2019-11-17 334 浏览
睇完戲,想搵間cafe坐低。入到去先見到裝修設計中有KAWS、村上隆嘅畫同pieces,原來係打卡位。凍朱古力的味道很很很很淡,不好喝。“大蝦”pasta上枱時係靚嘅,但我寧願一隻真大蝦,都唔想要5隻小蝦。麵條爽,茄醬濃,但份量唔多,更希望可以serve時熱點。一般。食物presentation係有設計感,包括以上及招牌藝術打印咖啡等都好適合影相留念,但講真食物味道本身只屬正常,較適合fans打卡。
睇完戲,想搵間cafe坐低。

凍朱古力的味道很很很很淡,不好喝。

但講真食物味道本身只屬正常,較適合fans打卡。
2019-11-16 1097 浏览
🧸今日樹熊陪左熊妹成日影grad 🎓相,最後一站黎到1881終結。樹熊咁抵錫,熊妹硬係帶樹熊食好西慰勞吓喇。📌尖沙咀新開商場「K11 Musea」其實都宣傳得街知巷聞,熊妹就睇中左入面一跟間食西餐的咖啡館《Curator》。📌餐廳以開放式的設計,無大門,對餐廳的部局一覧無遺。裝橫好光鮮亮麗,五顏六色,令人感覺充滿生氣。📌主要係二人枱同一兩張大枱,不過座位比較狹窄,同隔離枱相隔好近。📌餐牌都設計得簡潔,清晰簡單得黎又圖文並茂,一目了然。📌有前菜小食、沙律、主菜、甜品同咖啡,其中打印咖啡係比較有特色的一款招牌,很多人都係因而慕名而來,熊妹其實都係🙉。烤蝦牛油果沙律,$138📌熊妹喜好沙律,熊妹喜愛牛油果,呢道菜熊妹非點不可啦。📌咁的價錢黎講,份量唔算多,熊妹都預左係尖沙咀地段,仲要新起的商場,食的野都係貴格唔飽的精品喇。烤蝦🦐有兩隻,煎香過好入味,蝦肉夠彈牙,牛油果🥑果肉好熟透,軟冧而且散發出淡淡的牛油果香味,沙律菜雖然唔多,但每塊菜葉都沾滿了酸酸的沙律汁,非常清新,果然係貴精不貴多!卡邦尼培根意粉,$178📌熊妹揀左沙律,就輪到樹熊揀主食喇。同平時食的卡邦尼味道好唔同喎!唔係奶油忌廉芝士

📌餐牌都設計得簡潔,清晰簡單得黎又圖文並茂,一目了然。

烤蝦牛油果沙律,$138
📌熊妹喜好沙律,熊妹喜愛牛油果,呢道菜熊妹非點不可啦。

卡邦尼培根意粉
卡邦尼培根意粉,$178
📌熊妹揀左沙律,就輪到樹熊揀主食喇。
同平時食的卡邦尼味道好唔同喎!唔係奶油忌廉芝士的卡邦尼,係偏向蕃茄酸味的。

另類的味道都唔錯的,配料都唔少,有蘑菇片同西班牙香腸粒,意粉係長通粉,軟硬適中,煮得剛剛好,再撈埋面頭鋪滿的帕馬森芝士碎,味道幾濃烈。

📌成件事同預期食的忌廉芝士卡邦尼意大利粉真係好大出入,一上碟時,熊妹一度以為上錯菜定熊妹點錯菜,真係恕熊妹太孤陋寡聞😖。
📌最後點埋熊妹一心為樹熊準備的打印相片朱古力就大功告成。

📌咁高檔次的食物位於咁高檔次的商場內處於咁高檔次的地區當中,人生呀,有時候係要享受下的。希望樹熊對呢份驚喜收貨喇。🥳
2019-10-31
庆祝纪念
纪念日
卡邦尼培根意粉
2019-11-09 286 浏览
今日下午和友人來試這裡的print coffee,見網上介紹可自行選擇照片並打印到咖啡或朱古力上,很吸引。在門外排隊時已選定照片,順便觀看咖啡師的工作環境。咖啡機很美。就快排到的時候可以看清店內展品,玻璃圓柱內的公仔很搶眼。筆者和友人食完午餐才來,只點兩杯print coffee。落單時店員已經十分狀況外,我們不停問是否要airdrop相,哪個名稱,全部都要問其他staff。等了將近半小時,另一店員前來說print coffee的機入緊墨,要再等一會,並再三強調機器沒壞,只是需時入墨。再等了二十分鐘,店員前來告知機器是真的壞了,而且態度勁晦氣,「壞咗呀,你揀其他囉」,對於等了將近一小時的顧客,用這種語氣這種態度冷處理問題,令本來計劃下次來訪試其餐點的我們即時將它blacklist,絕無下次。

就快排到的時候可以看清店內展品,玻璃圓柱內的公仔很搶眼。

2019-11-08 197 浏览
服務好好,所有員工老闆好有禮貌食物好好味,坐得亦好舒服本來咖啡機壞左冇得飲打印咖啡,好彩一路堅持左兩個鐘,九點鐘終於整返好🎉🎊杯打印咖啡真係好靚好靚,我同朋友影左幾十張相😂要左朱古力底,好香鮮奶味唔會太甜,好好飲😍😍值得一去再去,我仲有好多張相要印出黎飲架🤣🤣
服務好好,所有員工老闆好有禮貌

食物好好味,坐得亦好舒服

杯打印咖啡真係好靚好靚,我同朋友影左幾十張相😂

要左朱古力底,好香鮮奶味唔會太甜,好好飲😍😍

值得一去再去,我仲有好多張相要印出黎飲架🤣🤣
2019-11-08
週日到K11 Musea 逛逛,發現有很多新食肆,被店鋪裝修吸引了,走進CURATOR cafe 剛剛新開不用排隊,餐廳是以村上隆作品為主題,除了食物飲料外,還有村上隆的作品消售,由於當天餐廳剛開始所以不是所有食品也有供應的。因為餐牌上的食品及飲科也很吸引不知如何選擇,最後我點了大蝦牛油果沙律,買相一流,有花花裝修顔色十分美,味道不錯,還點了肉醬長通粉,份糧太小,還點了必叫的印花咖啡,可以把個人自選相片打印在咖啡面上,我當然選擇了村上隆的作品花花世界打印啦!
原本約咗共6位朋友食中餐為十月之星興生,但突然其中三位不能出席,剩低三位其中一位壽星女建議去Curator,因為佢好想整幅自己照片嘅藝術打印咖啡。可能係星期一,餐廳食客唔多,等友人期間,我就周圍影吓餐廳相。人齊後,我哋揀咗吞拿魚沙律丶雜菌意粉及豬扒share食,兩位友人揀咗藝術打印咖啡,我選熱洋甘菊柚子茶。三款食物味道也不錯,但切豬扒時我覺得有點吃力,心諗肉質可能好硬,但食落又幾好,相信把刀唔夠鋒利啫。講番藝術打印咖啡,若客人用自己相片,需要用Airdrop發給餐廳。因壽星友人用Android,為我哋落單女侍應建議把相片以WhatsApp傳給另一友人一次過發比餐廳。女侍應收相後問了哪相片是凍咖啡及哪是凍朱古力底,友人回答後佢複一次但錯,友人更正,但女侍應聽完後復述又錯,友人再更正,女侍應再復述但仍錯,今次我哋三人一齊更正,女侍應沒再重複,而我哋諗佢今次應該收到了。咖啡嚟到,我哋急不及待影相,但發現其中一杯相片影像化咗,唔肯定侍應送來時手震還是這藝術打印出問題所致,專誠來飲藝術咖啡的壽星友人有點不開心,但也打算接受。可惜佢哋一飲,就發現女侍應根本沒有正確地落單,兩杯味道對調了,於是找來一

咖啡嚟到,我哋急不及待影相,但發現其中一杯相片影像化咗,唔肯定侍應送來時手震還是這藝術打印出問題所致,專誠來飲藝術咖啡的壽星友人有點不開心,但也打算接受。可惜佢哋一飲,就發現女侍應根本沒有正確地落單,兩杯味道對調了,於是找來一位男侍應查詢。有關影像質素,男侍應解釋應該是相片經過WhatsApp發像素低(落單女侍應沒有提及這點),至於味道與影像錯配,男侍應道歉並重新整過兩杯飲品。由於友人相片像素低,最後佢以梵高畫作代替自己相片。

我哋想埋單,等了數分鐘也沒一位侍應,友人唯有親自去水吧叫埋單,當時有職員點頭示意明白。由於那晚地鐵服務提前結束,我哋想快啲埋完單就走,但等了好久也沒侍應行動,友人再去水吧詢問,但發現這幾位侍應全無反應,友人真的發火了,佢向在場的外藉經理(或主管)反映了以上一連串問題,我從坐位遠見友人不斷投訴而這高層也不斷道歉,可惜友人心情沒有好轉。其實我很明白佢心情,原以興生心情去一間自己想去嘅餐廳享用晚餐,卻一次又一次換來失望。希望餐廳見到這意見能虚心改進。
2019-10-28
庆祝纪念
生日
日本藝術家村上隆既微笑太陽花🤩🤩我真係勁鐘意架,店內擺落微笑太陽花相關既飾品非常搶眼可愛🤩🤩原來村上隆嘅產品幾多個喎😛😛😛K11 musea 新開嘅呢間咖啡店主打藝術打印咖啡🤩🤩真係全港獨用黎到村上隆既店梗係要打印番微笑太陽花啦😏😏其實仲可以自己揀飲啲咩落個咖啡到嘅雖然一杯咖啡索價97元,但係我覺得都幾值得,因為佢唔止好睇其實杯咖啡都仲幾好飲,重點係香港咁難得有得飲村上隆嘅咖啡☕️好開心呀嚟到,呢度充滿花花,見到杯咖啡都豁然開朗
非常搶眼可愛🤩🤩原來村上隆嘅產品幾多個喎😛😛😛

2019-10-28 559 浏览
店主是一位年輕藝術策展人,去年開設了第一家藝術咖啡店Lex Coffee後,今年亦進駐K11 MUSEA 開設名為Curator 的咖啡店,店主還到處搜羅世界各地頂尖藝術家的作品包括有草間彌生、村上隆及KAWS等,放在咖啡店內展出,同時有不少周邊商品如杯子、公仔、小擺設和Postcards等,還有全球唯一的村上隆 X OFF WHITE手挽袋,以及鎮店之寶—草間彌生限量南瓜拼布邊板畫,喜歡的客人也可以將藝術品買回家收藏。餐廳以意法料理、精品咖啡及精緻甜點作主打,並匯集潮流頂尖藝術家的作品作展示,讓食客猶如置身藝術館中,務求將藝術、品味、型格及文化融入生活當中。其藝術打印咖啡/ 朱古力飲品一直大受歡迎,因為客人可以即時將個人照片或是喜歡的藝術圖片傳給店員,然後以可食用色素打印在咖啡/ 朱古力表面的泡沫上,製成一杯獨一無二的飲品!這天我以梵高的作品「星夜」打印成藝術咖啡,漂亮到令人不捨得一口喝掉。 茗茶方面,Curator 特別選用了高級手工茗茶品牌Tea Forte,推介其雪橙冰紅茶,服務員會把熱紅茶倒進放了滿冰塊的玻璃壺內,讓冰塊自然溶化,茶味香且清新。新店特別推出了Single Or

藝術打印咖啡/ 朱古力

雪橙冰紅茶

茗茶方面,Curator 特別選用了高級手工茗茶品牌Tea Forte,推介其雪橙冰紅茶,服務員會把熱紅茶倒進放了滿冰塊的玻璃壺內,讓冰塊自然溶化,茶味香且清新。新店特別推出了Single Origin Espresso Martini 咖啡雞尾酒,咖啡味香濃,容易入口而不易醉。另一款cocktail 更以九龍皇帝曾灶財作靈感創作出桑莓特飲 Tsang Tsoi Choi Punch,甜甜酸酸但酒味較重。
特式雞美酒

香蒜橄欖油意粉

慢煮三文魚扒

Curator餐廳除了飲品,也有不同的食品如沙律、土司、意粉、主菜及甜品可供選擇,店長推介有烤蝦牛油果沙律、香蒜橄欖油意粉及慢煮三文魚扒。烤蝦牛油果沙律𥚃面還有酸蘿蔔、青瓜、小番茄及蔬菜,屬健康之選。香蒜橄欖油意粉看上去有點像中式干炒意粉,比平時吃的Aglio Olio有點不同,味道較淡。另一主菜是慢煮三文魚扒,香脆外皮下的三文魚烤得剛剛好,還配有黃瓜、菠菜、魚子及可食用的花伴碟,色香味俱全。
斯人若彩虹,遇見方知有

老實說,甜品才是我的主菜。這裡有名命為「斯人若彩虹,遇見方知有」的甜品,很有詩意的一個名字,其實就是Nutella 朱古力醬塗在香脆土司上,再鋪滿士多啤梨、棉花糖及杏仁片,賣相精美如一幅畫而且很好吃!最後還有我最愛的意式提拉米蘇,餐廳以手指餅及Mascarpone芝士製作出口感香滑且實在的Tiramisu,口感還不錯。
意式提拉米蘇
斯人若彩虹,遇見方知有
意式提拉米蘇
  • 藝術打印咖啡
2019-10-27 188 浏览
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀K11 Musea都開左一段時間最近都有不同的餐廳進駐😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次試既呢間Cafe最特別既係佢將圖畫融入咖啡可以係咖啡之上,打印圖像十分有趣😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀適合營造驚喜😎 💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣藝術打印咖啡💲88 (推介👍🏻)💭可以揀咖啡或朱古力😳💭圖可以自由選擇,Airdrop比店員就ok💭因為要Print相既關係,所以係凍飲💭味道都唔差,奶油味比較重😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣慢煮三文魚扒💲208💭表皮煎得好香,三文魚扒都算大塊💭不過內裏唔算juicy,但醬汁可以稍微挽救⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣烤蝦牛油果沙律💲 138 (推介👍🏻)💭有兩隻完整大蝦,好正😍💭牛油果好新鮮,夾埋其他配菜剛好💭味道唔會過酸,重有好多蝦肉🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀4⃣牛油烤大蝦意粉💲188 (推介👍🏻)💭共有6隻大蝦,十分彈牙💭意粉表面灑有cheese💭令到整體味道更濃郁🤤💭意粉的主調是番茄,酸酸甜甜好開胃⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀5⃣Tiramisu💲88💭主題係泡芙,吉士醬配埋朱古力粉💭食落香脆,搭配伴碟的香

K11 Musea都開左一段時間
最近都有不同的餐廳進駐😳
今次試既呢間Cafe
最特別既係佢將圖畫融入咖啡
可以係咖啡之上,打印圖像
十分有趣😆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
適合營造驚喜😎 💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣藝術打印咖啡💲88 (推介👍🏻)
💭可以揀咖啡或朱古力😳
💭圖可以自由選擇,Airdrop比店員就ok
💭因為要Print相既關係,所以係凍飲
💭味道都唔差,奶油味比較重😆
2⃣慢煮三文魚扒💲208
💭表皮煎得好香,三文魚扒都算大塊
💭不過內裏唔算juicy,但醬汁可以稍微挽救
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣烤蝦牛油果沙律💲 138 (推介👍🏻)
💭有兩隻完整大蝦,好正😍
💭牛油果好新鮮,夾埋其他配菜剛好
💭味道唔會過酸,重有好多蝦肉🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣牛油烤大蝦意粉💲188 (推介👍🏻)
💭共有6隻大蝦,十分彈牙
💭意粉表面灑有cheese
💭令到整體味道更濃郁🤤
💭意粉的主調是番茄,酸酸甜甜好開胃
5⃣Tiramisu💲88
💭主題係泡芙,吉士醬配埋朱古力粉
💭食落香脆,搭配伴碟的香橙乾
💭層次更加昇華😍
6️⃣海鹽朱古力冰雪世界💲68
💭一共有三個層次
💭海鹽朱古力同埋香蕉🤣
💭飲落幾特別,不過個人唔太中意
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘整體味道都不錯,但份量比較小巧😎
🔘同行有男性朋友的話,記得嗌多兩份
◤CURATOR BY LEX ART CAFÉ◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶K11 MUSEA B113C
🍟Food:🔥🔥🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
六十八回美美噠咖啡店,是此店的代名詞。萬萬想不到一張相片也可以放上一杯咖啡上。或許我真是一個大鄉理。餐牌設計相對地,食物的選擇比較少,最吸晴的就是那一杯咖啡!哈!食物方面由於我今天要加班,所以女朋友率先進內,並且預先點了一杯相片咖啡。我一步入餐廳,就看見女朋友已經為照片咖啡影了不少沙龍。那杯照片咖啡,儘管你照片的背景多美輪美奐也好,也可以把它放進去。但我建議讀者需要預先揀選照片,否則便會費時失事。其後來了大蝦闊條麵,濃濃的蕃茄汁鋪滿了闊條麵,加上大蝦,配搭不錯,只是略嫌份量很少,性價比相對不高。至於那個元氣精華,材料有乳酪香腸、煙肉,小黃瓜和炒蛋,整齊地鋪排在麵包上,吃下去配搭感覺一絕。環境很美,置身在這個環境吃什麼也覺得好吃!
六十八回

餐牌設計
相對地,食物的選擇比較少,最吸晴的就是那一杯咖啡!哈!

食物方面

大蝦闊條麵

元氣精華

環境很美,置身在這個環境吃什麼也覺得好吃!
2019-10-24
大蝦闊條麵
元氣精華
既然都破咗費,就不如俾我深夜放下毒😎⁣______________________________⁣真係為咗杯梵高嘅咖啡同咁多藝術家品牌而嚟😗⁣貴,就真係都貴貴地,但嘢食真係幾高quali,staff都好nice,同埋店入面都好多藝術品俾你慢慢睇🤸🏻‍♀️⁣係正嘅🤤~⁣⁣好唔忍心要攪杯朱古力😖⁣但好彩杯嘢攪完都幾靚🤤⁣睇嚟我都有潛質去拉花🤩⁣唔信可以睇下最後一幅😏⁣⁣但認真好creamy,好似飲奶蓋咁,而且個chocolate base都幾滑幾濃郁😋⁣沙律個蝦幾fresh,但神奇地個牛油果係爽嘅🤔⁣酸咪咪的確開胃☺️⁣個意粉硬度啱啱好al dente,留咗少少嚼勁多多嘅菌味🙃,超多超多菇,差唔多係一比一嘅水平,作為愛菇嘅我哋表示食到好開心🤪⁣⁣______________________________⁣𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙝𝙖𝙙😋⁣1. Artsy Print Chocolate w/ Van Gogh⁣☕2. Salad w/ Shrimp and Avocado⁣🥗3. Linguine w/ Mushroom and Black Truffles⁣🍝

既然都破咗費,就不如俾我深夜放下毒😎⁣
真係為咗杯梵高嘅咖啡同咁多藝術家品牌而嚟😗⁣
係正嘅🤤~⁣

好唔忍心要攪杯朱古力😖⁣
但好彩杯嘢攪完都幾靚🤤⁣
睇嚟我都有潛質去拉花🤩⁣
唔信可以睇下最後一幅😏⁣

沙律個蝦幾fresh,但神奇地個牛油果係爽嘅🤔⁣
酸咪咪的確開胃☺️⁣

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙝𝙖𝙙😋⁣
2019-10-15
2019-10-09 926 浏览
啱啱喺K11 Musea 做完facial之前係網上睇到呢間print coffee好特別今次我為梵高星夜既print而來位於B1 嗰層睇到門放左大大個村上隆花花周圍嘅擺設放滿村上隆嘅products好似入咗間村上隆嘅藝術館當我落order叫print coffee個侍應同我講由於材料不足今日print coffee不供應即時晴天霹靂好失望今日特登為左呢杯野好彩咖啡師話可以盡量整一杯畀我但製作需時大約3-4個字送到真係好靚呀估唔到一幅梵高星夜可以放係咖啡上有一層好厚creamy 泡咖啡飲落甘香 幾易入口又後侍應表示抱歉送左個 草莓絲絨蛋糕比我 賣相好靚食落去有草莓味道啲cream完全唔會覺得滯蛋糕嘅質素唔錯下次有機會都想試下其他款式嘅蛋糕
啱啱喺K11 Musea 做完facial
之前係網上睇到呢間print coffee好特別