HIKARI

2023-05-07 26 浏览
🍛#哈比四圍食 #荃灣美食 #荃灣cafe放假就係食 食 食🤭 嚟咗荃灣呢間 #文青cafe 而家有個好抵嘅dinner set,$398 有2款主食 1款沙律/小食 仲有兩杯飲品,原本嚟呢度係想試吓個松葉蟹龍蝦汁薯團 ,但可惜嗰日冇哂,有啲失望😐 咁就揀咗個北海道帆立貝白松露意大利飯 味道比較偏油嘅奶油香,意大利飯嘅軟硬度啱啱好。另一款,日本櫻花蝦蘆筍扁意粉,份量比想像中嘅多,櫻花蝦滿滿的鋪喺面層,下面係香濃嘅蟹肉忌廉,味道好豐富嘅咸香味。.➡️ HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖
🍛
#哈比四圍食 #荃灣美食 #荃灣cafe
➡️ HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
2023-05-07 27 浏览
再訪 HIKARI 😋😋,記得之前嚟都係衝住佢哋嘅咖啡拉花過嚟😍,除咗咖啡好飲,拉花靚,食物質素都好唔錯㗎。Dinner set $ 398慢煮安格斯牛板腱新奧爾良飯呢個飯其實同risotto差唔多,慢煮牛肉美味嘅粉嫩色口感軟腍😚😚日本櫻花蝦蟹肉蘆筍意粉超多嘅櫻花蝦,滿滿蟹肉嘅忌廉汁,很好嘅掛汁配上有口感的蘆筍,好吃😋!自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃醋汁佢哋嘅自家製豬柳都係用慢煮烹飪,肉質細嫩,沙律菜新鮮,鍾意佢哋嘅沙律醬汁清新又開胃

Dinner set $ 398

慢煮安格斯牛板腱新奧爾良飯

呢個飯其實同risotto差唔多,慢煮牛肉美味嘅粉嫩色口感
軟腍😚😚

日本櫻花蝦蟹肉蘆筍意粉

自家製煙燻豬柳沙律配蜜桃醋汁

係cafe嘆返杯咖啡最想要有一個氣氛舒服,寧靜輕鬆既環境氣氛Hikari就比到我地呢個感覺位於荃灣大壩街既Hikari,係呢個區域黎講,門面外觀都別樹一格多次經過都想入去一試,無奈係本身已經有其他地方要去今次黎到終於可以試一試佢地既野食同飲品啦不過先講一講呢度既裝修同感覺緩和既燈光真係比到個好舒服既感覺唔會有好大聲好嘈既音樂成個氣氛都好好,可以好好enjoy cafe moment🌼 Burrata cheese & smoked salmon salad with tomato agar呢個煙三文魚沙律好大份,沙律菜多,煙三文魚又厚,最重要既芝士好滑好香🌼 Pan fried Hokkaido scallop white truffle risotto黑松露味香濃得黎同帆立貝既海鮮味配合得好好。幾隻帆立貝都大大隻,口感彈牙,非常唔錯👍🏻意大利飯軟硬適中,個汁非常香,好好食🌼 Matcha Latte & Hojicha Latte熱既Matcha Latte同Hojicha Latte有非常靚既拉花 ❤️跟據職員所講,佢地既拉花係隨機既,今次分別係馬騮同飛馬,非常靚,打卡一流😉味道都同

係cafe嘆返杯咖啡最想要有一個氣氛舒服,
寧靜輕鬆既環境氣氛
Hikari就比到我地呢個感覺

多次經過都想入去一試,無奈係本身已經有其他地方要去
今次黎到終於可以試一試佢地既野食同飲品啦

不過先講一講呢度既裝修同感覺
緩和既燈光真係比到個好舒服既感覺
唔會有好大聲好嘈既音樂
成個氣氛都好好,可以好好enjoy cafe moment

味道都同樣唔失色,非常香滑。

🌼 Dirty Tiramisu

呢個dirty tiramisu真係非常dirty仲非常evil
Dirty係佢既外觀同賣相,真係好澎湃同豪邁
Evil係要食個咁正既tiramisu真係好邪惡呀
不過為左美食,無所謂啦
食左先講

⭐️ Deal

每個星期都唔同,睇相啊😎

🌈服務

⭐️ 有加一

2023-05-05 12 浏览
簡約木系文青Cafe,食甜杯嘆咖啡,或者lunch dinner食正餐都好chill~❤️北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯圓子粉 龍蝦忌廉汁個質地比較濃稠,完美咁包隻每粒馬鈴薯圓子粉~圓子粉質地粉軟,口感好特別,平時相對粉見D,推介一試🧡北海道帆立貝白松露意大利飯 一上菜就聞到味道好香,珍寶size既帆立貝啖啖肉,龍大利飯加上好多菇增加口感,好creamy💛Matcha Latte 拉花好用心,隻小飛馬靚到唔捨得飲呀!! 口感順滑充滿濃郁既抹茶香味,飲完個心都甜埋💚Cappuccino 獨特既咖啡味,濃郁得黎唔會搶晒奶香味,高質

2023-05-04 37 浏览
今天很隨心地去了一間ᴄᴀғᴇ點了一份主食ʀɪsᴏᴛᴛᴏ、一份ʙᴜғғᴀʟᴏ ᴡɪɴɢs和一份ᴡᴀғғʟᴇs🧇完美地治癒了我的心靈(´Д` )隨心也是帶來驚喜的啊≈店內不大 但五臟俱全有條樓梯同閣樓仔 裝潢採用暖色色調讓人坐得好舒服⊥ ⌒食物方面睇得出花咗唔少心記鴨腿意大利飯味道很濃郁 好ᴄʀᴇᴀᴍʏ鴨腿炆得好稔ʙᴜғғᴀʟᴏ ᴡɪɴɢs新鮮酥炸點埋醬汁好惹味ᴅᴇssᴇʀᴛ方面ʜɪᴋᴀʀɪ ᴡᴀғғʟᴇ非常推薦大家一定要試係餐廳既sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ有濃濃既伯爵味加埋清新既水果粒🥝🍑係味道上加咗多種層次🥞最後點了一杯梅酒梳打做個點綴🥃梅酒味沒有想像中濃但有消滯作用~是隨心但完美的一天🖤🤍
今天很隨心地去了一間ᴄᴀғᴇ
完美地治癒了我的心靈(´Д` )
隨心也是帶來驚喜的啊≈

梅酒味沒有想像中濃
但有消滯作用~

是隨心但完美的一天🖤🤍
2023-05-04 100 浏览
約左朋友黎荃灣食飯,見到呢間餐廳幾靚幾舒服,於是過黎試下~餐廳入面有兩層,佢既木系風格令人感覺好舒服。我同朋友叫左個dinner set分享,再加左一個甜品😚🔸慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯新奧爾良飯入口食到好香既香料味,微辣得黎幾惹味,加入左菇同埋蘆筍,有少少似意大利飯,幾有口感👍飯嘅面鋪咗牛板腱肉,牛肉好林一啲都唔韌,中間肉質仲係粉紅,夠晒嫩滑,入口好有牛肉香,成個配搭好特別👍🔸蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉扁意粉煮到岩岩好Al dente,煙韌有咬口,意粉有微微蒜香味,八爪魚好嫩滑,一啲都唔韌,西班牙風腸鹹香而帶甜味,唔會太鹹,整體既配搭好夾,正😋🔸水牛城炸雞翼雞翼炸得好酥脆,雞翼大大隻,幾入味,炸漿有香草調味,好香口,點埋水牛城既醬汁酸酸辣辣咁好開胃😋🔸初雪窩夫窩夫外面酥脆入面軟糯,好正既口感😍 伯爵白朱古力醬非常清香,有好清新嘅伯爵茶香,窩夫既面頭灑上左玫瑰花瓣裝飾,配埋伯爵白朱古力醬入口陣陣香氣,成個味道錦上添花😍中間夾左士多啤梨、藍莓同香蕉,好fresh,芝士奶蓋唔會太濃搶fo,整體非常清新輕盈,一啲都唔膩😋😋😋🔸熱黑芝麻鮮奶拉花勁靚😍黑芝麻味好香甜柔和,奶泡濃密,暖粒粒,好

慢煮美國安格斯牛板腱新奥爾良飯

🔸水牛城炸雞

🔸初雪窩夫

熱黑芝麻鮮奶

🔸熱黑芝麻鮮奶
拉花勁靚😍黑芝麻味好香甜柔和,奶泡濃密,暖粒粒,好hearty。飲到最底有芝麻嘅沈澱,芝麻好滑,芝麻味濃,唔錯👍

Flat  white

🔸Flat white
揀左nutty blend,飲落有堅果香味,咖啡香濃,酸度低,奶泡夠薄,正👍
👭🏻孖妹今日收工到訪近荃灣廣場嘅打卡Cafe,餐廳內部位置唔算太多,有一行高枱,👭🏻孖妹坐左喺高枱位望街景,都幾chill㗎餐廳提供多款主食、咖啡酒精飲品、甜品比客人選擇🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢北海道帆立貝白松露意大利飯 💰 148✨有三粒帆立貝,米飯加入鹹味忌廉醬汁煮至收汁,加入白松露帶出香味,仲有爽口幼露筍增加纖維攝取同口感✨ 飯粒偏硬身,露筍嫩滑冇渣,採用新鮮帆立貝,厚肉嫩滑🥢北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉 💰138✨以忌廉醬汁為基底,再落混入薯仔嘅圓形pasta,醬汁比較似忌廉雞湯味,幾thick龍蝦汁味就淡口啲✨ 馬鈴薯團子粉算煙韌,醬汁佈滿蟹絲,口感豐富,面仲有6件細蟹鉗,性價比算高🥢澳式鮮奶咖啡 💰42✨以細透明玻璃杯呈上,店員拉花好有心思,店員整左可愛心心拉花,心情即刻🔝✨咖啡default 左nutty口味,鍾意果香味嘅可以揀fruity 口味,牛奶脂肪含量足夠,奶打得厚身掛杯,奶泡幼細又多😆🥢是日甜品 💰58✨柚子芝士蛋糕🍰,由牛油餅底、含柚子果粒嘅忌廉芝士,面有少量柚子醬,店員放上芝士蛋糕後再唧上忌廉,以玫瑰花瓣裝飾✨芝士柚香濃郁,甜而不膩,忌廉芝士唔會

餐廳提供多款主食、咖啡酒精飲品、甜品比客人選擇

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🥢北海道帆立貝白松露意大利飯 💰 148

✨ 飯粒偏硬身,露筍嫩滑冇渣,採用新鮮帆立貝,厚肉嫩滑

🥢北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉 💰138

🥢澳式鮮奶咖啡 💰42

🥢是日甜品 💰58

✨芝士柚香濃郁,甜而不膩,忌廉芝士唔會好實幾creamy

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

• 北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉
  • 北海道刺身級帶子白松露意大利飯
  • 澳式鮮奶咖啡
  • 是日甜品
擺盤精美 每道主食都經過細心嘅調味而且咖啡又有質素保證 不妨來呢度試下🥳慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158🐮因為慢煮嘅關係 肉質好軟嫩配上醬汁後更加香濃 食落好肉質咬口😋煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128🦆意大利飯非常出色 意大利飯煮得恰到好處👍🏻油鴨髀肉質鮮美多汁 鹹香味道恰好🤤加上牛肝菌一齊入口 口感更加豐富 值得一試💕朱古力鮮奶咖啡🍫☕️朱古力味濃郁 配上香濃嘅鮮奶 味道十分馥郁一啖就感受到朱古力同鮮奶既完美結合如果你係mocha愛好者 你一定唔可以錯過🥳焙茶鮮奶🍵🥛由於夜晚唔係好飲得咖啡嘅我 就揀焙茶鮮奶😋香濃嘅焙茶味道同鮮奶混合一齊 真係好好味🥰HIKARI📍荃灣大壩街21號地舖
擺盤精美 每道主食都經過細心嘅調味

香濃嘅焙茶味道同鮮奶混合一齊 真係好好味🥰

HIKARI
📍荃灣大壩街21號地舖
2023-05-02 17 浏览
早幾日同男朋友去荃灣搵野食去左荃灣廣場後面條街試左呢間叫做HIKARI既cafecafe有兩層,上層空間唔大😜適合嘆咖啡坐下,食野既話下層有大枱會寬闊d試左北海道帆立貝白松露意大利飯$138有3大粒帆立貝!而且個汁同個飯都做得好好食,唔會好膩!日本櫻花蝦蟹肉蔖筍扁意粉$128材料份量一啲都唔孤寒,每一淡都滿滿櫻花蝦同蟹肉,而且個意粉份量都唔細,絕對夠兩個人食!好味🥰水牛城炸雞翼$68一共有4隻 岩岩炸起 脆外內嫩好得👍🏻梅酒梳打 $68好岩女仔飲,因為酒味唔會好勁,易入口,濃度都唔會好高🥰清清地磷髀提拉米蘇$78見到格離枱都有嗌,唔執輸試下佢個甜品!賣相好靚之餘,味道都好好食,有別一般出面既tiramisu,唔會鋪勁多咖啡粉令人濁親果款😳絕對有下次整體 cafe所有野都好好食,兩個人埋單$539,CP值高
早幾日同男朋友去荃灣搵野食
去左荃灣廣場後面條街試左呢間叫做HIKARI既cafe

試左北海道帆立貝白松露意大利飯$138
有3大粒帆立貝!而且個汁同個飯都做得好好食,唔會好膩!
日本櫻花蝦蟹肉蔖筍扁意粉$128

水牛城炸雞翼$68
一共有4隻 岩岩炸起 脆外內嫩好得👍🏻

梅酒梳打 $68
磷髀提拉米蘇$78

整體 cafe所有野都好好食,兩個人埋單$539,CP值高
2023-05-01 22 浏览
細細間,幾姊妹嚟打下唔都幾好。睇食評嚟試下,嘢食唔错,中等價,甜品好味,咖啡可試!員工有禮,等待時間偏長,傾下偈就冇乜所謂試咗鴨髀意大利飯,又淋好味!柚子芝士蛋糕good有酒咖啡第一次試幾甜幾香!
細細間,幾姊妹嚟打下唔都幾好。
睇食評嚟試下,
嘢食唔错,
中等價,
甜品好味,
咖啡可試!
員工有禮,
等待時間偏長,傾下偈就冇乜所謂
試咗鴨髀意大利飯,又淋好味!
柚子芝士蛋糕good
有酒咖啡第一次試幾甜幾香!

油鴨髀意大利飯
Bailey coffee
柚子芝士蛋糕
  • 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯
2023-04-30 23 浏览
話說最近有消費券,同朋友去左荃灣行街,行到晚上,就搵d野食下,見到呢間充滿日系既cafe,裝修簡約 檯凳以木為主要裝修,同門口有個好打卡的窗口位置,相信日頭黎到影相都非常靚🥰#日本櫻花蝦蟹肉蔖筍扁意粉 $128櫻花蝦 口感香脆,雖然只有淡淡既咸味,肉都好薄,但鮮味十足,為單調既意粉增加色彩同味道🥰重點係唔腥,意粉每條都包裹住櫻花蝦,醬汁濃郁,鹹香味十足😋#煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128呢個油鴨髀真係好讚👍🏻先係外皮,炸到脆一脆,入面肉質唔乾,用叉吉 好容易一絲絲咁甩d肉出黎😼唔鞋🥰#髒髒提拉米蘇 $78見呢個甜品每檯都要叫🥰我都唔汁輸,又試埋一份,主要以咖啡味做主調,有一層厚厚既cream + 脆脆華田 + oreo餅 同 黑白配脆脆餅🧏🏻‍♀️個底仲有脆脆既威化餅 ,味覺好大衝擊😝#竹炭咖啡 $44夜媽媽唔想飲太多咖啡,同朋友開心share一杯,竹炭味道喝起來濃郁,仲有竹炭本身散發出的甘醇度,勝過一般咖啡的幾十倍,重點係佢既咖啡因係低於平時飲既咖啡😼😼仲有竹炭粉可以幫我地清腸胃㗎🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️

#日本櫻花蝦蟹肉蔖筍扁意粉 $128

#煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $128

#髒髒提拉米蘇 $78

#竹炭咖啡 $44
2023-04-28 16 浏览
清新派咖啡店 分開兩層 偏愛閣樓層晚餐依然加點咖啡和茶點桃肉冰茶 茶底下配搭配甜蜜桃甜酸的蜜桃香 茶味有減甜效果短笛咖啡 奶味較重 晚上飲不太重負擔感Soy marinated swordfish & avocado tartare劍魚腩醬油漬牛油果他他魚顆粒狀堆砌 中間外邊添上牛油果醬每層夾心都用牛油果醬 味道上有層次冰涼的他他 作為前菜 清爽很開胃French confit duck leg cepes risotto 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯油鴨髀滷過後入味 油煎能迫出鴨香菇菌吸收鴨油香 兩者之間取得平衡不會太油膩 也做到濃縮口感意大利飯吸收鴨油和菌香 天然調味醬汁黏滿每個飯粒 米飯仍然粒粒分明Handmade smoked pork loin saladWith peach olive oil dressing 自制煙燻豬柳沙律配 蜜桃油醋汁蜜桃混合油醋 質地變得有果渣感生菜沾醬汁 甜絲絲地適合女性味蕾灑上簡單的果乾 配搭下酸甜嫩滑粉嫩的豬柳片 蜜桃果味令豬肉膩減低味道上清新 但豬肉片依然嫩滑
清新派咖啡店 分開兩層 偏愛閣樓層

灑上簡單的果乾 配搭下酸甜
嫩滑粉嫩的豬柳片 蜜桃果味令豬肉膩減低
味道上清新 但豬肉片依然嫩滑

2023-04-28 22 浏览
呢間位於美食集中地嘅荃灣大壩街,行日系簡約小清新風🇯🇵🎐人氣cafe,上次嚟見到排到條龍好長😱終於有機會試吓🫢❣️蒜香西班牙風腸八爪魚扁意粉 $148,好香蒜香味🧄加埋西班牙風腸幾特別❣️北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉 $138,馬鈴薯團子粉煙煙韌韌幾好食,同埋嗰啲汁好creamy😋❣️水牛城炸雞翼 $68,外脆內juicy,要配埋嗰醬食👍🏻❣️ 竹炭咖啡 $44,拉花超靚,叫人點捨得飲🤩❣️凍桃肉冰茶 $45,如果有嗌主食,嗌任何飲品都會減$15!

❣️ 竹炭咖啡 $44,拉花超靚,叫人點捨得飲🤩

2023-04-21
  • 水牛城炸雞翼
2023-04-27 91 浏览
#出走廚房 👩🏻‍🍳 荃灣日系文青兩層CafeWeekend悠閒晚餐二訪這間Cafe,兩次都是因為朋友生日🎂café有兩層,上次坐樓下,今次坐樓上😆menu比起一年多前來已換過一波🙈👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴HIKARI (荃灣)📍荃灣大壩街21號地舖————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ 慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯 $158👉🏻 牛肉軟嫩,飯微微帶辣,挺好食😋但喜不喜歡新奧爾良醬汁就見仁見智2️⃣ 鹹蛋黃薯條 $68👉🏻鹹蛋味突出🤩鹹蛋黃醬份量慷慨3️⃣初雪窩夫 🧇 $88👉🏻鮮果、芝士奶蓋、伯爵白朱古力醬👉🏻窩夫配芝士奶蓋好味😝伯爵白朱古力醬中的伯爵味突出😉4️⃣澳洲鮮奶咖啡 Hot Flat White $42👉🏻可選Nutty blend / fruity blend,還可+ $5轉燕麥奶👉🏻晚市主食加購飲品可- $155️⃣凍丸久小山園抹茶鮮奶 $50👉🏻可選少甜,晚市主食加購飲品可- $15#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkf
#出走廚房 👩🏻‍🍳 荃灣日系文青兩層Cafe
Weekend悠閒晚餐

👷🏻‍♀️非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻
————————————————————————
🍴HIKARI (荃灣)
📍荃灣大壩街21號地舖

2️⃣ 鹹蛋黃薯條 $68
👉🏻鹹蛋味突出🤩鹹蛋黃醬份量慷慨
鹹蛋黃薯條

3️⃣初雪窩夫 🧇 $88
👉🏻鮮果、芝士奶蓋、伯爵白朱古力醬
👉🏻窩夫配芝士奶蓋好味😝伯爵白朱古力醬中的伯爵味突出😉

4️⃣澳洲鮮奶咖啡 Hot Flat White $42
👉🏻晚市主食加購飲品可- $15

5️⃣凍丸久小山園抹茶鮮奶 $50
👉🏻可選少甜,晚市主食加購飲品可- $15

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處
多次經過呢間cafe都係滿座今次係朋友預先訂座終於都有機會試試餐廳係小店形式嘅經營,位置唔算好多,有個閣樓仔全店以木系裝修,我們坐近門口的窗邊高枱木系的長枱放了植物裝飾擺設文青既風格,比人悠閑既應覺感覺好舒服,望著窗外熙來攘往的人和車我好快就進入左自我放空的狀態... //北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉 $138//這個馬鈴薯團子粉個名幾特別見未試過就一於點呢個第一次品嚐團子粉團子粉原來係以馬鈴薯再加麵粉製成麵糰係意大利經典嘅食物口感軟熟帶點煙韌,仲帶點薯仔既香味團子粉上放了數隻北海道松葉蟹蟹鉗,蟹肉輕易取出,肉質清甜而龍蝦忌廉汁非常香濃又唔會過咸,整體味道好creamy又掛汁 //煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯 $128//呢個真係必點!上桌時見到大大隻法國油鴨髀是吸睛的油鴨髀既外皮煎到好香脆但鴨髀嘅肉質是意想不到的嫩滑用叉輕輕的撕就已經撕得開而且食落一點都唔會覺得油膩配埋牛肝菌汁又出奇地夾意大利飯又係心機野,炒得好軟綿綿而且好掛汁食落口感好豐富 //Hot Latte (set+$27)//來cafe一定要嘆啡Latte拉花好定好美溫度及奶泡都控制得好奶泡打得相當穩而不起泡飲落奶
多次經過呢間cafe都係滿座
今次係朋友預先訂座終於都有機會試試
餐廳係小店形式嘅經營,位置唔算好多,有個閣樓仔

全店以木系裝修,我們坐近門口的窗邊高枱
木系的長枱放了植物裝飾擺設
文青既風格,比人悠閑既應覺
感覺好舒服,望著窗外熙來攘往的人和車
我好快就進入左自我放空的狀態...

//北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉 $138//
這個馬鈴薯團子粉個名幾特別
見未試過就一於點呢個
第一次品嚐團子粉
團子粉原來係以馬鈴薯再加麵粉製成麵糰
係意大利經典嘅食物
口感軟熟帶點煙韌,仲帶點薯仔既香味
團子粉上放了數隻北海道松葉蟹蟹鉗,蟹肉輕易取出,肉質清甜

//煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯 $128//
呢個真係必點!
上桌時見到大大隻法國油鴨髀是吸睛的
油鴨髀既外皮煎到好香脆
但鴨髀嘅肉質是意想不到的嫩滑
用叉輕輕的撕就已經撕得開
而且食落一點都唔會覺得油膩
配埋牛肝菌汁又出奇地夾
意大利飯又係心機野,炒得好軟綿綿而且好掛汁
食落口感好豐富

是日甜點是柚子味芝士蛋糕
一口咬下,口感豐富
濃濃忌廉芝士搭配清幽的柚子香氣
清新的同時中和了芝士微酸的味道
令整件事變得可口,甜而不膩
  • 煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯