2018-04-04 219 浏览
咁岩去開佐敦 同朋友決定食個lunch 先 見仲有時間就選擇去café 坐一坐~行到門口即刻被吸引係一間工業風裝潢的餐廳 ! Creamy mixed mushroom spaghetti with black truffle & Matcha snow  意粉口感比較煙韌 軟硬岩岩好 份量都算多每一啖都有濃郁黑松露及蘑菇香氣 黑松露更係成碟都有!食落口會有香滑既忌廉味~Beef ribs bourguigno with penne & Matcha latte 首先一上碟已經有好香既味道咬落去好軟而唔會好松散牛肋條同長通粉都夠腍同十分入味最後,好特別既係 餐廳已經用緊鐵飲管 好新奇亦環保野飲亦算不錯 下次可以再黎試試其他!
行到門口即刻被吸引係一間工業風裝潢的餐廳 !

意粉口感比較煙韌 軟硬岩岩好 份量都算多
每一啖都有濃郁黑松露及蘑菇香氣
黑松露更係成碟都有!
食落口會有香滑既忌廉味~

首先一上碟已經有好香既味道
咬落去好軟而唔會好松散
牛肋條同長通粉都夠腍同十分入味
最後,好特別既係 餐廳已經用緊鐵飲管 好新奇亦環保
野飲亦算不錯 下次可以再黎試試其他!
2018-03-21
下午茶
2018-04-03 154 浏览
朋友話要係佐敦搵間relax既地方坐下,行左去平時少人行既徳成街估唔到都有幾多人,但坐置好闊落,環境好清靜門口有張長枱,多人少人都無問題自助式添水,餐具,好方便朋友的柚子梳打,好清,唔會太甜~~~煙三文魚,好大塊,有生菜蕃茄,好味~~影相都好好睇~~~我杯綠茶鮮奶,綠茶味好濃,要自己加糖~~龍貓好可愛~~~~~~長通粉,好香,軟硬剛好,味道小小偏濃~~~~PIZZA 好多料,中間有蛋汁流出,底好脆~~環境氣氛都幾滿意
估唔到都有幾多人,但坐置好闊落,環境好清靜
門口有張長枱,多人少人都無問題
自助式添水,餐具,好方便

朋友的柚子梳打,好清,唔會太甜~~~
煙三文魚,好大塊,有生菜蕃茄,好味~~
影相都好好睇~~~
我杯綠茶鮮奶,綠茶味好濃,要自己加糖~~
龍貓好可愛~~~~~~
長通粉,好香,軟硬剛好,味道小小偏濃~~~~
PIZZA 好多料,中間有蛋汁流出,底好脆~~
環境氣氛都幾滿意
2018-03-27 156 浏览
Why so serious?小店門面樸實,石牆上的話,叫人深省。我一邊想著自己平日精神緊張的狀態,一邊走進咖啡店。我叫了一個 Revol 精選早餐($84),還有外加$6 要了一杯抹茶鮮奶。我和朋友坐在吧枱上,靜靜觀察咖啡師如何小心翼翼地調理飲料,在其上拉出獨一無二的花紋。店內的擺設也很有趣,尤其是寫有「單身狗」的小狗玩偶,逗樂了我們。精選早餐有兩片烤麵包,煙三文魚,炒蛋,水果乳酪,還伴有茄汁焗豆和忌廉芝士。烤麵包有核桃和果乾,外脆內軟,口感豐富,也有濃厚的麥香。煙三文魚的造型華麗,被卷成一朵美艷的玫瑰花,令人驚喜。炒蛋非常滑嫩,新鮮滋味。水果乳酪健康輕盈,底下有甜蜜的果醬,上面亦有水果和脆片。之後送來的是 matcha latte。起初我還在後悔自己來到咖啡店為什麼不叫咖啡,反而叫了杯抹茶。幸好抹茶鮮奶很好喝。它沒有一般抹茶鮮奶的甜,反而多了一份甘香和微苦。上面的拉花別具特色,看得出咖啡師的用心。雖然這個午餐價錢略貴,不過食物質素高,環境舒適,還是值得再來光顧。
Why so serious?

Revol精選早餐

matcha latte

Revol精選早餐
matcha latte
  • matchalatte
2018-03-24 138 浏览
第一次是午飯後飲咖啡, 見到Menu上的早餐已很心動。首次咖啡體驗已不錯, Cafe REVOL不算大, 但很對咖啡很認真。於是決定找一個早上來吃早餐, 終於得嘗所願, 試了其中一款 all day breakfast, 賣相理想, 用了我很喜歡的黑石頭板上碟, 而且不論麵包、煙肉、yogart通通洽如其份。飲品試過cappuccino、紅薯latte也不錯, 只可惜朋友點的dirty coffee未如理想。
2018-01-14
早餐
  • all day breakfast
  • sweet potato latte
2018-03-20 1871 浏览
近排忙project ,同一班同學朝見晚見,但就冇乜真正一齊玩過relax過,今日趁著有一個較為長嘅lunch Time,我哋決定出去佐敦過下幾個鐘嘅慢生活。Cafe主要以石屎牆做裝潢設計號走型格路線的同時,平和的顏色給人一種休閑的感覺。Yeah why so serious😆 take it easy guys~去Cafe最喜歡點伯爵茶,喜歡那種清新而獨特的茶香,又沒有糖分,是輕盈的飲料🥤。我欣賞這裏的茶葉很高質素,茶葉冲到最後一杯雖然濃烈,但並沒有任何苦澀味,入口自然。可能是小妹孤陋寡聞,第一次見餐單上有這種蛋餅🥞,興奮到不得了,立即點了一客嘗試一下。首先不得不提的是這道菜的賣相色彩繽紛的沙律菜佈滿了蛋餅表面,為下面香氣濃郁的蘑菇粒牛油粒添上了一抹清新。蛋餅有淡淡的牛油香味,遺憾的是蛋的質地不夠滑,我想如果加多一點牛奶會令口感更佳。Pizza份量比想像中大得多,上面佈滿海量溶火熱🔥辣辣的芝士,中層是新鮮打成溶的番茄醬,味道清新,酸甜適中,這種配搭無得輸。唯一可惜的是慢慢享受Pizza的時候,薄薄的餅底開始變軟,漸漸失去香脆的口感,似乎落得多醬料是有代價的,假如餅底更厚更乾身,情況可

伯爵紅茶

牛油果蔬菜意式蛋餅蛋餅

唯一可惜的是慢慢享受Pizza的時候,薄薄的餅底開始變軟,漸漸失去香脆的口感,似乎落得多醬料是有代價的,假如餅底更厚更乾身,情況可能改善。
蕃茄芝士薄餅伴溫泉蛋

暖暖的溫泉蛋混在芝士和番茄醬中,滋味雙倍🤗🤗

食得飽飽,繼續開動甜品胃!

French Pear Mousse Cake

French  Pear  Mousse  Cake

Recipe 應該係經過店主悉心調教,mousse打得香滑之餘,不會過甜,清新的甜味主要有新鮮梨粒帶出,海棉蛋糕亦都做得十分輕盈,海棉蛋糕🍰中有輕輕的蛋香,值得一讚。

雖然等候食物的時間有點長,但有時放慢節奏過下慢生活都幾好,同朋友傾吓計食下野,滿足地過了一個愉快的lunch time,係時候返學校上堂啦。
午餐
伯爵紅茶
牛油果蔬菜意式蛋餅蛋餅
French  Pear  Mousse  Cake
2018-03-19 1632 浏览
幾乎每天途經的柯士甸道一直帶畀我冇嘢好食嘅印象,整整十分鐘路程只有三、四間相隔甚遠嘅餐廳,估唔到喺覺士道轉個彎又係另一番光景。德成街好短,但兩側食店林立,各有風格。今次嚟嘅呢間cafe午市人流頗多,裝潢予人悠閒寫意之感,但難得lunch break,食客比起恬靜似乎更珍惜暢所欲言嘅自由。廚房小小,食物即叫即製,店員忙得喘不過氣來,為cafe更添一份熱鬧。午市選擇頗多,當中韓式手撕雞漢堡伴紅菜頭最具特色。麵包邊位烘脆,但因為夠厚身,內層仍然鬆軟。一向唔太鍾意韓醬偏甜過漏嘅味道。但呢道嘅手撕雞醃得乾身,味道唔會過濃,微辣、少甜,恰到好處。即使係漢堡專賣店一般都只會用上片裝芝士,當然,品質會有高低之分,但好似呢度咁用上厚身,看似由件裝芝士切出嚟嘅,就真係好少見。紅菜頭嘅清甜為漢堡帶來小清新。法式紅酒燴牛肋條長通粉嘅醬汁係整道菜嘅焦點。鮮甜且帶牛肉香,唔會過杰/過稀。牛肋條切得大塊,但部份帶筋,有點難咬開。不過相當入味,亦無overcooked。柚子醋沙律向來都係冇得輸嘅配搭。沙律亦相當大份,一個人應該食唔晒。作為cafe,糕點種類比較少,款式比較傳統。Dark Brownie擺盤之精緻與$2

午市選擇頗多,當中韓式手撕雞漢堡伴紅菜頭最具特色。
韓式手撕雞漢堡伴紅菜頭

麵包邊位烘脆,但因為夠厚身,內層仍然鬆軟。

紅菜頭嘅清甜為漢堡帶來小清新。

法式紅酒燴牛肋條長通粉

柚子醋田園沙律

作為cafe,糕點種類比較少,款式比較傳統。
Dark Brownie擺盤之精緻與$29價錢不成正比~Brownie 相當大塊,外層烘得輕薄脆身。朱古力味濃,但dark cho嘅甘苦味仲係差咁啲,內層亦可再暖一啲。意想不到嘅係cream打得十分出色。忌廉味重,但因為冇用上太多牛油,食落口輕盈軟滑,配上brownie令人胃口大開。
Dark Brownie

咖啡款式多,當中不少係特色咖啡,但用豆講究嘅精品咖啡亦係cafe嘅主打。
我唔係「品味咖啡」嘅人,慶幸自己係一個幾享受甘苦味嘅人,飲黑咖啡絕唔會叫苦連天。
Floral Garden係一份taste set,坦白講未有道行去品評。
花香遊園

兩杯咖啡溫度唔同,唔似連鎖咖啡店一味煲熱咖啡。點餐時見到其他客人嘅咖啡拉花,幾乎冇撞款。

帶果酸味,但唔苦澀。

呢杯相對綿滑得多。個人嚟講希望咖啡能夠再苦一啲。

玫瑰鮮奶咖啡

整體嚟講主食、甜品比咖啡更吸引。

點餐時聽到咖啡有分花香同果香,店員好用心解釋,但當中唔少客人都同我一樣係咖啡外行人。希望將來有啲「惜啡」之人,試試佢哋嘅咖啡,再分享吓佢哋用心沖調嘅咖啡係咪真係特別好飲~
韓式手撕雞漢堡伴紅菜頭
法式紅酒燴牛肋條長通粉
柚子醋田園沙律
Dark Brownie
2018-03-15 153 浏览
星期日嘅下午,最好就係hea~ 今天就同朋友去左間近佐敦嘅cafe kill afternoon time ~ 一入到去成個decoration 畀人嘅感覺都好舒適,有開放式嘅廚房,咖啡同食物嘅味道洋溢左成個餐廳中。我叫左個法國紅酒燉牛肋骨條長通粉 lunch set,呢個好好味而且肉質仲好淋添 ,推薦!!!牛油果蟹肉車厘茄伴多士感覺好健康,而且有唔少嘅蟹肉,幾正。呢度卡邦尼意粉比平時食開嘅好唔同,有特色,就係上面有粒蛋黃,令整個意粉更加香濃。花香柚子綠茶幾清新,岩曬唔食得太甜嘅人。
牛油果蟹肉車厘茄伴多士感覺好健康,而且有唔少嘅蟹肉,幾正。
花香柚子綠茶幾清新,岩曬唔食得太甜嘅人。
  • 法國紅酒燉牛肋骨條長通粉
2018-03-15 114 浏览
今次點左special d coffee~ 冰瑤咖啡,係一個凍嘅double espresso with Honey 🍯,沒有冰的,但成個咖啡入口都冷的很均勻,很細膩,雙份嘅蒸餾咖啡有淡淡的蜜糖味。朋友就點左花香遊園,有兩杯的,一杯係好濃的single espresso,piccolo cafe latte,迷你牛奶咖啡,入口順滑, 溫度宜人,甜味適中,Aftertaste強,喝罷想再多喝一杯。另外同frd一齊share清新田園早餐,雖然不是太多肉,但食完真係好refreshed~有麥包整嘅toast,最印象深刻嘅係有南瓜和avocado蓉同個多士好襯,感覺無咁heavy,仲有釀青椒和
今次點左special d coffee~
2018-03-12 647 浏览
天朗氣清,起身拉開窗簾見到好天氣,心情都好啲 !難得今日同大少一齊放假,決定就去食個Brunch拍下拖。頭痕緊去邊度食時,靈機一觸諗起之前去朋友度拜年時經過間Cafe,就去呢間Cafe Revol啦 !入到Cafe,見到坐滿哂,除咗我哋之外都仲有兩對情侶一齊等位。聽講呢間Cafe店主去過韓國學習一段時間,之後再返嚟香港開咗呢間Cafe,所以完全比客人感受到濃濃嘅韓味呀~ 水泥牆水泥地,充滿工業風味。一入門口放住一架單車,牆上有Joker嘆緊咖啡,仲提醒客人們: Why So Serious? 玩味都好濃呀 !Cafe用半自助形式,客人需要自己去Cashier 落單,店員會為客人送餐。我好Buy呢個做法,一來可以減低餐廳工作量,減低成本自然定價唔會太高;二來減低客人壓逼感,真係決定好先去落單,唔會因為怕店員而趕住落單。買完後,店員會比個號碼牌你放喺枱,咁我哋就等食喇 !清新田園早餐,一聽到個名就知道一定有唔少蔬菜。個人非常十分推介呢款早餐,蔬菜類食品呢度處理得好好,新鮮又Juicy,感覺好清新!兩塊麵包亦都係加分位,有啲果仁仲有乾果,剛剛烘完真係好好味。唯一不足就係個炒蛋,略嫌稍稍似蛋皮

買完後,店員會比個號碼牌你放喺枱,咁我哋就等食喇 !

清新田園早餐,一聽到個名就知道一定有唔少蔬菜。個人非常十分推介呢款早餐,蔬菜類食品呢度處理得好好,新鮮又Juicy,感覺好清新!兩塊麵包亦都係加分位,有啲果仁仲有乾果,剛剛烘完真係好好味。唯一不足就係個炒蛋,略嫌稍稍似蛋皮,薄咗少少,如果厚啲口感一定更豐富 !

Sunrise
睇Menu時見到有杯咖啡個名叫 Sunrise - 晨㬢,好特別 !原來係Latte加入蜜糖,好似天空慢慢見到日出一樣,好浪漫啊
好期待杯咖啡,因為見到唔少評語都大讚呢度嘅咖啡,真係無失望喎!咖啡好香,飲得出係鮮奶沖,唔係UHT奶,而且奶泡打得非常好,滑到不得了 !溫度亦剛剛好,唔會過熱而令到加入嘅蜜糖變酸,一口接一口咁好快就飲哂喇 !

大少揀咗精選早餐,有燒牛肉係出面比較少有。乳酪酸度亦都好適中,有啲燕麥同生果,感覺健康 !

Flat white
Flat White 都係大少常點嘅咖啡,好多時候啲餐廳都將Latte同Flat White做法統一,但其實Flat White奶泡較少,但要實行可能都要有足夠練習先做到。大少飲完都大讚,相信都靠得住,下次再嚟時我都會想試試啊 !
2018-03-03
Sunrise
Flat white
2018-03-12 645 浏览
去日本食左好多有質素的brunch,今次日本朋友黎HK探我,我就帶返佢去試下位於佐敦的本地薑,一路行過去的時候,已經覺得好舒服,路上沒有太多車和人來往,而且有幾棵大樹在路旁,以為自己係南青山。店內環境舒適,帶點工業風,喜歡有大枱,而且有大玻璃,空間感十足。Self service for water and cutlery去cashier點餐,等店員送上。好kawaii 的狗狗夾!Organic chamomile tea ($50),朋友想飲茶,揀左有機洋甘菊,tea pot好靚,用上小杯很有特色。Revol special breakfast $84燒牛肉、水果乳酪杯、炒蛋配黑松露+$8、烤麵包、茄汁焗豆很豐富的早餐,sunny 黃色的scrambled eggs炒得好滑,truffle都好多好香,味道唔錯。Roasted beef配mustard,一D都唔乾,美味。Toast有無花果、cranberry、提子乾、walnuts,好新鮮又crispy,激讚!Fruits yogurt又好健康!Coffee options很多,我揀左Ginger cafe latte ($42),拉

Revol special breakfast $84
燒牛肉、水果乳酪杯、炒蛋配黑松露+$8、烤麵包、茄汁焗豆

Coffee options很多,我揀左Ginger cafe latte ($42),拉花好靚,生薑味道出色,咖啡和奶味比例適中。

Yama garden deluxe breakfast $108
牛油果蟹肉醬、烤蔬菜、南瓜茸、煎雞胸、炒滑蛋配黑松露+$8、茄汁焗豆、烤雜苺果仁麵包

Chicken breast肉質嫩滑,avocado 醬配toast食超好味。

Zucchini、 三色椒、西蘭花、椰菜花、車厘茄,多色又healthy!Pumpkin mash天然甜,配果仁食有咬口。

豐盛又健康的brunch,比平時食的full English breakfast少左D肉和油份,配搭營養和色彩上下了不少功夫,可見大廚的心思。
$150 (早餐)
  • Revolspecialbreakfast
  • Yamagardendeluxebreakfast
  • Gingercafelatte
2018-03-11 508 浏览
今次已是第四次來這間很有文青感覺的咖啡店了。原來現在有午市套餐供應,附送美式咖啡或花香柚子綠茶;如想享用其他飲品只需補差價,所以比之前更划算。店員都很有禮貎,我和閨密傾談了三個多小時,他們也沒有催促我們離開。後來因為客人等位,我們不好意思便離開了。Revol Special Breakfast 這個早餐有別於其他餐廳供應的腸仔、煙肉、炒蘑菇或炸薯餅。乾果多士烤得很脆身又美味,黑松露炒蛋有很多黑松露,炒蛋很滑而且充滿蛋味,燒牛肉和茄汁豆也很美味,加上健康的乳酪杯,這個早餐真的很豐富。Creamy Mixed Mushroom Spaghetti with Black Truffle 這客意粉真的很足料,有很多黑松露、雜菌和洋蔥,醬汁味道也很好,意粉份量也很多。我比較喜歡硬身的意粉,所以覺得這意粉略為軟身了一點。Red Velvet Cake 自家製的紅絲絨蛋糕用海綿蛋糕和忌廉芝士相隔,一層紅一層白很漂亮。蛋糕面還有玫瑰花瓣碎;蛋糕質感很輕盈,濃滑的忌廉芝士又不覺膩,是我吃過最美味的紅絲絨蛋糕。Rose Cafe Latte 我們叫了用Artistic(果味較重)咖啡豆的玫瑰鮮奶咖啡,原
Rose Cafe Latte
我們叫了用Artistic(果味較重)咖啡豆的玫瑰鮮奶咖啡,原價$43的咖啡只需補$9差價便可以享用,咖啡賣相精美,只是用double shot表面的咖啡(Double Ristretto),就會沒有底部的苦味,所以和一般咖啡店的咖啡不同,真的特別好喝,入口濃郁又有香濃的玫瑰味,值得一試。
Flat  White
Flat White
加$6便可轉原價$40的特式咖啡,咖啡味也很濃。
2018-02-26
2018-03-11 119 浏览
好開心又到WEEKEND, 今日同朋友去左佐敦上堂然後搵食. 黎個SUNDAY BRUNCH =]佢帶左我黎到CAFE REVOL, 我地一人先點一杯野食, 我要左green tea milk, 佢要左杯夕陽咖啡~我杯抺茶鮮奶拉花拉得好靚, 飲落又唔會太苦, 掩蓋鮮奶既味道, nice =] 而佢杯咖啡有少少蜜糖味, 幾好.之後我地點d 野食, 分別有:牛油果車里茄蟹肉多士 ,多士有好多牛油果同蟹肉, 而且加左少量mayo,味道層次豐富!雞肉長通粉,份量好多而且雞肉都幾嫩滑,味道都好,仲有好香既蘑菇味。牛油果蔬菜意式蛋餅,入面個蛋好有心機,佢混合左切粒牛油果同菜去炒,食落亦有香香既蛋味,感覺好健康 =]下次上完堂可以再黎試其他野=]

之後我地點d 野食, 分別有:

下次上完堂可以再黎試其他野=]

2018-03-10
2018-03-09 84 浏览
反左新工之後每次試新餐廳都成為反工既動力今日特登係中環出佐敦試食revol雖然位於佐敦,但佢其實係舊既私樓地下舖有室內室外座,外面對住不吵鬧的馬路加上粗壯既大樹落地大玻璃窗望出去有港島既休閒氣息明顯revol係當地既明星飯堂午餐到下午茶都好多人黎仲有d遊客黎真係好可愛講反餐廳,先付款後搵位方便左食客又方便員工。老實說,我最憎坐低無人執野又無人應我,所以咁做岩晒我口味午餐-黑格露雜菇意粉-6分很足料,但味太重! 太多就係太多,而且意料太硬有d失望補差價叫左杯latte驚喜喎,叫之前會問你想要邊款咖啡豆因為我飲奶啡,所以咖啡味要濃d先出揀左款濃味豆,飲口口感極佳濃厚!美足不足係香味稍微不足所以值7分!
反左新工之後
每次試新餐廳都成為反工既動力
今日特登係中環出佐敦試食revol
雖然位於佐敦,但佢其實係舊既私樓地下舖
有室內室外座,外面對住不吵鬧的馬路
加上粗壯既大樹
落地大玻璃窗望出去有港島既休閒氣息

明顯revol係當地既明星飯堂
午餐到下午茶都好多人黎
仲有d遊客黎
真係好可愛

午餐-黑格露雜菇意粉-6分
很足料,但味太重!
太多就係太多,而且意料太硬
有d失望

補差價叫左杯latte
驚喜喎,叫之前會問你想要邊款咖啡豆
因為我飲奶啡,所以咖啡味要濃d先出
揀左款濃味豆,飲口口感極佳
濃厚!

美足不足係香味稍微不足
所以值7分!
2018-03-06 76 浏览
放假係要食brunch 先至似放假,最愛食蟹肉😋 所以叫左牛油果車里茄蟹肉多士 ,多士加左少量mayo 令到味道更好。抹茶鮮奶的奶泡打得滑不過偏重奶味! 下次可以再encore
2018-03-03 6871 浏览
經過左成個星期 終於到左星期六😭好耐之前一早已經約左朋友去食cafe傾下計 朋友介紹話佐敦有間cafe坐得幾舒服帶我去食 因為訓到好晏 去到已經3點幾係食tea時間😂由於係我地第一餐 所以好肚餓叫左3樣野 分別係一個all day breakfast 忌廉雞肉長通粉同一個煙三文魚bagel 個通粉好香好creamy 我地兩個都好中意 雖然個bagel有d硬 但超多三文魚同菜好healthy 至於個精選早餐 雞蛋炒得香滑 個yogurt都好好味 我地兩個叫左matcha latte同焙茶latte 過左個幾愉快嘅下午💕