2017-07-12 1995 浏览
位於佐敦德成街既咖啡館 Cafe REVOL,係佐敦恆豐酒店附近既,大家唔洗驚搵唔到,因為佢門口有一個水泥牆身既牌印住咖啡店既名,非常顯眼。咖啡店四周的環境寧靜,座位有分室內同室外,不過大熱天時我地梗係prefer坐室內啦。餐廳係以半自助式經營,水杯,餐具都係全部DIY,揀好座位之後,就埋去counter落單。呢到提供既食物有好多,有意粉,三文治,小食同甜品,當然唔少得各式各樣既冷熱飲品啦。朋友早前黎過,見到佢係面書上既All Day Breakfast實在太吸引,所以我今次黎都要試下。價錢只需$118既All Day Breakfast, 賣相吸引,顏色好鮮艷,食材亦都好豐富,有腸仔,煙肉,太陽蛋,煙三文魚,茄汁豆,沙律同埋多士。加左黑醋汁既沙律,新鮮得黎入口都好清新,食落非常開胃。香腸有兩款,入口唔算好肥膩,唔似係混左好多肥肉果D,多士亦都烘得夠香脆,食既時候仲係熱辣辣,鍾意芝士既朋友仲可以用忌廉芝士黎塗多士,唯一美中不足既係D茄汁豆唔夠熱,再熱D會更加好。黑松露雜菌意粉: 呢味意粉相信係即叫即製既,上檯時熱辣辣,香味十足,意粉軟硬適中,質感帶煙韌而且彈牙,完全做到al dente

黑松露雜菌意粉: 呢味意粉相信係即叫即製既,上檯時熱辣辣,香味十足,意粉軟硬適中,質感帶煙韌而且彈牙,完全做到al dente 既效果。醬汁拌入大大片又爽口既鮮菌,蘑菇碎同埋黑松露粉,入口非常creamy,食落仲帶少少香草味添。最值得一讚既係醬汁份量適中,唔會過多或者太少,令到每一條意粉都沾到個醬汁,美味十足。

其實黎得咖啡店,就梗係想慢慢坐架啦,呢到咖啡既選擇都好多,食完主菜之後,我地都叫左一杯抹茶鮮奶同埋玫瑰鮮奶咖啡,等我地可以繼續傾下計,上下網,度過一個悠閒既晚上。

抹茶鮮奶既抹茶味好重,非常香濃,上面仲有個小熊拉花,賣相靚到真係令人唔多捨得飲。

加入左玫瑰糖既玫瑰鮮奶咖啡,玫瑰味適中,好有花香既味道,值得一讚。

又食又飲埋單每人都係百零蚊,可以坐左全晚,仲有免費WIFI,真係適合年青一族黎啦。
  • 黑松露雜菌意粉
  • All  Day  Breakfast
2017-07-10 438 浏览
Coming back for my favourite Brekkie dish, all of my favourite breakfast choices are served ON A SINGLE PLATE!! This dish includes cream cheese bagel (you could choose jam or butter to replace cream cheese), smoked salmon, black truffle scrambled eggs, baked beans and a fruit yoghurt cup.The scrambled eggs is silky and fluffy, with a hint of black truffle taste. The matcha latte has a rich matcha flavour with a slight bitterness. A nice coffee shop for a break.

2017-07-10
2017-07-05 2241 浏览
有位好姊妹在佐敦工作,自不然會留意佐敦一帶的食肆小店!在兩個月前,她帶我到位於恆豐中心後面直街的德成街一間新開不久的咖啡店 Cafe REVOL!走簡約工業風裝潢的小店,輸蝕在門面不夠光鮮奪目! 我們基乎行過隃店子! 當我們一走入店子,先見牆身印有 Why so serious? 的字眼!心想...做人何需太認真?輕輕鬆鬆開開心心又一日!還放有一架單車,人像圖案在嘆咖啡,頓時感覺悠閒寫意! 就連坐在一角的巨型兔公仔好像昏睡似的,是否反映在香港繁忙的上班一族...一坐下來便昏昏欲睡?店子播放韓國歌, 為這裡增添氣氛!打破寧靜的格調!木製的餐桌跟整體格局很 match! 記得 4/26 第一次幫襯,店子晚上 7:00 收舖,累我及個好姊妹,放工後來到這裡,食得趕頭趕命!就算 7:00 收舖,男店員烹調美食都一絲不苟!絕不馬虎!值得一讚!好讓食客可嚐到新鮮製造而熱辣辣的美食!看餐牌會發現,飲品選擇比食物出奇地多!以半自助形式,食客到 counter 落單付款,稍後店員便會送上食物!另設有自助櫃位,水及餐具齊備!限定櫻花拿鐵 $45而灑上櫻花瓣絕對是錦上添花的一環,賣相很美麗, 櫻花瓣入口帶鹹

走簡約工業風裝潢的小店,輸蝕在門面不夠光鮮奪目!
 我們基乎行過隃店子!
還放有一架單車,人像圖案在嘆咖啡,頓時感覺悠閒寫意!

店子播放韓國歌,
好讓食客可嚐到新鮮製造而熱辣辣的美食!
看餐牌會發現,飲品選擇比食物出奇地多!

限定櫻花拿鐵 $45
而灑上櫻花瓣絕對是錦上添花的一環,賣相很美麗,
 櫻花瓣入口帶鹹,整杯咖啡集鹹、甜、甘於一身,口味獨特,令賣相、口感、味道也提升了!

限定櫻花拿鐵
特濃朱古力鮮奶 $40
朱古力也有天鵝拉花,驚喜又水準之作!未嚐先有視覺效果!
朱古力口味香濃極致,不算好甜,既香且滑,是一杯令人滿意的熱朱古力!

凱撒沙律配煙三文魚 $65
煙三文魚新鮮程度一般!沙律菜新鮮爽脆,配合鹹香的煙肉,口味上即時生色不少!
凱撒沙律配煙三文魚

牛油果車厘茄伴忌廉芝士 $42
Open toast 特色多士中,我們選了這款!富麥香而鬆軟的麥包滿載牛油果片及車厘茄,牛油果片層屠疊果然份量十足!
賣相綠中帶紅,特別加上紅椒粉增添了香辣感!很醒胃!

黑松露雜菌意粉 $80
當時就算 7:00 收舖,男店員烹調意粉都一絲不苟!絕不馬虎!
新鮮即製的意粉香噴噴!
 份量豐足!意粉質感帶煙韌,掛汁均勻入味!
口味上輕帶黑松露菌香,與雜菌互相輝映!
黑松露雜菌意粉
6/23 第二次幫襯,今次帶好幾位姊妹來慶祝其中一位生日!卻是在生日會上有段小插曲!

店內只有兩位男店員,當晚星期五,出奇地食客不多!

晨曦 $41 +Blend Vintage
以透明玻璃杯盛載,咖啡與牛奶層次分明清晰可見!
 表面的奶泡打得幼滑細膩!
淋上蜜糖也沒有沉下去;質感順喉,咖啡味濃帶甘!嚐到先甜後甘!
紫薯鮮奶 $38
紫色與白色兩者顏色分明!
 簡單加上紫薯粉,口味不及咖啡般突出!總算香滑!整體不過不失!
紫薯鮮奶
牛油果沙律 $85
除了牛油果及沙律菜之外,巧妙加入香脆可口的墨西哥脆片,豐富了口感層次!

印度香料烤雞翼 $42
一客5隻 4人分享!為食的朋友,吃了兩隻!印度香料烤雞翼香口微辣,鎖住肉汁,是內外兼備的小食!

忌廉芝士煙三文魚 Bagel $52
總覺得 Bagel 比漢堡包健康及實際得多,
Bagel 包質煙韌帶硬!
而且這裡價錢合理,值得大家一試!夾著生菜、蕃茄、忌廉芝士、三文魚,簡單而美味!配搭起來都幾夾!

忌廉芝士煙三文魚 Bagel

杏仁伴牛油蜜糖多士 $38
外型的骰精緻!容易入口!加以健康元素的杏仁伴及燕麥片,健康清怡的輕食之選!

杏仁伴牛油蜜糖多士
紅絲絨蛋糕 $38 x 2 (蛋糕加名 $15)
師傅唧英文字手勢好有功架,英文字體大小均勻!值得一讚!

紅絲絨蛋糕特別加上玫瑰花,帶出獨特清香!花香迷人!
賣相紅白相間層次分明!蛋糕香甜不膩!恰到好處!

紅絲絨蛋糕
生日會上的小插曲,就是男店員好醒目插上蠟燭,點火之後,壽星女吹蠟燭,剛剛吹熄轉頭又著番,
有見及此!我尷尬地拿著尚未熄的蠟燭給店員!店員一看包裝,原來是 reburn 不熄滅的蠟燭!都幾玩味!

我們喜歡這裡的食物之餘,還欣賞兩位男店員很忙碌都依然待客熱誠有禮!
又夠抵食!
2017-06-23
庆祝纪念
生日
限定櫻花拿鐵
忌廉芝士煙三文魚 Bagel
2017-07-05 286 浏览
以前返PolyU由佐敦港鐵行返學校必經之路富裕台開左間有格調既cafe REVOL, 餐廳牆身好raw,以黑,灰,木色為主。內裡裝修更帶出文青感覺。牆上同wifi password 都寫了whysoserious,令人覺得輕鬆帶點chill 的感覺。門柄別出心裁,係以咖啡機手柄,我認為亦係製作咖啡的靈魂所在,見到餐廳自家品牌咖啡粉,亦有不同花茶,製作出不同飲品。先來小食係印度香料烤雞翼$42,雖然面好多辣椒粉,但仲算接受到既辣,夠惹味。另一三文治類叫了牛油果車厘茄多士伴忌廉芝士$42,份量十足,好似將成個牛油果堆砌而成,而且夠新鮮,抵食。Pasta叫了黑松露雜菌意粉$80,面灑了好多黑松露粉,大大片的鮮菌,好creamy,意粉硬度剛好,還帶少少香草味。。到成晚既靈魂咖啡登場,有好多自家特色咖啡,叫了咖啡接木骨花梳打,下面帶點甜味的接木骨花梳打,味道有帶點花香的梳打汽水,上面有陣陣咖啡味道,攪埋一齊有啲似咖啡味啤酒。熱咖啡叫了杯sunrise -cafe latte macchiato with honey$41,店員問要自家邊隻味道咖啡,有artistic 帶花香味同vintage帶朱

見到餐廳自家品牌咖啡粉,亦有不同花茶,製作出不同飲品。

牛油果車厘茄忌廉芝士多士

咖啡接骨木花梳打

熱咖啡叫了杯sunrise -cafe latte macchiato with honey$41,店員問要自家邊隻味道咖啡,有artistic 帶花香味同vintage帶朱古力味, 選了花香味,先飲上層,厚厚泡沫已有甜味帶出咖啡香甜味,再攪底部honey ,更帶出甜蜜感覺。
Sunrise

最後叫了紅絲絨芝士蛋糕$38,面放了玫瑰乾花瓣,好香玫瑰香味,中層海綿蛋糕軟熟唔會好甜,原來係用可可粉做遇上另一食材而變了紅色,好神奇。
紅絲絨芝士蛋糕

餐廳裝修有心機,形造嘆咖啡氣氛,坐位較多又舒適,相信對PolyU 既學生同老師都有一大喜訊,可以響度傾project 傾功課。賞心樂事。
2017-06-30
Sunrise
紅絲絨芝士蛋糕
2017-06-27 223 浏览
我媽咪鍾意飲咖啡,咁岩我地當日喺佐敦有嘢做,就喺嗰度附近諗住搵一間坐得舒適嘅咖啡室坐低飲下咖啡食個包,睇過open rice見有好多焦點食評,諗住都唔錯啦,點知去到真心覺得唔值,入到去個環境都舒適嘅,當日唔係好多人,只係得四台客連埋我哋,我行過去order啦,個男嘅已經流晒鼻涕,但係都唔用紙巾伸左佢,由得佢發出吸鼻水的聲音,做飲食業其實最忌諱就係咁樣,我唔知佢係咪病,但係如果真係病係需要戴口罩,同埋如果有鼻水就要伸左佢,呢個係做飲食業最基本嘅常識吧。Order完後安心咁等我哋嘅餐點,但係等左我諗起碼15分鐘或以上都未有任何野出,咁我諗可能都係coffee Shop慢啲都正常嘅,耐心等啦,等左好耐我個餐終於到,最好笑係個bagel到先,然後嗰個咖啡好耐先上,大佬呀得四台客,仲要係另外果三台都已經食哂野係度吹水,你只係服務我地一台,呢個時間未免等得太耐了吧。都算,到我阿媽嗰份簡直係離譜,我哋等了又等,我果份餐連咖啡慢慢食都已經食晒起碼半個鐘或以上我阿媽份嘢都未有影,後期等左好耐終於出到一杯野,咁我哋好開心咁影晒相啦,因為個拉花都幾得意,點知嗰個流鼻水侍應生行過黎,同我地講呢杯咖啡唔係我地點

都算,到我阿媽嗰份簡直係離譜,我哋等了又等,我果份餐連咖啡慢慢食都已經食晒起碼半個鐘或以上我阿媽份嘢都未有影,後期等左好耐終於出到一杯野,咁我哋好開心咁影晒相啦,因為個拉花都幾得意,點知嗰個流鼻水侍應生行過黎,同我地講呢杯咖啡唔係我地點個杯,我哋嗰杯整緊,問我地呢杯飲唔飲,都傻嘅我哋order嗰個都唔係呢樣野點飲啊,然後我哋話唔係我地點嗰杯我哋唔飲,我問佢我地杯咖啡要等幾耐,佢話好快,跟住佢將我哋呢杯錯咗嘅咖啡,比另外一台客,原來佢送錯咖啡,大家點嘅嘢都唔係多,唔明點解佢連少少野都記唔到。

我阿媽見佢哋幾個人有講有笑,都唔似整緊早餐,就問佢哋嗰份早餐有未,佢哋先至一言驚醒咁樣,醒起原來仲有一份餐未整,然後嗰個流鼻水嘅侍應生行過嚟同我地講話唔好意思,因為電腦出唔到單所以漏左,我果下真係有點嬲,因為呢個唔係理由,我哋兩個人order咗兩份餐,兩杯嘢飲,其餘果三台都已經係食晒野,點解佢連我哋呢兩份餐嘅記憶都冇,成件事我覺得好匪夷所思,根本唔似係有心去經營,一個好嘅餐廳唔只係食物,其實服務都好緊要,俾我嘅話我已經係冇下次,亦都唔會介紹俾身邊嘅朋友去嘗試。

2017-06-19
2017-06-22 552 浏览
今晚路經佐敦這間咖啡店,覺得頗有文青的味道,亦被它門口的裝飾吸引了,覺得它的咖啡應該不錯,便進去吃個簡單的晚餐。咖啡店由兩個年輕人打理,男孩子很溫文有禮,對咖啡很有熱誠,令我想起劇集「愛回家」的阿豪。咖啡店以往營業至晚上七時,因為現在嘗試營業至九時,所以顧客不多,讓我有時間和他們閒談,了解了很多咖啡的種類和製法。這裏的食物和咖啡都很有水準,環境也很舒服,再加上他們二人的笑容,令我很喜歡這小店,亦很佩服他們的認真和誠意,真的值得推介。兩種咖啡豆各有不同口味道。Artistic 果味較重,所以會有水果的酸味,而另一種Vintage則比較濃味。剛好我們叫了用Artistic咖啡豆的玫瑰鮮奶咖啡和用Vintage咖啡豆的生薑鮮奶咖啡,兩杯咖啡都只是用double shot面層的咖啡(Double Ristretto),弄法和一般不同,使整杯咖啡也沒有苦澀味,所以真的特別好喝。牛油果沙律 賣相很漂亮,用牛油果砌成一朵花,很有心思。牛油果生熟度剛剛好,很香很滑,沙律菜很新鮮,配上青瓜粒、牛油果粒、車厘茄和很香脆的粟米片,我真的很喜愛這個沙律。卡邦尼煙肉意粉 雖然是小店出品,但看得出他們是很用心的。
卡邦尼煙肉意粉
雖然是小店出品,但看得出他們是很用心的。意粉軟硬適中很煙靭彈牙,煙肉有兩種製法,有普通的和炸得香脆的,吃來有不同層次。意粉很掛汁,醬汁亦搭配得剛剛好,不會覺得膩,難怪在餐牌上有粒星星,代表是人氣食物。
玫瑰鮮奶咖啡
拉花再加上玫瑰花瓣碎令賣相很美麗。咖啡入口順滑,泡沫細緻,咖啡和玫瑰香味配合得很好,值得一試。
生薑鮮奶咖啡
咖啡很香濃又很重生薑味,店主說是用薑粉製成,確是一杯很特別的咖啡。
Red Velvet Cake
自家製的紅絲絨蛋糕。用海綿蛋糕和忌廉芝士相隔,一層紅一層白,很是漂亮。蛋糕面還有玫瑰花瓣碎;蛋糕質感很輕盈,濃滑的忌廉芝士又不覺膩,是我吃過最美味的紅絲絨蛋糕。
2017-06-19 1026 浏览
位於佐敦的Cafe REVOL,是一間隱世咖啡廳。明天將會到日本一日遊,心情非常興奮。雖然已去日本多次,但依然無減我的激動。今晚和媽媽吃完晚飯,明午便出發了。牛油果沙律$82人人推介的牛油果沙律,是我來這餐廳的原因之一。牛油果分成兩份,一份是原味砌成花形的,一份是混入青瓜蕃茄調過味的,勻帶有不同風味。當中更有我愛的芝士脆片,可惜份量較少也較淡味呢忌廉芝士煙三文魚BAGEL$52最喜歡吃三文魚和BAGEL,這裡的比高包售價合理,值得嚐嚐。BAGEL烤有橫紋,賣相吸引麵包較一般的硬實,可能不夠新鮮哦。但夾著生菜,蕃茄,忌廉芝士,三文魚,合配美味。本來一心帶媽媽吃Red Velvet蛋糕,可惜已售光,實在令人失望。老闆看我如此失望的眼神,叫我追加兩個甜品。接木花汽水$28紫薯拿鐵$38本想吃焙茶拿鐵,但看到餐廳推介紫薯口味,不知如何是好,便隨便選擇吧。紫薯拉花漂亮,奶泡打得充實,紫薯味道甘甜不膩,很美味。TiramisuNewYork Cheese Cake$35餐廳的蛋糕全是自家製,芝士蛋糕結實不膩,我好像更嚐到益力多的味道。
位於佐敦的Cafe REVOL,是一間隱世咖啡廳。

明天將會到日本一日遊,心情非常興奮。

牛油果沙律$82

忌廉芝士煙三文魚BAGEL$52

BAGEL烤有橫紋,賣相吸引
麵包較一般的硬實,可能不夠新鮮哦。

但夾著生菜,蕃茄,忌廉芝士,三文魚,合配美味。

接木花汽水$28

紫薯拿鐵$38

紫薯拉花漂亮,奶泡打得充實
,紫薯味道甘甜不膩,很美味。

Tiramisu

NewYork Cheese Cake$35

2017-06-16
2017-06-14 109 浏览
呢間Cafe 係一條比較少人行既路上我覺得地理有d偏, 唔係咁岩都好難見到間野但發現入面d食物做得好精緻!上面個d係玫瑰花黎!如果食過玫瑰花餅既話,其實味道差不多XD但變左做野飲咁解!玫瑰花味好突出,未試過既可以一試!呢個都做得好精緻,我比較中意佢d醬料!印餅整得幾好食, 夠香軟脆口,我係直接點醬食!!價錢唔貴, 平均一個餐都係7x 左右呢個水準黎講算抵可能因為唔係旺區~ 所以要俾更多人知道先得~
呢間Cafe 係一條比較少人行既路上
我覺得地理有d偏, 唔係咁岩都好難見到間野
但發現入面d食物做得好精緻!

上面個d係玫瑰花黎!
如果食過玫瑰花餅既話,其實味道差不多XD
但變左做野飲咁解!
玫瑰花味好突出,未試過既可以一試!
呢個都做得好精緻,我比較中意佢d醬料!
印餅整得幾好食, 夠香軟脆口,我係直接點醬食!!
價錢唔貴, 平均一個餐都係7x 左右
呢個水準黎講算抵
可能因為唔係旺區~ 所以要俾更多人知道先得~
2017-06-09
2017-06-13 146 浏览
剛好放工去到佐敦附近,順便想要歎杯CAFE食件cake,靜靜地hea下的時候,看見網站介紹特色''Cafe REVOL"打去訂左2人位,位置離地鐵站不遠,環境清靜,客人不多,整間店以木製主題,設計風格優雅令人感覺放鬆舒服,店員態度也很友善呢!晚飯時間飽肚之選首選一定係'卡邦尼意粉', 配埋香脆蒜蓉包,意粉煙靭彈牙,醬汁香濃惹味,意粉好creamy, 意粉之中除左普通煙肉外,面層放左Parmesan芝士碎和香脆的煙肉碎,煙肉炒過令其透香,加埋芝士同埋惹味的意粉,口感豐富之際唔會有忌廉果份膩膩的感覺紫薯熱鮮奶,奶泡綿密,拉花和紫色很美,像極一藝術品,香濃的紫薯薯香味不會蓋過鮮奶的風味,甘甜的味道很赞!濃香朱古力鮮奶也有豐厚綿密的朱古力奶泡感覺入口甘醇充滿可可粉香又𣎴會甜,沖得很好飲拉花很漂亮 紅絲絨蛋糕暫時市面上不多,口感輕盈有特色,感覺蛋糕是每日新鮮製造,食落香軟帶淡淡酸甜,口感酸甜軟滑,漂亮之餘有驚喜!

2017-06-07
2017-06-10 116 浏览
我同朋友都要飲咖啡人,之後有人介紹話呢一間咖啡店唔錯,坐得舒服而且價錢都幾抵,咁所以今日星期五我哋就過嚟試試 ,最後每人$150抵食同講真坐得舒服。生薑鮮奶咖啡 ,薑味講真真係幾重,但係咖啡味都保持到味道,唔算好甜,所以我估應該係用真正嘅薑汁整成,而唔係現成交成貨。其實整體香味道都好濃郁而且味道配合唔錯。雲利拿咖啡 ,雲呢拿味就唔係好覺有, 但係咖啡同奶嘅味道好濃郁, 帶有少少甜味,反而我同朋友都鍾意問呢拿咖啡多過薑。玉米片配黑松露沙律醬,鷹咀豆醬 :冇諗到分量係咁大份,我哋最後兩個人係食咗一半已經食唔到啦 。黑松露沙律醬, 係我同我朋友都覺得十分好味, 黑松露味好濃郁而且帶有少少沙律香好特別 。鷹嘴豆醬就比較偏淡,所以食落去有輕微豆香配上墨西哥辣片味道有另外一番感覺。印度香料雞翼, 都係熱辣辣 ,好香香料香,但係食落去雞肉仲保持到嫩滑。 反而佢另外有一個類似豬手嘅酸 菜就覺得一般。燒牛肉三文治,原來係我最愛bagel ,帶有少少燶燶哋和牛油好香。 燒牛肉下面有芥末所以食落去有少少辣,但係又有牛肉味 。加上新鮮菜唔會覺得好肥膩 ,其實我哋食完個包之後一人一半已經十分飽 ,但係不久我哋意

燒牛肉三文治,原來係我最愛bagel ,帶有少少燶燶哋和牛油好香。 燒牛肉下面有芥末所以食落去有少少辣,但係又有牛肉味 。加上新鮮菜唔會覺得好肥膩 ,其實我哋食完個包之後一人一半已經十分飽 ,但係不久我哋意粉就到啦。

黑松露菇意粉 ,白汁好掛喺意粉到剛剛好,意粉好彈牙,分量畀心目中都多。 其實都幾飽肚 ,黑松露味蘑菇一定係最好嘅配搭所以整體味道不錯。
2017-06-08 80 浏览
朋友介紹在佐敦近地鐵站不遠處原來有家咖啡店呢!她吃過感到不錯,今天晚上便決定相約我一起再來。晚上兩人點一碟意粉,一個bagel,一人一杯飲品也夠了。忌廉芝士煙三文魚三文治(bagel) $52中間夾些菜和蕃茄很清新呢!Cream cheese都塗得廷厚,夾上惹味的三文魚也很不錯。經典卡邦尼煙肉意粉 $76這個意粉是朋友推介的!她之前吃過覺得不錯的,而的確,除了不太夠熱的問題外真的其他也很不錯啊!意粉很掛汁,很Creamy,再加上一點點煙肉使味道更香。Piccolo Cafe Latte $38這個也是朋友推介的。我選了左方的House Blend。Piccolo特性是咖啡味濃,相對上會比較小奶。而這杯咖啡的咖啡豆味道也不錯呢。Panama Geisha $80咖啡店對此咖啡的陳述為:Mango, Jasmine, Orange Blossom。而我們...就沒有能賞到太多味道的了吧!但至小偏酸,果味濃是事實吧!這家cafe也推介啊,經過絕對可以一訪。
朋友介紹在佐敦近地鐵站不遠處原來有家咖啡店呢!
她吃過感到不錯,今天晚上便決定相約我一起再來。
晚上兩人點一碟意粉,一個bagel,一人一杯飲品也夠了。

忌廉芝士煙三文魚三文治(bagel) $52
中間夾些菜和蕃茄很清新呢!

經典卡邦尼煙肉意粉 $76
這個意粉是朋友推介的!
意粉很掛汁,很Creamy,再加上一點點煙肉使味道更香。

Piccolo Cafe Latte $38
這個也是朋友推介的。
我選了左方的House Blend。

Panama Geisha $80

這家cafe也推介啊,經過絕對可以一訪。
2017-06-05
被朋友post的龍貓拉花照片吸引住,所以立刻相約我的台灣朋友到這家cafe。我們兩個女生因「食」結緣,第一次見面當然要選認真挑選一下餐廳。一走進cafe全是水泥牆、木枱櫈......裝潢帶點工業風,近門口擺放了一台單車,牆上寫有「Why so serious?」的字句,又是一個文青拍照的好地方。食物方面以輕食為主,如全日早餐、意粉、三文治、沙律、多士,選擇不多但款式頗特別。反而飲品種類繁多,有特調咖啡、手工咖啡、梳打等等。先點一杯紫薯鮮奶,天鵝拉花賣相美美的。紫薯鮮奶入口順滑,紫薯味道不濃,對我來說甜度稍高。焙茶鮮奶的龍貓拉花可愛極了圖案畫得十分精緻,真捨不得喝啊!焙茶香氣濃郁,甜度適中,但焙茶粉下得太多,以致有點嗆喉。精選早餐沒經典英式早餐用料那麼豐富,感覺較輕盈。烤麵包應該是粿麥包,口感煙韌有嚼勁,塗上忌廉芝士挺不錯,比起牛油有新鮮感。早餐的亮點落在炒滑蛋身上,炒蛋非常滑溜,還看到蛋汁在流淌炒蛋富蛋香,伴著麵包吃份外滋味。另一驚喜是水果乳酪杯,面頭舖滿燕麥脆脆、草莓、藍莓和提子乾,中間更混了士多啤梨果醬。乳酪稠密香滑,酸酸甜甜,整體層次豐富。各款open toast中選了牛油果車厘
紫薯鮮奶
日式烘焙茶鮮奶
焙茶鮮奶的龍貓拉花可愛極了
精選早餐
早餐的亮點落在炒滑蛋身上,炒蛋非常滑溜,還看到蛋汁在流淌
牛油果車厘茄伴忌廉芝士
各款open toast中選了牛油果車厘茄伴忌廉芝士,鬆軟麥包上放滿牛油果片及車厘茄,加了紅椒粉及忌廉芝士變得酸酸辣辣很開胃。
紅絲絨蛋糕
Menu上沒有甜品這一項,原來凍櫃擺放了各款蛋糕和鬆餅。我們看中了紅絲絨蛋糕,是cafe自家製的。常常聽「紅絲絨」,其實紅色是因為麵糊中的酸性材料如白脫牛奶和白醋碰上可可粉後,將可可粉內的花青素變成紅色,質感亦變得更絲滑。
紅絲絨蛋糕以朱古力海綿蛋糕和忌廉芝士相隔,再撒上玫瑰花瓣,剎是吸引。蛋糕綿密鬆軟,每一口也散發出淡淡玫瑰香~
芝士甜而不膩,跟玫瑰味道相得益彰。這是我吃過數一數二高水準的紅絲絨蛋糕,唯一挑剔的地方是蛋糕可再濕潤一點。

我倆很快便把美味的蛋糕吃完,說著說著在這恬靜舒適的cafe度過了一個悠閒的下午,期待下次再訪啊~
下午茶
2017-06-06 69 浏览
炎炎夏日真想找一個地方坐一下,飲杯咖啡,悠閒的過。餐廳環境簡單舒適,十分自在。印度香料烤雞翼帶一點點辣,外皮加了印度香料,變得更惹味香口。燒牛肉三文治麵包用BAGEL,口感偏硬,但一定比某X記好的多,不是石頭的硬,而是較煙韌,配料除了燒牛肉還有生菜和蕃茄,清新健康,味道不太濃。杏仁伴牛油蜜糖多士較少見的特式多士,麵包烤得不會太過火,有一點脆,牛油蜜糖令本身較乾的杏仁多士多一點滋潤,多一份甜,口感不錯。特濃朱古力鮮奶很重的朱古力的味道,不會太苦,有時候轉轉口味也不錯。

炎炎夏日真想找一個地方坐一下,飲杯咖啡,悠閒的過。
餐廳環境簡單舒適,十分自在。
印度香料烤雞翼
帶一點點辣,外皮加了印度香料,變得更惹味香口。

燒牛肉三文治

特濃朱古力鮮奶
很重的朱古力的味道,不會太苦,有時候轉轉口味也不錯。
2017-06-04 409 浏览
週末,天氣翳焗,陽光普照,所以想吃點西式食品和喝咖啡。在德成街,見到這間水泥牆的咖啡店,就內進試試。室內的佈置,是現在流行的水泥牆、木枱櫈、書架…挺有文化氣息的。餐廳是自助式:點餐、取餐具、取清水…都是自助。看看餐牌,咖啡的選擇很多,但主食就沒有咖啡的種類那麼多。看看價錢,沒有套餐,是散點,價值也不算便宜。Honey點了我喜歡吃的黑松露芝士意粉。份量不多,可以說是少。味道一般。而Honey就點了雞翼鷹嘴豆醬印度薄餅。每種食物也是一般,雖然賣相不錯。但是,鷹嘴豆淡而味寡,雞翼也沒有被 醃過似的……可以說是健康飲食吧Honey點了Flat White,我就選了玫瑰鮮奶咖啡。咖啡就不過不失。總的來說,價錢不算便宜。食品和咖啡的質素不等值。而且,每樣餐點都等很久,然後逐項一碟上一碟……吃完一樣再等五分鐘,才下一樣。又吃完一樣主食,才到下一杯咖啡……果然是周末「閒情」之選……
週末,天氣翳焗,陽光普照,所以想吃點西式食品和喝咖啡。
在德成街,見到這間水泥牆的咖啡店,就內進試試。

餐廳是自助式:點餐、取餐具、取清水…都是自助。

看看餐牌,咖啡的選擇很多,但主食就沒有咖啡的種類那麼多。
看看價錢,沒有套餐,是散點,價值也不算便宜。

Honey點了我喜歡吃的黑松露芝士意粉。
份量不多,可以說是少。
味道一般。

而Honey就點了雞翼鷹嘴豆醬印度薄餅。
每種食物也是一般,雖然賣相不錯。

Honey點了Flat White,我就選了玫瑰鮮奶咖啡。
咖啡就不過不失。

總的來說,價錢不算便宜。
食品和咖啡的質素不等值。
又吃完一樣主食,才到下一杯咖啡……
果然是周末「閒情」之選……
2017-06-03
2017-06-03 119 浏览
6時多打算去Cafe Revol hea下~誰不知原來假期7點收早,但我又好想食牛油果toast,所以來個速食。火雞胸配紅莓果醬 bagel $48烤熱的bagel,質感煙韌,不過有人會覺得太硬。有火雞胸、生菜、還有紅莓果醬,火雞胸火腿沒有其他肉類那樣油膩,低脂健康,而且果醬甜甜酸酸好開胃。牛油果車厘茄伴忌廉芝士多士 $42我好喜歡吃牛油果,可惜不懂選擇牛油果,所以多數在餐廳食。一咬下去麵包好有驚喜,麥包烤得好香脆,而且上面有好細的核桃粒,上面搽上cream cheese,熟透的牛油果片及蕃茄,還有醋及調味粉,開胃之條有少少辣,超正!等候多時的紫薯latte $38終於出場,奶泡算滑,有紫薯味,不過我覺得較甜。食物頗有水準,美中不足是太趕時間,下次再來應該午餐時間,輕食麵包再配咖啡一流!

火雞胸配紅莓果醬 bagel $48

烤熱的bagel,質感煙韌,不過有人會覺得太硬。

牛油果車厘茄伴忌廉芝士多士 $42
我好喜歡吃牛油果,可惜不懂選擇牛油果,所以多數在餐廳食。

紫薯latte $38