2019-07-01 989 浏览
E Molto之前已經光顧過,因為食物出色份量足夠環境有情調最重要是定價合理,所以今次周年紀念我們又再回來。*****************餐廳店面不大,只可容納三十多位食客,所以我們預早兩星期已經訂了座。我最喜歡是餐廳環境夠靜,基本上不會聽到其他食客的聲音。晚餐由$758至$788,包括頭盤、餐湯、前菜、主菜和甜品,每一道菜有水準之餘,擺盤也很精美,而且份量非常足夠,不會食完好像吃了風一樣。西班牙紅蝦刺身薄片紅蝦刺身製成薄片狀,驟眼看以為是一塊火腿,食得出淡淡蝦味,上面橙色一粒粒的是芒果魚子,旁邊的則是香草油、芥辣和紅椒。餐前麵包麵包有三款不同,奉上時還有暖意,口感不會太實,食時可以配上不同的麵包醬吃,如果不夠喉還可以再添。餐廳除了牛油和黑醋外,另外還提供香草茄子醬和辣肉腸南瓜醬來塗麵包,兩款醬味道都濃郁美味。煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯忌廉湯質地濃稠,上面放上一塊巴馬火腿,空口吃味道會偏鹹,但浸在湯內吃味道卻剛剛好。Tiramisu Martini($108)相比起紅白酒,我比較喜歡Cocktail,因為有很多不同口味選擇,但有時都很糾結,因為很多時Cocktail都太重酒味或像藥水

*****************

煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯

Tiramisu Martini($108)

相比起紅白酒,我比較喜歡Cocktail,因為有很多不同口味選擇,但有時都很糾結,因為很多時Cocktail都太重酒味或像藥水味,但E Molto的Tiramisu Martini是目前我飲過最喜歡的Cocktail,因為酒味不重非常易入口,而且味道亦真的很像吃Tiramisu,我想大部份女生都會喜歡。

Tiramisu Martini(

香煎鵝肝

鵝肝份量十足,有掌心般大,下面除了多士外,最特別是中間多了一片西柚,能稍減鵝肝的膩感。鵝肝入口即融,多士香脆,邪惡又美味。

香煎鵝肝

上前菜先送來一球雪葩來清清口腔,是石榴雪葩,非常清新怡人。
石榴雪葩

紐西蘭深海海鰲蝦意大利麵($788)

海海鰲比平時的大蝦大隻,蝦肉亦結實鮮美,意大利麵creamy得來帶點彈口,做得出色!

紐西蘭深海海鰲蝦意大利麵
吃完主菜還有玫瑰花茶消膩,淡淡玫瑰花香,同樣可以免費添飲。
櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱

甜品可以要求餐廳寫字,擺盤很精美。
櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱

櫻桃乳酪芝士慕絲口感很軟滑,甜度適中,底層是士多啤梨啫喱,味道自然不會像藥水味。
櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱

最後還有朱古力和蝴蝶酥,食完超飽。

總結,上一次光顧是年半前,價格與現在相比差不多,雖然不算特別便宜,但對比同類餐廳,E Molto不單食物水準保持高質,而且亦食得飽,性價比非常高,絕對是生日周年紀念的不二之選。
Tiramisu Martini(
石榴雪葩
紐西蘭深海海鰲蝦意大利麵
2019-06-25 89 浏览
My wife decided to treat me for dinner tonight as she just got a job relocation and to celebrate this moment. She suggested E Molto Buono, a fine dining Italian restaurant located at Perfect Commercial Building, few minutes walk from Times Square Causeway Bay.To enjoy the night, we chose their dinner set. It consisted of starters, soup, entree, main course and desserts. The price ranged from $758 to $788. Bridge romance - It was very refreshing and gassy, with lychee liquor, peach liquor, rose s

Bridge romance - It was very refreshing and gassy, with lychee liquor, peach liquor, rose syrup, sprite and champagne in it. It goes well with the food.

Shortly after we have ordered, they served us a basket of bread. There were 3 types of bread and were served warm. It was soft and crispy, and goes well with the sauce provided. The sauce was sweet, and the other was flavourful and slightly spicy.

Carabinero carpaccio - Red prawns were blended till soft and very thin in texture. Mango salsa, garlic and chilli sauce and wasabi mayo were added at the side to dip onto. It was appetizing and a good way to start off.

Lobster bisque - The soup was served warm and was smooth and flavourful, with strong lobster taste.

Baked alaskan king crab leg - Salted egg yolk bits were spread on top of king crab leg, and it really complimented nicely as it added flavour to it. King crab leg was soft and chewy, not too overcooked.

The waitress served us a glass of guava sorbet before our main course. It helped to clear off my palate and was sour in taste.

Braised beef cheek - It was cooked till really soft, almost melting in my mouth. It was tender and juicy, going well with the gravy.

After our meal, they served us a cup of tea. It was clear and sweet, very fragrant too.

Red tea caramel pudding was very soft and smooth, sweet as well. The plate was decorated nicely.

The last dish was chocolate cubes and palmiers. Chocolate was sweet and palmiers was soft and crispy.
2019-06-06 87 浏览
那麼辛苦工作當然要吃些好東西慰勞一下自己啦,走來銅鑼灣這間餐廳食飯~這間餐廳位置易搵,環境優雅,燈光昏暗營造浪漫的氛圍!食物種類多。熱辣辣的夏天當然是要喝啤酒啦,叫了一杯White Peach Nectar $78香港暫時未有公開發售,是由法國著名的釀酒師釀製,這個味道我挺喜歡的,質地偏濃稠,桃味濃郁真實又不會很甜。Pinky(France) $98這個蠔味道較為淡些,口感也比較分明。西班牙紅蝦刺身薄片這個紅蝦刺身賣相很精緻, 蝦味非常濃郁鮮甜, 好想知道如何將佢變成咁薄,上面點了幾款醬汁,味道很特別。總體來說還不錯,價格也計較實惠。

熱辣辣的夏天當然是要喝啤酒啦,叫了一杯
White Peach Nectar $78

Pinky(France) $98
這個蠔味道較為淡些,口感也比較分明。

西班牙紅蝦刺身薄片

總體來說還不錯,價格也計較實惠。
2019-06-01
用餐优惠
信用卡優惠
2019-06-01 86 浏览
朋友生日,特別book咗銅鑼灣呢間法國餐廳。🤗呢間法國餐廳,環境比較清靜,好適合傾計。我哋每人點左一個$758 set dinner , 已經有五道菜再加個雪芭同花茶!☕️首先一開始,侍應就遞上各式各樣嘅麵包配唔同既醬。🥖🥐🥯食完之後,就開始上每一道菜!我點左煎鵝肝,因爲佢個鵝肝配上西柚,所以唔會覺得好油膩. 之後來個龍蝦湯,好濃郁! 一定要試!🍵食完之後侍應準備左番石榴雪芭,清一淸味蕾!果然好清新主菜揀咗牛面脥,煮得好淋,感覺好多骨膠原最值得一提,侍應每一道菜都好細心地介紹!總括嚟講,真係不錯嘅晚餐
朋友生日,特別book咗銅鑼灣呢間法國餐廳。🤗

呢間法國餐廳,環境比較清靜,好適合傾計。

首先一開始,侍應就遞上各式各樣嘅麵包配唔同既醬。🥖🥐🥯

之後來個龍蝦湯,好濃郁! 一定要試!🍵
食完之後侍應準備左番石榴雪芭,清一淸味蕾!果然好清新

主菜揀咗牛面脥,煮得好淋,感覺好多骨膠原

最值得一提,侍應每一道菜都好細心地介紹!

總括嚟講,真係不錯嘅晚餐
2019-05-07 799 浏览
好姊妹同我慶祝生日, 話要帶我食好西, 由時代廣場沿著鵝頸橋很容易就找到"E Molto Buono", 傻傻既我地有Lift唔搭行咗兩層樓梯😂入到餐廳感覺好舒服, 就好似私房法國餐廳, 店員安排我地坐近窗邊座位, 原來出面仲有露台, 望住銅鑼灣鬧市車來車往, 我地就好似喺後花園嘆緊一樣。成個過程令我又享受又滿意, 除咗食物質素非常高, 漂亮既擺盤, 味道亦無可挑剔, 店員"每上一度菜"都好細心同耐性(真係要大讚)講解, 亦會建議從邊樣開始食, 如果你有食過真係有質素既法國餐, 呢個晚餐既價錢絕對係性價比高。🔸生蠔🔸⭐⭐⭐⭐⭐店員推介兩款法國生蠔Pinky同Ancelin Special, 而家做緊買一送一(即係$44/隻), 我地又鍾意食生蠔, 就叫咗各兩隻。"Pinky" 入口先帶海水鹹味道, 鮮味多汁, 慢慢會食到少少蘑菇味, 好獨特既味道。"Ancelin Special" 鮮甜肥美creamy, 帶少少海水鹹味, 比較濃蠔味, 豐富既口感。識食生蠔應該原味食, 也可以加少少檸檬汁。🔸麵包配自製麵包醬🔸⭐⭐⭐⭐⭐麵包有三款配上自家製麵包醬非常可口, "香草茄子醬"同"辣肉腸南瓜

🔸生蠔🔸⭐⭐⭐⭐⭐

識食生蠔應該原味食, 也可以加少少檸檬汁。

🔸麵包配自製麵包醬🔸⭐⭐⭐⭐⭐
麵包有三款配上自家製麵包醬非常可口, "香草茄子醬"同"辣肉腸南瓜醬", 兩款都好味, 辣肉腸就比較濃味啲, 香草茄子比較都好味架, 另外仲可以點橄欖油同醋, 食完仲會想食, 但要留肚。

🔸西班牙紅蝦刺身薄片🔸⭐⭐⭐⭐⭐
第一次食紅蝦刺身, 蝦味非常濃郁鮮甜, 好好奇點樣將佢變成咁薄😂 上面點了幾款醬汁, 店員都一一介紹同建議食法, 我自己就比較鍾意配類似芒果一齊食, 好清新既味道。

🔸法式油鴨封腿塔🔸⭐⭐⭐⭐⭐
相對紅蝦刺身比較濃味, 中間夾住他他, 配埋脆麵包一齊食, 好豐富既口感。

🔸龍蝦濃湯🔸⭐⭐⭐⭐⭐
濃郁既龍蝦湯, 調味各樣都剛好, 不會過鹹而且保侍龍蝦鮮味。

🔸煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯🔸⭐⭐⭐⭐⭐
可以先品嚐湯既原味, 再浸帶鹹既煙燻火腿, 會令個湯有不同層次, 巴馬火腿煙燻得好脆, 絕無欺場好香煙燻味, 加埋車厘茄忌廉又啱啱好。

🔸焗阿拉斯加蟹腳🔸⭐⭐⭐⭐⭐
又係無得輸系列, 大大啖蟹肉, 對比平時自助冷盤蟹腳, 我更愛焗到熱辣辣咁食。

🔸香煎鵝肝🔸⭐⭐⭐⭐⭐
香濃撲鼻, 口感柔嫩, 濃濃既鵝油香久久留在口中, 配上它的好拍檔麵包上, 底層有香甜多汁既桃肉, 令到成件事平衡哂。

🔸番石榴雪芭🔸⭐⭐⭐⭐⭐
主菜前來一杯雪芭清一清味蕾, 清爽哂~

🔸燴澳洲和牛牛面頰🔸⭐⭐⭐⭐⭐
和牛已經燴得好入味同肉質好淋, 近乎入口即溶既感覺, 配以豐富既蔬菜同牛肝菌玉米糕。

🔸紐西蘭深海海螯蝦意大利麵🔸⭐⭐⭐⭐⭐
採用高級食材海螯蝦, 肉質軟綿綿, 味道好鮮甜, 平時真係比較少食到, 配蟹肉露筍忌廉意粉, 細心既廚師在碟邊放咗清新既檸檬碎, 令到忌廉汁意粉不會膩口, 完美。

🔸甜品🔸⭐⭐⭐⭐⭐
先上一杯玫瑰花茶, 一口接一口💕

"櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱" 有乾冰霧化既襯托, 用朱古力寫上"Happy Birthday", 甜到入心💕

"紅茶焦糖燉蛋" 獨特既紅茶味, 我很喜歡。

仲有好特別既茉莉花味既蝴蝶酥都好味, 最後還有咖啡同榛子朱古力。

完美的一頓晚餐。 相信文字間都會感受到有幾咁好味, 高級既享受👍👍👍而家埋單前like and share Facebook同比cash,  可以揀"set dinner 95折" 或者85折coupon(無限期, 特別日子不能使用)留返下次用, 抵!抵!抵!
庆祝纪念
  • 玫瑰花茶
  • 生蠔
  • 自家製麵包配廚師特色麵包醬
2019-05-03 105 浏览
法國菜雖然沒有非常出眾的view看能望著天橋上的車好地道的香港並不是高台遠景、漫天星空才漂亮餐廳的擺設很優雅優秀的店員每一道菜都好細心介紹她對每一道菜都好了解很欣賞看得出廚師非常用心每一道菜都食香味俱全食材絕對矜貴懂吃的會知道每一道菜都好精緻亦非常好味味覺好大享受口味人人不同由頭吃到尾都有著驚喜怎能不滿意?沒有每一道菜都細說因想留給別人期待相信我每一道菜都超好味獨特的口感難忘我認同朋友一句話「食物對得起收費」我認為收費可用超值來形容這裡令我想起澳門天巢法國餐廳真的會有非常回味的感覺菜單生蠔(買一送一):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第1款 Pinky (France )第2款 ancelin special ( France)真係勁岩我口味麵包醬: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第1款: 香草茄子醬第2款: 辣肉腸南瓜醬第3款:黑醋及橄欖油獨特的味道不會太濃味會好想慢慢咀嚼西班牙紅蝦刺身薄片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次食到呢個造法西班牙紅蝦被譽為世界上最好吃的蝦,蝦肉爽甜甜美我非常認同❤️❤️法式油封鴨腿塔⭐️⭐️⭐️⭐️相對下這款鴨腿塔口感勁良好因為啖啖肉我都鐘意食龍蝦濃湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好濃郁及味道好甜煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯⭐️⭐️⭐️⭐️同伴飲這個湯車厘
法國菜
雖然沒有非常出眾的view看
能望著天橋上的車
好地道的香港
並不是高台遠景、漫天星空才漂亮

餐廳的擺設很優雅

每一道菜都超好味
獨特的口感
難忘

我認同朋友一句話
「食物對得起收費」
我認為收費可用超值來形容

這裡令我想起
澳門天巢法國餐廳
真的會有非常回味的感覺

菜單

生蠔(買一送一):⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
第1款 Pinky (France )
第2款 ancelin special ( France)
真係勁岩我口味

不會太濃味
會好想慢慢咀嚼

西班牙紅蝦刺身薄片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
第一次食到呢個造法
西班牙紅蝦被譽為世界上最好吃的蝦,蝦肉爽甜甜美
我非常認同❤️❤️

煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯⭐️⭐️⭐️⭐️
同伴飲這個湯
車厘茄在口腔中
我怕以為不會飲蕃茄湯😂😂

吃了一客沙冰、清一清腔再食

焗阿拉斯加蟹腳⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

其實食到呢度已好飽🤪🤪

燴澳洲和牛牛面頰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
究竟要燴幾耐
超級淋和入味
一隻牛有幾多面頰?
好幸福💕💕

紐西蘭深海海螯蝦意大利麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好味到爆炸!

還有花茶及自家製曲奇
完美了💕💕

謝謝你們的細心
讓我們可享受一頓美好的晚餐

今次埋單前有like + share Facebook,比現金有95折。
仲送左兩張85折coupon,可下次用

法國菜、這個服務、美食
難以至信!

下次可以帶老公來吃囉💕💕
2019-04-23 206 浏览
味道很一般。不知是復活節旅遊主厨不在...與食評的差太遠。整份套餐就是不够滋味,調味和烹調技巧一看就是不足。油封鴨味道不足。頭盆鵝肝太熟且配西柚太水流流、口感不太合襯;還是配紅酒梨會啱啱好。龍蝦湯是好味啲。主菜的神戶牛一般,不過不失,但也是不算滋味,本身舊牛就唔係好靚。但鴨胸就慘啦。鴨皮油淋淋,沒有𠝹好表皮去煎,鴨油走不出來,鴨皮又不够香脆,完全重係一舊鴨油䯧,單食鴨肉又變不是味道。甜品也是很一般。全餐帶不出驚喜時最後的鴨胸還非常失望。還有一樣,就是女厠坐厠非常𣎴清潔...

還有一樣,就是女厠坐厠非常𣎴清潔...
2019-04-15 1652 浏览
不記得何時開始,我習慣每個月都要求男人這天收早,一起吃晚餐,而且多會吃得好一點,而男人原來一直也沒發現,有次我和他說起,他才發現自己有多遲鈍。可能出於良心發現,早陣子他帶我到了灣仔 E Molto Buono。餐廳環境不錯,有浪漫氣氛。墨汁芝麻包、意大利香草包和芝士薄脆,配上自家製辣肉腸南瓜醬和香草茄子醬。以自己麵包來說,這家的也算特別,個人比較喜歡辣肉腸南瓜醬,香甜南瓜味中帶點點鹹香和辣味,惹味可口。White Peach Nectar $78香港暫時未有公開發售,是由法國著名的釀酒師釀製,我自己很喜歡桃味,這款 White Peach Nectar 質地偏濃稠,桃味濃郁真實又不會很甜。西班牙紅蝦刺身薄片真的弄得很薄,而且不經醃製,入口啖啖蝦味,加上上面的芒果魚子和芒果莎莎,味道更鮮甜清爽,還有旁邊香草油和芥辣,更刺激味蕾。法式油封鴨腿塔鴨腿肉混合了紫洋蔥和番茄減低了油膩感,而伴著上的多士也很香脆可口。煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯燻到乾身的巴馬火腿帶鹹香,配上香甜帶微酸的車厘茄忌廉湯,感覺也不錯。龍蝦濃湯味道濃郁沒有太重的澀味,調味又不會太鹹。焗阿拉斯加蟹腳一般吃蟹我都喜歡越少調味越好,

餐廳環境不錯,有浪漫氣氛。

White Peach Nectar $78

龍蝦濃湯
味道濃郁沒有太重的澀味,調味又不會太鹹。

焗阿拉斯加蟹腳
一般吃蟹我都喜歡越少調味越好,想不到這裡用上蛋黃荷蘭醬,也沒有蓋過蟹肉的味道。

上主菜前先送來一道番石榴雪葩,用以清清口腔的殘餘味道,雪葩很重番石榴味,味道香甜清爽。

燒澳洲神戶牛肉眼扒
點了medium raw ,沒有太overcook,口感尚算軟嫩,燒汁的味道亦不太濃,沒有蓋過牛味,點一點旁邊的岩鹽味道更豐富,墊底紫薯蓉也算香。

法式寶雲酥焗伊比利亞羊
餐牌上沒有的限定Special ,用的是BB羊,因其未戒奶,入口會有少許奶羶,但肉質更鮮嫩,加上慢煮的方式保持了肉質的juicy 軟稔,另外灑上麵包糠更覺香口,配上口感滑溜的自家製薯蓉,真心覺得若不是有人預訂了但來不到,我們也無法品嚐到這樣的美味。

甜品前先送上玫瑰茉莉花茶,正好可以消消滯,上壺花茶也要配上自家製蝴蝶酥,還有榛子朱古力和咖啡味朱古力,我忽然覺得這樣的價錢絕對有道理。

那個蝴蝶酥也不馬虎,口感鬆脆帶牛油香又不會太甜,是我喜歡的口感,朱古力味道也濃,口感也順滑,是男人喜歡的口味。

是日甜品是紅茶焦糖燉蛋和士多啤梨吉士拿破侖,賣相真的很精緻,那個「Happy 158 Months」讓我看到便覺得高興。

紅茶焦糖燉蛋感覺有點像布甸,吃下去茶味很濃郁,口感很軟滑順溜,味道不會太甜。

士多啤梨吉士拿破侖的酥皮層夠鬆脆,吉士亦不會太甜膩。

我自己是蠻喜歡這餐廳的,不過為了男人荷包,想再去的話也要過一陣子比較好,哈。

結賬時知道於結賬前like+share Facebook ,現金付款set dinner 可享95折優惠,又或可選擇要85折優惠券留待下用次用,而且優惠券沒有限期,不過當然特別日子不能使用,但能便宜一點也不錯。

2019-04-14 107 浏览
話說我係唔知幾多個月之後,先發現老婆每個月都叫我req同一日收早,原來係因為拍拖紀念日,後知後覺得咁緊要,又咁啱情人節我地去咗旅行無特別同佢慶祝,就同佢食好啲,一次過啦。網上揾到呢間E Molto Buono評價唔錯,環境都幾好,我地一開門就上去未有好多人。餐包有墨汁芝麻包、意大利香草包和芝士薄脆,麵包醬都有2款,包括香草茄子醬同辣肉腸南瓜醬,我就覺得唔點醬都好食,不過呢2個醬味道都唔錯。點咗蘋果汁同White Peach Nectar ,後者香港暫時未有公開發售,由法國著名釀酒師釀製,比較杰身仲好勁桃味,又唔會好甜。上面係法式油封鴨腿塔,鴨腿肉夾埋啲番茄、紫洋蔥咁,完全無油膩感仲好清新。下面嘅係西班牙紅蝦刺身薄片,真係整到好落薄,佢係無醃製過,食落蝦味十足,加上上面有啲芒果魚子同芒果莎莎咁,側邊係香草油和芥辣,味道都幾豐富。上面係煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉番茄湯,酸酸甜甜嘅番茄湯配帶鹹香嘅火腿,味道幾突出。下面嘅龍蝦濃湯味道都好濃郁,好鮮味,唔會好鹹。焗阿拉斯加蟹腳,食落都算有蟹味,加上蛋黃荷蘭醬感覺幾特別。主菜前嚟咗個番石榴雪葩,可以清一清味蕾,味道幾清甜。因為當日有客人訂咗位但埋去唔

下面嘅龍蝦濃湯味道都好濃郁,好鮮味,唔會好鹹。

焗阿拉斯加蟹腳,食落都算有蟹味,加上蛋黃荷蘭醬感覺幾特別。

主菜前嚟咗個番石榴雪葩,可以清一清味蕾,味道幾清甜。

因為當日有客人訂咗位但埋去唔到,所以餐牌以外有呢個法式寶雲酥焗伊比利亞羊可以點,我都幾鍾意食羊架,呢份羊架用嘅係BB羊未戒奶,會有少少奶羶但又唔會話好羶,調味又唔會太多,慢煮做法口感都幾軟嫩,仲有上面灑啲麵包糠幾香口,自家製薯蓉連我唔好薯蓉都覺得味道唔錯。

呢份澳洲神戶牛肉眼扒,我要咗medium raw ,咬落去都幾稔幾軟,牛味好重,跟嘅燒汁都唔會好搶味,側邊仲有啲岩鹽,點少少牛味仲出,下面跟嘅紫薯蓉好香,我唔食紫薯都接受到。

甜品係紅茶焦糖燉蛋同士多啤梨拿破侖,仲有玫瑰茉莉花茶跟蝴蝶酥同朱古力一齊上。
紅茶茶味好香,好啱我老婆口味,我自己就鍾意個拿破侖,少有整得都算好食嘅。

蝴蝶酥自家製,真係拍得住老婆好鬼鍾意食嗰個牌子,幾鬆脆香口,而榛子朱古力同咖啡味朱古力都幾重朱古力味同口感好順滑,食完唔會個口有陣酸味。

最後知道埋單前like同share Facebook ,set dinner俾現金的話即時95折,或者俾張85折coupon你下次用,咁當然情人節、平安夜等特別日子唔用得啦,但會再食嘅當然後者抵啲。

雖然價錢唔平,但整體都唔錯,最重要係老婆食得開心滿意,如果佢想再去都可以呢。

2019-04-12 493 浏览
男友見我轉工成功,安排左一餐豐富晚餐比我呢個食貨做獎勵餐廳環境感覺高級而有情調,當晚平日客人唔多,所以都坐得舒服而且環境寧靜地好岩傾計。同外邊鬧市判若兩地。餐牌基本上選擇唔多,主要都係dinner set裡面揀,價錢分別係$758 或 $788 ,視乎揀咩Main course.首先上嘅係bread basket, 分別有3款麵包,有墨魚汁芝麻包/香草包/芝士薄脆片。當中我個人覺得最出色嘅係墨汁包。另外配上嘅香草醬同辣肉腸茄子醬,係外邊不容易嘗到嘅味道,辣肉腸醬就最得我心生蠔 男友愛食生蠔,Staff向我地推介左幾款,分別係Pinky/ Krystal/ Ancelin special 。難得雅興當然去到盡啦 上菜時staff會因為款式逐一介紹同講解食嘅先後次序。呢度生蠔唔單係新鮮咁簡單,非常咁creamy 順滑西班牙紅蝦刺身薄片 之前曾經係法國試過紅蝦,一試難忘。而呢碟紅蝦刺身係壓到薄片咁,而旁邊點綴嘅白/紅/綠/橙點點,係唔同嘅醬汁。分別係有芒果魚子/wasabi沙津/basil sauce/ 同埋一款少少辣嘅醬汁,完全提升哂紅蝦嘅鮮煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯蕃茄嘅濃郁係完全超出想像
男友見我轉工成功,安排左一餐豐富晚餐比我呢個食貨做獎勵

同外邊鬧市判若兩地。

另外配上嘅香草醬同辣肉腸茄子醬,係外邊不容易嘗到嘅味道,
辣肉腸醬就最得我心

生蠔
上菜時staff會因為款式逐一介紹同講解食嘅先後次序。
呢度生蠔唔單係新鮮咁簡單,非常咁creamy 順滑

西班牙紅蝦刺身薄片
之前曾經係法國試過紅蝦,一試難忘。

煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯
蕃茄嘅濃郁係完全超出想像,微微地酸,每一啖都飲到煙燻同火腿嘅香氣。剛上菜時試配埋脆卜卜嘅火腿飲,更加有唔同層次嘅口感

題外話⋯⋯⋯係男友嘅龍蝦湯係更加出色到無輪!濃郁度鮮味100%,可以話係我飲過嘅最出色嘅龍蝦湯之一啊!

焗阿拉斯加蟹腳
蟹腳焗到微香蟹肉都好厚
係蟹腳面撒左d香蒜粉就更加令香味提升,而唔會影響蟹腳本身嘅鮮味

食主菜前
Staff會先上一杯雪葩,未係甜品

雪葩作用係可以先清一清口腔,再品嚐主菜。
清新嘅蕃石榴味雪葩配士多啤梨醬,酸酸甜甜會更加開胃添
鍾意呢種清新口味

主菜黎喇 - 燴澳洲和牛牛面頰
要食得幾刁鑽就可以幾刁鑽🤣🤣呢個位置的而且確係第一次食,牛亦好少食全熟嘅,出奇地比我想像中軟淋同滑。
牛嘅調味比較重口味,所以夾埋清淡少少嘅蔬菜同玉米糕食會更配合。唔單單只係用作伴碟架

甜品 - 百爵茶奶凍
伴碟好靚有心思,除左普通裝飾之外仲可以係特別日子要求寫特別字句做裝飾架!百爵茶配上奶凍會有一陣陣奶茶嘅感覺,口感細緻幼滑,奶凍面上撒上薄脆,食落會有雙重口感
個人非常鍾意呢道甜品

甜品後Staff 再上一碟小餅乾+朱古力 同 玫瑰花茶 以美滿地結束呢一餐
要一讚嘅係蝴蝶酥,有淡淡嘅茉莉花香氣而且夠香脆

• 龍蝦濃湯
  • 西班牙紅蝦刺身薄片
  • 蕃石榴雪葩
女朋友轉左份新工咁當然要帶佢去啲浪漫嘅餐廳慶祝下啦佢咁鍾意食法國菜~經朋友大力推介下我就帶左佢去名叫「E Molto Buono 」法國餐廳浪漫浪漫下喇位於鵝頸橋附近,人流不算太多都幾安靜餐廳環境舒服和燈光好有情調氣氛~播住浪漫嘅歌曲~好有feel呀~我女友表示滿意Set dinner~選擇困難症嘅我唔駛煩~哈哈餐前來個麵包籃~有外脆內軟墨汁芝麻包、有香麥味嘅香草包及非常香囗嘅芝士薄脆~配了店自家製嘅麵包醬,香草茄子醬及辣肉腸南瓜醬~非常特別~醬與麵包出奇地夾,我地好快就清曬了登~登~登~登本人最愛嘅生蠔出場了店員好細心介紹每款生蠔,值得一讚味道由淡至濃三款分別係Pinky,Krystal和Ancelin Special 蠔身非常新鮮肥美~很creamy~食出一陣陣嘅海水味~very good好想再叫多半打生蠔法式油封鴨腿塔鴨腿肉質軟嫩咸咸地帶油香,加埋蕃茄他他,食得出有層次感~十分開胃嘅前菜龍蝦湯飲得出有好重龍蝦嘅鮮味非常香濃!果然落足料!香煎鵝肝肥肥厚厚嘅鵝肝面層煎得非常脆,咬落去有入口即溶嘅感覺!鵝肝味濃郁~特意配上多士和柚子中和油膩感~非想出色!大大塊鵝肝真係超邪悪番石榴雪葩店
女朋友
轉左份新工

咁當然要帶佢去啲浪漫嘅餐廳慶祝下啦

位於鵝頸橋附近,人流不算太多都幾安靜

Set dinner~選擇困難症嘅我唔駛煩~哈哈

餐前來個麵包籃~

登~登~登~登
本人最愛嘅生蠔出場了

店員好細心介紹每款生蠔,值得一讚

味道由淡至濃

好想再叫多半打生蠔

龍蝦湯

飲得出有好重龍蝦嘅鮮味
非常香濃!
果然落足料!

番石榴雪葩
店員話出這個雪芭係為左上main course前「清一清囗腔」,食落去有種酸甜小清新~很醒胃!
我地對於悉心嘅安排表示驚喜
因為餐牌冇㗎

焗智利海鱸魚
Main course 登場喇!賣相好靚令到我地隻眼叮左一聲

鱸魚非常厚身,面層有開心果碎,咬落去魚皮非常脆口,而雪白嘅魚肉嫩滑鮮甜,好juicy!

鱸魚旁有蘆筍、蘿蔔、番茄及魚身下的豆蓉作配菜,相當健康

我女朋友好鍾意這道菜

食完主菜,上甜品前送上一杯花茶消一消滯~

甜品時間~伯爵茶奶凍
好香茶味,奶凍香滑少甜,啱曬我口味

最後送上玫瑰花茶、店自家製蝴蝶酥及朱古力作結尾~

嘆左4個鐘頭
~店嘅環境食物質素及服務令我們很滿意
我地會再黎

2019-04-07 995 浏览
結婚週年當然要找一個環境浪漫舒服,食物和服務都好的餐廳,所以我選址曾經光顧而又印象不錯的”E Molto Buono”。餐牌簡潔易明, 個人套餐價錢分$758/$788,括前菜、湯 、entree、主菜、 甜品、 Petit Fours 及花茶。今晚不喝紅/白酒,喝Champagne Cocktails:店員推介《Bridge Romance $108》(Lychee Liqueur, Peach Liqueur, Rose Syrup, Sprite, Champagne)香醇易入口,味道豐富,帶微甜。餐廳每日有不同款式的新鮮、即叫即開的法國生蠔供應,我們點了兩款來試試。《Pinky(France) $98》两款蠔這款較為淡些,口感Creamy。《Krystal(France) $88》這款水晶蠔金屬味道就重一些,味道較濃。《自家製麵包配廚師特色麵包醬(自家制香草茄子醬/辣肉腸南瓜醬/黑醋橄欖油)》墨汁芝麻包外脆水內鬆軟,要先吃否則放涼會變硬;香草包軟綿有濕度,口感實在似蛋糕,好吃;芝士脆脆成片嫩,入口香脆有芝香。三款麵包醬各有特色,很提味。Starter《法式油封鴨腿塔》用上鴨肉粒

店員推介《Bridge Romance $108》
香醇易入口,味道豐富,帶微甜。

《Pinky(France) $98》
两款蠔這款較為淡些,口感Creamy。

《Krystal(France) $88》
這款水晶蠔金屬味道就重一些,味道較濃。

Starter
《法式油封鴨腿塔》
用上鴨肉粒、微酸羅白片、番茄粒和紅洋蔥粒混以麻醬調味而成,味道酸香,再放上法式多士增加口感,既特別又好吃。

Soup

《煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯》
蕃茄濃湯香郁,口感creamy細滑,湯中亦加入了車厘茄令本身味甜濃湯帶一點酸,酸酸甜甜再加上薄脆的煙燻巴馬火腿又多了一層煙燻咸香,令一個湯都有重重味道享受。

Entrée

《焗阿拉斯加蟹腳》
蟹腳已拆一半殼,蟹腳肉上再舖上混有煙肉碎的咸蛋黃荷蘭醬,有咸香又有口感,而且十分提味,但有點搶去蟹肉的鮮甜味道。

《西班牙紅蝦刺身薄片》
用深海紅蝦製成的刺身薄片極鮮甜,伴碟更有多款特調醬汁,例如芒果魚子、芒果沙沙、wasabi和紅椒洋蔥,款款都能帶出不同的味覺享受。

《番石榴雪葩》
吃主菜前先清清味蕾,所以來個微微酸甜的雪葩。

Main Couse

《燴澳洲和牛牛面頰 $758》
燴澳洲和牛牛面頰全熟十分腍軟,膠質叫滿滿,更有黏黏的口感。和牛牛面頰配有牛肝菌香醬, 作平衡。

《紅茶味cream beret》

《茉莉花味蝴蝶酥》呈心形,淡淡茉莉花香入口酥脆鬆化; 咖啡味朱古力和榛子果仁味的朱古力,愛果仁的一定不能錯過。

**如用現金結帳,只要Like和Share餐廳的
Facebook就會有95折!

總括來說,餐廳的環境、食物和服務質素都令人相當滿意,性價比高,怪不得有不少食客選址E molto做各樣的慶節!
2019-03-21
2019-04-03 239 浏览
今天和老婆結婚周年紀念,想找個浪漫、安靜、有情調的餐廳,輕鬆悠閒的吃上一頓好晚餐,上網找來這間位於鵝頸橋附近的”E Molto Buono”,看見評價非常不錯的法餐正合我心意,餐廳在必發商業大廈2樓的。來到餐廳裝潢環境氣氛浪漫安靜,玻璃外看到繁華的夜景和店內環境形成強烈的對比,坐得也十分舒適自在。Champagne Cocktails:Bridge Romance $108Lychee Liqueur, Peach Liqueur, Rose Syrup, Sprite, Champagne香醇易入口,味道豐富,帶微甜。Pinky(France) $98两款蠔這款較為淡些,口感Creamy。Krystal(France) $88這款金屬味道就重一些,味道較濃。自家製麵包配廚師特色麵包醬墨汁芝麻包外脆水鬆軟,且快食,久放會變硬。還有香草包和芝士脆脆,廚師特色麵包醬有香草茄子醬味道淡而香口,辣肉腸蕃茄醬帶酸小辣,味道較重,另外更可自選倒上黑醋橄欖油。Starter法式油封鴨腿塔擺盤十分漂亮,上層是蕃茄他他,下層是粒粒鴨腿,整體都是粒粒口感,口感豐富,味道也不錯。Soup龍蝦濃湯 - 龍蝦味

Champagne Cocktails:
Bridge Romance $108
香醇易入口,味道豐富,帶微甜。

Pinky(France) $98
两款蠔這款較為淡些,口感Creamy。
Krystal(France) $88
這款金屬味道就重一些,味道較濃。

自家製麵包配廚師特色麵包醬

Starter

Soup
龍蝦濃湯 - 龍蝦味非常香濃,濃稠度剛好,熱度也夠,味道香濃而不膩,我十分喜歡。

Entrée
香煎鵝肝
這裏的鵝肝特別厚特別大,鵝肝全熟很香口,味道濃較膩,配上檸檬蜜糖燴西柚,酸酸甜甜的,可中和鵝肝的膩感。

番石榴雪葩
前幾道菜味道都較濃,上主菜前來個番石榴雪葩,帶微微酸甜,清清味蕾,真細心。

紐西蘭深海海螯蝦意大利麵

Main Couse
紐西蘭深海海螯蝦意大利麵 $788
深海海螯蝦是比較高級的食材,大隻肉厚實鮮甜,配上蟹肉露荀忌廉汁,汁香味濃調味正好,每條意大利麵都掛汁,十分Creamy。

玫瑰花茉莉茶
花香撲鼻的玫瑰花茉莉茶,喝下舒服喉嚨,緩和一下豐富的味覺享受。

紅茶味cream beret
超級漂亮的擺盤,字寫得超靚,甜度適中,用紅茶味去中和較甜膩的Cream beret,紅茶味撞上奶香,有點像奶茶的感覺,上面舖滿了脆脆加強口感。

心形的茉莉花味蝴蝶酥,淡淡茉莉花香入口酥脆鬆化; 咖啡味朱古力和榛子果仁味的朱古力,愛果仁的一定不能錯過。

店員服務一流,每道菜式都耐心講解,更能看到廚師的用心,很滿意今天的晚飯,都一定會再次光臨。
2019-03-21
2019-03-16 89 浏览
不是首次吃法國菜式,但平日都係去小酒館,叫點芝士牛肉他他配紅酒那種,今次適逢生日飯,好想試試正式一點的晚餐,即係一食食幾個鐘嗰啲,聽朋友推介呢度性價比高,老公就帶我來試試未開始食,見到刀叉有呢個陣容就有啲期待!小店地方小小,價錢相對親民,但氣氛情調,以至侍應嘅服務也很到位,讓我這個本來有些許緊張的初哥很快就投入其中,放鬆心情去迎接這一餐!點了生蠔set ,順時針由淡到濃的吃,三款都新鮮清甜,厚肉脆口,輕易就吃出層次第1款 Pinky 第2款 Anceline speciale 第3款 gillardeau 我特意點了杯processco 搭配生蠔甜甜的after taste吃著生蠔也來一點老公最愛的餐前包包,黑炭頭包包焗得外脆内鬆軟,芝士薄脆咸香,還有惹味香草包包…這三款包,配上香草茄子醬和辣肉腸南瓜醬,還有olive oil and vinegar, 味道提升了很多倍,令本來不太好包包的我,也不知不覺吃了很多starter 來了!上面有朵浸了紅酒的花油封鴨肉塔,充滿油香,夾雜一點酸甜醬汁,很balanced 也開胃嘩! 我最愛的龍蝦湯上場!完全没失望,我好像喝了一個海洋的鮮味!飲完湯

未開始食,見到刀叉有呢個陣容就有啲期待!

第1款 Pinky
第2款 Anceline speciale
第3款 gillardeau

starter 來了!上面有朵浸了紅酒的花

飲完湯突然上甜品?!
哦原來係用來清清味蕾的雪芭,接著吃main course
石榴味so refreshing

Wooo主菜牛臉頰!

燉得超入味,肉又嫩!配一口紅酒,天堂!

一杯jasmine tea 幫手解解腻,因為好快又要吃甜品!!!!

睇下甜品幾豐富!我嘅係櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱,知道我生日,仲貼心寫咗happy bday

老公食紅茶焦糖燉蛋,茶味中和咗焦糖燉蛋嘅甜,味道剛剛好!另外仲有呢度自製嘅蝴蝶餠同埋朱古力 (咖啡味同nut),精緻的小小一口,配上熱茶,感覺好完滿!!

買單時,侍應suggest我地like+share 餐廳Facebook ,會比返85折coupon下次用,而且冇限期,只係某啲特別日子不能使用

2019-03-12 89 浏览
聽過朋友講話呢度唔錯, 於是提早兩個禮拜訂左呢晚慶祝太太b-day.  入到餐廳發現都真係幾靚, 燈光啱啱好, 有啲情調咁. 個酒櫃幾型, 如果屋企有返一兩個就好喇....其實坐低都enjoy左一陣個氛圍, 先醒覺要睇menu叫嘢食, 如果唔係驚唔夠時間食完成餐! 我覺得麵包好好食. 表層脆脆地, 入面夠軟, 而三款包各有自己特色, 其中有芝麻同香麥味嗰個真係very good. 本身我就唔太好茄子, 所以個香草茄子醬我就係咁意試左少少only. 反而另外紅紅地色嗰個辣肉腸南瓜醬就有好認真咁點左好多. 味道幾rich, 配麵包好夾, 呢個大家真係唔好錯過呀.太太揀左生蠔頭盤嘅餐, 令我都有機會食到啲蠔. 三款蠔之中, pinky味道最淡, 還好. 濃少少嘅有anceline speciale, 呢隻味道會濃郁啲, 加上鹹鹹地嘅海水味, 唔錯唔錯. 而最濃嘅就係比較出名嘅gillardeau, 呢款唔使多介紹啦應該, 鍾意食蠔嘅人一定聽過. 重口味少少嘅一定啱食~~湯我就要左番茄湯with ham. 清新嘅番茄湯加左ham, 味道即刻豐富左好多, 而嗰少量油脂亦令到個湯更香. 冇辦法,

湯我就要左番茄湯with ham. 清新嘅番茄湯加左ham, 味道即刻豐富左好多, 而嗰少量油脂亦令到個湯更香. 冇辦法, 有少少肉香 / 油香 係真係唔同啲.
至於我個starter就係呢個蟹腳. 平時食蟹腳, 我總會搞到手忙腳亂, 但呢個, 只係用刀叉就已經可以拎到啲蟹肉出嚟, 主要係因為真係幾大隻, 所以難度唔高. 少少煙肉碎亦成功帶到個味道, 令呢道菜嘅味道又多左一個層次.
之後就有呢個雪葩. 當然呢個meal唔係嚟到尾聲啦, 只係俾我地清一清個口腔, 準備迎接之後個main course嘛!
登登登登! 呢個就係我嘅main course. 好香好香嘅魚. 配菜有我最愛嘅露荀. 煎香嘅程度啱啱好, 保留到魚原本嘅鮮味, 配合淡淡嘅醬汁, 再加埋杯白酒, perfect match~~ 魚幾厚身, 但食落去口感係正嘅, 唔會爛溶溶又唔會"鞋", 可見真係煮得恰到好處.
main course之後係一杯花茶. 呢個時候, 其實已經過左兩個鐘喇.

最後就係dessert. 我試左上面嗰個紅茶焦糖燉蛋. 個燉蛋一路食一路有紅茶味, 感覺好舒服. 如果唔怕因為茶而瞓唔着的話, 呢個真係要試. 另外嗰個cherry cream cheese mousse配啫喱就係太太嘅. 我都挖左一羹食, 都唔錯, 不過我都係鍾意我自己呢個紅茶燉蛋多啲~~

總括而言, 呢餐真係大滿足. 由一開始嘅麵包到最後嘅甜品, 都非常滿足, 亦都冇令太太失望. 如果想試下fine dining, 呢間餐廳可以算係一個好選擇呀~~
2019-02-27
庆祝纪念