位於灣仔船街盡頭嘅Fusion 菜餐廳,少少難搵,但自成一角都幾有feel。上下兩層格局,似外國小酒館嘅感覺。💡咸蛋黃醬凱撒沙律 $158前菜開始已經感受到fusion嘅味道,以咸蛋黃同鹹魚做醬汁,再以炸金華火腿取代煙肉。中式嘅經典鹹香味搭住沙律菜食,夾得剛剛好,炸金華火腿好脆,好有口感。前排好興咸蛋黃,本身好怕又係個種咸蛋黃薯片味,但唔係味精味,都幾實在,呢個都幾好食~😋💡油封法國鴨脾 $298鴨脾肉質好嫩,啖啖肉咁咬好滿足。油封係指將鴨腿放入用鹽醃過鴨油到,低溫烹煮,係想鎖住啲肉汁。佢啲配菜青瓜同茄子唔係求其凍冰冰個隻,係好有心機煎過,仲要好甜,口感唔會太稔。💡大閘蟹糕燴飯 $368以大閘蟹嘅蟹膏蟹肉整成嘅ristto,本身就鍾意食蟹嘅我當然好enjoy。為咗調和膩感,仲加咗蔥同啲中式菜味,我懷疑係有芹菜,因為有一陣味都幾搶。係解咗膩,但我個人覺得隻味有啲突兀,因為本身好鍾意ristto,膩少少都ok㗎。Fusion菜最怕兩款菜mix得唔夠好,但呢間都算唔錯,feel到有心機調過味,而且店員都好好,會介紹吓菜式。

💡咸蛋黃醬凱撒沙律 $158

💡油封法國鴨脾 $298