飲落係咳藥水味(或者我本身唔應該對外表特別嘅飲品 味道有期待)至於小食拼盤不過不失 無咩特別驚喜
呢間餐廳開業至今一直想試但長期都full booking

但以為都仲可以單點a-la-cart menu

再加上朋友唔喜愛炸物 根本就無得選擇

最後各叫咗杯飲品同一個小食拼盤
杯飲品賣相精緻 打卡一流 但係超難飲的 飲落係咳藥水味
(或者我本身唔應該對外表特別嘅飲品 味道有期待)

至於小食拼盤不過不失 無咩特別驚喜
2023-03-30 81 浏览
[ KABOOM ]餐廳裝修好靚,地理位置方便,仲可以望住個維港食飯,好chill 😎✿ Soup of the day是日餐湯喺蕃茄濃湯🍅,入口酸甜可口,好適合當作前菜,好醒胃。✿ Stone grilled canadian pork chop🐽 $148石烤加拿大豬扒,呢種烹調方式可以令豬扒保持原本鮮嫩嘅口感,石板上烤煮會有一種特殊燒烤香氣🍖。✿ Stone grilled ribeye steak $178石烤肉眼牛扒,肉質鮮嫩美味,加適量嘅黑胡椒&鹽已經好美味,另外仲配上BBQ醬汁,令口感更加豐富。✿ Orange juice $25✿ Ice earl grey with blue flower tea $25伯爵藍花茶,甜度適中,伯爵味好濃烈。總結🫦尖沙咀比較特別嘅打卡餐廳,令你置身於渡假風般餐廳酒吧,遠眺維港醉人景色,有室內/室外座位,絕對好適合下午/夜晚上黎打卡食飯飲野😍。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿KABOOM地址: 尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓電話:37088114✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ KABOOM ]

✿ Soup of the day

✿ Orange juice $25
伯爵藍花茶,甜度適中,伯爵味好濃烈。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址: 尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓
電話:37088114
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-03-29 50 浏览
🥰唔知大家食飯嘅時候鍾唔鍾意睇電視㗎呢我就比我特別鍾意食飯嘅時候望住靚靚景色!今次我哋去嘅呢間東南亞fusion餐廳有室內同室外可以坐,而家唔係太熱,夜晚都涼涼哋大家坐室外可以360度飽覽靚靚海景,今次我哋就選擇咗坐室內,除咗有輕快嘅音樂之外,仲有落地窗可以俾我哋眺望香港嘅景色,仲有「調酒真人show」添!@kaboom.hk 。I need to keep fit 。Every day feels like a Monday$128 HH$108呢兩杯啲名都好有創意,個人比較鍾意Monday,會比較ffresh同埋fruity,容易啲入口。鍾意抹茶嘅朋友,記得可以試吓keep fit!佢嘅抹茶味係越飲越濃郁㗎!。Kaboom sharing platter $248我有選擇困難症,見到咁多好食嘅appetizer都唔知揀邊個好,於是就帶咗呢個乜嘢都有嘅!咁就可以同朋友一齊分享,仲可以使晒所有嘢啦!飾物配搭好好,cocktail shrimp唔會好重味,反而都幾清新!仲有仲有我覺得最好味係雞翼!香脆之餘,調味都點到即止,唔會喧賓奪主!。Deep sea taco $138呢個Taco係
🥰

@kaboom.hk

。I need to keep fit
$128 HH$108

。Kaboom sharing platter $248

。Deep sea taco $138
呢個Taco係參考墨西哥傳統美食,但係配嘅就係唔常見嘅海鮮!呢個配搭非常新穎!有一種出其不意嘅風味,鮮蝦上面嘅三文魚籽更加係點睛之筆!

。Smoked salmon salsa pasta $278

呢一個係一個好特別嘅冷麵!我真係未試過凍食意粉!今次真係一個非常美好嘅嘗試!最特別係裏邊添加咗松仁,令到成個面嘅口感提升左一個層次。另外好欣賞呢度塞嘅芝士蕃茄,個口感同埋味道都好正。

。Stone grilled grass fed USA prime ribeye steak $358

呢個牛扒係來自英國嘅草飼牛,肉質非常優秀,而且火候亦啱啱好!我非常鍾意佢嘅口感,鮮嫩之余又不失煙火氣,醬汁亦都條配得好好,可以激發牛扒嘅香味。
向來鍾情兼具室內室外座位、景觀開揚的餐廳,所以尖沙咀人氣餐廳Kaboom一直在我的到訪清單中。餐廳樓高兩層,Rooftop Bar設有露天座位,20樓室內用餐也有落地玻璃窗,兩層都能飽覽維港美景。等老公下班,首先去天台酒吧Happy Hour,邊享用特色飲品和小吃,邊欣賞黃昏景緻,晚上再到20樓用餐🏙️🌆🌅💏🍹🍹🍽️🔸 Damn Pissed Off! ($108HH/$128)這款Cocktails以心情為主題,寓意有什麼生氣的事別記在心上,不如來個小黃鴨泡泡浴放鬆心情,玩味十足🦆🛀😤🔜😃🎊調酒混合了伏特加、熱情果蓉和薑味菠蘿汁,而浴缸中幾可亂真的肥皂泡,其實是以分子料理手法製作的伯爵茶味泡沫🥃🍍🛁🌫️🍵👍心情主題的雞尾酒還包括“Tonight is gonna be a Good night”、“Miss you”、“No more OT please”等等,每款的命名和賣相都相當有心思呢🍸😍🔸Madalay ($58HH/$78)Mocktails則以東南亞城市取名,我選了緬甸“Madalay”,以芒果蓉、菠蘿汁、檸檬汁和薑味汽水調制,果香味十足、味道清新開胃。這款用了椰子杯、泰國蘭花

Damn Pissed Off!

🔸Madalay ($58HH/$78)
Mocktails則以東南亞城市取名,我選了緬甸“Madalay”,以芒果蓉、菠蘿汁、檸檬汁和薑味汽水調制,果香味十足、味道清新開胃。這款用了椰子杯、泰國蘭花和斑蘭葉作裝飾,滿載寫意度假風情🍍🍋🍹🥥😎
Madalay

🔸 Tuna Cups ($88)
吞拿魚他他鮮甜無渣,千層酥皮杯每一層都薄如紙又相當鬆化,品嚐的時候能聽到「喀嚓喀嚓」脆卜卜的聲音,越吃越開胃,一份四個會覺得不夠呢🐟💥🎶😋👍
Tuna Cups

🔸 Deep Sea Tacos ($118)
香脆墨西哥玉米餅包裹豐富餡料:冰爽彈牙的甜蝦,搭配用蕃茄、蛋黃醬、檸檬汁、辣椒汁調制的Cocktail Sauce非常惹味,加上清爽生菜絲、飽滿鹹鮮的三文魚籽滋味無窮🌮🦐😋👍
Deep Sea Tacos

餐廳的環境和氣氛一流,飲品小吃也高質,本來對打卡餐廳的食物不會抱太大期望,結果兩道主菜都讓人喜出望外呢:
🔸Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak ($358)
格仔紋肉眼扒一上桌香氣撲鼻,讓人食指大動,所以一定要跟時間競賽,以最快速度完成拍照打卡📸😂
USDA是美國農業部的簡稱,制定了一套品質認證系統,把美國牛肉分為8個等級,USDA Prime代表「極佳級」,全美只有2%的牛扒獲此最高級別。當晚的USDA Prime肉眼扒果然出眾,肉質特別嫩滑多汁,連骨位置肉味尤其濃厚,骨髓和脂肪令牛肉風味更豐富🐂🥩😋👍

🔸Pan Seared Fresh Salmon Fillet ($238)
單看三文魚的賣相已經相當吸引,煎脆後的金黃色魚皮沒有縮小或破爛,依然保持原片形狀,可見廚師功力。魚皮酥脆甘香,魚肉柔軟鮮嫩🐟😋👍
拌菜也有驚喜,翠綠沙律菜配清新柑橘醬更添食慾,烤南瓜和薯仔也非常軟糯鮮甜🥗🎃🥔😋👍
2023-03-21
Damn Pissed Off!
Madalay
Tuna Cups
2023-03-28 54 浏览
朋友生日,帶佢黎呢間有露天位置嘅餐廳😝一邊食飯一邊觀賞香港嘅夜景🌃👍🏼建議先網上或電話訂位,嚟到就唔使等可以即時入座,因為星期六日晚上都多人等😛位置可以揀室內或室外,室外有個酒吧位,淨係上嚟飲杯嘢chill下都好正❤️飽覽成個維港夜景,真係好靚呀😍😍😍唔怪之得咁難book啦🥹嘢食方面都唔錯,主要係泰式fusion菜叫咗個沙嗲雞串燒,泰式米紙卷,軟殼蟹炒冬陰功意粉同埋牛扒😛滿足💓
朋友生日,帶佢黎呢間有露天位置嘅餐廳😝
一邊食飯一邊觀賞香港嘅夜景🌃👍🏼

位置可以揀室內或室外,
室外有個酒吧位,淨係上嚟飲杯嘢chill下都好正❤️
飽覽成個維港夜景,真係好靚呀😍😍😍
唔怪之得咁難book啦🥹
嘢食方面都唔錯,主要係泰式fusion菜
2023-03-27 51 浏览
📸 Kaboom二訪Kaboom 同樣揀咗天台露天座位感覺有特色啲不過就要行少少樓梯樓下就比較浪漫 燈光比較柔和今次唔知係唔係因為天氣唔好所以餐廳加咗帳篷 唔係好睇到夜景🍴Sharing Platter $218 (for 2-3 ppl)雞翼|Cocktail Shrimps | 沙嗲串|薯條為食妹覺得真係好啱用黎做送酒小食雞翼炸得勁乾身香脆沙嗲串係雞肉 唔會乾爭爭 沾埋重花生香既沙嗲醬 正!Cocktail Shrimps 大大隻夠彈身 醬汁冷冷地甜甜地 幾特別🍴Stone-grilled USDA Prime Ribeye steak $358份量都幾大塊成隻碟咁長架 對得個價錢食落都唔差 牛味濃 唔鞋唔韌表面煎得香 仲加咗少少海鹽調味🍴Tong Yum Gong Risotto $258一上枱已經見到插住原隻軟殼蟹炸得夠脆 唔會成口油Risotto以泰式冬陰功調味食落真係好似 酸酸辣辣咁好惹味不過唔食得辣既朋友就可能覺得有啲辣Risotto入面仲有青口 原粒帶子 用料足🍸 Enough is Enough $128Mezcal/ Watermelon/Lime飲落比較重酒味 酒
📸 Kaboom

雞翼|Cocktail Shrimps | 沙嗲串|薯條
為食妹覺得真係好啱用黎做送酒小食
雞翼炸得勁乾身香脆
沙嗲串係雞肉 唔會乾爭爭
沾埋重花生香既沙嗲醬 正!
Cocktail Shrimps 大大隻夠彈身

粉粉嫩嫩仲要甜甜地 易入口之餘又打卡able

之前試過Damn! Piss off $128
最打卡able 見好多枱都有叫
用浴缸做酒杯 仲有泡泡同黃色小鴨🤭
*Happy Hour: 4-7pm Cocktails會平$20
2023-03-13
  • KABOOM Sharing Platter
  • Tom Yum Gong Risotto
2023-03-27 69 浏览
Carb Bao Bao🦀軟殼蟹炸得好脆口,配左刈包好夾呀⋯⋯中間嘅醬汁又惹味,成個包都正正正。Deep Sea Tacos🌮 有三大個 Tacos,餡料非常豐富有蝦、椰菜絲加埋醬汁,小食真係一流👍🏻Spanish Octopus Leg & Squid Ink Spaghetti🐙好大條八爪魚🤩又彈牙又爽口,墨魚汁意粉軟硬度適中👍🏻👍🏻👍🏻Stone-grilled Grass-fed USDA Prime Ribeye Steak🥩 切落去已經感覺係高質,咬落口又嫩又滑牛味又重。Damn Pissed Off🍹賣相靚到不得之了,浴缸配鴨仔仲有好多泡泡,好好飲😍Life Sucks Let’s Get Drunk🍹好有泰國風情😎
Carb Bao Bao🦀

Deep Sea Tacos🌮

切落去已經感覺係高質,咬落口又嫩又滑牛味又重。

Damn Pissed Off🍹
賣相靚到不得之了,浴缸配鴨仔仲有好多泡泡,好好飲😍
Life Sucks Let’s Get Drunk🍹
好有泰國風情😎