2020-10-19 46 浏览
朋友之前一直話佢公司附近有間食卷物嘅餐廳唔錯,叫我得閒同佢食晚飯,之前因為太遠一直未有時間過嚟但而家轉咗喺港島區返工,放工過嚟就方便好多!餐廳有好多款嘅卷物同壽司,我哋決定點兩款唔同嘅卷物開心share😋Sea Monster:四大件,配料有蟹肉、天婦羅蝦、蘿白苗、青瓜、櫻花蝦、蒜片、紫薯粉、鰻魚汁同自家製嘅醬汁!蟹肉鮮甜份量又多,天婦羅蝦肉彈牙外皮酥脆,青瓜清爽配上酸酸甜甜嘅醬汁好開胃,炸蒜片香氣十足❤️Philadelphia:八小件,配料有三文魚、忌廉芝士、牛油果、蟹籽、蛋黃醬同鰻魚汁!全部都係我鍾意食嘅嘢,忌廉芝士略嫌太濃味有少少搶咗其他配料嘅味道,但三文魚好新鮮食落仲有淡淡嘅牛油果獨有香氣,灑上蟹籽食落口感豐富🤤卷物全部即叫即整,配料好豐富好足料!我哋仲加咗牛奶布甸同焦糖布甸做甜品,真係令人好似置身喺日本咁,食到好飽好滿足❤️

Sea Monster:

Philadelphia:

• Sea Monster
2020-10-17 44 浏览
假日行經中環,看見一間手卷店,剛好下午茶時段,便入內一試。手卷SIZE不算大,但勝在款式多,加上款式特別,便一試口味。店內不算大, 但裝修好光鮮,坐得非常舒服。叫了Mango Dynmite Roll同Black Magma Roll, 初頭以為Mango口味唔夾,但食落好fresh,難怪那麼多人叫。Mango酸酸甜甜的好開胃,讓人食落停不到口的感覺。Black Magma Roll的醬汁好正,不算太濃,香香淡淡的,完全不用點sauce食也非常好味,難怪它開在中環地段,因為OL一定會愛不釋手。值得讚的是,店內知道多人叫外賣,所以它的包裝做得非常靚,而且紙合又硬,心思之作。

2020-10-17 62 浏览
近排鍾意買外賣回家食,今日行經灣仔,比門口個公仔頭像既招牌吸引住。入到去店入面係紅色及藍色間格。呢到既壽司多數係飯卷,有4件,8件裝既飯卷,仲有party set。有啲特色卷物,內裡有紅菜頭。飯卷係即叫即做,新鮮又衞生,仲可以👀望住職員即場整。包裝盒既設計都好特別,透明膠片既設計可以睇到入面既壽司🍣Mango Dynamite Roll $728件飯卷,一口一件,中間有天婦羅蝦🍤,外脆內鮮甜既蝦,夾埋爽脆青瓜絲🥒,面層有香甜芒果🥭,仲有飛魚籽(綠色)襯托,再係面層倒上鰻魚汁,夠鮮味。Cali Salmon Roll $728件飯卷,呢款飯卷細件少少,但一樣都好夠食,中間仲有炸三文魚🍣,肉質嫩滑,面層有好多好好食既蟹柳絲 + 黑芝麻,配埋豉油及wasabi一齊食😋Grape Cider $25呢支青萄葡梳打唔甜又好香,仲好好飲Matcha Cola $20職員推介我呢支抹茶可樂,比我想像中好飲Coca Cola $10Zero sugar

Mango Dynamite Roll $72

Cali Salmon Roll $72

Grape Cider $25
呢支青萄葡梳打唔甜又好香,仲好好飲

Matcha Cola $20
職員推介我呢支抹茶可樂,比我想像中好飲

Coca Cola $10
Zero sugar
Cali Salmon Roll
Matcha Cola+Grape Cider+Coca Cola
2020-10-16
10 分钟 (外卖自取)
2020-10-16 33 浏览
同囡囡出去灣仔利東街做野,到左醫肚時間, 就係左近睇下有咩好食。係利東街隔離既廈門街俾我地發現在有個東洋女仔既公仔招牌,囡囡覺得好得意就諗住行過去睇下係咩舖黎。原來係一間日本小食店,真係岩晒我個囡口味,就決定買呢間野食返去食。 舖頭招牌同Logo 就係果個好得意既東洋娃娃,個名叫做 CHOTTO MAKI, 入邊餐牌主要係食卷物既,種類配搭都幾多,仲可以自己選擇卷物,望到既材料都好新鮮好好味。 有選擇困難既我,樣樣都好想食,最尾都係問店員哥哥邊款卷物最受歡迎就要果隻,佢地有2種SIZE 一款係一份4件既大SIZE  ,另外一款就係一份8件既細SIZE 。大件既我地叫左3號 Spice Me Up  因為我地鐘意食鰻魚,佢仲話有扇貝配埋青瓜等其他配料,夠晒大大份,勁足料,最吸引既一定係最尾放上面既蘋果啫喱喇,點會估到食卷物可以加埋啫喱碎呢? 唔好以為係啫喱就好甜,我有專登試下,佢都唔算太甜夾埋個卷物一食個口感仲好得意架! 另外細份我就叫左 8號既Mango Dynamite,聽個名就知佢係一個芒果卷物喇,芒果香甜好味道,加埋入邊既天婦羅炸蝦,完全岩晒囡囡既口味,就咁睇個樣己經好吸引,芒果

另外細份我就叫左 8號既Mango Dynamite,聽個名就知佢係一個芒果卷物喇,芒果香甜好味道,加埋入邊既天婦羅炸蝦,完全岩晒囡囡既口味,就咁睇個樣己經好吸引,芒果既果香加天婦羅蝦既香脆,唔駛一陣就俾我地2個掃晒入口。

飲品方面我就要左個水蜜桃梳打水,囡囡就要左支蘋果汁,另外仲 一人叫多一個布丁,係芝士味同埋焦糖味。呢個小朋友食到超開心話下次都要再黎食喎。
外卖自取
灣仔午巿人頭湧湧,走到呢一間店好似有點空間,原來係卷物🍣專門店。有好多款特色卷物供應外,仲有炸雞🍗、烏冬同麵豉湯🍵,一個人一個卷物未必夠飽肚,勝價比嚟講偏低,但味道就幾好食,如果唔太餓嘅話可以一試🤔———————————————————————————🥢芒果🥭天婦羅蝦卷🍤 $72💬芒果好新鮮好甜,感覺清新,醬汁混入炸蝦🍤之中,八件卷物確實唔夠喉🥺.🥢蟹肉炸蝦卷 $72💬呢一款嘅係Signature Roll,大卷有4件,餡料係豐富新鮮,如有午巿套餐優惠可能更為滿足🥺.🥢炸雞🍗 $28 / 4件
———————————————————————————
🥢芒果🥭天婦羅蝦卷🍤 $72
🥢蟹肉炸蝦卷 $72
🥢炸雞🍗 $28 / 4件
午餐
2020-10-15 35 浏览
Chotto Maki呢間主打日式fusion手壽卷全部即叫即整,而且好快就有!1️⃣Beef-Iyaki $72呢個比平時嘅壽司大件好多! 牛肉份量好多,照燒牛肉肉味香濃。材料仲有青瓜,腐皮,牛油果,飛魚籽,饅魚汁。🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/102️⃣Lobster Roll 2.0 $98最上面果層有火炙三文魚,油香味重!加咗wasabi醬,中間仲加咗牛油果🥑,最入面果層就係小龍蝦沙律餡。🙆🏻‍♀️美味指數:7.31/103️⃣Chicken Karage $28外脆內軟,而且炸雞大大塊。配上檸檬汁香口惹味!🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10💡整體來講,性價比唔錯!Chotto Maki (灣仔)地址🐾: 灣仔廈門街33號地舖
[灣仔~Chotto Maki]
1️⃣Beef-Iyaki $72
🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10
2️⃣Lobster Roll 2.0 $98
🙆🏻‍♀️美味指數:7.31/10
3️⃣Chicken Karage $28
外脆內軟,而且炸雞大大塊。配上檸檬汁香口惹味!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10
💡整體來講,性價比唔錯!
Chotto Maki (灣仔)
地址🐾: 灣仔廈門街33號地舖
2020-10-13 56 浏览
今日想講講依間位於灣仔日式壽司餐廳,店舖鄰近囍帖街,交通都尚算方便, 我和友人分別叫了一個小食和兩個卷物,外加一支蘋果飲品。主食分別為素食Veggie Lover, 這款卷物,內裏的餡料分別是紅菜頭、芒果、黃瓜,而大蒜片鋪左食物面上, 脆脆的,件數每卷分別各有四件,尺吋大約為一個手掌,而另一樣為有肉食既Chick Chick, 內裏的餡料分別有雞肉、醃黃瓜、芋片,外層點上蛋黃醬, 由於有多種餡料捲埋一起,食落去層次豐富,另外面上的配料又不會蓋過了內裏的主菜,可以說每種餡料的配置都剛剛好,另外最令人驚喜,所有卷物都是即席製作,新鮮又不會過夜,客人可以一直觀看, 歡迎其他朋友可以一試。
,客人可以一直觀看, 歡迎其他朋友可以一試。
House salad
Premium Apple Juice
2020-10-10
House salad
Premium Apple Juice
一試愛上之爆餡fusion特色壽司roll~~~週末同閨蜜👭相約到利東街影靚相 影完靚相之後 我哋就去附近搵嘢食 點知正值午餐時間 好多間舖頭都要排隊 所以最後我哋就揀咗嚟呢一間 望落去好吸引嘅日式fusion壽司店度 買外賣直接返閨蜜屋企食~~~餐牌有好多款rolls 款款都望落爆曬餡咁 唔知實物係咪同張相一樣都係咁吸引呢 三心兩意嘅我哋 揀咗好耐之後先揀到我哋食咩 最後就買咗Philadelphia 同 lobster roll 再搭多支日本Grape cider 黎餸壽司🍣~~~付款之後 大概等咗幾分鐘 我哋嘅壽司卷就已經做好 速度非常之快 而店員亦都包得好靚 整個外賣盒 外賣紙袋 所有嘢望落都好fancy好吸引 令我哋急不及待 即刻返屋企dep一dep~~~Philadelphia : 材料有 蟹子 牛油果 三文魚 同埋芝士等等 牛油果🥑非常靚 好幼滑 三文魚大大舊 而且魚脂味好重 芝士用料亦都非常靚 個味好出 整體入口配搭得非常完美 冇咩可以挑剔到佢 食完令人好想試埋佢其餘果幾款classic rolls~~~lobster roll : 厚厚嘅三文魚同牛油果下面 係材料非
一試愛上之爆餡fusion特色壽司roll
~~~
lobster roll : 厚厚嘅三文魚同牛油果下面 係材料非常豐富嘅龍蝦沙律卷 入口無論口感 定味道 都極其豐富 教人一試愛上 Philadelphia同lobster roll一樣 都係一份有8舊 我地兩個女仔食完 都完全意猶未盡 差啲想搭車返轉頭再買多幾盒 真心好耐冇食過咁高質嘅壽司卷好surprise 一啖sushi roll 一啖提子味好香嘅Grape cider 真係令人感覺好幸福 有一刻有種想加盟呢間店嘅衝動(雖然唔知佢哋有冇得加盟 哈哈哈)
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Chotto Maki (灣仔)
灣仔廈門街33號地舖
2020-10-11 32 浏览
之前光顧過中環分店,飯卷很出色,得知灣仔也開店後,一定要支持下!店家卷物選擇多元,除了已配搭好的飯卷,也可自選配料,亦會定期推出新口味~Beef Iyaki 這款卷物充滿日式風味,帶甜的牛肉,配上腐皮,青瓜,洋蔥絲等配料,像是是卷物版的壽喜燒。Lobster Roll這款卷物又是另一風味,龍蝦沙律,配以三文魚跟牛油果等,吃下去很軟滑順口的感覺,加上炙燒的效果,增添了一份惹味。Chicken Karage 炸雞有4大塊,炸得香脆,不會過份油膩,也能保持肉汁,加上檸檬汁就變更清爽了。

Beef Iyaki

Lobster Roll

Chicken Karage

2020-10-07 18 浏览
喺灣仔做嘢成日都經過呢一間CHOTTO MAKI,俾佢嘅日本公仔招牌吸引咗,今晚終於試吓佢嘅外賣。叫咗八件Mango Dynamite,其實呢一種卷物係炸蝦天婦羅,但係我俾佢嘅芒果吸引咗,佢用芒果包住入面嘅飯,再包住入面嘅天婦羅同埋青瓜,非常清新可口。另外叫咗八件Philadelphia,我亦都係俾佢表面嘅牛油果同蟹子沙律醬吸引,其實佢入面包住嘅嘢更加精彩,係厚厚嘅三文魚同埋忌廉芝士。芝士味好突出,所有材料嘅味道配合得非常之出色。再叫左三件三文魚,非常厚身。最後加一個芝士味布甸甜品,完美嘅句號。
2020-10-06 16 浏览
平時行開灣仔都唔覺原來廈門街開咗間壽司卷店!再望一望logo原來係中環嘅一間壽司店嘅分店嚟㗎!對上一次食已經係一年前多,依家見到個壽司卷又想食啦!即叫即包😍😍😍咁啱媽咪打嚟都話想食埋一份,我就佢哋買返屋企一齊食!好多調味料 脆卜卜🥳Sea Monster $72一條有四件,都大大件!卷裏面主要有豐富嘅蟹肉、香脆天婦羅海蝦、 清新嘅青瓜等等嘅材料同埋秘製嘅辣醬,食落口香脆得來又多汁,而且仲有埋青瓜絲一齊食非常之清新,口感豐富!好好味!Cali Salmon $72一條有八件,相比起sea monster 幼身啲,一件一口,岩哂小咀巴嘅朋友!呢款係炸三文魚配蟹肉,加埋燒芝麻醬同椒鹽調味,食落有另一番風味!同樣係海鮮,但係食落口就會可以香芝麻味,再有少少胡椒同海鹽嘅調味,味道更加突出!
平時行開灣仔都唔覺原來廈門街開咗間壽司卷店!
即叫即包😍😍😍

咁啱媽咪打嚟都話想食埋一份,我就佢哋買返屋企一齊食!
好多調味料 脆卜卜🥳

Sea Monster $72

Cali Salmon $72
2020-10-03 942 浏览
話說之前係中環有見過呢間舖已經好想試 奈何個日係經過 見佢係灣仔開左 終於有得lunch hour去店舖係白色主題 店面大約8張枱到 雖然係self services 但我都揀左堂食🤣🤣佢有幾個種類 一種係八舊嘅 一種係四舊大件嘅 我地兩個女仔食唔到太多 就叫左各一種 再加左一個烏冬 share八舊嘅揀左Black Magma一入口 有驚喜! 本身expect係似普通拖羅蓉卷咁 但我完全諗少左😂😂 啲蟹子加埋黑芝麻汁個口感出奇地唔係咁普通!另外四大舊嘅就揀左Spicy Me up因為想食鰻魚!!! 鰻魚好食嘅! 餐牌上寫有chopped scallop就唔太食得出 因為鰻魚個味真係太出了 反而最驚喜個位係個apple jelly 冇諗過佢少甜加有啲fresh 出奇地夾 就算食左咁多舊都有啲醬料 都唔會話漏烏冬加$22一份 係我最鍾意嘅腐皮烏冬啊😍雖然望落細細個咁 但冇諗過都幾多原來 有三塊腐皮 啲烏冬爽口 個湯味道岩岩好 唔會話太甜仲有少少昆布中和下 冇咁寡😝兩個女仔仲順手加多左兩個甜品haha!本身都有諗過8舊$72唔係話好平 灣仔黎講 中價吧 但佢嘅fusion位同配料真係出面食

八舊嘅揀左Black Magma

另外四大舊嘅就揀左Spicy Me up

烏冬加$22一份 係我最鍾意嘅腐皮烏冬啊😍
仲有少少昆布中和下 冇咁寡😝

兩個女仔仲順手加多左兩個甜品haha!

本身都有諗過8舊$72唔係話好平 灣仔黎講 中價吧 但佢嘅fusion位同配料真係出面食唔到! 絕對有下次!! 下次想試自己配搭🤣🤣
  • Black Magma
2020-09-28 24 浏览
之前經過見到有間日本女公仔頭既舖頭,望過下見到係食日式飯卷但因為唔餓所以無食到。後來有晚屋企無煮飯,又咁岩係附近就去左買番去同屋企人share。⭐️Beef-Iyaki超級大既飯卷,完全表現出甚麼叫爆饀!除左有牛肉外,亦有好多配料同醬汁,雖然好大舊但飯唔會過份鬆散。飯卷內的生菜同面既蟹籽都起到一個增加口感的作用,而且生菜令到飯卷既膩感大減,入面仲有腐皮同蔥,尚算清新。⭐️Black Magma一份8件,屬於小卷,但饀既份量依然唔少。入面有大量吞拿魚蓉,新鮮好味,加上帶子同天婦羅脆脆,令到本身比較軟既吞拿魚蓉都有一定口感,當中既沙律同所有食材非常夾,不過表面既黑芝麻醬味道不等突出。⭐️Peach & Apple Cider Peach Cider的桃味濃郁,梳打的氣無蓋過桃味用來送sushi一流。蘋果味亦一樣,味道濃郁,而且唔會太甜,價錢合理,覺得好正。整體味道唔錯,份量好大,女仔黎講食一份都夠飽。

⭐️Beef-Iyaki
超級大既飯卷,完全表現出甚麼叫爆饀!

⭐️Black Magma

⭐️Peach & Apple Cider

整體味道唔錯,份量好大,女仔黎講食一份都夠飽。
外卖自取
2020-09-27 23 浏览
成日係office 食飯盒食到口啖啖 加上已經冇得飛日本好耐 勁掛住日本野!!! 網上面見到公司附近有間新開既日本野已經想去試 早兩日終於同同事lunch出左去食!!餐廳係灣仔地鐵站附近 好方便 一入到去鋪面吾大 就算限聚令之下要隔住塊板都吾會話坐得好迫選擇方面 佢吾似一般傳統既壽司 佢係有得比你揀想要配料 吾想諗既可以直接揀佢signature roll或者classic roll 我同同事就吾想煩直接叫左兩個classic roll share 食我揀左個Cali Salmon 同事揀左Philadelphia 兩個都係一份8舊 吾好以為8舊好似份量好少 但其實好足料Cali salmon 中間夾住勁多熟既三文魚 上面有少少沙律醬同蟹子 加埋一齊好match Philadelphia就係中間係生既三文魚同芝士 上面有牛油果 沙律醬蟹子 麻麻地牛油果既我都覺得吾錯 每盒仲有幾舊酸蘿蔔做伴碟 都幾爽口怕吾夠飽既仲可以加錢叫個烏冬或者好似我學咁叫個甜品兩個甜品味道就不過不失啦 掛住日本野但又吾想再食傳統壽司既都不為一個好選擇!

每盒仲有幾舊酸蘿蔔做伴碟 都幾爽口

怕吾夠飽既仲可以加錢叫個烏冬或者好似我學咁叫個甜品

兩個甜品味道就不過不失啦

掛住日本野但又吾想再食傳統壽司既都不為一個好選擇!
2020-09-26 32 浏览
一向喜歡在灣仔尋美食,選擇多又豐儉由人,是日在廈門街見到家新式卷物店,便買些卷物回家品嚐。Sea Monster -Signature roll 之一,只有4件但每件份量都很大,餡料有蟹棒、天婦羅蝦、青瓜等,蟹肉非常多而且鮮甜,卷物鋪上醬汁、蒜片及櫻花蝦,十分惹味。Mango Dynamite Roll - 8件較小的卷物,一口一件剛好。卷物裡有炸蝦和青瓜,上層鋪了香甜的芒果,還有飛魚子及鰻魚醬,味道層次豐富。Chicken  Karage - 追加了炸雞小食,4件炸雞熱烘烘的外皮香脆,內裡亦算是嫩滑。Yuzu cider - 被其“富士山”包裝吸引,其實是柚子梳打,柚子味不會太甜,清新消暑,拌炸雞一流。疫情下多了外賣是新常態,卷物方便自取,而且用料配搭富創意,下次再試其他款式卷物。

Sea Monster -

Mango Dynamite Roll -

Chicken  Karage -
追加了炸雞小食,4件炸雞熱烘烘的外皮香脆,內裡亦算是嫩滑。

Yuzu cider -