2015-06-12 837 浏览
Fiat 嚟左TST 終於可以試喇。價錢不算便宜,但整體不錯,又可以同朋友傾下計。是一個不錯的選擇。餐廳有卡位有4方檯,可能早訂,被安排坐卡位。去到就見到一架好醒神的車。Ricotta Figs Salad ($118) - 無花果乾乳酪沙律。醋汁剛好,菜新鮮,有我喜愛的火箭菜。配以新鮮的無花果及乾乳酪,好青好味。我在某酒店食過類似,但呢間真係好食好多。Pepperoni Pizza ($148)- 腸又不是很辣,芝士好夠woo,入口仍有很好的芝士味。皮脆香口,而佢呢個皮用嘅粉好好味,不是一般麵粉。上面的椒又不會老。Mushroom Truffle with Trofie ($138) - 呢個手造粉味道濃郁,黑松露味不太濃,反而菇味重d, 而菇不會lam。朋友說手造粉似有汁的美味米。哈。。Pork Rack($188) - 黑毛豬好juicy, 咬下去有點肉汁,不鞋。味道剛好,不會咸,都好味呢。配菜不俗,不會老。不錯。Banana smoothie ($48) - 用某信用卡簽賬送的。好滑,好香蕉味,清甜。不錯。整體各人都好滿意,可以再去食。唯一不顧客至上的是收切餅費$100, 除非

整體各人都好滿意,可以再去食。唯一不顧客至上的是收切餅費$100, 除非每人消費滿$200。但佢又無蛋糕賣,有點難為了客人。
  • 黑松露野菌手搓粉
2015-05-28 1033 浏览
誤打誤撞入左黎食野,叫左一個carbonara同一個豬架。豬架即係類似羊架既果個部分,都唔錯,幾好食,唔會鞋口,有豬味。carbonara就比想像中好食得多,麵唔會太冧,好香芝士味,但唔會膩,分量一個人食剛剛好。不過,兩個人食2樣野就要差唔多300蚊,都唔算太抵食。
誤打誤撞入左黎食野,叫左一個carbonara同一個豬架。
不過,兩個人食2樣野就要差唔多300蚊,都唔算太抵食。
2015-05-16 1362 浏览
一直都覺得以車作主題的Fiat Caffee非常特別,只是一直沒有前來。剛巧經過又有點口喝,就到此店歇一歇。(左)菠蘿汁 ; (右) Cold Mountain我和友人也不餓,所以只是點了兩杯飲品便算。菠蘿汁菠蘿汁一飲就知不是鮮榨的,不夠凍還十分酸。Cold MountainCold Mountain是用上蘋果汁,青檸汁和石榴汁制作的。起初喝的時候總覺得這飲品沒有甚麼味,但當冰慢慢融化時候,便變得十分fruity和refreshing,討我喜歡。雖然點的兩杯飲品當中,只有一杯屬中上,但我仍心思思想下次來這裡吃一頓晚餐。
(左)菠蘿汁 ; (右) Cold Mountain
我和友人也不餓,所以只是點了兩杯飲品便算。

菠蘿汁
菠蘿汁一飲就知不是鮮榨的,不夠凍還十分酸。

Cold Mountain

2015-05-14
2015-05-12 1244 浏览
是晚黃色暴雨驚告,係美麗華商場購物後被困Lobby一望落去見到搶眼既Fiat Caffee 決定一試Wagyu Burger$168有別仿間同類產品,用較有口感的意大利麵包代替Burger Bun,令Dish加入傳統意大利風味Herbal Infusion Tea $忘了Strong! 不過我鐘意侍應Check Back時告之今天是他們第一天轉新Menu,而Wagyu Burger咁岩是新Dish之一,真有緣!總括:食物不錯,有一定特色服務親切
是晚黃色暴雨驚告,係美麗華商場購物後被困

Wagyu Burger$168

Herbal Infusion Tea $忘了
Strong! 不過我鐘意

總括:
食物不錯,有一定特色
服務親切

2015-05-11
  • Wagyu Burger
2015-05-07 1799 浏览
 電話訂了枱7.30pm,告知限時兩小時。一行四人其中一位未到,不想浪費掉進餐時間,故在門外守候一會兒,因服務員於電話中告知hold枱15min,最後7.40pm齊人了,可以進內,但服務員竟然說不論入座時間,都由7.30pm開始計算兩小時,但訂枱時並沒有明言呢,太過分了  而且被編配的桌椅有點擠迫~甫坐下立即看餐牌點餐,點了一個沙律、一個熱盆、一個pizza、兩個pasta~凱撒沙律平平無奇,煙肉碎過鹹 BLT pizza 餅底脆如餅乾,芝士份量足,蕃茄和生菜都是焗好pizza後才放上去的,又不是什麼特別種的蕃茄和生菜,價錢不值 意大利黑鱈魚配蕃茄蘭杜豆份量不多,每人只能分到一小块鱈魚試試,都是用些沙律菜和伴碟的蕃茄蘭杜豆堆砌起,讓它看來大份一點,整個食味也只是一般罷了~白酒大蜆扁意粉不夠鮮香,意粉尚算al dente,蜆肉好像有點生,與意粉是分開煮似的 最後是招牌的黑松露野菌手搓粉,手搓粉的確有應有的煙韌口感,有黑松露香,但略嫌膩口,多吃一兩啖已不想吃了...整頓飯餐吃得有點趕,才剛吃完,還有十多分鐘才到9.30pm,店員已即時遞上帳單,但眼看店外等候的人只有兩三個,時間未到就這樣

而且被編配的桌椅有點擠迫~

凱撒沙律平平無奇,煙肉碎過鹹
凱撒沙律
BLT pizza
意大利黑鱈魚配蕃茄蘭度豆
白酒大蜆扁意粉
黑松露野菌手搓粉
整頓飯餐吃得有點趕,才剛吃完,還有十多分鐘才到9.30pm,店員已即時遞上帳單,但眼看店外等候的人只有兩三個,時間未到就這樣催促,未免有點趕客的意思吧
 以後也不會再來了~
2015-04-24
美麗華吾叫成日會去的地方,但因為地庫有間三聯書店,有時都會行下書店。有天,見到一間新開的CAFE,門口竟然有一架大車,入面好多關於車的模 型。所以找了一個星期六下午去試試。星期六大約2點鐘的下午到,不用等位就可以入去。但因為我同女性朋友胃口不大,叫了2杯飲品,小食和一個甜品。首先送左2條面包條:味道偏咸,夠脆口。漢堡包:失望,包太脆,完全不似一個包。漢堡煮得太耐,好硬,肉味不太多。薯條凍左,蕃茄醬太酸。朋友食左1/4已經吾想再食。心太軟:好味,夠熱之餘流出黎的流心都有少少熱同多,朱古力味夠。雪糕不是求其,係有雲里拿籽係度。飲品:芒果同士多啤朵味濃,好杰身,香口,幸好不是大杯,飲完剛剛好。如果再黎應該只叫飲品同甜品會更好,價錢還可以。吾太嘈,傾計都舒服。

首先送左2條面包條:味道偏咸,夠脆口。

2015-05-02
2015-05-02 1102 浏览
以前對cwb既fiat都有一種鐘愛, 覺得佢quality好, 服務好, 只係太popular 所以難等位~ 知道佢搬左去tst, 都想去睇下新環境, 再嘗嘗美食~可能我地早到, 6:30左右 人唔多, 我地仲可以簡位坐~呢到既裝修比cwb既冇咁靚, causal左好多我地睇左一陣menu, 決定叫個2人餐:先黎一人一碗蕃茄湯, 呢個湯味道唔太balance,而且好"稀", 條脷只係有酸味, thickness 唔似濃湯咁厚所以口感唔太好, 少少感覺高級茶餐廳既羅未宋湯ps: 佢跟左2條好似百力滋咁既餅~ 好odd...因為味道一般又冇咩野伴住再上, 就係我地既entree, potato salad 同smoke salmon!連我個唔簡擇既朋友都覺得好難食,why? potato salad 既薯仔, 好d係生,,,你食得出生薯個種口感同口裡面個種酸味... =0=  bacon 粒粒太乾太硬真係唔知想點。個salmon 薄既, 但魚油味好重呢個pasta 係我要既... 冇味既pasta, 加上食到成口黑蚊蚊既墨魚麵~ 真係"特別"。連我呢個pasta lover都食左兩淡冇咩興

我地睇左一陣menu, 決定叫個2人餐:

個salmon 薄既, 但魚油味好重
呢個pasta 係我要既... 冇味既pasta, 加上食到成口黑蚊蚊既墨魚麵~ 真係"特別"。連我呢個pasta lover都食左兩淡冇咩興趣再食落去...
"ta-da" steak!!!! medium 煮到近well-done, d chips 係"林"既~~ 一間正常餐廳, 呢個disk 通常都貴貴地, 咁貴但得呢個quality, 不如我去花園餐廳??

sorry 今次黎呢架新入伙既fiat cafe, 佢比我既印象係跌入谷底..... 希望大廚回復水準, 咁既quality 同價錢, 我唔需要比你賺~
2015-04-30 923 浏览
Fiat Caffe這天約了好友到尖沙咀吃午餐,來到美麗華,就吃Fiat Caffe吧,看看餐牌,lunch set menu的選擇亦很吸引!今次叫了忌廉鮮蝦闊條麵set lunch。首先,忌廉蘑菇濃湯先上枱!:)Wild Mushroom soup這個忌廉蘑菇濃湯味道十分濃郁,內裏有粒粒的蘑菇碎,既creamy又好飲,這間餐廳出品的蘑菇濃湯永遠都不會令人失望!Garlic Cream Shrimp Fettuccine $112一上枱,我覺得好大好大碟呀!忌廉汁味道略嫌淡了些少,不過闊條麵做到Al dente,鮮蝦夠大隻夠爽口!如果個sauce可以濃一點,那就perfect了!這間餐廳我之前已食過數次,每次我和友人都吃得非常滿足,最愛店方的意粉醬汁夠濃厚惹味,但今次的忌廉汁則比以前淡了很多,有少許失望...

Fiat Caffe
Wild Mushroom soup

2015-04-30
  • 蘑菇湯
2015-04-20 1310 浏览
當Fiat Caffé還在銅鑼灣營業時也曾幫襯過幾次 , 我記得售百多元的3-courses lunch在那時候的銅鑼灣已算是很抵吃。今次因為某些原因與丈夫走到來Miramall , 逛逛下發現Fiat Caffé原來已搬來Miramall。與昔日銅鑼灣店一樣擺放了Fiat汽車 , 今次是一輛黃色的Fiat 500可愛小汽車。Caffé的顏色主調與昔日恰恰相反, 昔日以白色為主, 感覺陽光較適合女生;反觀現在連侍應生也穿上汽修連身工作服, 感覺環境更適合男生了。在等待丈夫點餐時, 我溜了到Caffé的一旁看看 ...他為我點了 紅酒燴梨配雲呢嗱雪糕 , 一冷一熱的配搭, 吃完後令我超滿足紅酒味道已完全地滲在梨肉內, 它的果肉質地沒有過腍也沒有軟爛, 帶清甜的口味;相反看似半溶的雲呢嗱雪糕是很冰口, 不過它確實是很濃郁滑溜, 雲呢嗱味道很真實。甜品後我選擇了一杯 Mocha 500,咖啡選用illy, 八卦地向侍應生問了句:「Mocha 500的500是解作甚麼?」他答說是「Fiat 500」, mocha依然是mocha, 不過他們用的是頂級朱古力粉調製而非朱古力漿, 因此mocha做

在等待丈夫點餐時, 我溜了到Caffé的一旁看看 ...
他為我點了 紅酒燴梨配雲呢嗱雪糕 ,
一冷一熱的配搭, 吃完後令我超滿足

甜品後我選擇了一杯 Mocha 500,
他答說是「Fiat 500」, mocha依然是mocha, 不過他們用的是頂級朱古力粉調製而非朱古力漿, 因此mocha做到酸苦平衡並帶有朱古力及烘烤香氣。
题外话/补充资料: 人生流流長 , 吊頸都要抖下氣 ~
  • 紅酒燴梨配雲呢嗱雪糕
  • Mocha 500
2015-04-17 1071 浏览
跑車迷Ben少難得相約下午茶,當然無任歡迎,因為不是任何人可以坐上他的寶馬呢(我應該是唯一一位男性有這個福利)跑車迷果然吃飯也離不開跑車,特意來到fiat caffe下午茶,他的熱情真是令人敬佩甫入門已是一輛輛名車列陣,令人眼前一亮,Ben少如數家珍般介紹著聽完ben少的詳細解釋後,下午茶终於正式開始…… 凍肉拼盤,salami的味道正宗,咸味適中,配上爽脆的火箭菜是不錯的選擇。 火箭茶芝士蕃茄沙律,fiat caffe的火箭菜真的非常香口,配上香濃芝士加新鮮蕃茄,作為意式沙律可以與一眾尖咀名店一較高下了 Mojito,最喜愛的cocktail之一,可惜這裡的偏淡,coffee才是他們擅長的吧短敘2小時後,ben少又有下埸了,看著他的寶馬飛快地絕塵而去,相信又是約了佳人了吧

聽完ben少的詳細解釋後,下午茶终於正式開始……

2015-04-15 1056 浏览
Objective: 靜靜地食個lunch尖咀平日並不煩忙, 美麗華商場比其他mall更靜。Fiat响銅鑼灣時已經想來試, 因為鍾意架車仔好得意, 不過一直未有機會。今日偶然路過, 餐廳都好多客人, 應該ok, 決定入去食個quick lunch.Set lunch 有5個選擇, 本來係想試耳朵粉, 不過佢話改咗長通粉, 都好啦! 先上兩條面包條, 好脆! 沙律d菜好新鮮, 冇好thick嘅沙律醬, 只用咗小小citrus味嘅醬汁, 非常清新! 忌廉汁菠菜鮮魷魚長通粉亦做得十分出色, 熱騰騰的, 通粉煙韌唔會淋patpat, 很可口!Result: Enjoyable!
Objective: 靜靜地食個lunch

Result: Enjoyable!
Bread stick
Green salad of the day
菠菜忌廉汁鮮魷魚長通粉
Bread stick
Green salad of the day
菠菜忌廉汁鮮魷魚長通粉
2015-04-15 1252 浏览
想起來已有一段相當長的時間沒到過這一間由快意車廠經營的餐室。記得上趟去之時店子仍是在銅鑼灣的,事隔良久,舖子已搬至於我而言更為就腳的尖沙咀。一向愛玩車車的小友竟是一次也沒來過這裡看來是有點出奇的,特別是店內的那個showroom,他若能在此走一圈的話定必甚興奮....果然不出所料,他一去到後看到各類車的實體及模型時便興奮地四圍走及轉,差不多要罵才肯讓他停下來....對我來說還是食較為吸引。先端來的傳統包點grissini是脆口非常但調味略帶偏鹹,不算是頂級貨色...BBQ chicken salad是小友點名要吃的一道。蕃茄及雞肉皆切成四方粒粒,從視覺上是頗為工整得體。配菜計有蠻多汁的蕃茄,再加以碎生菜絲、粟米粒及青檸,入囗滿是清爽之感。伴上甜甜酸酸的沙律醬汁,於炎夏底下吃是相當合適的....只可惜的是現在仍只身處初春,此時吃倒是未太恰當;雞肉的調味只帶點點鹹但卻欠了燒烤帶來的香氣,不過這偏"清淡"的口味倒是與整道菜本應清爽的風格蠻匹配的....太太要求點的Chips Di Mais (意大利煙肉芝士粟米脆片)和前述的沙律有點不一樣的是這碟粟米片的賣相算是較雜亂無章亂作一團的。粟米片本

太太要求點的Chips Di Mais (意大利煙肉芝士粟米脆片)和前述的沙律有點不一樣的是這碟粟米片的賣相算是較雜亂無章亂作一團的。粟米片本身是脆卜卜的但舖於其上的牛油果醬及酸忌廉倒是未太勻循,有一些是醬多至滿瀉的但卻有更多時候則只是淨食粟米片而已;而且這碟東西雖號稱有煙肉存在但卻差不多是要用放大鏡才能找出來....
至於小弟叫的Spaghetti Carbonara呢.....醬汁內的芝味足質地也夠杰身但卻出奇地不覺太膩;意粉咬口是頗合個人心意的,是不太硬亦不太軟淰;煙肉不是碎濕濕的切成小片嚐得出其中的鹹香.....整體而言是在水準以上的....
我們三人同皆喜愛的意式薄餅,料想不到竟是全晚最令人失望的一道 ---- 餅底雖夠脆但略嫌不太夠熱欠缺焦香,另外它亦只是舖上薄薄的一層芝士而沒了平常常見常有的tomato paste,感覺是有點太味寡;至於toppings則只有切成大片啞色的蕃茄以及撈了奇妙醬的生菜絲。所謂應有的煙肉亦是碎茸得可以實在少得可憐....食得我們一家三囗大皺眉頭....
於小友來講,車車的吸引力絕對比食物吸引;而對我和太太呢,就似乎沒有太大感受了....

2015-04-15 795 浏览
不如坐低飲啖茶 .... 不過唔係食個包, 而係食件cake~某日下午, 心情不太好, 在公司發脾氣 .... 於是太座便提議早些收工, 一起逛逛街 relax 一下, 反正我已是半退休模式, 又何需迫得自己太緊~我們到了美麗華商場的一間皮具店購物, 接下來發現原來有間 Fiat Caffé .... 才剛吃過午飯又不肚餓, 不過 都是行了入去, whatever~門面超吸引, 沒法抗拒~下午時段, 還算清幽 .... 集商店與餐飲於一身, 真過癮~最招積都是這一輛極有個性的黃色車! 內部裝修也有型有格, 氣氛很好太座知我心情差, 所以點了一壺 Mint tea 給我~因為薄荷茶可以幫助消化, 對鎮靜緊張情緒, 解鬱悶也有功效, 果然三步不離本行 (我們是賣香料的) Tiramisu芝士味香純, 糕身柔順軟滑, 咖啡味、䒦士味、酒味都算 balance, 算是不俗~兩公婆一起飲下茶食件cake, 再行海旁 .... 這樣, 又過一日了~

門面超吸引, 沒法抗拒~
下午時段, 還算清幽 ....
集商店與餐飲於一身, 真過癮~
最招積都是這一輛極有個性的黃色車!
內部裝修也有型有格, 氣氛很好
Mint tea
太座知我心情差, 所以點了一壺 Mint tea 給我~

Mint tea
2015-03-31 1025 浏览
本來想食招牌手搓粉點知sold out...無緊要我地叫鵝肝意大利飯個飯同鵝肝都好食,不過份量多少少就更good 😆仲食左辣肉腸pizza就一般啦最後食埋甜品⋯心太軟 with 生日蠟燭😂個仕應小姐好好笑容👩👍
本來想食招牌手搓粉
點知sold out...無緊要我地叫鵝肝意大利飯
個飯同鵝肝都好食,不過份量多少少就更good 😆
仲食左辣肉腸pizza就一般啦
心太軟

最後食埋甜品⋯心太軟 with 生日蠟燭😂
個仕應小姐好好笑容👩👍
2015-03-29 1715 浏览
After having some grilled food, I was pretty thirsty so came here for drinks.I missed the fig drink so I ordered that and had the caramel tea because it was different.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Caramel tea by Dammann freres:It did not taste sweet but had a really sweet caramel smell that is just like the Highland toffee tea at Shortbread Teas .★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Honey figs margarita:It was ruby red garnished with a sprig of mint on top.The drink was really refreshing and not syrupy followed by the lovel
Honey figs margarita:
The drink was really refreshing and not syrupy followed by the lovely fizzyness of the carbonated water and bits of sweet blended fig.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
My thirst was satisfied!!
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
The bill: $99
Service: OK
Service charge: 10%
Yummy factor: good
Sweetness levels: just right
Napkins provided: yes
Toilets: no but toilet avail in the mall
Noise levels: Noisy
Glass of water provided: Yes