2024-07-02 158 浏览
今日午餐同事提意食韓國野,所以她就帶了我到這裏吃午餐。內裏裝飾有點懷舊,有大排攤既感覺,好像去了60-70年代既風格。傳說中的部隊鍋部隊鍋是一種非常受歡迎的韓國傳統料理,它的特點是食材豐富,包括豬肉、午餐肉和娃娃菜,豆腐,香腸和麵條。其主要特色是用大鍋烹飪,讓所有食材充分吸收調味汁的香氣,口感鮮美,營養豐富。加入公仔麵,麵條已經把部份既辣湯吸收了,麵質煙韌有口感,配上辣湯非常惹味。店員把麵條切開了一半,非常細心。醬油炸雞雞肉外層形成了一層酥脆的外皮,內裏卻依然保持著鮮嫩多汁的口感,再加上濃郁的醬油香味,簡直是美味到無法抗拒。薯仔煎餅與一般的馬鈴薯餅不同,薯仔煎餅的特色在於它內外質地的反差。外層酥脆,內裡卻柔軟綿密,讓人咬下去會有一種層次豐富的享受。加上適量的調味,口感鹹香適中,既能夠滿足味蕾,又不會太過膩口。熱情果梳打和青蘋果梳打在炎熱的夏日,一杯冰涼爽口的熱情果梳打和青蘋果梳打可以帶來清新舒適的體驗。
今日午餐同事提意食韓國野,所以她就帶了我到這裏吃午餐。

傳說中的部隊鍋

店員把麵條切開了一半,非常細心。

醬油炸雞

薯仔煎餅

熱情果梳打和青蘋果梳打

2024-06-14
聽人介紹黎到尖沙咀藍馬22樓全層的Hoo韓國包車,打開門覺得幾特別。格局好地道大排檔風,鐵閘、摺枱,仲有韓國漫畫同日用品裝飾,營造到好日常的韓式排檔氣氛🤣芝士蟹膏蟹肉蛋卷($128)👍🏻唔係流心而係好厚實的蛋卷,都幾足料。入面有好多蟹柳絲之餘,面層的三重芝士同蟹膏令個蛋卷好香,味道好夾,唔錯一雞兩味($228)叫左個辣醬同醬油雙併。每款4件共8件,有齊雞脾、雞胸、雞槌同雞翼,都幾啖啖肉。特別鐘意佢雞脾Keep到好多肉汁,幾滑嫩😋辣醬唔會太辣,醬油咸咸地就有特色啲~隨碟附上醃蘿蔔,解解膩繼續食!炸流心芝士豬扒($72) 好邪惡的Mozzarella拉絲芝士,而且用料都幾闊綽😆拉絲效果一流。加上酸甜的醬汁,肥仔指數爆燈~芝士炒年糕($86) 呢個辣醬底的年糕都好正。表層芝士有炙燒過,特別香口。啖啖芝士包住香口的年糕,yum yum😗Terra支裝啤酒($48)咁多美食在前,梗係要嗌番枝韓國啤酒,一齊啤啤佢,融入吵鬧的韓國街頭食店🍻

芝士蟹膏蟹肉蛋卷($128)

一雞兩味($228)

特別鐘意佢雞脾Keep到好多肉汁,幾滑嫩😋
辣醬唔會太辣,醬油咸咸地就有特色啲~

隨碟附上醃蘿蔔,解解膩繼續食!

炸流心芝士豬扒($72)

芝士炒年糕($86)

Terra支裝啤酒($48)

2024-05-21
2024-04-27 984 浏览
大風大雨唔知食咩好,上工廈搵食,原來厚福街有間22樓高的韓國菜裝飾有心思,好多韓式佈置,枱椅營造韓國宵夜檔的感覺QRcode 自己落單,除左有固定菜單,仲有限定餐牌,記住唔好錯過- 街頭魚糕串串鍋(半份) 融合魚糕、魚餅和白蘿蔔的風味,魚糕口感彈牙,有鮮美的魚香味,咬落鮮嫩多汁,帶有微微的甜味和魚的風味。魚餅較為緊實的質地和鮮嫩的口感,鮮甜可口,帶有魚的香氣。加入白蘿蔔淡淡的甜味能夠為整個湯底增添層次感,白蘿蔔吸收了湯底鮮味,更加軟嫩爽口。- 甜辣炸雞(半份)香脆嘅外皮,內裡嘅雞肉鮮嫩多汁。佢嘅甜辣醬汁帶有微微嘅甜味同辣味,味道均衡而不失火辣。食落去,外脆內嫩,即叫即炸非常新鮮- 芝士蟹膏蟹肉蛋卷有濃郁嘅蟹味同芝士香氣,蟹肉同蟹膏嘅結合,以及蛋卷嘅蓬鬆口感,令味道更加豐富,切開有拉絲,蛋漿少少半流心,蟹膏味好重- 菠蘿梳打手沖梳打,帶有菠蘿嘅甜香同梳打水嘅氣泡感,飲落去,口感爽脆同涼爽- 粒粒蜜桃汁罐裝韓國飲品,微微嘅甜味同果肉嘅質感。飲落去,啖啖果肉,充滿口腔
裝飾有心思,好多韓式佈置,枱椅營造韓國宵夜檔的感覺

- 街頭魚糕串串鍋(半份)

- 甜辣炸雞(半份)

- 芝士蟹膏蟹肉蛋卷
- 菠蘿梳打

- 粒粒蜜桃汁

2024-04-21
走進這家韓式餐廳,就好像穿越時空來到了韓國的街頭。由開胃的荔枝梳打到最後的火山熔岩辣牛肉湯鍋拉麵,每一道菜品都展現了濃厚的韓式風情。荔枝梳打🍹& 柚子牛奶米酒🥛清新甘甜的荔枝汁配上微氣泡的梳打水,清爽解膩,是再適合不過的開胃飲品。而柚子牛奶米酒,酸甜爽口,很好地調和了奶香與米酒的味道拉絲芝士韓式炒雞🧀🍗接著上枱嘅拉絲芝士韓式炒雞更是驚艷。鮮嫩多汁的雞肉與濃郁的芝士絲完美融合,每一口都能感受到芝士嘅濃郁滑順。特別是那拉絲的彈牙質地🤤🤤芝士泡菜煎蛋卷🧀🌶️🍳芝士泡菜煎蛋卷同樣出色。蛋皮香嫩彈牙,泡菜的酸辣與芝士的濃郁交織-好好食😋火山熔岩辣牛肉湯鍋🥘🥩壓軸登場嘅係火山熔岩辣牛肉湯鍋(M)配拉麵,濃郁的湯底搭配彈牙的拉麵,加上香辣可人的牛肉,真係令人垂涎三尺🤤無論是飲品、主菜還是湯鍋,都有著出色的表現。對韓國文化有興趣,同時追求美味嘅我,呢間真係想一試再試

荔枝梳打🍹& 柚子牛奶米酒🥛

拉絲芝士韓式炒雞🧀🍗

芝士泡菜煎蛋卷🧀🌶️🍳

火山熔岩辣牛肉湯鍋🥘🥩

成日有朋友介紹hoo 韓國包車,話氣氛好好,星期五晚一於試下裝修好特別,好似去咗韓國大排檔咁,好熱鬧用紅、紫、藍既neon light,有好強烈既街頭感首先試左魚糕串串 (加拉麵)呢個係一款韓國經典小食魚糕口感鬆軟,份量亦都好多可以落d魚糕汁酸酸咸咸咁,幾醒胃而個個湯就幾清甜 不錯呢韮菜煎餅韮菜煎餅外層金黃酥脆,內裡嘅韮菜味濃郁,口感豐富配埋啲醬汁,食落更加開胃炸紫菜粉絲卷我最鍾意嘅菜式紫菜外層炸得好酥脆,內裡包埋豐富既粉絲,口感柔滑每一口都有紫菜嘅香味同粉絲嘅軟滑口感最後嘅柚子梳打係一款清爽嘅飲品柚子嘅酸甜味同梳打混合埋一起,非常解渴係唔想飲酒既朋友既一個好選擇!氣氛好好,食物亦都有水準值得encore 的一間韓國料理
裝修好特別,好似去咗韓國大排檔咁,好熱鬧
用紅、紫、藍既neon light,有好強烈既街頭感

首先試左魚糕串串 (加拉麵)

呢個係一款韓國經典小食
魚糕口感鬆軟,份量亦都好多
可以落d魚糕汁酸酸咸咸咁,幾醒胃
而個個湯就幾清甜 不錯呢

韮菜煎餅

韮菜煎餅外層金黃酥脆,內裡嘅韮菜味濃郁,口感豐富
配埋啲醬汁,食落更加開胃

炸紫菜粉絲卷

我最鍾意嘅菜式
紫菜外層炸得好酥脆,內裡包埋豐富既粉絲,口感柔滑
每一口都有紫菜嘅香味同粉絲嘅軟滑口感

最後嘅柚子梳打係一款清爽嘅飲品
柚子嘅酸甜味同梳打混合埋一起,非常解渴
係唔想飲酒既朋友既一個好選擇!

氣氛好好,食物亦都有水準
值得encore 的一間韓國料理
2024-07-10 0 浏览
Lunch有一啲午餐set,不過嚟呢度我哋想食炸雞,所以都係散叫,每樣嘢都係水準之上,好值得再次俾人留意。今次我最深刻嘅係辣辣無骨雞腳($110),真係啖啖肉,而且個醬汁好惹味,有少少辣得來又唔會太過辣,要食!芝士泡菜熟蛋卷($112)份量都幾多,而且餡料夠足,食咗兩舊其實都好飽😛一雞兩味($228)想試多啲,所以就揀咗兩隻味,甜辣同醬油,炸雞又係好大份,不過如果就返女仔,可以整細少少就好啦🤣另外呢度嘅嘢飲都唔錯,我哋兩杯梳打都好fresh,唔會話好假甜,食炸雞一定要飲。熱情果梳打($38)青蘋果梳打($38)

芝士泡菜熟蛋卷($112)
份量都幾多,而且餡料夠足,食咗兩舊其實都好飽😛

一雞兩味($228)

熱情果梳打($38)
青蘋果梳打($38)
餐廳位於人氣美食集中地尖沙咀厚福街,主打韓國街頭大排檔小食,充滿大排檔氛圍適合聚會飲酒!!🍻- 街頭魚糕串串 HK$146 🍢必食街頭小食王者!!彈牙煙韌魚糕每層都吸滿胡椒湯底,非常惹味!!魚餅厚身更有彈牙口感,鮮味更加突出!!配配秘製酸香魚板汁,超滿足!!白蘿蔔又甜又無渣,吸收胡椒湯底香氣,好好食!!- 弘大烤腸 HK$122 🐷🌶️內臟愛好者必試!!豬大腸外皮炒得焦香微脆,中間保持豬大腸獨有油潤感,充滿迷人香氣!!配上甜辣韓式辣醬炒到入味,超下酒!!

- 街頭魚糕串串 HK$146 🍢
弘大烤腸

- 弘大烤腸 HK$122 🐷🌶️

弘大烤腸
2024-07-03 0 浏览
依間韓國餐廳環境超打卡able, 啲座位同裝修好有韓國local嘅風格,播放住kpop 野食都係非常之有韓國嘅味道,推介比想念韓國嘅人。芝士蟹膏蟹肉蛋卷蛋卷又厚又大舊,上面有蟹膏同芝士,裏面就有滿滿嘅蟹肉同蟹柳。蟹膏加埋蟹肉令到雞蛋嘅味道更豐富,蛋味都好出。整體幾大舊,食完都幾飽肚。街頭魚糕串串一串串嘅魚糕成煲咁用熱湯煮熱,湯底帶微微辣味,魚糕口感彈牙,充滿魚香。拉絲芝士韓式炒雞芝士滿滿的鋪滿晒喺雞肉上面,大量嘅芝士燒到溶哂金黃色。雞肉大大舊,食落都算幾滑,夾起時連埋芝士拉絲極邪惡。仲有大量嘅洋蔥,食落甜甜的又減輕油膩感。飲品方面酒精同非酒精都有唔少特別嘅選擇。試左熱情果梳打同柚子牛奶樂,清新又消暑。

芝士蟹膏蟹肉蛋卷

拉絲芝士韓式炒雞

2024-07-01 16 浏览
間餐廳又熱又焗🥵🥵🥵 叫啲職員開冷氣冇反應 又話冷氣機壞 好似想趕客走 真係唔怕熱先好去食😂原味和甜辣炸雞🍗🍗🍗炸到亁爭爭 味道又咸炒年糕一啲味都冇真係唔會有下次🙊🙊🙊
間餐廳又熱又焗🥵🥵🥵 叫啲職員開冷氣冇反應
又話冷氣機壞 好似想趕客走 真係唔怕熱先好去食😂
原味和甜辣炸雞🍗🍗🍗炸到亁爭爭 味道又咸
炒年糕一啲味都冇
真係唔會有下次🙊🙊🙊
2024-06-30
估唔到喺香港都可以有一個咁有韓國特色嘅地方食韓國嘢,今日去咗尖沙咀一間叫韓國包車嘅餐廳叫咗好多嘢食:芝士泡菜雞蛋捲、炸紫菜粉絲卷、紫菜包飯、薯仔煎餅、兩種混合口味嘅炸雞,分別係原味同醬油味每樣嘢都好出色,尤其係炸雞,一甜一鹹兩種口味,而且皮脆肉嫩,唔會過分油膩;另外芝士泡菜蛋卷亦都令人食得津津有味,份量適中嘅芝士同微辣嘅泡菜,被捲入滑捋捋嘅蛋入面,喺屋企絕對做唔出呢一種菜式。薯仔煎餅同炸紫菜粉絲卷亦都做得好有韓國特色,非常惹味呢間餐廳除咗環境甚有韓國風味之餘,嘢食份量都好慷慨,再加上味道出色,性價比甚高,值得推薦

2024-06-27
  • 街頭魚糕串串
  • 薯仔煎餅
  • 街頭魚糕串串(M)
  • 甜辣炸雞(半份)
  • 芝士蟹膏蟹肉蛋卷
  • 菠蘿梳打
  • 朱古力啤酒
2024-06-28 28 浏览
一入到嚟好似去左係韓劇成日見到嘅街邊特式小店,餐單有齊炸雞、部隊鍋、魚糕、煎餅同紫菜包飯,炸雞同鍋仲好細心咁可以比你叫半份,咁就可以食多幾個唔同嘅菜式見到餐牌上嘅菜式好吸引,不自覺地點左好多菜式,有蟹膏拳頭飯、招牌炒章魚、甜辣炸雞、傳說中嘅部隊鍋,飲品叫左荔枝梳打同菠蘿梳打蟹膏拳頭飯:柔軟香嫩的絲絲蟹肉,飯粒粒分明,吸飽了濃郁蟹膏的鮮甜滋味,配以青辣點綴招牌炒章魚:肥厚彈牙的章魚炒至微焦,配以醬油、辣椒等調味,個辣味令人追住嚟食,一停低d辣味先完成係口中散開,配汽水或啤酒一齊食就最岩甜辣炸雞:外層酥脆可口,裡面肉質鮮嫩多汁,醬汁帶有微妙的甜辣平衡傳說中的部隊鍋: 滾燙的湯頭濃郁香醇,充滿各種肉類精華,拉麵吸收哂d湯底精華

蟹膏拳頭飯:

招牌炒章魚:

甜辣炸雞:
外層酥脆可口,裡面肉質鮮嫩多汁,醬汁帶有微妙的甜辣平衡

傳說中的部隊鍋:
滾燙的湯頭濃郁香醇,充滿各種肉類精華,拉麵吸收哂d湯底精華