2020-12-15 29 浏览
疫情起起伏伏,想同屋企人出去食好西都唔得,但今日呢餐外賣,令我同屋企人都有點苦中作樂。朋友話呢間餐廳,唔似平時日本餐廳,主打壽司同刺身,佢嘅selling point係創意卷物。見佢電子版上有新產品,所以就叫lobster roll試吓。見住職員整,真係好療癒,好想即刻食。$98嘅卷物入面有火炙三文魚、牛油果同龍蝦沙律。大大件,新鮮又好味!好抵食!作為一個三文魚控,我仲叫咗(604)crunch,實物同相雖然有少少出入,但都唔令人失望,三文魚配搭唔同蔬菜,食落好fresh,冇咁罪惡感。另外,梳打汽水見得多,呢隻柚子味冇乜見過,見佢造型幾靚,所以又叫咗黎試,柚子味幾重,不錯。最後,梗係要以甜品作結!森永布甸咖啡味極濃,YUMMY!滿足
朋友話呢間餐廳,唔似平時日本餐廳,主打壽司刺身,佢嘅selling point係創意卷物。見佢電子版上有新產品,所以就叫lobster roll試吓。見住職員整,真係好療癒,好想即刻食。
最後,梗係要以甜品作結!森永布甸
咖啡味極濃,YUMMY!滿足
2020-12-15 37 浏览
喺香港想買外賣壽司,選擇好似唔多,之前喺中環食過呢一間卷物,覺得幾特別,而且係即叫即整,好欣賞!今日行過灣仔見到原來有分店,所以都走咗入去買。雖然呢間灣仔分店比較細,但係地點比較易搵。佢嘅卷物選擇都幾多,仲可以有自創卷物。不過我上次食完sea Monster好印象深刻,所以今次encore。佢入面包左天婦羅蝦、蟹柳同青瓜等,所以好Fresh,而且佢喺面頭加咗啲蒜片,令到件壽司脆卜卜,好有口感。四件大大嚿,都只係$72 ,好抵食,一件要分幾啖先食得完,真係叫一份都夠飽了。我另外仲order咗black magma,因為職員話係熱門,所以都叫黎試吓。入面有帶子碎同吞拿魚茸,好鮮甜,而且係一口壽司,好方便,女士們可以食得開心又有儀態。

雖然呢間灣仔分店比較細,但係地點比較易搵。

2020-11-24
外卖自取
Chotto Maki brings a twist of sushi that strays away from Japanese restaurants. It offers a variety of creative combinations of sushi rolls and allows customers to tailor their rolls to their personal preference. This place is perfect for a quick yet satisfying meal.|Black Magma(Chopped Scallop, Negitoro, Tempura Crunch)💰HKD72|Philadelphia(Salmon, Cream Cheese, Avocado)💰HKD72
Black Magma
💰HKD72
💰HKD72
2020-11-03
2020-12-15 17 浏览
今晚又再關閉晚市堂食,記得之前友人介紹過呢間以日式飯卷的餐廳好食,所以今晚買外賣回家試試店內裝修簡潔乾淨,而且坐得舒服,如果唔係禁晚市我都會選擇堂食呢度有12款壽司可選,有圖介紹,更印有食材成份,頭六款係大卷(一客四件)另六款係細卷(一客八件)如果唔岩食,仲可以揀自主嘅自選組合,由肉類、蔬菜、特色餡料、醬汁全由自己話事在收銀位置仲放有一個凍櫃、存放飲品、沙律、甜品等落單後隔住透明玻璃睇住店員即叫即做感覺新鮮又衛生,而且效率非常高,好快就把食物弄好未食前影番張相先Manago Dynamite $72呢款食材有炸蝦天婦羅、青瓜絲同芒果,感覺好清新,鮮甜芒果包住脆口天婦羅炸蝦同青瓜絲已夠咬口,再配上份量挺多的綠色飛魚籽更加添口感Philadelphia $72呢款食材有牛油果、三文魚和忌廉芝士。三款食材味道幾夾,牛油果份量足,三文魚好新鮮,再加上幼滑忌廉芝士,增加飽肚感最後叫咗兩款日本布甸作飯後甜品低糖黑糖布甸咖啡牛乳布甸,兩款都不會太甜,蛋味香濃,口感滑嘟:此外餐紙、筷子、醬油、芥末都放齊在枱的一角櫃上,自由取用呢度仲有壽司拼盤組合,岩晒開party 食用

如果唔岩食,仲可以揀自主嘅自選組合,
由肉類、蔬菜、特色餡料、醬汁全由自己話事

在收銀位置仲放有一個凍櫃、存放飲品、沙律、甜品

未食前影番張相先

Manago Dynamite $72

Philadelphia $72

最後叫咗兩款日本布甸作飯後甜品
低糖黑糖布甸
咖啡牛乳布甸,兩款都不會太甜,蛋味香濃,口感滑嘟

此外餐紙、筷子、醬油、芥末都放齊在枱的一角櫃上,自由取用

呢度仲有壽司拼盤組合,岩晒開party 食用

2020-12-13 17 浏览
外賣壽司,通常都是定了型的樣子,來來去去不外乎是魚生配上壽司飯,雖然好吃但都會覺得悶的,這裏的出品就是不一樣。Mango Dynamite卷,卷物上的芒果甜甜酸酸,激發了壽司飯澱粉質的甜品,內裏的炸蝦沒有多餘的油份,而且有點彈牙感覺,配上日式燒汁,更是滋味。C-Dragon卷,卷物上鋪滿了炸過的鰻魚,先是脆口,再來有天婦羅番薯,因番薯經高溫油炸過後釋出香甜味道,還要配上飛魚子醬的鮮甜味,使人一口接一口吃停不了。還多點了一個火灼吞拿魚壽司,吞拿魚新鮮,經火灼後吞拿魚的魚油融化在壽司飯內,使飯內充滿吞拿魚油香。味道: 新奇有趣服務: 包裝精美,適合外帶環境: 乾淨衛生: 整潔價錢: 尚可

味道: 新奇有趣
服務: 包裝精美,適合外帶

環境: 乾淨
衛生: 整潔

價錢: 尚可
2020-12-13 20 浏览
今晚夜晚趕時間,諗住簡簡單單食個dinner就去咗呢度,Chotto Maki。落order好方便,然後取餐亦都好快。叫咗個Spice Me Up $72,同seasonal special 嘅Lobster Roll $98. Spice Me Up 材料好豐富,有鰻魚,帶子,青瓜絲,海帶。配上spicy favor mayonnaise 同apple jelly, 味道好特別,又夠大嚿,好有飽足感。另外嗰個Lobster Roll,好好食,有好多牛油果,面頭仲有燒咗嘅三文魚,裏面當然會有龍蝦肉啦,仲有蟹柳絲。配搭做得好好,味道都十分之唔錯,兩款之中我會稍為推介呢一款。見到有桃味嘅梳打水,都買咗一支嚟試$25。味道唔會過分嘅甜或假,雪凍佢飲一流。呢一間可以喺grab and go 之選。

呢一間可以喺grab and go 之選。

2020-12-12 11 浏览
今日經過灣仔,記起這兒有一間好有特色嘅壽司店,我就即刻決定買他作為今晚嘅晚餐。Beef-Iyaki我買咗兩盒壽司,一盒係牛肉牛油果🥑這款式我已經吃過,但係今次吃令我更加欣賞,因為我發現牛肉嘅濃香汁滲咗落腐皮,之後仲嘗到牛油果creamy 感覺,加上橙色和綠色的孩子,色彩及口感好豐富。Loster Roll呢個係新嘅推介,我一見到就即刻決定買,因為好靚好靚。識落個味道都係好好,有食到三文魚味,又有龍蝦仔,又有我最愛嘅牛油果。柚子汽水我向來喜歡有子,沒想過柚子汽水會如此好味,推介推介。喺推介版上面仲有其他我想食嘅,可惜已經賣晒,我下次會再早啲去。

Beef-Iyaki

Loster Roll

柚子汽水
我向來喜歡有子,沒想過柚子汽水會如此好味,推介推介。

限聚令生效緊,最好緊係買外賣番公司食啦。呢間係廈門街既日本壽司店,主打即製壽司卷物同刺身。.店舖好開揚,壽司卷物都係即落order即刻係你面前做,好新鮮。.先黎一個期間限定Lobster Roll $98表層有灸燒三文魚及牛油果片配以特製芥末醬中間用壽司飯同紫菜包住龍蝦肉碎、黃瓜及蘆筍一啖咬落去有多重口感,而且醬汁好夾,越食越想食。.Philadelphia Roll $72呢個係我好鍾意既卷物,因為有三文魚 加上 忌廉芝士,我個人覺得忌廉芝士配壽司飯真係會食上癮。表層同樣有牛油果片,好健康!今次用既醬汁係沙拉醬拌以蟹子,又係令卷物有爽脆及軟滑於一身。.Chicken Karage $28 熱辣辣出爐既炸雞塊,無骨既雞髀肉塊炸到外皮香脆肉質鮮嫩多汁,出色。一客有四件,同同事朋友share最好。

先黎一個期間限定Lobster Roll $98

表層有灸燒三文魚及牛油果片配以特製芥末醬

中間用壽司飯同紫菜包住龍蝦肉碎、黃瓜及蘆筍

一啖咬落去有多重口感,而且醬汁好夾,越食越想食。
Philadelphia Roll $72

Chicken Karage $28

2020-12-08
午餐
  • Philadelphia
2020-12-12 11 浏览
疫情關係夜晚當然係買外賣返屋企食灣仔區呢間外賣壽司即叫即整啲壽司好新鮮我就最鍾意佢哋個火焰三文魚 三文魚肉好好味 飯的咬口好好 用上日本米製作之後我就叫咗三件吞拿魚壽司 吞拿魚 同樣地都係新鮮好味最後叫多三件火焰帶子壽司 三件火焰帶子壽司的帶子 都係大大粒 入口清甜爽口彈牙咬落飯粒唔會散 有少少噪喺飯度好鬼醒胃冬天凍時食火焰壽司就最好味 師傅燒到少少焦香嫩滑香口好味 呢度好近囍帖街 平時行過都會喺度買個外賣返屋企 方便快捷
疫情關係夜晚當然係買外賣返屋企食
灣仔區呢間外賣壽司即叫即整啲壽司好新鮮

之後我就叫咗三件吞拿魚壽司 吞拿魚 同樣地都係新鮮好味

咬落飯粒唔會散 有少少噪喺飯度好鬼醒胃

冬天凍時食火焰壽司就最好味 師傅燒到少少焦香嫩滑

2020-12-03 19 浏览
疫情又再肆虐,都係叫外賣返屋企食為妙。今日試咗間响灣仔叫Chotto Maki的卷物店,主打新派日式卷物,有飯又飽肚,食物又新奇,所以決定試一試。第一款order的是BEEF-IYAKA,餡料包括鐵板炒牛肉,黃瓜,豆腐皮,牛油果,蟹子及炸蒜片。牛肉薄切而且炒得仍有肉汁,醬汁帶有微甜,而青瓜就爽脆,腐皮及蟹子增加口感的豐富程度,再配以自家製的醬汁開胃醒神。另外還叫了一個傳統的加州卷,配料有蟹柳,牛油果及蟹子。雖然餡料沒牛肉卷這麼多,但層次仍然豐富因為蟹子提供了脆脆的口感,加上加州卷食幾多次都唔會厭🤣另外叫了一支沖繩啤酒及Apple Cider送飯之用,以上的食物剛好兩個人的晚餐,價錢及質素都合理,如果晚餐不是想大魚大肉,食這個卷物都是好選擇👍
疫情又再肆虐,都係叫外賣返屋企食為妙。

2020-12-02 49 浏览
這條灣仔廈門街就在利東街隔一條街,食肆林立很多選擇,見到Chotto Maki開了分店,買個外賣回家,港女如我一直覺得這裏的壽司卷的份量和口味很適合港女。【Chick chick】這份是大卷所以一盒有四件,每件如半隻手掌大,最上層有兩款不同顏色的蟹子加上芋頭脆片,還沾了黑松露沙律醬,中間就夾少少雞肉、牛油果和一些生菜,這個味道和配搭很像唐人街見到的壽司,味道好夾香港人又適合不太吃魚生的外國人。【Mango Dynamite Roll】這是細卷一盒有八件,甜甜的芒果鋪在面頭上還有一些綠色的蟹子粒增加口感,中間夾着炸蝦天婦羅青瓜絲,脆卜卜又嚐到鮮蝦味道。【Aburi Salmon Sushi】一份有三件,火炙燒香後的三文魚油脂味十足,最上層還有微微燒烤的燒焦味,即叫即整很好吃!

Chick Chick
Chick  Chick

Miso soup
2020-11-27
10 分钟 (外卖自取)
Chick Chick
Chick  Chick
Miso soup
2020-11-30 17 浏览
今天在中環下班突然想吃日式飯卷想起了這間很久以前吃過的 — Chotto Maki可以自選自己喜歡的卷物 便決定買回家作晚餐自創卷物挑選最適合自己口味的飯卷吞那魚、乾海草、玉子、碎帶子、自製醬、鰻魚汁、櫻花蝦加上自製汁同鰻魚汁調味 味道又香又豐富全部都係自己鍾意食既食材 好滿足Beef-Iyaki 照燒牛、青瓜絲、牛油果、腐皮和玉子食落多重滋味享受 又有質感呢款有齊我想選嘅食物 推薦另外+$22跟迷你烏冬湯底清甜 烏冬彈牙 還有海帶和腐皮 不錯不錯另外$12 味噌湯傳統味噌湯的味道

今天在中環下班突然想吃日式飯卷
想起了這間很久以前吃過的 — Chotto Maki
可以自選自己喜歡的卷物 便決定買回家作晚餐

自創卷物
挑選最適合自己口味的飯卷
吞那魚、乾海草、玉子、碎帶子、自製醬、鰻魚汁、櫻花蝦
加上自製汁同鰻魚汁調味 味道又香又豐富
全部都係自己鍾意食既食材 好滿足

Beef-Iyaki
照燒牛、青瓜絲、牛油果、腐皮和玉子
食落多重滋味享受 又有質感
呢款有齊我想選嘅食物 推薦

另外+$22跟迷你烏冬
湯底清甜 烏冬彈牙
還有海帶和腐皮 不錯不錯

另外$12 味噌湯
傳統味噌湯的味道
2020-11-29 7 浏览
今日去咗灣仔買外賣,朋友介紹呢間做日式卷物餐廳,店內裝修好簡潔,好乾淨。你可以揀佢哋嘅特色手卷或者正常嘅加州卷,全部手卷都係即叫即卷,十分新鮮。今日點了一個Crunch 手卷,個餡好豐富有三文魚,生菜,蘆筍,日式蛋,天婦羅脆脆及櫻花蝦點綴,個面會淋少少Wasabi蛋黃醬,整體顏色好豐富,入口每種食材都各有特色,三文魚有油份,蔬菜好爽口,蛋有少少甜味,天婦羅碎增加了酥脆口感。”Spice me up”手卷內有鰻魚,帶子,青瓜,海藻,蘋果啫喱及辣蛋黃醬,鰻魚好鮮味,一啲都唔腥,青瓜爽脆,蘋果啫喱口感好特別,入口好新奇,辣椒蛋黃醬有少少辣味,非常提味。飲品有好多日式的選擇,好多都係日本進口,今日點了一個桃味及柚子cider,入口有果味及果香,味道一點都唔假。此店用料同壽司店一樣咁新鮮,手卷味道出色,飯又有米香,個外賣盒包裝顏色好吸引,完全提高食慾,如果食厭咗正常嘅日本壽司,有時候都可以試吓新嘢,都不錯!
2020-11-29 21 浏览
灣仔雖然有好多食店,但日式壽司店比較少。想要坐得舒適,再要快點吃飯回公司,這裏算是一個不錯的選擇!若果真的趕時間,亦很方便買外賣返去食,今天我便選擇在這裏買外賣回公司。呢間日式壽司小店在廈門街,小店室內裝修簡潔、風格清新。 主打創意品種壽司反捲,由醬汁到配料都有好多選擇!我今次揀了1份3件壽司、4個大卷和8個小卷,全部不同口味!4件signature roll, Beef-iyaki大卷,即是日式牛肉卷,入邊還有青瓜、腐皮、牛油果、少少炸蒜,加上醬汁味道甜甜地,腐皮已入味,不用加豉油和Wasabi都已經好好食。8件classsic roll, Philadelphia, 即是三文魚牛油果忌廉芝士卷。三文魚都幾新鮮、牛油果顏色靚,加上沙律醬,好creamy。上面還有飛魚子,口感豐富又滿足。好吃!1分3件帆立貝壽司,除翻開$14件又不是太貴,新鮮,味道可以,不過都是卷物比較出色!今次好似太貪心,食唔哂,女仔可以叫一份Maki 加烏冬,應該夠食。

我今次揀了1份3件壽司、4個大卷和8個小卷,全部不同口味!

2020-11-28 31 浏览
灣仔舊區,其實隱藏著許多特式小店,當日途經橫街,就比簡約門面,娃娃頭的商標吸引著店內選擇沒有花多眼亂6款4件飯卷6款8件飯卷還可以自選,自由配搭由於疫情上升,只好買回家慢慢享用,外賣包裝精美,吸引途人目光首先說的是8件的Black Magma內裡的吞拿魚蓉份量非常多,Topping是蟹籽,帆立貝刺身碎配上黑芝麻醬在壽司上,大啖放進口,口感十足,黑芝麻醬的味道不濃,並沒有蓋過整件壽司,讚之後要介紹的是4大件的Ctunch主角是三文魚刺身,卷內還有沙律菜,幼蘆筍和雞蛋,面層灑上天婦羅脆脆,櫻花蝦乾而醬汁是芥末沙律醬和黑芝麻醬,一口是不能放進口裡,材料非常豐富最後還多點了三件帶子壽司,帶子厚肉,新鮮,放進口,很滿足

店內選擇沒有花多眼亂
6款4件飯卷
6款8件飯卷
還可以自選,自由配搭

首先說的是8件的
Black Magma

之後要介紹的是4大件的
Ctunch

最後還多點了三件帶子壽司,帶子厚肉,新鮮,放進口,很滿足
外卖自取