2020-11-24 21 浏览
壽司卷物大大件,200蚊內便可以吃到很飽,食材新鮮又高級, 性價比很高。.Sea monster💲72一客有4件,有 蟹肉、炸蝦天婦羅、櫻花蝦 和 青瓜 為主要食材,每一件都好有份量,蟹肉份量絕不手軟,蝦天婦羅都不幼,卷物上面仲撒上了脆脆櫻花蝦增加口感👍🏼。.Philadelphia💲72一客有8件,有 三文魚、忌廉芝士、牛油果 和 飛魚子 為主要材料,三文魚好鮮味,忌廉芝士好香濃同三文魚的味道好配襯,又有點黏口的感覺😋,牛油果將飽肚感加倍,綠色的牛油果和橙色的飛魚子令整個卷物都好色彩繽紛😍。.Scallop sushi💲42+abuli💲12火炙過的帶子味道有點焦香,帶子刺身都好鮮甜👍🏼。

Sea monster💲72

Philadelphia💲72

Scallop sushi💲42+abuli💲12

火炙過的帶子味道有點焦香,帶子刺身都好鮮甜👍🏼。

2020-11-23
  • Philadelphia
2020-11-24 20 浏览
Chotto Maki - 卷物新境界再次光顧這間卷物專門店,提供多款不同款式的壽司卷物,卷物不同創新特別,且用料新鮮,即叫即製,今日就吃吃上次沒點的款式。Lobster Roll期間限定的龍蝦卷,頂層有火炙三文魚,魚油十足相當肥美,中層忌廉感的軟腍牛油果,飯粒伴著滿滿芝麻香,最後包著鮮甜彈牙的龍蝦肉。Cali Salmon 另一款也點了魚類的卷物,一客八件,中間有脆炸的三文魚,頂部佈滿蟹柳絲和大量黑白芝麻,脆口小食般的卷物。焦糖雞蛋布甸
Chotto Maki - 卷物新境界

Lobster Roll

Cali Salmon

焦糖雞蛋布甸
外卖自取
星期六去灣仔探朋友仔,喺朋友屋企坐咗好耐,一傾就傾到夜晚,之後佢要上夜堂所以我就一個人去咗灣仔附近買外賣做晚餐😊-呢間壽司店B仔bookmark咗好耐,以前成日見到上司lunch time買黎做外賣,次次見到都覺得好似好正😆,今日終於有機會買黎試下。-✨Crush $72✨第一次食,就叫個經典口味黎試下先。一個爆曬餡嘅sushi入面,有三文魚、雜菜、甜蛋、天婦羅碎碎、櫻花蝦、Wasabi蛋黃醬同自家特調黑芝麻醬。一啖入口,澎湃嘅口感令人一試愛上。大大舊嘅三文魚魚油豐腴、加上有Wasabi蛋黃醬同黑芝麻醬作調味,入口味道極為豐富。整體同我哋平時食開嘅日式壽司好唔同,但係又出奇地夾到不得了。-Spice me up $72個名好似會辣咁,但係其實食落去一啲都唔辣。材料有鰻魚切粒、帶子、青瓜同蘋果啫喱醋等等。大量無骨又肥美嘅鰻魚,入口香濃厚嫩,而蘋果啫喱醋則中國咗鰻魚汁嘅濃味,整體味道平衡得恰到好處。-餐廳內仲有好多日本飲品可以選擇,整體感覺非常似食緊日式fusion壽司🍣,但味道又完全唔輸傳統嘅,非常有驚喜,係令人會回頭嘅特色壽司店。

✨Crush $72✨

Spice me up $72

今晚不想下廚煮食同事介紹了附近的「Chotto Maki」給我店舖主要是售賣特色卷物跟壽司外面看到店家的logo好可愛是東洋娃娃呢〰️這裡的卷物是即叫即包的約待十數分鐘就可以取了外賣包裝精美 賣相不錯!Lobster Roll 2.0 $98 (8 piece)中間包著龍蝦沙律及牛油果,上面舖上炙燒三文魚,充滿油香。Philadelphia $72 (8 piece)中間有厚厚的三文魚、Cream Cheese,上面舖上香滑的牛油果,加上卜卜脆的飛魚籽,一口吃下去口感很好呢!Mini udon +$22外賣到家 湯汁已經滲入烏冬內了 較重味~
今晚不想下廚煮食
同事介紹了附近的「Chotto Maki」給我
店舖主要是售賣特色卷物跟壽司
外面看到店家的logo好可愛
是東洋娃娃呢〰️

這裡的卷物是即叫即包的
約待十數分鐘就可以取了
外賣包裝精美 賣相不錯!

中間包著龍蝦沙律及牛油果,上面舖上炙燒三文魚,充滿油香。

Philadelphia $72 (8 piece)

Mini udon +$22
外賣到家 湯汁已經滲入烏冬內了 較重味~
2020-11-22 38 浏览
是日到灣仔探望一下好朋友,他要求要吃雞翼,但小妹愛吃日本餐,無意中發現這間售賣卷物的專門店,向來喜愛嘗試新事物的小妹便特意過到到此,打算一嚐這間網上盛讚的 Chotto Maki 小食店。到達餐廳時,先於門外看見一個日本娃娃的頭像,內裡的裝潢則以木系為主元素,配搭白、紅的餐桌坐椅,襯上柔和燈光,整體風格簡約撲素。餐廳專營自家創作的卷物,而且現場即叫即製,相當新鮮,我選擇了外帶服務,卷物是使用紅色的盒子盛裝的,表面印有其標誌性的日本娃娃,設計相當鮮艷吸晴。Black Magma卷物配料豐富,使用拖羅蓉、帶子做配料的內餡綿密鮮美,外層加入天婦羅、蟹子,為口感增加爽脆香濃,表面再淋上醇香甘甜的芝麻醬,整體創新獨特,口感味道層次豐富。Veggie Lover這款卷物對喜愛素食人士便最適合不過,配料用上多款蔬果製作而成,分別有紅菜頭、蘆筍、芒果、黃瓜、紫蘇葉,口感爽脆清甜,添上鹹香的黑松露蛋黃醬、酥脆蒜片作調味,味道惹味可口。SANGARIA烏龍茶烏龍茶是500毫升的樽裝款,出產自日本的它是使用經過嚴選的優質茶葉製作而成,其色澤清澈深啡,飲用時解渴解膩,芳醇濃郁,茶香四溢。SUNPACK 青森蘋
Black Magma
Veggie Lover
SANGARIA烏龍茶
SUNPACK 青森蘋果鮮榨果汁
果汁同樣是樽裝的,分量是280毫升,出產於日本,是使用當地屬蘋果產地第一名的青森縣所出產的蘋果榨取而成的,並且沒有添加水或砂糖製作,是純100%的果汁。飲用時味道酸甜開胃,清新芳香。

總結而言,餐廳裝潢撲素簡約,環境乾淨衛生,可外帶同時亦有提供座位予顧客進食,整體休閒舒適,食物現場即時製作,用料豐富新鮮,味道高質出色,是吃卷物的好地方。
2020-11-11 1859 浏览
灣仔開了一間日本娃娃標誌壽司店內裡衛生簡單,新派特色菜不像平時日式壽司,卷物材料非常豐富,而且可以自選材料感覺好特別。 店內本身有12種特色卷物,很適合我懶懶的選就好,餐牌以英文為主。你亦可以自選材料成為一款獨有款式。Spice me up很驚嚇原來圖片真與實物不同,比相片中更大件,呆了因為心想4件不飽肚才選2款,原來1件成個拳頭大……太嚇人……吃時有點狼狽,因為必須咬開來吃辣辣蛋黃醬真的不錯,如果吃卷物不需要豉油因為醬汁已經有味,大量燒汁甜甜地鰻魚和扁貝,青瓜絲,海草……等面上灑上很特別蘋果啫喱粒,真的賣相已經非常特別2個人吃2款完全飽肚,不用擔心份量不足。Philadelphia材料:三文魚刺身,忌廉芝士,牛油果,蟹籽……8件味道有點像加洲卷和鐵火卷合體,但改了三文魚刺身濃濃芝士吃時感覺令三文魚味道出眾,芝士咸咸奶香和三文魚很有種對比味道同口感一啖一件剛剛好,當然要有我的大口才放得下一件。包裝都很精美,就要影影打卡感覺另外想吃布甸,特別日本的,滑嘟叫蛋蛋,正!
灣仔開了一間日本娃娃標誌壽司

內裡衛生簡單,新派特色菜

你亦可以自選材料成為一款獨有款式。

Spice me up
很驚嚇原來圖片真與實物不同,比相片中更大件,呆了

Spice Me Up

辣辣蛋黃醬真的不錯,如果吃卷物不需要豉油

面上灑上很特別蘋果啫喱粒,真的賣相已經非常特別

2個人吃2款完全飽肚,不用擔心份量不足。

費城卷

Philadelphia
材料:三文魚刺身,忌廉芝士,牛油果,蟹籽……
8件味道有點像加洲卷和鐵火卷合體,但改了三文魚刺身

一啖一件剛剛好,當然要有我的大口才放得下一件。
包裝都很精美,就要影影打卡感覺

另外想吃布甸,特別日本的,滑嘟叫蛋蛋,正!

2020-11-10
Spice Me Up
費城卷
2020-10-31 42 浏览
好耐冇食飯卷,路過灣仔見到呢間好似幾吸引,就叫下外賣諗住攞返屋企同家人share食。Lobster Roll $98喺screen上面見到呢個已經吸引左我既眼球,表面鋪上炙燒三文魚,充滿油香,裡面食到啖啖龍蝦絲,非常有鮮味。Mango Dynamite Roll $72芒果同炸蝦既combination幾特別,芒果味道香甜又開胃,配上脆脆炸蝦,帶黎味覺衝擊。Pudding $22呢個做飯後甜品一流,焦糖味道非常突出,布甸滑溜口感,讓人相當滿足。

Lobster Roll $98

Mango Dynamite Roll $72

Pudding $22
2020-10-27 1295 浏览
這間chotto maki之前在中環店已經試過,就是覺得款式特色、材料又新鮮、即叫即整....最為記得!飯團不是冷飯,看著佢現場制作~焦急的想吃賣相實在太吸引今次點了精選限定的龍蝦卷lobster roll $98和10. C-Dragon $72和1支桃味炭酸飲品(不含酒精) $252款都中意,各有特色因飯團即叫即整~暖暖的~回到家已把沙律醬溶掉龍蝦卷最外層有火炙三文魚、牛油果和五顏六色既芝麻,內層有都算不細粒既龍蝦!外有三文魚既溶化內有咬口,非常有層次現場睇住店員將龍蝦卷外層的三文魚用火槍燒得香香C-Dragon原以為是汁燒鰻魚,回到家都忘記了是什麼餡料食下去覺得似炸軟殼蟹既口感,看看餐牌的介紹應該是炸的鰻魚!味道的確幾好味的,外內層都會炸物的餡料。但絕不感到油膩兩款都值得推介少有竟然2款都係心水提提壽司裡都有少許wasabi唔食既記得叫店員走wasabi雖然都有附送豉油,但其實個人覺得唔沾醬料都有豐富的味道桃味炭酸飲品絕無酒精,有氣的桃味飲品,沒有太大特別!

飯團不是冷飯,看著佢現場制作~焦急的想吃
賣相實在太吸引

10.  C-Dragon

2款都中意,各有特色

因飯團即叫即整~暖暖的~回到家已把沙律醬溶掉

10. C-Dragon (上), Lobster  Roll  (下)

現場睇住店員將龍蝦卷外層的三文魚用火槍燒得香香

C-Dragon原以為是汁燒鰻魚,回到家都忘記了是什麼餡料

10. C-Dragon

兩款都值得推介
少有竟然2款都係心水

提提壽司裡都有少許wasabi

唔食既記得叫店員走wasabi

雖然都有附送豉油,但其實個人覺得唔沾醬料都有豐富的味道

桃味炭酸飲品絕無酒精,有氣的桃味飲品,沒有太大特別!
桃味炭酸飲品

2020-10-12
10 分钟 (外卖自取)
10.  C-Dragon
10. C-Dragon
桃味炭酸飲品
放工係灣仔落車! 我終於見到呢間傳說中嘅 chotto maki!係好幾個朋友介紹嘅 佢哋話佢地係中環放lunch 果陣食過覺得正!叫我試 中環就未去住 因為灣仔近d就試一次啦 !今次係外賣翻屋企 因為媽咪生日 咪買2條當加餸比佢試下正唔正!同埋佢都鐘意嘅卷物架!佢都有位坐嘅 大家唔一定要外賣不過餐牌係全英,有少少唔friendly 啦!我英文差所以每條卷都係識幾款佢整嘅材料炸 (ps 太懶唔想查字典)所以我憑感覺點咗2條好彩d店員都識講廣東話!如果唔係又要用絕招講this this this this 啦😂佢算係開放式廚房,我都有睇住佢整架翻歸啦!除咗2條卷 仲點咗波子氣水同一個甜品仔!因為真係超耐冇飲波子氣水!而店員都會細心提我飲波子汽水禁落去果下 要hold 住20秒 如果唔hold 就會爆哂出黎!開餐啦呢個好明顯係炸蝦天婦羅卷啦! 我同媽咪都幾鐘意呢個因為佢上面有芒果中間又有青瓜好fresh 嘅味 同埋佢個炸蝦做得幾好好脆 冇「林」Btw提提大家 佢本身都有醬汁架 加唔加豉油都得 咁佢都有比幾包豉油同wasabi 比我哋呢個就我地自行解讀佢有咩料啦 大概係有芝麻醬(不過係黑色嘅
佢都有位坐嘅 大家唔一定要外賣
佢算係開放式廚房,我都有睇住佢整架

開餐啦

呢個就我地自行解讀佢有咩料啦 大概係有芝麻醬(不過係黑色嘅)同中間嘅吞拿魚蓉! 食落重肉味d 呢個我就有點豉油!
佢味道都好食 但冇芒果果個fresh嘅感覺

其實佢哋d卷都好足料架!呢個份量2個人食都飽! 之後都有少少食唔落其他屋企嘅飯餸!

Nice Try 可以下次食埋中環果間😚😚
2020-10-25 44 浏览
呢間創意特色卷物東洋娃娃係佢嘅招牌見到個logo不期然會有一種治癒感💁‍♀️.Sea Monster豐富內餡!有蟹肉、青瓜、蝦天婦、外層鋪上惹味炸蒜片、蟹籽同蕃薯粉,五顏六色,惹人食慾!.Chick chick燒雞肉嫩滑勁厚,同時包裹黃泡菜、牛油果,上面灑上炸芋片 、 蟹籽,新鮮配搭,值得一試.飲品呢到飲品都好特別,出面少見!peach cider 好香桃味,食完卷物再gur 一gur,幸福度加倍!柚子味富士山汽水係店員推介,入口清爽,顏值高,好睇又好飲!
呢間創意特色卷物
東洋娃娃係佢嘅招牌
見到個logo不期然會有一種治癒感💁‍♀️

Sea Monster

Chick chick

飲品
2020-10-24 994 浏览
以往星期日不需返工,但之前疫情要 home office,好多嘢做唔到;影響到公司運作,所以公司要求今天各員工加班是了解的。經過整天忙碌放工後已沒心情買餸煮飯,一於來個大放縱買外買回家。忽然想起公司附近有間即叫即整日式fusion 卷物,午餐時段很多人排隊購買;最重要是口碑唔錯,於是決定去嘗試一下。卷物欵式很多,以三欵package 售買。客人可選Signature rolls(4件), Classic rolls(8件) 和Sushi & Sashimi(3件)等。Beef-Iyaki  $72 (4 pieces ) 材料有牛肉、腐皮、牛油果、青瓜絲、炸蒜片和鰻魚醬等。味道有不同層次,是健康之選。雖然只得四件但每件份量比一般卷物大,可見餡料極多足可飽肚。Naked Roll  $68 (8 pieces) 這欸卷物應是新產品,因 menu內是找不到的;我只係在餐廳電子廣告見到。它與其它不同沒有壽司米,只用上薄薄的越南米紙包住三文魚、蝦、牛油果和青瓜絲;故口感鮮甜清爽,配以千島醬增加食慾。Chicken Karage  $28 (4 pieces) 日式炸雞外脆內軟,咬落一D都唔鞋口
Beef-Iyaki  $72 (4 pieces )
Naked Roll  $68 (8 pieces)
日式炸雞外脆內軟,咬落一D都唔鞋口;加上新鮮檸檬汁更覺惹味。不過若能炸好卽時進食更香脆無比。
2020-10-17
外卖自取
近日心情不好,連帶胃口也變差,唯有吃點comfort food來安慰一下。Lunch time 就到灣仔的Chotto Maki開餐,說實,我很愛吃飯卷,而這家餐廳的飯卷選擇極多,當然,除了飯卷,還有壽司刺身等食物。Black Magma Roll基本上每次來這裏,我都必點Black Magma Roll,這個飯卷放了大量帶子粒粒,再加入吞拿魚及天婦羅,口感豐富,脆中帶軟,黑芝麻汁有提鮮作用,鮮中帶鹹,惹味十足。Lobster Roll相比下這個飯卷的價錢比較貴,但就是一分錢一分貨,飯卷放了火炙三文魚,內裏就是小龍蝦粒粒,再加入沙律醬,牛油果及蟹籽,味道口感都非常豐富,集甘香、鮮甜、爽脆、油潤於一身,讚~Mini Undo個人非常推介這裏的mini undo,因為烏冬口感超彈牙,湯底亦夠清甜,挺好吃。

Black Magma Roll

Lobster Roll

Mini Undo
2020-10-19
午餐
2020-10-22 79 浏览
食lunch唔想在外面逼人, 常常經過一間幾有風格的外賣壽司,今天就去試下。門面好易認,有個日本公仔頭幾得意, 佢主打創意卷物,梗係揀啲平時少食嘅款式啦。龍蝦卷估計是新加的卷物,在餐牌是沒有的, 全部也是即叫即做。 壽司的外層有厚厚的牛油果和三文魚,裏面包住露筍,龍蝦等等 , 配搭得很完美,用料相當上乘, 加上特色醬料,更添滋味。自創卷物用剔的點心紙的方法選出自己想要的配搭,又幾好玩喎! 兼顧到客人要吸取不同的營養,有肉類,蔬菜,卷上,醬料和配料任揀, 每款的選擇也很多, haha我做咗一個裏面有油甘魚紅菜頭,外面有碎帶子和牛油果的卷物, 雖然配得有啲怪怪地, 但出面一定食唔到 , 點都要俾自己一個like先!

2020-10-15
自創卷物
今日唔想喺屋企煮飯食,所以諗住買外賣。經過灣仔修頓對面廈門街,頓時被一店門外嘅日本娃娃吸引住,原來呢間係一間卷物壽司舖 - Chotto Maki 。Chotto Maki 除咗卷物和壽司,仲有炸雞、不同日式飲品和少量甜品賣添。卷物即叫即做夠晒新鮮,見到餐牌上的卷物賣相吸睛,好似好好味咁,所以就決定買返去做晚餐。外賣包裝非常精美,有啲唔捨得拆開嚟食,所以急急打咗卡先。 Mango Dynamite Roll ($72)芒果係我最鍾意嘅水果之一,所以第一樣就選擇咗呢一種卷物。黃澄澄嘅新鮮芒果片放喺外層,再加少許綠色魚籽,十分搶眼。芒果又熟又甜,令本來給人飽肚感覺嘅飯團份外清新和醒胃。飯團內仲卷有天婦羅蝦和青瓜絲,啱哂吾太喜愛食生嘢嘅我。Loster Roll ($98)呢個卷物材料認真豐富,最外面係一層厚厚的火炙三文魚,魚油甘香夾有炭燒味。跟住就有牛油果、蟹柳和一層飯團,當然唔少得就係我好鐘意食嘅龍蝦沙律係最中間。從未試過咁豐富嘅卷物,每一層都有唔同嘅口感和味道,層次分明。特別食到龍蝦沙律嗰層,份外鮮甜美味,根本就不用沾上Wasabi和日本醬油嚟食已經好美味。Peach Cider ($

外賣包裝非常精美,有啲唔捨得拆開嚟食,所以急急打咗卡先。

Mango Dynamite Roll ($72)

Loster Roll ($98)

Peach Cider ($25)

日本製白桃碳酸飲料味道清新,淺嘗一啖已經嚐到淡淡的白桃香味,加冰倍覺冰涼,夏天飲認真Ichiban👍
2020-10-18
2020-10-19 33 浏览
位於灣仔廈門街的小店,係一間高質素的日式卷飯專門店。小店logo係一個小女孩,超可愛,包裝都colourful,食起上黎都特別開心。依到嘅卷飯種類好多,任君選擇。價格大慨係$70元,全部都係即點即製的,感覺非常新鮮。今次就買左幾樣返屋企可以慢慢品嚐😙Philadelphia roll $72厚厚嘅三文魚、鰻魚、仲有我最愛嘅牛油果配上cream cheese,真係Perfect match。香味濃郁,食到停唔到口。Black Magma $72卷物入面包住拖羅蓉同帶子,仲有天婦羅同黑芝麻醬,口感好豐富,從未食過依個味道好有新鮮感。帶子壽司$42肥厚嘅帶子,味道好鮮甜,口感滑嫩。
位於灣仔廈門街的小店,係一間高質素的日式卷飯專門店。

Philadelphia roll $72

Black Magma $72

帶子壽司$42
肥厚嘅帶子,味道好鮮甜,口感滑嫩。