2024-03-17 26 浏览
都係一個喺銅鑼灣做嘢嘅朋友介紹嘅,以前如果想飲杯嘢都會去耀華街,但係原來樓上都會有啲幾正嘅舖頭例如呢一間。Tuna Tartare ($118): 本身都係expect一個圓形咁樣上嘅吞拿魚他他,點知原來佢哋加咗本土嘅玩味入邊。吞拿魚用咗辣椒油去撈,隔離再加上牛油果,而且唔係配上普通嘅biscuit而係佢哋自家製嘅米餅,有紫菜同埋櫻花蝦入邊嘅。又幾新奇,辣椒又唔會過分搶咗佢嘅味道,但係都幾開胃。Ham Burrata with Seasonal Fruits($138): 本身淨係覺得一個appetizer己經夠,但朋友堅持要嗌呢一樣。風乾火腿配burrata cheese已經唔會唔好食,但係佢哋冇用到一般餐廳會用嘅蜜糖,反而加咗橄欖油,甜味就主要來自於唔同嘅生果,今日嘅生果有士多啤梨同埋無花果。自己覺得要三個一齊食先滿足。主菜有兩個:Crispy beef short rib ($268): 驚喜之作,我同朋友都以為會係一條肋骨咁樣上嘅,點知係起咗肉仲要煎得嗰邊好脆,但係同時都保留到入邊嫩滑嘅感覺。waiter同我哋講下面嘅薯蓉係首先用牛油煎香左兩邊,先再一齊打蓉嘅,所以會特別香牛油

主菜有兩個:
Crispy beef short rib ($268): 驚喜之作,我同朋友都以為會係一條肋骨咁樣上嘅,點知係起咗肉仲要煎得嗰邊好脆,但係同時都保留到入邊嫩滑嘅感覺。waiter同我哋講下面嘅薯蓉係首先用牛油煎香左兩邊,先再一齊打蓉嘅,所以會特別香牛油味!啱晒我呢啲薯仔精!

Pappardelle with Burnt Spinach Cream ($228): 扁意大利粉配上菠菜忌廉汁。特別要強調burnt係因為侍應話佢哋特登煎燶咗少少菠菜之後先再加上忌廉汁令到菠菜嘅香味更加突出,當然佢哋真係做到呢種效果,而且配上蘑菇,令到口感再豐富啲。

Cocktail:
Genmaicha($120): 用玄米茶+gin 整成嘅,幾易入口,但係朋友就覺得反而淡味咗少少。

Koko Ringo($120): 有gin,羅勒,pandan, lime同埋椰子mousse。自己其實唔係特別鍾意椰子,但係覺得呢個組合幾特別,所以就叫咗啦。反而令到我鍾意咗斑斕同青檸,佢哋兩者平衡之餘,仲令到椰子香味可以帶出嚟。成件事好清新同埋好開胃。

總結:成個氛圍都令人好舒服,餐廳枱同枱之間唔會夾得好埋,令到每一group朋友都可以好自在咁樣傾偈。食物有返咁上下質素再加埋唔同嘅cocktail絕對係一個Friday night之選👍🏻
呢間餐廳完全出乎所料地令人驚喜😍拍拖、紀念日或者慶祝都好適合既餐廳👍🏻👍🏻環境較暗,座位唔多,好闊落,所以比較安靜,氣氛一流,適合拍下拖,安靜咁傾下計交流下。前菜﹕上面係來自日本小川海膽,炸物有搞口碎既龍蝦和芝士,切開仲會拉絲﹐食落滿龍蝦味,口感好豐富,好味😋主菜﹕生蠔用清酒浸煮8秒,係半生熟既,但完全唔影響鮮味﹐仍保持嫩滑口感槕汁有紫蘇、番茄和清酒,本身就好鐘意紫蘇😍主菜﹕牛扒超好味,外微蕉但肉塲口嫩。係不斷淋汁煮,非常入味,醬汁有芫茜山渣,可以解膩,酸酸甜甜。薯蓉 都有驚喜,重牛味,原來係用牛汁煮~停唔到口😍主菜﹕牛油清酒煮蜆,蜆大大粒,每粒都脹卜卜,汁比輍迚清淡,少少酒香,而且用年糕收汁,天帶有米香,個蜆入口又有鹹鮮味,正。飲品﹕絕對值回票價😍Sale Sour﹕用清酒作為基底,酒精濃度較低,而且用左蛋白和檸檬汁,入口清香,平時唔太飲酒既朋友都覺得易入口,推薦比較少飲酒既朋友仔~Bao Juk﹕呢杯適合想重酒感既朋友,以Gin作基底,飲落又似梅酒,加左蘋果汁和菠蘿汁,但又唔會太甜,侍應解釋,係加左牛奶,用左milk wash 既方法~好正~呢間既調酒絕對唔會令你失望,一定要試😍😍
呢間餐廳完全出乎所料地令人驚喜😍
拍拖、紀念日或者慶祝都好適合既餐廳👍🏻👍🏻

前菜﹕
飲品﹕
絕對值回票價😍
呢間既調酒絕對唔會令你失望,一定要試😍😍

Ps. 侍應好好服務,熱情,但唔會好長氣,對菜式既介紹既到位又簡短,令人用餐既心情都變好。
2024-03-06
2024-03-13 31 浏览
經朋友介紹,見呢間都幾有情調趁放假,一於同男朋友嚟試吓。入面嘅裝修格調都幾好,適合情侶靜靜地食餐飯打卡。黑松露薯條,佢比起普通嘅黑松露薯條更加香,因為喺面頭加咗黑蒜油,一上枱已經聞到香濃嘅蒜香,配合淡淡嘅黑松露香氣,意想不到嘅夾。另外薯條嘅份量都幾多,加上佢係用幼身薯條炸到非常之香脆。吞拿魚牛油果他他,呢度fusion菜估唔到都幾好食。牛油果蓉配港式嘅辣椒油,加上非常之新鮮嘅吞拿魚。放喺米通同埋海苔脆上面食,作為開胃菜係滿分。 Crispy beef short rib,一塊塊非常之鮮嫩嘅牛肉,外皮燒得非常之香脆濃邊,加埋上面好似有少少果仁,味道非常之唔錯。燒完之後嘅牛肉汁再淋上薯蓉上面,牛肉味十足Drunken Crab Pasta,好明顯見到有一舊蟹肉喺上面,都幾鮮甜。食到有少少梘的味道,加上墨魚汁面。如果份量可以多少少同埋鹹味減少少就滿分啦Koko Ringo 上面有椰汁做成的奶泡沫,加上班蘭葉配Jin,味道幾清新Coriander 呢杯嘅味道相對地會濃烈少少,飲到入面有少少辣辣地同埋有芫荽嘅味道。值得一讚嘅係呢度嘅服務態度非常之好上菜嗰陣會同你講介一下有啲咩喺入邊同埋配搭,食完

另外薯條嘅份量都幾多,加上佢係用幼身薯條炸到非常之香脆。

Koko Ringo
上面有椰汁做成的奶泡沫,加上班蘭葉配Jin,味道幾清新

Coriander

值得一讚嘅係呢度嘅服務態度非常之好上菜嗰陣會同你講介一下有啲咩喺入邊同埋配搭,食完一道菜再上另一道菜,非常好。
2024-03-11
2024-03-12 28 浏览
想同朋感覺去酒吧chill下,於是黎左呢間裝修好有風格嘅酒吧,應該係開業無耐,因為傢俬都好企理Uni lobster bisque arabcini (2pcs)上面用左新鮮海膽,食落去甘甜亦都唔會有腥臭苦澀味,下面係龍版汁炸意大利飯,感覺新穎得黎,口感又幾match~Crispy beef short rib牛肉超嫩,師傅亦將表皮焦得好脆,配上山楂汁,榛子醬汁,層次感好豐富。薯蓉亦都磨得好幼滑好creamy~Pappardelle with burnt spinach cream 師傅將Burrata cheese煙燻過,再將菠菜汁撈埋意大利粉一齊食,每一條意大利粉都掛上菠菜嘅汁醬,成個口腔都覺得好清新!Butter sake clams pot 超級大隻蜆肉!粒粒都好鮮甜,用左年糕墊底,可以吸收晒湯底嘅精華~店員話個湯底都可以飲埋,飲落去帶點酒味,好滿足!Sake sour 表面有一層泡,好順滑好易入口,而且亦唔會太甜,幾岩唔中意飲甜野嘅朋友~Bao guk 外觀+飲酒嘅方法真係好有「爆谷」感覺!因為要搖搖下,聽落真係有爆谷嘅聲音~口感帶點梅酒香味,飲落去舒服的!

Crispy beef short rib
薯蓉亦都磨得好幼滑好creamy~

Butter sake clams pot
店員話個湯底都可以飲埋,飲落去帶點酒味,好滿足!

Sake sour

Bao guk
口感帶點梅酒香味,飲落去舒服的!
2024-03-09
呢間真心推薦,值得一去!菜色overall都好高質,作為Happy Friday dinner perfect!個vibe好好!Truffle fries ($108)黑松露蛋黃醬整嘅薯條,條條薯條都充滿黑松露味,真係超正!新鮮炸出嚟嘅薯條好脆口,食唔停口🤤Uni lobster bisque aranini ($108 for 2 pcs)topping係北海道海膽,將龍蝦整成濃湯加入risotto,再炸成cube狀,同時加咗芝士,食落有微微拉絲感覺Crispy beef short rib ($268)精心煮嘅rib,先用牛油煎香咗個皮,再用特製醬汁煮熟牛肉,食落啲邊位係脆嘅,但肉又唔會太dry,反而係好soft軟腍,唔係咁易做到!個薯蓉都整得好creamy,幾好食。GENMAICHA $120 (左)試咗一啖,有香淡嘅玄米茶味道,清新嘅感覺,酒味唔算好濃,啱哂啲唔飲酒嘅朋友!.KOKO RINGO $120 (右)斑蘭味道嘅cocktail!好特別,飲落好fresh,好啱食佢啲dish飲!

Truffle fries ($108)

topping係北海道海膽,將龍蝦整成濃湯加入

Crispy beef short rib ($268)

GENMAICHA $120 (左)
KOKO RINGO $120 (右)
2024-03-09 625 浏览
今晚同朋友嚟銅鑼灣行街食飯餐廳喺times square附近,都幾方便裝修風格都幾型,主要係黑色,幾有feel~餐牌Ginger ale(左)Bao guk(右)朋友今晚唔想飲酒,所以揀咗ginger ale,我覺得加咗塊檸檬再好飲咗!而我就飲bao guk, 甜甜地,都易入口Tuna tartare有牛油果、辣辣地嘅吞拿魚同埋脆卜卜嘅米紙(有啲有紫菜,有啲冇),仲淋咗少少辣椒油喺側邊!作為前菜好開胃,唔會好辣,好食Oyster ceviche來自兵庫縣嘅生蠔~酸酸甜甜咁,仲有少少sake味特別得嚟都幾好食!Crispy beef short rib牛小排表面有啲脆脆地,肉質好腍,好好食,一啲都唔難咬,薯蓉都好夾,好似話有落到夏威夷果仁呢碟真係好有驚喜,正!Drunken crab pasta侍應話有用紹興酒同雞油煮意粉都唔錯,而且除咗面頭有條蟹肉,入面都有啲蟹肉成餐飯都好滿意,侍應服務態度好好,每次送上食物都會介紹用咗咩材料,超勁
今晚同朋友嚟銅鑼灣行街食飯

餐廳喺times square附近,都幾方便

裝修風格都幾型,主要係黑色,幾有feel~

餐牌

Ginger ale(左)
Bao guk(右)

而我就飲bao guk, 甜甜地,都易入口

Tuna tartare

Oyster ceviche
來自兵庫縣嘅生蠔~酸酸甜甜咁,仲有少少sake味
特別得嚟都幾好食!

Crispy beef short rib
呢碟真係好有驚喜,正!

Drunken crab pasta
侍應話有用紹興酒同雞油煮
意粉都唔錯,而且除咗面頭有條蟹肉,入面都有啲蟹肉

2024-03-07 28 浏览
同朋友久別聚會,簡左呢間喺Times Sqaure後面既多國菜,貪佢旺中帶靜,又可以小酌一番。 Ciclo係西班牙文有Cycle的意思,唔知係咪想帶出其fushion賣點。裝修行黑色型格路線,配以水泥牆,好有特色! 2個女仔食得唔多野,嗌左1個appetiser+2個main~ Appetiser當然要叫我最愛既burrata cheese!! 配以24個月既parma harm,無花果同時令士多啤梨,ham既咸香同無花果好match,亦中和左burrata cheese既膩。推薦!野飲都好正,嗌左2杯off menu既mocktail一杯比較refreshing,有lemon grass, 馬蜂草, orange juice, lime,另一杯比較甜,有Coconut water, 桂花燸米, 薰衣草,飲完訓得好好~ 第一次食arancini,原來係西西里街頭小食,入面係用龍蝦湯煮成既risotto,加上mozzarella,面頭放上北海道小川海膽,非常鮮甜,用料相當豐富。 好耐冇食過蜆喇,呢度用上sake同牛油去煮,蜆肉鮮甜無沙,底下仲配上年糕吸哂啲汁,好味到忍唔住飲左幾啖湯LOL

Ham  burrata  with  seasonal  fruits

野飲都好正,嗌左2杯off menu既mocktail

Lobster  Arancici

Butter sake clam pot

好耐冇食過蜆喇,呢度用上sake同牛油去煮,蜆肉鮮甜無沙,底下仲配上年糕吸哂啲汁,好味到忍唔住飲左幾啖湯LOL!

Sweet potato apple pie

最後以甜品作結,呢度既蘋果批外型有別於一般食開既蘋果批,staff話個核桃用左豉油同糖炒成,非常香口,蘋果批亦用上北海道甘栗,特別棉密,亦唔會死甜~

♥️Staff非常親切,服務態度好好
🔥有水煙供應
🏷️價錢小貴,但同朋友傾計談心一流

Lobster  Arancici
Butter sake clam pot
Sweet potato apple pie
2024-03-05 420 浏览
今日朋友帶我嚟這間樓上的酒吧餐廳揀嘢食之前就先揀兩杯cocktail朋友就揀咗Bai Guk我自己就揀咗 Coffee Negroin檯面這一個裝飾燈令我非常著迷,不斷成日都望住佢前菜揀咗一個椰菜花沙律同埋吞拿魚他他椰菜花沙律係完全估佢唔到用切的方法製作椰菜花一片片爽口,完全未試過這一個質感配合柚子汁、 合桃芝麻醬入口非常清新上面仲配有木魚令到有一種煙燻的香味吞拿魚他他有一點顛覆我對他他的想像牛油果醬配港式辣椒油, 仲有米紙海苔脆脆真係多重食物的質感配搭主菜揀咗脆皮牛坑腩+ 花雕雞油蟹肉墨汁意大利麵脆皮牛坑腩 係第一次食到牛坑腩係脆皮, 有一點像叉燒但係比較嫩滑,而且牛肉香味濃鬱底配料薯蓉及焦香牛油花雕雞油蟹肉蜜汁意粉有一疏疏松葉蟹肉花雕香味濃鬱配合雞油相得益彰雞油感覺又不會太油膩有一點吃分子料理的感覺,沒有看見有雞肉,但吃得到雞味餐廳環境非常有氣芬,慢慢飲慢慢食真係一個不錯的地方是日真的感到很Chill很Relax
今日朋友帶我嚟這間樓上的酒吧餐廳
揀嘢食之前就先揀兩杯cocktail
朋友就揀咗Bai Guk
我自己就揀咗 Coffee Negroin

檯面這一個裝飾燈令我非常著迷,不斷成日都望住佢

前菜揀咗一個椰菜花沙律同埋吞拿魚他他

椰菜花沙律係完全估佢唔到用切的方法製作
椰菜花一片片爽口,完全未試過這一個質感
配合柚子汁、 合桃芝麻醬入口非常清新
上面仲配有木魚令到有一種煙燻的香味

吞拿魚他他
有一點顛覆我對他他的想像
牛油果醬配港式辣椒油, 仲有米紙海苔脆脆
真係多重食物的質感配搭

主菜揀咗脆皮牛坑腩+ 花雕雞油蟹肉墨汁意大利麵

脆皮牛坑腩
底配料薯蓉及焦香牛油

花雕雞油蟹肉蜜汁意粉
有一疏疏松葉蟹肉

花雕香味濃鬱配合雞油相得益彰
雞油感覺又不會太油膩
有一點吃分子料理的感覺,沒有看見有雞肉,但吃得到雞味

餐廳環境非常有氣芬,慢慢飲慢慢食
真係一個不錯的地方

是日真的感到很Chill很Relax

2024-02-27
  • 花雕雞油蟹肉墨汁意粉
  • 柚子檸檬椰菜花沙拉
  • 吞拿魚他他
  • 脆皮牛坑腩
KOKO RINGO:結合了gin、羅勒、香蘭葉、青檸和椰子慕斯。這款雞尾酒的口感清新而平衡,椰子慕絲好重椰子味好香!喺香港未飲過啲咁有驚喜嘅Cocktail!BAO GUK:材料有rum酒、鳳梨、洋甘菊、康姆特、蘋果汁和牛奶。牛奶經過過濾之後有淡淡的香味,感覺幾豐富!BLACK KARAGE黑色竹炭炸雞超級型!配合老乾媽辣醬,蛋沙律食用感覺唔油膩,而且的雞肉都幾嫩滑!黑色炸雞,真係第一次食!LOBSTER ARANCINI是一道精緻的料理,廚師用咗龍蝦汁同埋意大利飯炸至金黃酥脆。上邊仲有超級鮮甜嘅海膽。賣相好靚,好適合打卡。PAPPARDELLE WITH BURNT SPINACH CREAM是一道美味的素食友善義大利面食。這道菜以寬麵條帕帕德爾為基礎,搭配經過燒烤的菠菜奶油醬。菠菜奶油醬的燒焦味道為這道菜增添了獨特的風味,完全未食過呢種有燒焦味道同時有奶油的豐潤口感!CRISPY BEEF SHORT RIB(酥脆牛仔骨)外表會變得酥脆,牛肉味非常濃郁,而且好軟腍腍,內部保持著嫩滑多汁的肉質。薯蓉非常滑同埋美味,而且薯蓉都幾多,唔會慳住慳住!
KOKO RINGO:

BAO GUK:

BLACK KARAGE

黑色竹炭炸雞超級型!

LOBSTER ARANCINI
是一道精緻的料理,廚師用咗龍蝦汁同埋意大利飯炸至金黃酥脆。
上邊仲有超級鮮甜嘅海膽。賣相好靚,好適合打卡。

CRISPY BEEF SHORT RIB(酥脆牛仔骨)
一去到見到餐廳嘅裝修好特別,有種好神秘暗黑嘅感覺。 而且佢哋嘅服務比較似係高級餐廳個種,好細心介紹,又會睇吓你食晒啲嘢未幫你收碟! 環境服務都一流。Genmaicha 推介超級特別嘅Cocktail,係用玄米茶底做嘅gin ! 出邊就放咗塊餅乾,少少茶味同焦糖味俾你飲酒嘅時候送下。 酒味比較輕身,清新嘅茶味唔會太甜。 Bao Guk 洋甘菊味再加左啲水果味嘅Rum ,飲落去果味好香。少少洋甘菊味,唔算好重酒精。女仔飲應該覺得幾易入口。 Butter Sake Clams Pot出邊成日都食清酒煮蜆,但係呢一間是你同我哋講佢哋係用年糕來做收水嘅過程出邊多數用生粉🤣 用呢種年糕嘅收水方法好特別,令到湯底有啲米香味,而且本身個蜆湯有清酒同牛油個年糕食落都好入味😍Tuna Tartare 開胃菜好開胃嘅前菜,佢嘅牛油果再加有少少辣椒油,原來吞拿魚有啲檸檬清新嘅味道。 撈埋一齊有啲酸酸少少辛辣,配合埋脆卜卜嘅炸米子 ,正! 米子令一款有一個炸粉係黑色嘅,原來佢裏面係用咗櫻花蝦紫菜呢啲炸出嚟,令到成個餸有兩款口味。Drunken Crab Pasta上面蟹肉新鮮, 然後佢嘅意粉都幾有心機,本身應該

Genmaicha 推介

Bao Guk

Butter Sake Clams Pot

Tuna Tartare 開胃菜

Drunken Crab Pasta
上面蟹肉新鮮, 然後佢嘅意粉都幾有心機,本身應該落咗一啲蟹肉兜一兜。 所以意粉中間都有少少蟹肉絲! 而且佢嘅醬汁係用蜆肉湯底整成嘅,所以食落去好鮮甜。 從炸咗啲蒜頭增加一個層次感。

Pappardelle With Burnt
Spinach Cream 芝士🧀️愛好者
原來呢個綠色嘅醬汁唔係平時嘅青醬,佢係用焗到燶燶哋嘅菠菜整嘅。 本身闊條麵嘅口感非常煙韌,然後嘅醬汁除咗有菠菜之外仲有芝士。 另外上面都有另一款芝士。 食落去又唔會太膩。
2024-02-21
2024-02-25 75 浏览
Happy friday嚟左銅鑼灣既酒吧西餐廳🍸。 餐廳行黑色工業風,環境比較昏暗同着重情調,一入到去就見有個好靚調酒櫃,中間特意裝修左一條玻璃透明柱入面放住白煙,有種迷幻既感覺。菜式方面,呢度行多國fusion風。頭盤先有黑松露薯條,幼身薯條放上味噌黑松露、黑蒜油同芝士。未上枱已經聞到超香,好快就掃哂。另外仲有吞拿魚他他。吞拿魚用冠益華辣椒醬醃過,配上香滑微辣既牛油果醬同脆餅口感豐富,係好有心思既一度菜🆙。主菜方面亦叫左一款大玩fusion既紹興酒蟹肉墨汁意粉。蟹肉份量多,咸香味比較重但唔會覺得奇怪。最後crispy beef short ribs外層焦脆,食落反而有啲似叉燒😆。側邊既薯蓉非常細滑,為呢度菜添左唔少分。平時唔太好酒既我地今次都想大推呢度既cocktail!!尤其Genmaicha呢杯令我非常難忘,用左玄米茶+冬瓜茶底,睇到呢個組合已經覺得好吸引✨。入口好順但唔會太甜,上面塊餅仔亦都配合得非常好,可惜一杯已經wing wing地🤣 下次再嚟~✦ Truffle Fries $108✦ Tuna Tartare $118 🆙✦ Drunken Crab Pasta $22

✦ Truffle Fries $108
✦ Tuna Tartare $118 🆙
✦ Drunken Crab Pasta $228 🆙
✦ Crispy Beef Short Ribs $268
✦ Sake Sour $120
✦ Genmaicha $120 🆙
2024-02-25 41 浏览
🖤呢間餐廳係新開,喺時代廣場後一條街條,以黑色為主題,好有情調。餐牌係以fusion 菜為主,mix and match,睇得出餐廳都覺得幾多心思🖤☺️首先叫咗一杯🍷mocktail係今日嘅推介,士多啤梨桂花糯米茶🍹🍓飲落口已經有濃郁既桂花味,因為有糯米嘅成份,所以每一啖都覺得好豐厚😛😉士多啤梨味道甜,加埋大大粒冰,係一個唔錯嘅調配😄另外再有豉油海苔爆谷🥩主菜叫咗CRISPY BEEF SHORT RIB (HAWTHORN JUS, GREMOLATA, BURNT BUTTER MASH)首先係煎香左牛扒再拎去烤 外脆內軟,入邊好濕潤,牛肉味好重啲汁用咗肉桂、紅棗、紅酒,甜甜地,牛肉上面用咗芫荽腰果醬汁點綴❤️最底仲有好多薯仔,薯仔首先係煎過,專燈有啲smoky favour ,最後再加埋啲cream一齊 🥔TUNA TARTARE🥑有別於平時用多士整既tartare,呢個係有脆脆嘅越式糯米紙 、紫菜 ,聽講係風乾左兩日拎去炸😘吞拿魚用過港式辣椒醬製成,而牛油果就用過日式蛋黃醬❤️💚味道比較特別,可以先分開食,再合埋一齊食,好特別嘅口感!😛😙最後叫咗SWEET POTATO APPLE
首先叫咗一杯🍷mocktail
係今日嘅推介,士多啤梨桂花糯米茶🍹🍓
士多啤梨味道甜,加埋大大粒冰,係一個唔錯嘅調配😄
另外再有豉油海苔爆谷

首先係煎香左牛扒再拎去烤 外脆內軟,入邊好濕潤,牛肉味好重

TUNA TARTARE🥑
吞拿魚用過港式辣椒醬製成,而牛油果就用過日式蛋黃醬❤️💚

最後叫咗SWEET POTATO APPLE PIE
新鮮熱辣嘅蘋果批,啱啱焗出,入邊有番薯同埋蘋果,再加埋啲杏仁,好有口感啊!🍎🍏
呢間新開嘅銅鑼灣Bar裝修好靚,又有唔少好嘢食Lobster Arancini (2 pcs) $228做法幾新穎, 先用龍蝦打做龍蝦湯,再混入含有mozzarella芝士嘅意大利飯, 拉絲打卡效果一流👍🏻外層再醮麵包糠先拎去炸,增加酥脆口感呢味的主角除左龍蝦,仲有嚟自兵庫縣嘅海膽,混入少少酸忌廉提升酸味,啖啖海膽肉都幾新鮮😋成個意大利飯層次豐富,又唔會太飽滯Tuna Tartare $118推介之選🌟!一邊係自家打的牛油果醬,加入特色Chilli;另一邊係吞拿魚他他好厚肉,用蛋黃醬同辣醬調味;再配搭自家炸的芝麻海苔/蝦餅, 都係自家製,以櫻花蝦同芝麻炒起後風乾兩日再炸成,屬心機之作❤️美味食呢款可以每味餸單獨食,又或撈埋一齊夾入蝦餅咁食,都好滋味Drunken Crab Pasta $248呢款意粉以煎雞嘅雞油黎煎蟹肉,原汁原味;另外加入由牛油蜆同蟹肉煮嘅高湯,面頭再以炸蒜點綴。睇落平平無奇的意粉竟然可以鹹香、鮮味非常,啖啖都食到蟹肉😍Charcoal Black Bean Karaage $108呢款竹炭炸雞配咗半熟蛋整嘅嘅沙律醬,再加咗啲辣油,十分惹味,炸雞份量亦都夠多,整得香脆得
呢間新開嘅銅鑼灣Bar裝修好靚,又有唔少好嘢食

Lobster Arancini (2 pcs) $228

外層再醮麵包糠先拎去炸,增加酥脆口感

呢味的主角除左龍蝦,仲有嚟自兵庫縣嘅海膽,
混入少少酸忌廉提升酸味,啖啖海膽肉都幾新鮮😋
成個意大利飯層次豐富,又唔會太飽滯

Tuna Tartare $118

推介之選🌟!一邊係自家打的牛油果醬,加入特色Chilli;
另一邊係吞拿魚他他好厚肉,用蛋黃醬同辣醬調味;
再配搭自家炸的芝麻海苔/蝦餅, 都係自家製,
以櫻花蝦同芝麻炒起後風乾兩日再炸成,屬心機之作❤️美味
食呢款可以每味餸單獨食,又或撈埋一齊夾入蝦餅咁食,都好滋味

Drunken Crab Pasta $248

呢款意粉以煎雞嘅雞油黎煎蟹肉,原汁原味;
另外加入由牛油蜆同蟹肉煮嘅高湯,面頭再以炸蒜點綴。
睇落平平無奇的意粉竟然可以鹹香、鮮味非常,啖啖都食到蟹肉😍

呢款竹炭炸雞配咗半熟蛋整嘅嘅沙律醬,再加咗啲辣油,
十分惹味,炸雞份量亦都夠多,整得香脆得嚟,又有一陣烤香氣

Signature Drinks -
Genmaicha $120

呢款係玄米茶同冬瓜,加入黑糖漿mix成,帶出Gin嘅Herbal味,
杯面配上芝麻脆餅做小食

Sake Sour $120

呢款用Sake替換咗常用嘅Whisky,令酒精濃度降低,
會比較輕身,檸檬味突出,十分易入口
2024-02-20
2024-02-19 34 浏览
於位時代廣場旁霎東街開左間新的多國菜,我老婆最鍾意試新野,就上去睇下先。裝修以黑色就主,都幾黑嫁,但幾入型入格,waitress仲好靚女👍🏻。來杯sake sour的cocktail先,以檸檬汁及菠蘿漿加上蛋白特調出來的,個樣都幾靚仔,易入口、小小酸、幾好飲🫰🏻。Charocal Kaarage係極黑外型的炸雞,成舊炭咁,但咬落去好juice好軟熟,再點少少蛋黃醬,停唔到手😆。Tuna Tartare:感覺好fresh,tuna加牛油果🥑配合脆卜卜的脆米,軟硬交集👍🏻。Drunken Crab Pasta:西式意粉加入紹興酒,真係新嘗試😆😆😆,夾集蟹肉同香蒜片,又真係唔錯wo👍🏻👍🏻。Crispy Short Rib:牛肉好淋,幾有咬口,反而我鍾意個醬汁配薯蓉,一來薯蓉好滑,溝咗汁好鬼正👍🏻。滿足
  • Tuna  Tartare
  • Charocal  Kaarage
2024-02-19 27 浏览
好耐無出港島搵好西食,今日黎到朋友介紹既呢間Ciclo,意料之外地勁好feel呢間係樓上鋪,一開𨋢門映入眼簾既係大大個酒架,環境主要用左黑色格調,令人感覺好high class,但燈光運用得非常好,唔會好昏暗音響亦出色,base好重好有feel黎到呢啲地方無理唔試下啲signature cocktails呢杯KOKO RINGO用左Gin用基酒,面頭係椰子moose,飲落甜中帶一點酸,後勁有股班蘭味好新奇BAO GUK,即係「爆菊」?入面真係加入左菊花,聞落好香,當中亦有菠蘿汁、蘋果汁同少少牛奶,飲落果味濃偏酸吞拿他他,配上牛油果醬、自家製蝦片同炸魚皮。最最最impressive係加入左港式辣油,真係神來之筆令到醬汁勁香口真係完全估唔到西餐可以加入港式野,成道菜擺盤好靚之餘仲好好食清酒煮蜆,隻隻都勁大粒,特別既係呢到啲蜆唔會好熟,蜆肉白裡透紅好軟身底下加左年糕索晒啲汁,清新又鮮甜蟹肉意大利麵,蟹肉用雞油煮,無論係聞落定食落都勁香醬汁加左紹興酒提鮮,配埋炸蒜食一流脆皮牛肋骨,最外面個層牛油煎到卜卜脆再拎去烤,中間肉質勁軟身勁香口

音響亦出色,base好重好有feel

BAO GUK,即係「爆菊」?

底下加左年糕索晒啲汁,清新又鮮甜

蟹肉意大利麵,蟹肉用雞油煮,無論係聞落定食落都勁香
醬汁加左紹興酒提鮮,配埋炸蒜食一流