2023-07-01 32 浏览
疫情以來都沒再去過韓國,這晚特別懷念它,聽朋友說厚福街有一家樓上餐廳,甚具韓風,於是上去試試。一進去便已聽到強勁的韓國音樂,四週裝修圍繞懷舊韓風。翻開餐牌,價錢走大眾化路線,難怪吸引這麽多年輕人光顧。這裡也秉承傳統韓國餐廳風格,一坐下來先奉上泡菜和酸芽菜,先給開開胃口。見每枱都有鍋物,我們也不客氣,叫了一客叫“傳說中的部隊鍋”,雖然我們叫了的是細鍋,但份量一點也不少啊!原來“街頭魚糕串串”也頗受歡迎,我們也叫了一客,内裡有各款腐皮、魷魚等,頗為特別。另一款卜卜脆炒豬脆骨拼拳頭飯,豬脆骨甚有口,拳頭飯亦很好吃。由於拳頭飯好吃,於是再多叫了一份吞拿魚拳頭飯,以代替平日吃的白飯。餐牌圖片看到炸流心芝士豬扒頗吸引,於是也叫了一份試試,原來韓國的炸物也這麽出色,非常鬆脆香口。朋友想吃些蔬菜類,於是又叫了芝士泡菜煎蛋卷,這樣弄的蔬菜又不錯啊!經歷一晚地道韓風美食,正如飲管扭出心心來。

翻開餐牌,價錢走大眾化路線,難怪吸引這麽多年輕人光顧。

經歷一晚地道韓風美食,正如飲管扭出心心來。

🍴炸流心芝士豬扒72 蚊🐷🧀豬扒好薄身 但應該用心打扁 所以食落軟熟 入面既芝士好香濃 拉絲好正 出面層粉整得好香脆 點 d甜酸汁 有口感又好味 🍴甜辣炸雞半份158 蚊🐥甜辣炸雞半份大大份雞肉大舊 外皮香脆 個甜辣汁一開始甜 跟住夠辣惹味 雞肉嫩滑 好食🍴卜卜脆炸豬脆骨 拼拳頭飯142 蚊🐷豬軟骨食落好香脆切成幻狀 仲有椰菜 蘿蔔 食落好爽口彈牙 醬汁有少少辣 可能有好多黑椒 仲有少少香甜 整體幾惹味 拳頭飯成個圓形似飯糰 飯味香 加 d紫菜都好好食Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#hoo韓國包車尖沙咀厚福街12a藍馬商業大廈22 樓

🍴炸流心芝士豬扒72 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#hoo韓國包車
尖沙咀厚福街12a藍馬商業大廈22 樓
2023-06-25
2023-06-25 92 浏览
呢間打卡店唔會再去比訂位早到⋯⋯男員工話未夠鐘唔比入,無問題,聽佢講夠鐘先再嚟,但其實入面係有吉枱s,等𨋢期間有個貌似經理叫番我哋,問我哋限食一個鐘要交枱有冇問題,冇問題就入座,只但係我book左位,會因為我早到而限時早走?環境嘈到耳聾,座位亦太密集,特別係隔離班女食客,句句高八度大大聲再加笑聲,我哋頂唔順快食快閃😒😒韓國街頭風格裝修⋯⋯吸引我嚟既原因,真實唔覺咩特別甜辣炸雞⋯⋯尚可接受泡菜煎餅⋯⋯啲粉漿剛好凝固,入口一pat pat,無脆口邊邊,唔合格部隊鍋(M)⋯⋯ok,但個Gas爐好危險,途中逢一聲搶火,女員工爭啲燒到,我哋都唔好意思,為左員工安全,轉用電子爐吧芒果啤酒⋯⋯係咪hide加芒果糖漿?相對尖沙咀韓國街食肆,呢度咁嘅食物質素同環境,喺尖沙咀應該生存唔到,同埋唔值呢個價,真係要改善下💪🏻
呢間打卡店唔會再去

韓國街頭風格裝修⋯⋯吸引我嚟既原因,真實唔覺咩特別
甜辣炸雞⋯⋯尚可接受
芒果啤酒⋯⋯係咪hide加芒果糖漿?

2023-04-08
2023-06-23 66 浏览
韓國街頭風餐廳,酷似韓國路邊攤的裝潢,不論是枱櫈、招牌還是門窗都韓味十足!讓人感覺置身於韓國般。無論洗衣店,理髮店街頭,懷舊玩具等都一絲不苟,每個角落都成為影相打卡位!其實餐廳是想還原韓國路邊的包裝馬車,包裝馬車有點似路邊攤!它是韓國人最常會去的喝酒聚腳點。餐廳更特意打造幾個打卡位,讓客人可以品嘗韓國地道美食之餘,更可以影相打咭!既然裝修這麼有心思,食物方面到底有怎樣呢?餐廳不僅販賣各式各樣的韓國菜,更有街頭小食,炸雞,下酒菜,甚至是熱炒類都 有,真是韓味十足啊!今天小強就點了三道在香港比較難找到的韓式小食,看看是否有什麼特別!招牌炒章魚 $138說到韓國炒章魚,大家會不會第一時間聯想起「武橋洞炒章魚」其辛辣的口味,能與酒精配合得宜,因而深得上班族歡迎的下酒菜。那香港版本的「招牌炒章魚」又如何呢!章魚有口感,柔軟亦又有彈性 ,醬料惹味,好有韓國的味道,只可惜小強只是差了一杯燒酒!炸流心芝上豬扒 $68韓國早前突然大熱的街頭小食「炸流心芝上豬扒」芝士份量唔錯,件件都可以拉絲,豬扒亦很鬆脆!略嫌粉比較多一點點!若然微調一下,應該可以100分!薯仔煎餅 $78在韓國北部江原道常吃的菜,外面口

招牌炒章魚 $138

炸流心芝上豬扒 $68

薯仔煎餅 $78
在韓國北部江原道常吃的菜,外面口感微酥,裡面軟軟的,吃了其他重口味的菜,這道菜味道較清淡,可以令味蕾有另一個層次!薯仔煎餅和一般常見的韓式煎餅不一樣,如果你喜歡蘿蔔糕,也一定會喜歡這道韓式薯仔煎餅!

飲品:
青蘋果梳打 / 柚子梳打
2023-06-19 49 浏览
成日都睇完韓劇就會想食韓國野,平時去開尖沙咀韓國街個邊食,不過今次搵到間超有特色地道韓國裝潢既餐廳,係近厚福街既,就約FD試一試我地一入餐廳已經感受到被K-POP 音樂包圍,強勁既節拍令到心情都好 High我地叫咗平時食韓國野必叫既紫菜包飯,唔錯唔錯,包得好實淨,又勁足料,最緊要芝麻油好夠香小食另外叫薯仔煎餅,煎餅比較薄身,所以煎得好香脆,仲配理有少少辣既醬汁更加好味見到餐牌推薦呢個卜卜脆炒豬軟骨拳頭飯,就試下。係用鐵板上熱辣辣,醬汁好惹味,係韓國醬既味道,仲有棷菜吸哂醬汁味道好正,拳頭飯有紫菜、芝麻油,有四粒就咁食都好味飲品叫咗甜米漿,甜甜地又有米粒粒,好飲粒粒蜜桃汁,蜜桃好清,粒粒分别有黃桃,白桃,呢隻又係我平時必叫既飯品整體來講,呢間餐廳環境完全會令你置身韓國咁,好似去咗轉韓國旅行,野食又好味一定會推介多哟人黎幫襯

拳頭飯有紫菜、芝麻油,有四粒就咁食都好味

飲品叫咗甜米漿,甜甜地又有米粒粒,好飲

2023-06-16 82 浏览
一岀電梯🛗已經覺得充滿韓國味道,店內播放住最hit kpop流行音樂🎼而且裝修充滿住韓國夜生活地道街頭整間店舖都充滿韓文,令人真係覺得置身係韓國🇰🇷落單後,好快就上咗前菜,分別有芽菜及泡菜,泡菜味道偏甜☺️個人較喜歡👍🏻餐牌圍繞韓國特色小食阿珠媽炒年糕 $78年糕煙靭,幾有較口,加入洋蔥絲🧅魚糕片及辣醬,令味道更惹味,伴碟仲有一隻蛋🥚不過注意係有少少辣招牌炒章魚🐙 $146章魚🐙切至一口份量,幾爽口,分量適中,加入椰菜🥬芝麻,紅蘿蔔🥕醬汁偏甜卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯豬軟骨有別於豬耳,較有咬口伴菜和章魚一樣拳頭飯混入紫菜、芝麻、麻油,幾香,用嚟送豬軟骨不錯☺️好有地道風味🤤

整間店舖都充滿韓文,令人真係覺得置身係韓國🇰🇷

餐牌圍繞韓國特色小食

阿珠媽炒年糕 $78

招牌炒章魚🐙 $146

卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯
豬軟骨有別於豬耳,較有咬口
伴菜和章魚一樣

2023-06-15 40 浏览
hoo韓國包車尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓體驗一下韓國街頭食嘢嘅滋味枱枱凳凳,燈光 廚房 裝飾擺設 裝修 都模仿得幾似同一般韓國餐廳好大分別 有種韓式大排檔感覺招牌炒章魚$146韓國夜市和酒吧的招牌小吃之一以新鮮的章魚為主要食材,搭配一些蔬菜和調味料,經過烹制後口感鮮美、嫩滑,味道香辣可口彈牙章魚 辣味菜蔬 熱辣辣上台甜辣炸雞$158炸制金黃色後 塗上甜辣醬汁,咬落去既酥脆又多汁,味道滋味滿分搭配韓國醃製白蘿蔔今次叫左半隻 戴好手套就開餐店員仲好好比左隻碟仔我 方便裝骨
hoo韓國包車
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈22樓

體驗一下韓國街頭食嘢嘅滋味
枱枱凳凳,燈光 廚房 裝飾擺設 裝修 都模仿得幾似
同一般韓國餐廳好大分別 有種韓式大排檔感覺

搭配韓國醃製白蘿蔔
今次叫左半隻 戴好手套就開餐
店員仲好好比左隻碟仔我 方便裝骨
2023-06-10 63 浏览
喜歡韓國kpop及追捧韓風的朋友必定不能錯過這間小店。店鋪雖小,但極具特色。置身其中仿如去了首爾一轉。當晚點了以下食物:■ 街頭魚糕串串 充滿韓味,熱愛韓式小吃的必點食物。■ 卜卜脆炸豬軟骨拼拳頭飯 飯團賣相真的像拳頭一般,可惜豬軟骨略嫌不夠軟。■ 薯仔煎餅 香脆可口,薯仔迷必試。又一打卡與美食並重的小店,推介。
■ 街頭魚糕串串
充滿韓味,熱愛韓式小吃的必點食物。
■ 卜卜脆炸豬軟骨拼拳頭飯
飯團賣相真的像拳頭一般,可惜豬軟骨略嫌不夠軟。
■ 薯仔煎餅
香脆可口,薯仔迷必試。
又一打卡與美食並重的小店,推介。
2023-06-10 179 浏览
✨之前見過好多人post魚糕串已經覺得好韓風,但因為熱潮,就一直未試。終於過左一排,又可以open rice book 位,就bk 左平日食晚餐。✨入到鋪頭,真係好有韓國風,鋪頭無咩人,好多空枱,但店員都係安排左係有人既一邊坐,吾知係咪其他枱都被人預先book左。✨鋪頭係用QR code 落單,但因為我同男朋友都肚餓,就order 左幾樣野食。❣️街頭魚糕串串(L)❣️卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯❣️薯仔煎餅❣️懷舊烤五花腩(生菜藍)🤍街頭魚糕串串(L)一見到就呆左,因為發現原來男朋友嗌錯咗size ,原來佢有兩個size,有(M)&(L)。我哋兩個人嗌錯咗(L),真係多到不得了,大約都有十串魚糕串,仲有其他魚糕。一上枱,魚糕連爐一齊上枱,店員話滾左就可以食,但吾知係咪一路煮既關係,其實魚糕已經變到好淋,同韓國食既真係好吾同,所以如果要食硬身啲既,可能拆左枝竹籤,滾一陣就食得!因為兩個人嗌錯size ,食吾囇仲打包左🤭🤍卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯同我想像嘅豬軟骨好吾同,全部都係軟骨…完全唔知食咗啲咩落肚,淨係食咗佢啲椰青同拳頭飯,而個拳頭飯都好普通,依樣食物可能適合啲鍾意咬野嘅朋友😖😖🤍薯仔煎餅薯仔煎

❣️街頭魚糕串串(L)
❣️卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯
❣️薯仔煎餅
❣️懷舊烤五花腩(生菜藍)

🤍街頭魚糕串串(L)
街頭魚糕串串(L)

🤍卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯
卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯

🤍薯仔煎餅
薯仔煎餅反而係4樣入邊覺得唔錯嘅食物,可能因為好少餐廳有薯仔煎餅,有啲期待,佢裏面仲係一絲絲嘅薯仔,咬落去有啲脆既口感,但係個餅就係係淋既,所以都有啲層次既感覺。另外煎餅都有個醬汁,點咗個醬汁好似冇咁膩😋都值得一試。
薯仔煎餅

🤍懷舊烤五花腩(生菜藍)
一見到,五花腩既份量都幾多下!包生菜食真係一流,但係單獨食就有啲偏鹹,同油膩!同埋依種五花腩既豬皮,都有啲韌度,有啲似韓國嘅燒豬皮,所以如果嗌樣食物就要留意下,都幾有咬口的,但係就唔太適合我了🙈
懷舊烤五花腩(生菜藍)

總結呢,可能對餐廳太期待,反而有啲失望,但係餐廳的確好適合打卡。仲有覺得依間餐廳唔好嘅地方,就係播歌好大聲,如果想同朋友傾吓偈食飯,可能就要留意番🤧
2023-05-17
街頭魚糕串串(L)
2023-06-06 58 浏览
尖沙咀真係好多韓國嘢食,我同朋友諗住搵個近近地嘅地方食飯敘舊,尖沙咀就係不二之選係openrice d 相見到呢間係一個街頭風設計,黎感受一下韓國街頭風味我地入到黎就見到環境真係幾特別,好彩我地6點左右黎左,一到6點半開始就好多人,要排隊等入座呢度可以手機落單,最近都喜歡手機落單,可以慢慢諗我哋叫咗一杯桃味啤酒同埋青檸梳打韓國餐廳都必備嘅配菜我哋揀咗呢個辣炒章魚,辣味非常足夠,章魚份量非常多我哋都叫咗燒五花腩肉配菜,五花腩肉煎得幾好食,口感唔會太老呢度上菜好快,我哋食食吓唔夠飽,再嗌多咗兩樣嘢食,呢個係泡菜煎餅,味道啱啱好,泡菜不會太酸。最後都有嗌一個韓式飯卷,雖然係包得有啲鬆,但整體味道都唔錯。可惜我哋嘅位置燈光太過紅,影出嚟嘅相片好似唔係幾好睇。但總括而言,我都推介大家去試吓呢一間餐廳

呢度可以手機落單,最近都喜歡手機落單,可以慢慢諗
我哋叫咗一杯桃味啤酒同埋青檸梳打

韓國餐廳都必備嘅配菜

我哋揀咗呢個辣炒章魚,辣味非常足夠,章魚份量非常多

我哋都叫咗燒五花腩肉配菜,五花腩肉煎得幾好食,口感唔會太老

2023-06-05 3635 浏览
港人韓劇看多了,「布帳馬車式」餐館亦隨之而噴井式地流行起來。在帳幕裡會出售多種地道街頭小食,例如炒年糕、魚糕和炸雞等等。有一種韓劇男女主角就是在這喝酒聊天的感覺!.這間位於尖沙咀的《Hoo韓國包車》!恍如置身於迷你濃縮版乙支路街頭。餐廳裝潢別出心裁,透過不同的牆壁設計和佈置,扮演着多個場景角色,像是復古理髮店、家政洗衣機區和懷舊漫畫角落等。如果在非繁忙時段前來,相信能成為拍照打卡好地方。.我們二人共點了:▪️街頭魚糕串串鍋($146)▪️醬油蟹配紫菜($288)▪️甜辣炸雞($158)▪️啤酒($96@2)另收加一服務費🧡街頭魚糕串串鍋($146)說到韓攤特色,當然少不了國民小吃-魚糕串!跟爐邊煮邊吃,熱呼呼的魚糕口感彈牙,算是必點款式。🧡醬油蟹配紫菜($288)限定晚市菜式。生蟹口感像啫喱,怕生的人要注意喔。跟餐會有兩款紫菜伴吃。用來醃製的醬油清甜芳香,爆膏程度還好。個人建議最好配搭還是白飯,畢竟蟹蓋內的是呈液態狀喔。🧡甜辣炸雞($158)本餐最愛,仍然離不開對韓式炸雞的鐘愛。這款甜辣醬也太好吃了吧!?嚐辣初哥表示既不到辣至舌尖發痛,也能感受微辣滋味!愛吃💕
我們二人共點了:
▪️街頭魚糕串串鍋($146)
▪️醬油蟹配紫菜($288)
▪️甜辣炸雞($158)
▪️啤酒($96@2)
另收加一服務費

🧡街頭魚糕串串鍋($146)
街頭魚糕串串鍋

🧡醬油蟹配紫菜($288)
醬油蟹配紫菜

🧡甜辣炸雞($158)
甜辣炸雞

2023-06-03
甜辣炸雞
2023-06-03 124 浏览
薯仔煎餅(82hkd)薯仔絲🥔加上麵糊,材料比較簡單,調味唔會好重,微咸,有胡椒嘅香味,咬落少少煙煙韌韌,配埋泡菜食不錯🥰我朋友非常喜歡呢個item😂醬油x甜辣炸雞(228hkd)我同朋友都一致推薦甜辣味嘅炸雞🍗食落唔會好辣,甜味比較突出,然後再有微微嘅辣味,個醬好惹味,醬油就相對無咁咸,肉質值得一讚,雞髀雞翼就一定係多汁,但雞胸位都唔乾,見到好多枱都係叫全份炸雞,推😆#foodiblum韓式
薯仔煎餅(82hkd)
薯仔煎餅

醬油x甜辣炸雞(228hkd)

#foodiblum韓式
2023-05-31
2023-06-02 57 浏览
上星期上完堂好想食炸雞 之前都好多人介紹過呢間韓國菜 我就即刻就去試 一入到餐廳 裝修佈置勁韓風 我地覺得好似去左韓國夜攤甘🇰🇷 見到menu真係所有野都想點😂 好似餐廳必試推介 (街頭魚糕串串鍋🍢醬煮辣雞腳鍋🍲卜卜趣豬軟骨併拳頭飯🍚) 仲有新推出既限定晚市菜式 〰️ 醬油蝦蟹4️⃣重奏 雖然甘多好選擇 但係我地最快都係點返炸🐔 因為實在太耐無食🤣 目標好明確🧀 炸芝士STICK金黃色的芝士STICK炸到脆卜卜😋 微咸香的芝士香氣同味道 食到停唔到口😳 口感介乎於軟綿和煙韌之間 食落唔會好乾 🍙 吞拿魚拳頭飯其實拳頭飯即係波型飯團 拳頭飯入面既吞拿魚都好足料 而且香味十足 個飯仲配左沙律醬 估唔到好match 🤩 🐔 一雞兩味 (甜辣➕醬油)好正宗既韓國炸雞 真係食到大滿足😍 食起黎唔油膩 肉質好滑 我地揀左甜辣同醬油口味 炸雞加埋d醬汁食落真係好juicy 食到停唔到口🤫

🧀 炸芝士STICK

🍙 吞拿魚拳頭飯

🐔 一雞兩味 (甜辣➕醬油)
二訪韓國街頭夜攤主題餐廳店內充滿色彩鮮豔霓虹燈💡型格鐵閘 漫畫店等特色元素更播放流行既韓國音樂🎵營造出獨有夜市氛圍💈主推韓國菜 炸雞 小食 特飲🔅卜卜脆炒豬軟骨拼拳頭飯 $142上次就同朋友吃過今次介紹比另一半吃👩🏻‍❤️‍👨🏻酥脆豬軟骨同甜辣醬汁好夾招牌鐵板小炒水準依舊👍🏻🔅醬油炸雞 $158半份 炸雞外皮酥脆 內裏好Juicy醬汁勁入味😋甜味適中半份份量都好多 仲有大大隻雞髀🍗🔅泡菜煎餅 $85即叫即整 香脆可口👏🏻一定要趁熱食🔥配有爽口豆芽 泡菜等小菜最中意醃蘿蔔🧚🏻‍♀️好清甜晚市推出限定菜🌟醬油蝦蟹四重奏下次要再約多啲朋友試下環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
二訪韓國街頭夜攤主題餐廳

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗
2023-06-02 254 浏览
1. 招牌炒章魚 HKD146份量偏少, 以椰菜為主,口感不夠鮮嫩,而且炒得不夠入味。2. 街頭魚糕串串 HKD146份量偏少,有4串及底下有些魚塊,湯頭淡而無味。3. 卜卜脆炒豬軟骨拳頭飯 HKD142口感不是很好,不夠酥脆可口。與炒章魚一樣,拌以大量椰菜,調味都是一樣的。4. 小食拼盤 HKD128份量偏少,各種小食都沒有令我印象深刻,口感和味道都很普通。5. 泡菜煎餅 HKD85泡菜煎餅是一種韓國傳統食品,由泡菜和麵粉等材料製成,口感有點酸辣,搭配上一些蔬菜和調味料可以增加層次。但...入口只食到一口麵糊的質感加帶有泡菜的酸味。十分難食!裝修都十分普通,放幾張摺台就扮韓國地道...摺台是放錯方向,完全是頂腳的。小總結📌份量偏少📌價錢十分進取📌裝修普通📌不推薦
1. 招牌炒章魚 HKD146
份量偏少, 以椰菜為主,口感不夠鮮嫩,而且炒得不夠入味。

2. 街頭魚糕串串 HKD146
份量偏少,有4串及底下有些魚塊,湯頭淡而無味。

3. 卜卜脆炒豬軟骨拳頭飯 HKD142

4. 小食拼盤 HKD128
份量偏少,各種小食都沒有令我印象深刻,口感和味道都很普通。

5. 泡菜煎餅 HKD85

小總結