2021-11-12
Ship's Caesar Salad 🥗 $158👍我平日中敬而遠之嘅菜式竟成了今晚最愛。坦白說坊間標配嘅凱撒沙律上滂湃Parmesan Cheese、偏鹹又乾硬的煙肉碎和隨意淋上嘅一堆沙律醬全不太對我嘅胃口。😂上台賣相與常規相若,所以聽到店員介紹說是”全走“、加點本地元素、換上鹹蛋黃同鹹魚乾作材料,也心想不過是掛著中西fusion’的綽頭而令定價再貴啲嘅花巧藉口。不帶期望嘅食落時,毫不誇張有驚為天人的感覺。調味不是想像中油膩又鹹到攞命,因沙沙的鹹蛋黃一早混合在醬汁中只剩細碎和沙沙的質地,周不時食到的鹹魚碎連著醬汁依附在爽脆生鮮嘅羅馬生菜上,味蕾刺激得來又過癮,作為前菜實在開胃得一流,高分!😄絕對令我念念不忘又對Caesar salad 刮目相看的signature dishes~❤️❤️Alasks Halibut 🐟$268👍不用刀輕輕一叉比目魚肉就已經急住分離為求你快快將它擺入口~淡淡酒香越發襯托出魚肉的軟滑與鮮甜,一旁的配菜無需過分調味單憑食材本身已經足夠清甜、🥬質地軟得來還帶點咬口,搭上特製嘅辣味噌醬一齊食真!天作之合。🤤🍝Truffle Asparagus Pasta 🍝$1
Alasks Halibut 🐟$268
絕不會出錯的黑松露醬汁濃郁又黏稠creamy~二人分食啱好!
📍 Flagship- 灣仔船街35號地舖