灣仔這個舊區藏著不少橫街窄巷,今次就在船街發掘到一間特色小店Flagship。餐廳面積不大,枱與枱之間距離較近,坐得比較擠。餐牌主打中西fusion菜式,午餐時段亦有set lunch供應。咸蛋黃醬凱撒沙律 $158將中式咸蛋黃醬混合脆口的麵包粒及煙肉片,中西融合而沒有違和感,蔬菜新鮮爽脆,嫩口之餘水分亦充足。不過個人口味認為調味比較重手,吃多了就覺得有點重口味。除此之外,還點了兩碟main dish。日本保濕豬配蔓越莓醬 $168單看保濕豬的菜式名確實叫人摸不著頭腦,原來採用保濕技術,令豬鞍扒能夠保存更多水份,於煮食時更能保留肉汁。保濕豬以鹽水把肉汁保持,本身已帶有天然鹹味,肉質柔軟得來油脂感較輕。焗法式春雞 $168春雞大約有半隻份量,由於骨架比較大,所以不算太厚肉。烤焗火候控制得剛好,把油份迫出,變得肉汁豐富,肉質嫩滑。

餐廳面積不大,枱與枱之間距離較近,坐得比較擠。

咸蛋黃醬凱撒沙律 $158
咸蛋黃醬凱撒沙律

不過個人口味認為調味比較重手,吃多了就覺得有點重口味。
Ship’s Caesar Salad

除此之外,還點了兩碟main dish。

日本保濕豬配蔓越莓醬 $168

焗法式春雞 $168
春雞大約有半隻份量,由於骨架比較大,所以不算太厚肉。
焗法式春雞

烤焗火候控制得剛好,把油份迫出,變得肉汁豐富,肉質嫩滑。
2021-12-20
2021-12-22 60 浏览
到街盡頭的一個小角落,行上幾級樓梯,會發覺內裡都坐著不少人,裝修簡約,有一盞水晶燈在門口,感覺有點外國風~Apricot Salad~生菜沙律來的,內裡還有些果仁,腰果,提子乾及青蘋果片,配合蛋黃醬~生菜爽脆,幾新鮮~Carbonara Chinese style~跟平日吃的卡邦尼意粉有點點不一樣,煙肉都轉了臘肉片的,麵條煙韌~Provencal fish fillet~是炸魚來的,面層有一層類似麵包糠的包裹著,吃起來很脆身,配上酸酸的醬汁,開胃的~

2021-12-21 43 浏览
《Flagship》灣仔最近有朋友推薦這間位於灣仔船街既西餐廳,所以預約左星期一夜晚黎試下💕餐廳位置喺船街盡頭但唔難揾,由其夜晚一定比佢招牌吸引到目光👀由於落住雨,我地提早左少少去餐廳🥰臨近聖誕好多餐廳都有聖誕佈置,Flagship 門口都放左棵大聖誕樹,可惜落住雨我影唔到相🥲睇左一間Menu,原來都幾fusion,Menu上面仲有寫住“當9唔搭8原來好夾”😆好搞笑😋我地叫左一個沙律+二款主菜※店員服務超好,除左有推薦菜色外,仲細心講解菜色既特色同烹調方法※<紅菜頭乳酪沙律>$158根據店家介紹,紅菜菜頭先用自家方法去除左本身既青味,再用乳酪拌勻🥄上面再舖有芝士、南瓜籽、果仁碎🤤好好食呀~又健康🤫我自己一個食哂一碟😅<日本保濕豬配蔓越莓醬>$268保濕豬🐷好厚身但相當嫩滑,切開件豬,肉嫩到帶粉紅仲好多肉汁😙配蔓莓醬好開胃,但配芥末又好野味,高質💕<燒法式春鷄-半隻>$268店家介紹這個春鷄的做法,果然係心機之作😲佢地會先用慢煮方法去處理,再去燒🙊所以食落去鷄好滑,連鷄胸位置都係嫩嫩既,而個皮好香脆🥰※整體食物質素高,佢地每一位員工都好nice😅絕對係一個好好既用餐經驗🥰希望下次再試下唔
《Flagship》灣仔

😋我地叫左一個沙律+二款主菜

<紅菜頭乳酪沙律>$158

上面再舖有芝士、南瓜籽、果仁碎🤤
好好食呀~又健康🤫我自己一個食哂一碟😅

紅菜頭乳酪沙律
日本保濕豬配蔓莓醬
焗法式春鷄
2021-12-21 58 浏览
🍨 Flagship (灣仔) 🍨-Beet & Feta salad(💰158):大家都知道紅菜頭有一大浸好臭嘅草青味🤣反而佢呢個加左yoghurt同唔同嘅nuts之後🤤竟然一啲臭味都冇😂上面仲有加咗黑醋👍🏼感覺都好清新-Provencal Fillet (💰168):條魚都好大舊🤤上邊加咗一啲好似麵包糠咁嘅😍食落個皮會更加脆😋條魚肉質鮮嫩煎得啱啱好🥰-French Spring Chicken🐓(💰168)呢個用咗好多唔同嘅香料嚟醃製😋佢係慢煮完再焗💕所以令到啲肉一啲都唔乾👍🏼而且仲保存到好多肉汁🤣-(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$200———————————————▪店舖名稱: Flagship (灣仔)▪店舖地址:🔸 灣仔船街35號地舖-----------------------
🍨 Flagship (灣仔) 🍨

Beet & Feta salad(💰158):

Provencal Fillet (💰168):

French Spring Chicken🐓(💰168)

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$200
———————————————
▪店舖名稱: Flagship (灣仔)
▪店舖地址:
🔸 灣仔船街35號地舖
-----------------------
因為想去利東街影聖誕樹, 所以揀左間灣仔既隱世浪漫西餐♥️ 燈光比較暗 又有音樂, 好適合約會去☺️ 都有outdoor位可以坐Beet & Feta Salad ($158)好飽肚既沙律 🤣 仲有nutsFrench Spring Chicken ($168)Provencal Fillet ($168)兩個main都幾出色!盲曹魚用寶雲酥焗, 好特別, 大大增加層次感!慢煮雞好有驚喜 超滑😍🦁 餐廳|Flagship 地址|灣仔船街35號地舖

Beet & Feta Salad ($158)
好飽肚既沙律 🤣 仲有nuts

French Spring Chicken ($168)

Provencal Fillet ($168)

🦁 餐廳|Flagship
地址|灣仔船街35號地舖
2021-12-19 47 浏览
呢間店嘅菜式好多都好創意,就連簡單嘅卡邦尼意粉都與別不同,jengggg!💓Beetroot and Feta Salad [$138]紅菜頭沙律用左自家製嘅醬汁調製,令到佢嘅草青味冇曬,食落都清甜健康,十分適合素食者🥰Slow-cook 1/2 roasted chicken with herbs [$168]呢個燒春雞先用自家醬汁醃製,然後再用slow cook嘅方法烹調,令肉汁食落鮮嫩而且能有效鎖住肉汁🥰秘製卡邦尼意粉 [$148]呢個意粉特別之處就係用左中式金華火腿同臘肉去取代平時食嘅煙肉,呢個中西合璧嘅煮法幾新穎🤣

秘製卡邦尼意粉 [$148]

2021-12-19 38 浏览
A cosy restaurant with interesting fusion food, combining classic Chinese flavors with Eastern cuisines.𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 ($𝟯𝟲𝟴) – a chef’s special. Made with crab paste and crab meat, the sauce is rich and creamy with nice consistency.𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗶𝗻 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗦𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 ($𝟭𝟱𝟴)– a flavorful dish that will delight your taste buds. The broth is packed with garlic butter flavors and sweetness from the seasonal clams, while not overpowered by the mildly spicy and numbing taste of peppercorn. Paire
𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼
𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗶𝗻 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗦𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗶𝗻 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗦𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 ($𝟭𝟱𝟴)– a flavorful dish that will delight your taste buds. The broth is packed with garlic butter flavors and sweetness from the seasonal clams, while not overpowered by the mildly spicy and numbing taste of peppercorn. Paired with crusty bread to soak up all the delectable sauce.
2021-10-21
𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼
𝗖𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗶𝗻 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗦𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
2021-12-15 74 浏览
灣仔船街盡頭隱藏一間充滿歐陸風格嘅西餐廳,食物以西式fusion為主,前排約咗係附近返工嘅朋友食飯提早慶祝Christmas.紅菜頭費他乳酪沙律第一次食紅菜頭沙律,感覺好清新,紅菜頭有豐富嘅營養,不妨食多D。乳酪醬汁充滿驚喜,酸酸甜甜,個汁加埋芝士同紅菜頭好夾,完全冇紅菜頭嘅草青味,推介。法式燒春雞呢度菜式比我預期之中大碟,大概有半隻燒春雞。春雞皮薄而且好脆口,肉身鮮嫩多汁。值得一題係會上咗三色椒,感覺一啲都唔肥膩。普羅旺斯魚柳普羅旺斯魚柳係經典嘅法國菜式,好滿足因為魚柳好厚,食落啖啖肉,好可惜朋友要揸車,如果唔係配埋白酒或者香檳就口感一流。

紅菜頭費他乳酪沙律

法式燒春雞

普羅旺斯魚柳
2021-12-15 1233 浏览
📍Flagship📮灣仔船街35號地舖.灣仔出名多野食, 收工搭叮叮過去, 落車好容易就搵到地方Happy Hour/ 食晚飯行下行下去到船街果邊, 俾盡頭一間有室外室內既餐廳吸引👀了解過後發現呢間係一間中西合璧既餐廳, 裝修特別, 價錢合理, 決定即管試下.Ship’s Caesar Salad HKD158叫左my favourite Caesar Salad💗人地成日話如果食物用左餐廳既名去命名就一定係招牌菜沙律唔算勁大份, 但材料就勁足, 除左羅馬生菜同Parmeson cheese, 廚師將鹹蛋黃撈埋落原來既沙律醬入面, 再用烘乾左既金華火腿取代脆煙肉碎, 無expert過沙律都可以加入中式元素, 仲配搭得毫無違和感😋Japanese Moisture Pork HKD188以往食豬成日覺得豬扒既肉質比起牛扒無咁嫩, 所以好少會order🙃餐廳用慢煮既方法處理豬扒, 成功保留肉汁, 咬落嫩滑鬆軟, 唔食牛既朋友黎到可以考慮試下豬, 呢款係是日廚師推介, 唔係日日有得食咖Truffle Asparagus Pasta HKD158黑松露醬汁濃郁creamy, 完美地掛係意粉上面
📍Flagship
📮灣仔船街35號地舖

Ship’s Caesar Salad HKD158

Japanese Moisture Pork HKD188
Japanese Moisture Pork

黑松露醬汁濃郁creamy, 完美地掛係意粉上面, 加埋嫩脆既蘆筍同軟腍既菇菌, 完美配搭, 連vegetarian都可以食得, 呢款亦係是日廚師推介😙

Truffle Asparagus Pasta

餐廳當日幾full, 落完單都等左一陣子先有得食, 好彩食物質素唔錯, 彌補左漫長既等待
整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
#nonstopeatingdiary灣仔

2021-11-16
Japanese Moisture Pork
2021-12-11 21 浏览
呢間餐廳連最基本管理客人預約都做唔到,大家唔想食閉門羹既話千祈唔好揀尼度。12月7號星期二我係Openrice預約10號星期五7點3位,打算同朋友慶祝生日,但我無諗過會得到如此待遇。8號星期三我打去餐廳請佢地留一份Lemon Tart+寫上生日字句,職員話無問題會幫我預留,當日會再打電話比我確認。通話後亦見餐廳即刻update左openrice預約既備註。星期五下午餐廳打左2次電話,但我miss左,已經即刻打番比餐廳。職員同我確認今晚7點既預約,只留枱10分鐘。當晚我7點已到達,門口職員竟然同我講今晚有客人包左場安排唔到枱比我地!我真係非常驚訝!點解我三番四次同你地confirm你從來無講過你今晚無枱?有客人包場你唔提早通知其他客人?到我踏入你地門口先同我講你地職員搞錯左?一路只識講唔好意思。另一位女職員更離譜,問左2次“你地介唔介意9點過黎食?” Excuse me?你認真覺得你呢個係solution?我約左7點同朋友慶祝生日你同我講要我地等多2個鐘先有得食?你即使免費比我我亦唔會幫襯。其後有另一位職員出黎解釋話員工搞錯左,亦只係不斷講唔好意思,無任何solution。我真係未見過如
當晚我7點已到達,門口職員竟然同我講今晚有客人包左場安排唔到枱比我地!我真係非常驚訝!點解我三番四次同你地confirm你從來無講過你今晚無枱?有客人包場你唔提早通知其他客人?到我踏入你地門口先同我講你地職員搞錯左?一路只識講唔好意思。另一位女職員更離譜,問左2次“你地介唔介意9點過黎食?” Excuse me?你認真覺得你呢個係solution?我約左7點同朋友慶祝生日你同我講要我地等多2個鐘先有得食?你即使免費比我我亦唔會幫襯。其後有另一位職員出黎解釋話員工搞錯左,亦只係不斷講唔好意思,無任何solution。我真係未見過如此離譜既餐廳,包場咁大件事可以有員工唔知情,仲要繼續accept其他客人booking,完全冇通知客人,極度不尊重,你連做餐廳最基本既資格都冇。

2021-12-10
2021-12-10 67 浏览
喺灣仔其中一個街角盡頭,船街呢間Flagship餐廳可謂成為標誌,外觀好有海洋風🤩⛵ Beet & Feta Salad🥗 $158紅菜頭乳酪沙律,係令人開胃嘅前菜。沙律用咗好淋甜嘅紅菜頭,完全冇草青味,配上開心果碎、南瓜子做點綴,係令人驚喜嘅頭盤☺️ Typhoon Style Pork Collar🐽 $338避風塘風味並用上保雲酥焗法,面層有香脆麵包糠同蒜粒,食落惹味,豬肉亦夠晒juicy ,高水準😚🤤 Carbonara Chinese Style🍝 $238與傳統carbonara的材料唔同,呢款係以中式口味為主,用臘肉同金華火腿代替煙肉🥓食落有新鮮感,但略嫌油膩。Flagship灣仔船街35號地鋪 #Flagship #灣仔 #船街 #wanchai #Ship Street #灣仔船街 #hkfoodieclub #Beet #Salad #Pork #Carbonara

Beet & Feta Salad🥗 $158
紅菜頭乳酪沙律,係令人開胃嘅前菜。

Carbonara Chinese Style🍝 $238

Flagship
灣仔船街35號地鋪

2021-12-07
灣仔船街盡頭既扒房——Flagship,自成一角,燈光比較昏暗而且裝修特別、有心思,整體感覺屬於充滿左歐陸情調既西餐廳⚜️ 餐廳設有outdoor area,可以比客人帶上寵物,而indoor area相對比較細小,不過都算坐得舒服自在~ 食物方面,每一道菜式都係廚師加入左自己對料材既創意思維、味道配搭而成,例如主菜Pork collar肉質口感岩岩好,表面灑上香港特色既炸大蒜🧄同芥末醬,配搭得好胃開~ 另外,carbonara配料由煙肉轉左中式金華火腿同臘肉,味道同樣出色,粹肉香味中和左芝士本來容易膩既感覺~ 整體感覺更加中西合璧既fusion菜,值得一試🍴
2021-12-08 63 浏览
Went this place with few of my friends for a gathering, extremely disappointed to the services.1- no one greet you when you are coming in First arrived the restaurant, feels like no one cares about you, the staff is free, but she’s not coming out to greet you until you walk to her and ask where’s the seat 2- no service at allI’ve been asking for a new bottle of water for at least 3 times for different staffs, no one is willing to grab us any water until we have to walk over and get our water 3-

2- no service at all

3- food quality is unstable
We’ve ordered 4 chicken wings, all wings are different, first one they serve us drumstick x 6, 2nd one they serve us wings x 6 with a mayonnaise sauce, last 2 only gave us an overcook wings x5 just with ketchup

It’s a completely horrible experience and I’m so disappointed to the food and the services
2021-12-08 78 浏览
喺灣仔嘅巷尾入面有間西餐廳主打的fusion菜式,個裝修好似喺架船入面,播放住柔和嘅音樂,頭頂有幾片雲,好似揚帆出咗海咁, 好relax 🥗紅菜頭乳酪沙律,一碟神奇嘅菜式, 鮮甜清爽嘅紅菜頭,上面鋪滿唔同嘅nuts, 夾雜甜甜酸酸嘅 sauce, 仲有乳酪芝士粒係感覺好清新 🐷避風塘豬胺避風塘炒蟹就食得多,但係避風塘豬胺就從來都未試過,炸過嘅辣椒蒜蓉特別香口, 豬胺大過我拳頭,但係好香軟, 一啲都唔韌, 再加上芥末醬, 真係有多重口感, 一啲都唔覺得油膩 🍅蕃茄湯蕃茄湯酸酸甜甜,入面仲有金華火腿,好鮮味,上面仲鋪咗麵包粒,索曬湯嘅精華 🍝中式卡邦尼意粉話明fusion菜式, 點少得中西合璧,用金華火腿同埋臘肉 mix邦尼意粉, 鹹鹹香香 卡邦尼意粉好creamy好滑, 意粉掛曬汁 ,條條都好彈牙

🐷避風塘豬胺

🍅蕃茄湯

🍝中式卡邦尼意粉
2021-12-07
  • Carbonara Chinese style
2021-12-07 69 浏览
Flagship隱身係充滿異國風情餐廳嘅船街,唔仔細看好容易就錯過咗,我地都搵左一輪先發現原來有大大個搶眼霓虹燈牌係盡頭。餐廳裝修以藍白色作主調,加上柔和燈光環境好舒服又有情調,配合埋音樂令我諗起早兩年聖誕係芬蘭嘅Christmas dinner,好似去左旅行咁😆-🥗Beet & Feta salad $158健康野一向唔係我杯茶不過第一次嚟店員推薦starter可以試下呢個紅菜頭沙律,醬汁係自己調制辟咗平時紅菜頭常有嘅草青味,加上少許果仁、芝士提升口感、味道。果然酸酸地無草味又幾開胃,而且大大份絕無欺場。-🐥Slow-cook 1/2 roasted chicken with herbs $168主食就試左新菜式 - 燒雞🍗用左唔同香料醃製,慢煮完再焗可以保持到肉質嫩滑同時鎖住肉汁。香料味唔會過重亦唔會太淡味,配上少量薯菜味道同份量都恰到好處。-🍝Carbonara Chinese Style $238另一主食就選擇左呢個幾特別嘅中式版本卡邦尼。原來係指以金華火腿、臘肉取代煙肉,以蔥取代洋蔥。金華火腿做左脆脆版本,口感一流咸香感十足。臘肉就可以模擬到煙肉果種半肥半瘦口感。意粉同樣大大
🥗Beet & Feta salad $158
🍝Carbonara Chinese Style $238
另一主食就選擇左呢個幾特別嘅中式版本卡邦尼。原來係指以金華火腿、臘肉取代煙肉,以蔥取代洋蔥。金華火腿做左脆脆版本,口感一流咸香感十足。臘肉就可以模擬到煙肉果種半肥半瘦口感。意粉同樣大大份建議兩至三個人分享,一個人獨享會感覺太heavy~
總結:店員和善幾好傾,用餐氣氛愉快😚出品有水準且特別,幾適合情侶撐枱腳/三五知己聚餐。
ᴘ.s. 餐廳座位唔多,繁忙時間記得訂座!