2018-07-31 56 浏览
同朋友食完綠茶同士多啤梨pancake 半小時後我即刻肚痛要去廁所,朋友番屋企後亦話肚唔舒服。諗番起pancake入面勁流,同外面的不同但我哋以為係咁嘅。Waiter唔會加水又將碟pancake deng埋黎。我哋8點坐已經冇晒d咸pancake, 只好點全部甜嘢
2018-07-31
2018-07-31 739 浏览
近呢年梳乎厘班戟大熱,無論係小店還是日本的梳乎厘班戟專門店都紛紛係香港插旗。今次我同朋友仔終於「的」起心肝係銅鑼灣希慎6樓的Flipper's排隊食呢份超人氣班戟。最後,我們共排左45-60分鐘先入到去。餐廳除左有呢份Regular的Menu外,更有季節限定的班戟,不過我們夜晚9點半先入到去,當然唔洗諗。除左甜的班戟外,餐廳更提供咸點的班戟。不過我們第一次黎,點都應該叫左一份原味去試下先。除左班戟外,餐廳仲有多款飲品可以揀。當中有咖啡、牛奶、砂冰、珠奶、冷榨果汁、汽水及奶茶檸水。出去Cashier落完Order就會有個牌仔,當餐點準備好時,職員就會拎黎。由於班戟係收到Order先準備麵糰,所以要等等大約20-25分鐘先有得食,所以極力建議要叫野飲邊飲邊等。朋友K就叫左杯熱的薄荷咖啡,奶泡的比例都幾多,薄荷的味道清清地,唔會搶左咖啡的香味。我就唔想夜麻麻飲咖啡,所以就叫左杯熱的Green Tea Latte。味道比起綠色連鎖Cafe無咁甜,而且綠茶味再濃厚D,飲落都幾香濃。等左咁耐,份班戟終於準備好啦!一份班戟有3大塊同一pet cream,而每塊班戟的份量都唔少架。呢份原味班戟的蛋味非

呢份原味班戟的蛋味非常重,口感非常Soft,不過食落都幾濟下⋯⋯除非想影相影多個款式,如果兩個女仔晚飯後share一份已經好足夠。另外班戟上的忌廉⋯⋯有人話佢太甜,不過我本人就勁鍾意!佢唔同一般果糖個D甜味,呢個忌廉有超香濃的焦糖味,加上質地打得夠曬厚,口感夠滑!絶⋯對⋯會⋯Encore!!

另外一提的係⋯餐廳有部免費的充電話的機器,大家差電的時候會係個會自動鎖的小櫃,夠晒安全,岩晒大家影完一堆自拍後無晒電的大家!(笑)

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
2018-07-27 586 浏览
Flipper's 大大話話都開業一年,以為熱潮已經減退不少,誰料今晚來到還是那麼多人😂!但和姊妹行完街真的好想吃甜品,排隊一會也沒關係啦!😍我點了一客原味班戟($99),每客有三塊班戟,上面還有cream,賣相已經很吸引,未食已經流口水!梳乎厘做到半熟,打得很香滑,蛋味爆發,吃下去輕盈軟綿綿,好像吃泡😂,沒有半點海綿蛋糕的感覺!上面的忌廉也打得很幼細,與梳乎厘一併吃,兩種口感都試到!接下來是士多啤梨藍莓香蕉班戟($119),基本上是原味班戟上放上水果。水果很新鮮,配合不同的水果吃班戟,味道較原味清新一點,反而沒有咁漏。整體來說,班戟味道口感都一流,份量也十足!但一個人吃三大塊甜班戟,吃得有點濟😂。下次會試試店內的咸味班戟!一咸一甜,應該比較容易handle 的!

2018-07-26
宵夜
2018-07-23 357 浏览
仲好記得開張既時候排哂長龍估唔到隔咗咁耐依舊要等所以本身唸住晏少少去等位都冇問題點知一去到就見到長長既人龍我4點12分開始排都要排到5點24分先可以入座但其實我見入面有d空位都冇安排俾人坐可能佢有其他arrangement 我唔太知啦入到去本來朋友推介我食佢上次個個朱古力但係已經冇咗佢上次食個個朱古力所以最後都決定要一個原味同一個限定蜜瓜味點餐都等食物時間都算快原味梳乎里 ($99)總共有3件上面亦都配備一大堆cream個梳乎里好有軟棉棉既感覺食落好鬆軟唔似得我之前食某一間食落似食蛋糕咁蜜瓜梳乎厘 ($159)蜜瓜梳乎厘其實都係三件梳乎厘再加幾舊蜜瓜蜜瓜都好夠甜只係連埋皮食得有d唔夠方便另外就多咗個蜜瓜味sorbetsorbet對我黎講有d甜但都夠蜜瓜味兩個梳乎厘加埋就$258抵唔抵食就見人見智對我黎講個價錢就有d貴會唔會回頭食呢食物既味道質素都好值得但個價錢我就覺得3,4個月食一次都okay 既
仲好記得開張既時候排哂長龍
入到去本來朋友推介我食佢上次個個朱古力
但係已經冇咗佢上次食個個朱古力
所以最後都決定要一個原味同一個限定蜜瓜味
點餐都等食物時間都算快

原味梳乎里 ($99)
總共有3件
上面亦都配備一大堆cream
個梳乎里好有軟棉棉既感覺
食落好鬆軟
唔似得我之前食某一間食落似食蛋糕咁

蜜瓜梳乎厘 ($159)
蜜瓜梳乎厘其實都係三件梳乎厘再加幾舊蜜瓜

會唔會回頭食呢
食物既味道質素都好值得
但個價錢我就覺得3,4個月食一次都okay 既

2018-07-23 357 浏览
近來非常大熱既梳乎厘班戟, 經常行過都見條隊水蛇春咁長, 係銅鑼灣呢個飲食業競爭激烈既地方, 人氣能夠持續不減, 好奇想試下究竟佢有好食.幸運地某個星期5晚, 同朋友8點就食完飯, 條隊不算太長, 就試下排隊食FLIPPERS. 之前試過Gram Cafe & Pancakes 既梳乎里班戟, 就算佢係日本直送限定每日60個都好, 個人覺得未矜貴到要預時間排隊食 (仲未未必食倒). 朋友話FLIPPERS好食, 所以決定比次機會佢叫左個士多啤梨藍莓香蕉班戟, 班戟味道唔錯, 質地輕盈不膩, 口感軟滑. 我個人好怕食得太甜. 佢班戟冇乜甜味, 反而特別襯托出蛋白同牛油香! 仲要佢感覺輕身到就算鯨吞一整碟都可以, 試多幾種味都得, 食左都唔會有罪惡感. 我中意! 特別係佢既忌廉真係打待好好, 奶油味特濃, 同平時食開大牌子西餅店完全唔同, 順滑細膩, 甜度適中, 香蕉仲要上面燒過. 有誠意, 好味!總結黎講, 如果大家唔介意排隊既話, 一定要試.

總結黎講, 如果大家唔介意排隊既話, 一定要試.
2018-07-06
2018-07-21 347 浏览
開業咁耐依舊有人排隊等食,咁岩某星期六上午10:30路過決定去望下現場咩環境。機會終於黎啦!只有少於十人係門口等位,見距離11:00開門時間都只係30分鐘,好啦我等一陣咁多,正正11點店員就引領人龍入坐啦😬事不宜遲出櫃檯落柯打,提提大家餐廳設每人最低消費一樣食物/飲品☝️由於即製所以落單後都等左20-30分鐘先有得食。唔好執輸爭取時間相機先食熱辣辣pancake 真係好震滕滕架🤤 入口鬆軟再加上紅豆綠茶呢個組合食完好滿足!之後另一晚路過人龍都唔短,外賣食左個原味pancake pie。上下層口感似拿破崙/杏仁酥好鬆脆的,中間夾住有pancake, 吉士但略嫌吉士味不夠濃郁。

Pancake  pie
2018-07-19 485 浏览
是日和蝦子餅到銅鑼灣辦公事……先在城中名媛開設的牛肉麵店頭圍用膳。辦妥公事尚有時間……目標係食。。。梳乎厘早前經常自家製作班戟梳乎厘,但其實從未 在餐廳吃過 後來到尖沙咀K11某梳乎厘店初嚐 大概領悟到那種"空氣"感 時有看到朋友在fb 擺放此店班戟的相片,賣相挺不錯!既已來到銅鑼灣,如等待少於30分鐘 ……可不妨一試Oh...到達時 13:00 少於10人在排隊等候。不到15分鐘被安排入座 由於剛吃過Brunch不久,只點了凍Mocha及原味班戟原味班戟上枱時震騰騰動感十足 入口輕盈且比Pan De Pain濕潤,香味也較濃; 牛油豐富了蛋味。這個我喜歡而蝦子餅嫌它口感濕濕立立呢~ 俗語話……百貨賣百客!唔同人有著唔同口味啊!Iced Cafe Mocha 朱古力味不會蓋過咖啡香……比例還好。我覺得甜了些,蝦子餅倒覺得蠻不錯,他愛甜吃。看到食友仔們的食評,每每需等候多於1小時 對我是"鐵人耐力戰" 其實在餐廳門外等(守)候超過40分鐘……心裏已有莫名的"火"。要等這麽久,即表示餐廳客似雲來……相信廚房內也忙得團團轉!如加上店員人手不足、廚房漏單/錯單情況…… 即會變秀"噴火哥斯拉"

早前經常自家製作班戟梳乎厘,但其實從未 在餐廳吃過
後來到尖沙咀K11某梳乎厘店初嚐
大概領悟到那種"空氣"感

由於剛吃過Brunch不久,只點了凍Mocha及原味班戟

原味班戟上枱時震騰騰動感十足
俗語話……百貨賣百客!唔同人有著唔同口味啊!

看到食友仔們的食評,每每需等候多於1小時
對我是"鐵人耐力戰"
那時客人眼裏只有污點…… 吃什麼也不是味兒
我知自己是火星人,繁忙時段會避之則吉

Iced Cafe Mocha

2018-07-12
Iced Cafe Mocha
2018-07-15 225 浏览
期待已久的Flippers 這次終於可以吃到了。經過一年的沉澱後,想不到還是這麼多人排隊,好在一早可以領籌,不然walkin一定要等很久呢。士多啤梨藍梅香蕉班戟 ($119)滿滿的蛋香,來時還有些餘溫,質感軟綿綿非常鬆軟,空氣感不會多也不少,就是什麼都剛好的感覺,吃下去也不怎麼覺得膩,連cream一起吃更加覺得滑,配合藍梅和香蕉,口感更加豐富呢!榛子朱古力蕉糖香蕉班戟 ($119)香蕉面塗上層薄薄的蕉糖,配搭朱古力醬,也不會覺得很膩很「漏」,味道其實也是很不錯,不過比士多啤梨稍為遜色了一點。賣相吸引,味道很好,感覺也挺有誠意,只是真的有點太貴,偶爾吃一下還是可以接受的。
士多啤梨藍梅香蕉班戟 ($119)
士多啤梨藍梅香蕉班戟
榛子朱古力蕉糖香蕉班戟 ($119)
榛子朱古力蕉糖香蕉班戟
士多啤梨藍梅香蕉班戟
榛子朱古力蕉糖香蕉班戟
✨期間限定✨👉🏻Kiseki Pancake Marron🌰🥞(奇跡の栗子班戟)💲129其實我覺得個pancake好好食 可能又係因為我唔中意soufflé而呢個soufflé pancake空氣感唔強 食落幾有實在感又有蛋香味🍳所以愈冇soufflé感覺我就愈中意💛(好錯嘅concept😹)睇圖見佢有好多栗子原來得幾粒😕仲栗好少栗子蓉cream😿pat whipped cream仲多過主角嘅栗子cream😿如果佢重啲栗子味就perfect喇🤥核桃粒勁少 個黑加侖子醬好酸好troll 完全有點過😹下次試其他味應該好食啲😗
✨期間限定✨
下次試其他味應該好食啲😗
2018-07-13 315 浏览
Flipper's係香港開業已久 不過人潮依舊卒之搵到機會約到朋友試,可惜非常失望等左半個多小時先有位,然後點完餐都仲要等3個字以上如果好食我真係唔介意,之不過....由於有最低消費,只好一人點一個pancake,再加一杯野飲。pancake方面點左一咸一甜,甜嘅榛子朱古力焦糖香蕉味已經係比較好,起碼焦糖香蕉係好食嘅....不過個panckae過於fluffy,食完真係得一啖空氣,唔知食左啲乜?或者,呢個先係梳乎厘班戟嘅賣點?而咸嘅三文魚牛油,牛油果配三文魚本身無問題,不過件pancake乾爭爭,就黎要浸哂啲蜜糖先食到,$129一份真係完全唔值.....百貨應百客,可能過於fluffy嘅pancake真係唔合我口味,如果鍾意星乃果款pancake質感嘅話,flippers係完全唔適合你。

等左半個多小時先有位,然後點完餐都仲要等3個字以上
如果好食我真係唔介意,之不過....

pancake方面點左一咸一甜,
榛子朱古力焦糖香蕉pancake
或者,呢個先係梳乎厘班戟嘅賣點?

而咸嘅三文魚牛油,牛油果配三文魚本身無問題,
三文魚牛油果pancake

2018-06-08
2018-07-13 253 浏览
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦! 身為一個麻甩仔,係屋村長大,食碟頭飯同大排檔大,何解今日淪落到去食空氣...?I mean梳乎厘班戟老實講我初頭真係無興趣,覺得只不過係港女呃like玩意,賣外表同氣氛,實際係食空氣,仲要大拿拿成舊水...不過,自從跟我個港女女友去食過之後,就番唔到轉頭...FlLIPPER'S係日本扎根,本身已經極具人氣,自從I.T.引進香港Hysan之後,條人龍開業至今未停過...當日下午3點左右去都要排成45分鐘,可見其誇張程度。排隊個陣已經諗好食乜,所以一入座就去cashier俾錢落單,拎左號碼牌,等左10分鐘左右野食就到了綠茶紅豆pancake碟上放有三大塊pancake,再有兩舊天然奶油同一pat紅豆。Pancake食落口好輕,真係好似食緊一舊雲咁,但唔係

綠茶紅豆pancake
碟上放有三大塊pancake,再有兩舊天然奶油同一pat紅豆。Pancake食落口好輕,真係好似食緊一舊雲咁,但唔係普通嘅雲,而係充滿蛋香同牛油味嘅雲,仲有少少濕潤,配埋凍凍地嘅奶油真係無得頂!冰火兩重天!
甜甜地、濕濕地、滑滑地...係幸福嘅感覺呀,你明唔明呀?

真係忍唔住一啖又一啖,直頭同我女友爭食。至於個pat紅豆就顯得有d普通。
性價比一般啦,$119有三大塊pancake我覺得應份囉

珍珠奶茶
店內要求每位客人點一樣野,所以焗住叫左杯珍珠奶茶,飲一啖已經知中伏,奶茶無味似奶水,珍珠又係無味實的的,不喝也罷!事後諗番:係喎!日本都無珍珠奶茶飲嘅

珍珠奶茶
2018-05-23
2018-07-11 270 浏览
Flipper’s 原味班戟 ($99) - 最好食既班戟😆呢間既班戟絕對係比其他香港既班戟更勝一籌!佢既班戟非常鬆軟,而且蛋香超重但又唔會好膩,入口時口感同空氣感都會有,唔會好似市面上其他班戟咁入口即溶,搞到好似食緊空氣咁。千其唔好怕肥唔食啲cream,因為佢個班戟上面既cream唔同出面個啲咁水,而係比較潔身少少同埋有多啲甜味,配埋啲班戟一齊食會令班戟既味道更豐富,更好食!不過Flipper’s既價錢就比較貴,但絕對係一分錢一分貨。⭐️: 9.5/10.FLIPPER'S (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block#eatingstock銅鑼灣 #eatingstock甜品 #eatingstock推薦
⭐️: 9.5/10

FLIPPER'S (銅鑼灣)
#eatingstock銅鑼灣
#eatingstock甜品
#eatingstock推薦
  • 原味班戟批
2018-07-10 199 浏览
超班之作👏😍試過自己整疏乎厘pancake嘅都知道充滿蛋香又fluffy嘅pancake可遇不可求 一d都唔容易整😌Flipper's開到黎香港 喺希慎打曬蛇餅😃Waffle等咗幾個月 終於試到啦❤🌟榛子朱古力焦糖香蕉班戟🍌($119)🍌表面有一片薄薄嘅焦糖 燒到金黃色好靚😍🌟原味班戟🐣($99)震騰騰架😱😱😱簡簡單單已經有幸福嘅滋味😊幸福之鐘響起🔔🎶🌟士多啤梨藍莓香蕉班戟🍓($119)呢個配搭比較普通 無咩化學作用😂------------------------------Flipper's 💫地址🏢銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block前往方法🚗銅鑼灣站 F1 出口, 步行約2分鐘------------------------------👉🏻#MBW甜品 👉#mbw銅鑼灣
🍌表面有一片薄薄嘅焦糖 燒到金黃色好靚😍
震騰騰架😱😱😱簡簡單單已經有幸福嘅滋味😊幸福之鐘響起🔔🎶
呢個配搭比較普通 無咩化學作用😂
Flipper's 💫
前往方法🚗銅鑼灣站 F1 出口, 步行約2分鐘
👉🏻#MBW甜品 👉#mbw銅鑼灣
2018-07-09 250 浏览
星期日排左一個鐘至入到去。朋友要點綠茶紅豆pancake,人地隔離果份士多啤梨仲有幾粒士多啤梨食下。綠茶係個sauce 黎,紅豆好似一球雪糕甘係塊pancake 上面,d紅豆可以無甜味真係世間少有,呢間吾係做甜品既咩?個pancake 面同底都煎到好硬,要刀加义至切得佢開,另一間食過用义就切得開,成塊pancake 得蛋味無牛油味又吾夠空氣感,都吾夠puff,如果吾加個cream又係完全無味。杯cappuccino 1/3杯都係泡,係世界各地飲左無數杯cappuccino 第一次有餐廳用個甘細既窄口杯上。又一間可一不可再既餐廳.....
又一間可一不可再既餐廳.....
2018-07-08 187 浏览
The pancake taste fine but totally not worth the wait. It is fluffy but not too sweet. We order green tea flavor which is disappointing. You can't taste green tea at all. Original will be good. Each person is required or order one item so we ordered a milk tea. It is so waste of money, it costs $35 but taste worse than any canteen.... quite angry.

2018-06-22
$100 (宵夜)