2018-07-24 5139 浏览
在佐敦的德成街只吃過越式法包,第一次往前走,原來還有好幾間食肆。其中有間精緻的咖啡店。牛油果,三文魚,意粉等,是典型的cafe餐牌。跟友人好一段時間沒見,本打算慶祝她6月的生日,結果8月都快到了,當是普通吃頓飯,聚下舊。Ginger Cafe Latte除了常見的咖啡,這杯生薑咖啡吸引了我們的目光。淡淡的咖啡香和奶香之中,果然有薑味,而且是很真的薑味。London Fog沒有咖啡的鮮奶都有供應,味道有紫薯,焙茶等。這杯London Fog其實是Earl Grey Latte。伯爵茶的味清香,不及ginger cafe latte般重味,清新之選。南瓜虎蝦露荀意粉賣相好看,尤其喜歡它色彩豐富。有點中式炒意粉的感覺,偏乾。意粉可以再硬少少。有少少南瓜味,不會太濃,適合不喜歡忌廉汁太濃的我。兩隻蝦都幾大蝦,肉夠爽。幼身露荀一般,太腍,個人喜歡爽口。Revol Special Breakfast從不喜歡全日早餐,但這個special breakfast的配搭幾吸引。可選煙三文魚或燒牛肉,水果乳酪杯加錢可以轉奇亞籽布甸,炒蛋亦可以加黑松露。兩塊薄薄的麵包內有莓乾,少少甜,還有核桃碎,有堅果香又加

Ginger Cafe Latte

Ginger  cafe  latte

London Fog

London  Fog
南瓜虎蝦露荀意粉
南瓜虎蝦露荀意粉
Revol Special Breakfast
從不喜歡全日早餐,但這個special breakfast的配搭幾吸引。可選煙三文魚或燒牛肉,水果乳酪杯加錢可以轉奇亞籽布甸,炒蛋亦可以加黑松露。兩塊薄薄的麵包內有莓乾,少少甜,還有核桃碎,有堅果香又加點脆。

Revol  Special  Breakfast
一小碟藜麥少少酸,像pickle,幾開胃。炒蛋夠滑夠濕,沒有牛油或忌廉,蛋味不突出,勝在夠清,加一點黑椒調味都可以。煙三文魚香膩,不太鹹。奇亞籽布甸用帶甜的granola和藍莓,士多啤梨調味,夠健康。這是我吃過最健康的全日早餐,比起平時腸仔,茄汁豆一大堆普通的食物拼在一起更有心思。

Homemade Red Velvet Cake
忌廉芝士輕盈細滑,不會太厚太硬,入口像普通忌廉。蛋糕很鬆,有點散。上面的玫瑰花瓣除了好看,還添上花的味道。

Red  Velvet

Homemade Dark Brownie
原來是即叫即焗。為了輕脆的外層,值得一等。中間濕潤,朱古力味夠濃,甜度不過份,算是幾高質素。旁邊的忌廉一般,太甜,只有甜度沒有奶香。
Brownie

午飯時間滿座。以cafe來說,質素算是不錯。
2018-07-24
  • Ginger Cafe Latte
2018-07-17 127 浏览
係佐敦 呢個cafe 環境好優雅天寬敞 見有兩小時空閒 要坐一間環境好啲既 入到去係有微微音樂令人好放鬆點左個set lunch南瓜虎蝦意粉--個汁好杰 條條意粉都掛滿汁 食落口感極之豐富 唔會水汪汪麵質又keep 住個硬度 個南瓜汁好美味 車厘茄新鮮 虎蝦足足有三大隻 咬落去好新鮮 絕對唔係淋哂擺左好耐既平野 sauce 非常惹味 成個意粉食得好滿足Iced Mocha-好香咖啡味 唔會因為凍而溝淡左 份量好大杯 就算我坐足兩小時都飲唔哂 好抵飲
入到去係有微微音樂令人好放鬆
點左個set lunch
2018-07-12 189 浏览
今日同成班朋友去到佐敦,想靜靜地chill下。就來到呢間穩世高質cafe!卡幫尼意粉,香濃多汁仲有雞肉十分有咬口!再加埋芝士同蛋黃真係完美配搭!黑松露忌廉磨菇意粉, 香濃嘅黑松露,仲要唔吝嗇擺咗超多落去!真係好香好好味!菠蘿辣椒雞肉意粉,呢個配搭真係好新穎!新穎得來又真係幾夾喎!冇諗過菠蘿同雞肉嘅配搭可以咁出色!精選早餐,加$8仲有黑松露擺喺炒蛋上面!變咗好高級嘅黑松露炒蛋!而且有我最鍾意嘅Greek yogurt!真係好醒胃有朋友好鍾意食bagel,所以叫咗個燒牛肉bagel! 另外在order咗個cream cheese!嘢飲方面有得做咖啡咁梗係飲咖啡好出色啦!玫瑰鮮奶咖啡冰瑤玫瑰鮮奶咖啡!兩款都係一樣咁好飲食到飽飽梗係叫返個甜品來做結尾啦!你間人世咖啡下次一定會再嚟!

嘢飲方面有得做咖啡咁梗係飲咖啡好出色啦!

玫瑰鮮奶咖啡
冰瑤玫瑰鮮奶咖啡!
兩款都係一樣咁好飲

食到飽飽梗係叫返個甜品來做結尾啦!
你間人世咖啡下次一定會再嚟!

2018-07-09 138 浏览
有次經過見到有間文青COFFEE SHOP,朋友約食LUNCH,佐敦都幾就腳,餐廳環境吾錯,好寧靜。食物方面性價比高,每樣食物份量都幾大碟。食西餐次次都會叫Carbonara,吾會好CREAMY同太漏,意粉質地係偏硬身,有咬口,吾錯。ORDER 左杯凍既ROSE LATTEE,好清新有玫瑰味道,朋友叫左杯熱既,各有特式,但我就中意凍既多D,賣相都幾靚。另外,同朋友SHARE個ROYAL BREAKFAST,加左$8 要個黑松露,雞蛋係用北海道奶去炒,好香好滑,值得一提既係佢既CREAMCHEESE,個個都讚好,爭住要黎查塊麵包。杯YOGHURT不過不失,夠大杯,夠哂4個人分享。

2018-07-08
偷得浮生半日閑,難得的長假期,我搵一日與朋友嘆個下午茶都不算過分吧。為了食好野,而地點又方便大家,我好努力地做足資料搜集。結果找到這間。環境不錯,而且食物望落有水準。 不過這兒有個不好處就是早收工,last order 六點半,而且公眾假期不接受訂枱。環境衛生方面,那天經常有一隻蚊滋仔全時間在我們身邊擾攘徘徊,雖然沒有停留在食物上,不過有點兒煩人。這裡主食不多選擇。咖啡種類則多到兩頁紙。點單的話要到收銀處。朋友想點的龍貓拉花只限latte才有。 畫得挺可愛的!我點了短笛鮮奶咖啡。咖啡香味濃郁。另外我好喜歡他們用陶瓷杯盛。手感很特別。朋友的培茶latte. 我沒有試,但圖畫都很有特色。自從我日前食了件紅絲絨蛋糕後就一試鍾情,於是我見到這兒有又點了一件食。兩位朋友試完都大讚好吃。蛋糕濕潤鬆軟。忌廉有質感之餘,味道搭上蛋糕剛好而不甜膩。 主食的黑松露雜菌意粉的CP值極高!奶油的酥滑和菌的香氣把意粉提升另一個層次! 大家秒速清了這一盤。南瓜虎蝦意粉都很好食!!蕃茄仔都煎得香口!本來我以為是一片片南瓜伴碟,原來是意粉撈上南瓜蓉。比較下,黑松露的奶滑感重,而這個汁的澱粉質感覺較重。各有千秋!虎蝦都

朋友想點的龍貓拉花只限latte才有。 畫得挺可愛的!

朋友的培茶latte. 我沒有試,但圖畫都很有特色。

虎蝦都大隻夾爽口!

相反我對牛油果蛋餅的評價一般。明明我很喜歡吃蛋,也很喜歡吃牛油果。但兩者加埋又唔係好夾🤦🏻‍♀️。而且沒有抹乾淨碟邊都扣了分。料很多,食完是超飽。舊蛋餅大大份。牛油果勁多又勁大粒,而且還有很多菇。但就是可惜在味道淡之餘,就算伴醬都不太融洽。有點遺憾的感覺。

這兒的食物真的超好吃,咖啡好飲,格調亦一流。服務都爽快。大家都食得自在。
朋友們都讚我揀得好😆!得閒絕對會返嚟encore !

• 黑松露雜菌意粉
2018-06-18 162 浏览
假期總是要hea才算是假期,遲起身對我而言是必然的,下午一點九先來第一餐,雖然非常肚餓但又唔想食太多,食all day breakfast 係最佳選擇。點了一份有:燒牛肉,炒旦,乳酪,藜麥,麥包;另外加了一杯cappuccino, 可自選咖啡豆,floral 或natural, 我當然揀了花香味啦。另外同行的比我食得更輕量,只點了blueberry muffin 加一杯shakerrato. 點好餐後可以回座位等待派餐,餐具丶冰水可自助。坐位大多數是二人對坐,也有一張long table, 及三個半露天座位,環境舒適,可以慢慢食慢慢坐。食物質數不過不失,擺碟也不錯。muffin 唔錯,很溫暖鬆軟,絕不會太實太散。老實講all day breakfast 份量有點少,但其實都夠飽。all day breakfast有3個價錢,我今次選了中間價錢,胃口大的朋友,可以選再大份量的🤗
2018-06-11 205 浏览
琴日朋友帶咗我去一間位於佐敦嘅咖啡店食晚飯。呢間咖啡店俾起其他人氣咖啡店低調,無咩做宣傳,位置亦唔太當眼,但係食物、環境同飲品嘅質素非常高!雖然鋪面唔大,座位數量唔多,但係成個氣氛同環境都俾人一種好舒服嘅感覺~我同朋友order咗兩款食物同兩款飲品,分別係紅菜頭長通粉沙律、蟹肉牛油果車厘茄多士、sweet memories(花茶)同紫薯牛奶。所有食物同飲品嘅賣相都好精緻,睇得出店主對擺盤同餐具都好講究。紅菜頭長通粉沙律好搶眼,因爲連長通粉本身都係用紅菜頭汁整嘅,所以成碟都係粉紅色!紅菜頭切成細粒狀,所以可以藏響長通粉入面,口感幾得意。其實我個人平時唔係好鍾意食紅菜頭,但係我都覺得呢道菜嘅味道相當唔錯,因爲完全食唔到紅菜頭陣怪味,反而甜味較濃,另外仲加左少少芝士粒,令味道嘅層次更豐富。蟹肉牛油果車厘茄多士味道都非常好,多士係穀物包,食落感覺好健康,多士上面放咗超多牛油果同蟹肉,蟹肉鮮甜,牛油果好creamy,三款toppings嘅味道好match!Sweet memories 其實係花茶黎嘅,以茉莉、玫瑰等材料冲泡而成,味道好清香;而紫薯牛奶味道都唔錯呀~不過有一點要提醒大家,就係原來呢

不過有一點要提醒大家,就係原來呢間咖啡店係收夜晚7:00嘅,所以如果要去就要趁早喇~

2018-05-29 155 浏览
呢間野係無意中係open rice揾到,原來係佐敦同尖沙咀交界有呢間了無人煙西式餐廳,佢個裝潢都係類似一般嘅coffee cafe, 入去自己點野食,轉過頭就會有人送到你枱上。我叫了一個炒蛋早餐加杯ice mocha,佢個炒蛋都大份,夠滑漏,個蛋底仲有白菇,都真係幾好味,另外佢仲有沙律菜夾左啲醋,酸味味幾開胃,除此之外仲有牛角包🥐,佢可以揀多士,不過鍾意食酥皮嘅我當然係牛角包,佢都有手掌咁大個,唔會係貴夾唔飽個啲,味道都良好,唔會太油膩。我杯ice mocha都不過不失,唔會太淡,但又唔係十分濃,都可以接受,呢間舖好環保,佢係用鐵飲管,可重用的。我係早上10:30去,同朋友傾上了數小時,佢地都無趕我地走,不過到午市開始多人排隊,所以還是讓出位置。 整體感覺小店好有休閒感,下次有時間會再去。

另外佢仲有沙律菜夾左啲醋,

Ice  mocha
2018-05-29
$50 (早餐)
Ice  mocha
2018-05-22 150 浏览
週末通常都會搵一d未去過既cafe試下,今次既目標係位於佐敦恒豐酒店後面街既Cafe Revol很有特色既門柄因為食客眾多既關係所以唯有坐係吧台了。共點了南瓜大蝦露筍意粉,牛油果蟹肉車厘茄多士,一杯Americano同一杯凍既紫羅蘭咖啡梳打呢杯紫羅蘭咖啡梳打意念很新鮮味道都好新奇,酸酸地不過咖啡味唔係好出,所以都係試一次就算喇😅呢個牛油果蟹肉車厘茄多士配搭清新,最適合作為下午茶的小食。多士面鋪滿蟹肉同牛油果配合醒胃既沙律菜,食落一d都唔會覺得膩而南瓜大蝦露筍意粉份量都算幾大,我覺得用南瓜去做底醬汁比起一般白汁意粉無咁"漏",大蝦有五隻share黎食都夠總結: 值得一試

很有特色既門柄

紫羅蘭咖啡木丶一

總結: 值得一試
2018-05-19
  • 牛油果蟹肉車厘茄多士
2018-05-01 194 浏览
假期可以同老公周圍搵好味野食真開心今次到我有好介紹,富貴朋友推介話呢間cafe啲嘢好好味,所以我決定帶老公試下環境雖然逼夾啲,不過裝修都幾吸引佢哋係小小自助形式,要出去order,水要自己斟,餐具自己攞,不過如果地方闊落啲自助形式會好啲😅😅但係送餐都會送到你枱面嘅👏🏻價錢來講就唔算話平,我都心裏有數啦,因為係富貴朋友介紹呀嘛🤣🤣老公話食包唔飽,所以叫左卡邦尼意粉,我就叫左個牛油果同埋碎蛋嘅法包,另加牛油果沙律,仲有我最愛嘅抹茶沙冰😁完全冇諗過個卡邦尼意粉可以咁好食,啲意粉煙煙銀銀,個醬汁唔太杰又唔太熙,仲有佢嗰個肉,我懷疑係豬頸肉,好爽口👍🏻我嗰兩份法包同沙律都係好好食,我只係略嫌個醬少咗啲,不過個法包好夠脆👍🏻最後我只能夠講其實個沙冰都唔錯,只係對比食物遜色左少少🤣🤣其實係好味嘅👍🏻👍🏻
假期可以同老公周圍搵好味野食真開心

環境雖然逼夾啲,不過裝修都幾吸引

但係送餐都會送到你枱面嘅👏🏻

最後我只能夠講其實個沙冰都唔錯,只係對比食物遜色左少少🤣🤣
其實係好味嘅👍🏻👍🏻

2018-05-01
  • 牛油果沙律
  • 卡邦尼煙肉意粉
2018-04-24 199 浏览
第一次試,叫平時飲慣的Cappuccino. 選擇了果酸味較重那種咖啡豆。作為Cappuccino 的泡沫打得不夠多、不夠好。完全沒有「溫度」的一杯咖啡,不香不滑,似放了室溫很久的咖啡水⋯另外點了牛油果蟹肉車厘茄多士。賣相不錯,蟹肉不少,惜只嘗到太多酸味(醋),完全蓋過蟹鮮味!Mayo略為過多,亦令多士快變淋。這個整體用料充足,不過可做得更出色。飲品食品價錢定得較高(未去到那個質素),服務質素亦有改善空間。

約咗朋友去旺角行街前,搵定附近之前飲下咖啡,見到Cafe Revol有好靚嘅龍貓拉花,鍾情於拉花嘅我所以揀左呢度。呢度地點雖然不在大街要行一段路,但環境好寧靜適合悠閒嘆咖啡。龍貓拉花一到,即刻興奮,相機飲先。我哋每人叫咗一個all day break fast好豐富下,有齊餐包、蛋,yogurt,茄汁豆,個肉可以揀煙三文魚或牛,都幾抵,好足份量,塊三文魚同牛好入味,正!個包仲好脆。服務好,坐得無壓力,咖啡好飲,推介!!

龍貓拉花一到,即刻興奮,相機飲先。

服務好,坐得無壓力,咖啡好飲,推介!!
2018-02-25
下午茶
2018-04-08 187 浏览
已經不是第一次來到cafe revol,這裏總令人覺得舒適愜意。有時一坐便是兩三個小時。很喜歡他們的motto “why so serious?”今日簡簡單單的點了一個煙三文魚沙律和一壺洋甘菊茶。剛到的時候,室內都滿了,只好坐在外面。但風太大,過了十多分鐘便往室內坐,幸好有位。* 洋甘菊茶 *杯子有手製的味道。杯子細細的,一壺茶可沖出大約六七杯。* 煙三文魚沙律 *份量頗大,面頭淋上黑醋。煙三文魚不算鹹,蔬菜新鮮。很不錯。
* 洋甘菊茶 *
杯子有手製的味道。杯子細細的,一壺茶可沖出大約六七杯。
洋甘菊茶

* 煙三文魚沙律 *
煙三文魚沙律

份量頗大,面頭淋上黑醋。煙三文魚不算鹹,蔬菜新鮮。很不錯。

2018-04-07
洋甘菊茶
煙三文魚沙律
2018-04-05 4874 浏览
在佐敦呢頭做完野,行入橫街小巷遊走一下,發現左呢間好有「咖啡味」嘅文清及非,雖然自己唔係咖啡精,但係都俾佢清新嘅格調所吸引,入去食個lunch。仲打電話叫埋附近做嘢嘅同事,一齊食。呢條街都有幾多嘢食,但係行入去呢間比較尾嘅位置,但想不到呢邊嘅人,反而最多。Order 咗 Revol Special Breakfast包切得薄薄的,而且烘得好乾,所以食落好趣,而且啖啖肉少少甜味, 原來係來自其中的無花果乾。炒蛋好滑,而且好香蛋味,黑椒嘅分量剛剛好,唔會太搶,亦都唔會太乏味。實在太過分了! $100都唔使就食到嘅breakfast ,連幾塊煙三文魚都堆砌到成都玫瑰花咁樣上碟,又有誠意,又有美感。我同事食嘅cabonara意粉,睇個樣已經知道好Rich ! 芝士粉同埋煙肉乾的高度包圍,再加上飽滿的蛋黃準備爆發,唔止肚仔,味蕾都會感到很飽足。 最精彩就係咖啡,十分之香濃,而且選擇亦很多除了傳統的咖啡,仲有一啲創新嘅配搭,例如係夕陽、晨曦、宿醉…… 夕陽無限好!上面小小的蜜糖,真的不要小看,原來配上奶泡同埋香濃的咖啡一齊入口,蜜糖的香美同咖啡的甘香一同湧出來, 味道甘中帶甜,十分可口。

2018-03-12
午餐
  • Revol  Special  Breakfast
2018-04-04 2714 浏览
朋友介紹一家HEA到爆的CAFÉ,就因為咖啡好得,假日早此必定滿座。今天要到九龍公園的活動,就順便到此早餐,看看有几HEA。水泥門面,容易認出。小米發現店門有個特別的手抦!不知叫什麼名字,但製作手調咖啡時必備的工具。內堂幾乎滿座,幸好大枱尚有座位,即係搭枱。一家三口,看著餐牌,選了几款食物及二款飲品。付款後,慢慢等待美食來到。不過真係要慢慢等,幸好餐廳有wifi,小米可以玩網上遊戲。而餐廳是實行自助制~自己顧自己。廿四孝阿媽的本質又出動了!幫家人取來餐具,餐巾,和清水。二杯飲品先上來。     美式咖啡Americano~ARTISTIC   美式咖啡,没有糖没有奶,不會影響到咖啡的原味。 不過餐廳有二款咖啡豆,想試試中等,烘烤程度不高的咖啡豆,點了粉紅色ARTISTIC。 包裝列明:CITRIC,BERRIES,FLORAL  味道寫得如此明確,客人容易選擇。視覺:Reddish Brown酒紅色的咖啡,跟那粉紅色的包裝很一致。嗅覺:鼻子感到尖銳的果酸     口感&味道:較濃稠,即係杰!口感很實在,似薯蓉湯,有滑滑質感。咖啡會留在口中一段時間,不會一瞬即逝。Aftertaste較長
今天要到九龍公園的活動,就順便到此早餐,看看有几HEA。
水泥門面,容易認出。
小米發現店門有個特別的手抦!
不知叫什麼名字,但製作手調咖啡時必備的工具。
內堂幾乎滿座,幸好大枱尚有座位,即係搭枱。
一家三口,看著餐牌,選了几款食物及二款飲品。
付款後,慢慢等待美食來到。
不過真係要慢慢等,幸好餐廳有wifi,小米可以玩網上遊戲。
而餐廳是實行自助制~自己顧自己。
廿四孝阿媽的本質又出動了!
幫家人取來餐具,餐巾,和清水。
二杯飲品先上來。
美式咖啡~二款咖啡豆
美式咖啡Americano~ARTISTIC
美式咖啡,没有糖没有奶,不會影響到咖啡的原味。
包裝列明:CITRIC,BERRIES,FLORAL
味道寫得如此明確,客人容易選擇。
美式咖啡
視覺:

嗅覺:
鼻子感到尖銳的果酸

口感&味道:
較濃稠,即係杰!
口感很實在,似薯蓉湯,有滑滑質感。
咖啡會留在口中一段時間,不會一瞬即逝。
Aftertaste較長,以酸味為主。
又讓人想起,某明星講過:
靚的咖啡係酸的。

這杯咖啡,跟平常遇到的咖啡,有很大分別。
早上嚐到靚咖啡,今天真好運。
其他的美食也不錯的!
即係Earl Grey奶茶
紅茶底的奶茶很普遍,帶柑橘芳香的Earl Grey,變為奶茶,又會是如何。
隔著奶泡,仍感到陣陣Earl Grey。
這種香氣濃郁的茶底,果然勁。
Bagel 配牛油果
平時到咖啡店,Bagel會配Cream cheese。
這裡卻可配三文魚,牛肉,牛油果。
三文魚和牛肉常見,就試試牛油果吧!
沙律菜已拌了油醋汁,酸度不高,恰到好處,不攻鼻。
個人覺得:絶對唔HEA的沙律。
Bagel,牛油果,夾著蕃茄&滑滑牛油果,真是另一番滋味。
Revol Special Breakfast 精選早餐
Revol Special Breakfast 精選早餐~烤麵包
Revol Special Breakfast 精選早餐
烤麵包有提子,果仁,
特別係麵包没有甜味,且帶微酸。
本身偏愛唔甜的麵包,這塊包還不錯呢!
Yogurt
這個Yogurt不太甜,反而谷物脆脆卻偏甜。
加上有藍莓,士多啤梨,感覺很健康。
煎蛋
好正常的炒滑蛋。
牛肉少少鹹,配煎蛋就剛好互補。
小米之父直接放在多士上享用。
Classic Spaghetti Carbonara 經典卡邦尼煙肉意粉
Classic Spaghetti Carbonara
經典卡邦尼煙肉意粉
小米點的。取走生雞蛋,在其他碟子上伴勻。

完成HEA到爆的早餐後,要向九龍公園出發~去玩了!
早餐
美式咖啡