(非会员)
2007-10-24 9 浏览
在過去一年,聽到不少人讚好的聲音,於是按照大家的指示,在一個月前book枱(只是book「22-10-07」,星期一而矣)。沒料到堂堂一間酒店餐廳,會沒人接聽電話,當時已令我對這間餐廳扣了點點分數。撥電兩日才有職員接聽,但聽筒傳來的聲音已是嘈吵不堪,正思索為何會嘈得咁緊要,難道職員要在outdoor接聽電話...即使到了用膳前一日,餐廳職員打電話來confirm時間時,環境聲依舊吵耳。說實在,聽罷眾人的讚美聲,沒期望倒是假的,但只需200元的自助晚餐,我也不敢給予過多期望。結果,食物選擇的確頗少,而且不會轉款。湯只有兩款,其中一款是素翅,可惜淡而無味...沙律款式只有三數款...冷盤有煙三文魚、中華沙律、螺肉、頗難咬及消化的帶子群邊...海鮮僅得四款:迷你生蠔、小龍蝦、小青口及白灼蝦,全都是迷你版,且沒有鮮味(念及它只是200元的自助餐,我應該勉強接受嗎)...熱葷種類亦少得可憐,只有印度咖喱、印度薄餅、雞扒、菜心、燒味、餃子、即煮意粉、帶羊味的牛仔肉、羊扒、荷蘭豆,差不多了...(我僅對印度咖喱及薄餅略為滿意,的確我亦只是吃了這兩款熱盤)甜品,餐廳不會refill,多麼的討厭...款

結果,食物選擇的確頗少,而且不會轉款。

湯只有兩款,其中一款是素翅,可惜淡而無味...
沙律款式只有三數款...
甜品,餐廳不會refill,多麼的討厭...款式比外面的自助餐少,但總算是整間餐廳最多選擇的一個環節了。
有迷你燕窩蛋撻、芝士蛋糕、芒果布甸、椰子布甸、窩芙、雪糕、紅豆糕、朱古力噴泉。全晚最欣賞的只是椰子味雪糕、窩芙!
熱飲有檸檬茶、咖啡、奶茶

要投訴的是朱古力噴泉壞了,我站着詢問,那男職員卻粒聲唔出,只按掣多次,但見噴泉沒反應,他又不解釋半句,或勸我放棄,於是我真的呆站了超過兩分鐘,他才叫我在停了機的朱古力噴泉中沾點朱古力吃...
重點不是壞機,而是職員不理會顧客...

看來不會有下次的了!
2007-10-15 4 浏览
新鮮熱辣尋日食完呢間全年假期常爆滿酒店既中午自助餐! 早前已經試過隔離olea地中海餐廳既brunch buffet覺得不錯! 所以今日一於來試一試別人口中常話又抵又好味又好嘢 食既buffet! 感覺的確符合buffet既要求! 有齊冷,熱葷, 麵飽中西式餐湯,海鮮, 燒牛肉,羊鞍,即煮中式麵, 甜品, 即做pancake和waffle, 還有即炒意粉!以$1xx既價錢真的十分之吸引,而且食物賣相唔似一般百零蚊貨仔! 不過食落便知一,二,講真以這一個價的確唔會抱太大期望! 冷盤海鮮>>冷盤款式很多,當中牛展不錯,入味又淋而且加上黑白芝麻一起食特別香口! 海鮮(生蠔,龍蝦仔,熟青口)今日生鮮度比較遜色,所以只食咗三隻蠔便算!熱葷>>賣相吸引,但肉類較多! 咖哩很香微辣,加埋炒飯一流! 喜愛秋刀魚的話就正,燒得好靚!好味! 炒麵炒得不錯但淡而無味! 當中最正係即做意粉,食到尾仲熱辣辣! 正!甜品>>賣相不太吸引, 所以吃咗較好樣既木槺布甸個TIRAMISU, 但只係全部CREAM, TIRAMISU無芝士味! 於是等個即造香噴

不過食落便知一,二,講真以這一個價的確唔會抱太大期望!

甜品>>賣相不太吸引, 所以吃咗較好樣既木槺布甸個TIRAMISU, 但只係全部CREAM, TIRAMISU無芝士味! 於是等個即造香噴噴WAFFLE,加埋個HOMEMADE芝麻雪糕球,但一食,個WAFFLE成團粉,好乾呢! 又實PUMP PUMP咁! 算啦,試吓個雪糕先! 的確很香芝麻味,但那一股芝麻味像剛從鑊炒香出來加落雪糕咁! 所以都係NO GOOD呢!

餐茶>任飲,而且有蒸餾咖啡,雖然味淡但很香,所以二個儍佬(我老公和個FD)欴咗成五柸! 我地女仔當然都係飲O茶,除此之外有陸羽茶包以供大家消消滯! 很體貼!

服務尚可! 地方乾淨!
2007-10-08 9 浏览
尋晚同左屋企人黎食...之前睇晒openrice d人係呢度ge食評...見反應都幾好~本身都好期待黎食ga,,但really去完之後有d失望><咁首先~生野我都冇掂..生蠔,魚生個d好唔好我唔知la!(但我見到有好多人拎,,但魚生種類得兩種ga jar..三文and好似'納'魚)...之後甜品都唔使預我,,因本人唔中意食甜~(但款式真係幾多ge),,屋企人try左幾種~話太甜..not v gd!咁講我食左d咩la,,in fact我覺得真係唔多野揀,,,算少野食..話晒酒店buffet wo...我食左牛,羊排...ok la..有撈粉(西式)唔好食...湯粉(中式)ok(水餃)ok~其他都真係冇咩special野食,,,酸辣湯ok~幾酸幾辣(maybe i like spicy food)係個雞串我覺得幾好...雞好滑~and野飲有熱飲任沖...服務一般...ps話晒人地俾飛我地黎食...嘗試冇妨><
尋晚同左屋企人黎食...
三文and好似'納'魚)...
我食左牛,羊排...ok la..
有撈粉(西式)唔好食...湯粉(中式)ok(水餃)ok~
其他都真係冇咩special野食,,,
係個雞串我覺得幾好...雞好滑~
and野飲有熱飲任沖...
服務一般...
ps話晒人地俾飛我地黎食...嘗試冇妨><
2007-09-30 8 浏览
咁岩陪朋友入東涌收樓, 驗完樓後就諗住順路嚮度試下個buffet, 上次walk in去又full左, 今次幸運地walk in去竟然有位喎, 真係有食神!佢各樣野既水準都好平均, 唔會差過好多市區既buffet, 上個禮拜日先嚮日航食完($338/位), 價錢真係爭成倍, 但食既野又唔係差得好遠囉。d蠔仲肥過日航果d, 三文魚刺身都屬肥美, 以呢個價錢黎講整體水準真係不俗, 第時都會再專登入黎食下囉, 我見佢有d即整既意粉, 好似幾好味咁, 但份量2個人食都略嫌為多, 所以唔敢要黎食囉, 邊位下次去可以試下。個雜菜湯就麻麻, 本來夠濃但係唔夠咸, 所以爭咁d。
2007-09-29 10 浏览
23-9-07 (日) 午餐這裏的自助餐價錢比市區平,是否超值,確是因人而言。L: 生的食物不敢吃。 熟的食物不願吃。 試了一款野菌湯,又滑又香。(T則說難喝)唉! 最愛甜品,試了幾款又覺得太飽了。 最意外雪糕有tiramisu 味,很美味。T: 生的食物不愛吃。 熟的食物吃不少。 墨魚麵、生菜…… 甜品款式多,味道又不錯,生果也不容錯過。 窩夫加雪榚,開心又滿足。後來發現酒店大堂另一邊有Sunday Brunch,環境比較靜,下次來可試。
23-9-07 (日) 午餐

這裏的自助餐價錢比市區平,是否超值,確是因人而言。
L: 生的食物不敢吃。
熟的食物不願吃。
試了一款野菌湯,又滑又香。(T則說難喝)唉!
最愛甜品,試了幾款又覺得太飽了。
最意外雪糕有tiramisu 味,很美味。
T: 生的食物不愛吃。
熟的食物吃不少。
墨魚麵、生菜……
甜品款式多,味道又不錯,生果也不容錯過。
窩夫加雪榚,開心又滿足。

2007年9月23日我地一行10人去了東涌東薈酒店的"Essence"食自助餐,除了同朋友慶祝生日之外,我地都想試下呢間的buffet呀所以我地就在早兩個月之前就已訂位啦...因睇左雜誌講呢間buffet經常都full呀...所以我地就一早訂位啦!!希好d食物都有高的水準~~令到我地食得好開心呀!!講下當晚d食物先~~一開始我地就先去攞甜品啦~~點解會唔攞d熱食先呢??因為d甜品賣相好吸引呀...所以我地就第一時間攞美味的甜品先啦...跟住攞的就係"周打魚海鮮湯"啦...d湯的味道好濃郁呀...仲有我加左d牛油落入湯裡面,令到碗更加美味呀..好啦~~終於進入正餐啦...我就一次過攞了"生蠔"/"龍蝦仔"/"蕃茄磨茹墨魚意粉"/"三文魚"等等~~除了"龍蝦仔"比較鹹及"蕃茄磨茹墨魚意粉"的汁比較酸之外。"生蠔"及"三文魚"都好新鮮呀...之後再食羊肉及雞,味道都一般啦!仲有食印度薄餅,仲要係即場整呀...雖然要等幾分鐘先有得食,但我覺得脆的薄餅比較好食呀..食完薄餅之後我地又再去甜品區進發啦...今次有新發現呀~~就係"窩芙"~~我鍾意食即時整的"窩芙"呀~再加個芝麻味雪榚就最好食啦~~
2007年9月23日

除了"龍蝦仔"比較鹹及"蕃茄磨茹墨魚意粉"的汁比較酸之外。"生蠔"及"三文魚"都好新鮮呀...之後再食羊肉及雞,味道都一般啦!仲有食印度薄餅,仲要係即場整呀...雖然要等幾分鐘先有得食,但我覺得脆的薄餅比較好食呀..食完薄餅之後我地又再去甜品區進發啦...今次有新發現呀~~就係"窩芙"~~我鍾意食即時整的"窩芙"呀~再加個芝麻味雪榚就最好食啦~~~我仲食左2個窩芙呀...可想而之個窩芙幾yummy啦!!

裝潢方面都幾好呀...有d時代感及用了紅色做主色~~令到我感受到好舒服呀....
價錢方面我都覺得合理呀...連埋加一都係每位/$185呀...仲要食到好飽呀~~hehe
(非会员)
2007-09-26 2 浏览
兩個月前book定,諗住真係好似人地講得咁好食,點知完全唔掂食物款式少,仲要唔好食牛仔肉 : 得個韌字生 蠔 : 又細隻又瘦,食落仲好似唔係咁新鮮青 口 : 得個咸字,又細隻龍蝦仔 : 得個樣靚,但味道十分一般,食落有少異味但都有d值得食ge野羊 扒 : 不過不失,但對比其他食物黎講已經叫好食各式甜品: 全場最值得食ge野,款多,好食印度薄餅: 又係好食,不過美中不足係d咖哩成日少無哂,但果度d人又唔會拎過新一盤出黎,搞到要乾啃刺 身 : 得兩款,但三文魚真係唔錯,好好食其他食物就一般啦,不過真係好少野食,完全吸引唔到人想再去食過,仲有d想留肚早走去食雲吞麵,幸好座位況算舒適仲有,其中一d員工服務態度認真麻麻,負責切羊扒果個呀叔,叫佢比羊扒,佢就比d切凈果d下欄我,又碎,得d皮同肥膏,問佢有其他比我,佢又話凈係得返呢d,但隔離有成隻放左係度,佢又唔切總括黎講,物非所值,加埋一成兩舊水一個人,完全唔值,我寧願比多一舊水去黃金海岸食好過,真係差天共地

食物款式少,仲要唔好食

牛仔肉 : 得個韌字
生 蠔 : 又細隻又瘦,食落仲好似唔係咁新鮮
青 口 : 得個咸字,又細隻
龍蝦仔 : 得個樣靚,但味道十分一般,食落有少異味

但都有d值得食ge野

羊 扒 : 不過不失,但對比其他食物黎講已經叫好食
各式甜品: 全場最值得食ge野,款多,好食
刺 身 : 得兩款,但三文魚真係唔錯,好好食

2007-09-14 2 浏览
很早前已聽說這裡的自助餐很出色,不久後再聽說,已經退步了;最近有朋友提議來這裡食,見自已又未食過,都不知是否差了,就決定來試試看。食物種類都算唔少,想每樣拿一件也放不下,已經這樣多了(見圖),自已最喜歡的是薯仔煲、羊姲、意式墨魚麵、甜品就比較普通一點,沒有特別出色的,但也唔算差;返而芝麻雪榚算幾好食。忌廉湯都幾好飲,但因太容易飽肚,只飲了小半碗;麵包就因放得太久,變得比較韌,可以不試;司壽看外貌都唔算吸引,還是食刺身好一點。值得留意的是,羊姲是到很尾才拿出來給食客的,如一早食飽了,到時想食也食不下了。因羊姲是比較貴的食物,如食多幾舊,就更加超值了。

2007-09-03 11 浏览
訂了足足兩個月, 星期日終於同男朋友入東涌, 順便行個outlet, 我o地6點9去到都已經好多人, 至於食物方面, 我就覺得都係一般, 款式少, 但排隊o既人好多, 真係令我有點失望, 雖然價錢平, 但如果唔係打算入去行街順便食o野, 那就不值得了...
2007-08-19 11 浏览
8月16號去左食lunch buffet,我之前已經食個好幾次,但好似一次比一次差咁.啲野食好似無以前咁好食同咁多款式.特別係啲沙律同甜品比之前差左好多呀!真係要改善一下呀!
2007-08-15 11 浏览
早前在網上不斷聰朋友話呢間餐廳好好食,終於前晚一家三口去食晚餐(自助餐).點知失望而回.總結一下:刺身:我只食三文魚,可以接受,豈馬當晚冇肚痛.燒牛肉:只吃了一小片,有羶味.壽司三文魚尚可以,但d飯硬到可以掟死人,我冇食到.咖哩牛腩:只係9時,我出去2次都只剩下薯仔,牛腩冇晒,冇人refill,魚亦係咁既情況.甜品:冇選擇.見到已經唔開胃......水果:大佬呀!!!!!連西瓜都唔甜,街市買個都好平好甜啦!何況酒店????我一定唔會再去!!!!(加埋侍應d制服,似足紅色娘子軍,以為返左大陸60年代.嚇死我.態度亦一般.反而我極度推介尖沙咀美麗華商場樓下間餐廳食lunch buffet,好好味,去到差不多2時食物重有refill.超正!

刺身:我只食三文魚,可以接受,豈馬當晚冇肚痛.
燒牛肉:只吃了一小片,有羶味.
壽司
三文魚尚可以,但d飯硬到可以掟死人,我冇食到.
甜品:冇選擇.見到已經唔開胃......

我一定唔會再去!!!!

反而我極度推介尖沙咀美麗華商場樓下間餐廳食lunch
2007-08-06 16 浏览
早餐buffet 原來1030就完了我地仲10點先落樓.數下有咩食先.西有:早餐腸仔.炒蛋.煙肉.烤tomato.谷類早餐x10款到.加乾梅類.仲有埋果仁~多士,好多類既包.牛油加好多jam.片火腿......即做既un列.仲有wor夫~仲有好多生果任你食.中式有:粥.{自己加肉鬆.花生or油炸鬼.點知.salt都要自己加.無味的!@?}燒賣,牛肉燒賣.無喇.點解無炒粉面同腸粉?點心都好少................岩岩唔記得講~佢d coffee!正!早上仲有好多類型既tea bag仲有apple juice&orangejuice不過中式野唔多好食...晚上如是.p.s. 早上d人懶d.耐一耐都無人黎收碟!!
早餐buffet 原來1030就完了

我地仲10點先落樓.
數下有咩食先.
西有:
早餐腸仔.
炒蛋.
煙肉.
烤tomato.
谷類早餐x10款到.加乾梅類.仲有埋果仁~
多士,好多類既包.
牛油加好多jam.
片火腿......
即做既un列.仲有wor夫~
仲有好多生果任你食.

中式有:
燒賣,牛肉燒賣.無喇.
點解無炒粉面同腸粉?
點心都好少................

岩岩唔記得講~
佢d coffee!正!

不過中式野唔多好食...晚上如是.

p.s. 早上d人懶d.
耐一耐都無人黎收碟!!
6點半開始,好多人wor~真係其實唔多野食~不過個量就好多.有生蠔啦{有殼!}都ok.小龍蝦係賣飛佛!仲有藍青口,勁掃。牛扒同羊就一般~食.....得2種!仲有2個湯,男朋友說酸辣湯好精彩~我的就有點奇怪.係白湯,但係食唔出咩黎.包都好味~~有自己攪既沙律,我食左個好似係日式帶子邊既,好好味~!仲有d 鷹什麼豆加火腿.仲有d ham片.得一款//攪錯!?煙三文魚都係肥美~中式野好似唔掂.炒飯,食2口走人.仲有即做既面呢.d 水餃係灣仔碼頭黎架..食左三文魚刺身,好肥!!正得2款.o no...........食埋佢個即做既闊條波菜面意粉,白汁.佢個汁好正,.加埋d煙肉.好正色,係少同埋多油~甜品比人掃哂,我無份....男朋友食左雪糕同埋mousse 蛋糕我想食個個黑朱古力噴泉的,可惜啊~!因為平,.ok啦~”
6點半開始,好多人wor~
真係其實唔多野食~
不過個量就好多.
有生蠔啦{有殼!}都ok.
小龍蝦係賣飛佛!
仲有藍青口,勁掃。

牛扒同羊就一般~食.....得2種!
仲有2個湯,男朋友說酸辣湯好精彩~
我的就有點奇怪.係白湯,但係食唔出咩黎.
包都好味~~

有自己攪既沙律,我食左個好似係日式帶子邊既,好好味~!
仲有d 鷹什麼豆加火腿.
仲有d ham片.得一款//攪錯!?

煙三文魚都係肥美~
中式野好似唔掂.炒飯,食2口走人.
仲有即做既面呢.d 水餃係灣仔碼頭黎架..

食左三文魚刺身,好肥!!正
得2款.o no...........

好正色,係少同埋多油~

甜品比人掃哂,我無份....
男朋友食左雪糕同埋mousse 蛋糕
我想食個個黑朱古力噴泉的,可惜啊~!

因為平,.ok啦~”
2007-07-11 8 浏览
太公波走唔甩,無奈就範,唯有硬食.Essence之所以成為大西南之傳奇,一字記之曰平).計埋來回車費,除落仍然比市區其他同級酒店平,而且還可順道來到場內Outlet掃貨,雙重興奮.(對大多人來講,不包括我.)其實,也是例牌貨色.也是生蠔,壽司,魚生作前奏,完全沒有衝動去碰.其他熱食,也是大路貨.就算即煮意粉,大多地方也有,有何特別?最特別的,就是成個小童般長度的火腿,吃落有些脆粒在肉內.幾特別,圖中的西班牙Seafood paella.真真正正大鑊飯,用來炒飯的鑊成一米闊.材料聽落就多,有蝦,青口,吊桶,西式臘腸等等.選料就一般,青口肉太瘦,蝦肉質不鮮,最可口的,就是炒飯內的臘腸.似乎這個Paella,沒有下番紅花去做,吃落不夠香.而且眼見炒得不夠均勻.....話說回頭,你付出區區百多塊錢,還想要求多多?
太公波走唔甩,無奈就範,唯有硬食.

Essence之所以成為大西南之傳奇,一字記之曰

話說回頭,你付出區區百多塊錢,還想要求多多?

2007-06-29 4 浏览
這篇食評該是12月1日寫的,但拖到今日先補番,原因有二: 1. 忙與懶2. 女朋友早於3月已book 了枱,想一家人同伯母係5月31日正日慶祝生日,結果伯母仍是自選了深水埔的小炒王,女朋友都幾唔開心。講番個buffet,酒店的環境當然好啦,又新又靚,唯一就是門口難搵了少少,冷盤食物款式多,終於知道什麼是加多加多,三文魚刺身和煙三文魚都好吸到女朋友,但提供的蠔,小龍蝦仔和榮螺就...車仔意粉(即自選意大利粉麪,餸料和汁) 都唔錯,不過每次份量太大碟,一個人食會好飽,揀錯了汁會好浪費,希望他們可以減少個份量呢! 坦白講,甜品是令人失望的,女朋友最有幫襯的是它的黑與白朱古力噴泉,但已未加價的$148 酒店buffet,一定值得特登入東涌食一餐!