2018-02-10 307 浏览
嚮中環食開,係幾好既一間晚餐選擇。食物ok,服務ok,坐得幾舒服。差唔多次次都係坐窗邊,夜景幾靚。不過每次都想講,個Pizza厚底左少少,如果薄返啲就正。甜品次次都必叫👏
嚮中環食開,係幾好既一間晚餐選擇。
食物ok,服務ok,坐得幾舒服。
差唔多次次都係坐窗邊,夜景幾靚。

2018-02-08
  • 焦糖單骨雞翼
  • 麻辣香腸薄餅
  • 黑松露醬芝士薯條
  • 黑松露醬薯條
2018-02-07 265 浏览
首次獲邀去品嚐下午茶,於是我與太太懷著興奮的心情來到中環蘭桂坊附近。餐廳是在一幢舊式商業大廈的高層,電梯還是小小的,但到達餐廳後豁然開朗,又是另一番景象。餐廳內的陳設頗為舒服,而且不見嘈吵,窗外的景觀也甚為開揚,景色怡人,盡是中環高級豪宅區,不失為忙裡偷閒,與友人偷得浮生,享受一個悠閒下午的好地方。下午茶是以他們最新推出,set好了的棉花糖朱古力火鍋套餐Cotton Candy Fondue Tea Set的形式,可選擇伯爵茶火鍋或紫米露火鍋,而那個淡粉紅色大大個的棉花球放於火鍋之上,除了是提高賣相外,實際上棉花球會隨著火鍋的熱力而逐漸掉進朱古力火鍋裡面,可能因此而更甜,所以我們還是選了伯爵茶火鍋。下午茶餐還包括一般的飲品,如果要嚐試他們的冬日特飲就每杯加$42,我們當然想試試,我選了蜂蜜梅子蘋果茶,而太太就選了斑蘭紅絲絨熱朱古力,剛好就是餐牌圖片所示的。我們在一邊等待著,一邊享受著餐廳內的悠閒氣氛,餐廳集團也很細心,連濕紙巾也是花過心思,頗為別緻。不多久食品就開始陸續到來了。先來的是牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬,還有那兩杯飲品也先後送到。鬆餅說是自家做,但沒甚驚喜,而且可能因為近來天氣都十

先來的是牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬,還有那兩杯飲品也先後送到。鬆餅說是自家做,但沒甚驚喜,而且可能因為近來天氣都十分寒冷的關係,鬆餅都是冷的。

鬆餅可以配著鮮忌廉或果醬一起吃,但在餐廳裡吃自家製鬆餅,相信都會祈望會是烘熱了的。
牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬

兩款飲品中,我的蜂蜜梅子蘋果茶是用一個透明玻璃壺盛著,下面還放了酒精燈,使蘋果茶可以保溫,非常別緻。青紅蘋果是切得較為大粒,而且另外放了幾粒在透明玻璃杯內,可以自己加茶來品嚐,味道少少甜酸,還算不錯。太太的斑蘭紅絲絨熱朱古力就像讀書時在學校的實驗室內一般,一杯粉紅一杯粉綠,顏色鮮艷,給你自己去混合調校,綠色的也不覺得有斑蘭的味道,將紅色的朱古力加進去,仍然頗為清淡,沒有多少甜味。

斑蘭紅絲絨熱朱古力

跟著來的就是以轉盤盛著的Tea Set了。我們是兩人相對倚窗而坐的雙人座位,有著無敵的窗景,但轉盤一放上來就比較狼狽了。轉盤佔了餐枱的大部份,還加上蘋果茶連酒精燈,還有用木板盛著的那兩杯斑蘭及紅朱古力,使餐碟及餐具已經難以好好放著。

Tea Set竟然是跟餐牌上的相片一模一樣,用藍色波浪形的陶瓷器皿盛著伯爵茶朱古力醬,賣相吸引。
Cotton Candy Fondue Tea Set

Cotton Candy Fondue Tea Set

要舒緩餐枱上的擠迫感,我們先吃八爪魚鮮芒莎莎,內裡有小粒的八爪魚,切成很薄的小塊芒果及一些沙律菜,沙律以黑醋代替沙律醬亦是一個很好調配。黑醋沒有沙律醬那麼膩,還可以消滯,有時我在家自己做麵包也會醮黑醋來吃的,這個沙律可以算是食甜品之前的一個準備。
八爪魚鮮芒莎莎

趁著火鍋還未熱,我們就先吃Savouries的鹹點。炸雞格仔餅的炸雞做得不錯,雖然只是微熱,但仍脆口,加上那綠色的芥末,不辣但有芥末的香,配搭不錯。反而格仔餅就還是冷的,硬硬的一塊,沒甚味道,也不能襯托出炸雞
炸雞格仔餅

接著吃那忌廉粟米肉碎脆卷,以青檸盛著,但完全不脆,反而頗為硬,味道也不見突出,有點失望。

幸好接下來的迷你炸魚薯條筒好食得多。相對來說炸魚就比較熱而且食味不錯,加上有小塊菜及幾條薯條,放在脆筒內,這個脆筒就脆得多了。杯內還有些松露醬,味道不錯。
迷你炸魚薯條筒

之後可以放入朱古力火鍋就所剩不多,只有Sweet Treats的那幾樣,包括馬卡龍波板糖、三色粉圓、自家製藍白雲棉花糖、香脆窩夫及鮮雜果。可惜過了大半個小時,那朱古力火鍋還沒有甚麼異動,仍是只有小小微溫,而那棉花球仍舊絲毫無損的掛在朱古力火鍋之上。

我們先放入馬卡龍波板糖,由於朱古力火鍋還未熱,而一個黃色及一個綠色的“波板糖”放了入去想浸耐一些,那支像珍寶珠的棒就很容易掉下來。好不容易用匙羹檢回來,仍然是凍的,我想可能因為當天的氣溫還不到十度,實在太冷了。
馬卡龍波板糖

繼而我們放入三色粉圓,三色包括香芋、甜薯和紫薯,賣相吸引,只覺得非常之黏稠,在碟中已經難以分開。浸了一會才拿出來吃,我本來是要戒食糯米的也冒險一試,也不覺得味道有甚麼特別。反而那兩件藍白雲棉花糖口感不錯,即使不醮那朱古力醬味道仍然很好。

然後輪到那鮮雜果,計有士多啤梨、火龍果、蜜瓜、哈密瓜及藍莓,雜果是新鮮但經過冷藏,放了進去浸一會,拿出來又是凍的。

最後輪到那香脆窩夫,可能還是天氣太凍的問題,窩夫又是不熱不脆。
棉花球
题外话/补充资料: 整體來說,餐廳的佈置很舒服,環境清靜,適合朋友小聚。餐具及擺設也很有心思,相當吸睛,但在食品上仍有改善的空間,尤其是餅類如格仔餅、窩夫及脆卷等,不熱不脆,與餅店的預製品分別不大,及不熱的火鍋又是在期望以外。到一個多小時以後,我們的東西都差不多吃完了那朱古力醬才開始熱,棉花球才見到些微轉淡粉紅色及開始熔解。
2018-02-04
試食活動
Remember to take your camera out and prepare for the food art , can never miss this in Espuma!Espuma又出情人節晚餐淨睇相已經好開心Cost💰: $688 per 2 persons個餐好豐富,首先來個*薯仔蘋果忌廉湯*酸酸味味,好似有番茄🍅嘅味道,可能就係青蘋果帶來嘅酸味🍏前菜有*鮮無花果伴香煎鵝肝配草莓汁*:擺設好有心思(as usual for Espuma🤷🏻‍♀️)加埋草莓醬食,雖係大大舊鵝肝有D膩,但實在難以抗拒 主菜可3選2,各有特色:- *烤安格斯肉眼扒配黑松露蟹肉蛋餅及意大利雲吞*- *香煎帶子及大蜆黑糯米雜菌意大利飯*- *太平洋深海石斑柳伴龍蝦尾配忌廉汁*小編比較喜歡食肉眼扒配意大利雲吞,平日唔食ravioli嘅我一試個雲吞就愛上,肉汁夠之餘皮唔厚。不過驚食太多野可叫龍蝦魚柳,魚柳稍微鹹,點餐時可叫店員注意。意大利飯唔係唔好味,由於個餐好多膩嘅選擇,主菜會建議揀另外2個選擇。意大利飯都有佢特別之處...最鍾意嘅地方係加咗黑糯米,食落有唔同口感。另外大蜆少辣,而且似有酒調

Espuma又出情人節晚餐

- *香煎帶子及大蜆黑糯米雜菌意大利飯*
- *太平洋深海石斑柳伴龍蝦尾配忌廉汁*

肉眼扒配黑松露蟹肉蛋餅及意大利雲吞

石斑柳伴龍蝦尾

意大利飯都有佢特別之處...最鍾意嘅地方係加咗黑糯米,食落有唔同口感。另外大蜆少辣,而且似有酒調配,唔食得就要留意喔☝🏻
香煎帶子及大蜆黑糯米雜菌意大利飯

情人節又點可以少咗甜品呢? 今年espuma嘅甜品再一次帶來驚喜:法式朱古力脆餅佛手柑慕斯蛋糕

淨睇相已經好滿意
甜品俾我想像中無咁甜,雖然已經好飽,但我自己都食咗一半

飲品包2杯草莓氣泡酒/茶/咖啡
氣泡酒靚靚地又甜甜地適合唔太飲得嘅女士們
想飲多D, 加$20 就已經可以轉紅或白酒啦
草莓氣泡酒

Overall, that could be an amazing meal for feeding the gent’s tummy and the lady’s eyes, so why not give your valentine a chance this year to try Espuma with you?
Happy Valentine’s Day my beloved foodies!

2018-01-27
庆祝纪念
情人节
肉眼扒配黑松露蟹肉蛋餅及意大利雲吞
2018-02-05 4149 浏览
Espuma幾個人去咗蘭桂坊行街食飯,之後想搵個地方坐下傾下計,朋友就介紹咗這間Espuma店食甜品,佢之前係另一間分店食過,話幾好味,咁啱中環蘭桂坊附近都有分店,我哋就跟住地址去此店食下。Cotton Candy Fondue,店門口有介紹,可惜係tea set,晚上沒有,點知坐底後,店長介紹咗另一個Cotton Candy Fondue,晚上才有,份量小過tea set,仲平啲添,啱曬我哋食完飯飽飽,但又想傾計嘅人仕,唔使食咁多之餘,仲可以慳返啲。價格,$138,For Two,到枱時都幾震撼,成個地球儀係半空咁,好靚,當然,我知道應該係舊雲才對啦。舊雲是用舊式棉花糖機制造出來,以前細過,街邊時時都有得買這棉花糖,不過冇咁靚,又冇咁圓。今次啲棉花糖沒有舊款咁甜,幾好味,仲可以一絲一絲咁用手搣來食,我哋幾個真係好似變返小朋友咁,幾個人一齊搣來食,哈哈。除咗棉花糖外,仲有兩個小Macaron(馬卡龍)我本身不太喜歡馬卡龍,因為太甜,頂唔順,不過呢兩個馬卡龍雖然都帶甜,不過也能去到本人夠接受到的程度。馬卡龍本身幾脆幾軟熟,中間夾住小小甜品醬,又有一支小白棍比你揸住食,好似萬樂珠咁,此店造
Espuma

除咗棉花糖外,仲有兩個小Macaron(馬卡龍)我本身不太喜歡馬卡龍,因為太甜,頂唔順,不過呢兩個馬卡龍雖然都帶甜,不過也能去到本人夠接受到的程度。馬卡龍本身幾脆幾軟熟,中間夾住小小甜品醬,又有一支小白棍比你揸住食,好似萬樂珠咁,此店造得幾細心。

中間有個小火鍋,可揀伯爵茶或者紫米露甜品醬,我哋揀咗伯爵茶,原來個樣幾似朱古力,不過顏色沒有咁深。味道跟朱古力相近,幾甜,用來點旁邊的小點幾合適。旁邊小點有:泡芙有4粒,幾脆,幾柔軟,窩夫2塊,幾鬆脆,點甜品醬食幾配合,幾粒粉圓,Q彈,有咬口,味淡淡,雜果幾塊,多水,鮮甜,幾好食。

推介指數:8/10

蜜瓜雪梨菊花茶,$42,水果茶系列其中一款,蜜瓜粒鮮甜,加上有菊花味,啲茶本身清甜之餘帶有水果味,飲完啲茶仲可以叉蜜瓜來食,茶壺下面仲有小燈火保持溫度,幾好幾特別。

推介指數:7/10

最後,我哋4人只係食咗個2人餐,叫咗兩壺水果茶,一齊飲,一齊食,又坐咗成兩粒鐘,個waitress仲好好咁招呼我哋,介紹這餐廳的各種特色甜品,加上waiter也不嫌麻煩地幫我哋4人合照,又自動地給我share食嘅餐具,其實,叫得咁少食物真係有點不好意思。不過,這些高級餐廳,一點都不介意,也沒有黑面,真係有training是非常重要,必須要讚啊👍🏼👍🏼👍🏼。

2018-02-04
2018-02-05 172 浏览
星期六週末假期要同朋友聚會下,搵到呢間位於中環威寧頓廣場的Espuma 甜品餐廳,地點方便,中環地鐵站出口行幾分鐘就到。餐廳裝修十分精致,人都比較多,最好都訂咗位先。今日同朋友兩個人最想試的係呢個Cotton Candy Fondue Tea Set, 賣相已經十分吸引。套餐包有兩杯飲品,我地都每人加咗15蚊升級咗揀水果茶,冷熱各一杯,茶底醇厚,但凍飲果杯稍微甜咗少少牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬,鬆化易入口賣相精緻吸睛,顏色鮮艷,我地揀咗伯仲之間茶火鍋,另外仲有紫米露火鍋可以揀鹹點:炸雞格仔餅,配搭新鮮,味道夾八爪魚鮮芒莎莎,材料新鮮,爽口迷你炸魚薯條筒,筒餅香脆忌廉粟米肉碎脆卷甜點:香脆窩夫,焗得香脆,甜度適中自家製藍白雲棉花糖,顏色吸引馬卡龍波板糖,三色粉圓,十分彈牙煙韌,仲有鮮雜果。
餐廳裝修十分精致,人都比較多,最好都訂咗位先。
牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬,鬆化易入口
鹹點:
炸雞格仔餅,配搭新鮮,味道夾
八爪魚鮮芒莎莎,材料新鮮,爽口
迷你炸魚薯條筒,筒餅香脆
忌廉粟米肉碎脆卷
甜點:
香脆窩夫,焗得香脆,甜度適中
自家製藍白雲棉花糖,顏色吸引
馬卡龍波板糖,三色粉圓,十分彈牙煙韌,仲有鮮雜果。
2018-02-03 161 浏览
第二次黎Espuma 食afternoon tea, 呢度既環境食tea傾計真係一流,上次帶左外國朋友黎食佢個afternoon tea set 佢地都好滿意。今次佢個tea set 好有gimmick, 有懷舊棉花糖,望落已經好靚。個人比較著重afternoon tea 個scone 同杯飲品。scone 都好鬆化,可以再熱少少就更好。飲品試左冬日飲品,炙燒棉花糖伯爵茶,面層有奶泡炙燒有d焦糖咁好得意,再飲落去就係好香濃既奶茶味,超正 👍🏻另外叫左蜜瓜雪梨菊花茶,初初飲生果味唔算好出,得菊花茶味,座熱左就香d, 清清地都不錯因為無食lunch, 係等tea set 黎之前叫左ham 同白酒青口頂住肚先, 呢兩樣都係我好成日試同好鍾意食既菜式。蜜瓜ham 就食得多, ham 夾住salad 菜就第一次,又好ok wor! 感覺比夾蜜瓜再fresh d 👍🏻同埋d ham 都好香唔算好鹹。青口就超like, 個白汁好rich,點包超正😋😋我地最後係點曬d汁好啦,主角afternoon tea la,我地揀左伯爵茶火鍋。其實份量唔會太多,每樣食物都擺放得好精緻,個架重可以轉 。 甜點有最愛

甜點有最愛既芋圓同窩夫同生果等,點伯爵茶好好味。

鹹點個炸雞格仔餅就好創新,都幾match, 個八爪魚芒果沙律都好好味 😋

呢度tea 黎講價錢都唔貴,又有個靚景,不錯呢
  • 西班牙黑毛豬火腿配西班牙蕃茄醬及多士
2018-02-03 123 浏览
坐的位置非常好,可望到教堂,開陽悠閒美景食物很好,首先食芝士青口做前菜,芝士與青口配合得非常好,芝士本身好香加上青口的鮮,但包就太硬另外一個菜,Ham配沙律,我本身不太愛食Ham﹐但Ham配上沙律,將Ham本身的濃味中和了點,還有青新的感覺,不愛Ham的朋友,這個菜可能會改變你的看法,一試無防主菜個tea set﹐用棉花糖有創意,點這個Earl Grey班蘭sauce﹐令每樣食物都增添美味,配上蜜瓜花茶,中和了飽飽滯滯的感覺
坐的位置非常好,可望到教堂,開陽悠閒美景

2018-01-31 104 浏览
好耐都冇同媽咪一齊tea過,朋友介紹呢間既afternoon tea set幾抵食又靚,就決定今個週末同媽咪邊食邊傾下計。睇餐牌上既相都覺得好靚好有少女味,就直接決定要呢set,唔再睇其他食物。先黎餐飲,媽咪要左杯即磨咖啡,細杯左d但好香濃好滑。而我自己加$15升級要左壺水果茶,茶用小蠟燭保持微暖,橙汁味比較濃,最鐘意入面有d熱情果,好清新。無幾耐就送上一個tea set必備既scone,配上cream同士多啤梨果醬,都幾鬆化,但如果每人有兩件就更加好。之後主角登場喇!果然實物同圖片一樣咁靚呀!特別係個棉花糖好吸睛,影左好耐相先捨得食。個人認為呢個tea set鹹點部分比甜品更出色,一共有四款:炸雞格仔餅,八爪魚芒果沙沙,忌廉粟米肉碎脆卷。同埋我最鐘意既迷你炸魚薯條脆筒,三樣脆脆既食物配上黑松露沙律醬真係絕配。到甜品部分,除左大大個棉花糖球之外,另一重點係中間既火鍋。平時芝士火鍋/朱古力火鍋就聽得多,今次呢個係伯爵茶火鍋,相當有創意!火鍋配料有水果,窩夫,棉花糖,馬卡龍,仲有竽圓,估唔到d甜品同濃郁既伯爵茶醬又幾夾喎!火鍋底除左伯爵茶仲可以選擇紫米露,下次都想試下!呢個價錢既tea s

先黎餐飲,媽咪要左杯即磨咖啡,細杯左d但好香濃好滑。

火鍋底除左伯爵茶仲可以選擇紫米露,下次都想試下!呢個價錢既tea set真係算抵食,最好係店員都好樂意幫我地影相,有靚相抵哂!

2018-01-27 151 浏览
最近經常係網上見朋友post Espuma 嘅冬日Cotton Candy Fondue tea set, 無論賣相同材料都非常吸引,今日趁係假日,一於同朋友一齊試下。朋友需要買新電話,所以我哋揀咗位於中環嘅分店。一個tea set 盛惠$248,兩位用,有甜點,鹹點,同埋飲品兩杯。如果喜歡的話,仲可以加錢upgrade杯飲品添。先講火鍋湯底,平時朱古力火鍋我就食得多,用其他材料來做甜品湯底都係第一次試。呢度有伯爵茶或紫米露揀,十分喜愛紫米露嘅我,當然揀紫米露啦。紫米露材料豐富,入口非常香濃,好好味,上面仲插住支棉花糖,隨著火鍋嘅熱力會慢慢熔,好似落雨咁,好可愛架。我地先食鹹點:炸雞格仔餅:厚身嘅格仔餅配上炸雞,入口鹹鹹甜甜,非常特別,如果可以大件d嘅話咁就好啦。迷你炸魚薯條筒:做法具有創意,迷你雪糕筒內加入炸魚同薯條,配上黑松露沙律醬,入口香脆可口,味道非常夾。八爪魚鮮芒莎莎: 沙律菜加入芒果,八爪魚同沙律汁,再自己加入迷你炸魚薯條筒剩下嘅黑松露醬,入口酸酸地,味道清新,非常醒胃。忌廉粟米肉碎脆卷:外面香脆嘅taco, 配上香滑嘅忌廉粟米肉碎,配搭近乎完美。牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬:S

朋友需要買新電話,所以我哋揀咗位於中環嘅分店。

我地先食鹹點:

炸雞格仔餅:

迷你炸魚薯條筒:

八爪魚鮮芒莎莎:

忌廉粟米肉碎脆卷:

牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬:
Scones 係西式甜品中算係不可缺少嘅一樣食物,帶輕輕牛油味嘅鬆餅,配上鮮忌廉同果醬,充滿英式風味。

香脆窩夫:
整得火喉剛剛好,點埋紫米露食就更加好味。

馬卡龍波板糖:
平時馬卡龍就食得多,用波板糖形式上就第一次試,賣相真係好精緻,甜度亦都唔會過重,入口非常鬆化。

其他配料仲有三色粉團(香芋、甜薯、紫薯)同埋自家製藍白雲棉花糖,由於本身甜味就已經好夠,所以唔需要點紫米露就已經好好味。

鮮雜果:
好戲永遠都在後頭,新鮮嘅雜果放入熱辣辣嘅紫米露裏面,味道非常特別,有別於一般嘅朱古力火鍋

冬日飲品:
我哋叫左蜂蜜梅子蘋果茶同埋泰式胡椒鮮奶咖啡。

蜂蜜梅子蘋果茶充滿水果味,入口香甜,帶輕輕嘅茶味,餐廳仲好細心地用火坐住我哋個茶壺,坐耐啲都唔怕d茶會變凍。

泰式胡椒鮮奶咖啡入口有香香嘅胡椒味,咖啡味相對較淡,味道新穎。

兩個人坐左成個下午,食咗咁多野,又嘆茶又嘆咖啡,每人都係$150左右,真係可以消除一周嘅疲勞呀。
2018-01-27 171 浏览
感謝Espuma的邀請來試試她新推出的Cotton Candy Fondue Set。 雖是試食,但我也會給予自己最真實的評語,希望餐廳能夠參考、食客能夠不被誤導。天氣再次轉冷,除了平常的肥牛海鮮火鍋外,朱古力火鍋也能令人心頭一暖。而這裡的甜品火鍋更加添新意,將紫米露和伯爵茶換成冬裝,襯托著甜絲絲的主角雲朵棉花糖。星期六半日工作後忙裡偷閒,跟女生朋友暢談一下,吃個下午茶就是最適合不過。中環這家分店在蘭桂芳附近,日晝的威靈頓街很是寧靜,甚至帶了一份清幽。是日的陽光沒有待薄我們,坐在高層的窗邊能感受到其微微的溫暖,以及窗外這帶點古典外國風的景色。內在環境比想像中大,不同的背椅和梳化看上去都很舒適,絕對能坐上整個下午。Cotton Candy Fondue Set的餐牌如上:四款鹹點、五款甜點、英式鬆餅,及甜品火鍋。友人跟餐點了一杯熱伯爵茶,是茶包沖泡,味道可以,至少中和一下甜膩的下午茶。而我則加$15點了主餐牌的凍招牌生果茶,也是Espuma很有名的飲品。用上熱情果汁做茶底,加入橙、紅蘋果、青蘋果、火龍果等,味道清新不甜膩,與這美景陽光相伴更為加分。英式鬆餅是分開上的。我在英國住過一段時間

凍招牌水果茶

牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬

英式鬆餅是分開上的。我在英國住過一段時間,對於鬆餅頗為講究。這裡的是plain scone,沒有加入提子乾,口感較為乾身。外層蛋掃的黃金皮做得不錯,咬下去也富牛油香,裡面算是鬆化,不過烘得不夠熱,這是大大減分。另外傳統的英式鬆餅是配clotted cream and jam,clotted cream是用double cream低溫烘焗六小時,用熱力慢慢收乾水分,condense成clotted cream。這裡用普通的whipped cream代替,無論質感還是奶香味道都是絕對比不上的。果醬則較稠杰,酸甜度適中,不過沒有果肉粒,頂多只能稱為strawberry jelly。

Cotton  Candy  Fondue  Set

終於來到主角Cotton Candy Fondue,不得不稱讚賣相真的非常吸睛,淺粉紅色的棉花糖空氣感非常,掛起來就像是天上的雲朵一般,再加上甜品火鍋用tiffany blue陶瓷波浪杯盛著,夢幻度和少女感十足,怎教女孩子不喜愛呢。

Cotton  Candy  Fondue  Set

為甚麼要掛起棉花糖呢?除了賣相外,其實是有實際作用的。記得這種棉花糖在嘉年華吃的時候總會溶得黏滿指頭嗎?火鍋的溫和熱力能夠把上面易溶的棉花糖慢慢熱溶,所以重點是要稍移棉花糖至火鍋對正向上的位置,待棉花糖絲可以逐點逐點準確地滴進火鍋裡,不然滴到其他鹹點就很奇怪了。另外吃這個火鍋前也爬過些中肯的評語,發覺紫米露火鍋會過甜和太黏稠,所以選了看上去沒那麼吸引的伯爵茶火鍋,但吃下去證明這個選擇是正確的。因為棉花糖溶掉加入火鍋漿的關係,會令火鍋漿更加甜膩,所以本來較淡和帶點茶澀味的伯爵茶漿就跟棉花糖相輔相成。客人也可隨自由口味調校甜度,覺得夠甜便可自行拿開棉花糖。因火鍋的熱力也不能少看,所以拿開棉花糖後還是會以更慢的速度溶化,要小心不要讓滴下來的棉花糖絲黏到其他食物,尤其是鹹點。

鹹點
八爪魚鮮芒莎莎:這是鹹點裡最好吃的。沙律菜新鮮爽脆,配八爪魚柔軟又帶點煙韌的口感很不錯。芒果甜美,中和了黑醋的酸味。而且用黑醋代替沙律醬會沒那麼膩,也更能吃到食材原味。
炸雞格仔餅:炸雞冷掉,幸好也沒有剩油流出,但炸物失去溫度便無法保持其脆口外皮。不過炸雞內裡不乾身也不嚡口,相信熱辣辣時應該很好吃。格仔餅帶點甜味,粉漿調得不錯,也是為甚麼這裡的窩夫較有名。
迷你炸魚薯條筒:Again, 炸魚薯條都是冷的,硬而不脆。本來這個fish and chips的變奏令其更易fit入Afternoon Tea中的一口小食都算是有意思,但味道真的做得不好,幸好炸魚放涼了也沒有腥味。
忌廉粟米肉碎脆卷:這個味道有點奇怪,在於那忌廉,有點油膩但不鹹不甜的。肉碎和粟米本身味道也不突出,再加無味的粟米片脆taco,令人比較失望。

甜點
自家製藍天白雲棉花糖:這個賣相很不錯,做成雲朵的形狀,而且質感也輕盈,真的像是浮雲般。但吃下去真的非常甜,白色原味還可接受,藍色bubble gum味道則更甜。
馬卡龍波板糖:用珍寶珠的幼管穿著馬卡龍的中央,賣相可愛。馬卡龍反而比想像中沒那麼甜膩,不是死甜,能吃得出一個是斑蘭味、另一個是哈蜜瓜味。
三色粉圓(香芋、甜薯、紫薯):把粉圓當成魚蛋般倒進火鍋裡煮一煮,口感更為煙韌Q彈,比凍食好很多。三款有各自帶著淡淡的味道,不過在火鍋裡久了就會被伯爵茶漿搶過。但在整個set裡面來說算是很不錯,而且也跟伯爵茶火鍋很配合。
鮮雜果:哈蜜瓜球、蜜瓜球、火龍果粒、士多啤梨和藍莓都是新鮮貨,甜而不酸,其中以士多啤梨和藍莓蘸伯爵茶漿較為配合。
香脆窩夫:窩夫一向是這裡的招牌,外香脆內煙韌。即使蘸了伯爵茶漿也不會變得霉爛,反而更好吃。

Cotton  Candy  Fondue  Set  -  Waffle

不過要小心火鍋熱得久了會蒸發掉很多水分,變得更濃稠,也代表更甜膩。所以建議吃完鹹點後先吃火鍋,不然會變得太甜。

除了Cotton Candy Fondue Set,Espuma還在這個冬天推出了冬日特飲。我們試了以下兩款:
蜜瓜雪梨菊花茶

一壺水果茶的成功,令這裡變奏出蜜瓜雪梨菊花茶和蜂蜜梅子蘋果茶兩款冬日特飲。蜜瓜和雪梨切丁,都是比較爽脆多汁的水果,用來入茶應該會不錯。菊花茶本應較清香和淡味,但這裡的非常甜,想必除了蜜瓜和雪梨外還有加添人工的甜味。如果只靠水果本身的甜度,味道應該會更好。

前: 斑蘭紅絲絨熱朱古力  ($42);  後:  蜜瓜雪梨菊花茶  ($42)

另一款冬日特飲是熱朱古力,有牛奶味道和斑蘭紅絲絨兩款。用像是中學做化學實驗的器皿盛著,賣相特別,不知是否參考自觀塘的小時光。

斑蘭紅絲絨熱朱古力

兩邊液體都有一層厚厚的泡沫,所以把一方倒進另一方時,泡沫會漲起至高於容器的水平,倒也新奇。但始終不能一下子把所有液體倒進去,不然其張力還是不夠hold著,還是會倒瀉的。味道方面,雖是熱朱古力,也見些深啡色的粉末,但朱古力味不大顯眼,都被強烈的斑蘭味道蓋過了,而紅絲絨本身也是顏色多於味道,所以整個飲品更像是斑蘭牛奶,但味道其實是不錯的,斑蘭味實在很清香而不人工。反而這個比產面的菊花茶還不那麼甜,這個甜度才更像樣,也令飲料不那麼膩。

整體來說這個Cotton Candy Fondue Set賣相一流,味道則一般,甜比鹹好吃。無論食物或是飲料的甜度都可以再微調一下,畢竟現在就算sweet tooth的女生,口味也會更著重健康,清甜和死甜還是有分別呢。
  • 三色粉圓
  • 窩夫
  • 斑蘭紅絲絨熱朱古力
呢個cotton candy fondue 一直想食好耐一黎睇相個樣真係好靚 二黎價錢好合理於是 決定約B先生黎呢度試試佢 餐廳位置好近地鐵站 行大概5分鐘就到星期六下晏大概2點半黎到呢度一出𨋢呢個餐牌真係好吸睛另我更加期待接落黎ge tea✌🏻估唔到星期六下晏都咁多人黎食都有8成座位坐滿眼見大部人都為個tea set 黎可見呢個tea set 好受歡迎👍🏻呢度光線好充足 有好多大大ge玻璃好好彩地 侍應安排左我地坐窗邊位居高臨下ge 感覺好舒服可以想像如果夜晚黎 夜景應該會好靚如果大家有機會黎 記得book窗位😉😉一坐低 我已經急不及待 叫左個tea set 伯爵茶火鍋 另外叫左2個winner drink Tea set 包Homemade Scone 配fresh cream 同果jam👍咸點:炸雞格仔餅八爪魚鮮芒莎莎炸魚薯條筒忌廉粟米肉碎脆卷甜點:Waffle Homemade 藍白棉花糖Macaron 波板糖三色粉圓鮮雜果本人超欣賞呢個homemade sconeScone 好有口感 好札實 唔係空了了上枱仲係熱辣辣ga 加埋果jam 同cream真係perfect matc
呢個cotton candy fondue 一直想食好耐

唔會好留
Tea  set

另外不提不得 我勁歡喜呢個雲形棉花糖
個口感唔同出面買到d棉花糖
佢有少少彈牙ge感覺 入口即溶 加埋個伯爵茶 真係好幸福🤤🤤🤤
棉花糖

如果大家黎 我建議大家加少少錢叫黎試下
蘋果梅子茶同蜜爪雪梨茶都好好好飲
唔淡 係好濃果香味

蜜瓜雪梨菊花茶

加埋2個winner drink 都唔洗200一個人 抵!

最後不得不讚呢度d服務
Scone😍😍
Tea  set
棉花糖
2018-01-27 150 浏览
朋友去吃過這家新推出的tea set 後讚其性價比高,餐廳身處中環又開揚方便。價位都只是平均每人$150,聽落實在吸引,即預約了今天星期六與老公來enjoy。Cotton Candy Fondue Tea Set $248 For Two 有伯爵茶或紫薯鍋底兩款口味,今次我選擇較特別的伯爵茶味。先來兩個Homemade Scones 配鮮忌廉及果醬,是我喜愛的配搭。Scone有濕度,入口不會太乾身,配上忌廉及果醬很提味。Savouries 炸雞格仔餅 - 炸雞的脆皮比肉多,配上格仔餅入口雙層脆感。八爪魚仙芒莎莎 - 莎莎醬令整體惹味。迷你炸魚薯條筒 - 都是香口的炸物。忌廉粟米肉碎脆卷 - 要快吃,脆卷容易變軟,襯脆時吃加上忌廉粟米肉碎很惹味,不用蘸醬。Sweet Treats香脆窩夫 - 真的很脆口。自家製藍白雲棉花糖 - 好像提醒都市人是時候吃個下午茶休息放放空。馬卡龍波板糖 - 很少女風,中間夾著果醬,我覺得本身甜甜的已經不需蘸火鍋醬。三色粉圓(香芋、甜薯、紫薯) - 即是台式芋圓,煙煙韌韌。鮮雜果 - 做火鍋配料是常識吧。Winter Drinks泰式胡椒鮮奶咖啡 +$15沒有

有伯爵茶或紫薯鍋底兩款口味,今次我選擇較特別的伯爵茶味。

Savouries
炸雞格仔餅 - 炸雞的脆皮比肉多,配上格仔餅入口雙層脆感。
八爪魚仙芒莎莎 - 莎莎醬令整體惹味。
迷你炸魚薯條筒 - 都是香口的炸物。

Sweet Treats
香脆窩夫 - 真的很脆口。

三色粉圓(香芋、甜薯、紫薯) - 即是台式芋圓,煙煙韌韌。

鮮雜果 - 做火鍋配料是常識吧。

Winter Drinks
泰式胡椒鮮奶咖啡 +$15
沒有胡椒味的,所以怕辣的可以一試。

蜜瓜雪梨菊花茶 +$15
味道比雜果茶清淡,是我較喜歡的果茶微甜度,當中的蜜瓜雪梨又可以吃。

2018-01-27
On this Tuesday evening, our group of girlfriends decided to crash the all-time famous Espuma for a dinner gathering. The Central branch is located in the M88 building on 17/F, which you can have a nice night view from the big window if you are taking a window seat. In this winter, they have a seasonal drink menu, where we decided to try some of the cozy drinks in this chilly season.Hot Milk Chocolate: The milk foam and the hot chocolate serve separately, which gives you the experience of pourin

Hot Milk Chocolate
Hot Milk Chocolate: The milk foam and the hot chocolate serve separately, which gives you the experience of pouring the chocolate in while the milk foam expands like a Fuji mountain. Definitely a nice photo boom!

Grilled Mashmallow Earl Grey
Earl Grey Marshmallow: The Earl Grey taste is distinctive and merges well with the latte. While the marshmallow'stickiness add another layer to the taste of the latte.

Honey & Plum Apple Tea (Left) ; Honeydrew & Pear Tea
Honey and Plum Apple Tea (Left): This is definitely one of my favorites as it is served with fresh apple pieces in the small cup and the tea is refreshing and not too sweet, which was definitely my type of fruit tea.
Honeydrew & Pear Tea (Right): I did not try this, but according to my friends, the Honey and Plum Apple tea has a better buy in.

Espuma Nachos
Espuma Nachos: The nacho was served with the classic trio - with cream, cheese, and guacamole but without salsa. Personally, I found the nacho chips were a bit plain and the guacamole was succulent, which was a bit disappointing.

Deluxe Paella con Marisca (for 2): Next come the paella! The portion is huge but it definitely looks appealing with a good portion of seafood on the top with some clamps, blue mussels, prawns, scallops, and octopus. The taste of the paella reminds me of those I tried in Spain with a great seafood sauce flavor. It was a mouthwatering dish that I just couldn't stop eating it!

Chips with Truffle Dips: This was one of the favorites and a must-order snack among us! The chips were crispy, with the truffle mayonnaise dip, it becomes an irresistible combo!

Foie gras black truffle mushroom spagetti
Spaghetti can Foie Gras y Creme Truffle: Finally, it comes the cream based truffle spaghetti with plentiful of fungi. The Foie Gras was very soft, however, at some point, we all find it quite heavy and we couldn't finish the whole portion of the spaghetti.

Black Glutinous rice with coconut milk fondue

Black Glutinous Rice Sweet Soup:
As my friends have tried the Earl Grey fondue before, we decided to go for the alternative option - the Black Glutinous Rice!
It was presented nicely with crunchy waffle, Home-made fluffy marshmallow clouds, Macaron lollipop, Taro balls, sweet potato balls, purple sweet potato balls and fresh fruits on a mini-Lazy Susan.

Towards the end of the dinner, a waiter brought in a huge birthday cake to a big group next to our table and everyone was singing the birthday song, which lit up the whole atmosphere in the restaurant.

All in all, this is a great experience for all of us with a good variety of delicious food, a thoughtful service experience, and a cozy environment for any occasions.
2018-01-23
Hot Milk Chocolate
Grilled Mashmallow Earl Grey
  • Honey & Apple Plum Tea (Left)
  • Seafood Paella (2 people portion)
2018-01-26 157 浏览
今日同男朋友都係港島收工,但好蠢既菰涼由香港站行去中環都盪失路 🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️去蘭桂芳唔一定要飲酒,仲可以陪菰涼我食甜品💜今晚嗌左呢份甜品好夢幻!完全係追擊夢幻少女心!呢個冬日火鍋有兩種「湯底」xd 係紫米或者伯爵茶,咁我地就選左伯爵茶既~茶味都好香,不過真係幾甜原來呢個係塊轉轉盤,係boomergarm 必影影相位!呢個set 係比兩個人既,所以所有野都係雙數唔洗爭xd另外我地仲嗌左兩杯野飲一睇就知呢杯咁少女既棉花糖鮮奶係菰涼我架啦~男朋友就嗌左呢杯Apple teaa微微既酸味啱曬用黎中和甜品既係口中甜到痴立立既感覺!對呢間野既正餐有啲興趣喔!
去蘭桂芳唔一定要飲酒,仲可以陪菰涼我食甜品💜
今晚嗌左呢份甜品好夢幻!完全係追擊夢幻少女心!
茶味都好香,不過真係幾甜

原來呢個係塊轉轉盤,係boomergarm 必影影相位!
呢個set 係比兩個人既,所以所有野都係雙數唔洗爭xd

另外我地仲嗌左兩杯野飲

一睇就知呢杯咁少女既棉花糖鮮奶係菰涼我架啦~

男朋友就嗌左呢杯Apple teaa
微微既酸味啱曬用黎中和甜品既係口中甜到痴立立既感覺!
對呢間野既正餐有啲興趣喔!
$120 (宵夜)
2018-01-26 140 浏览
星期日嘅下午有咩嘆得過去high tea😚 Espuma出咗棉花糖火鍋呀😍 梗係要去試吓啦~ 可以揀紫米露火鍋或者伯爵茶火鍋,店員介紹紫米露比較甜,我哋咁鍾意食甜野,梗係揀紫米露啦~ 個set超靚😍 好特別,有棉花糖係中間,好似熱氣球,咁下面有好多款小食,影相呃like一流🤣 牛油鬆餅配鮮忌廉及果醬鬆餅,好香牛油味,質感鬆軟,我鍾意配忌廉食多啲,配果醬亦都唔錯~ 炸雞格仔餅,炸雞都幾脆,幾好味,同格仔餅一齊的配搭幾特別~ 八爪魚鮮芒莎莎亦係幾特別,八爪魚粒細細粒都幾好味,好開胃~ 迷你炸魚薯條真係有一條薯條同炸魚喺度😵 細細件,好得意,配埋下面嘅沙律醬一齊食好好味😋 忌廉粟米肉碎脆卷亦係幾特別,都幾香口~ 香脆窩夫我哋點果醬食,都唔錯~ 自家製藍白雲棉花糖,形狀好靚,甜甜的~ 馬卡龍波板糖,我食咗綠色嘅,係班蘭味,好好味😋 唔會太甜~ 三色粉圓有香芋、甜薯、紫薯,淡淡的甜味,點紫米火鍋食好似食糖水咁,都唔錯~ 雜鮮果有蜜瓜、哈密瓜、士多啤梨同藍梅,水果新鮮清甜,同紫米露火鍋都幾夾~ 蜂蜜梅子蘋果茶 $42有紅蘋果同青蘋果果肉粒,味道酸酸甜甜,好清新,食完甜野飲返就最啱👍🏻 一邊飲,一邊

蜂蜜梅子蘋果茶 $42
有紅蘋果同青蘋果果肉粒,味道酸酸甜甜,好清新,食完甜野飲返就最啱👍🏻 一邊飲,一邊傾計,都唔怕凍曬,因為有火熱住~

斑蘭紅絲絨熱朱古力 $42
好特別嘅一款飲品,將紅絲絨加入斑蘭熱朱古力,然後攪勻,味道特別,好香班蘭味同朱古力味,口感香滑,值得一試😋