2018-06-18 1520 浏览
自從上年還是前年在香港引爆熱潮,梳乎厘班戟之戰越演越烈,愈多店家決意參戰 年中嚐過數間較受注目,甚至是好評如潮的店家出品,但集郵集漏了港島這一家…… 來自日本的奇蹟之班戟FLIPPER'S進駐希慎後,每次路經總見長長人龍 說實話價位並不平民,加上不太喜歡排隊,期望有日人少少時可以直入,結果一拖再拖 好在最近推出了外賣班戟批,定價相宜得多,只是每日限量60件,要買就真要趁手 班戟批 Pancake Pie $32設兩款口味:原味、檸檬芝士,了解我就知道我必選後者 不過也不代表要直接放棄原味,夾有濃香楓糖吉士,甜潤而未過火 至於檸檬芝士味帶有檸檬的一點酸,芝士忌廉亦不算太稠膩,相對之下開胃吸引一點 班戟非入口即化的一種,而是如海綿般富彈性的質感,而且氣孔不太大,不怕粗糙鞋口 話說外賣帶走都提了好一陣子才享用,幸好酥皮批餅暫時仍能抵擋到水氣的攻擊 酥脆如常,不會吃得滿口酒膩,表面又不黏手,重要的是與班戟的質感也算相襯 若然面對餐牌上破百的出品有點不確定,班戟批大抵是入門試味的必然之選

不過也不代表要直接放棄原味,夾有濃香楓糖吉士,甜潤而未過火
2018-06-18 236 浏览
飯後甜品, 打算叫左pancake 2人share , 原來呢到係有每人最底消費, 要每人叫一樣,叫了珍珠奶茶($26)再叫了我地想食既主角-密瓜pancake ($159)珍珠奶茶一般般, 比較甜了些Pancake -於落單時, 店員已表示要等25mins , 我地足足等左30mins, 但一見到甜品咩都值。密瓜pancake 有密瓜味cream , 新鮮密瓜, 另外還有密瓜溶, Pancake 入口即溶, 好重蛋味😋真材實料密瓜仲好甜好香

叫了珍珠奶茶($26)
再叫了我地想食既主角-密瓜pancake ($159)

珍珠奶茶一般般, 比較甜了些

密瓜pancake
有密瓜味cream , 新鮮密瓜, 另外還有密瓜溶,
Pancake 入口即溶, 好重蛋味😋真材實料
密瓜仲好甜好香

2018-06-14
2018-06-17 188 浏览
到底何時才吃到Flipper's 的震騰騰班戟呢?在店鋪看到店員把厚而鬆軟的班戟送到客人枱上,有一刻衝動排除萬難去排隊,但暫時花不起時間,剛巧看到Flipper's 新推外賣班戟,就會一會她!配上好久沒喝的焙茶飲品,造就了我的下午茶。班戟有兩款口味,分別是原味及芝士檸檬味,$32一件,兩塊脆片夾著班戟,厚度不能與堂食相比,但口感也不錯,不過班戟的厚度有點不一,芝士檸檬味的較薄,但再看凍櫃內的,讓我相信只是事有湊巧獲分配了。鬆軟度,以外賣來說是可接受的,不過有少許被脆片搶了風頭。原味有蛋香,而芝士檸檬的味道較突出。

配上好久沒喝的焙茶飲品,造就了我的下午茶。

2018-06-08
  • 原味外賣班戟
每次經過希慎6樓總會見到長長的人龍,排的就是這家來自東京的人氣班戟店~當中的梳乎厘班戟更是主打!不過因為要排很久就是還沒吃到,但這天發現有外賣的PANCAKE PIE (´▽`ʃ♡ƪ) 每天下午3點便開始發售,限量供應。白色的盒子用上一張藍白間的紙封著~配上粉紅色字體的店名整個看起來很有日式的簡約風格 盒子上也有寫著店名和 "good time pancake" (。ŐωŐ。)和堂食即整的班戟不一樣,這款班戟批是需要冷藏的所以店員有在盒子中放上兩包乾冰。而且班戟批是獨立包裝好~口味的話暫時只有兩款~ 原味班戟批 ($32) &檸檬芝士班戟批 ($32)兩者均是以酥皮夾著班戟和夾心料,看起來有點像喔!個人來說較喜歡原味的,雖然班戟吃落會厚實一點,但蛋香卻是滿滿的喲再配上楓糖吉士的夾心和鬆脆的批皮,這有點像拿破崙 (?)(*´Q`*)/ 檸檬芝士口味相對較為清新~配上甜酸芝士忌廉亦剛剛好喔!

白色的盒子用上一張藍白間的紙封著~配上粉紅色字體的店名
整個看起來很有日式的簡約風格

和堂食即整的班戟不一樣,這款班戟批是需要冷藏的
所以店員有在盒子中放上兩包乾冰。而且班戟批是獨立包裝好~

口味的話暫時只有兩款~ 原味班戟批 ($32)檸檬芝士班戟批 ($32)
兩者均是以酥皮夾著班戟和夾心料,看起來有點像喔!
再配上楓糖吉士的夾心和鬆脆的批皮,這有點像拿破崙 (?)
2018-06-09
下午茶
2018-06-15 250 浏览
Flippers開店以來好似熱潮一直未停過, 個個朋友都話一黎到見到人龍已經投降。今次我係閒日晚上大約9點黎, 本身諗住係樓上餐廳食完飯黎碰下運氣, 點知真係咁好彩唔洗點排! 5分鐘左右就入得去yeah!曾經試過係其他地方叫過D特別口味, 個人覺得好容易會蓋過原有既蛋香, 所以叫左原味。等左唔係好耐就有啦!脹卜卜又好高身, 見到都覺得好治癒! 比起出面咁多間梳乎厘pancakes, 佢都算係最高身。未食前已經聞都好香蛋味, 食落去果然好好味! 蛋味香濃之餘唔會太甜, 因為出面有D係真係太甜。口感完全滿足都我既期望, 非常有空氣感, 咬落好鬆軟! 而且有少少濕潤但唔會好似未熟咁, 火候時間控制得好好。除左梳乎厘pancake, 估唔到佢既咖啡都咁好飲!, 我地叫左杯latte, 唔單止味道好味, D奶泡亦係打得好好, 好濃密穩定, 唔會放一陣就消晒。其實我都食過好幾間比較出名既梳乎厘pancakes: The Pantry, Pan de Pain, am pm, I love you dessert barThe Pantry 同Flippers係最好食(亦係最貴)既 . The Pa

原味
Latte

The Pantry 同Flippers係最好食(亦係最貴)既 . The Pantry 既pancakes係加左ricotta cheese入去, 所以唔止有口感, 味道都比普通只用蛋既香。只可惜, The Pantry既QC做得唔好! 頭幾次食係好好食, 但最近兩次再去係未熟就上碟, 一睇入面係濕笠笠, 係完全唔可以接受既! 唔通每次都要睇彩數? 叫佢再做又要等多半個鐘, 所以我而家對佢好失望。下次想再食, 我都會揀flippers.

Pan de Pain 都係幾好食既, 只係食到更好既會高下立見, 但佢就平D, 同埋有其他甜品三文治都好好食

am pm就真係唔會再食, 平係算平, 但唔係真係好好食(可以睇下我相關既食評), 食過好野之後, 就唔會想再食番

I love you dessert bar就真係性價比高啦, 平價入面佢係算唔錯, 當然味道仍然不及Pantry同Flippers, 但勝左呢個價錢都有D水準。不過缺點就係要企係街度食。

所以Flippers既回頭指數真係好高! 不過價錢關係, 都係唔好食咁密好D哈哈
2018-06-11
原味
Latte
FLIPPER’S由日本引入左呢個可以外賣嘅班戟🙊見今日同朋友係銅鑼灣附近食飯就決定上去睇下會唔會仲有得賣👀👀幸好 淨番最後幾個🤤!可以比我呢個pancake迷試到~~~.先無抱住要食番FLIPPER’S鬆軟嘅梳乎厘pancake心態去食真心覺得好好味🤭💓班戟批其實係上下分別有一層酥皮 中間塗上滿滿嘅吉士中間夾住就係鬆軟嘅小小迷你班戟個班戟大約係一隻手掌嘅size 佢叫班戟批 一共有兩款口味 我見有就買哂兩款😂😂.原味班戟批 ($32)鍾意佢出面個層酥皮非常非常鬆脆就好似平時食千層酥嘅感覺中間夾住滿滿嘅吉士 非常香濃嘅楓糖香味 而且質感滑溜果然千層酥同吉士係最佳拍檔😌😌中間班戟雖然圓周少少 但非常厚身!食落會似厚版麥香餅嘅綿綿質感 個人認為以外帶班戟黎講算係咁🤣🤣🤣.檸檬芝士班戟批 ($32)基本上構造係一樣啊 不過鍾意唔太嚐甜怕甜膩會鍾意呢款多好多😇檸檬香味好清新~~~中間嘅吉士就變左帶微酸嘅芝士忌廉兩樣酸酸味味嘅組合放埋一齊個人認為好香好好味啊😋呢個外賣班戟果然無令我失望💓果然係日本FLIPPER’S嘅質素~
FLIPPER’S由日本引入左呢個可以外賣嘅班戟🙊
見今日同朋友係銅鑼灣附近食飯
就決定上去睇下會唔會仲有得賣👀👀
幸好 淨番最後幾個🤤!
可以比我呢個pancake迷試到~~~

班戟批其實係上下分別有一層酥皮 中間塗上滿滿嘅吉士
中間夾住就係鬆軟嘅小小迷你班戟
個班戟大約係一隻手掌嘅size
佢叫班戟批 一共有兩款口味 我見有就買哂兩款😂😂
班戟批

原味班戟批 ($32)
鍾意佢出面個層酥皮非常非常鬆脆
就好似平時食千層酥嘅感覺
中間夾住滿滿嘅吉士 非常香濃嘅楓糖香味 而且質感滑溜
果然千層酥同吉士係最佳拍檔😌😌
中間班戟雖然圓周少少 但非常厚身!
原味班戟批

檸檬芝士班戟批 ($32)
檸檬香味好清新~~~
中間嘅吉士就變左帶微酸嘅芝士忌廉
兩樣酸酸味味嘅組合放埋一齊個人認為好香好好味啊😋
檸檬班戟批

檸檬班戟批
個人來說我覺得Flipper's 的Pancake實在是不錯的,每次有朋友問我哪一間的Pancake好吃,我都會推介Flipper's,可知Flipper's 在我心目中也佔了一個很重要的地位。 而前幾天剛好經過希慎,心血來潮又有鼓想吃Pancake的衝動了,可是礙於接下來要開會,實在不能花太多時間在排隊之上。正好看到Flipper's 新推出的外賣班戟批,心癢癢又想試試,雖然知道味道一定會有點不同,但也即管去去到櫃枱買了兩個來試試。正當旁邊的隊伍排得墟冚時,幸好排外賣批的是另一條隊伍,付錢過後很快地就可以把外賣批帶走了! Flipper's 的外賣班戟批由6月5日剛剛推出,暫時也未見有很多吃這個外賣批,大概大部分的人都是衝著空氣感Pancake而來吧。這個外賣批每天下午3時開始發售,分別有原味及檸檬芝士兩款。最好的是每個班戟批也是獨立包裝,即使帶回家也沒有問題。 跟朋友分著吃兩款班戟批,班戟批由兩層酥皮夾著,咬起來相當的酥脆,中間夾著芝士忌廉,檸檬芝士的話則加上檸檬果皮,而原味的則是楓糖吉士夾心。一向我都喜歡檸檬的酸甜醒胃,但這次我更愛原味帶點甜的楓糖吉士,味道乾淨俐落,不帶半點負荷

一向我都喜歡檸檬的酸甜醒胃,但這次我更愛原味帶點甜的楓糖吉士,味道乾淨俐落,不帶半點負荷,層次和口感豐富,簡單得來味道也不錯呢! 雖然跟Flipper's 空氣感Pancake絕對是兩碼子的事,但是吃到這個小份的甜品也令我們相當滿足,要是經過的也可以買個來試試啊!

Flipper's
銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block
2018-06-14 104 浏览
其實知道香港開左Flippers 一直都好想去試!但知道一定排到癲所以過左個段熱潮先去,但可能因為星期日(已經2,3點先去)所以都排左35分鐘左右先有位。後來發現原來佢係有得book! 佢係自助形式,坐低揀完就自己出去買。等左咁耐加上同朋友都好鍾意食Souffle Pancakes, 我地就揀左一人一個味。分別係雜莓同原味,一黎到我地兩個都超興奮!可能由於我地大家都係Pancakes愛好者,所以一個人食3件絕對綽綽有餘哈哈!加上佢好香好有蛋味,但又唔會好甜好膩… 雖然一定無日本咁好食!但係香港云云Souffle Pancakes店黎講都算係第一名!而且價錢唔算好貴 推薦!
2018-05-14
2018-06-13 160 浏览
話說知道日本的Flippers來香港後,一直都想去試!星期日下午原本想試,可惜運氣一般,人太多排隊要排很久,於是我們就一試flipper's的班戟批。Flippers就在銅鑼灣希慎廣場,在假日時排隊的人真的不少。如果不想像我般錯過的話便要預留多時間排隊了!!更味道有原味和檸檬芝士班戟批,小小的一顆就好像scone一樣。吃起來酥皮很香,脆口很有牛油味。原味和檸檬芝士班戟批我較喜歡吉士味,味道更夾呢!!

2018-06-10
2018-06-12 112 浏览
🇫🇷🇯🇵 酥皮夾住日式銅鑼燒班戟批 $32 有原味及檸檬芝士味有酸甜檸檬忌廉,一口咬下多層脆口的酥皮,就到中層鬆軟得像梳乎厘的銅鑼燒,味道口感都好新鮮嘅甜品。原味就可以食得出好香嘅牛油味道,相信各有喜歡的!呢款甜品只有外賣,會送埋冷凍冰塊,十分貼心,而且每天份量有限,有興趣要早啲嚟買na!我對佢哋嘅梳乎厘都好有興趣,亦大受食客歡迎,要排一段時間隊先可以食到,店員提醒,星期日嘅夜晚人流唔會有咁多,可以係嗰段時間去試吓!FLIPPER’S星期一至日: 1100- 2230地址: 銅鑼灣 軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block電話: 23672133
🇫🇷🇯🇵 酥皮夾住日式銅鑼燒

電話: 23672133
檸檬忌廉班戟班
  • 檸檬忌廉班戟批
2018-06-12 176 浏览
提早預祝父親節,在14樓吃完飯之後,大家意猶未盡,繼續在逛商場,經過6樓 Flipper’s,人氣疏乎厘班戟店依然長龍,不過有新發現,剛出了可以外賣的班戟批,有原味及檸檬芝士兩款口味,$32/個,只有掌心咁大,見個樣覺得應該會幾好食,每款買一個。 包裝企理,送禮唔會失禮。 其實個別有膠紙包裝, 十分衛生方便。 兩層酥皮脆卜卜,非常鬆脆,中間夾心班戟保持厚的特色。 原味的是用楓糖吉士,檸檬芝士用自製的甜酸芝士忌廉,食落自然添加了酸甜的味道,各有千秋,若要爭二選其一的話,我輕喜歡檸檬芝士,因為愛他自然輕身的酸甜口味。 外脆內軟棉,輕輕的甜味,自然的桔士或檸檬芝士香,班戟批水準不錯,值得一試。

包裝企理,送禮唔會失禮。

原味班戟批+檸檬芝士班戟批
其實個別有膠紙包裝, 十分衛生方便。

班戟批
兩層酥皮脆卜卜,非常鬆脆,中間夾心班戟保持厚的特色。

2018-06-08
外卖自取
$32 (宵夜)
2018-06-11 82 浏览
Here comes another new product from Flipper’s!Pancake pie is surely a good idea if you don’t wanna get too stuffed but still want a taste of Flipper’s lovely pancakes.This pancake pie comes with original and lemon cream cheese flavor, and I took the latter one.The soft pancake was sandwiched by two crispy layers of pastry. The pastry was buttery and the pancake was eggy. And there’s a hint of lemon and cream cheese flavor too.

2018-06-11 110 浏览
見到朋友專登排隊去試嘅Pancake,搞到我都心思思想試吓~平日早咗放工,諗住會少人啲,過嚟見識吓,點知⋯⋯都要十幾個人係前面排緊隊🤦🏻‍♀️算!照排~ 入到去自助買嘢食,整好之後佢會送過嚟~ 我地等陣會去食晚餐,唔敢食得太飽,所以兩個人order咗一杯珍珠奶茶+一個朱古力pancake~珍珠奶茶嚟咗先,飲一啖就停唔到口,好好味呀~~ 原來係加咗練奶,所以好香好甜差啲係個pancake嚟到之前飲哂之後到pancake嚟到,睇個樣已經覺得佢好味~ 香蕉上嘅焦糖好正Pancake都幾好味,好鬆軟,仲彈吓彈吓咁~~ 一個人食的話,應該會飽到連飯都唔使食,兩個人share剛剛好~
算!照排~
入到去自助買嘢食,整好之後佢會送過嚟~
差啲係個pancake嚟到之前飲哂

Pancake都幾好味,好鬆軟,仲彈吓彈吓咁~~
香蕉朱古力pancake
香蕉朱古力pancake
2018-06-11 147 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-銅鑼灣HYSAN間FLIPPER'S主打日式班戟,初時還以為人流已散去,估唔到直到星期六為止人流依然非常多,氣勢依然。最近FLIPPER'S新出左供外賣既班戟批,每日數量有限,分別有原味同檸檬兩款口味。店子更擺放左一個玻璃凍櫃係門口,入面放滿一件件既班戟批,都見有好多人圍觀和購買。原味班戟批、檸檬芝士班戟批 各$32班戟批係用上兩塊食落非常酥脆既酥皮夾住楓糖吉士,最特別係中間既迷你小班戟,一齊食口感豐富又唔會太甜。檸檬味個款就加入左甜酸芝士忌廉同檸檬果皮,味道上更加醒胃,小妹投檸檬味一票,經過見到絕對可一試。

原味班戟批、檸檬芝士班戟批 各$32
2018-06-10 1435 浏览
最近一星期,經常下雨,心情,也變得鬱悶不已﹗這晚,放工後,碰巧在Sogo附近,決定去銅鑼灣希慎廣場的人氣班戟店Flipper's嚐甜。去到,座無虛席。門外,更有不少人在排隊﹗ 期間限定的蜜瓜班戟$159,賣相十分清新可人,讓人不禁口水直流﹗然而,回頭望望身後的人龍,不禁退縮了﹗ 幸而,Flipper's剛推出2款外賣款班戟批 -原味班戟批$32和檸檬芝士班戟批$32。特製班戟批,中間夾著新鮮製作的餡料。外賣班戟批每日下午3點起供應,每款口味每日限量60個,售完即止。 小妹,退而求其次,決定買兩件回家慢享。 外賣班戟批以紙盒盛載,每件班戟批也是獨立包裝的,方便衛生。原味班戟批$32,據說是酥脆香口的酥皮,夾著香滑的楓糖吉士夾心。 小妹吃了這件清爽甜美且酥脆的檸檬芝士班戟批$32,班戟批中間夾着自定製的香滑甜酸芝士忌廉,配上清香的檸檬果皮,味道酸酸甜甜,十分適合夏天享用。

去到,座無虛席。門外,更有不少人在排隊﹗

幸而,Flipper's剛推出2款外賣款班戟批 -原味班戟批$32檸檬芝士班戟批$32。特製班戟批,中間夾著新鮮製作的餡料。外賣班戟批每日下午3點起供應,每款口味每日限量60個,售完即止。

小妹,退而求其次,決定買兩件回家慢享。

2018-06-07
下午茶