2007-06-25 5 浏览
同男朋友5.5周年~ 2個月前訂左ESSENCE BUFFET,因為早前很多朋友都要我去試呢。湯、沙律、生蠔、龍蝦仔、凍青口、魚生、壽司、燒味、燒牛肉、羊扒、日式照燒雞、迷你漢堡扒、即做義大利粉、咖喱雞、甜品等。(同前面位食家差不多)朋友之前說熱葷不多,不過,我卻非常滿意~~~好的是羊扒,好味~ 係肥左DD 。甜品有好多~~有黑白chocolate fountain (好玩唔好食~ 生果都好D~ 棉花糖就是錯配喇~~) ice-cream 只見男朋友食芝麻,HEY~ 不錯~ 可惜我唔可以食凍野~~~TILAMISU 好好味~~~ 我ENCORE 再ENCORE~~~ ^O^/ 芒果PUDDING 好大盤好靚~不過麻麻好食~好多大家族黎食....長長的檯...=.=\\\\\\\\\\\\\\\"嘈...還算OK~侍應SERVICE NICE~ 廚師(羊扒那個)唔係好想俾人咁...>.< $168+10%~ 抵~~整體85分,我下次會同家人黎~~~~

朋友之前說熱葷不多,不過,我卻非常滿意~~~

好的是羊扒,好味~ 係肥左DD 。

甜品有好多~~
芒果PUDDING 好大盤好靚~不過麻麻好食~

嘈...還算OK~

侍應SERVICE NICE~
廚師(羊扒那個)唔係好想俾人咁...>.<

$168+10%~ 抵~~

整體85分,我下次會同家人黎~~~~
2007-06-21 2 浏览
2007年6月19日。端午。午餐。諾富特東薈城酒店。都係D啦:湯、沙律、生蠔、龍蝦仔、凍青口、魚生、壽司、燒味、燒牛肉、羊扒、日式照燒雞、迷你漢堡扒、即做義大利粉、咖喱雞、甜品等。比較差的:義大利粉:即場煮的,叫了蒜片煙肉炒墨魚闊麵,麵無味,成碟油。雜菇沙律:成碟都係菇,好似好正,但其實太鹹醉蝦:熱盆,D蝦又細又甩頭甩骨,不吃沒損失。迷你漢堡扒:個樣好似好食,好!咖啡是自助的,不好喝。比較好的是羊扒,好腍。和似乎是該處強項的甜品。那兒有黑白chocolate fountain、pan cake、waffle、ice-cream和不同的餅。我的至愛bread and butter pudding做的不是很好。Pan cake檔提供的配料選擇很少。我喜歡椰子布甸和椰子小cut cake,前者不甜很清但又很香椰子味,後者也很不俗。咖啡mousse、Blueberry cheese cake都做的不錯。還有木糠布甸,食到少少咋!refill 不足。果盆竟然有芒果,不過成日要同人爭,我都無過!可能這裏的甜品是強項,隔壁的餐廳就有甜品自助餐,2-6時,都幾好打發時間架。燕窩都有。收88元,無聊無做
2007年6月19日。端午。午餐。諾富特東薈城酒店。

比較差的:
雜菇沙律:成碟都係菇,好似好正,但其實太鹹
醉蝦:熱盆,D蝦又細又甩頭甩骨,不吃沒損失。
迷你漢堡扒:個樣好似好食,好!
咖啡是自助的,不好喝。

比較好的是羊扒,好腍。和似乎是該處強項的甜品
Pan cake檔提供的配料選擇很少。
還有木糠布甸,食到少少咋!refill 不足。
果盆竟然有芒果,不過成日要同人爭,我都無過!

可能這裏的甜品是強項,隔壁的餐廳就有甜品自助餐,2-6時,都幾好打發時間架。燕窩都有。收88元,無聊無做都可以試試。
2007-06-17 4 浏览
朋友牛一,訂了這裡的Function Room大肆吃喝玩樂一翻,而更將樓下的自助餐宴席搬到來這個Function Room裡舉行!阿經理閑聊,Function Room內的自助餐款式跟樓下的自助餐廳的差不多,但始終地方較細,故部份熱盤未能提供,但魚生、壽司、燒牛肉、點點都有提供;而食味方面,仍是不過不失。回來看到食評,這餐廳的自助餐夠晒經濟,而所說的食物款式跟這次Function Room的差不多;好服務方面,可能是包場的關系,人手安排甚是足夠,而外籍經理更時刻來到打點一切。

2007-05-28 5 浏览
生日個時同男朋友同埋2個fds去食`食左勁多三文魚`好新鮮呢!全部刀好肥美,煙三文魚加生洋蔥真係好正.印度pizza同印度香蕉餅超好食,不過得熱野飲.即煮意粉個d就麻麻`無乜味,生蠔新鮮大隻但有少少沙,龍蝦仔真係無肉.扒類好重肉味,千祈唔好食1舊舊圓型好似漢堡扒物體既野`凍冰冰完全唔好食.甜品算係咁,唔係好好亦唔係好差.無乜點食熱葷因為賣相普通,全晚食得最多刀係三文魚.好滿足環境幾靚但係超多人勁嘈!d waiter算幾nice,埋單每人$185.咁有水準既buffet咁既價錢真係好值得1試`不過book位要book星期6,日就要盡早`真係超full.我星期4去食刀好多人!
生日個時同男朋友同埋2個fds去食`
食左勁多三文魚`好新鮮呢!
全部刀好肥美,煙三文魚加生洋蔥真係好正.
印度pizza同印度香蕉餅超好食,不過得熱野飲.

即煮意粉個d就麻麻`無乜味,生蠔新鮮大隻但有少少沙,
甜品算係咁,唔係好好亦唔係好差.
無乜點食熱葷因為賣相普通,
全晚食得最多刀係三文魚.好滿足

環境幾靚但係超多人勁嘈!d waiter算幾nice,
我星期4去食刀好多人!
2007-05-18 2 浏览
不但食物冇水準,服務亦唔見得好.侍應生渾渾噩噩咁,唔倒水,唔執嘢.唔值得山長水遠去食
2007-05-08 4 浏览
好普通既貨式冷盤生蠔:勁多醉殼,又唔肥美..刺身:得兩款(三文魚and 立魚),3文魚勁唔新鮮藍青口& BB龍蝦: 鹹到,唔知點入口凍蝦: 街市20蚊斤果D,死,D肉係"妹",一羅起個頭就甩左,死蝦黎..REALLY NOT FRESHSALAD : 見到都唔想食熱盤(無咩點食熱,見到都唔多開胃)牛&羊排:不知所謂,d牛鞋到死,但佢係好生架wor,有血出架wor..羊就未熟..甜品CAKE: ALL 都唔得,不知所謂撻: 個撻皮硬到丟死人布甸: 唔掂...粉到生果: 一堆垃圾任簡LAW>>>睇住個廚房D人,將剩左既黎手丟過隔離果盤, 然後羅盤新既西瓜出黎...大佬,人地企係隔離係咪應該排返好少少,唔係垃圾咁丟過去呀..180幾蚊一個人.....算啦...唔會再去...我地有30幾個人.....一個月前訂....環境同WAITER/WAITRESS D 制服似CANTEEN LAW>>>>不過D WAITER 服務唔錯
好普通既貨式

冷盤
生蠔:勁多醉殼,又唔肥美..
刺身:得兩款(三文魚and 立魚),3文魚勁唔新鮮
藍青口& BB龍蝦: 鹹到,唔知點入口
SALAD : 見到都唔想食

熱盤(無咩點食熱,見到都唔多開胃)

甜品
CAKE: ALL 都唔得,不知所謂
撻: 個撻皮硬到丟死人
布甸: 唔掂...粉到

2007-04-30 8 浏览
雖然人地話要book好耐先至book到,但我上個星期平日去五日前訂位都仲有位,真係見咁平先至去試下,如果唔係唔會山長水遠入東涌食飯。生蠔‧食左八至九隻,細隻比大隻好食,都唔差,但有殼要扣分魚生‧三文魚肥美肉厚,家人食左一大碟,其他可以唔使試煙三文魚‧我比較鐘意食煙三文魚,係十分肥美肉厚,加埋生洋蔥勁正青口‧幾鮮甜龍蝦仔‧我地都無人食過壽司‧麻麻地,腐皮壽司好味D沙律吧‧有好多款沙律,都算新鮮湯‧果日既湯有蕃茄湯同碗仔翅,蕃茄湯甜酸適中燒牛肉燒羊架燒雞‧拎岩位置既話,燒牛肉燒羊架一流,燒雞可以唔食即炒意粉‧家人試墨汁粉寬意粉,我覺得似食橡皮膠咁都係食慣港式軟林林既意粉港式燒味&港式粉面‧無試熱盤‧咖喱牛腩好入味,菜心個獻好杰,煎三文魚好鞋,最奇怪係個漢堡牛扒,無汁無味鞋到咩咁甜品‧佢D芝士蛋糕真係唔得,芝士份量比外面食到的薄,唔多正統,迷你泡夫幾好,其他麻麻生果‧好新鮮,菠蘿好甜好好味飲品‧奶茶咖啡任飲,即磨咖啡好香全晚最滿足之作:拎左隻香蕉切開一舊舊,用籤吉住走去黑朱古力噴泉度點,然後要一個waffle再加一球雪糕,再響雪糕面林黑朱古力噴泉,變成脆皮雪糕香蕉朱古力waffle,配一杯即

生蠔‧食左八至九隻,細隻比大隻好食,都唔差,但有殼要扣分
魚生‧三文魚肥美肉厚,家人食左一大碟,其他可以唔使試
青口‧幾鮮甜
龍蝦仔‧我地都無人食過
壽司‧麻麻地,腐皮壽司好味D
沙律吧‧有好多款沙律,都算新鮮
湯‧果日既湯有蕃茄湯同碗仔翅,蕃茄湯甜酸適中
港式燒味&港式粉面‧無試
生果‧好新鮮,菠蘿好甜好好味
飲品‧奶茶咖啡任飲,即磨咖啡好香

全晚最滿足之作:拎左隻香蕉切開一舊舊,用籤吉住走去黑朱古力噴泉度點,然後要一個waffle再加一球雪糕,再響雪糕面林黑朱古力噴泉,變成脆皮雪糕香蕉朱古力waffle,配一杯即磨咖啡,十分滿足。

環境唔錯,幾寬敞,當晚唔係好嘈,服務都幾好,收碟加水都唔算好慢,但我都覺得佢地侍應D制服好似快餐店咁。

我覺得最難頂係食完搭車番屋企果段時間,我足足個半鐘頭先至番到屋企,番到屋企已經渾渾沌沌喇,幾驚獲利回吐呀~~

2007-04-28 8 浏览
因為要食星期六,所以要早4個月之前book位,真係等到頸都長... ...結果... ...好失望,真係好失望!!!因為食到阿米肚痛呀!!事緣我同阿米都好喜歡吃生蠔的,第一round夾左2隻食落口腥0既... ...已經知唔對路,之後唔敢再吃!!跟住到吃三文魚,好啞色又唔鮮味仲要有根tim,又係食到一半放棄左!!天呀~去自助餐都係為左生蠔同三文魚啫!!d兩樣都質素咁差,真係冇晒意義!!另外,即整意粉火喉唔夠好硬!!其他熱葷冇咩特別,最好味係印度薄餅!!至於甜品賣相唔吸引,食落冇咩味(仲要係我同阿米食0既曲奇味雪糕都係冇味的),有d係接近難食!!最好味係心太軟,不過佢造好大盤比人"畢"結果成盤變成一pat pat,賣相唔討好!!成個場0既氣氛好似去左酒樓咁勁嘈,侍應係d客隔離大聲講0野!!同埋有d食客竟然lor完0野食就直接0係出面食... ...平心而論百幾蚊有二、三百蚊自助餐質素係抵左,但係食到阿米肚瀉就喊面唔少得!!

2007-04-26 7 浏览
唔計反兜的家喻滬曉及婚宴,今餐已是第四餐豪食。試過訂星期六日,預早兩個月都無位。因為已知當日是有特別節目,所以早一個月前預定,星期一的普通日子,竟然爆場。可能是又平又抵食的關係。平日每位只收$168另加一,但係食物的質素及份量,與$300一位差不多。冷盤有十多款沙律任揀,刺身肥美新鮮,還有肥美的生蠔、青口,可借龍蝦仔味道過鹹,不似是海水的鹹味,有d怪怪。熱盤有中、西、日、泰及印度等菜式選擇。仲有位印度廚房即席表現印度薄餅,薄餅有兩款新鮮熱辣好好食。最開心就是見到有不少甜品,我信相有二十款之多,連朱古力噴泉有黑白兩色,仲有好少係buffet食到的木布甸。最後的餐飲亦是自助的,除了西式的紅茶外,還有中國菜,連咖啡竟是即磨蒸餾的。如果要求唔太高,呢度係食buffet至好推介,真係十個抵。
唔計反兜的家喻滬曉及婚宴,今餐已是第四餐豪食。
試過訂星期六日,預早兩個月都無位。
可能是又平又抵食的關係。
如果要求唔太高,呢度係食buffet至好推介,真係十個抵。
2007-04-04 11 浏览
一家五口去食buffet,好多選擇生蠔不停供應,生蠔好大隻好(very鮮)!!!拿完之後立即有chef refill!!!(good)凍蝦,青口ok,魚生有三文魚,立魚好好味,(食左4碟), d sushi ok,薯仔salad,我鍾意呢個其他沙律全部都好好味,d熱野好普通,燒牛肉羊架麻麻地,可能太肥....即整既意粉好難食!!!熱葷方面反而好少選擇!!!甜品朱古力fountain ,waffle,ice-cream ,cheese cake,麵包布甸,tiramisu..... ok la ,waffle最好味p.s服務員收碟及加水速度好慢,態度好無禮貌,叫加水好似想死!!!!!!食物不錯,但服務唔得
一家五口去食buffet,好多選擇生蠔不停供應,生蠔好大隻
食物不錯,但服務唔得
我好耐之前已經好想試essence, 因為聽聞又抵又正. 前晚終於試左啦.果度d裝修都幾靚, 不過d侍應既uniform就好似有d問題...成套紅色, 怪怪的. 同埋我覺得d service麻麻囉, 話晒都係酒店, 好心就做返好d service啦, d侍應個個木口木面, 淨係識係咁周圍行, 周圍收碟, 唔會smile, 冇表情.好啦講下d野食啦. 一開波我同男友就拎左十隻oyster, 少少魚生, 兩舊sushi, 仲有十幾隻凍蝦. oyster ok la, 但我地食左一round ja, 平時會食好多架. 魚生好麻麻, 得果兩款, 三文魚同唔知乜魚. d sushi好似好唔新鮮咁. d凍蝦好失望, 普通係街市$28一斤果d蝦, 烚熟再雪凍, 就算我去巴西燒烤呢d唔係酒店既buffet, d凍蝦都係d大大隻既蝦, 而唔係呢d普通蝦囉... 而且負責呢d凍野果幾個所謂"chef" (其實唔知佢地係咪chef啦, 但眼見佢地wear住chef帽囉), 佢地一路refill d野, 一路爆晒粗咁傾計, 傾到笑晒咁, 幾鬼開心呀! 唉... 好心啦!!!!!!!! 完全扣晒印象分...跟手

跟手就向d熱野進發. um... 唔知係我地期望太高定係點, 我地一致認同所有熱野都完全唔吸引, 極普通. 個燒牛肉味道ok, 但超級多肥膏, 多得好緊要! 羊架都係味道ok但好多肥膏! 令人有點卻步. 覺得係次等貨. 仲有個即整既麵, 呢個幾好, 好大碟, 如果一個人食晒成碟, 我諗果個人可以食多少少salad, 飲杯野就走得, 因為會好飽. 至於其他熱野就不提也罷(茶餐廳可能更好).

熱野食左好少...因為冇咩好食, 其實已經有點無奈. 所以決定食下d salad啦. smoked salmon ok la, 冇乜特別, 唔難食但又唔係好正咁囉. 有個唔知咩德國薯仔salad, 我鍾意呢個, 可能我鍾意食薯仔啦, 男友話呢個salad冇乜特別. 其他salad就真係普通過普通, 唯有食多幾粒車厘茄啦(好甜好好味, 但冇必要去buffet食囉, 可以落街市買).

湯方面, 有兩款, 冬陰功(男友飲) & 南瓜湯(我飲). 男友話個湯好麻麻. 我個南瓜湯, 頭兩啖幾好既, 但飲飲下覺得好漏, 好在唔係"不"左好多je.

跟住食到冇野好食, 所以開始食甜品. 第一round甜品我拎左pancake, waffle, 同埋少少tiramisu. pancake即整, 幾好食, 但係整pancake果個女仔d態度好似好arrogant, 講野又細聲, 我話聽唔到, 佢好似好唔老黎咁, 又同其他同事係咁傾計, 好似係度講緊排緊隊d食客咁. waffle又係即整, 一次只整四件, 我拎左兩次, 每次兩件, 男友拎左一次, 佢又拎左兩件, 即係我地每人食左三件. 我地係同埋d雪糕一齊食, 好好食!!! both waffle n ice cream r very yum!!!!! 所以我地先食咁多! 至於d tiramisu, 麻麻地, 好彩淨係拎左少少.

總括而言, 價錢係平, $168再加一, 普通果d所謂日本放題都百幾蚊一個啦, 仲要係極之唔掂, 所以essence淨係呢個價錢已經win晒. 但係d侍應同埋所謂既chef, 應該去train下或者檢討下, 價錢平唔係大晒, 話晒係酒店都要有返應有既service level, 雖然講粗口唔係講緊我, 但好影響reputation. 本身話去之前果一日會打黎confirm, 但係buffet當日下午先打黎confirm, 我會覺得你做唔到就唔好講啦, 又話之前果日, 雖然到最後有打黎, 但係d telephone manner好唔似酒店既service... 總之我對呢間野既service唔係好滿意(可能佢係酒店d餐廳, 所以我對呢間野既要求相對地較高啦). 食物方面, 都係好失望. 除左d waffle, 完全冇令我想有下一次或介紹朋友黎試既想法. 但我斷估我自己都唔會為左d waffle而專程入黎. 雖然平, 但我冇抵食既感覺.

特登去試就唔需要啦. 如果順路/咁岩去開既話, 都可以一試既. 反而東薈城果d outlets更加吸引我!!!!!!!

PS 唔俾喊面係因為d waffle
2007-02-22 4 浏览
lunch buffet $128+10%dinner $148 + 10%雖然無乜好特別的食物, 但種類算係好多, 食物很新鮮.服務不錯, 所以一定要book.唔嫌遠, 的確係食buffet 的好去處.
lunch buffet $128+10%
dinner $148 + 10%

雖然無乜好特別的食物, 但種類算係好多, 食物很新鮮.

服務不錯, 所以一定要book.

唔嫌遠, 的確係食buffet 的好去處.
2007-02-01 9 浏览
老實講, d 野唔特別, 種類一般... 有好有唔好..好- 係廚師即場煮既野好好, 個師傅仲好風趣!唔好- d生蠔細隻左d, 仲要食落有殼碎..不過咁既價錢, 食物質素又唔差, 真係抵試!!ps: 記住訂檯, 而家訂到4月啦!
老實講, d 野唔特別, 種類一般... 有好有唔好..
好- 係廚師即場煮既野好好, 個師傅仲好風趣!
唔好- d生蠔細隻左d, 仲要食落有殼碎..

不過咁既價錢, 食物質素又唔差, 真係抵試!!

ps: 記住訂檯, 而家訂到4月啦!
2007-01-24 9 浏览
身邊好多朋友食過都讚抵食,終於O係上星期五去食dinner buffet,都覺得幾好食同埋好抵喎。2007年開始加價到$168,但係以咁O既價錢O係巿區真係食唔到。老實講,款式唔算好多好多,但足夠普通胃口O既人食一round就飽。頭盤有幾款沙律(雖然味道同配搭係有D怪)、麵包、湯,冷盤有龍蝦仔(唔建議食!味道都係怪同埋無肉!)、青口、螺(鮮甜!)、三文魚等。有人都講過D壽司唔新鮮,我都覺得係... 熱盤好味得多,意粉好大碟但好味,BBQ個檔有鴨胸,超級好食,但燒牛肉同羊胺我都只係認為普通。其他熱盤有咖喱、魚、菜,都OK。至於甜品,全部整到好細件,但可以試多幾樣,我buy。雖然唔係好出色,但D糕餅都幾好食。仲有朱古力噴泉、雪糕、waffle、pancake,花款唔少,見D小朋友100%高興。
2007-01-18 5 浏览
星期三於昂平遊覽過後, 順道響度搵食, 已於一星期前book 位, 酒店方面好好, 擒日再打電話黎confirm,抵讚!$168(+10%) 既dinner buffet 真係物有所值,variety 當然唔expect 會好多, 但總算足夠, refill 頻密, 食物供應充裕:魚生有三文魚,池魚待等幾款大路野,其他有壽司,生豪,龍蝦仔,即叫即整粉面,中式燒味,prime rib,沙律既蔬菜異常新鮮,shark fins料好足,豬頸肉,羊架,印度溥餅,smoked salmon,面包甜品精緻(有燕窩蛋撻!)朱古力fountain....etc, beverage方面得hot coffee & tea only環境方面都好理想,(慶幸是夜無我國同胞入黎光顧,以免破壞氣氛)都會推介朋友黎試

都會推介朋友黎試