2021-01-13 28 浏览
這天提早下班,所以去了灣仔的這家店買點好吃的回家。 進入店鋪后感覺裝修的很乾净和明亮,有機會也要和朋友來堂食才行。 我看著不同的卷物出現選澤困難症,因爲看起來都很好吃。 最終我決定了鰻魚卷(SPICE ME UP), 裏面的材料很豐富,搭配起來很有口感。另外我還叫了一些壽司,吞拿魚,帶子和油甘魚。帶子很鮮甜,一塊壽司有2粒,不錯。而油甘魚質感較一般的更黏牙,而融化感亦很好。吞拿魚則正常發揮。回家之後和家人一起吃,份量很足,總的來説這家可以推薦附近的人去吃呢~

2021-01-11 49 浏览
平日去買壽司吃,都是會沾上豉油及芥末吃,但買這間店的,不沾任何醬油,也很好吃😍芒果炸蝦炸 Mango Dynamite~炸蝦卷很香口,壽司上面加了一片芒果,芒果的果酸味,即時解了炸蝦的油份,令整件炸蝦卷清爽了不少~雞肉牛油果 Chick Chick~很大件的一卷壽司🤣內裡有雞肉,雜菜,牛油果,外面還有蟹籽及沙律醬,令整件壽司變得很豐富,而且還很飽肚,很大的一卷壽司🤣炸雞~有配上檸檬一件,加上檸檬汁去吃炸雞,肥膩感全解,酸酸的雞肉很美味

對手卷,卷物一向情有獨鍾。 材料配搭多樣化也夠健康,新鮮。原來 在灣仔也有新分店, 需要外賣嘅時候就最適合不過。小店坐落於 靜中帶旺嘅廈門街, 裝修簡單型格色調為主。卷物都是即叫即做, 各種材料色澤鮮豔😍出品都以外賣處理, 外賣packing醒目有型。Sea Monster大size 飯卷有四件, 餡料滿滿的~ 表面略炸嘅櫻花蝦又脆又惹味,包住嘅天婦羅蝦也是非常鮮味, 欣賞佢嘅青瓜絲做到極幼極爽口。 飯卷嘅蛋黃醬也是功不可沒, 味道唔會太酸或太甜, 份量啱啱好令成個飯卷味道提升。👍👍試了這款焦糖低糖布甸, 日本進口, 焦糖甜香布甸夠滑, 配飯卷也適合不過。Philadelphia Roll主要材料有 三文魚, cream cheese, 牛油果。 配搭好perfect , 三文魚夾雜著忌廉芝士 ,又香又軟熟, 而且色澤豐富, 每啖都係回味無窮。蟹子粒粒分明咬落卜卜脆👍 Peach Cider $25這款日本應果味梳打相當夠汽👍👍😋, 桃味又夠突出, 唔會太甜好適合女士。飯卷即叫即做, 米飯粒粒分明,唔會握得太實, 軟熟得來又唔會太黏, 好吃極了!

對手卷,卷物一向情有獨鍾。 材料配搭多樣化也夠健康,新鮮。
原來 [Chotto Maki] 在灣仔也有新分店, 需要外賣嘅時候就最適合不過。

小店坐落於 靜中帶旺嘅廈門街, 裝修簡單型格色調為主。
卷物都是即叫即做, 各種材料色澤鮮豔😍

出品都以外賣處理, 外賣packing醒目有型。

Sea Monster

Philadelphia Roll

Peach Cider $25

2021-01-11 40 浏览
/ / 今日去咗利東街行下,臨走個陣見到後面一條街有間係日本公仔頭🧸嘅鋪頭,一開頭冇諗過係壽司店,見佢壽司啲款式都好少見!咁難得嚟到就買咗兩款番去試下😝估唔到比我想像中大份好多啊!!!Philadelphia🧀呢款係由三文魚🍣忌廉芝士包係中間牛油果🥑蟹籽沙律醬鋪面三文魚好大嚿,油脂唔算好多食落好濃芝士咸香配搭三文魚,令味道口感更突出龍蝦卷🦞呢款超足料,卷物上有炙燒三文魚🍣仲要即叫即燒,即場見到師傅整仲有幾層牛油果放咗係三文魚下面中間有龍蝦沙律🥗感覺相對頭先嗰個會比較fresh
/ /

Philadelphia🧀
呢款係由三文魚🍣忌廉芝士包係中間
牛油果🥑蟹籽沙律醬鋪面
三文魚好大嚿,油脂唔算好多
食落好濃芝士咸香
配搭三文魚,令味道口感更突出

龍蝦卷🦞
呢款超足料,卷物上有炙燒三文魚🍣
仲要即叫即燒,即場見到師傅整
仲有幾層牛油果放咗係三文魚下面
中間有龍蝦沙律🥗
感覺相對頭先嗰個會比較fresh

• 龍蝦卷
2021-01-07 16 浏览
成日經過這店,覺得只食壽司卷不夠飽肚,但見食評不錯,於是決定試吓,堂食無咩人,可能啲人主要叫外賣,叫了個最多人推介的Philadelphia roll,而且啲食材自己也好like,有牛油果同三文魚,加埋啲沙律醬蟹子,真係perfect match,雖然價錢並不便宜$72,而且可能我比較大食,所以唔係幾夠飽😂,之後再去另一間cafe飲了杯咖啡及食了件cake,雖然這樣,但下次也會再食,因為真係好味,可能會試下其他款.
2021-01-05 30 浏览
而家夜晚禁堂食,喺灣仔做完嘢兩點幾,梗係買啲外賣返屋企食算數啦, 諗起之前去過Chotto Maki 食壽司卷質素唔錯,雙腳又不其然去搵佢,壽司卷嘅好處係唔會買到返去林啤啤吸晒水!入到間店依然俾人好舒服嘅感覺,清新乾淨Sea monster 好大卷,四件大大件,咬落趣博博,一啖肯定放唔到入口,上面鋪滿晒櫻花蝦,醬汁又好味,必食之選Black Magma Roll無諗過個黑芝麻汁咁特別,成件事加埋口感豐富,食出吞拿魚茸的鮮味!Hamachi sushi油甘魚壽司超肥美,入口即溶,滿口油脂!高質素的表現員工友善親切,外賣包裝得十分精緻,貼心地放晒筷子豉油Wasabi

入到間店依然俾人好舒服嘅感覺,清新乾淨

Sea monster

好大卷,四件大大件,

Black Magma Roll

Hamachi sushi

油甘魚壽司超肥美,
入口即溶,滿口油脂!高質素的表現

員工友善親切,外賣包裝得十分精緻,貼心地放晒筷子
豉油Wasabi
2020-12-22
2021-01-03 37 浏览
CHOTTO MAKI剛在中環開了不久便試過一試愛上,沒想過卷物竟然這麼好食知道在灣仔利東街隔離開了分店轉戰灣仔打滾的本人LUNCH TIME便來外賣這裡的店面感覺和中環的差不多,只是座位不是吧枱卷身全都是即點即整,而且是在你面前卷,十分放心店員的手腳都十分快,大概5-10分鐘便有11 PHILADELPHIA $72這是本人的至愛,每次來都必點牛油果+CREAM CHEESE+三文魚三劍俠口感就是CREAMY三重奏,滑得不得了這個是小卷,所以一客有8小件,就是一條飯卷的分量基本上食完已經好飽06 SEA MONSTER $72這是全熟的組合,大卷,所以一客是4件一入口很香櫻花蝦味炸蝦天婦羅內裡的蝦肉很嫩,炸得剛剛好而且青瓜的清新中和一下整個卷物,味道很平衡由於食完牛油果三文魚卷+炸雞已經飽到不行把SEA MONSTER放到晚餐食沒想過放入雪櫃幾個鐘飯粒依然軟熟而且味道也沒有大改變,很不錯呢炸雞 $28一客有5件,外脆內軟,而且店內還有售SAPPORO罐裝啤酒用來送啤酒也是一流嫁呢
CHOTTO MAKI剛在中環開了不久便試過
一試愛上,沒想過卷物竟然這麼好食
知道在灣仔利東街隔離開了分店
轉戰灣仔打滾的本人LUNCH TIME便來外賣

這裡的店面感覺和中環的差不多,只是座位不是吧枱
卷身全都是即點即整,而且是在你面前卷,十分放心
店員的手腳都十分快,大概5-10分鐘便有

11 PHILADELPHIA $72
這是本人的至愛,每次來都必點

牛油果+CREAM CHEESE+三文魚三劍俠
口感就是CREAMY三重奏,滑得不得了
這個是小卷,所以一客有8小件,就是一條飯卷的分量
基本上食完已經好飽
11 PHILADELPHIA

06 SEA MONSTER $72
這是全熟的組合,大卷,所以一客是4件
一入口很香櫻花蝦味
炸蝦天婦羅內裡的蝦肉很嫩,炸得剛剛好
而且青瓜的清新中和一下整個卷物,味道很平衡
06 SEA MONSTER

06 SEA MONSTER

由於食完牛油果三文魚卷+炸雞已經飽到不行
把SEA MONSTER放到晚餐食
沒想過放入雪櫃幾個鐘飯粒依然軟熟
而且味道也沒有大改變,很不錯呢

炸雞 $28
一客有5件,外脆內軟,而且店內還有售SAPPORO罐裝啤酒
用來送啤酒也是一流嫁呢
炸雞

2021-01-01 26 浏览
冬至難得有得早收工,四周圍行下,見到這間店的logo幾特別,原來是賣卷物壽司🍣,買些外賣回家開心下🥳。除了指定款式外,還可以自己揀,選擇卷物配料及醬汁。店員手腳都好快,等十分鐘就拎得。外賣盒都有個公仔頭,好得意😎Black Magma | $72一客有八件,最上層淋上了黑芝麻汁,蟹籽醬,中間有吞拿魚蓉。每客卷物都配有醃蘿蔔,酸酸的,味道清新。Mango Dynamite | $72芒果🥭不會太酸,中間包裹著天婦羅蝦及青瓜,加上外層的魚子爽口,鰻魚汁不會太濃搶味,整個卷物好fresh 及有不同口感。Aburi Hamachi | $54一客三件火灸油甘魚,充滿了油脂味道,魚油味香濃。

除了指定款式外,還可以自己揀,選擇卷物配料及醬汁。

Black Magma | $72

Mango Dynamite | $72

Aburi Hamachi | $54
一客三件火灸油甘魚,充滿了油脂味道,魚油味香濃。

2020-12-21
2020-12-29 67 浏览
今日來到灣仔,想買一點特別的壽司加餸,在網上找了這間主打創意壽司卷物的餐廳卷物都是自家創的,有十多款選擇,即叫即製外賣盒和外賣盒都印有餐廳招牌的可愛女生頭像,十分有心思龍蝦卷 - 份量很多,卷物上有火炙三文魚,卷物內則有龍蝦沙律和牛油果,卷物內已沾滿沙律醬,完全不用沾其他醬汁都很美味Spice me up -即是有鰻魚,帶子和海藻。卷物雖然只有4 件,但都是大大件,非常足料!鰻魚和帶子都非常新鮮,亦是後設鰻魚,吃得非常滿足梅子梳打 - 梅子味道重,感覺清新這間叫餐廳非常足料,而且卷物味道有創意,下次要再試其他款式

卷物都是自家創的,有十多款選擇,即叫即製

外賣盒和外賣盒都印有餐廳招牌的可愛女生頭像,十分有心思

梅子梳打

梅子梳打 - 梅子味道重,感覺清新

這間叫餐廳非常足料,而且卷物味道有創意,下次要再試其他款式
梅子梳打
  • Spice Me Up
2020-12-29 23 浏览
這家餐廳位於我的家附近, 距離地鐵站路程只需要五分鐘左右,十分方便快捷。餐廳主打的就是壽司, 但是他和一般的日式壽司有點分別, 我相信我會形容這是壽司的快餐店。餐廳座位方面 ,不算很多,小小的店鋪,全自助式即叫即做,還真是一個不錯的 形式經營。食物方面 ,雖然看起來選擇不算太多,但其實它更有一個暗藏選擇,就是自選形式。卷物做得真的不錯,一口一舊,十分方便。味道方面, 也算是用心之選,我最欣賞的就是他的壽司飯,帶點酸味,吃起來有十分開胃。

2020-12-28 81 浏览
又到年尾,揀咗聖誕假之後清假,太早食完brunch,下午茶時間覺得好肚餓,所以去咗Chotto Maki 食壽司。見天氣凍凍地,最後揀咗烏冬、炸雞、同埋兩款壽司。因為趕住返屋企嘅關係,我揀咗外賣拎走。舖頭包得好有心機,唔會擔心烏冬倒瀉又或者食物變涼。雖然搭車比想像中耐左,要半個鐘之後先返到屋企,但係炸雞仍然仲好暖,原來佢哋用咗錫紙袋,食落去啲雞皮都仲好脆,而且雞肉都好Juicy。烏冬原來係昆布腐皮烏冬,雖然冇其他餸,但係個昆布湯都幾好飲,腐皮食落去甜甜地,而烏冬就算浸左一段時間都仲係好彈牙。大壽司叫咗Beef-Iyaki,非常之足料,要分幾啖先食完。雖然熟牛肉壽司比較少見,但係食落去有腐皮、牛肉、牛油果、蟹子幾種唔同嘅味道同口感,非常豐富。另外再叫咗細壽司Mango Dynamite,芒果甜甜地,味道非常清新,配合鰻魚汁非常惹味,同時天婦羅蝦嘅味道亦都非常突出,唔會被芒果搶晒。買單計$200都唔使,但係已經食到好飽

Udon

Mango Dynamite
Mango  Dynamite
  • Mango Dynamite Roll
2020-12-23 22 浏览
因工作關係路過灣仔,看到一間很特色的壽司店,門前有個娃娃頭標誌,全店白色裝修,非常整潔,於是便吸引了我入內。廚房是開放式的,一目了然,而且是即叫即做的,非常新鮮衞生,還可以自選餡料。我因為趕時間,只有叫現成的款式(也是即做的)。第一款是Beef -- Iyaki (4件裝),餡料有肥牛肉、腐皮、牛油果、青瓜、紫菜、蟹籽、炸蒜片、鰻魚醬等。牛肉挺多的,入口啖啖肉,蟹籽卜卜脆,加上芥末醬,非常美味。第二款是Black Magma (8件裝),餡料有帶子粒、吞拿魚、蟹籽、天婦羅粉、紫菜等,上面一層黑芝麻醬。這款壽司海鮮味濃,吞拿魚質感等別幼滑,加上黑芝麻的香味,十分可口。最後還有兩個甜品,一個咖啡布甸和一個焦糖布甸。咖啡布甸的咖啡味濃郁,焦糖布甸的焦糖香味,加上口感非常滑溜,也很不錯。

2020-12-21 34 浏览
今日去利東街榮華換完臘腸,就睇下附近有乜野食,見厦門街呢間Chotto Maki,個日本妹招牌幾得意,行過去原來係新派壽司店,有唔同餡料,配搭新鮮嘅卷物同壽司,一於買返屋企試下先🥰壽司選擇好多,最後要咗一款Signature Rolls同一款Classic Rolls🤭Sea Monster四大件,饀料十分豐富,有青瓜絲,蟹柳天婦羅蝦,配特製醬汁,而卷物面撒咗樱花蝦同炸蒜片,食落味道、層次感都大滿足🤩Black Magma有八件,卷物中間係拖羅蓉同天婦羅脆脆,上面鋪帶子粒,蟹籽同黑芝麻醬,拖羅蓉入口即溶,仲帶油香🤩卷物少飯多餡,夠哂足料,醬汁又唔多,唔會搶咗饀料嘅鮮味,給讚👍另外,要咗柚子同桃味梳打,兩款梳打都唔太甜,凍飲一流🤭

Sea Monster

Black Magma

另外,要咗柚子同桃味梳打,兩款梳打都唔太甜,凍飲一流🤭
2020-12-18
10 分钟 (外卖自取)
午餐
2020-12-18 23 浏览
疫情下最好推介這間餐廳🍴因為之前同朋友黎食,環境衛生之餘,食物都係用外賣方式處理,所以好方便!芝士牛油果🥑鰻魚壽司🍣,食用材料充足,所用嘅珍珠米幼滑細軟,再加上芝士,入口超好食😋燒帶子壽司🍣份量都唔少,二人食用剛剛好,除咗壽司外,食客仲可以選擇其他小食架。用紙盒裝,非常精美要先用點餐紙落落,然後再到收銀枱,之後就叫號碼取餐。這裡壽司款式多,而且仲可以自己設計製作手卷材料。餐廳係用英文的!

燒帶子壽司🍣

用紙盒裝,非常精美

餐廳係用英文的!
2020-11-25
午餐
2020-12-17 28 浏览
大家見到呢個日本妹,就知我今晚梗係食壽司啦,work from Home太耐,梗係要對自己好少少啦Chotto Maki係一間主打日式飯卷、壽司嘅餐廳,全部壽司都係即叫即整,而且卷物嘅種類好多,全部都係爆多餡料,全部都係任君選擇疫情嘅關係,我就將呢個日本妹帶返屋企啦,我一共叫咗兩款壽司卷物同埋一個甜品話明爆餡就梗係要影相證明俾大家睇吓啦呢個close up就係最好嘅證據,餡料可以見到綠色嘅青瓜絲、蟹棒肉、天婦羅蝦、一粒粒細隻嘅櫻花蝦,仲有炸蒜片而今日精選嘅龍蝦卷上面就有三文魚而飯卷中間既餡料係超飽滿最後呢個焦糖布丁完結左我今晚美味嘅一餐
話明爆餡就梗係要影相證明俾大家睇吓啦
Sea  Monster