2021-09-14 65 浏览
經過見到呢間靚靚嘅西餐廳 12點鬆啲入面已經坐咗八成 見到咁旺場就入去試吓佢啦平日嘅關係佢有set lunch 我哋叫咗一份炸魚薯條 黑松露香煎魚柳配雜菜 加錢叫咗餐湯同沙律餐湯係南瓜湯 香香甜甜嘅南瓜味 飲完碗湯已經爆咗三成終於到主菜 炸魚薯條啱啱炸起熱辣辣 薯條上面有香辣粉 唔使點醬都已經好入味炸魚嘅炸粉唔會太厚 配上檸檬汁已經好鮮味你朋友嘅香煎魚柳配埋黑松露汁估唔到配菜都咁出色 薯仔真係好好食係甜嘅然後外皮又焗到啱啱好 點啊黑松露汁真係好好味

平日嘅關係佢有set lunch

你朋友嘅香煎魚柳配埋黑松露汁
估唔到配菜都咁出色 薯仔真係好好食
係甜嘅然後外皮又焗到啱啱好 點啊黑松露汁真係好好味

2021-09-13 95 浏览
第一次黎紅磡既flame, 呢度氣氛環境都唔錯,weekday 仲有set lunchSet lunch 包埋飲品,加$15就可以有set lunch 我地叫左湯係南瓜湯黎,味道好濃郁,加左少少cream。Shrimp linguine$98Tomato cream sauce 令linguine 口感好好,linguine 好掛汁,酸酸甜甜好開胃,加上大蝦好足料。10 oz NZ rib eye steak with fries $168牛扒煎得好惹味,揀左7成熟,juicy 得黎肉質鮮嫩。薯條味道唔錯,係原條薯仔切成,炸得好甘香。

我地叫左
湯係南瓜湯黎,味道好濃郁,加左少少cream。

Shrimp linguine$98

2021-07-14
因為約左保險AGENT傾保單,就大家工作地點,所以約在中間位置☺️佢就揀左呢間FLAMES👍🏻地點超方便,而且餐廳又夠型格😍落地玻璃夠開揚,而且店員非常nice之外👍🏻大部份都係外籍人士,最好以英語溝通Lunch set包飲品🍹亦都可以按個人需要加配餐湯沙律🥗特濃咖啡☕️及蛋糕🍰我地各自點左一個餐,加是日餐湯是忌亷南瓜湯我既至愛,啖啖香濃南瓜味,而且南瓜好蓉,口感夠smooth飲完已經有d飽肚感覺😝兩個lunch set都好豐富👉🏻香煎魚柳配黑松露蘑菇忌亷汁燒蔬菜魚柳煎得好脆口,熱辣辣之外,亦都唔乾身,仲好滑😋配上重味黑松露蘑菇忌亷汁,加上燒蔬菜(薯仔、紅蘿蔔),好夾😋高級和牛漢堡配薯條見隔離枱食客食呢個餐,眼球被吸引了😍所以我都一樣點呢個餐,唔好睇漢堡好似細細個,不過呢個份量係岩岩好👍🏻麵包有烘過,所以有d脆脆感覺😋和牛漢堡肉汁夠香口又juicy另外薯條炸得好香口,燙咀好脆架 餐飲我就揀左iced mocha😌少甜夠香濃,簡直喚醒了靈魂

我地各自點左一個餐,加是日餐湯是忌亷南瓜湯
我既至愛,啖啖香濃南瓜味,而且南瓜好蓉,口感夠smooth
飲完已經有d飽肚感覺😝

高級和牛漢堡配薯條
另外薯條炸得好香口,燙咀好脆架

2021-09-09
2021-09-11 54 浏览
今日嚟咗flames食晚餐,因為朋友推介話佢哋嘅意粉好食! 😊蟹肉巴馬臣芝士脆脆番茄忌廉汁通粉🦀通粉的質感烹調得剛剛好 ,煙煙靭靭! 醬汁調配得不錯有很多蟹肉及濃郁的蕃茄芝士味, 非常creamy🤤 炸魚薯條配他他醬 🐟炸魚薯條的分量很大! 😍   炸魚好嫩滑, 啖啖肉,外脆內嫩! 薯條非常香脆而且大條! 適合和朋友或一家大細一起分享! 辣脆雞 😋雞調了微辣, 另外亦都配有特製辣醬給喜歡吃較辣的人, 炸雞香脆可口, 細細件非常容易入口!🐔 Symphony cake shake 😍這個甜品非常有特色! 上面是一件朱古力蛋糕,下一層有忌廉,而且襯托著oreo, 威化餅,, 兩條朱古力百力滋,觀感上非常震撼! 足夠二人份量! 😋😋😋

蟹肉巴馬臣芝士脆脆番茄忌廉汁通粉🦀

炸魚薯條配他他醬 🐟

辣脆雞 😋

Symphony cake shake 😍

2021-09-09 73 浏览
疫情有點緩和,所以約了朋友吃晚飯,這間店之前疫情嚴重時去過觀塘店外賣過,覺得食物質素唔錯,得知他們在黃埔開了一間分店,又見屯馬線開了,不曾試過經屯馬線轉線去黃埔,所以今次就趁機會來這裡吃好西!這裡地方不算細,雖然我們食六點半,但裡面都已經有很多食客,可想言知這間店都頗受歡迎,這裡的環境同觀塘店有點分別,觀塘店比較多人客飲酒吹水,這裡就反而食晚飯居多,兩種不同風格,今晚很開胃,不計友人的,自己都叫了一個沙律和一客扁意粉。煙三文魚凱薩沙律,一上枱已經覺得很大碟,裡面有很多菜,當然唔少得既係煙三文魚啦,煙三文魚都大大塊,睇黎都算幾落本,味道都唔錯,菜很新鮮爽脆,加上煙三文魚和芝士碎一起吃,口感豐富,淨係食這個沙律已經半飽了。跟著就係主菜出場,我今日就叫了一個紅酒燴牛面肉草菇扁意粉,用紅酒燴牛面肉,令肉質鬆軟,仲可以令牛面肉的肉味昇華,牛面肉很軟腍,份量又多,仲每舊都大大舊的。扁意粉都做得很好,有彈口,份量也很多,最後都係食唔晒碟扁意粉,真的很豐富和滿足。下次再來一定要試下這裡的牛扒!

煙三文魚凱薩沙律

紅酒燴牛面肉草菇扁意粉

下次再來一定要試下這裡的牛扒!
2021-08-11
煙三文魚凱薩沙律
2021-09-09 395 浏览
黃埔自從有左地鐵站,真係方便左好多!我都多左走去附近食野,同四圍行!今次見到間門口好神秘又有啲grand 既西餐廳,價錢幾親民,所以去試吓。Chicken salt fries $48薯條除咗有黑松露味,仲有呢個chicken salt fries之前未試過chicken salt 就試下啦!!薯條係我鐘意既粗身,咬落去有口感,而且炸得夠脆,chicken salt 已經灑左落去,所以睇唔到。食落去比起一般薯條冇咁鹹,個人覺得類似雞粉鹽。呢個作為前菜份量都算多,我地食左成餐前菜加主食Crab meat rigatoni $138這個是蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉,見到有人推介所以試下!通粉賣相十分吸引,喜歡它的汁夠多,每條通粉都充滿濃厚的蕃茄忌廉汁,而汁亦充滿蟹肉!!每一啖都有濃濃的蕃茄忌廉汁、蟹肉同creamy 的芝士配上通粉!好好味!!!雖然好creamy 同多汁,但係食落亦不會覺得膩。12oz Angus rib eye steak $298每次食西餐,都會想叫塊扒今次叫左安格斯肉眼扒,medium rare兩個人食份量啱啱好叫左medium rare ,熟成程度同預期一致,

Chicken salt fries $48
之前未試過chicken salt 就試下啦!!
呢個作為前菜份量都算多,我地食左成餐

前菜加主食

Crab meat rigatoni $138
雖然好creamy 同多汁,但係食落亦不會覺得膩。

12oz Angus rib eye steak $298
每次食西餐,都會想叫塊扒
今次叫左安格斯肉眼扒,medium rare
兩個人食份量啱啱好

叫左medium rare ,熟成程度同預期一致,牛扒很嫩,牛味濃,有炭燒的香味!!
薯蓉打得很綿很滑,沒有一粒粒的薯仔,加了很多cream ,所以口感一流

叫了三款菜已經好足夠!
喜歡餐廳環境,每張枱都有一定距離,好似活在自己的世界,有自己的空間

• Crab meat rigatoni
  • 12oz Angus  rib  eye  steak
2021-09-08 48 浏览
Flames新店取址黃埔 地點便利~環境舒適~暫時只有晚市時段接受booking12oz Angus Rib Eye Steak w/ potato puree $298 安格斯肉眼扒煎香至medium rare 肉質軟冧 入口油脂感強 配上gravy 增添濃濃的牛肉味 配菜為幼滑的薯蓉Scallop Linguine w/ lobster bisque & salmon roe $158 十分鮮甜的帶子和三文魚囝 帶子外微脆 內軟 沒有overcook 意粉配上龍蝦汁 達到每一條也掛汁效果 很不錯✨Pumpkin Soup $48 香滑忌廉 配上幼滑南瓜湯很不錯的 Expresso Martini 🍸 Red Velvet Cake 🍰 $88Matcha Cheese Cake 🍵 $68回再來的一間餐廳 🍴推薦!
Flames新店取址黃埔 地點便利~

環境舒適~暫時只有晚市時段接受booking

意粉配上龍蝦汁 達到每一條也掛汁效果 很不錯✨
Pumpkin  Soup

Pumpkin Soup $48 香滑忌廉 配上幼滑南瓜湯

很不錯的 Expresso Martini 🍸
Red  Velvet  &  Matcha  Cheese  Cake

Red Velvet Cake 🍰 $88
Matcha Cheese Cake 🍵 $68

回再來的一間餐廳 🍴
推薦!
Pumpkin  Soup
2021-09-06 51 浏览
上次係觀塘食過環境靚靚既Flames, 今日係黃埔覓食時又見到另一間分店二話不說就帶男朋友入去食,再試試其他特色飲品黃埔分店全部都係室內座位,我地坐既係圓梳化枱,空間十分足夠係一個環境咁靚,咁有情調既餐廳當然要鋸下扒啦!🥩12oz Angus Rib Eye Steak w/ potato puree $298五成熟🖐熟度岩岩好,肉質鮮嫩,唔會過生/過熟,而且有碳燒味👍薯蓉幼滑 , 偏濕身另外試下沙律🥗Salmon Ceasar $118三文魚數量幾多,沙律菜新鮮,一般沙律既水準同男朋友每人嗌左一杯cocktail, 首先黎既係🍹Flames Lagoon $88好有驚喜,侍應即場係個杯上整左一個大氣泡,影相打卡一流🚨秘訣係 影相要快 ! 📸氣泡大約20秒就會爆破 , 周圍都充滿住香香既蜜桃氣味💕cocktail內有幾片罐頭蜜桃肉🍑男朋友嗌既就係🍸Peach Dirty Lemonade $88都係好特別,sky blue顏色十分吸引💙侍應會先燒一燒cocktail上既檸檬,等成杯飲品有火燒既效果要把握時間打卡📸見到餐廳有個蛋糕櫃,好吸引,可惜我地已經食到飽飽 ... 唯有留返下次了
二話不說就帶男朋友入去食,再試試其他特色飲品

黃埔分店全部都係室內座位,我地坐既係圓梳化枱,空間十分足夠

係一個環境咁靚,咁有情調既餐廳當然要鋸下扒啦!
12oz  rib  eye  steak

薯蓉幼滑 , 偏濕身
三文魚凱撒沙律

另外試下沙律
🥗Salmon Ceasar $118
三文魚數量幾多,沙律菜新鮮,一般沙律既水準

同男朋友每人嗌左一杯cocktail, 首先黎既係
🍹Flames Lagoon $88
好有驚喜,侍應即場係個杯上整左一個大氣泡,影相打卡一流

🚨秘訣係 影相要快 ! 📸
氣泡大約20秒就會爆破 , 周圍都充滿住香香既蜜桃氣味💕
cocktail內有幾片罐頭蜜桃肉🍑

男朋友嗌既就係
🍸Peach Dirty Lemonade $88
都係好特別,sky blue顏色十分吸引💙
要把握時間打卡📸

12oz  rib  eye  steak
三文魚凱撒沙律
  • Flames  Lagoon
2021-09-06 32 浏览
夏日炎炎約埋好友去靚景之一的紅磡大環山泳池暢泳之後,去黃埔花園一帶覓食,無意中發現二期有間新開張不久,周边採用透明玻璃做外牆設計的Flames西餐廳,於是兩人便入去試試!選用白色雲石枱,也有香薰噴霧,營造舒適環境令人感覺時尚。利用開放式廚房、酒吧和制餅工場可讓食客一目了然!五成熟的安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉,入口不覺有生肉的腥味,且肉嫩多汁,牛味濃郁。照燒汁雪魚柳配芝麻油燒粟米,配角粟米墊上主角魚柳同樣不相伯仲!餐廳必食之一香氣四溢的粗壯黑松露薯條,外脆內嫩,一試難忘!甜度適中又香滑的松露朱古力蛋糕是我們這晚餐的完美終結!

餐廳必食之一香氣四溢的粗壯黑松露薯條,外脆內嫩,一試難忘!

甜度適中又香滑的松露朱古力蛋糕是我們這晚餐的完美終結!

• 安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉  照燒汁雪魚柳配芝麻油燒粟米  黑松露薯條  松露朱古力蛋糕
2021-09-03 50 浏览
之前路過見到新開嘅餐廳,bookmark咗好耐。週末同屋企人一齊嚟嘗試,冇令我失望🥰我哋四個人,嗌咗set $1299嘅套餐,勁抵食!Set餐前菜可以揀soup or salad,我哋都揀咗湯,媽媽勁讚,話湯唔會杰撻撻。我認同呢點,不過南瓜味再重啲就更perfect到呢碟蟹肉通粉,非常creamy但唔會覺得漏,令人覺得十分飽濟,屋企人平時唔鍾意食西餐就係因為太膩,都覺得呢啲通粉好出色💜呢碟牛排七成熟,肉質好,唔會有筋,我最怕食扒都可以食到筋。隔離嗰薯蓉俾媽咪秒殺咗haha,味道真的很不錯到我最鍾意嘅雞肉,都係好正,肉質好嫰,微辣,調味一啲都唔會重口味呢個乳豬飯,我爸爸激讚,唔肥膩之餘,嗰炒飯都好入味!呢份mocha cheese cake用嚟結束佳餚,都係搵唔出可以挑剔嘅地方,真係要講,就係可以再解凍多陣,等啲cheese再軟化啲
我哋四個人,嗌咗set $1299嘅套餐,勁抵食!

呢個乳豬飯,我爸爸激讚,唔肥膩之餘,嗰炒飯都好入味!

2021-08-31 68 浏览
特意來黃埔一嚐Flames,新開的分店座位闊落而且店面裝修簡約清新,還有半開放式的廚房和水吧可以一睹廚師們的製作過程,整體感覺令人感到非常舒服。🔺香煎帶子魚子龍蝦忌廉扁意粉:口感硬度剛好的扁意粉掛上香濃的龍蝦醬汁,吃下去有香蒜和洋蔥粒,能夠令意粉更惹味,魚子能夠讓鹹香的龍蝦汁提鮮。慢煎煮法令帶子的表面有焦香,熟度剛好沒有過火。🔺脆皮乳豬配西班牙飯西蘭花苗:雖然等候時間需要25-30分鐘,但是非常值得!乳豬皮脆肉嫩,切開時流出來的肉汁豐富。西班牙飯是番茄乾炒底,配上乳豬一起吃就可以更特出茄香味。🔺黑松露薯條:香脆即炸的薯條配上香濃的黑松露碎,外脆內軟的口感,不會太油膩。而且份量較多,CP值非常高!

2021-08-29 53 浏览
這次在黃埔一帶覓食,逛到二期這裡看到Flame在這裡有分店,就決定進去吃點東西吧🙈。餐廳環境挺大舒適,以工業風裝修為主,有餐桌/吧枱選擇。餐牌上的飲品和食物也很多選擇,看到有名字特別的飲品就點來試試看🤩。-💥Flame Cake Shake HKD$98,這杯飲品賣相很吸睛,面頭放了朱古力慕絲、威化餅、百力滋及Oreo餅乾,另有很多忌廉🤤。飲品朱古力重而不甜膩,口感幼滑沒有冰碎。朱古力慕絲口感幼滑,味道帶少少甜,是杯很邪惡的飲品🙈。-💥Rainbow Smoothie HKD$78,這杯飲品賣相也不錯,是粉紅色的顏色😍。面頭有彩針鋪在忌廉上,另有草莓和藍莓。飲品味道酸酸甜甜的,口感也很幼滑無冰碎,這杯可以中和食物的油膩感😚。-💥避風塘雞翼 HKD$88,上菜時已聞到味道很香,一份有六隻雞翼。這個是無辣版,但保留到避風塘這個口味。雞翼外皮脆脆的,裡面肉質嫰帶肉汁🤤。-💥香脆魷魚圈 HKD$88,這個份量挺多的,這小吃我們喜歡吃,所以看到有就會點餐🙈。魷魚圈口感酥脆煙韌,還有檸檬來中和油膩感。-💥士多啤梨芝士蛋糕配蘋果玫瑰果凍 HKD$68 / 蛋白霜蛋糕 HKD$78,兩款甜品賣相也不錯

💥士多啤梨芝士蛋糕配蘋果玫瑰果凍 HKD$68 / 蛋白霜蛋糕 HKD$78,兩款甜品賣相也不錯,士多啤梨的味道酸酸甜甜,同時間吃到幾個味道挺香的😍。蛋白霜蛋糕是蛋白脆餅加雜果的蛋糕,蛋白餅味道雖然甜,但有酸酸甜甜的水果可中和味道。

2021-08-25
2021-08-28 49 浏览
朋友終於友輪更變番一至五,闊別兩年沒見,終於約到了~開心!當然要找間好的餐廳聚腳,所以聽同事推薦,找了間近工作的西餐,可以一下班去盡情聊天~餐廳裝潢簡而摩登,頗有格調。加了soup of day是日餐湯$48,是南瓜濃湯,很香濃的南瓜帶有些少清甜,又不會太糊,所以喝完不會有種很飽肚感。然後叫了seared tuna salad $118,吞拿魚超香軟,配上又清香微酸的醬汗很開胃,跟蕃茄很配。然後是whole peri peri chicken & fries $218燒春雞燒得很香脆,但裡邊肉仍保有肉汁,又不會粗。厚切薯條很香口。真心不錯。Soy glazed cod fillet$198,魚煎得時間剛好,火候都控制得好好,魚肉相當嫩,也不會鬆散。配上燒出來的醬汁,添了一點點惹味風情。最後叫咗兩杯飲料,當然質量也是相當不錯。這間值得回來再encore。
朋友終於友輪更變番一至五,闊別兩年沒見,終於約到了~開心!

餐廳裝潢簡而摩登,頗有格調。

2021-08-26 57 浏览
相約了住在紅磡黃埔花園的朋友吃午飯,她説附近新開了一間西餐廳口碑唔錯,於是約了一起午餐聚舊。我們於中午到來,獲安排半圓形卡座,卡座與卡座之間有透明膠板相隔,私隱度高。餐廳提供午市套餐,客人除了揀選主食外,還可附加要湯/沙律、咖啡和甜點。我們各自要了餐湯、主食和飲品。南瓜湯是日餐湯是南瓜湯,口感幼滑,南瓜味道香濃,提升食慾。 10安士紐西蘭肉眼扒肉眼扒要了五成熟,可配燒菜或薯條,我們選擇了燒菜,有椰菜花、紅蘿蔔等。五成熟的肉眼扒值得一讚,炭燒味道濃郁,肉質嫩滑,沾上醬汁,加添美味。高級和牛漢堡配薯條和牛口感細嫩,配以芝士、蕃茄、火箭菜、酸瓜等,層次感十分豐富;薯條是外脆內鬆軟,已灑上味粉,再沾上蕃茄醬,很快便被我們吃清了。凍檸檬茶大大杯冰凍的凍檸茶,可自行加添糖醬,是我倆喜歡少甜的首選。

南瓜湯
是日餐湯是南瓜湯,口感幼滑,南瓜味道香濃,提升食慾

凍檸檬茶
大大杯冰凍的凍檸茶,可自行加添糖醬,是我倆喜歡少甜的首選

2021-08-09
2021-08-26 58 浏览
話說之前試過Flames既其他分店 自己同朋友都覺得好高質 知道屋企附近新開左間分店 急不及待要約埋朋友去試試😁閒日8點半去到都冇乜吉檯淨 好彩有book定檯咋一坐低叫兩杯野傾下計先 我就叫左杯cocktail 「Flames Lagoon」 而朋友因為要揸車 所以叫左不含酒精既mocktail 「Flames Lemonade」「Fmanes Lagoon」外型幾有特色 一上枱既時間侍應會先係上面點火 飲落好清新 視覺同味覺享受都滿足左之後黎既係「Truffle Fries」 一上檯就聞到陣陣香噴噴既黑松露味 黑松露均勻咁舖滿係外脆內軟既薯條上面 好邪惡好惹味 忍唔忍食完一條又一條「Crab Meat Rigatoni」 好香蟹肉味 蟹肉十分鮮味 每一口Rigatoni都掛滿左醬汁 食落好creamy Rigatoni既口感亦好好 令人一試難忘「Slow Cooked Beef Cheek」Beef Cheek經過長時間烹煮 好入味 肉質亦非常鮮嫩 入口即溶 配上紅酒汁同薯蓉 perfect!俾個menu大家參考一下啦!

閒日8點半去到都冇乜吉檯淨 好彩有book定檯咋

Truffle  Fries

「Crab Meat Rigatoni」
Crab  Meat  Rigatoni

「Slow Cooked Beef Cheek」
Slowed  Cooked  Beef  Cheek

俾個menu大家參考一下啦!
Truffle  Fries
Crab  Meat  Rigatoni