2015-03-19
終來到汽車主題FIAT Caffe喇,早幾年前係銅鑼灣禮頓道開店時已經想去,但就係覺得太遠,所以遲遲都冇去試吓,直到貴租令銅鑼灣店結業,選址美麗華開旗艦店,地方更闊落(佔地五千呎),食物款色更多添。既然老友問我想去邊到食生日飯,諗諗吓想試食咁耐又係尖咀,一於唻呢間啦!呢晚我地Book左7點準時到達,門口已見到一部閃令令的FIAT,全店以紅黑色調,配以意大利三色國旗作點綴,店內售賣各款Fiat精品,頭盔、T-shirt、手錶、cap帽、模型車,意大利調味料,亦有電視播放賽車片段。我地坐係走廊位置,店員會送上水及2條麵包條,又時不時見到店員拎坐菜式行來行去,有時會用車送,但比較嘈喇;又見到有開放式廚房及水吧,其實我都幾鍾意睇到廚師炮製食物!我倆商量食什麼後,最後揀了以下食品:﹣① 莫加馬天尼 Mocha 500 Martini ($65)② 檸香馬天尼 Limoncello Martini ($65)③ 水牛芝士蕃茄香草沙律 Insalata Caprese ($88)(tomato, mozzarella, basil, black pepper, ectra virgon olive
我倆商量食什麼後,最後揀了以下食品:﹣
(tomato, mozzarella, basil, black pepper, ectra virgon olive oil)
④ 烤海鮮拼盤 Pesce Misto Alla Griglia ($288)
(Calamari, Prawn, scallop, fish fillet, salmon roe, mashed potato, garlic butter sauce)
⑤ 意大利煙肉芝士粟米脆片 Chips Di Mais ($88)
(mozzarella cheese, bacon, corn chips, onion, pickles, guacamole, sour cream)
Total = $594
10% Service Charge Total = $653
我地足足慢食左2個鐘,我地點左5款野,飲品同海鮮拼盤覺得最好,以呢個價錢來講就比較貴,或者下次點試平價少少的試吓質素吧!!
附送麵包條:少少咸兼好脆,正!!
① 莫加馬天尼 Mocha 500 Martini
② 檸香馬天尼 Limoncello Martini
③ 水牛芝士蕃茄香草沙律 Insalata Caprese
不過一上枱見到咁豐富又覺得價錢算係值噃,材料有墨魚,蝦,扇貝,虎蝦、三文魚魚子,煎魚柳下有薯蓉及沙律菜,配牛油蒜味汁;
大大隻虎蝦肉質一D都唔實,且彈牙有汁;墨魚比較味淡,但唔會煮得過熟,質感軟滑;煎扇貝表面香脆,裏面仍有少許生,質感好好;煎魚柳大大件,魚皮微脆,肉質好滑唔腥都幾肥美;薯蓉好滑,但味道較淡,還可以喇;碟底有少少沙律菜,好新鮮的,整體都極之唔錯吖!!
⑤ 意大利煙肉芝士粟米脆片 Chips Di Mais