2018-03-09 86 浏览
反左新工之後每次試新餐廳都成為反工既動力今日特登係中環出佐敦試食revol雖然位於佐敦,但佢其實係舊既私樓地下舖有室內室外座,外面對住不吵鬧的馬路加上粗壯既大樹落地大玻璃窗望出去有港島既休閒氣息明顯revol係當地既明星飯堂午餐到下午茶都好多人黎仲有d遊客黎真係好可愛講反餐廳,先付款後搵位方便左食客又方便員工。老實說,我最憎坐低無人執野又無人應我,所以咁做岩晒我口味午餐-黑格露雜菇意粉-6分很足料,但味太重! 太多就係太多,而且意料太硬有d失望補差價叫左杯latte驚喜喎,叫之前會問你想要邊款咖啡豆因為我飲奶啡,所以咖啡味要濃d先出揀左款濃味豆,飲口口感極佳濃厚!美足不足係香味稍微不足所以值7分!
反左新工之後
每次試新餐廳都成為反工既動力
今日特登係中環出佐敦試食revol
雖然位於佐敦,但佢其實係舊既私樓地下舖
有室內室外座,外面對住不吵鬧的馬路
加上粗壯既大樹
落地大玻璃窗望出去有港島既休閒氣息

明顯revol係當地既明星飯堂
午餐到下午茶都好多人黎
仲有d遊客黎
真係好可愛

午餐-黑格露雜菇意粉-6分
很足料,但味太重!
太多就係太多,而且意料太硬
有d失望

補差價叫左杯latte
驚喜喎,叫之前會問你想要邊款咖啡豆
因為我飲奶啡,所以咖啡味要濃d先出
揀左款濃味豆,飲口口感極佳
濃厚!

美足不足係香味稍微不足
所以值7分!
2018-03-06 77 浏览
放假係要食brunch 先至似放假,最愛食蟹肉😋 所以叫左牛油果車里茄蟹肉多士 ,多士加左少量mayo 令到味道更好。抹茶鮮奶的奶泡打得滑不過偏重奶味! 下次可以再encore
2018-03-03 6871 浏览
經過左成個星期 終於到左星期六😭好耐之前一早已經約左朋友去食cafe傾下計 朋友介紹話佐敦有間cafe坐得幾舒服帶我去食 因為訓到好晏 去到已經3點幾係食tea時間😂由於係我地第一餐 所以好肚餓叫左3樣野 分別係一個all day breakfast 忌廉雞肉長通粉同一個煙三文魚bagel 個通粉好香好creamy 我地兩個都好中意 雖然個bagel有d硬 但超多三文魚同菜好healthy 至於個精選早餐 雞蛋炒得香滑 個yogurt都好好味 我地兩個叫左matcha latte同焙茶latte 過左個幾愉快嘅下午💕
2018-03-02 104 浏览
內部裝修線條利落,又帶點工業風。午市套餐價錢不收加一,點餐要到counter落單特濃朱古力鮮奶一看到餐牌上寫著Valrhona Dark Chocolate,就鎖定了它選。餐廳用上可循環使用的飲管,未飲已先加印象分。由於加入了鮮奶和凍飲的原故,沒有黑朱古力一貫呈現的微苦,反而多了幾分幼滑。同事點的冰搖玫瑰鮮奶咖啡,玫瑰花瓣灑在厚厚一層的奶泡上,賣相girly討好。試飲了一口,咖啡味不算重。同事不太常喝咖啡,覺得這款冰搖咖啡比較清新易入口。黑松露雜菌忌廉意粉黑松露醬堆在意粉頂部,邊攪勻醬汁和意粉,邊聞到松露香。洋蔥、雜菌和巴馬臣芝士也不少;意粉帶點煙韌。清新田園早餐烤麵包有雜莓和乾果,越食越香。我就喜歡把牛油果蟹肉醬塗在烤麵包上烤雞肉過了火,不夠嫩滑
內部裝修線條利落,又帶點工業風。

午市套餐價錢不收加一,點餐要到counter落單

特濃朱古力鮮奶

。餐廳用上可循環使用的飲管,未飲已先加印象分。

黑松露雜菌忌廉意粉

黑松露醬堆在意粉頂部,邊攪勻醬汁和意粉,邊聞到松露香。

洋蔥、雜菌和巴馬臣芝士也不少;意粉帶點煙韌。

清新田園早餐

烤麵包有雜莓和乾果,越食越香。

我就喜歡把牛油果蟹肉醬塗在烤麵包上

烤雞肉過了火,不夠嫩滑

2018-02-26 93 浏览
朋友食過幾次之前同我介紹過,可惜cafe竟然唔做晚市,所以一直未有機會試到。難得有個星期六得閒,就同朋有食lunch。Carbonara $74見到隔離食客食緊好香,原來轉左menu但都仲可以叫。好大碟兩三個人share都夠食。厚切煙肉更有脂香,芝士粉再多會更好。意粉略嫌唔夠彈牙。Yama Garden Deluxe$108唔係普通嘅all day breakfast,睇得出店主嘅用心。麵包有大量果仁同無花味,味道香甜,口感豐富。烤蔬菜好juicy,牛油果醬好creamy不過份量可以再多啲,唯一不足係雞胸肉好乾。Rosy Cloud $48 朋友叫嘅,佢話凍得黎無冰,keep住咖啡香濃。Rose latte $42好清香玫瑰味,淡淡咖啡香,啱哂休閒嘅星期六。Red Velvet cake$38本身因為幾靚,所以朋友好想食,我本身唔中意red velvet,覺得又肥又甜得個樣,點知依個又唔會太甜,加上cream cheese frosting,幾有驚喜,兩個人share啱啱好。不過當日好full,食物等侯時間較長,好彩食物質素高,值得耐心等待。另外,雖然冇收加一但係店員好nice好fri
Carbonara $74

Yama Garden Deluxe$108
Rosy Cloud $48
朋友叫嘅,佢話凍得黎無冰,keep住咖啡香濃。

Rose latte $42
好清香玫瑰味,淡淡咖啡香,啱哂休閒嘅星期六。
Red Velvet cake$38

不過當日好full,食物等侯時間較長,好彩食物質素高,值得耐心等待。另外,雖然冇收加一但係店員好nice好friendly
2018-02-26 120 浏览
又來到懶洋洋的星期天我選擇了在寧靜的德成街渡過午後一時有點肚餓我點了Revol Special breakfast 精選早餐材料豐富賣相超吸引有像煙肉的燒牛肉有牛油味濃的炒蛋暖烘烘的果乾麵包酸溜溜的水果乳酪你說要點麵包就好就來煙三文魚牛油果醬蛋沙律法包一大堆法包不飽肚才怪牛油果醬有絲絲生紅洋蔥味道濃烈得有點過了頭點了一杯美式咖啡選擇了blend artistic咖啡豆店員說此豆果香味會比較突出果然酸味在口腔內感受得到你以一杯法國Valrhona朱古力作結甜甜的來迎接新的一週
又來到懶洋洋的星期天
Valrhona朱古力
2018-02-25
美式咖啡
Valrhona朱古力
今日黎呢邊做野Lunch見呢間cafe評價幾好就入黎試下有set lunchRevol精選早餐,有黑松露蛋,三文魚,多士,布丁同埋茄汁豆黑松露蛋好香好滑,黑松露份量一點都不吝嗇,藍莓多士烤得好脆,配上cream cheese一流,呢度既all day breakfast有配上奇亞籽布丁,很健康既感覺,女士食最岩牛油果蟹肉車里茄伴多士蟹肉同牛油果既分量非常多,食每一啖多士都有餡,多士亦烘得脆,推薦蕃茄芝士pizza伴溫泉蛋Pizza係新鮮整架,所以要預時間等,薄薄既餅底配上大量芝士同蘑菇,最岩芝士控紫薯latte,好香濃既紫薯味,唔似坊間既只有甜味,推薦大家黎呢度飲呀Dirty 選了果香味較重既咖啡豆,店員黎到會把咖啡倒進奶內,並提示我地快d飲,不然就會變做latteFrench pear cake有大量梨肉,嚐到有少少酒味高質既cafe環境舒服價錢可接受服務態度亦好好
今日黎呢邊做野
Lunch見呢間cafe評價幾好
就入黎試下
有set lunch

牛油果蟹肉車里茄伴多士

蕃茄芝士pizza伴溫泉蛋

Dirty
選了果香味較重既咖啡豆,

French pear cake
有大量梨肉,嚐到有少少酒味

高質既cafe
環境舒服
價錢可接受
服務態度亦好好
  • 蕃茄芝士薄餅伴溫泉蛋
2018-02-22 76 浏览
呢條街人少少, 經過呢間餐廳, 見到門口外有張長台, 同幾個位, 感覺幾CHILL就決定同男朋友入去, 食個TEA, 飲杯野, 坐下我就叫左杯咖啡, 而男朋友叫左杯野莓梳打,兩杯都幾好飲特別係會咖啡, 好香濃嘅flat white有堅果味同埋花香味俾我地揀,我就揀過堅果我哋叫左個雞肉長通粉,份量好大而且味道都好, 香有啲蘑菇味我男朋友好鍾意食All day breakfast, 入面塊包超睇落好硬, 原來超級好食,夠soft。另外仲有茄汁豆啦又有牛油果醬同有南瓜蓉,都係一啲好特別,平時全日早餐都唔會食到嘅材料。最後仲叫左個多士,幾精緻, 高纖維, feel到個種健康既感覺
就決定同男朋友入去, 食個TEA, 飲杯野, 坐下

我就叫左杯咖啡, 而男朋友叫左杯野莓梳打,
兩杯都幾好飲特別係會咖啡, 好香濃嘅flat white
有堅果味同埋花香味俾我地揀,我就揀過堅果

我哋叫左個雞肉長通粉,份量好大而且味道都好, 香有啲蘑菇味

2018-02-20 81 浏览
今日同老公去左佐敦嘅一間cafe扮了一天偽文青Cafe Revol位於佐敦,於繁忙的油尖旺來說能一間文青風格的cafe真是令人好好地呼吸一下呢一入店後店員十分有禮地邀請我們內進並安排到坐位。Cafe Revol店內的裝潢十分簡約時尚,而且座位十分舒適店內也十分多食客一邊品嚐咖啡一邊使用著自己的電腦。閒時來這喝杯咖啡放鬆一下也是不錯的選擇。而且店內有free WiFi 提供食客使用今日未食lunch, 所以同老公點了幾款主食。煙三文魚牛油果醬🥑及煙肉蛋沙律配法包($58)新鮮的多士配上蛋沙律,感覺不會單調。多士配上牛油果醬更是香口!牛油果味香濃,配上香脆的多士有種無限幸福的感覺!另外我們亦點選了煙三文魚Bagel($55)煙三文魚Bagel實屬健康之選,而且材料十分新鮮!bagel夾著新鮮的蕃茄和加了少少醋的蔬菜。另外,bagel的上下兩層都塗上十分香濃的cream cheese!雜菌香滑炒蛋配多士($45)老公作為菌類愛好者,對Cafe Revol的菇讚不絕口菌味濃的菇加上滑滑的炒蛋放上香脆的多士簡直無敵!飲品方面點了凍的Vanilla Cafe Latte ($45)香濃的雲尼拿拿鐵
今日同老公去左佐敦嘅一間cafe扮了一天偽文青

而且店內有free WiFi 提供食客使用

今日未食lunch, 所以同老公點了幾款主食。

煙三文魚牛油果醬🥑及煙肉蛋沙律配法包($58)

新鮮的多士配上蛋沙律,感覺不會單調。

另外我們亦點選了煙三文魚Bagel($55)

煙三文魚Bagel實屬健康之選,而且材料十分新鮮!

雜菌香滑炒蛋配多士($45)

老公作為菌類愛好者,對Cafe Revol的菇讚不絕口
菌味濃的菇加上滑滑的炒蛋放上香脆的多士簡直無敵!

香濃的雲尼拿拿鐵,絕對好飲過某某大型星字咖啡。星字咖啡的雲尼拿鐵得個甜字,但Cafe Revol的vanilla latte卻充滿香濃的咖啡味!
而且走膠的飲管十分讚!

而老公就點選了少女之選的Rosy Cloud冰搖玫瑰鮮奶咖啡($48)

冰搖咖啡上鋪著玫瑰花瓣,而且整杯咖啡充滿著玫瑰的香味和保持著冷涼的口感!十分值得一試!

大胃王老公覺得未夠喉所以追加了黑松露忌廉蘑菇意粉($84)

一上菜後我和老公不禁大呼: “嘩!好大pat黑松露啊!” Cafe Revol的黑松露一點也絕不吝嗇!而且黑松露意粉勁多什菌,每一啖都沖擊住濃郁的是黑松露香!不能不試!

是日午餐平均二人也是二百多元以內,抵食之餘能享受了十分文青的一個下午
下次一定要再來喔!

2018-02-18 83 浏览
年初二,有好多cafe都無開門。朋友介紹呢間cafe有開,於是就一齊去試下🤤cafe嘅位置都幾方便,佐敦地鐵站行幾分鐘就到。🚆餐廳嘅環境都幾舒服,裝修以簡約同木為主咖啡選擇都幾多😍我叫左rose latte. 甜甜地同有玫瑰香味。朋友叫左短笛latte,幾適合鐘意濃d嘅咖啡嘅人🤗仲有就係’晨曦‘杯野係幾有意境。但賣相就冇咁靚朱古力muffin熱辣辣不錯喔咖啡價錢十分合理 大約$30-40幾適合同朋友傾計飲下咖啡hea下
年初二,有好多cafe都無開門。
朋友介紹呢間cafe有開,於是就一齊去試下🤤
cafe嘅位置都幾方便,佐敦地鐵站行幾分鐘就到。🚆

餐廳嘅環境都幾舒服,裝修以簡約同木為主

咖啡選擇都幾多😍
我叫左rose latte. 甜甜地同有玫瑰香味。

朋友叫左短笛latte,幾適合鐘意濃d嘅咖啡嘅人🤗

仲有就係’晨曦‘

杯野係幾有意境。但賣相就冇咁靚

朱古力muffin熱辣辣
不錯喔
咖啡價錢十分合理 大約$30-40
幾適合同朋友傾計飲下咖啡hea下
2018-02-17
2018-02-13 71 浏览
難得今日同朋友放假, 又好耐冇見, 我地約埋一齊去cafe 飲下野食個tea.佢帶左我黎cafe revol, 一坐低我地先一人叫一杯飲野, 佢要紫著鮮奶, 我就要焙茶鮮奶.2杯都唔知會話太甜, 味道岩岩好, 而且拉花拉得好靚, 慢慢嘆下享受下生活咁.另外我地叫左2個小食, 有牛油果蟹肉車厘茄伴多士 and 蕃茄芝士薄餅伴溫泉蛋 ~先講下個牛油果蟹肉車厘茄伴多士, 會唔會太靚, 賣相好吸引, 食落牛油果同蟹肉都幾多, 好fresh, 個toast 又唔會太硬, 正!而蕃茄芝士薄餅伴溫泉蛋唔知點解咁蕃茄, 不過超濃既芝士+少量菇個配搭又ok, 拮穿隻溫泉蛋d蛋汁又幾好食~

2018-02-13
2018-02-13 83 浏览
呢排放緊假 好想靜下去下cafe睇下書 於是約左你朋友去食cafe 聽聞呢間嘅coffee同red velvet cake唔錯 所以就去左試下啦一行二人叫左一個lunch set 法式紅酒燉牛肋條長通粉 燒牛肉Bagel同cake 個長通粉整得幾入味 牛肋條唔會太韌 之於個Bagel就好大份 入面有tomato 菜 都幾好味 最愛就係個cake 好清新唔會太膩 同個rose latte一齊飲就啱哂 另外個London frog都幾特別係earl grey latte 唔會太甜 個人好喜歡😘
2018-02-12 67 浏览
身成一個偽文青,cafe我當然好鍾意光顧,由其在小街中的cafe,店內和店外好像兩個世界一樣,這店內不停會見到小丑經典台詞,why so serious,亦都提醒了我,在店內享受一下,不用緊張點了lunch set紅酒燉牛肋條長通粉+手沖咖啡,紅酒牛肋條好入味,每一口都十分濃郁,牛肋亦都十分嫩咖啡其實我唔係好識飲,不過一場黎到都想試下,這裡的手沖咖啡有5隻咖啡豆選擇,當然我問店員啦,我選擇了花香較出的,沖前咖啡師還給我聞一聞,覺得適不適合才繼續沖,上台介紹溫度的不同,味道都會有所改變,而且還有冰水,喜歡少少凍的可以自行選擇,很細心配咖啡當然都需要其他野食下,所以還有牛油果蟹肉車厘茄伴多士,令我最驚喜係,原來牛油果同燕麥多士的味道係咁夾,仲有好多蟹肉的調味,好好食

1K
2018-02-11 96 浏览
不限時空間讓人輕鬆把握寒冬中的暖陽 來泡個咖啡館吧找個自己喜歡的位子窩一個下午,在這樣的片刻裡尋找自己喜歡這邊輕鬆自在的熱鬧氛圍採半自助式,水杯餐具自取選好位置後,再到櫃台點餐即可清新田園早餐牛油果蟹肉醬,烤蔬菜,南瓜茸,煎雞胸,炒蛋二片雜糧歐式麵包 有彈性好吃又低負擔 整份早午餐的調味跟分量我都覺得蠻喜歡的鹹淡度適中、蔬菜蛋白質營養都頗均衡London Fog伯爵茶的清香還有淡淡的甜味,配上清爽不膩口的奶香喝起來蠻順口杏仁配牛油蜜糖多士多士食起來滑潤,配上杏仁跟牛油蜜糖口感不錯佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖
不限時空間讓人輕鬆
把握寒冬中的暖陽 來泡個咖啡館吧
找個自己喜歡的位子窩一個下午,在這樣的片刻裡尋找自己
喜歡這邊輕鬆自在的熱鬧氛圍
採半自助式,水杯餐具自取
選好位置後,再到櫃台點餐即可
清新田園早餐

牛油果蟹肉醬,烤蔬菜,南瓜茸,煎雞胸,炒蛋
二片雜糧歐式麵包 有彈性好吃又低負擔
整份早午餐的調味跟分量我都覺得蠻喜歡的
鹹淡度適中、蔬菜蛋白質營養都頗均衡
London Fog
伯爵茶的清香還有淡淡的甜味,配上清爽不膩口的奶香
喝起來蠻順口
杏仁配牛油蜜糖多士

多士食起來滑潤,配上杏仁跟牛油蜜糖
口感不錯
佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖
2018-02-10
  • London Fog
  • 杏仁配牛油蜜糖多士
2018-02-09 983 浏览
我是天生咖啡痴,最喜歡捐窿捐罅 去嚐試多間cafe的精品咖啡。今日又被我發掘了一間文青咖啡店。雖然位置比較偏僻,但我鐘意那種悠閒感覺。Ethiopia的咖啡豆可謂咖啡豆之源,毋庸置疑品質有番咁上下。冲調之前店員首先給我嗅一下即磨了的咖啡香氣,樸鼻而來濃濃的香,店員講解會有乾果士多啤梨香,但我的嗅覺話我知,酒的香氣比果味更深,好顯著,好實在。終於沖調出來了,色澤通透。會以兩種型式品嚐的,一冷一熱,好特別。我先來熱飲,又再嗅一下,經冲配後香氣飽滿,略帶果香,口感樸實又醇厚。待溫度慢慢降溫,續少一杯一杯,就會感受到不同溫度口味的變化。冷飲在大約6度的溫度下,感覺味道比起熱的有微甜。品質水準高,飲後尾韻久久不散,回味。有咖啡當然要有美食,看看餐牌食物種類不算多。吸引我注意的是牛油果蔬菜意式蛋餅,坊間少有,一於試下。等待時間足足三十分鐘,慢工出細貨吖嘛!份量比想像中超大,好豐盛的一頓午餐。面上鋪滿新鮮爽脆的沙律菜。下面是熱辣辣新鮮出爐的蛋餅。蛋餅混入牛油果和菇菌焗製,表面熟透,內裡仍然有蛋漿流出,入囗嫰滑,層次豐富。好特別的一間cafe, 值得再來!!

冷飲在大約6度的溫度下,感覺味道比起熱的有微甜。
品質水準高,飲後尾韻久久不散,回味。

好特別的一間cafe, 值得再來!!
2018-02-09