?
2007-01-17 10 浏览
Recently I have seen quite a lot of Main Land tours used this place for lunch.Then I started to realize, the deep fried items were less then before, and the sushi was kind of strange... the portion of rice within the sushi was v. big, but besides rice, the portion of other stuffs within the sushi was v. small.I hope that were not trying to cut cost in a hotel like this.... sacrificing the quality of food would only influence the reputation of not just the buffet, but the reputation of the hotel

I hope that were not trying to cut cost in a hotel like this.... sacrificing the quality of food would only influence the reputation of not just the buffet, but the reputation of the hotel as well, obviously.
2006-12-27 6 浏览
同朋友4個人見Essence既Buffet咁平, 所以12月25號老遠走入去食聖誕大餐......o野食方面都唔算過份多選擇, 不過以HKD248/person + 10% o黎講都叫唔錯, 因為佢既海鮮好新鮮(特別係蠔), 而且不斷供應, 所以長食長有。熱葷方面反而好少選擇, 不過甜品就反而好多選擇, 亦都好好味。至於服務方面, 就OK既, 除o左係門口做reception既RANIE小姐, 黑口黑面, 人地問多兩句都好似得罪o左佢咁, 打電話去book位既時候, 又無禮貌仲要好似欠o左佢咁, 問佢幾時可以confirm收到錢, 可以好無禮貌咁答:唔知!!!我都係唔知先問既o者......佢咁既態度, 一定唔會有人想再幫襯佢地o羅!!!!!!!!!!

2006-12-27 9 浏览
5/12(二) 7pm從雜誌報章,甚至友人口中知悉此家口碑載道的平價自助餐,但友人們的口徑不太一致,畢竟口味各有迴異,不到黃河心不死!得悉此餐廳的自助餐於2007年1月1日起將晚市自助餐的價格由$148調高至$168,因此無論如何,左度右度也得擠出點餘閒來試試!是晚放工後便由灣仔乘地鐵至東涌站,由地鐵站步行至酒店也得花上15-20分鐘,到達餐廳正正7時正;聽聞此餐廳由名師設計,店內裝潢摩登,天花掛有大紅燈籠,配以褐色仿皮梳化座及白色仿皮座椅,木色牆身及地板,雖沒高貴氣派,但不失輕鬆氣氛.敗筆的店內環境比一般酒店自助餐的稍為擠迫,是晚亦是"full house",情況更甚!食物方面談不上多款色,冷盤是例牌的生蠔,凍蝦,青口,龍蝦仔及大路魚生,新鮮度甚低!連我這百毒不侵的神農氏吃下2隻珍寶巨蠔後,連瀉數次,男友亦不遑多讓,已於進餐期間即時進行腸道清理.沙律則有6-8款,羅文生菜,火箭菜,紫椰菜,意粉沙律,薯仔沙律及什瓜沙律等.至於中式熱食有車仔麵,燒味,川式炒牛肉,甜酸魚.西式則有烤雜扒,羊架,燒牛肉,即製意粉,什肉批.東南亞的有咖喱羊,薄餅,黃薑飯,沙爹,日式燒雞扒.食物水準不甚了了,沒
5/12(二) 7pm

食物方面談不上多款色,冷盤是例牌的生蠔,凍蝦,青口,龍蝦仔及大路魚生,新鮮度甚低!連我這百毒不侵的神農氏吃下2隻珍寶巨蠔後,連瀉數次,男友亦不遑多讓,已於進餐期間即時進行腸道清理.沙律則有6-8款,羅文生菜,火箭菜,紫椰菜,意粉沙律,薯仔沙律及什瓜沙律等.至於中式熱食有車仔麵,燒味,川式炒牛肉,甜酸魚.西式則有烤雜扒,羊架,燒牛肉,即製意粉,什肉批.東南亞的有咖喱羊,薄餅,黃薑飯,沙爹,日式燒雞扒.食物水準不甚了了,沒大驚喜,屬中下質素.

甜品是一眾食物中味道最為討好;數款迷你甜品:士多啤梨及雲石芝士餅,果撻,蛋撻,紅莓果凍,芒果布甸,柚子果凍,泡夫等,水準一般.反而其餘的甜品如德國芝士餅,木糠布甸,麵包布甸,窩夫,tiramisu等,食味更為出色!

服務方面服務員效率不算高,refill及加水收碟速度仍有進行空間,而他們的鮮紅帽加長袖上衣,襯以黑色長褲的制服實在令人聯想到自己置身美x快餐內.

個人而言$148位也非物有所值!
2006-12-14 13 浏览
睇雜誌話全港最平,抱住一試的心態,不過幾失望.準時6:30開始. 食壽司及刺身. 壽司d飯好硬,唔得,刺身款少,只有三文魚,蝦同一種唔知什麼魚,結果食了好少.熱盤有清蒸斑, 唔新鮮,其餘的多時蔬,雜菜,肉類唔多.薄餅好得,有時係火腿餡,有時係香蕉餡,食得比較多. 即煮意粉好難食, 墨汁麵煮得太生喇! 我唔好甜品, 結果食兩轉已覺無野岩食, 唯有沖多幾杯熱檸茶, 都幾失望!
睇雜誌話全港最平,抱住一試的心態,不過幾失望.

準時6:30開始. 食壽司刺身. 壽司d飯好硬,唔得,刺身款少,只有三文魚,蝦同一種唔知什麼魚,結果食了好少.熱盤有清蒸斑, 唔新鮮,其餘的多時蔬,雜菜,肉類唔多.薄餅好得,有時係火腿餡,有時係香蕉餡,食得比較多. 即煮意粉好難食, 墨汁麵煮得太生喇! 我唔好甜品, 結果食兩轉已覺無野岩食, 唯有沖多幾杯熱檸茶, 都幾失望!
2006-12-14 8 浏览
星期三突然所有工作都取消,有一天假期,十點幾起身,原來婆婆、媽咪和阿姨要去廸士尼,見我放假叫我一齊去。嘩,很難得的三代組合呀﹗雖然落雨,但總算玩得開心﹗之後我建議去noveltel食自助餐,一來樂園內的餐廳實在又貴又唔好味、二來難得到大嶼山,專程來吃buffet就不會了、順道也是不錯的﹗下午三點book位,幸好有位﹗(因為之前見大家都要早一個多月就訂位了﹗)看罷廸士尼煙火,肚餓得很,從廸士尼到酒店只是半小時,很方便﹗入位前看清楚收費,16/12開始加價,但都只是略加$20到$168,24--26/12除外啦。相對其他酒店仍是吸引的。想不到星期三晚上也如此熱鬧,有情侶、有一家人也有十多二十人的聚會。食物相當有水準,生蠔好大隻﹗煙三文魚一向是我的最愛,加上不同的salad新鮮又美味,熱食選擇也很多,燒羊架、香煎鴨胸,都是我的選擇。東南亞菜色也不錯,各式pasta也很有特色。甜品我推介tiramisu 和芝麻雪糕。食物太多,未能逐一嚐試﹗連平時好細食o既婆婆都好好胃口,識飯識食o既阿姨就樣樣都試,媽咪都話好味﹗環境是舒服的,casual熱鬧,食物補充算快,有時人客太多(或食得太快),wait

環境是舒服的,casual熱鬧,食物補充算快,有時人客太多(或食得太快),waiters來不及收碟,服務都算ok﹗
難得這個三代組合,我來請客﹗
2006-12-12 6 浏览
預早個半月book,滿心歡喜去食, 但幾失望......同男友去食, 我攻生蠔,他攻三文魚. 生蠔好大隻,好開心,攞了幾隻,點知極腥,點多多檸檬汁都唔得,好難食,結果浪費了幾隻. 男友拿三文魚,不新鮮,食了幾塊,轉食其他野,吾夠一個鐘就肚痛,只好提早埋單走.我也不好過,深宵瀉了兩次,辛苦極,吾飽又吾舒服,壞了興致.
預早個半月book,滿心歡喜去食, 但幾失望......
2006-12-11 6 浏览
兩個月前卜定位,終於等到去食,都幾多嘢食,印度薄餅、刺身、燒羊肉、即煮意粉等等,最鍾意食煙三文魚& 吉列豬扒,沙律都唔錯,好多款。甜品都算多款,tiramisu & 咖啡芝士餅好好味,燕窩蛋撻、德國芝士餅、朱古力芝士餅、麵包布甸、窩夫+雪糕...樣樣都好味嘛,仲有咖啡、奶茶& 檸檬茶,以咁0既價錢,絕對係超抵囉,服務又幾好,收碟快,有禮貌,有機會會再去多次。下次可以試吓八點半後walk in,見到有啲人都好快食完走咗,然後有人入坐,咁就唔洗等兩個月咁耐囉...

2006-12-11 10 浏览
吃了胃部不合適, 吐了多次! 據酒店洗手間當值員透露, 當晚也有其他食客嘔吐. 希望餐廳能改善食物質素和衛生環境.
2006-12-11 13 浏览
一家三口上個月响度食Buffet,好多選擇味道O.K.有黑白朱古力噴泉,但其他甜品一般,衰在太遠,招呼唔錯不過人手太少
2006-12-11 10 浏览
兩個月前訂位..終於等到有得食..一行八人..環境:可能係新酒店啦..感覺好新淨好闊落..又大又靚!食物:生蠔不停供應..拿完之後立即有人refill..好大隻..有d真係大到一啖食唔哂..無誇張..女仔真係一啖食唔哂架..其他食物都應有盡有..藍貝..龍蝦仔..燒牛肉..羊架..三文魚..沙律..全部都好好味...激推咖哩雞..超級好味..反而甜品一般..未算特別精彩!!服務:waiter好醒目..不停加水同收碟..good總括:148蚊係一間又大又新又靚既酒店..可以不停食生蠔同海鮮..食物質素全部中上..間中有幾款超好味..如果你搵到第二度好過佢..請通知!
兩個月前訂位..終於等到有得食..一行八人..

環境:可能係新酒店啦..感覺好新淨好闊落..又大又靚!

服務:waiter好醒目..不停加水同收碟..good

2006-12-10 8 浏览
早兩個幾月前已經訂定位,終於等到喇一坐低就見到我最愛既煙三文魚同沙律(我個位對到正)沙律無話好唔好味,因為都係沙律汁味啫跟住就食生蠔,無錯! 頭輪生蠔係比較大隻之後再攞已經變番細size,又無咁好味(蠔種唔同)又試咗燒牛肉同燒羊胺,牛肉唔錯,但係羊胺太肥大大舊肥膏連住! 個燒汁如果濃味啲會更加好其他熱盤真係無乜特別,係個印度烤餅的確唔錯剌身亦份量好足好大件而甜品就自成一角,品種都好多可惜無new york cheese cake,只係有軟芝士蛋糕餐飲全部都係自助,但係無凍飲只係百零蚊既價錢,喺出面市區既酒店只可以食個lunch 咋! so far so good la ~
早兩個幾月前已經訂定位,終於等到喇
一坐低就見到我最愛既煙三文魚同沙律(我個位對到正)
沙律無話好唔好味,因為都係沙律汁味啫
跟住就食生蠔,無錯! 頭輪生蠔係比較大隻
之後再攞已經變番細size,又無咁好味(蠔種唔同)

又試咗燒牛肉同燒羊胺,牛肉唔錯,但係羊胺太肥
大大舊肥膏連住! 個燒汁如果濃味啲會更加好
其他熱盤真係無乜特別,係個印度烤餅的確唔錯
剌身亦份量好足好大件

甜品就自成一角,品種都好多
餐飲全部都係自助,但係無凍飲

2006-11-29 9 浏览
睇見D食評咁好,我就早一個月去BOOK位,滿有期望的心情入去食好野,點知出黎既反應係咁!!老實講,野 - 就真係唔多款式囉 ! 唔多都唔緊要,最緊要味道,但佢連呢樣野都失分。甜品款式唔多,沙律更加冇。得個D雜菜沙律,你食埋我份啦!另外個D廚師意粉好難食 >.<!麵包又唔熱又硬,來來去去都係個幾款。個朱古力噴泉... ... 好淡!(溝水的)但唯一可安慰是,入到去一定要試下印度薄餅!!不錯的香蕉薄餅,還有真材實料的咖喱!
個朱古力噴泉... ... 好淡!(溝水的)
2006-11-25 4 浏览
11月16日嚟食dinner buffet, 有面包,沙津,海鮮---有生蠔,青口,小龍蝦等, 生蠔好大隻,不過我冇食,媽咪食左,佢話好腥,返到屋企仲肚痛tim, 魚生冇食,因我唔食生嘢,熱盤除了燒骨外,其他都好啖,冇乜味道,甜品都有好多款,不過冇我最鍾意嘅cheese cake,有d失望,成晚最好食係木糠布甸.服務方面唔夠人手,埋單等左好耐, 可能我睇食評期望過高,有d失望,下次未必再嚟.
2006-11-23 38 浏览
聽人話呢間o的自助餐唔錯,就同朋友o黎試o下~~環境﹕O.K o既,都算坐得舒服,不過種感覺有o的似food court(當然高級少少)。服務﹕好一般,可能人手不足,有時要叫兩三次先有人理,同埋o的侍應無咩笑容。食物﹕自助餐應該有o既佢都有齊。頭幾輪o既生蠔幾大隻,但之後o個o的愈o黎愈唔得,所以想食生蠔o既記住早o的到。其他食物不過不失,無太大驚喜(好彩都無驚嚇),不過佢個即煮意粉好巨型,分分鐘食一碟都飽o左六成,建議大家兩三個人share。***全晚o既主角係甜品,因為有好多款,而且大部分都非常好味,值得一讚﹗﹗﹗佢個白朱古力噴泉令我好開心~~整體o黎講幾好,物有所值﹗美中不足o既係地點唔就腳,好彩我係學生搭地鐵、機鐵有半價,用成人飛o既話,筆車費都唔少o野~~ 不過如果佢唔係o係東涌,可能就無咁平lu﹗<提提大家﹕想食o既話最好提前個半月以上book位,否則可能full哂。>
聽人話呢間o的自助餐唔錯,就同朋友o黎試o下~~

環境﹕

服務﹕

食物﹕
自助餐應該有o既佢都有齊。

2006-11-21 15 浏览
我都去食過一次~~真係唔錯架~~如果再有多d甜品就仲好~~不過十二月十五日開始會加價喇~~加到$168一位&加一但係都仲算抵食o既~~~
我都去食過一次~~真係唔錯架~~
如果再有多d甜品就仲好~~

不過十二月十五日開始會加價喇~~加到$168一位&加一
但係都仲算抵食o既~~~