KABOOM

2023-03-12 76 浏览
餐廳擁有高人氣度,以竹子天花、籐椅等營造度假風感覺,還可以看到迷人的維港海景景觀。中午時間到來,日光透射玻璃窗進來,可以在冷氣下舒適欣賞維港景色啊~感覺休閑,可以放鬆心情。相信晚餐的話,維港配上燈飾下的景色會是另一番感覺。而吧枱位置也很有味道,用上高身籐椅,可以近距離看到調酒師調製飲品。▪︎Weekend Lunch Set $258位我們一行二人各點了一個午市套餐,包括時日餐湯、前菜、主食和飲品各一。當日的時日餐湯是蘿蔔薑湯,顏色鮮豔,帶點薑的辣味,很特別呢!♡Hand Cut Tuna Tartare手切吞拿魚他他吞拿魚混合辣醬,辣度是很微的辣,配上有鮮甜的芒果和車厘茄、牛油果、麵包粒,感覺清新開胃。♡Home Made Pancake Skewers 自製班戟串班戟皮包着巴馬火腿、牛油果、烤蘑菇、混合菜、車厘茄,用粉紅色的天鵝木串串起,很可愛精緻😍♡Seafood Risotto with Lobster Bisque 🥢必點🥢龍蝦濃湯海鮮意大利飯有大蝦、青口、魷魚、扇貝,賣相豐富😍龍蝦濃湯配上濕潤的飯粒,飯粒比平時吃到的大粒,質感十分有咬口,而扇貝也是非常大粒,很滿足呢!♡Sto
餐廳擁有高人氣度,
以竹子天花、籐椅等營造度假風感覺,
還可以看到迷人的維港海景景觀。

中午時間到來,日光透射玻璃窗進來,
可以在冷氣下舒適欣賞維港景色啊~
感覺休閑,可以放鬆心情。
相信晚餐的話,維港配上燈飾下的景色會是另一番感覺。

而吧枱位置也很有味道,用上高身籐椅,
可以近距離看到調酒師調製飲品。

▪︎Weekend Lunch Set $258位

我們一行二人各點了一個午市套餐,
包括時日餐湯、前菜、主食和飲品各一。

當日的時日餐湯是蘿蔔薑湯,
顏色鮮豔,帶點薑的辣味,很特別呢!

Hand Cut Tuna Tartare

♡Hand Cut Tuna Tartare
手切吞拿魚他他
吞拿魚混合辣醬,辣度是很微的辣,
配上有鮮甜的芒果和車厘茄、牛油果、麵包粒,
感覺清新開胃。

Home Made Pancake Skewers

♡Home Made Pancake Skewers
自製班戟串
班戟皮包着巴馬火腿、牛油果、烤蘑菇、混合菜、車厘茄,
用粉紅色的天鵝木串串起,很可愛精緻😍

龍蝦濃湯海鮮意大利飯
有大蝦、青口、魷魚、扇貝,賣相豐富😍
龍蝦濃湯配上濕潤的飯粒,
飯粒比平時吃到的大粒,質感十分有咬口,
而扇貝也是非常大粒,很滿足呢!

♡Stone Grilled Ribeye Steak
石烤肋眼牛排
牛扒我們點了五成熟,旁邊有沙律菜。
比平日吃的牛扒多了一陣石烤焦香味,
砌開是粉紅色的肉質,很吸引呢~
薯條即使變冷了仍然香脆,
配上附上的肉汁醬汁,沾來吃更加有肉香味,
所以大家記得一定要沾來吃啊!

餐飲我們點了兩杯凍奶茶,
另附上一小容器的奶、糖水隨個人喜好自行再加減分量。

•留意室外座位16:00後才開放
•用餐限時90分鐘
✔️餐廳設加一服務費

午餐
Hand Cut Tuna Tartare
Home Made Pancake Skewers
Stone Grilled Ribeye Steak
一心諗住嚟呢間餐廳睇景食餐飯🥹,本來book咗枱坐outdoor位置,request咗坐望到景嘅枱,點知俾咗張對住牆完全望唔到景嘅吧枱我哋坐,完全係0景🫴🏻。對住吧枱個水龍頭食飯🥶,都算,諗住可以現場再問下有冇得坐出面嘅位置,問咗兩次都西面唔講以為我求緊佢,都唔好意思再問sorry lol🧎🏻‍♀️,我卑微嘅訴求已經唔係話要坐最出嗰啲,講真普普通通俾張普通枱非吧枱我哋已經收貨😞,但真係0,係冇呀!😔🤌🏻目測現場有七、八張空枱😅。竟然話全部Reserved。咁我就繼續等啦,又order完個餐,到嘢食嚟埋,點知一個鐘後嗰七、八張枱人影都冇🤲🏻,可想言之服務態度係點,根本就冇心對客人。☺️吧枱自摺位杯水30分鐘飲完都冇人幫我斟過👍🏻,食住啲辣嘅冬陰功同避風塘炒蟹水都冇杯,各位嚟呢間餐廳食飯記得自備水樽帶水嚟飲💦🔫。如果想每位嘥幾百蚊買個享受就千祈唔好嚟呢間餐廳!🥹

如果想每位嘥幾百蚊買個享受就千祈唔好嚟呢間餐廳!🥹
水龍頭餐
吉咗成粒鐘嘅杯
2023-03-11
🅺🅰︎🅱︎🅾︎🅾︎🅼絕對推薦book嚟同情侶/閨蜜👩🏽‍🤝‍👩🏻慶祝同chill嘅餐廳🫶🏻天台露天位真心好正 有得望住維景夜景🌃食物質素同cocktail都好出色🤩﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/𝐷𝑒𝑒𝑝 𝑆𝑒𝑎 𝑇𝑎𝑐𝑜𝑠 $118/好鍾意食墨西哥🇲🇽tacos🤍呢款係脆身似粟米片嘅皮 好香口🤤餡料係好彈牙嘅雞尾酒蝦🦐同新鮮三文魚籽🍣加上蔬菜絲🥬同秘製marie rose醬 增加口感層次又解膩🥰酸酸哋好開胃/𝐶ℎ𝑎𝑟𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑆𝑡𝑟𝑖𝑝𝑠 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑉𝑒𝑔𝑒𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝐺𝑟𝑎𝑣𝑦 $308/揀咗7成熟嘅牛🐄牛味幾濃 相比起好腍嘅肉質 佢食落係有少少筋位有咬口 整體炭燒香味好突出 配上蔬菜同gravy sauce拌碟🥗/𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑆𝑝𝑟𝑖𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑆𝑢𝑟𝑝𝑟𝑖𝑠𝑖𝑛𝑔 𝑆𝑖𝑑𝑒𝑠 $268/好驚艷嘅燒春雞🐣份量啖啖肉 肉質嫩滑多汁 用咗中東風情嘅香調餣製好入味🤤皮又薄脆無太多肥膏🥰𝐶𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙/𝑀𝑖𝑠𝑠 𝑌𝑜𝑢 $128/少女心嘅cocktail🌹玫瑰同柚子酸甜好易入口/𝑊𝑜ℎ𝑜𝑜 𝑊ℎ𝑎𝑡 𝑎 𝐷𝑎𝑦 $128/芒果🥭青
🅺🅰︎🅱︎🅾︎🅾︎🅼

少女心嘅cocktail🌹玫瑰同柚子酸甜好易入口
/𝑊𝑜ℎ𝑜𝑜 𝑊ℎ𝑎𝑡 𝑎 𝐷𝑎𝑦 $128/
芒果🥭青檸同奇異果🥝嘅生果combo🫶🏻

• Deep Sea Tacos
  • Roasted Spring Chicken with Surprise Sides
2023-03-09 208 浏览
個Skype吧真係無敵 180度全景冇遮擋維港海景最好係六點去到 感受由白天到黃昏再到夜晚仲可以去到八點 睇埋幻彩詠啷啷雖然當晚有啲涼有啲大風 好在店員溫馨比件披肩我哋 呢度有多款cocktail I need to keep fit ($108)有冧酒有綠茶 有牛油果忌廉蓋 綠茶味唔算突出反而更加鍾意Jealousy is killing me ($108)有威士忌有檸檬汁有西柚 味道清新自然Kaboom sharing platter ($218)有大蝦、炸一字骨、雞肉串、蒜蓉包和枝豆唔同嘅雜錦小食 做下酒菜一流Pan seared salmon served with ratatouille salsa and baby brassica ($238)煎得外皮香脆的三文魚柳 配搭法式雜菜沙沙和小棠菜 中西合璧配搭得唔錯Chargrilled beef strips with roasted vegetables and gravy ($308)性感炭燒格仔紋 誘惑炭香味 充滿肉汁嘅牛扒
個Skype吧真係無敵

呢度有多款cocktail

唔同嘅雜錦小食 做下酒菜一流

性感炭燒格仔紋 誘惑炭香味 充滿肉汁嘅牛扒

2023-03-09 127 浏览
朋友極力推介Kaboom,欣賞維港景色一流,所以決定訂了星期日晚上六點,去到竟然可以安排到係頂層戶外,環境好舒服,而且一邊食晚餐一邊欣賞太陽落山,好Chill, 到了晚上又可以欣賞維港景色USDA Prime Ribeye Steak 選了七成熟,牛扒唔會過熟,食落有濃郁牛味,油花細緻均勻,軟淋淋,牛扒份量十足好厚身大塊Pan Seared Salmon Fillet賣相擺盆吸引,有大量新鮮沙律菜,南瓜條,三文魚煎得好香脆,好厚肉好味道KABOOM Special Prawns大大隻新鮮蝦,爽口彈牙,而且落了大量炸蒜,微微辣好開胃Who Doesn't Love Fries (Truffle Tossed)薯條夠好粗身,炸得剛剛好外脆內軟,拌上黑松露一齊食Kaboom用上威士忌、自製奶茶、雲尼拿,味道好香而且甜甜地,好味道If Not Now, When?個名好特別,好吸引用上Gin、酸蘋果酒、班蘭味日本柚子汁,味道好清新

USDA Prime Ribeye Steak

Pan Seared Salmon Fillet

KABOOM Special Prawns
大大隻新鮮蝦,爽口彈牙,而且落了大量炸蒜,微微辣好開胃

薯條夠好粗身,炸得剛剛好外脆內軟,拌上黑松露一齊食

Kaboom
用上威士忌、自製奶茶、雲尼拿,味道好香而且甜甜地,好味道

If Not Now, When?
個名好特別,好吸引

用上Gin、酸蘋果酒、班蘭味日本柚子汁,味道好清新

坐落於尖沙咀鬧市區一棟大廈頂層,餐廳採用落地玻璃,仲有室外用餐區,景觀非常開陽🤤好似去咗度假咁…- Appetisers(Lunch set跟餐)1. House Salad🥗沙律菜新鮮冇苦澀味,蝦有預先用醬料調味,但都掩蓋唔到佢嘅鮮味!不過小編比較鐘意黑醋🥹如果有得揀配咩汁就好啦評分🌕🌕🌕🌕🌗2. Soup of the day🫕是日餐湯係南瓜湯🎃湯嘅質地偏稀,仲食到南瓜嘅纖維~不過南瓜味就唔太出小編飲到淡淡嘅姜味,唔知係咪加咗少少姜呢🙊評分🌕🌕🌕🌗🌑- Mains1. Thai Basil Pesto Spaghetti with Smoked Salmon($128)青醬好香口,醬嘅份量都足以包裹住每一根意粉,但最底嘅意粉有少少油🤏🏻魚子醬令意粉多咗一番鮮味😋不時仲食到粒粒脆卜卜嘅口感煙三文魚有兩大塊~幾鮮甜,冇腥味評分🌕🌕🌕🌕🌗2. Stone Grilled Ribeye Steak($178)肉眼扒煎得好靚,見到鐵板嘅紋路,熟度掌握得幾好!肉質都有少少咬口,唔會太腍~整體偏瘦,冇咩肥膏👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌑- Drinks1. House Mocktail($35)有得揀酸或甜

- Appetisers(Lunch set跟餐)
1. House Salad🥗
不過小編比較鐘意黑醋🥹如果有得揀配咩汁就好啦
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. Soup of the day🫕
小編飲到淡淡嘅姜味,唔知係咪加咗少少姜呢🙊
評分🌕🌕🌕🌗🌑

- Mains
魚子醬令意粉多咗一番鮮味😋不時仲食到粒粒脆卜卜嘅口感
煙三文魚有兩大塊~幾鮮甜,冇腥味
評分🌕🌕🌕🌕🌗

肉眼扒煎得好靚,見到鐵板嘅紋路,熟度掌握得幾好!
肉質都有少少咬口,唔會太腍~
整體偏瘦,冇咩肥膏👍🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌑

- Drinks
1. House Mocktail($35)
有得揀酸或甜🐒今次小編就試咗酸嘅mocktail,第一啖入口以為比咗甜嘅我😂飲多幾啖酸味就慢慢出翻黎,整體味道好fresh,小編幾鐘意!
評分🌕🌕🌕🌕🌕
  • Pan Seared Salmon Served with Ratatouille Salsa and Baby Brassica
呢間餐廳bookmark左好耐🥹因為有個望住維景的渡假feel打咭天台酒吧🏖️今次同姊妹終於都試到啦🥹一早同姊妹訂枱留定4點天台位置Happy hour🥰當日陰天落雨,餐廳就set好晒帳幕,等到近黃昏6點幾時開晒燈有種好warm既氣氛🫶🏻我地2人叫左個2款小食,1款甜品🍤Kaboom snacks combo $198小食併盤有齊晒snacks menu上面既食物,每款份量岩岩好夠2個人食🥰而且可以試多幾款食物,有沙嗲串燒雞,伴隨沙嗲汁,串燒沾上醬汁食夠晒濃味,而肉質燒得好香口juicy😍 唔錯👍🏻單骨雞翼炸得好香脆,又唔駛拆骨,岩晒女仕優雅地食用😆仲有酒味大蝦肉質爽口,仲有健康枝豆,食左咁多濃味食物,有枝豆平衡一下油膩感🍟Cajun Fries $58薯條有調味,略微Spicy的薯條,條條都脹卜卜,好香脆😋🍰 Dessert係earl grey味道既蛋糕,中間夾雜了水果,有一點像梨既口感咁爽脆,淡淡既earl grey味齒頰留香,甜度適中最後當然要點signature cocktail🍹 呢度嘅Cocktail名字都好有玩味感😍我同姊妹都欣賞左好耐❤️🍹No more OT please

我地2人叫左個2款小食,1款甜品

🍤Kaboom snacks combo $198

🍟Cajun Fries $58
薯條有調味,略微Spicy的薯條,條條都脹卜卜,好香脆😋

最後當然要點signature cocktail🍹

🍹No more OT please! 賣相非常之IGable🥹加左我最愛既粉紅色櫻花🌸襯托,Vodka酒底,再配石榴同檸檬汁,岩晒我酸味寶寶既口味😋石榴又可以美顏抗氧化,最得意就係見到佢個Menu上面remarks因為榨石榴既seed好多細細粒,要嘥好多時間叫我哋唔好order,所以起左杯飲品名咁好笑😆

🍹Jealousy is Killing me! Whiskey酒底,濃烈酒味多一點,聽到jealous個名就知全部都係酸嘅材料😆有落神花,檸檬汁等等,酸酸地都幾過癮🫶🏻

2023-02-21
1. 利字當頭,環境擠迫星期五晚和朋友打算慶祝紀念日,book table 時寫明要 outdoor seating with nice harbour view,Kaboom打電話給我confirm 時,我也煞有介事地再重複一遍,以為萬無一失。當晚去到,真的失望到極點。本來Kaboom 官方圖片的 outdoor seating 只有2 行,當晚是星期五,我們看到Kaboom明顯「夾硬」加多一行4人枱,即共有3行枱,在小小的天台放了15-20張枱,真迫到一個點,絕對是茶餐廳feel。我和朋友的2人枱被安置在最遠離海景的第3行桌子😭,旁邊還有一掌之隔的2人table(我們兩組桌子明顯是由一組4人桌子分拆開來的),旁邊情侶的談話內容我們當然也聽到,那換句說話,我們說的他們也聽到,私隱度0,氣氛指數0,COVID傳播機會100%。別忘了本來是打算慶祝紀念日的,也一早寫好、問好是不是有nice harbour view可是harbour view 沒有了,但人頭view 就有!感覺是被騙了。以上照片是當晚實際情況,我用了廣角鏡頭,旁邊位才拉寬了!2. 油饐味濃、未煮好、名不符實的菜式我們2人
1. 利字當頭,環境擠迫

以上照片是當晚實際情況,我用了廣角鏡頭,旁邊位才拉寬了!

2. 油饐味濃、未煮好、名不符實的菜式

我們2人order 了4道菜,Crab Bao Bao,Deep Sea Tacos,Tom Yum Gong Risotto 和 Roasted Spring Chicken with Surprise Sides。我不明白為什麼Crab Bao Bao 和Deep Sea Tacos 是推介菜式,但我真心認為真的做得好差,難以入口,絕對Dreadful…

(a) Crab Bao Bao 的蟹像天婦羅,但油饐味好濃,是用了不新鮮的油嗎?還是炸後放了一日再上碟?普通壽司郎的天婦羅也比它好吃啊!實在是悲劇。

(b) Deep Sea Tacos 的 Tacos ,吃起來應該是脆脆的口感,但吃起來像發潮了的餅乾,脆不起來:就是不新鮮,像放了好多日一樣似的。

(c) Tom Yum Gong Risotto 的概念和味道不錯,但上碟時是粥一樣的狀態,待了5分鐘左右後,米飯吸收了那些多餘水份才叫天然煮好… 可是飯都冷了啊 這才能吃 😂 … 還有,食物上碟時沒plating/garnishing,沒presentation 放上桌子就是好醜的一道「一鑊熟」飯。

Tom  Yum  Gong Risotto

(d) Roasted Spring Chicken with Surprise Sides 我沒看到有什麼Sides …,何況是Surprise sides,莫非是上邊那條草😂

Roasted  Spring  Chicken  with  Surprise  Sides

3. 服務

我們在天台用餐,但不知道為什麼飲品要自己下樓去order,沒人serve 的。再者,我們主菜未上碟,餐廳便問還有沒有東西要點,要last order了😅 我都還未吃主菜,怎知道飽不飽呢?食物質素如何呢?要不要再order呢?而餐廳9點10點還有其他booking 和客人,又不是趕着收爐,為什麼要問last order?這些服務十分不專業也不專重人客。再者,我請侍應加水,他們明明有3個人同時聽到,一位跟我點點頭但繼續聽耳機電話然後不見蹤影,另一位聽到後就立即轉頭繼續收拾旁邊沒人的桌子(是沒人在的枱比有人在的枱重要嗎?因為要boost up 生意?😂),再另一位也是聽到但卻站開,然後他又被另一枱呼叫走了… 真的太離奇了!😂 服務水平明顯有待改善。最後,我過了5分鐘後再找另一位菲律賓籍男侍應,才有人招呼一下。

4. 總結

Kaboom 讓這紀念日更值得紀念😂 因為若干年後能和朋友一起揶揄這離奇的日子😂 但真心不建議試這家餐廳:同一價錢、但食物和服務質素好一檔次的還有好多選擇啦!

2023-02-24
庆祝纪念
纪念日
📍 KABOOM📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 北京道12A號太子集團中心20樓〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-Want a space for drinking and dining with friends while enjoying exceptional views of the Victoria Harbour? Then < KABOOM > in TST is definitely where you have to visit! This bar & restaurant has both indoor and outdoor areas, both of which offer harbour views. Head up to their al fresco lounge where you will feel like on vacation, and spend some quality time with friends and family while soaking u
📍 KABOOM
Head up to their al fresco lounge where you will feel like on vacation, and spend some quality time with friends and family while soaking up the beautiful views over the Victoria Harbour!
KABOOM offers an array of signature cocktails, themed in "moods", like [ Damn Pissed Off! ], [ Enough is Enough! ], [ Life Sucks, Let's Get Drunk ]. Pretty much what we say on a day-to-day basis, right? 😜
Apart from drinks, they also offer Southeast Asian-themed fusion dishes and snacks.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
超人氣的rooftop bar 《KABOOM》!
餐廳位於尖沙咀太子集團中心,佔地兩層,分別是20樓及天台
20樓的室內位置擁有開揚景致,可以看到維港景觀
不過要享受更休閒寫意的體驗,就一定要到他們充滿度假風情的rooftop bar啦
客人可以一邊飽覽維港海景,一邊把酒暢談,超級chill!
這次在下午時分來到享用下午茶,還看見日落美景呢🌇
不少食客都打卡打到停不了手!XD
因為人氣十足,所以記得要先訂座喔~
餐牌主打東南亞fusion菜式,更有多款精心設計的特色調酒
亦配上特別的名字,包括「Damn Pissed Off!」、「Enough is Enough!」、「Life Sucks, Let's Get Drunk!」
應該是不少朋友日常的心聲吧!
除了味道不錯外,賣相也相當精緻,適合打卡
例如「Damn Pissed Off!」外型就是浴缸裡的泡泡浴,拿來打卡準沒錯!🛀
Every Day Feels Like A Monday! ($108/HH, $128/NH)
"Monday blues hit again? Or has it become weekdays blue? Try to cure it with this blue drink."
「Blue Monday」不再局限於星期一,好像每一天都是...
這杯藍色的雞尾酒就以gin、prosecco、blue curacao為基底,加入柚子汁,帶來清爽的口感
希望可以緩解一下「藍色星期一症候群」吧😮‍💨

Canloocan ($58/HH, $78/NH)
不喝酒的朋友怎麼辦?不要緊,也有mocktail可以打卡!
這裡的無酒精雞尾酒以東南亞城市命名,這杯「Canloocan」(應該是Caloocan)是菲律賓城市,另外也有「Mandalay」、「Padang」等款式
柚子汁配搭蘋果汁,加入接骨木花口味,味道酸甜清新
鮮豔的顏色看上去也十分清新
Canloocan

KABOOM snacks combo ($198)
跟雞尾酒最搭配的莫過於一口小吃~
來一份小吃拼盤吧!
拼盤裡有枝豆、蒜蓉包、單骨雞翼、沙嗲雞串、shrimp cocktail,滿豐富
KABOOM snacks combo
KABOOM snacks combo

Cajun fries ($58)
Cajun fries

Dessert of the day ($68)
最後來一份甜品
是日甜品〔Baileys cheesecake〕,酒味可以濃烈一點,但整體味道不會過於甜膩
邊欣賞著日落,邊享受著甜品,一流的體驗~
Dessert of the day

Menu:
Canloocan
2023-03-05 220 浏览
在小红书上看到推荐这家餐厅,景色和评分都很高。在openrice上看到只有23:00和23:30可以预定,于是抱着试一试的态度去了,结果正好有一个天台的4人座位可以坐一个小时,上去以后发现其实还有不少空座位,感觉是饥饿营销。食物点了墨鱼汁鱿鱼意面,非常难吃,面条像塑料绳一样咬不动,还点了一个crab baobao,就是炸软壳蟹配花卷,没有什么特色;还有一个当日例汤,是南瓜姜汤,也不是很好喝。值得肯定的地方就是可以看到维多利亚港的夜景,然而商家并没有在栏杆边上预留可以看景色的位置,卡座基本满满当当,如果都坐了人只能远远的看景色。最后说一下服务,基本没有服务,坐下20分钟连水都没给倒,也没有餐巾纸,竟然还要收10%的服务费。
2023-03-05
2023-03-05 116 浏览
Set lunch, 不能選其他,由頭盤、主菜、熱檸檬茶也是涼的,奇怪!在網上訂了枱,早了幾分鈡到,有工作人員,枱亦備妥,只是不准入座,要等夠鐘!餐廳在20/F,景色優美,可惜,若加以改善!一定很受歡迎!
𖣰《KABOOM Sharing Platter》一路飲野少不免一路食 小食拼盤就啱晒炸雞翼外脆內嫩 好juicy冷盤雞尾酒蝦 非常大隻 肉質爽彈🦐串燒雞肉燒得好香 真係用炭燒 外皮有少少焦脆最緊要係點個沙嗲醬 花生味香濃枝豆旁邊有啲辣椒以為會好辣 實際上又唔會喎.𖣰《Crab Bao Bao》兩份刈包 各自包住大大隻軟殼蟹🦀軟殼蟹上邊有啲涼拌椰菜同墨西哥辣椒 唔會好辣整體感覺唔油膩 層次豐富.𖣰《Chargrilled Beef Strips with Roasted Vegetables and Gravy》炭燒牛扒外表一格格 燒到好靚 🥩厚身牛扒裏面剛剛好medium rare 連埋旁邊嘅翠玉瓜一齊燒 充滿黑椒味.𖣰《GO Big GO KABOOM Roasted Spring Chicken with Surprise Sides》一上碟已經聞到香草味燒春雞都幾大隻 兩個人食一人一半又有雞髀又有雞翼有啲位置雞皮都幾脆身 side dishes有烤椰菜花、秋葵 帶來爽脆口感.𖣰《Enough Is Enough!》用上龍舌蘭草蒸餾出既Mezcal酒 加入氣泡酒Prosecco加

𖣰《KABOOM Sharing Platter》

一上碟已經聞到香草味
燒春雞都幾大隻 兩個人食一人一半
又有雞髀又有雞翼
有啲位置雞皮都幾脆身
side dishes有烤椰菜花、秋葵 帶來爽脆口感

𖣰《Enough Is Enough!》
加入西瓜果蓉🍉、梳打水、帶夏威夷果仁味的lime juice
味道都幾特別 係濃烈既酒味中滲透少少西瓜味
一路食啲濃味嘅食物

𖣰《Tonight Is Gonna Be A Good Night!》
面頭加入大量食用花 賣相精美優雅 🌼
以Vodka為基底 加入意大利氣泡酒Prosecco
還有帶濃郁接骨木花香的甜酒、檸檬汁
整體味道帶甜 清爽輕巧 容易入口
2023-03-03 374 浏览
朋友介紹KABOOM✨ ~ 位於尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓。 地點方便, 有室內和室外,室內充滿峇里海灘風情🌾, 行上一層就到室外環境, 飽覽維港靚景🌃, 非常寫意。餐廳主打東南亞為主題的Fusion菜晚餐📍 ~ Rice Paper Roll $98、Crab Bao Bao $118、Go Big GO KABOOM Roasted Spring Chicken with Surprise Sides $268、 Chargrilled Beef Strips with Roasted Vegetable and Gravy $308、 I need to keep fit $128、Tonight is gonna Be A Good Night $128。 ▫️Rice Paper Roll🌯 ~ 越南米紙卷絕對是一 款清新健康的前菜, 薄薄的一層米紙包著蝦肉和蔬菜, 配上甜酸醬,味道更佳。 ▫️Crab Bao Bao🦀🌮 ~ 軟殼蟹刈包,口感綿軟的刈包, 香脆的軟殼蟹,酸酸辣辣,幾惹味。▫️Go Big GO KABOOM Roasted Spring Chicken

Rice Paper Roll

Crab Bao Bao

▫️Go Big GO KABOOM Roasted Spring Chicken with Surprise Sides🍖 ~ 燒雞一上枱就已經聞到香噴噴, 燒得剛剛好,整體脆皮肉嫩,又多肉汁。

▫️Chargrilled Beef Strips with Roasted Vegetable and Gravy🥩 ~ 5成熟牛扒, 烹調得剛好, 口感軟腍又能夠保持肉味,配菜有車厘茄和薯仔, 喜歡食牛的,必點這個!

▫️I need to keep fit🤣🤣🧉 ~ 抹茶味好重, 不算太甜,甘甘地,酒味幾濃,我鍾意。
I need to keep fit

▫️Tonight is gonna Be A Good Night🍸 ~ 味道酸酸甜甜,有Prosecco,入囗清爽。

整體餐廳環境浪漫舒適, 是一間非常適合三五知己把酒暢談的高質餐廳。

2023-02-21
Rice Paper Roll
Crab Bao Bao
I need to keep fit
  • TonightisgonnaBeAGoodNight
  • Ineedtokeepfit
  • ChargrilledBeefStripswithRoastedVegetableandGravy
  • GoBigGOKABOOMRoastedSpringChickenwithSurpriseSides
  • CrabBaoBao
  • RicePaperRoll
2023-03-01 114 浏览
Kaboom位於尖沙咀北京道太子集團中心頂樓,係一間主打東南亞美食嘅餐廳。餐廳充滿浪漫有格調的環境,裝修時尚,設計簡潔而充滿現代感。呢度用餐環境令人著迷,燈光,美酒,舒適的座椅和柔和的音樂,再加上迷人嘅維港夜景,營造出完美的浪漫氛圍。酒吧裡擺滿了各種各樣的cocktail,而且種類繁多,選擇多得讓人眼花撩亂。其中一個最吸引我的是名為“Tonight is gonna be a good night!”的調酒,口感非常好,混合了檸檬和清爽的伏特加,讓我回味無窮。KABOOM Sharing Platter泰式拼盤非常好吃,佢由多種泰國小食組成,其中包括香辣雞翼、沙爹雞肉串、雞尾酒蝦、香辣枝豆,蒜蓉法包,每一樣小食的味道都令人驚喜,份量足夠2-3人一齊分享,飲住cocktail,食住小食,開懷暢飲。Deep Sea Tacos墨西哥夾餅又係必食之選。夾餅的內餡非常豐富,雞尾酒蝦,三文魚子,沙律菜絲等,而且夾餅的口感非常好,配上薄脆的外皮,內餡好juicy,蝦仁既彈牙,菜絲既爽脆,魚子爆炸既口感,吃起來非常美味,層次好豐富。Chargrilled Beef Strips牛肉非常嫩,外面烤得好

KABOOM Sharing Platter泰式拼盤

Deep Sea Tacos墨西哥夾餅

Chargrilled Beef Strips
牛肉非常嫩,外面烤得好香口,鎖住晒入面既肉汁,所以牛肉好冧,口感十分柔軟,每一口都散發著濃郁的肉香。

Grilled Sole with Thai Vegetable, Red Coconut Sauce and Roasted Huts
紅咖哩鱸魚不僅外觀精美,而且味道更是一絕。鱸魚肉質鮮嫩,泰式香料醃過既鱸魚柳,帶少少香辣,但唔會搶左魚本身既甜味。椰汁紅咖哩的香氣和辣度非常適中,每一口都讓人回味無窮。

餐廳仲有露天天台,坐在晚空下,無敵夜景,三五知己,摸住酒杯,食住小食,開心吹水,氣氛極浪漫又chill!
2023-03-01 93 浏览
終於一試近期好熱門嘅Kaboom 🌃可以係戶外食仲有望住維港景色而且依家天氣唔熱真係好Chill☺️主打東南亞為主題Fusion菜整體質素唔錯 就算唔食飯就咁飲野都好正🍹🌮 Deep Sea Tacos ($118)有3件Tacos 仲要係超級脆包住Cocktail prawns 生菜 三文魚籽同醬料🦐食落去微微酸辣好開胃🤤🌶️ Tom Yum Gong Risotto with Seafood Glaore ($258)呢個組合創意好好 用冬陰公去煮Risotto 係泰西合壁🇹🇭冬陰公味雖然未算好濃 但好香帶子爽口 軟殼蟹炸到好脆🦀虎蝦正常發揮 🦐飯口感剛好🍞 Bread and Dip Platter ($58)雖然望落只係好簡單幾塊麵包同3款醬有辣 牛油蒜蓉 同cocktail sauce👍🏻但蒜蓉包好香 熱辣辣🧄🧄仲有佢地3款House dip sauce 好惹味😋🍹If Not Now, When? ($128)🍸Every Day Feels Like A Monday ($128)佢地每款Cocktail都有一個特別嘅名😍同好有特色上面呢2款都係易入口 有日本柚子汁 口味清新
終於一試近期好熱門嘅Kaboom 🌃
主打東南亞為主題Fusion菜
整體質素唔錯 就算唔食飯就咁飲野都好正🍹

🌮 Deep Sea Tacos ($118)

有3件Tacos 仲要係超級脆
包住Cocktail prawns 生菜 三文魚籽同醬料🦐
食落去微微酸辣好開胃🤤

冬陰公味雖然未算好濃 但好香
帶子爽口 軟殼蟹炸到好脆🦀
虎蝦正常發揮 🦐飯口感剛好

🍞 Bread and Dip Platter ($58)

雖然望落只係好簡單幾塊麵包同3款醬
有辣 牛油蒜蓉 同cocktail sauce👍🏻
但蒜蓉包好香 熱辣辣🧄🧄
仲有佢地3款House dip sauce 好惹味😋

🍹If Not Now, When? ($128)

佢地每款Cocktail都有一個特別嘅名😍
同好有特色