2018-07-08 584 浏览
After such a long long time, I finally get the chance to visit this popular pancake shop – FLIPPER’S, a Tokyo-originated pancake restaurant debuted in Causeway Bay Hysan Place. There’s always a long queue to get seated, especially during peak hour.Specialised in what they call the Kiseki pancake, FLIPPER’S serves a list of souffle pancakes made in different combinations and with Japanese-sourced ingredients including Miyagi eggs and locally-grown wheat. There’s also a new drink list such as this
Specialised in what they call the Kiseki pancake, FLIPPER’S serves a list of souffle pancakes made in different combinations and with Japanese-sourced ingredients including Miyagi eggs and locally-grown wheat. There’s also a new drink list such as this Jasmine Milk Tea with chewy Tapioca.
Tapioca Jasmine Milk Tea
We had a sweet Kiseki pancake with strawberry, blueberry and banana. It took 20 minutes to deliver. Served in 3 pieces, the pancakes are so so so fluffy and light, whereas the whipped cream is slightly sweetened, silky and smooth in texture.
Kiseki Pancake Strawberry, Blueberry, Banana
But I would go for the seasonal limited edition – honeydew melon. Imported from Japan, the honeydew melon is divided into pieces, incredibly juicy and sweet to the max! The whipped cream here is super fancy too because it is made with a little fresh juices from the melon, while the dish is also paired with a homemade melon sorbet that is amazingly refreshing.
Kiseki Pancake Honeydew Melon
Final Verdict. I would surely come back again. Perhaps to try the original and their savoury pancakes 🙂
2018-07-05
用餐优惠
試食活動
Tapioca Jasmine Milk Tea
2018-07-07 140 浏览
今日食完拉麵,同朋友仔去咗買甜品。本身諗住去食pancake,點知實在太太太多人,咁唯有去買個外賣啦。 其實都黎左依度幾次,但次次都賣光,實在好可惜。今次終於買到,都真係幾開心嘅。每日限定得60個, 真係好矜貴㗎所以唔係一定會買到嘅。全新推出嘅外賣班戟, 首先有個好酥嘅酥皮,然後就有吉士或者檸檬芝士,最尾仲有個pancake係入面。啡色糖酥皮批好酥好酥, 班戟軟腍腍,幾好食既,小小一個,吾太膩,都唔錯嘅。

每日限定得60個, 真係好矜貴㗎所以唔係一定會買到嘅。

2018-07-01
2018-07-04 151 浏览
香港開左好多間pancake專門店,今日趁放假同男朋友去其中一間食下。我地去左銅鑼灣既Flipper’s,排左一陣就有位啦。我地叫左個焦糖味的疏乎厘的pancake一齊share,份量其實好大,有成3塊pancake,空氣感夠,加埋楓糖漿就好好食。

食飽飯散散步先回家,臨離開途中,傳來一陣濃烈嘅蛋香,原來有家日式班㦸店!我本身唔特別好,見香成咁條龍又唔算太長,咪挑下隊囉!本身8:30排到9:00就入得,都ok ar~自己去counter比錢,店員會送餐比你,呢個運作模式頗有效率,主角班㦸5分鐘多就送到你面前~吃下一口,不得了,班㦸微暖,cream冰凍,外皮微焦香,裡面濕潤得黎軟綿綿又充滿蛋香,冰火口感,蛋味嘅餘韻令人念念不忙!我食過K11果間,油麻地街頭小吃果間,呢間味道贏九條街都唔止,值得排隊!我仲覺得抵食,$99有3件,先$33 1件,又好味,推介吖!另外叫左杯野飲,都唔錯,不過始終喜歡喝水的我,想讚呢度會自動比埋杯水你~

原味班㦸

芒果珍珠奶
原味班㦸
芒果珍珠奶
2018-07-01 185 浏览
位於銅鑼灣的Flippers,是一間日本超人氣班戟店。不少日本過江龍過到香港後,質素勻跟日本不太相同,唯這家店的水準是較穩定的哦。餐廳早前推出每日60件的外賣班戟批,作為一名愛吃班戟的吃貨,不用怕隊就能品嚐到美味甜品,當然要來光顧一下啦。檸檬芝士班戟 $32原味班戟批 $32 原味班戟批,是以兩層酥皮,楓糖吉士,班戟組成,班戟批賣相吸引,酥皮部份非常酥脆,厚而實在,但單吃有點略乾。楓糖吉士醬稠蜜香甜,個人較愛這個口味多於檸檬芝士,班戟凍而煙靭,三者勻備不同口感,味道不錯哦。
位於銅鑼灣的Flippers,是一間日本超人氣班戟店。

檸檬芝士班戟 $32

原味班戟批 $32

2018-06-30
$32 (宵夜)
2018-06-29 217 浏览
Flipper’s 係香港開咗好耐,放假經過目測起碼等2小時🤦🏼‍♀️咁有一日平日,我就放假喎,心血來潮就好想嚟Flipper’s食出名既梳乎厘班戟..點知平日嚟到都有一堆人😂但比星期六日果啲好好多,所以就同男朋友排隊喇!排隊入座就等咗大概半小時(等候時間比我想像中更好🙈),一入到去,我地就叫咗一個原味梳乎厘班戟,一個榛子香蕉班戟!落班時waitress已經同咗我地講要等20分鐘到。第一個嚟既係原味班戟!一見到就已經覺得好正,更何況我對甜品係極度鐘情🙈一食,個班戟冇令我失望!口感豐富,牛油味濃郁!雖然個cream既味道偏甜,但唔知點解個味道好配合個班戟!!忍唔住淨係俾男友食一舊,我食2舊🤣之後就到榛子香蕉班戟,味道都ok,但我個人認為原味好食好多😉但大家如果唔想淨叫原味既,依個都係一個唔錯既選擇嚟😊

2018-06-25
  • 原味
2018-06-24 4395 浏览
開業接近一年了,你以為可能人潮散去,但原來香港人除了珍珠奶茶外 還是很喜歡吃pancake 的。 特別是日本來的,Gram排到七彩,這裡也是,試過晚上九點多來想不排隊,還是不能成功。 今天來到的是希慎的flipper's。 那個梳乎厘斑戟我是不得要領了,隊實在非常非常長龍 肚餓到不得了的我決定放棄。 不過,皇天不負有心人,這裡剛剛出了一個新產品,日限六十個,外賣斑戟批,吃不到梳乎厘,當然也不能放鬆,就買兩個試試。 外賣斑戟批有兩種味道,一個係原味,一個係檸檬芝士斑戟批。 包裝就如日本的所有產品,美麗到如禮物一樣,每個獨立包裝都可以做手信般。 原味的忌廉味非常重,外層的千層好脆,吉士香又滑,整體口感突出。 檸檬芝士斑戟批則味道更清新,芝士的出現令整體口感更特別,中間如海綿蛋糕味道般的感覺更明顯。 如果比較起來,我會覺得原味好吃一點,較為像原味梳乎厘般的斑戟。 當你上到flipper's你發現要排隊排到傻,又有呢個梳乎厘斑戟,我想人潮依舊的情況下,是可以食番個來止一下心癮的。 $32個,價錢又相宜,怪不得近來瘋魔foodies界。 希望可以快啲試到佢嘅梳乎厘斑戟吧,吃不到panca

今天來到的是希慎的flipper's。

外賣斑戟批有兩種味道,一個係原味,一個係檸檬芝士斑戟批。

$32個,價錢又相宜,怪不得近來瘋魔foodies界。

希望可以快啲試到佢嘅梳乎厘斑戟吧,吃不到pancake 就吃這個代替吧。

FLIPPER'S
銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block
2018-06-24
2018-06-24 181 浏览
每次行過都見到好多人排隊, 本身對pancake又沒有太大嘅喜好 上一直提不起勇氣去朝聖。 剛巧又喺openrice見到其他食評推介 限定的外賣 pancake小食 隨心三點到場 沒人龍之下買下兩個 有點失望 本想帶回家 慢慢欣賞 但是 看見如此包裝 沒有乾冰 也沒有膠袋 加上正下著大雨 感到什為不貼心檸檬芝士味道 較為好 酥皮保持乾身 配合 清新味道檸檬芝士醬 及 煙靭口感的鬆餅 蠻特別的 可以一試 原味 沒有牛油香也沒有蛋香 很乾 不好吃反正要排隊就唔吸引到我 隨心一試一次就夠了

原味 沒有牛油香也沒有蛋香 很乾 不好吃

反正要排隊就唔吸引到我 隨心一試一次就夠了

2018-06-23
下午茶
2018-06-21 145 浏览
我和細妹也喜愛吃梳乎厘班戟,尤其到日本吃過之後,更加念念不忘。知道Flippers推出了梳乎厘班戟批,便決定外帶兩件回家品嘗。各買了一件原味和檸檬味梳乎厘班戟批。班戟批是以透明膠袋獨立包裝的,然後放在紙盒內給食客外賣拿走。這家的梳乎厘班戟批,就是用兩塊酥餅夾著一件迷李版梳乎厘班戟在其中,好像夾心餅似的。右邊的是原味,左邊是檸檬芝士味。先說右邊吧,酥餅雖然不算厚厚的,但它卻有著多層酥皮,亦富牛油香,夾在中間的原味梳乎厘班戟是超級鬆軟,有蛋香而甜度不太高。而左邊的檸檬芝士味,當中的檸檬味十分清新宜人,我和細妹也十分喜歡哩。

5 分钟 (外卖自取)
近來大熱的梳乎厘班戟,說實在我是不太感興趣。原因乃在於那太過於輕盈不實在的質感及口感。所以城中鼎足而立的三間最有名賣此物的cafe,小弟都未曾有緣光顧....三間名店之中,就以這一間特別具人氣。人龍是從開業至今都從來沒間斷過,動輒一等就是超過一小時以上....正常情況底下,一向不喜歡排隊的我就真的睬您都儍,但碰巧今天早上有空,人又在銅鑼灣,而且這般能持續具備人氣的甜食店,小弟倒是少見的。在好奇心驅使下,也就來了....早了十分鐘到等開門,很幸運地排在隊首。接下來人潮開始湧來,過不了十分鐘就已full house....一場嚟到,絕對沒理由叫最普通的原味。看到有夏季限定的蜜瓜班戟,不禁大喜,因我最愛吃的水果,就是這一種甜如糖又夠爆汁的東洋蜜瓜....由女侍者引領到坐位,到自己出去cashier下單,到拿了號碼牌等候,前後約十分鐘左右,算是挺快了....我的那份未端來,隔鄰那位中年人點的原味卻已先到....在相隔只有兩坐位的距離,就已讓我嗅到從班戟飄過來的蛋香....由此,也就令我對自己的限定版的更是期待....碟上舖上三大塊班戟,再加上切成小件的日本蜜瓜及淋在面的忌亷,基本上已將碟全隻覆

碟上舖上三大塊班戟,再加上切成小件的日本蜜瓜及淋在面的忌亷,基本上已將碟全隻覆蓋上....

焦點當然是落在那好幾片的梳乎厘班戟之上。果然如之前一樣,蛋香不斷的襲鼻而來,當然入口亦是一樣;外皮則絕對可以老土的用一句"吹彈可破"來形容;而內裡亦是一如所料,濕滑而軟綿之極;甜度方面倒是比我想像中的高....

這一道班戟,就算是不好此道的我也覺挺好,更何況是極愛此物的一眾異性甜魔了....要排大隊方得嚐此品,倒是覺有點道理的.....

不過,於小弟眼中,這品還是有點不完美....

不完美乃在於那沒有去皮的蜜瓜,食起來要邊咬邊吐皮,似乎有欠優雅而且太麻煩;而班戟和忌廉的甜有點蓋過了蜜瓜的香味....

伴隨班戟而來的還有一小杯的蜜瓜口味sorbet....

在碎冰中滲來了蜜瓜的清甜及香,是不俗的....

儘管所有嘢加起來是並不便宜,並且相隔不到三小時後,小弟已難抵飢餓出去食tea了....但我仍覺,這班戟作為為食人來講,是一定要試一次的....
日本梳乎厘班戟甜品店 FlLIPPER'S的班戟,我自從在日本旅遊時吃過之後,便成為了它的「粉絲」,到它來港開業,也有去幫襯,感覺上水準跟日本的相差不遠,依然好吃。 這一天,來到銅鑼灣的我,又再試了 FlLIPPER'S新推出的外賣班戟批,我吃的兩款班戟批,分別是「原味班戟批」($38)和「檸檬芝士班戟批」($38),每天下午三時開始有售,兩款口味每日限量推出 60個,手快有,手慢無,而這一天,才三時多便來到的我,正是手快的一個。把外賣的班戟批帶回家中放進雪櫃,到得吃過晚餐,稍歇一會,我的美味班戟甜品便出場了。打開設計簡潔的小盒子,兩個獨立包裝的小巧班戟批便呈現眼前。而我,就和老婆仔兩個分甘同味,兩款口味各吃一半,一起品嚐這兩個名店出品的班戟批。 看店中的介紹,一早已知 「原味班戟批」裡面的,是楓糖芝士夾心,而「檸檬芝士班戟批」中間夾著的,則是自家製的甜酸芝士忌廉混合了檸檬果皮。一向喜歡檸檬的清新芳香和開胃酸味的我,較為喜歡「檸檬芝士班戟批」,覺得它比「原味班戟批」的味道更佳。 兩款班戟批,味道無疑是好的,不過與堂食相比,因為路途遙遠,而且又放置了一段時間,口感方面始終跟堂食即點即製即
日本梳乎厘班戟甜品FlLIPPER'S的班戟,我自從在日本旅遊時吃過之後,便成為了它的「粉絲」,到它來港開業,也有去幫襯,感覺上水準跟日本的相差不遠,依然好吃。

兩款班戟批,味道無疑是好的,不過與堂食相比,因為路途遙遠,而且又放置了一段時間,口感方面始終跟堂食即點即製即吃有點距離,沒有那麼的好,不過 FlLIPPER'S的出品,始終有一定的質素,仍然是挺好吃的。
2 分钟 (外卖自取)
$38 (宵夜)
2018-06-19 264 浏览
由於係日本食左好好味既happy pancake, 返到香港我同男朋友都好想再嘗。今日,我地揀左星期三既晚上七點半黎朝聖,眼見門口條隊都係好多人,再望一望店面,有好多吉位,但眼看店內店員過剩之餘,都唔肯放客入去。講返嘢食先,揀咗個原味同一個朱古力味,等二十分鐘唔係問題,但係好難食,又唔熱,你試過就知。仲有店內職員黑哂面,你地都去感受下🤦🏼‍♀️我決定一定唔會再嚟呢度幫襯,事關坐我哋附近嘅客人都係劣評,相信呢間鋪好快會冇人再排隊等
2018-06-19 186 浏览
由於近排有太多梳乎厘班㦸嘅舖頭,個人認為已經到咗飽和嘅情況,而之前都有食過呢間日本過江嘅班㦸店,真係多人到要排兩個鐘左右先有位,上次食就覺得梳乎厘班㦸同個楓糖忌廉都好好食,所以就諗住再番回味,但係估唔到都仲有唔少人等位,所以我就打消咗堂食嘅念頭,準備搵其他野食,正當諗住走嘅時候,朋友發現有一款新出嘅外賣班㦸批,為咗一嚐呢到嘅班㦸,我就外賣咗兩個批番屋企食~兩層酥皮夾住迷你班㦸,因為你迷你班㦸嘅關係,厚度當然唔係好似梳乎厘班㦸咁厚啦,自然口感都係微實,而唔係空氣嘅口感。除咗有一片班㦸之外,中間仲有楓葉糖漿整成嘅吉士,令成個甜品味道甜甜,不過又唔會太甜~ 另外係吉士同班㦸之間,仲有落一啲杏仁碎,所以口感好豐富,又脆又軟。雖然有原味同檸芝士味,我都係鍾意食原味多啲,甜甜嘅楓葉糖漿味同班㦸真係好夾,缺一不可啊!
最近,有好姊妹 share U magazines link 有關 Flipper's 新推出兩款外賣班戟批,分別是原味及檸檬芝士班戟批!由6月5日起,下午 3:00 開始供應,每款口味每日限量供應60個,手快有手慢無,售完即止!有見及此!星期六食完輕食 lunch 後,便立即出發去銅鑼灣希慎廣場6樓的 Flipper's 嘞! 其實!未夠 2:30,我已經到了希慎廣場,one by one 逐層上打發時間,2:45 已到達6樓,先看看 Flipper's 的現場環境,只見有兩條隊!堂食及買外賣班戟批分開兩邊排隊。 先到買外賣班戟批那邊排隊,等到下午 3:00,店員便會揭開班戟批陳列櫃的 cover,然後,跟每一位食客落單,拿著單到 Cashier 付款!店方預先以透明包裝袋 pack 好班戟批!獨立包裝,方便食用又夠衛生,每個 $32!排隊買完即走,值得一試呢!由於,我不想帶回家,恐怕搭超過一個鐘的巴士車程班戟批質感會變腍,還是買完即刻走到地庫那層超市附近的地方即食吧!店員很細心 pack 好兩件放入盒子,並小心翼翼加上店名 Flipper's 的封條;打開紙盒,才發現店員還放了一個

店員很細心 pack 好兩件放入盒子,並小心翼翼加上店名 Flipper's 的封條;打開紙盒,才發現店員還放了一個小冷凍包保溫,店方真是體貼週到!
值得一讚!
班戟批的 size 比曲奇餅大,大約蛋撻咁大!成吋咁厚身!
對比我的手指作參考啦!

原味班戟批 $32
打開包裝袋,隨即陣陣牛油香撲鼻!
 令我忍不住要馬上吃掉班戟批,滲出牛油香的外層酥脆到不得了!
千層酥的質感,軟滑的楓糖吉士夾心,外酥脆內軟滑,還夾雜了一層鬆軟香甜的海綿蛋糕,口感比預期豐富呀!

原味班戟批
檸檬芝士班戟批 $32
至於檸檬芝士味,以忌廉芝士配上檸檬果皮,寧舍多一份芳香,入口會嚐得出其分別!卻並非預期的清新突出!

檸檬芝士班戟批
兩者比較,我會喜歡原味班戟批多啲!
 起初,覺得 $32/件有點貴,食完之後,就覺得值回票價嘞!
2018-06-09
5 分钟 (外卖自取)
原味班戟批
檸檬芝士班戟批
2018-06-18 188 浏览
While the  queue was neverending for Flipper's, I decided to try the new pancake pies!There are two flavours:Basically, it was souffle pancakes sandwiched between 2 puff pastry discs.It was a fun experience because it was like eating marshmallow sandwiched between two puff pastry pieces without the sweetness.Personally, I liked the originally while the Lemon one is sweeter and more fancy.

There are two flavours: