2021-07-25 499 浏览
sourdough egg tart 外層係鬆化的酥皮,中間係偏甜的蛋味,質感好滑溜好似焦糖燉蛋禁,同葡撻一樣禁好味 7.7/10strawberry hazelnut danish 外觀好令,酥皮好硬好似擺左好耐咁,中間吉士餡有少少檸檬味,中和左成個撻的甜味,味道吾錯,但酥皮令人失望 6.7/10
sourdough egg tart

strawberry hazelnut danish

2021-07-24 322 浏览
之前都幫襯過幾次 但今次未食已經成肚氣 門口職員好燥底好似溝通唔到咁 唔知係咪門口太熱呢 心情唔好就唔該折埋收拾好心情先出黎對客🙂入面職員就態度好好喇 希望之後會有改善
2021-07-21 450 浏览
今日難得黎到港島,梗係要去朝聖一下呢間最近好hit既外國麵包舖bakehouse啦!現場見到好多個樣都好靚既麵包,款款都好吸引,簡直係樣樣都想試,後買左兩個包,分別係Strawberry Vanilla Danish同埋Apple crumble Danish。Strawberry Vanilla Danish面有幾粒士多啤梨,士多啤梨都算係甜既,而入面內餡好香呍呢嗱味,好好食。Apple crumble Danish面頭既脆脆好有咬口,內餡既吉士醬都係好creamy,值得一試!
2021-07-21 408 浏览
一直都bookmark 📌左尼間餐廳,因為有報紙及youtuber 介紹,而且有前四季餅廚當日平日lunch hour 去到,居然唔洗排隊,又有蛋撻賣當然要入去買喇🏃🏻‍♀️📍Sourdough Egg Tarts 蛋撻表面似葡撻,甜甜既,入面蛋漿好滑😲,重蛋味,同KFC比,佢既蛋漿厚啲,味道差唔多但‼️最大分別係個皮,平時食蛋撻,我最鍾意食酥皮,佢係好好好出色👍🏻!食到酥皮少少🤏🏻焦既味,唔係焗燶咗既苦味,時間控制好好,而且個酥皮既微微空氣感會感覺到搓左好多層,而尼個蛋撻既酥皮有別於一般食開既酥皮,都特別,似係水果撻麵包既皮以一款出名餅店賣既蛋撻,價錢唔係特別貴,所以可以一試,以唔洗排隊為前提😚📍Chocolate Hazelnut Doughnut 入面朱古力濃郁,有加到少少NUTS裝飾,無論美觀定口感上都加分🔝而且外面沾既糖唔會好多,所以唔會好甜,甜度同朱古力味配合得好好💯,雖然睇落有少貴,但加埋地段租金名氣,絕對一試

📍Sourdough Egg Tarts

📍Chocolate Hazelnut Doughnut

2021-07-15 1689 浏览
👁‍🗨Bakehouse📍灣仔大王東街14號地舖----------------------由四季酒店主廚開設的Bakehouse, 一直都是大熱,門前長期兩條人龍,左邊「Dine-in」可入座堂食,右邊「Takeaway」有一大個玻璃櫃,裡面放滿各種Pastry及麵包,琳琅滿目店員服務態度友善,只要點好款式,店員就會十分快手馬上包裝好,付款後就可以取紙袋離開了,回家放入冰箱,吃前用焗爐翻熱就能回覆香脆口感蛋撻比正常的要細,不像港式的鬆化酥皮/牛油皮,而是用上薄薄的酸種酥皮承托著極濃厚蛋味,充滿奶香,質感嫩滑的蛋表面烘得微焦,甚有葡撻的風味,必試! 但個人還是偏好港式蛋撻,較為不膩好味道:✔️✔️✔️✔️✔️➰ Sourdough Egg Tart $12剛好遇到備受眾人推薦的蛋撻新鮮出爐,即時要4盒,另有紙盒包裝,十分貼心蛋撻比正常的要細,不像港式的鬆化酥皮/牛油皮,而是用上薄薄的酸種酥皮承托著極濃厚蛋味,充滿奶香,質感嫩滑的蛋表面烘得微焦,甚有葡撻的風味,但個人還是偏好港式蛋撻,較為不膩➰ Almond Danish $30 腰果形狀的杏仁丹麥酥,表面灑上杏仁碎及糖霜,還有杏仁吉士夾心,賣相
👁‍🗨Bakehouse
📍灣仔大王東街14號地舖
----------------------

好味道:✔️✔️✔️✔️✔️

➰ Sourdough Egg Tart $12
Sourdough Egg Tart

➰ Almond Danish $30
腰果形狀的杏仁丹麥酥,表面灑上杏仁碎及糖霜,還有杏仁吉士夾心,賣相吸引,口感酥脆,層次味道豐富
Apple Crumble Danish $30  &  Parmesan Cheese Danish $26  &   Almond Danish $30

➰Apple Crumble Danish $30
圓型的蘋果金寶丹麥酥,中央放滿香脆金寶,底下餡有香甜蘋果果肉粒,也沒有影響丹麥酥酥脆度,酥皮層次分明,空氣感十足,外脆內軟
Apple Crumble Danish

➰ Parmesan Cheese Danish $26
擰成條狀的巴馬臣芝士丹麥酥外表其貌不揚,曬滿芝士碎的表面烘得焦燶香脆,軟腍的內裡夾雜芝士粒,比預想有濃郁芝士味

💬 由於我今次大約3時才到步,要買最出名的牛角包🥐只有早上11時前供應,有機會一定要一早去排隊試試堂食,比較一下最Top的牛角包

2021-06-15
10 分钟 (外卖自取)
Sourdough Egg Tart
Apple Crumble Danish
  • Sourdough  Egg  Tart
  • Parmesan Cheese Danish
✨人氣西式麵包𝘽𝙖𝙠𝙚𝙧𝙮🥯 前一排超出名好多人排隊🤣 我等到依家先去光顧🤣 所以唔曬排好耐隊就買到😆That’s the famous Bakehouse!!!✨ Luckily I don’t have to wait it for long in the takeaway counter• 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 🍩🍵 $𝟯𝟴個doughnut軟綿綿😍 而且mit開個陣會爆漿🍵✨ 好多綿密嘅抹茶cream, 食落好有茶味😍 不過表面略嫌太多砂糖🙈🤣 整體似一個麵包仔🤣價錢方面有少少貴🙈 不過值得一試😆The doughnut is so spongy, with lots of sugar sprinkled on it🤣It’ll be better if there is less sugar haha🙈The strong mocha taste perfectly matches with the doughnut✨👍🏻 It is a bit expensive but it is worth trying xdRate: 🌕🌕🌕🌕 /5• 𝘿𝙖
✨人氣西式麵包𝘽𝙖𝙠𝙚𝙧𝙮🥯 [灣仔 𝙒𝙖𝙣𝙘𝙝𝙖𝙞📌]

• 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝𝙣𝙪𝙩 🍩🍵 $𝟯𝟴
價錢方面有少少貴🙈 不過值得一試😆

Rate: 🌕🌕🌕🌕 /5

• 𝘿𝙖𝙧𝙠 𝙘𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 🍪 $𝟮𝟬
呢個cookie係我試過最好食嘅😍👍🏻 真係好好食!!! 佢個邊係少少焦脆 中間係最厚最軟綿綿🥰 不過如果再多d朱古力🍫就好啦

The cookie really stood out!!!😍 It is better than subway and Mr.Field I think🙈 It is thicker and larger in piece, with a few melting chocolates inside. I hope it will have more and more haha. But overall it is goooood ;)

Rate: 🌕🌕🌕🌕🌖 /5

• 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙀𝙜𝙜 𝙏𝙖𝙧𝙩🍳 ($𝟭𝟮 𝗽𝗲𝗿 𝗼𝗻𝗲)
超香蛋味😍 表面個皮夠酥脆 陣陣甜味☺️ 不過個人黎講都係鍾意食傳統嘅蛋撻多d🤣 因為大個好多🙈

The base is flaky and chewy✨ but personally I like traditional egg tarts more🤣 as it is much bigger haha

Rate: 🌕🌕🌕🌕🌘 /5

📎 Remember to arrive earlier or reserve more time as there is a long queue for the cafe🤣 but if that’s takeaway then it doesn’t take too much time😆

#Wanchaifood #灣仔美食 #Wanchai #food #bakehouse #doughnut #cookie #sourdough
2021-07-12 852 浏览
呢度嘅蛋撻非常之出名,成日行過都會見到超多人排隊,好難得可以買到個蛋撻。蛋撻嘅外皮煙韌,入面嘅蛋漿有蛋香得來帶微甜。外皮同蛋漿一齊食嘅口感非常夾,一次過食幾件都可以!
sourdough  egg  tart
sourdough  egg  tart
  • Sourdough Egg Tart
2021-07-10 508 浏览
今日喺灣仔上完一日堂,朋友仔帶我去一間人氣餐廳,遠遠已經看見一條長龍排隊,等咗一陣就有位上次嚟嘅時候,牛角包已經賣晒,估唔到今次命運一樣,始終食唔到傳說中好好味嘅牛角包😭最後我哋叫咗一個朱古力酥同埋 Coconut cheese cake share, 另外叫咗一杯 Flat white coffee 同埋 Guava juice🍹朱古力酥都幾好味,比想像中冇咁甜,酥皮好脆好香。芝士蛋糕唔似蛋糕🤔似 mousse ,有椰子味🥥又有芝士味🧀蛋糕上邊有開心果果仁,有啲薄脆,仲有一層紅色酸酸甜甜嘅果醬,味道幾特別,但食落有啲膩😣我朋友飲 Flat white coffee, 佢話幾香濃,幾滑溜,都正👍🏻出邊餐廳好少有番石榴果汁,所以我專登叫黎試吓,聞到已經好香,好有番石榴味,飲落仲好甜,好新鮮,大家值得試吓🧃下次來灣仔,一定要早啲嚟,一定要食到呢度嘅牛角包🥐

下次來灣仔,一定要早啲嚟,一定要食到呢度嘅牛角包🥐
今日幫公司外勤時聞到陣陣香味,原來俾佢吸引住,跟著個肚開始有啲餓入去買左幾個tart就閃返公司🤫🤫🤫Sourdough Tart $12蛋皮好鬆化,口感好滑溜,蛋味亦都好出,有啲似焦糖燉蛋啲friend,十分好食👍,下午茶首選好後悔買得兩個咁少,食完一個仲想再食🤭Matcha Cream Doughnut $38見新鮮出爐,有少少貴,但都買左泥試下。同同事開心share, 記住搣一半要小心爆漿。。。冬甩鬆軟,抹茶漿唔算太甜,茶味較輕,濃少少會高興一點
入去買左幾個tart就閃返公司🤫🤫🤫

Sourdough Tart $12
好後悔買得兩個咁少,食完一個仲想再食🤭

Matcha Cream Doughnut $38

經過左幾次,今日終於呢入去買咗嘢食啦知道佢嘅sourdough egg tart 係最出名但唔抵得要試埋其他我細細個就好鍾意食甜野Doughnut 都係我既兒時最愛今次試左2 種➡️chocolate hazelnut doughnut➡️matcha cream doughnut 2款都係$38入面既餡好豐富唔算好甜不過如果自己食曬成個可能就會有少少🤏膩Happy Share 就岩曬啦!
經過左幾次,今日終於呢入去買咗嘢食啦

知道佢嘅sourdough egg tart 係最出名

入面既餡好豐富
唔算好甜
不過如果自己食曬成個
可能就會有少少🤏膩

Happy Share 就岩曬啦!
2021-07-09 322 浏览
日日早餐食飽食到悶悶哋,今日趁時間尚早,去了Bakehouse 買個葡撻配返杯咖啡買買嘆吧!餐廳劃分了堂食區和外賣區,由於並非繁忙時間,有別於午飯時間大排長龍人頭湧湧,早上的餐廳內氣氛較lay back,買包餅也不用等久。因為稍後還有其他地方要去所要叫了外賣。平時食蛋撻最怕食到隻手油淋淋,怕污糟之外內疚感也倍增,幸好Bakehouse 這個酸種蛋撻就沒有這些問題。小小的一個蛋撻要12蚊都並非很便宜,但勝在重手真材實料。蛋撻食落有豐富蛋香,微甜不膩,配咖啡做早餐剛剛好~不過今次唔知係咪冇趁熱食,咬過一啖發覺蛋和撻皮有明顯分層,不過整體都好好味。

2021-07-07 529 浏览
已經食過幾次,但仍然好鐘意佢地既麵包💕💕💕💕💕我每次泥都必叫既係walnut & fig sourdough🥇($30)。佢30蚊大大個,好抵食,但重點係佢個味道同口應。佢個飽翻焗完,變到邊邊位係脆身,入面就外脆內軟,再帶有酸種包既微酸味道。合核同無花果既味道同酸種包好match,令人食想完再食。其次個cinnamon pecan roll 🎖($30)佢個外圍係酥皮😍😍,咬落去連埋糖霜同pecan,口感同味道係一絕👍。而且肉桂味好香好香,糖霜好脆,包好酥,成個包都好match,呢個真係好值得一試😍。raisins Apple scone👍($20)佢地既scone都好正呀,佢係外酥內軟,食落唔會乾身,我幾鐘意佢既提子乾唔多,所以整體唔會太甜。我今次試左個係有味既,味道同texture都非常好,相信佢地個plain scone都會非常好食😋,已經好想試😍。croissant🥐($20)佢個牛角包唔洗多講都知好食,基本上係同佢地個蛋撻一樣,必定係要泥食一次。佢果隻酥脆口感,真係好難搵到間係可以同佢比,仲要先20蚊咁平,性價比好高👍。最後就係佢個sourdough egg tart ($1
已經食過幾次,但仍然好鐘意佢地既麵包💕💕💕💕💕

其次個cinnamon pecan roll 🎖($30)

raisins Apple scone👍($20)

croissant🥐($20)

最後就係佢個sourdough egg tart ($12)
我第一次泥食就係為左佢,但可能太大期望,同埋我食果批唔係新鮮出爐或者即刻食,所以佢冇我想像中既香脆口感,佢都係好食既,12蚊係值得買泥試食👍

2021-07-04
  • Scone
  • Croissant
  • walnut  and  fug  sourdough
  • cinnamon  pecan  roll
2021-07-05 269 浏览
今次試下呢間係咩時間都大排長龍既Bakehouse🥲 晏晝12點去到要預留蛋撻到2點先有得拎 唔講味道 講個樣已經非常吸引 食落都無令人失望既😋不過我都係中意食中式脆脆地既撻皮 值唔值得排隊排咁耐去買就見仁見智啦🤭✾ Egg tart ($12/each)

✾ Egg tart ($12/each)
2021-07-04 317 浏览
平日lunch hour外賣條隊長期大排長龍諗住假日2-3點呢d時間應該冇咩人 點知條隊依然風雨不改🙈Sourdough Egg Tart ($12)蛋味濃郁 加上焦糖 好似食緊葡撻/法式焦糖燉蛋重點係佢個皮 用酸麵種整既撻皮 咬落去「嚓嚓」聲而且少少煙UN好鬆化但又唔會好油膩 正 食多舊都冇問題Croissant ($20)無身對呢個牛角包冇咩特別大期望可能冇期望所以一食落去覺得好驚艷! 好好味!酥皮鬆脆好有層次! 咬開見到完美既蜂巢!回購指數極高!
平日lunch hour外賣條隊長期大排長龍
諗住假日2-3點呢d時間應該冇咩人 點知條隊依然風雨不改🙈

Sourdough Egg Tart ($12)
蛋味濃郁 加上焦糖 好似食緊葡撻/法式焦糖燉蛋
好鬆化但又唔會好油膩 正 食多舊都冇問題

Croissant ($20)
無身對呢個牛角包冇咩特別大期望
可能冇期望所以一食落去覺得好驚艷! 好好味!
酥皮鬆脆好有層次! 咬開見到完美既蜂巢!
回購指數極高!
  • Croissant
2021-07-04 482 浏览
A short queue on Sunday afternoon. The sourdough eggtarts are so delicious 😋 They are $12 each and I got 4. I think they have new batch every hour, and you cannot get more than a dozen. It’s definitely worth the waiting. I also bought the country sourdough bread, it was just $30, quite reasonable for sourdough. Have yet to taste them.

Sourdough  egg  tarts
2021-07-04
10 分钟 (外卖自取)
下午茶
Sourdough  egg  tarts