2019-01-09 787 浏览
一年容易又圣诞,又系时候食返个圣诞大餐。女朋友唔想我搲爆头就提议再食返呢度,一黎避开正日太贵,顺便用返上年𠮶张COUPON悭返啲,礼物都唔使送留返其他钱黎下年去旅行。哈哈咁抵得谂当然要顺从佢意思啦。咁啱撞正今日星期三,有个SPECIAL MENU所以都唔多谂㨂咗佢再点一个SET DINNER。生蚝:LAMBERT/ KRYSTAL/ ANCELIN SPECIAL生蚝新鲜即开,味道由淡至浓左至右非常易入口。尤其钟意中间嘅KRYSTAL,肉身饱满得黎裙边脆口,奶油及金属味均衡十分唔错。自家制香草茄子酱/辣肉肠南瓜酱。两款配面包都好开胃,再配埋HOME-MADE面包,麦香同酱香十分配搭。红虾刺身片。口感好得意似食紧蒟蒻/啫喱咁,因为将虾肉打得细碎扁平所以改变咗原先爽滑口感,再伴上酸甜酱汁,清新又开胃。有肴又点可以无酒。所以两杯CHAMPAGNE COCKTAIL分别系FERRARI及BIKINI。两杯都酸甜易入口而且果香味十足。同跟住落黎嘅菜式味道好夹。焗阿拉斯加蟹脚。本身蟹脚够大只所以食落都多肉。可惜系烧完水分走咗有啲缩水。但味道因而浓缩有利有弊咁啦。龙虾浓汤。如果一开始先饮会觉得有啲偏
OYSTER SET
HOMEMADE BREAD
西班牙红虾刺身薄片
FERRARI & BIKINI

焗阿拉斯加蟹脚
龙虾浓汤

龙虾浓汤。如果一开始先饮会觉得有啲偏咸,所以店员都建议我地先饮蕃汤,再慢慢品尝。龙虾汤好浓郁,其中奶油比例拿捏得好好,突出龙虾汤嘅味道又唔会抢晒。唔错。
烟熏巴马火腿车厘茄忌廉汤
烟肉蕃茄汤。茄汤做得好香浓,蕃茄唔会打会完全碎烂仲保留少少口感,再配上焗得咸香脆口嘅烟肉片,令到酸甜嘅味道更丰富。
过场一个石榴雪葩,清一清味蕾迎接主菜。
澳洲神户牛肉眼扒
神户牛肉眼配紫薯蓉青豆伴配岩盐。神户牛三成熟所以入口好腍,而且筋位处理好晒落刀毫不费力。牛油脂香口再配上甘甜紫薯蓉系几唔错配搭。但最钟意都系沾上少许岩盐食其原味。
纽西兰深海海螯虾意大利面
螯虾通心意粉。螯虾除咗卖相一流之外,虾肉都好鲜甜弹牙。记得食埋虾头入面嘅虾膏,浓郁味道十分令人回味。
唔好以为厨师好少气只得一只虾,其实佢仲拆咗唔少蟹及虾肉碎伴入意粉之中,令到食嘅时候啖啖都有,好满足。
意粉酱做得干身令到挂面效果好好亦有助吸附虾肉上去,呢啲细微嘅地方就睇得出厨师嘅心机。
绿茶红豆奶冻
PETIT FOUR
绿茶红豆奶冻/PETIT FOUR。最后甜品当然无令人失望,奶香绿茶味又够浓郁。因为自家制关系所以比较结实,但正正系咁配上一口热茶实在令人舒畅。
满足嘅一餐与另一半共渡佳节,一年总要好好同佢以悠闲心情享受浪漫一刻。系呢度晚餐完全符合理想与现实相符嘅期望。
埋单前再有张COUPON收到,可以再留番下次用,几时用都得冇限期!

2018-12-19
OYSTER SET