2019-06-06 388 浏览
慶祝fd bday, 經一輪research 決定黎呢間環境食物都應該唔錯 CUBUS 28 試下我地選左佢當日788 set dinnerappetizer 選左燈影紅曲米牛腱,睇落有d 似平時常食牛展,但口感比之軟腍好多. 而且好入味湯兩個都好正,花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,龍蝦鮮味濃郁,口感幼滑略帶點稠身可見用料之足而另一款金萡阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羮就更得我歡心,少量蟹肉蟹肉同金萡係表面睇落已華麗十足,入口除左蟹鮮更有南瓜甜,而底下仲有一層滑溜蒸蛋白,伴上鮮甜湯多層入口即化口感,出色main course 分別選左蒙古調味麥芽糖慢煮澳洲法式烤羊架同牛油果川味辣子雞羊架係用左 fusion 方法烹調,肉質經過慢煮十分軟腍juicy,帶點羊香味,但完全唔騷. 加上落左麥芽糖sauce,帶點點甜就更美味牛油果川味辣子雞都有驚喜,雖然有辣椒但只係微辣,sauce 好惹味而烹煮時間恰好,肉質都仲好tender 唔會乾. 落左切碎牛油果,一齊食增添左多重幼滑口感,估唔到又幾夾wor. 不過突然牛油果都變得重口味唔健康左🤣 其實調味好正,總覺得好岩下飯。伴上菜食都唔錯既,如果有多d 菜就更好啦點心

我地選左佢當日788 set dinner

點心選左竹炭甘筍汁咸水角,黎到原來係有兩粒. 一粒型格黑色自然係竹炭,另外金色好似mini 南個款就係甘筍汁

員工話兩款餡係一樣,味道唔差,所以我只食左竹炭無同fd share

除左可愛外型,亦幾欣賞佢外層炸得香脆而不油膩,中間係平時咸水角餡,都唔錯

甜品以金萡紅酒烏梅山渣糕為句號. 甜度剛好,帶山渣微酸,係好適合夏天甜品

另外餐廳處於28頂層,落地窗邊位可以俯瞰銅鑼灣景色,環境頗舒適.

不過留意呢度無論sparkling water 定still water 都要另收費
  • 蒙古調味麥芽糖慢煮澳洲法式烤羊架
  • 牛油果川味辣子雞
  • 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹
2019-06-04 133 浏览
與同行不一定是敵人,也可是好友。一齊享受一頓美味行政人員午餐,互通消息,也是相處之道。沙律吧款式不算多,以精簡新鮮為主。西蘭花薯仔忌廉湯,濃稠綿滑,好香。四款點心可選一款。黑珍珠海膽燒賣是我所選。燒賣配海膽夠新穎,味道出奇的合拍。蒸過的海膽味道沒有刺身的霸道。反而另燒賣更出色。主菜是肉眼扒,半熟的程度恰到好處。牛脂豐腴,肉味香濃。配菜,薯茸都好正!最後餐飲是檸檬茶,不是一杯是一壼,可慢慢嘆,一流。

沙律吧款式不算多,以精簡新鮮為主。

西蘭花薯仔忌廉湯,濃稠綿滑,好香。

四款點心可選一款。

最後餐飲是檸檬茶,不是一杯是一壼,可慢慢嘆,一流。

2019-06-04
2019-06-04 56 浏览
🍷今日黎到呢間位於28樓最高層超靚海景高級既中西合璧既餐廳享受晚餐🥣真係好令人滿意呀😍😍黃昏時分 🌆去到,可以望住個天慢慢變暗,真係好靚🤭餐廳提供set dinner ,有前菜,餐湯,主菜,點心,甜品🍮🤤前菜我就揀左: 海膽牛油果🥑藜麥蟹肉沙律🥗這份沙律 好創新既配搭,都係第一次食到。👍海膽舖係牛油果上面,再火炙一下,令到海膽有半溶狀態,更加香濃,海水味好重,好正😍軟軟既牛油果🥑配上脆卜卜既藜麥加蟹肉,口感好豐富又好鮮甜。🤤一啖放入口,好味😆餐湯:花膠螺頭片波士頓龍蝦🦞湯又係好好飲,唔會話好鹹好渴。味道剛剛好,好creamy濃郁,花膠煮到好入味,夠哂腍。個配搭又幾match!點心: 識揀一定揀 黑珍珠海膽燒賣😍燒賣加左 魚子醬同海膽,更添鮮味!燒賣好足料,用左好多蝦肉製成,食落相當爽口彈牙!好好味☺️主菜: XO醬露筍炒北海道帶子 ,好精美既一道菜。用左個脆卜卜既炸網兜住啲帶子,炸網好多香脆。露筍同帶子都用左XO醬炒,惹味十足!露筍好爽脆,帶子亦好夠鮮味!😋慢煮澳洲法式羊架🐐呢碟羊架真係燒得好好味,好少餐廳做到個味咁唔同,無羶味得黎帶點甜甜的同有啲椒鹽味。原來係用左蒙古既調味方法同麥芽糖

黃昏時分 🌆去到,可以望住個天慢慢變暗,真係好靚🤭

前菜我就揀左: 海膽牛油果🥑藜麥蟹肉沙律🥗
這份沙律 好創新既配搭,都係第一次食到。👍

餐湯:花膠螺頭片波士頓龍蝦🦞湯
個配搭又幾match!

點心: 識揀一定揀 黑珍珠海膽燒賣😍
燒賣加左 魚子醬同海膽,更添鮮味!
燒賣好足料,用左好多蝦肉製成,食落相當爽口彈牙!好好味☺️

主菜:

XO醬露筍炒北海道帶子 ,好精美既一道菜。
用左個脆卜卜既炸網兜住啲帶子,炸網好多香脆。

慢煮澳洲法式羊架🐐

原來係用左蒙古既調味方法同麥芽糖慢煮。
羊架剛好七成熟,夠哂嫩肉。

表面仲燒到有啲脆身添。🤤正👍

是日甜品🍮朱古力慕絲芝士蛋糕🍰隻碟好靚!

又係整得好夠朱古力既濃味,帶少少甜,口感唔會話好實,好好味。真係好少餐廳既甜品都可以做到咁好味,真係要讚一讚喇。👍

呢餐大家都食得好滿意🤤😋
2019-06-03 69 浏览
和這個朋友相識也接近20年,每逢出街都會下雨,周年慶祝自然也不例外。這次來到了Cubus28食升職飯。 餐廳主打中西fusion的美食,在大廈的最高層,可惜因為下雨,沒有機會在露天位置飲一杯。雲石紋的碟子,為晚飯的枱頭帶來了優雅氣氛。    手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇,上碟很美,橙黃色的海蜇海膽味濃,海蜇爽口,滿滿的、白色的脆脆,像花瓣撤了一碟,不但有味道,也令賣相滿分。   龍蝦湯質地幼滑,龍蝦味也出,有花膠和響螺肉。而朋友的黑松露野菌湯也混入了蟲草花,松露味夠香,兩者是中西湯食材的結合。   西餐食點心也真夠創意,這個三文魚籽鳳眼餃,賣相像三眼仔,皮薄餡靚,而三文魚籽粒粒閃閃發亮,食得又睇得。 主菜的豬鞍,做得很出色!豬肉最怕是又乾又厚,而這裏的竟保持肉嫩多汁。粉紅色的肉透著閃亮的油光。入口鬆化無肉渣,出色!   炒牛河本是茶餐廳名物,放在高級餐廳,原來也沒違和感。平凡的菜色用上了非一般的材料。豉油是製作過程複雜的盤晒的生抽,牛肉用上安格斯。兩者都是平凡中絕不平凡的配搭!令這碟牛河的味道變得非常出色! 最後的甜品是焦糖燉蛋,侍應在我們面前用火槍把焦糖燒至焦脆。脆皮焦糖下是滑滑的

最後的甜品是焦糖燉蛋,侍應在我們面前用火槍把焦糖燒至焦脆。脆皮焦糖下是滑滑的蛋,滿滿的橙酒香,吃罷令人心感滿足。

這裏環境夠寧靜,很適合聚會!而且更特別的是現場有放煙火的表演,餐廳會為生日者放出煙火製造氣氛,令人很有驚喜的感覺。所以生日不妨來這裏給人一個驚喜。

2019-05-07
  • 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇,
  • 龍蝦湯,
  • 黑松露野菌湯,
  • 三文魚籽鳳眼餃,
  • 豬鞍,安格斯炒牛河
2019-05-30 221 浏览
這座大樓的餐廳都十分高檔,這家餐廳位於高層,燈光微暗,吧台、高桌椅等。餐廳設有一人套餐$628。包括前菜、湯羹、小菜或主菜、點心和甜品各一,飲品另外收費。⭐️櫻花蝦乾避風塘茄子將茄子切成方磚,表面炸得酥脆可口,還裹了一層薄薄的麵衣和櫻花蝦乾。入口軟綿綿的,既像豆腐,又像魚肉,非常惹味。⭐️花膠螺頭片波士頓龍蝦將中湯和西式湯融合,入口龍蝦味道較淡,很順口。⭐️盤曬生抽乾炒安格斯牛河牛河除了火候,就是牛肉。牛肉用了安格斯牛,入口更嫩滑。⭐️香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍黑毛豬鞍十分美味!肉厚而不乾柴,爽口彈牙,細細咀嚼,有肉香而帶油香,真的回味無窮!⭐️三文魚籽鳳眼餃小小一件,有三種顏色,吃起來沒什麼分別,但看見彩色心情也好起來。頂層點綴著三文魚籽,入口彈牙爽口。⭐️火焰橙酒法式焦糖燉蛋小小一小杯燉蛋,燉蛋口話幼滑,十分棒!

⭐️櫻花蝦乾避風塘茄子

入口軟綿綿的,既像豆腐,又像魚肉,非常惹味。
花膠螺頭片波士頓龍蝦

⭐️花膠螺頭片波士頓龍蝦
花膠螺頭片波士頓龍蝦

將中湯和西式湯融合,入口龍蝦味道較淡,很順口。

盤曬生抽乾炒安格斯牛河

⭐️盤曬生抽乾炒安格斯牛河
牛河除了火候,就是牛肉。牛肉用了安格斯牛,入口更嫩滑。

⭐️香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍

⭐️三文魚籽鳳眼餃

三文魚籽鳳眼餃

頂層點綴著三文魚籽,入口彈牙爽口。

⭐️火焰橙酒法式焦糖燉蛋
小小一小杯燉蛋,燉蛋口話幼滑,十分棒!
2019-05-30 67 浏览
今年生日,和老公到了銅鑼灣CUBUS 28 吃晚飯慶祝,這是同事的推介,說食物和環境都非常好,果然沒有讓我失望!我們選了品嚐菜單,有前菜、湯羹、主菜 / 小菜、點心、甜品,一共五道菜,相當豐富 - 每位 $ 628。 前菜 - 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇~ 手撕鵪鶉肉質細緻,海蜇滲滿海膽汁,微辣、有酒香,有點像腐乳,十分惹味。綴以薄脆,是中、法、日交融的前菜。 湯- 松草花黑松露野菌湯~ 三種菌類,配搭得很好,口感順滑,松露香很突出! 點心 - 竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角 咸水角製成小南瓜的模樣,還髹上金漆,十分趣緻可愛。 外皮香脆,饀料豐美多汁。 主菜- 香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍~ 腍滑多汁,肉質幼嫩,豐膄合度帶脂肪香,非常美味! 廚師就在吧枱即席烹調,可以近距離請教為何豬鞍特别美味? 原來原因有三: 第一,從很多供應商中嚴選最優質的品種。 第二,挑選了吃100% 橡果長大的黑毛豬, 所以肉質特别香,而且可以不煮至全熟,當然也矜貴很多。第三、以大廚特别調制的橄欖油煎,所以特別香。 盆曬生抽乾炒安格斯牛河~ 坦白說,本來想點的是日本青咖喱生菜盞,但因已售罄,所以改了這
前菜 - 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇~

湯- 松草花黑松露野菌湯~
三種菌類,配搭得很好,口感順滑,松露香很突出!
點心 - 竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角
咸水角製成小南瓜的模樣,還髹上金漆,十分趣緻可愛。
外皮香脆,饀料豐美多汁。
主菜- 香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍~
腍滑多汁,肉質幼嫩,豐膄合度帶脂肪香,非常美味!
廚師就在吧枱即席烹調,可以近距離請教為何豬鞍特别美味?
原來原因有三:
第一,從很多供應商中嚴選最優質的品種。

盆曬生抽乾炒安格斯牛河~
坦白說,本來想點的是日本青咖喱生菜盞,但因已售罄,所以改了這個。未想過晚飯吃牛河,感覺應是午餐吃的。但見配安格斯牛肉,又頗特别,即管試試,結果...... 是十二分驚喜!
剛端上桌已香氣四溢,外觀油潤但不膩。很夠鑊氣,一吃便知大廚級數。牛肉鮮嫩入味,河粉滑不溜口,加上芝麻香,味道好到停不了口!
牛河以盆曬生抽炒,較香及鮮味又不會太咸。
盆曬生抽的製作過程與别不同,要在淺
盆上天然生曬20個月,直至較多水份揮發而結成鹽花,採走鹽花才完成。因製作需時,工序及材料成本都遠較一般多,所以價錢媲美紅酒。但質感會較濃稠,味道更鮮,豉味更香,鹹度更低,是醬油中的上品!
甜品 - 火焰橙酒法式焦糖燉蛋

服務員以橙酒燃點,火焰在表面除除熄滅,增添食趣!
焦糖香脆,帶橙酒香的燉蛋清甜軟滑!

CUBUS 28 的設計及裝潢走時尚風格,感覺西式,但菜式則中西合壁。
室內景觀十分開揚。天台還有的室外座位,可選擇在天台用餐或暢飲。

吃著中西薈萃的特色美食,欣賞港島的璀璨夜景,渡過了非常愉快的生日!
  • 盆曬生抽乾炒安格斯牛河
  • 香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍
  • 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
  • 竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角
  • 松草花黑松露野菌湯
2019-05-29 64 浏览
很久沒有和媽媽單獨約會,今天陪媽媽逛完街,去了銅鑼灣內街樓上舖食晚餐。餐廳在高層,環境舒適,很有氣氛。櫻花蝦乾避風塘茄子很有fusion的感覺,熱辣辣,外脆內軟。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯很香濃,而且用料十足,幼滑而不死鹹。主菜要了西班牙黑毛豬鞍,厚切有肉汁,很嫩,肉質一點也不粗糙。最喜歡的是日本青芥末生菜盞,我們選了海鮮,芥末不會很搶口,但感覺很清新,啖啖肉,又不膩口。三文魚子鳳眼餃皮薄而有咬口,蝦肉爽口。最後更要了法式焦糖燉蛋,更配上了火焰橙酒,很香滑。十分滿意的一餐。

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯很香濃,而且用料十足,幼滑而不死鹹。

三文魚子鳳眼餃皮薄而有咬口,蝦肉爽口。

2019-05-23
2019-05-29 56 浏览
上星期同朋友試左頂樓既cubus28,佢係中西fusion菜,餐廳裝修幾有氣氛,坐靠窗位岩曬黎打卡或者大時大節慶祝。我地兩個人order左tasting menu,每個菜式既配搭都有驚喜。手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇凍盤既前菜,第一次食鵪鶉,有啲似雞肉,不過肉質更嫩。海蜇撈左海膽汁好惹味,碟邊仲有啲薄脆片,拌埋一齊食好有口感。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯好濃郁既龍蝦湯,好似攪左成隻龍蝦頭落去咁,仲有花膠同螺頭食。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬一啲豬蘇味都冇!店員介紹話呢隻豬啲肉粉紅色係正常,肉質好嫩,嫩到似食梗牛扒。日本青芥末生菜盞可以揀雞豬牛,我地揀左安格斯牛肉,食落幾惹味,芥末唔會多到標眼水,幾過引既一道菜。竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角呢個好味,咸水角皮超煙韌,好似食梗糯米糍咁,但又唔會太厚皮,出面個皮又keep到脆!火焰橙酒法式焦糖燉蛋最後仲有甜品作結,店員放上枱後即場點火,燒完後好香既橙茶味,配上燉蛋又有另一種味道。

手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇

香煎西班牙伊比利亞黑毛豬

日本青芥末生菜盞

竹碳甘筍汁黑毛豬咸水角

2019-05-25 63 浏览
上次黎呢棟cubus 食飯,見到有好多餐廳,今次就試下cubus 28,睇openrice佢係中西合璧fusion菜,想試好耐。去到唔係太多人,可能係時間尚早我地揀左坐bar台,可以睇住bar tender整唔同飲品。 我地揀左二人套餐,每位$628。由頭盤,餐湯,點心,主菜,甜品每人各選一款。頭盤我地揀左海膽海蝥,海膽味十分濃郁,沒有腥味,加埋有點微賴,非常開胃。餐湯就揀左花膠龍蝦湯同蟲草花野菌湯,個龍蝦湯濃味得來十分鮮味,亦有螺片的清甜,是出色之作。野菌湯也不錯,但本人比較喜歡這個龍蝦湯。點心是南瓜造型的咸水角,非常可愛,一啖一個,也不會油膩。 來這裡吃飯,除左味覺享受,視覺都有享受。主菜揀左安格斯牛生菜包同豬鞍。豬鞍是慢煮過的,切開還有很多肉汁,肉質鮮甜林身。最後職員會在你面你做一個火焰cream brûlée, 成餐飯很滿足。成晚職員的服務態度都很好,唯一遺憾是無叫到生蠔,同到職員即場開,下次有機會就會試下。

• 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
  • 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
2019-05-24 60 浏览
餐廳喺銅鑼灣高層,有居高臨下嘅感覺,呢度咁有情調,咁岩見到隔離枱有公司聚餐,而我哋就嚟撐枱腳食fusion菜!環境好有格調,每隻碟嘅雲石紋都是與別不同的。手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇,海膽汁濃郁,海蜇新鮮鮮甜,鵪鶉味道有點似手撕雞,旁邊有脆片點綴,不錯。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,龍蝦湯鮮味香濃,花膠螺頭片都好入味,仲有龍蝦粒。三文魚子鳳眼餃,其實係三文魚子蝦餃,蝦餃皮有三種口味,原味、菠菜、竹炭,不過食落味道分別不大。日本青芥末生菜𥵃,好特別的配搭,有點似泰式生菜包,但有日式Wasabi,感覺好清新。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬,油脂分佈平均,煎得好香,能夠鎖住肉汁,好好味。火焰橙酒法式焦糖燉蛋,酒的香橙味道香甜,面頭焦糖薄薄一層,燉蛋細滑, 十分之出色!

環境好有格調,每隻碟嘅雲石紋都是與別不同的。

2019-04-02
喺閒日百忙於所面對的繁重工作🙇🏻‍♂️不經不覺到了終於可以休息一下的大假週☺️除左同朋友或自己四處遊走散心之餘😆尋找一個地方好讓自己與另一伴喺夜晚放鬆心境☺️與另一伴享受一個浪漫時光亦至好不過☺️位於銅鑼灣開平道既Cubus 28雖然距離地鐵站比較遠🙇🏻‍♂️但從銅鑼灣站F1出口行過黎亦算就腳方便的☺️😆呢度環境企理且好有美式風格既感覺😆配合柔和既燈光以及西餐酒吧Fusion擺設😆🍾充斥住格調同氣氛之餘☺️更可從窗外享受下Window Candle Light Dinner🤪望下街邊太多人與車既景像☺️🚶🏻‍♂️🚗櫻花蝦乾避風塘茄子將啖啖軟綿Juicy既茄子炸至金黃色🍆🤤炸至金黃酥脆既外皮😋包住內裡軟綿依然既茄子肉🤤🍆煮出外脆內軟既極佳口感🤤👨🏻‍🍳🔥配合脆卜卜既櫻花蝦乾及乾蒜粒更為Crispy之餘🤤以小肥大愛既避風塘煮法更有風味☺️😋花膠螺頭片波士頓龍蝦湯龍蝦湯雖然微微偏鹹🙇🏻‍♂️但散發出濃郁龍蝦味夠香之餘😋🦞有滑嫩既龍蝦肉及爽口花膠螺頭片在內亦十分足料🤤淋上奶油飲落更Creamy亦增添美感😆蟲草花黑松露野菌湯野菌湯夠哂Creamy香滑濃郁之餘🤤而啖啖滑嫩爽口野菌粒以及蟲草花😋🥣再配以濃郁松露香氣🤤絕佳
喺閒日百忙於所面對的繁重工作🙇🏻‍♂️

賣相一流既燉蛋🤤
蛋香濃郁配合甜而不膩既焦糖脆皮Perfect Match😋
2019-05-22
2019-05-23 501 浏览
早嗰排放假男朋友約咗我食一間好特別嘅餐廳,依間餐廳喺銅鑼灣Cubus 嘅28樓,一想到去就見到落地大玻璃好靚嘅夜景,而餐廳望落去係一間西餐嘅報紙同埋裝飾,仲有吧枱俾人一路飲酒傾計打開個餐牌望一望發現原來係食中西fusion 菜,我哋叫咗每人一份嘅tasting menu,分別有前菜主菜點心同埋甜品俾我哋揀首先前菜我哋就叫咗一份海膽汁海蜇,食落去有好香嘅海膽味道同埋凍凍地食落去好開胃而且賣相亦都好吸引擺盤好靚食落去都食得開心啲湯我就揀咗蟲草花黑松露野菌湯,湯嘅賣相好靚而且味道亦都好足料飲落去有好香嘅黑松露野菌味主菜方面我哋叫咗兩款,第一款就係黑毛豬鞍,朱鞍嘅份量好大份,而且食落去超級juicy,最怕就係食到一啲食落去好鞋口嘅肉,但係依一個黑毛豬安絕對冇依個問題食落去仲要好多汁好惹味第二款嘅主菜我哋就叫咗日本青芥末生菜盞配安格斯牛,食落去唔會太過滯,配埋生菜食落去就比較健康食落去都好開胃,牛肉亦都好靚好滑最後點心方面我哋就叫咗黑毛豬鹹水角,唔單止賣相好靚而且食落去亦都好脆口,做到鹹水角嘅口味甜品就叫咗一款焦糖燉蛋,餐廳仲準備咗火焰橙酒,係上菜嘅時候係我地面前倒入橙酒做到火焰嘅效果好特別啊

2019-05-21 47 浏览
呢間落地玻璃、豪華景觀西餐廳十分推介!帶咗兩個dinner set餐。前菜係手撕法國鵪鶉半海膽汁海蜇,海膽味道非常濃郁,而海蜇又清爽彈牙,兩者配合天衣無縫!餐湯花膠螺頭片龍蝦湯冇得彈,龍蝦味非常濃郁,每啖都係精華!蟲草花黑松露野菌湯,有黑松露質感,味道亦都出眾!😋👍🏻日本青芥末生菜盞,我揀咗用海鮮炒。雖然呢間係西餐廳,但呢度菜好有中式鑊氣。帶子、脆蝦肉大啖大啖食,十分彈牙新鮮,加埋山菜食,額外加咗啲爽脆同清新!香煎西班牙伊比利亞黑毛豬肉嫩甜美,肉呈粉紅色,熟度剛好!黑松露素餃,呢個似中式做法,蒸籠蒸,味道亦都好中式化。最後上埋法式焦糖燉蛋,完美的一餐!

餐湯花膠螺頭片龍蝦湯冇得彈,龍蝦味非常濃郁,每啖都係精華!
蟲草花黑松露野菌湯,有黑松露質感,味道亦都出眾!😋👍🏻

香煎西班牙伊比利亞黑毛豬
肉嫩甜美,肉呈粉紅色,熟度剛好!

黑松露素餃,呢個似中式做法,蒸籠蒸,味道亦都好中式化。

最後上埋法式焦糖燉蛋,完美的一餐!

2019-05-19 348 浏览
呢晚同好姊妹食生日飯,知佢一向中意試新野,所以就揀左同佢黎呢度慶祝揀左呢間餐廳同佢慶祝係因為知道呢到係食中西既fusion菜,而且聽說環境同服務都好好,所以自己都一早有興趣去試下xppp食物可以單叫之外,餐廳亦會有一個tasting meun既set,相對上會化算d,但因為好姊妹真係好細食,所以都係想散叫share食我地揀左一碟“手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇”HKd$168+10%鵪鶉肉絲既香軟配上帶有濃郁海膽醬既爽口海蜇同脆口既薄脆,既有層次感又美味跟住我地要左碗“花膠螺頭片波士頓龍蝦湯”HKd$178+10%淨係睇個名都覺得佢矜貴,味道鮮濃既龍蝦湯真係有花膠同龍蝦肉啵一向中意食蝦餃既我嗌左籠“三文魚籽鳯眼餃”HKd$88+10%外皮煙韌Q彈,蝦肉爽口,而三文魚籽既咸香同卜卜脆既口感更係為呢個鳳眼餃添上畫龍點睛既效果,真係好出色我地本來以為主菜既份量唔會好多,所以就一人揀左一款:“盆曬生抽乾炒安格斯牛河”HKd$208+10%同“西班牙伊比利亞黑毛豬鞍”HKd$288+10%點知原來兩款主菜既份量都唔少,而咁細食既好姊妹當然食唔曬,要我包底啦~~~好彩兩款主菜既味道都唔差,質素都幾好,所

好彩兩款主菜既味道都唔差,質素都幾好,所以我都清曬無浪費架

最後仲order左個著曬火既“火焰橙酒法式焦糖燉蛋”HKd$148+10%俾個surprise就快生日既好姊妹添

呢度既食物大玩中西合壁,又新鮮感得黎既味道都幾好,加上地方環境舒適,服務員熱情有禮,令我同好姊妹渡過一場滿足稱心既生日飯聚
2019-05-19 74 浏览
一間將中菜和西菜合併的餐廳出意新菜式, 餐廳的裝潢為西餐廳,有酒吧,但係餐單上面卻有中式餸菜。以下兩道菜我都幾鍾意的,雖然未去到好大驚喜,味道唔錯。牛油果川味辣子雞盛載著辣子雞個薄脆皮都係脆,又唔會好油膩。青紅黃椒和洋蔥都好甜, 有好多辣椒,但係個味道又唔會太辣,啲雞有微微咁煎過㗎!所以個皮有啲脆,而雞肉就好嫩滑,亦都冇雪藏味。另一道菜都唔錯㗎!手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇 海蜇好爽口,有好濃烈的海膽味,海膽味唔會腥。
一間將中菜和西菜合併的餐廳出意新菜式, 餐廳的裝潢為

西餐廳,有酒吧,但係餐單上面卻有中式餸菜。
以下兩道菜我都幾鍾意的,雖然未去到好大驚喜,味道唔錯。

牛油果川味辣子雞
另一道菜都唔錯㗎!

手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
海蜇好爽口,有好濃烈的海膽味,海膽味唔會腥。