HIKARI

2023-05-15 28 浏览
.HIKARA今日荃灣放工,諗住食個early dinner先返屋企,見嘅Hikari 嘅甜品好吸引🤩我地叫左一份主菜,兩份甜品🍮🙂……….🧇Hikari waffle ($88)配上咸咸香香的奶蓋,更有伯爵白朱古力細淋在面層,再用玫瑰花🌹灑上作點綴✨,除左做裝飾用途外,食落香香嘅玫瑰花🌹味,好開胃,整個甜品嘅配搭都係我最鍾意嘅🥰……….🍪Lotus dirty tiramisu ($88)賣想好靚,而且有別於傳統嘅tiramisu😋,食落好有新鮮感😚,面層灑左一層脆脆,口感多了一個口感,旁邊更插上了lotus焦糖餅餅😌配上軟軟綿綿嘅tiramisu,口感非常豐富,灑上了可可粉,調和了甜味,食落有點可可粉嘅苦味🤓但又唔會太苦🤤……….🦀Hokkaido snow crab claw gnocchi with lobster cream sauce ($138)北海道松葉蟹🦀龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉好煙韌,以前有自己整過團子粉,但未能做到好似餐廳做咁煙韌😛幾特別!必食嘅菜色😌……….餐廳位置係荃灣廣場對面,位置方便,門口更可泊一泊車🚘,附近更有港鐵站及荃灣西站💁🏻‍♀️……….地址:HIKA
HIKARA
我地叫左一份主菜,兩份甜品🍮🙂
……….
🧇Hikari waffle ($88)
……….
🍪Lotus dirty tiramisu ($88)
地址:
HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
2023-04-17
2023-05-15 16 浏览
今日同老公去咗荃灣食Lunch ,泊低車係荃灣廣場過條馬路就到好易搵。還記得呢度初初開業冇幾耐同朋友來過一次,隔左成年幾兩年再來,感覺仍然是很好。好鍾意呢間Cafe 樓底好高,採光好夠,仲有條樓梯可以上去閣樓的,不過今日我哋都係坐返下層。🍽食物:💛煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯💛油鴨髀原隻上,賣相吸引😚 鴨髀煎得好香皮好脆,肉質仲keep到幾嫩滑,意大利飯質地煮得剛剛好,每粒飯都吸曬牛肝菌忌廉汁好香好入味。💛薑汁燒豚肉辣茄汁扁意粉💛呢個汁會偏蕃茄酸味多D,帶有好少的微辣,我幾鍾意佢加左D蒜芯落去煮 ,燒豚肉可以再加多D薑汁味更好。☕️飲品:🤎Iced Americano🤎🤎Latte 🤎呢度啲咖啡🫘比較Fruity , 酸味會出D嘩~ 杯Latte 個拉花好靚,係Unicorn 🦄️我好想小心地飲唔捨得整花個拉花😆咖啡味道好好,我鍾意呢個奶香味嘅Latte👍🏻🍰甜品:🧡 Basque Cheesecake🧡本身諗住食窩夫🧇,但今日冇,甜品只有兩款,我哋揀咗巴斯克芝士蛋糕,估唔到好有驚喜,呢件cake個質地做得非常好,我同老公都勁鍾意(佢仲有諗過想追加多一件😹)

🍽食物:
💛煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯💛
油鴨髀原隻上,賣相吸引😚
鴨髀煎得好香皮好脆,肉質仲keep到幾嫩滑,

💛薑汁燒豚肉辣茄汁扁意粉💛

☕️飲品:
🤎Iced Americano🤎
🤎Latte 🤎

呢度啲咖啡🫘比較Fruity , 酸味會出D
嘩~ 杯Latte 個拉花好靚,係Unicorn 🦄️
我好想小心地飲唔捨得整花個拉花😆
咖啡味道好好,我鍾意呢個奶香味嘅Latte👍🏻

🍰甜品
🧡 Basque Cheesecake🧡

2023-05-15
午餐
2023-05-14 20 浏览
估唔到荃灣都有間咁好食,又舒服嘅餐廳依間餐廳平時見到佢裝修都覺得好舒服,一直都好想試吓今次搵個夜晚就嚟試吓佢嘅主食同埋嘢飲估唔到晚市套餐都咁抵食,兩個人埋單都係$200人頭計煮食方面,我哋揀咗兩款,第一個就係封油鴨髀意大利飯第二個就揀咗安格斯燴飯,兩個煮食都非常之出色,而且醬汁條配得好好安格斯牛肉嘅份量好多加埋啲醬汁都真係好正另外一個意大利飯就係白汁醬,蘑菇汁嘅味道好香濃,加埋少少忌廉真係好正食咗兩個飯之後就梗係加個沙律啦,所以我哋就揀咗個豬柳沙律配蜜桃醬汁,估唔到豬柳嘅份量都有好多,而且加埋清新嘅蜜桃醬汁真係好refresh嘢飲方面就叫咗兩杯熱飲第一個flat white 第二杯就係焙茶拿鐵,飲品嘅拉花真係勁靚勁出色,勁有心思,估唔到依家餐廳嘅飲品做得咁好,如果星期六日嘅晏晝時間過嚟食個下午茶應該都會幾正
估唔到荃灣都有間咁好食,又舒服嘅餐廳

估唔到晚市套餐都咁抵食,兩個人埋單都係$200人頭計

嘢飲方面就叫咗兩杯熱飲第一個flat white
2023-05-14 13 浏览
一直都想黎呢間cafe好耐🥰今日去開呢邊一於同朋友去試吓!咖啡廳有兩層,好闊落,位置都坐得好舒服木系裝潢令到氣氛好溫暖🩷晚上時段有dinner menu好多選擇👍🏼首先揀左北海道帶子松露意大利飯勁香松露味😍😍😍超級推介👍🏼而且有三粒超大粒嘅帶子🥰新鮮之餘口感都好柔軟👍🏼之後就叫左個蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉意粉口感好彈 而且配料都好足料👍🏼味道亦適宜😋小食叫左個咸蛋黃薯條😚十分好食👍🏼👍🏼👍🏼鐘意咸蛋黃嘅朋友一定要試下跟餐仲可配一杯$42嘅飲品,超過左只需補差額就ok😛我地叫左一杯梅酒梳打同埋Latte💗最後仲叫左店舖出名嘅tiramisu 🥰好滿足嘅晚上💗
一直都想黎呢間cafe好耐🥰
今日去開呢邊一於同朋友去試吓!

咖啡廳有兩層,好闊落,位置都坐得好舒服
木系裝潢令到氣氛好溫暖🩷

最後仲叫左店舖出名嘅tiramisu 🥰
好滿足嘅晚上💗
2023-05-11
2023-05-14 21 浏览
有一晚放工行過荃灣廣場附近見到有一間裝修幾文青嘅Cafe. 燈光柔和. 環境舒服而且重有好有私人空間嘅閣樓晚上有一個二人餐. 包小食、兩個主菜同埋兩杯嘢飲🐓水牛城炸雞翼雞翼炸得好香脆. 一咬落去個肉汁流晒出嚟可以按照個人喜好倒水牛城汁落去個汁酸辣度適中. 好惹味🦀北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉馬鈴薯團子粉係由有馬鈴薯加麵粉製作而成嘅麵團. 口感煙靭軟糯. 有淡淡的薯仔味龍蝦忌廉汁非常香濃. 令到本身無咩味道嘅團子分都變得好入味另外亦都有五隻松葉蟹腳. 已經剝咗殼非常方便. 蟹肉鮮甜唔黐殼🐙蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉蒜香味好香. 但唔會過分濃郁八爪魚同埋西班牙風腸都食得出唔係便宜貨八爪魚煮得煙韌有咬口. 但唔會好硬同埋乾☕️竹炭咖啡個拉花好靚😍飲落淡淡竹炭香咖啡入口唔會苦澀🍊鮮橙梳打係用咗新鮮嘅橙汁製成. 入口非常清爽好解膩
而且重有好有私人空間嘅閣樓

晚上有一個二人餐. 包小食、兩個主菜同埋兩杯嘢飲

🐓水牛城炸雞

咖啡入口唔會苦澀

🍊鮮橙梳打
係用咗新鮮嘅橙汁製成. 入口非常清爽
好解膩

荃灣廣場對面 餐廳樓高兩層 空間感大 當日揀左窗邊位置 光線充足 環境幾舒服 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158賣相吸引 牛板腱厚身有三大片 慢煮到半熟 肉質軟嫩 意大利飯有咬口 醬汁重香料味 帶少許香辛 味道幾特別~煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128油鴨髀外皮煎得香脆 肉質富彈性 鴨肉味濃郁 意大利飯入面混合菇粒 口感豐富 啖啖牛肝菌味 😋Bailey’s Mocha $48每杯都有拉花 淡淡的Bailey香 入口順滑 舒服討好的味道✨🍽️ HIKARI #荃灣sis📍 荃灣大壩街21號地舖

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128

Bailey’s Mocha $48

🍽️ HIKARI #荃灣sis
📍 荃灣大壩街21號地舖
吐司愛好者絕對絕對絕對要試💜點解絕對要試呢 係因為吐司有超多款式可以品嚐到唔同配料嘅味道同口感🤤加埋三文魚既鹹香 真係好正呀🤩😍一邊食 一邊d牛油果多爆出來而且外脆內軟既多士加埋鰻魚同蛋真係好夠飽🥳🥳你見到成個賣相都好靚同會分開兩件😍個慢主雞胸就真係好好味 好滑😋多士都烘得岩好🥰🥰🥰🥰煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128🦆油鴨髀肉質鮮美多汁 鹹香味道恰好🤤意大利飯熟度剛好💕Hikari 荃灣大壩街21號地舖

吐司愛好者絕對絕對絕對要試💜

油鴨髀肉質鮮美多汁 鹹香味道恰好🤤
意大利飯熟度剛好💕

Hikari
荃灣大壩街21號地舖
到荃灣覓食大壩街一定是首選,因為有不少特色Cafe,〔Hikari〕就是其中之一,小店主打供應多款西式主食、輕食、甜品、飲品及酒精類飲品。餐廳裝潢以白色木系簡約為主,帶點文青小清新路線,近門窗口座位是店中最受歡迎的打卡位,而沿著店內樓梯直上閣樓,更有另一個空間的座位,較為隱蔽,私隱度很高,喜歡靜的朋友可以選擇坐這個位置。【北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉】(HK$138)Hokkaido snow clab claw gnocchi with lobstar cream sauce 馬鈴薯團子粉名字很特別,第一次吃,感覺口感獨特不會太硬,軟熟而帶點煙韌,配上龍蝦忌廉汁,味道口感都不錯,配菜更有菇菌類及5隻松葉蟹鉗。【煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯】French confit duck leg cepes risotto (HK$128)油鴨髀肉份量都幾足料,外皮微脆有油香,輕輕用叉就可以撕得開,肉質軟腍,沒有油膩感,意大利飯吸收了牛肝菌的香味,粒粒分明的飯顯得很入味。【丸久小山園抹茶鮮奶】(原價HK$50) (跟主菜減HK$15)Marukyu koyamaen matcha latt

【北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉】(HK$138)

Marukyu koyamaen matcha latte
用了日本的丸久小山園抹茶粉,抹茶味不錯不太甜。

【髒髒咖啡】Dirty (原價HK$45) (跟主菜減HK$15)
感覺很像齋啡,咖啡味道很濃,咖啡甘味停留在口內一段時間。

【髒髒提拉米蘇】 Dirty Tiramisu (HK$78)
看到蠻多人都點的招牌甜品,面層灑上很滿滿的可可粉及朱古力醬,Tiramisu質感偏軟身,輕盈軟滑,單吃不甜,如果配上Oreo餅及朱古力威化卷,甜味變濃,多了一份層次感,底層的手指餅浸泡了咖啡酒,有淡淡的咖啡味。

〔Hikari〕@hikari_coffee
香港新界荃灣大壩街21號地舖
G/F, 21 Tai Pa Street, Tsuen Wan, N.T., Hong Kong
2023-05-07
2023-05-09 24 浏览
喺荃灣廣場行完街之後,去附近Cafe食下野傾吓計,叫左個鹹蛋薯條,水牛雞翼同 布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍, 最後仲叫咗個dirty tiramisu,另外仲叫咗杯山久小山園抹茶鮮奶同梅酒梳打鹹蛋薯條🍟教得好乾爽,再配上鹹蛋黃醬,越食越上癮😜水牛雞翼配上辣汁🤭,雖然好簡單但係好滋味,食咗咁多熱氣嘢,當然要叫個沙律啦,水牛芝士再配上三文魚,再配上油醋汁再加雜菜沙律,簡直Perfect match而且都好清新😝最後dirty tiramisu好creamy,亦都唔會太甜至於嗰兩杯飲品,山久小山園抹茶鮮奶淡淡的抹茶再配上鮮奶,梅酒梳打,梅酒配上梳打,酒精含量都唔算太高,唔係好飲得嘅朋友都可以試吓😝

2023-05-09 20 浏览
HIKARI (荃灣)Hikari waffle $88窩夫外脆內軟熱辣辣 配凍嘅雪糕 冷熱交融配既芝士蛋糕醬都一流 唔會過甜Burrata cheese & smoked salmon salad with tomato $108沙律份量岩岩好 配芝士同煙三文魚 好味Sakura ebi and crab meat linquine $128好驚喜既意粉 好濃既櫻花蝦同蟹肉味(Iced)Mango jasmine green tea $30😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍荃灣大壩街21號地舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #hkcafe #hkfood #hkfoodie #hkfoodieblogger #h
HIKARI (荃灣)

Hikari waffle $88

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍荃灣大壩街21號地舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #hkcafe #hkfood #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodblogger #hkfoodie#文青cafe #hkcafe #lunch #dinner #hkig #hk
木系裝修為主既coffee shop比人悠閑舒適既感覺~燈光柔和,仲有唔少植物作擺設,加上樓底高,空間感十足。好岩同朋友歎杯咖啡,坐底慢慢傾吓計。劍魚腩醬油漬牛油果他他經醬油漬既劍魚腩質感嫩滑厚實好鮮甜,底層有柔滑香甜既牛油果蓉,再夾雜新鮮番茄粒,賣相吸引,口感豐富,食落清新好開胃。暖野菌温泉蛋沙律中間有隻流心温泉蛋,拌勻爽脆沙律菜、野菌、紅椒等,好滋味。水牛城炸雞翼雞翼大大隻勁酥脆,肉質嫩滑又JUICY,點埋帶點酸辣既水牛城醬汁,特別惹味,有驚喜!鮮檸檬梳打味道酸酸甜甜,飲落清爽解渴。竹炭咖啡拉花好精美,打卡影相一流~可以轉配燕麥奶,咖啡味香醇濃厚,好順口。
木系裝修為主既coffee shop比人悠閑舒適既感覺~
燈光柔和,仲有唔少植物作擺設,加上樓底高,空間感十足。
好岩同朋友歎杯咖啡,坐底慢慢傾吓計。

劍魚腩醬油漬牛油果他他

暖野菌温泉蛋沙律
中間有隻流心温泉蛋,拌勻爽脆沙律菜、野菌、紅椒等,好滋味。

水牛城炸雞

鮮檸檬梳打
味道酸酸甜甜,飲落清爽解渴。

竹炭咖啡

2023-05-07
2023-05-09 11 浏览
✨Cozy cafe at Tsuen Wan with great food quality and reasonable price🫶🏻-👉🏻 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧🥗ꜱᴏʏ ᴍᴀʀɪɴᴀᴛᴇᴅ ꜱᴡᴏʀᴅꜰɪꜱʜ & ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ $128First time trying swordfish tartare, and it was out of my expectation😬🫶🏻 The fatty swordfish texture surprisingly matched with the creamy avocado🥑💚-👉🏻 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 🍝ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ꜱɴᴏᴡ ᴄʀᴀʙ ᴄʟᴀᴡ ɢɴᴏᴄᴄʜɪ ᴡɪᴛʜ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴀᴜᴄᴇ $138Gnocchi is not the most common pasta in Hong Kong - this is one of the most comparable to the Italy ones😽 Their gnocchi was light and tender, and I liked
👉🏻 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧🥗

👉🏻 𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖 🍝
Gnocchi is not the most common pasta in Hong Kong - this is one of the most comparable to the Italy ones😽 Their gnocchi was light and tender, and I liked their lobster cream sauce🧡

👉🏻 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩𝙨 🍰
ᴅɪʀᴛʏ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $78
This fusion tiramisu had so much soft cream and sprinkled with oreo, so evil yet satisfying🤎

👉🏻 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍺
ᴘʟᴜᴍ ꜱᴏᴅᴀ $68
ɢɪɴ & ᴛᴏɴɪᴄ $68
Gin & tonic is relatively strong while plum soda is your go-to choice if you are looking for something mild🍸
聽講 Hikari Coffee荃灣係一個咖啡愛好者喜愛的地方。所以我今個weekend 去試咗啦又真係唔錯wor 環境,食物,服務都唔錯呢度既份量都比較大份,真係唔洗驚食唔飽.見到隔離嗰啲咖啡拉花好靚,好想飲,但係我夜晚黑係唔飲得咖啡嘅會瞓唔着😌,所以都係留返下次先試啦🍛煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯超大隻鴨骴,味道頗為獨特,好creamy而且份量也十分足料。🥗自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁這個沙律非常健康又開胃,大大塊煙燻豬柳,新鮮沙律配上酸酸甜甜蜜桃油醋汁,仲有杏脯肉,更有口感🍟鹹蛋黃薯條最鍾意食鹹蛋黃口味嘅野食,薯條熱辣辣脆卜卜,又大碟😋正🥃冇諗到Cafe竟然有酒,weekend 想chill 下所以我都叫咗杯梅酒 cheers 🥂

🍛煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯

🥗自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁

🍟鹹蛋黃薯條
最鍾意食鹹蛋黃口味嘅野食,薯條熱辣辣脆卜卜,又大碟😋正

• 自家制煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁
2023-05-08 18 浏览
又去大壩街搵好野食,見到間裝修文青舒服既Cafe,就入去搵好野食,入到去環境舒適,裝修簡約舒服,服務員仲好有禮貌慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158由於採用慢煮烹調方法,所以熟度剛剛好,仲好軟淋淋,上面灑上些微辣粉,所以辣辣地,好味道,而且仲好大塊,好抵食北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯圈子粉 $138濃郁既龍蝦忌廉汁伴上馬鈴薯圈子粉,每粒粉都充滿濃厚既忌廉,但又唔會好滯,而且煙煙韌韌好特別梅酒梳打 $68清啖既梅酒配上檸檬及薄荷葉,酒精又唔會太濃,冰凍解渴桃茶 $37

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158

北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯圈子粉 $138

梅酒梳打 $68
清啖既梅酒配上檸檬及薄荷葉,酒精又唔會太濃,冰凍解渴

桃茶 $37

• 梅酒梳打
  • 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯
  • 北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    價錢: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    打卡: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)    位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)   慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $138 🍉🍉🍉🍉🍉3大塊牛板腱煮到粉嫩色,好靚😍 肉味好濃郁,肉質頗軟熟,一咬就撕得開,就算牛板腱中間會有筋都唔會韌,有咬口😋 Jambalaya都好好食,類似西班牙飯,飯粒偏硬身,會有咬到一粒粒飯嘅口感,個汁重茄味,酸酸甜甜好開胃,汁量適中,唔會太濕,再加埋少少菇同蘆荀,口感好豐富,絕對值得一試!Iced Latte $31 🍉🍉🍉🍉🍉Fruity Blend (Columbia + Ethiopia)有得選擇fruity 豆😍 因為胃痛無叫Americano,飲奶啡就唔品評咖啡嘅風味了,啡味超香,就算加咗奶,陣啡味都好出,呢個價錢絕對係超值,好飲到想問店員係用咩豆沖嘅😆 希望多啲cafe可以有fruity豆嘅option!後記💟 一定要俾番個credit選擇playlist個位店員,播day6識啲嘢📍 hikari 地址:荃灣大壩街21
推薦: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
味道: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
價錢: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
打卡: 🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
回訪: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $138 🍉🍉🍉🍉🍉
Iced Latte