HIKARI

2023-05-31 25 浏览
HIKARI📍:荃灣大壩街21號地舖🚗:荃灣西地鐵B出口 步行15分鐘📞:+852 9699-9085💲:~HKD200/head for lunch Food quality✔️:芋泥流心巴斯克芝士蛋糕👌🏼:日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉、温泉蛋黑松露意大利飯、香月圓焙茶鮮奶❌:自選吐司 三款配料、髒髒提拉米蘇、Flat White總結:🤔️雖則同行嘅朋友有個食完話呢間好難食 但憑心而論佢雖然唔太好食但都未到難食嘅 而且價錢算平 質素就中下 所以食完唔會勁嬲嘅 但會少失望就真🥲🤔️大部分食物正常 發揮咗食材嘅味道 但唔太夾冇話好好食咁解 意粉同意大利飯都係 不過份量太多係度會變咗個缺點😪 可以讚下幾足料嘅🤔️飲品就非咖啡類好過咖啡類 要讚下拉花勁靚 非常打卡able 滿足大眾對飲品嘅主要需求👍🏼 香月圓焙茶鮮奶就幾好飲 係焙茶味略微淡咗啲 😋芋泥巴斯克蛋糕喺一切嘅對比下竟然顯得出奇地好食 成個蛋糕🍰十分實正 如果係平日最多中上 不過對黃店要求就低返啲啲😋有兩層 環境就走無印簡約風 座位都寬闊 員工都親善嘅 文青hea下chill下嘅好地方👍🏼😨吐司🍞就好大改善空間 下層嘅sourdough bre
HIKARI
📍:荃灣大壩街21號地舖
🚗:荃灣西地鐵B出口 步行15分鐘
📞:+852 9699-9085
💲:~HKD200/head for lunch

Food quality
✔️:芋泥流心巴斯克芝士蛋糕
❌:自選吐司 三款配料、髒髒提拉米蘇、Flat White

總結:

😨吐司🍞就好大改善空間 下層嘅sourdough bread太淋 配料牛油果唔係我哋想像中嘅一片一片而係果蓉有點失望 炒蛋煮得過熟 可圈可點嘅兩塊吐司

😨提拉米蘇係我近期食過最難食 沒有之一 係唯一一碟食咗一半就冇清碟 酒味有陣奇怪嘅異味 太濃又難以入口 同
某啲事情一樣真係搞唔掂❌
😨兩位朋友都係飲flat white 只係其中一位+$5轉咗燕麥奶 不過不約而同都話唔好飲 我諗都說明一切了🤣

• 芋泥流心巴斯克芝士蛋糕
2023-05-31 20 浏览
今日我地突然心血來潮想去cafe坐低做下野😂,扮下文青。價格黎講算係較平,坐低同人飲杯野食甜品都唔錯🤩。比較多人幫襯,最好預約定,walk-in 可能要等耐少少🤏🏼。💸$447 💁🏼‍♀️人均$150-250不等整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆整體食物都好食,輕食甜品都幾出色。服務態度:★ ★ ★ ☆ ☆老闆都好nice,會同唔同客人交流😁。途中野飲有小昆蟲飛左落杯野飲都肯換比我地。服務員有介紹餐牌,但態度可以再親切d就會更好啦😌。環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆裝修都幾靚,入到去都覺得好舒服,可以專心做野😌。🥯食物方面自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁$88豬柳係冷盤咁涷食,但同時又食到煙燻煮既香味,幾新奇既感覺🤩,正常理解係煙燻既野食會係熱但食落係涷既溫度。蜜桃油醋汁既味道岩岩好,有味得黎唔會搶左成個沙律既味係死甜。慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $142牛肉有好重牛味,不過因為牛板腱都比較多筋位,會有d韌,但係可以接受既程度😆。至於飯都好香,味道上黎唔會太咸,👦🏻佢講左好多次個飯好好食😂。髒髒tiramisu $78又係可以打個靚卡!好有藝術感既靚😂,而且份量都幾大個,適合兩個人食。tir

💸$447 💁🏼‍♀️人均$150-250不等
整體食物評價:★ ★ ★ ☆ ☆
整體食物都好食,輕食甜品都幾出色。

服務態度:★ ★ ★ ☆ ☆

環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆
裝修都幾靚,入到去都覺得好舒服,可以專心做野😌。

🥯食物方面

自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁$88

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $142

髒髒tiramisu $78
又係可以打個靚卡!好有藝術感既靚😂,而且份量都幾大個,適合兩個人食。tiramisu要沾埋碟上既可可粉食先好食,可可粉係靈魂既所在🤤,先唔會太甜又勾到tiramisu 既香味。手指餅底都軟熟程度岩岩好,唔會話太硬切唔開,又唔會軟到成pat 野咁🤭。

☕️飲品方面
伯爵朱古力鮮奶(熱)$32
伯爵茶既味道比較重,反而冇乜朱古力奶既味道。但飲落都好香伯爵茶味,都埋好香滑。而且每杯既拉花都好精心咁拉出黎,真心好靚😍。

抹茶鮮奶(涷)$50
好香抹茶香味,有抹茶果種甘味,配tiramisu 岩岩好🤤。
2023-05-31 20 浏览
因為想行一田優惠日,所以我地簡左係荃灣廣場附近食飯😋一入到餐廳就feel到好輕鬆,木系既裝修,擺放左d植物,而且餐廳有2層空間感好足夠💕今日我地係上層坐好自成一角既感覺☺️🔸北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($138)個汁超級好味,入口先係濃濃既忌廉汁加芝士,後尾會有蝦既鮮味出番黎,團子粉煙煙un un好得意🔸煙燻豬柳配蜜桃油醋汁沙律($88)豬柳唔鞋身,煙燻唔重,配上沙律菜可以減輕負擔👍🏻🔸初雪窩夫($98)要早20mins order,窩夫鬆軟,蛋香味濃,配上奶蓋同朱古力醬令到豬先生清哂全碟😂🔸桃肉冰茶($45-15)熱嗱嗱既天氣,帶黎一點既透心涼,果肉唔係普通罐頭貨,有口感🔸瑪奇雅朵($35-15)濃縮咖啡,咖啡冇酸味配上奶泡
因為想行一田優惠日,所以我地簡左係荃灣廣場附近食飯😋

🔸北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉($138)

🔸煙燻豬柳配蜜桃油醋汁沙律($88)
豬柳唔鞋身,煙燻唔重,配上沙律菜可以減輕負擔👍🏻

🔸初雪窩夫($98)

🔸桃肉冰茶($45-15)
熱嗱嗱既天氣,帶黎一點既透心涼,果肉唔係普通罐頭貨,有口感

🔸瑪奇雅朵($35-15)
濃縮咖啡,咖啡冇酸味配上奶泡
  • 初雪窩夫
2023-05-31 23 浏览
今日嚟到荃灣Hikari文青Cafe餐廳分兩層 樓底好高木系裝修 配上綠色植物 🪴整體感覺好清新 好舒服日式櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 $128意粉絕對有驚喜 櫻花蝦份量好多 蘆筍有咬口 意粉夠creamy 好好味自選吐司三款配料 $88-蕎麥酸種麵包 自家製芝士醬-慢煮雞胸 牛油果 雜菌蕎麥酸包煙煙韌韌 配自家芝士醬 味道好夾 加上雞胸 牛油果 雜菌 既健康又美味髒髒提拉米蘇 $88賣相精美既提拉米蘇 仲有Oreo/朱古力蛋捲 咖啡味非常濃郁 Dirty髒髒咖啡 $45Dirty好滑 咖啡同奶份量恰當竹炭咖啡(熱) $44第一次試竹炭咖啡 拉花好靚啖啖竹炭香 味道好特別 值得推薦整體來說,環境舒服,價格合理,值得推薦
今日嚟到荃灣Hikari文青Cafe

Dirty髒髒咖啡 $45
Dirty好滑 咖啡同奶份量恰當

竹炭咖啡(熱) $44
第一次試竹炭咖啡 拉花好靚啖啖竹炭香 味道好特別 值得推薦

整體來說,環境舒服,價格合理,值得推薦

2023-05-25
2023-05-31 13 浏览
呢間Cafe以日系簡約裝潢設計,感覺好悠閒舒適,今次就同朋友一齊黎食Lunch~💫 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158慢煮牛板腱煮得軟腍,色澤粉嫩,雖然有少少厚度但都好容易就可以切開😚新奧爾良飯入口帶點蕃茄既酸,慢慢會有辣味滲出黎~飯粒有啲嚼勁~加埋切條既露荀同菇,口感好豐富🤝💫 自選吐司 (四種配料$98)吐司可以配搭2~4款配料($78~$98),今次就揀左炒蛋、牛油果、雜菌同生薑燒豚肉🐷成個Presentation好豐富,而且配料份量好多疊得好高🤣蕃麥酸種麵包烤至脆身,牛油果醬口感Creamy,加埋檸檬汁味道更清爽亦可以令牛油果保持翠綠色;炒蛋嫩滑、🌟點主食配飲品可減$15💫伯爵朱古力鮮奶 $47 (H) 一飲落口就有好濃香伯爵茶既特色柑味,味道唔太甜,口感好綿滑~💫 Latte $42 (H)

💫 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158

💫 自選吐司 (四種配料$98)

🌟點主食配飲品可減$15
💫伯爵朱古力鮮奶 $47 (H)

💫 Latte $42 (H)

2023-05-31 18 浏览
近日我都愛上左黎荃灣西呢一帶周圍影靚相,食好西,而且一直都覺得文青cafe 甚至係晚市都係一樣咁吸引,而且cocktail 咖啡/咖啡mix cocktail 唔知Bailey 更係岩晒我呢d 咖啡同酒一樣咁愛既港女- 我揀既 Cointreau Mocha Latte 含有橙酒&咖啡易入口, 咖啡同酒精都combine 得好balance, 無話是旦一邊既味濃到搶左一邊。Dinner 裡既pasta/risotto 類中既龍蝦忌廉汁馬玲薯團子粉既口感好特別,好似年糕同意大利雲吞combine左一齊食咁。呢度仲有好多野我都岩食,所以好想下次係日間來chill 下,打卡同再試多d飲品。

• 北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉
2023-05-31 66 浏览
鍾意呢到坐得舒服,樓底高,空間感幾大。啲main dish幾特別,有心思既🥰😍👍🏻(有時係cafe食黑松露忌廉意粉都食到悶🤣)慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯🐮有啲似risotto但更加粒粒分明,個汁少辣好開胃,牛板腱牛味濃又軟腍,好食☺️日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉🦐海量既櫻花蝦!食落啖啖都好有層次,意粉軟硬適中,好掛汁,不過蝦遮哂啲蟹味,但整體都係好味既😋焦糖海鹽Dirty Tiramisu🍮有少少後悔叫左呢個(有個無焦糖海鹽既)因為啲焦糖醬太甜搶哂啲味,有啲膩,都無乜tiramisu既感覺~😣下次再黎會試埋其他main😍😛
(有時係cafe食黑松露忌廉意粉都食到悶🤣)

慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯🐮

日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉🦐

焦糖海鹽Dirty Tiramisu🍮

下次再黎會試埋其他main😍😛
  • 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯
  • 日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉
🍭HIKARI🍭荃灣大壩街出名多好西😋而依間cafe雖然裝修唔華麗, 低調溫暖既門面卻吸引到我🤤樓高兩層, 入到去俾人好開揚舒服既感覺~心情即刻放鬆曬☺️☺️Dinner set ($398) 包兩個主食, 一個小食, 兩杯飲品😋🥗自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁❗️必點❗️豬柳有五大塊, 又厚又粉嫩, 煙燻味好香👃🏻沙律汁調味開胃, 仲配有醃漬果肉, 蔓越莓乾同藜麥🥗口感豐富且健康😋😋🍽️慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良粉牛板腱肉質軟腍, 色澤粉嫩, 肉味唔算好濃, 但有韌性🐮雖然唔係好知新奧爾良飯係咩概念🤣不過食落好似risotto🍛飯粒偏硬有韌性, 味道濃郁, 酸甜帶點辣, 好開胃😋🍽️日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉櫻花蝦分量超多, 上碟時超香🤩不過完全無蓋過蟹肉既味道🦀意粉好掛汁, 每一啖都好滿足🥳🥳🍹香月園焙茶鮮奶濃郁既焙茶香味配上幼滑牛奶, 熱飲的話仲會有靚靚拉花😍🍹鮮橙梳打粒粒果肉, 而且唔太酸🤩 好fresh好解膩😉🍮髒髒提拉米蘇❗️必點❗️食完咁多野, 一定要食番個甜品先滿足🤪Tiramisu 即叫即製, 底層既手指餅咖啡味超濃☕️中層既芝士帶點酒香, 質感creamy且幼滑~面層有滿滿既朱古力粉
🍭HIKARI🍭

荃灣大壩街出名多好西😋
而依間cafe雖然裝修唔華麗, 低調溫暖既門面卻吸引到我🤤
樓高兩層, 入到去俾人好開揚舒服既感覺~
心情即刻放鬆曬☺️☺️

🥗自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁❗️必點❗️
豬柳有五大塊, 又厚又粉嫩, 煙燻味好香👃🏻
沙律汁調味開胃, 仲配有醃漬果肉, 蔓越莓乾同藜麥🥗
口感豐富且健康😋😋
自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁

🍽️慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良粉
牛板腱肉質軟腍, 色澤粉嫩, 肉味唔算好濃, 但有韌性🐮
雖然唔係好知新奧爾良飯係咩概念🤣
不過食落好似risotto🍛
飯粒偏硬有韌性, 味道濃郁, 酸甜帶點辣, 好開胃😋
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良粉

🍽️日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉
櫻花蝦分量超多, 上碟時超香🤩
不過完全無蓋過蟹肉既味道🦀
意粉好掛汁, 每一啖都好滿足🥳🥳

🍹香月園焙茶鮮奶
濃郁既焙茶香味配上幼滑牛奶, 熱飲的話仲會有靚靚拉花😍
香月園焙茶鮮奶

🍹鮮橙梳打
粒粒果肉, 而且唔太酸🤩 好fresh好解膩😉

🍮髒髒提拉米蘇❗️必點❗️
食完咁多野, 一定要食番個甜品先滿足🤪
Tiramisu 即叫即製, 底層既手指餅咖啡味超濃☕️
中層既芝士帶點酒香, 質感creamy且幼滑~
面層有滿滿既朱古力粉, 每啖都口感豐盈😋😋
甜度適中, 真係大滿足呀🥰
髒髒提拉米蘇

食物睇得又食得, 店員友善有禮,
環境亦好舒適, 適合想放慢腳步休息下既你地😉

評分: ⭐️⭐️⭐️⭐️
自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁
慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良粉
香月園焙茶鮮奶
髒髒提拉米蘇
  • 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯
  • 自家制煙燻豬柳沙律配蜜桃油醋汁
2023-05-31 86 浏览
今日專程入到荃灣拜訪人氣cafe,愈夜愈多人。餐廳係2層設計咖啡店,裝潢採用木系設計,令人感覺溫暖舒適。煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯 $128以鴨油浸熟嘅油鴨脾肉質柔軟,滲岀又是恰到好處的鹹香,牛肝菌粒粒彈牙,味道香,而濃鴨油滲入意大利飯中,食落去的口感和味道充滿層次。鹹蛋黃薯條 $78用上粗薯條,每條薯條都沾滿鹹蛋黃漿,鹹香脆口,一食停唔到口。 焦糖海鹽髒髒提拉米蘇 $88最上面放左一塊Lotus焦糖脆餅,灑上焦糖醬和海鹽;中層是綿滑的芝士忌廉,質感幼滑厚實;底層的手指餅濕潤,帶有酒香味,味道半甜半鹹,好多層次。百利甜酒朱古力咖啡 $52 甜酒、咖啡同朱古力的之間的融合,層次豐富;每一口都是結集了甜酒的醇厚、咖啡的甘香和朱古力的濃郁,口感絲滑,甜而不膩。桃肉冰茶 $45真桃肉配搭冰茶,充滿天然清甜的味道。✨️凡惠顧食物,飲品可享$15折扣。
今日專程入到荃灣拜訪人氣cafe,愈夜愈多人。
餐廳係2層設計咖啡店,裝潢採用木系設計,令人感覺溫暖舒適。

煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯 $128
煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯

鹹蛋黃薯條 $78
鹹蛋黃薯條

焦糖海鹽髒髒提拉米蘇 $88

百利甜酒朱古力咖啡 $52

桃肉冰茶 $45
真桃肉配搭冰茶,充滿天然清甜的味道。

✨️凡惠顧食物,飲品可享$15折扣。
百利甜酒朱古力咖啡,桃肉冰茶

2023-05-25
煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯
鹹蛋黃薯條
百利甜酒朱古力咖啡,桃肉冰茶
2023-05-30 17 浏览
店名: HIKARI 地址: 荃灣大壩街21號地舖荃灣西站B出口,行13分鐘環境: 4.5/5價錢:4/5味道: 4.5/5呢間位於荃灣西嘅cafe,一直book mark左好耐話想去,尤其想試佢哋嘅tiramisu🙈慢煮安格斯牛板腱新奧爾良飯❤️❤️❤️❤️$158牛板腱肉素得好淋,唔會似出面嘅好難咬,淋得黎亦好入味,飯身偏長同硬,似risotto嘅口感,醬汁好豐富,可以包住每一粒飯粒得黎又唔會太咸🥳 水牛城炸雞翼❤️❤️❤️❤️$78雞翼啱啱炸好,食落第一啖好熱,大家食嘅時候要小心啲🙈外表外脆,帶輕微嘅蒜香味,入面鮮嫩多汁,配上佢哋秘製酸酸辣辣嘅醬汁,好開胃😍髒髒提拉米蘇❤️❤️❤️❤️❤️$88一望落去已經覺得好靚,好適合打卡食落果然亦無失望,唔會話得個樣😗tiramisu嘅cream綿滑得黎唔會話太膩🥰配上下面嘅手指餅,食落層次分明,甜度嘅話無其他店嘅咁甜,無咁有罪惡感🫢君度橙酒朱古力咖啡 (Hot/Cold)❤️❤️❤️❤️$54/$56佢哋其中一樣好出名嘅就係有好多出面無而又好特別嘅咖啡,本身係竹炭味同呢杯當中糾結緊,最後見有橙酒,比佢吸引左🤣橙酒嘅橙香同朱古力🍫嘅甜味,一入口甜而不膩,但細細品嚐後,酒同咖
店名: HIKARI

地址: 荃灣大壩街21號地舖
荃灣西站B出口,行13分鐘

環境: 4.5/5
價錢:4/5
味道: 4.5/5

慢煮安格斯牛板腱新奧爾良飯❤️❤️❤️❤️

水牛城炸雞翼❤️❤️❤️❤️
雞翼啱啱炸好,食落第一啖好熱,大家食嘅時候要小心啲🙈

髒髒提拉米蘇❤️❤️❤️❤️❤️
一望落去已經覺得好靚,好適合打卡

君度橙酒朱古力咖啡 (Hot/Cold)❤️❤️❤️❤️
$54/$56
橙酒嘅橙香同朱古力🍫嘅甜味,一入口甜而不膩,但細細品嚐後,酒同咖啡嘅苦味,慢係口腔滲透出黎,又係另一種嘅體驗👍🏻

#stitchfoodie荃灣

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處
2023-05-29 3 浏览
失望!啲菜名寫得好似好豐富,但其實不外如是。不值呢個價錢. 好似食左舊麪粉落肚。好難食!另外呢間鋪頭吾老實,原先係open rice 約左七點,後來職員打嚟re-confirm booking, 問可唔可以改早啲,最後改咗6點,鋪頭都改埋open rice record 到6點如圖,但最後鋪頭竟然拒絕我既出席紀錄。
失望!啲菜名寫得好似好豐富,但其實不外如是。
不值呢個價錢. 好似食左舊麪粉落肚。好難食!
2023-05-27
2023-05-28 14 浏览
三個人叫咗1個dinner set $398 加多個飯同甜品大滿足😜一見到餐牌,有個北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉,我就已經話要叫,因為未食過團子粉,覺得好得意,如果你本身個人鍾意食麵粉,你會好鍾意,因為佢個口感好特別,佢個份量都幾好有五隻蟹鉗,淡淡蟹肉,不過如果多啲汁會更加好蒜香西班牙腸八爪魚扁意粉,呢個好鍾意,我好鍾意蒜蓉嘅味道,而且配埋西班牙腸,吊得起個味,份量味道都啱啱好,八爪魚煙靭好好咬慢煮美國安格斯牛板腱奧爾良飯$158佢係類似risotto ,味道濃郁,播放有少少酸酸地辣辣地,好好食!牛肉都好嫩滑甜品係焦糖tiramisu ,我鍾意佢加咗焦糖脆餅,識落多一種味道更多層次飲品方面,叫咗青檸梳打同熱朱古力,朱古力都幾濃郁,而且原來佢熱嘅飲品係會有拉花🥰
大滿足😜

慢煮美國安格斯牛板腱奧爾良飯$158

2023-05-04
  • 蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉
  • 髒髒提拉米蘇
2023-05-28 15 浏览
見到呢間兩層cafe好有溫馨嘅感覺,日系風格🇯🇵入到去俾人一種好舒服嘅感覺☺️今次晏晝去試咗佢哋嘅lunch set,仲一次過試曬兩個甜品🙊焦糖海鹽髒髒提拉米蘇 呢個口味嘅tiramisu好特別,頂層係既Lotus 餅👍🏻海鹽同焦糖好夾,有左海鹽鹹鹹哋嘅味😚中和咗成個甜品,唔會過甜,而且啲cream都好滑,份量都好多,2個人share就岩曬,好滿足🤣初雪窩夫🧇窩夫做到外脆內軟,最正係佢中間夾住嘅係cream係芝士奶蓋🧀配左一個伯爵白朱古力醬,幾鍾意佢個個好清新嘅茶香味🍵日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉上面舖滿好多櫻花蝦,一上枱已經聞到好香,意粉好creamy好掛汁🍜蟹肉份量都唔少!🤤

初雪窩夫

2023-05-26 926 浏览
位於荃灣西《HIKARI》,之前經過被佢嘅木系設計門面吸引到,加上以白色為主調,讓人有悠閒舒適嘅感覺餐廳主打咖啡 (還有非咖啡類和酒精飲品選擇),提供Fruity blend和Nutty blend 咖啡豆選擇,適合一眾咖啡愛好者除飲品外,還有多款西式美食和甜品可供選擇☕️Latte - 超靚拉花!用上哥倫比亞和巴西嘅咖啡豆,味道偏Nutty,咖啡味香濃,飲落都幾順滑,果然有驚喜!🥃Orange espresso tonic - espresso嘅味道和橙汁簡直mix and match,味道雖濃但容易入口🍴水牛城炸雞翼 - 外皮炸得香脆,入口每啖雞肉都保留到肉汁,點埋酸酸辣辣嘅水牛城醬汁,非常好味😋🍴煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 - 用低溫慢煮方法保留肉質柔嫩鮮美,真正皮脆肉嫩!配搭牛肝菌亦非常夾味,飯嘅軟硬度恰好,值得一試👍🍴初雪窩夫 - 餐廳嘅招牌甜品,窩夫外脆內鬆軟,中間夾著鮮雜果和芝士奶蓋,完全係味道和視覺享受!附上一小杯伯爵白朱古力醬,伯爵紅茶嘅香搭配白朱古力嘅甜又係絕配!

除飲品外,還有多款西式美食和甜品可供選擇

2023-05-25 16 浏览
荃灣大壩街真係好多餐廳,同朋友過嚟覓食揀咗間小清新嘅Cafe,店如其名有良好嘅採光設計,自然光透入嚟溫暖舒適。餐廳主打西式輕食、甜品、飲品。慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯$158食過幾次奥爾良飯之前都覺得好一般,估唔到呢間cafe整嘅咁有驚喜,鮮艷嘅顏色已經好吸睛,味道唔識形容,就係好食😌牛板腱因為慢煮,口感超軟腍,牛味香濃,好食👍🏻初雪窩夫$98都幾大塊厚身,口感較似鬆餅,淋咗一層芝士奶蓋幾特別。有機會會想試吓其他甜品😋百利甜酒朱古力咖啡(凍)$52味道比想像中啱我口味,Baileys嘅比例好好,有其香味但又唔會太濃烈。朱古力咖啡唔甜唔苦好和諧,口感幾滑。桃肉冰茶$45白桃同紅茶味幾香,唔會太甜。

慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯$158

初雪窩夫$98

百利甜酒朱古力咖啡(凍)$52

桃肉冰茶$45
白桃同紅茶味幾香,唔會太甜。