2019-06-06
慶祝fd bday, 經一輪research 決定黎呢間環境食物都應該唔錯 CUBUS 28 試下我地選左佢當日788 set dinnerappetizer 選左燈影紅曲米牛腱,睇落有d 似平時常食牛展,但口感比之軟腍好多. 而且好入味湯兩個都好正,花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,龍蝦鮮味濃郁,口感幼滑略帶點稠身可見用料之足而另一款金萡阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羮就更得我歡心,少量蟹肉蟹肉同金萡係表面睇落已華麗十足,入口除左蟹鮮更有南瓜甜,而底下仲有一層滑溜蒸蛋白,伴上鮮甜湯多層入口即化口感,出色main course 分別選左蒙古調味麥芽糖慢煮澳洲法式烤羊架同牛油果川味辣子雞羊架係用左 fusion 方法烹調,肉質經過慢煮十分軟腍juicy,帶點羊香味,但完全唔騷. 加上落左麥芽糖sauce,帶點點甜就更美味牛油果川味辣子雞都有驚喜,雖然有辣椒但只係微辣,sauce 好惹味而烹煮時間恰好,肉質都仲好tender 唔會乾. 落左切碎牛油果,一齊食增添左多重幼滑口感,估唔到又幾夾wor. 不過突然牛油果都變得重口味唔健康左🤣 其實調味好正,總覺得好岩下飯。伴上菜食都唔錯既,如果有多d 菜就更好啦點心
我地選左佢當日788 set dinner
點心選左竹炭甘筍汁咸水角,黎到原來係有兩粒. 一粒型格黑色自然係竹炭,另外金色好似mini 南個款就係甘筍汁
員工話兩款餡係一樣,味道唔差,所以我只食左竹炭無同fd share
除左可愛外型,亦幾欣賞佢外層炸得香脆而不油膩,中間係平時咸水角餡,都唔錯
甜品以金萡紅酒烏梅山渣糕為句號. 甜度剛好,帶山渣微酸,係好適合夏天甜品
另外餐廳處於28頂層,落地窗邊位可以俯瞰銅鑼灣景色,環境頗舒適.
不過留意呢度無論sparkling water 定still water 都要另收費