2023-07-04
剛剛同朋友行完Time Square,聽講銅鑼灣登龍街永光中心有好多隱世餐廳,我地諗住去試下,點知又試到一個驚喜出黎。今次我地就去左永光中心9樓,一間法國餐廳叫做Gaijin。一入到門口,個裝修以黑色為主調,配合柔和嘅燈光,加上一部好古典嘅黑膠唱片機做裝飾,未食野之前,自己都可以放低平時嘅工作壓力,好好去enjoy 呢一兩個鐘嘅lunch time。Lunch set🥐餐前麵包可以無限refill🍄是日餐湯-蘑菇湯濃郁香甜,口感順滑。🥗煙三文魚沙律配日本胡麻沙律醋汁煙三文魚份量好足,配埋沙律好fresh。Add-on:法國生牛肉他他 +$85牛肉他他混合蔥粒同蕃茄醬,放係脆口多士上,味道酸酸甜甜,非常開胃,入口有驚喜。🥩美國頂級封門柳 $298我地order 左6成,肉汁非常豐富,加上廚師放左蔥粒芫荽同炸蒜粒調味,令到個肉味更加昇華。 值得一讚係個配菜,佢地用炸薯餅粒粒代替炸薯條。🍗紐西蘭羊架 $328我地都係order左6成,羊架肉汁非常豐富,入口香嫩。坦言我好怕羊架會太騷太鹹,要點薄荷醬去中和,而呢度我係完全唔需要去order 薄荷醬,都可以食到羊嘅香味。🍰Tiramisu +$7
Lunch set
🥐餐前麵包可以無限refill
🍄是日餐湯-蘑菇湯
濃郁香甜,口感順滑。
🥗煙三文魚沙律配日本胡麻沙律醋汁
煙三文魚份量好足,配埋沙律好fresh。
Add-on:法國生牛肉他他 +$85
🥩美國頂級封門柳 $298
🍗紐西蘭羊架 $328
🍰Tiramisu +$78
口感比較似棉花糖的彈性,加上咖啡味雪糕,味道非常夾。
🥧Caramel Mousse with Apple Filing and Wainut Paste +$78
外型好似一個真蘋果,當然內有乾坤。第一啖好香焦糖mousse味,再食第二啖,啖啖蘋果肉粒,再配上有少少酒味嘅雪糕,非常滿足。