2007-12-30 6 浏览
上星期五同女朋友去試下,環境不錯,氣氛還可以,當晚約九成坐滿. 裝修偏向中式設計. 但服務一般,收碟較慢.....熱盤的食物味道一般,款式不算太多,只有約十款....但甜品的味道好好...如果不介意太少熱盤只吃甜品也是不錯的選擇
2007-12-28 1 浏览
同大部份東涌餐廳一樣食物質數非常一般﹐無謂千里迢迢特登去食。係附近玩完順便去食都勉強OK。
2007-12-26 11 浏览
上星期一媽媽生日,一家人遠赴東涌一嚐這裡的自助餐。彷間傳聞這裡需要一個月前Book,但大家大可於幾日前致電排Waiting list,它們很大機會在booking日子前一日打來告訴你有位呢! (應該頗多人放飛機)以178加一這價錢來說,算是合比例的,食物補充得夠快,值得一試。食物質素方面,最好味一定是白汁墨魚麵,無論白汁還是墨魚麵都是即叫即煮,白汁creamy咸度適中,粗粗的墨魚麵煙韌,口感十足,實屬完美的組合。煙三文魚及螺絲粉沙津純粹是個人對兩者的情意結。食物種類:前菜(最欣賞的環節):五至六款頗特別的沙津,如薯仔沙津等,煙三文魚,四五款特別餐包湯:中西湯兩款(南瓜湯)熱葷:印度咖喱加即席製作的印度薄餅、牛扒、羊扒、茄汁肉丸、牛油煮薯仔、燒鴨胸、燒雞柳、中式湯麵海鮮(好瘦削):生蠔、迷你龍蝦仔意粉:白汁或蕃汁+墨魚麵或甘荀麵或菠菜麵或普通闊麵壽司:三文魚、北寄貝(不大好的選擇)甜品:黑白噴泉、格仔餅、香蕉薄餅(推介..但要主動向印度佬落order的)、四種雪糕、迷你芝士餅、朱古力泡芙、迷你燕窩蛋撻、迷你鮮果蛋撻、芒果布甸(難食),鮮生果如西瓜、木瓜、菠蘿等
上星期一媽媽生日,一家人遠赴東涌一嚐這裡的自助餐

煙三文魚及螺絲粉沙津純粹是個人對兩者的情意結。

食物種類:
湯:中西湯兩款(南瓜湯)
海鮮(好瘦削):生蠔、迷你龍蝦仔
意粉:白汁或蕃汁+墨魚麵或甘荀麵或菠菜麵或普通闊麵
壽司:三文魚、北寄貝(不大好的選擇)

沙津
迷你龍蝦仔
瘦削的生蠔,中間的是薯仔沙津及螺絲粉沙津
(非会员)
朋友說很好吃,又說很難訂位,所以特地早三個月訂位。我和媽和男朋友都去。自問吃過不少次自助餐。這個是吃過眾多酒店中最遜的一間。以價錢來作標準的話,以同價位食店,倒不如去外野手。環境是不錯,但可能是假日,客人都是一家大小,小朋友跑來跑去,嘈吵程度和中午的酒樓沒兩樣。我媽說一點也不似在酒店吃東西。我吃過這裏的午市自助餐,物有所值。可是當看到晚市的食物款式和午市差不多,就提不起勁。壽司那舊飯比名將(西九龍)還要大,所以吃魚生好過,不算差。中菜也提不起勁吃,以主觀角度看,我覺得媽煮的菜不比那裏差。沙律也不想吃,感覺好不值得。冷盤選擇不多,吃了兩樣,不想再吃同樣食物有即叫即做的意粉,我點了墨魚面配白汁,我們三人share。我問:「是否白汁配墨魚面是錯的?」媽說:「這配搭無問題呀。」但不知為何,白汁很酸,墨魚面半生不熟,媽和男友沒出聲,吃了幾口就停了。他們還叫我覺得不妥就不要再吃了。不知是我們三人的問題還是廚師的問題甜品是沒問題的,但朱古力噴泉的朱古力可能被人點了很多卻沒補充,流得好核突,我也不敢拿東西去點。每樣吃一點,剛好飽,但沒有再吃多次的意欲。這間餐廳,不值得提前一個月或以上訂位。

自問吃過不少次自助餐。這個是吃過眾多酒店中最遜的一間。

以價錢來作標準的話,以同價位食店,倒不如去外野手。

壽司那舊飯比名將(西九龍)還要大,所以吃魚生好過,不算差。

2007-12-10 4 浏览
呢度雖然好抵食, 但食物其實普普通通, 又難book位, 一年食一次都ok既.即叫即整意粉, 幾好味. 不過無乜鑊氣, d煙肉無脆香既感覺.甜品生果都唔錯. 食左好多新鮮菠蘿.不過佢個士多啤朵既mousse cake就超難食, 甜到想嘔.整薄餅既印度先生好吝嗇材料, 大大塊餅入面先得果小小芒果肉. 不過都尚算好味.最唔明係佢既雪糕收得好埋. 要叫人幫你"but"先有得食. 無得自己揀, 硬係無咁暢快.服務都ok呀. 其實食自助餐, 基本上你唔會點需要佢既服務.

甜品生果都唔錯. 食左好多新鮮菠蘿.

2007-12-10 19 浏览
這次是我兩星期第二次去essence。上星期同同事去完覺得唔錯,於是今次再同女友去多次。整體上,食物數量及質素沒多大分別,只是有些熱葷轉了,如咖哩雞變了咖哩什菜。不過,今次的羊排好吃了,肉較上次肥美,而燒春雞亦比上次的滑,其餘的熱葷都保持水準。另外,甜品有驚喜,除了值得推介的朱古力puff,今次還多了梳乎厘,加咖啡雪糕真是不得了。此外,上次比較差的,我的最愛--tiramisu,這次改善了,cream 與lady fingers 比例合適了,酒亦多了,好吃了很多,所以忍不住掃了半底...。essence 的buffet 真是平、靚、正,惟一不好的是位置偏遠,不過,我一定會再去,試試它們的咖哩buffet。

2007-12-08 30 浏览
星期五晚, 一行十一個人走咗嚟「諾富特東薈城酒店」裡面既"Essence" 食Buffet,我哋坐「偏廳」,但係一啲都唔差喎! 都唔係離食物bar 好遠咋喎~ 仲坐得幾舒服添! 呢度既食物有冷盤有三文魚刺生、立魚刺生、小部份壽司,生蠔、凍螺、凍青口、凍龍蝦仔,沙律吧有基本沙律材料及汁,仲有煙三文魚同好幾款酒店已整定既特式沙律, 兩款湯既旁邊仲有幾鍾西式餐包同牛油, 而湯係「粟米忌廉湯」同「素魚翅羹」,冷盤吧最後面仲有咖啡機, 可以自己沖咖啡、奶茶、檸茶,再嚟有好正既燒牛聊(肉既中間部份仲係紅色架! ) 、羊扒、燒香腸! Good!!燒秋刀魚, 另外仲有十款、八款熟盤, 不過映唔到咁多,記得既有牛油煮薯仔、金菇煮菜心、牛仔骨、燒鴨胸、燒雞柳、炒金邊粉、炒飯等等,行到最尾仲有少少燒味(雞同燒肉), 同埋有即叫即煮意粉, 朋友食咗都贊幾好味!另外有鮮窄果汁賣, $18 一支,仲有即叫即整班戟,幾得架! 一定要試!旁邊有十幾款配料任加, 不過最好早少少去食,因為呢配料比人加晒後就未必會即時添加, (又係唔夠人手之故!)再旁邊仲有超正既黑、白朱古力噴泉, 啲黑朱古力好好味!! 仲有雪糕(咖啡味

仲有雪糕(咖啡味、薄荷味、香芋味、雲尼拿味), 同埋蒸蛋蛋糕(後面熱盤),而個朱古力泡夫, 又真係幾好味架!甜品部仲有新魚生果, 最好妹係菠蘿! 佢係原個菠蘿咁切架!而另外仲有Tiramisu、咖啡芝士蛋糕、木糠布甸、果撻、西式小餅及迷你甜品杯。

總括嚟講, 食物唔算好多, 但亦唔算少, 冷盤做得做好, 另外一定要試既係即煮意粉、朱古力噴泉、朱古力泡夫、班戟、菠蘿,其他嘢就普通咗少少, 不過亦唔係好差, 但係熟盤就唔係好夠,同埋除咗必試既甜品之外, 其餘都嘛嘛......比起上嚟, 當然係黃金海岸好食啲啦!!
至於職員服務都幾好, 雖然唔係好夠人手, 但食完既碟佢哋都收得好快, 又幾有禮貌, 只係啲食物食完後, 部份未必即時可以換新既,同埋睇得出呢班酒店職員既資歷比較新, 不過我都會比70 分佢哋!
雖然啲坐位都好full 下! 但係又未至到多人到好難拎嘢食, 今晚既客亦好有禮物喎~ 唔會拎晒啲食物同打尖!
Anyway, 以咁既價錢嚟講都絕對食得過, 真係超扺!
最啱一大班朋友想搵咗唔太貴又坐得舒服既地方食晚飯!順手又可以行下東薈城個名店倉嘛~~
2007-11-22 8 浏览
星期三,做完野同班同事去essence 食個lunch buffet,因為之前聽過的comments 都是有讚無彈,今次難得有機會,所以來到一試。之前聽人講夜晚是非常full的,但lunch 可以walk-in。果然,來到的時候,不用等位。接着,已按奈不住,立即走出去望一望有什麼吃。嘩,真係估唔到,lunch buffet 竟然有生蠔(仲要唔錯,雖然細左d),龍蝦仔,青口,羊排等平時lunch buffet無的食物都有(我指這個價錢的)。又有即煮的麵、意粉,燒味,鴨胸,燒春雞,其他熟食亦多選擇。冷盤唔錯,沙拉配料新鮮。甜品就普普通通,不過他們的咖啡雪糕不錯。同埋茶啡任飲。我差不多樣樣都試晒,最後飽到差d走唔到。總的來說,我一定會再去,因為質素真係唔錯,同埋勁抵($128 + 10%)。不過下次會選擇性去食,以免太飽而沒有滿足的感覺。
2007-11-18 7 浏览
星期日去食lunch buffet熱食是比較少一點而且款式也很普通反正自己一向都不太好熱食但甜品有二十款有多喜歡甜品的一定心花怒放而且味道也不差但芝士款式蛋糕普遍都不濃芝士味生蠔不肥美! 可是很新鮮呢!!魚生有三文魚和"立"魚都很新鮮和肥美另外特別的有即煮意粉和燒牛筋骨$128 好抵!去邊搵?
星期日去食lunch buffet
熱食是比較少一點
而且款式也很普通
反正自己一向都不太好熱食

甜品有二十款有多
喜歡甜品的一定心花怒放
而且味道也不差
但芝士款式蛋糕普遍都不濃芝士味

生蠔不肥美! 可是很新鮮呢!!

魚生有三文魚和"立"魚
都很新鮮和肥美

另外特別的有即煮意粉和燒牛筋骨

$128 好抵!去邊搵?
2007-11-18 17 浏览
service極差!要僱客就佢0地的!叫佢0地做野可以唔做!叫佢0地收野!點晒頭但唔收都得!仲要成日都係叫食客放上面!無理由要食客就lor!最重要係話佢無太多野食!個waiter搭訕話你比百幾蚊唔係想食好野ma!關你差事!完全受氣lor!0的食物又唔得!食物得羊扒、蝦、意粉好味!其他都係下流貨色!尤其海鮮~三文魚、生蠔、龍蝦仔唔新鮮!有幾個fd食完肚瘑!所以大家真係唔好貪平!0的野太小選擇!就算食!食熟野好過!朱古力噴泉同雪糕都唔錯的!但早去就有著數!因為0的士多啤梨初初好大粒!之後好細粒!仲將0的大切到好細!甜品麻麻!最好味都係放在雪糕隔來的蒸蛋蛋糕!總括來講!唔係真係咁抵食!食唔過
2007-11-09 12 浏览
前幾日去左食buffet~早兩個月訂坐!真係人山人海~ 食物款式都幾多@.@ 我最鍾意食既係dessert!! 個日安排的位子都不錯~soft位~ d waiter都nice~有smile呀~ 依個price真係抵呀~又算多野食!~~真係比出面一半~如果係出面用依個價~都可能食唔到依d野呀~ 今日都算滿意~下次都會再約埋d fd再去~

今日都算滿意~下次都會再約埋d fd再去~
2007-11-09 5 浏览
好抵食, 但人真太多, 不過食物味道一般,d service還可以, 唯獨一贊就是outside 環境幾好, 只能用抵食, 不要期望太高!!
2007-11-08 10 浏览
上星期六同斑friend一齊去咗東涌食自助餐, 嘩好鬼多人, 我哋已經早三個月前訂位,但都安排入房坐, 攞嘢食又要行多幾步, 我攞完嘢食, 人又多, 仲差d撞倒人, 都唔明d人好似搶咁, 又遠又睇唔到佢哋fill d乜嘢,又要行多幾轉, 都幾麻煩, 不過佢哋d嘢食都真係好鬼多,超勁正,又多嘢揀, 唯獨熱食就少d, 冇乜好揀, 不過d甜品就好鬼好食, 都唔明點解佢哋d waiter成日走來走去, 不過佢哋唔使叫都自動fill水同收檯面d嘢,都算ok, overall都萛好好, 咁鬼底$168比出面平一半,都唔應該有乜要求, 我都會叫d friend 再去多次
BBQ
2007-11-02 16 浏览
上星期去左食bbq buffet!!依個新嫁~d 海鮮都幾好食(^.^)又有scallop 幾大隻呀@.@蟹腳都有嫁都有幾多野食呀依個時候去就岩呀!!涼涼地.因為係室外嫁!!環境都幾好~好舒適~都算不俗,大家可以一試呀!!!!!
都有幾多野食呀

都算不俗,大家可以一試呀!!!!!
20-10-07(六) 4人7:30pm兩個月前book定,因為8月打黎,reception話如要book星期六最快10月20號,星期一至日都係同一價錢$168加10%,好似好抵食咁,但食物就唔多掂,試一次夠晒數,一坐低枱面已經有4柸水,但好污糟,要換過晒,座位算舒服,要左支紅酒375ml都只係$60,算好抵,但...嘩~~超難飲,4柸酒飬晒金魚....生蠔<==唉~~真係唔掂,隻隻都有沙,點食喎!湯有兩款<==不過唔好飲沙律都一般甜品算係最好的pancake都麻麻即煮意粉都ok魚生有兩款,不過不失如果有hsbc visa card,我會選擇去海景嘉福,因hsbc visa有8折,只係食愛爾蘭生蠔同蟹腳都夠皮..
20-10-07(六) 4人7:30pm

生蠔<==唉~~真係唔掂,隻隻都有沙,點食喎!
湯有兩款<==不過唔好飲
沙律都一般
甜品算係最好的
pancake都麻麻
即煮意粉都ok
魚生有兩款,不過不失