Bakehouse出曬名食pastries㗎啦~ 但係我覺得佢哋啲mains同樣都好❗️出❗️色❗️強烈建議去到要留肚食mains 再食pastries做甜品/外賣返屋企慢慢食😙Bakehouse is famous for their pastries- but I think their mains are worth the attention as well!! Super recommend you go in groups so you can order a mixture of mains and pastries (as desserts) to share😋.幾欣賞佢依家有得去到留電話 有位嘅時候就會有短訊通知你 唔洗呆企係出邊等 我同friend四個人 星期日晏晝12點去到嘅waiting time ~45min 不過其實半個鐘倒都已經有位 啱啱好夠時間去附近飲杯咖啡chill住等☕️They have a really nice system now where you can leave your phone number and you’ll get a text
They have a really nice system now where you can leave your phone number and you’ll get a text message when your table is ready (so no more standing outside for ages
weekends are always busy so be prepared for at least a 30min wait - it’s so worth it tho🤩
𝘗𝘢𝘴𝘵𝘳𝘪𝘦𝘴
▫️𝘚𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘦𝘨𝘨 𝘵𝘢𝘳𝘵𝘴 - $12
鎮店名物就唔洗多介紹啦😌勁多人排隊買 堂食嘅話職員會係egg tarts 出爐之後逐枱問你要唔要 呢個時候緊係每人叫一個 再叫定外賣拎走🥳
Everyone’s familiar with this - their sour
Sourdough  egg  tarts

𝘔𝘢𝘪𝘯𝘴
好多人都會忽視啲mains 但係其實mains都好高質好值得一試!!
▫️𝘚𝘩𝘢𝘬𝘴𝘩𝘶𝘬𝘢 -$108
Love that you can refill the sourdough on the side, you can also buy a whole loaf from their bakery!!
▫️𝘊𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘗𝘰𝘳𝘵𝘰𝘣𝘦𝘭𝘭𝘰 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴 𝘸/ 𝘚𝘪𝘳𝘢𝘤𝘩𝘢 𝘮𝘢𝘺𝘰 - $48
This is my favourite sides from their menu, the sauce is 💣
▫️𝘉𝘭𝘶𝘦𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴 - $88
This isn’t just your regular waffle - it’s a SOURDOUGH waffle

▫️𝘔𝘢𝘭𝘢 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 & 𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦𝘴 - $138
Mala  chciken  &  waffles

The perfect balance of sweet, savoury and heat 👌🏻
𝘝𝘦𝘳𝘥𝘪𝘤𝘵
I’ve been to bakehouse so many times and STILL haven’t tried everything on their menu, it’s hard to tho cuz u always hv to leave room for their pastries😋
2021-08-15
Sourdough  egg  tarts
Mala  chciken  &  waffles
2021-08-18 430 浏览
朋友經過舖頭,見到冇人排隊,即刻飛奔去買。呢間舖頭冇人排隊真係非常難得,因為每朝見到都係好多人排隊,至少要等20分鐘先可以買到。今日真係有口福。朋友買咗三個葡撻,抹茶冬甩,提子曲奇餅,洋蔥muffin。葡撻非常好,味道唔似其他舖頭嘅葡撻,因為佢唔係好蘇既。Muffin 好好食,好有牛油同奶味,仲有層次感,個提子乾曲奇,佢唔係平時食開好脆嘅口感,佢係有少少濕濕地,但係又有少少脆,個感覺係好食嘅。個抹茶冬甩,入邊係有抹茶嘅餡,好鬆軟好好食。唔同出邊有啲做到好實,佢係鬆軟。
朋友買咗三個葡撻,抹茶冬甩,提子曲奇餅,洋蔥muffin。

葡撻
葡撻
2021-08-16 13915 浏览
落大雨的中午,係灣仔睇完嘢就行過去Bakehouse八下~奇蹟呀!!!堂食唔使等🤩未食晏既我唔使諗啦!就食佢啦!Flat white $37得喎!本身以為呢度只係麵包正,但原來咖啡都好飲😳咖啡飲落幾滑,味道算濃!Chicken Sandwich $108哈哈哈~同我想像既有啲唔同!但一樣係有驚喜!雞炸得好香好脆,而雞肉仲係滑滑的!汁同炸雞加埋好夾~而麵包食落好鬆軟!係正既!酸青瓜片加辣椒片,加埋一齊食又幾過癮喎!Sourdough Egg Tart $12不得了!不得了!!點解可以咁好食??!係好食到就算飽都仲想要多一個………Sourdough皮酥脆,好蛋既蛋香,口感完美!食飽,難得過開黎,當然要買啲手信走啦!Apple Danish $30鍾意食Danish既我比呢個蘋果口味吸引左!酥係幾好食,但餡就甜左少少🤏Raisin Apple Scone $20擺左一晚第二朝先食,但都仲係好味!口感唔乾,有蘋果香味,提子就唔係好多!呢次既體驗好正,特別係唔使等位!侍應們都好好👍🏼
落大雨的中午,係灣仔睇完嘢就行過去Bakehouse八下~
奇蹟呀!!!堂食唔使等🤩
未食晏既我唔使諗啦!就食佢啦!

Flat white $37

Chicken Sandwich $108
哈哈哈~同我想像既有啲唔同!
而麵包食落好鬆軟!係正既!
酸青瓜片加辣椒片,加埋一齊食又幾過癮喎!

Sourdough Egg Tart $12
不得了!不得了!!
點解可以咁好食??!係好食到就算飽都仲想要多一個………
Sourdough皮酥脆,好蛋既蛋香,口感完美!

食飽,難得過開黎,當然要買啲手信走啦!

Apple Danish $30
鍾意食Danish既我比呢個蘋果口味吸引左!
酥係幾好食,但餡就甜左少少🤏

Raisin Apple Scone $20
擺左一晚第二朝先食,但都仲係好味!
口感唔乾,有蘋果香味,提子就唔係好多!

呢次既體驗好正,特別係唔使等位!
侍應們都好好👍🏼

Flat  white
Chicken Sandwich
Sourdough Egg Tart
2021-08-15 377 浏览
今日去海洋公園玩,出發前特登過咗灣仔Bakehouse諗住試吓佢出名嘅牛角包。舖頭係啲內街,所以都要搵咗一陣先搵到,可能朝早10點幾去,就唔算好多人,唔使點排隊。買咗個牛角包,望住新鮮出爐,個包好香好脆,牛油味好重,表面小小甜,咬開左之後仲見到完美嘅蜂巢。其實仲買左個蛋撻食,可惜食完先記得冇影相😅蛋撻又係好好食,蛋味好香加埋啲焦糖真係好正。去到見到原來有得堂食,所以下次再去個邊應該要試下堂食,相信熱騰騰會更好食😋
2021-08-13 637 浏览
今天早上經開港島做野,最近知道灣仔有一間食蛋撻好出名,就即刻過去。過到去大約11:00左右,餐廳位置已經有人排隊,不過我知係外賣所以冇咩人,唔使排隊。兩個人叫咗四個蛋撻😂一個杏仁丹麥酥,一個芝士丹麥酥,兩塊Double Chocolate曲奇。埋單都只係$148。先講個蛋撻好香蛋味,酥皮好脆,少少暖暖地,真係好好味。我覺得係全香港最好食嘅葡撻。所以一個人都食咗兩個。不過稍嫌甜味重左d,唔知係咪一次過食兩個嘅關係。哈哈。另外佢兩個丹麥酥都做得好出色,雖然$30一個,但我隔咗幾個鐘之後食,味道都keep到。總體而言,未食過嘅一定要試吓👍🏼👍🏼

先講個蛋撻

總體而言,未食過嘅一定要試吓👍🏼👍🏼
蛋撻
2021-08-13
$12 (其他)
蛋撻
  • Almond  danish
呢間蛋撻🥧平時lunch time基本上都撞唔啱出爐時間買唔到,呢日放半日所以特登去望一下,望到有一大盤就即刻去排隊🥺🥺。前面有10人左右。見前面都唔係個個有買蛋撻,同埋見咁大盤撻諗住實有得買,點知都只係啱啱好買到最尾2隻,真係好彩🥰!店員動作好快,排左都係大約5-10分鐘,不過因為拎返屋企俾家人食所以無即刻食。返屋企用氣炸鍋整番熱,炸緊都聞到超香🤤!!蛋撻好滑,個皮好脆好香,食一隻就啱啱好,如果唔係就太膩😌。因為之前食擺落紙巾一陣張紙巾都吸晒油,好邪惡!不過相比起某炸雞店既葡撻已經無咁油,同埋啲蛋真係香滑啲,好香蛋味。推薦大家經過見佢新鮮出爐既真係要買一隻試下🙌🏻!

2021-08-05
10 分钟 (外卖自取)
2021-08-11 484 浏览
上次食完曲奇阿嬸又心郁郁想食bakehouse曲奇🍪今次少少地買左2塊,其餘想試嘅都試左,所以就唔買啦~今次買咗2隻味:Oatmeal & Raisin Cookie 同埋Double Chocolate CookieOatmeal & Raisin Cookie 好清新,每啖都充滿麥香,而Raisin咬落煙煙韌韌,唔會過甜,味道非常豐富!Double Chocolate Cookie就係大人食嘅朱古力味,朱古力粒唔係大大粒,絕對無食到成口漿住,而且after taste 係會回甘,香濃而且唔膩!因為係下午茶,所以梗係叫多杯Flat White呢杯就比較重奶,咖啡都算滑,其實我覺得好似Latte,味道不過不失~Bakehouse 嘅曲奇🍪都係軟身嘅曲奇,但比起 Mrs. Field 嘅無咁甜咁膩,個size係食tea最好嘅份量,配杯嘢飲就剛剛好啦!
上次食完曲奇阿嬸又心郁郁想食bakehouse曲奇🍪
今次少少地買左2塊,其餘想試嘅都試左,
所以就唔買啦~

同埋Double Chocolate Cookie

Oatmeal & Raisin Cookie 好清新,
每啖都充滿麥香,而Raisin咬落煙煙韌韌,
唔會過甜,味道非常豐富!
朱古力粒唔係大大粒,絕對無食到成口漿住,
而且after taste 係會回甘,香濃而且唔膩!

因為係下午茶,所以梗係叫多杯Flat White
呢杯就比較重奶,咖啡都算滑,
其實我覺得好似Latte,味道不過不失~

Bakehouse 嘅曲奇🍪都係軟身嘅曲奇,
但比起 Mrs. Field 嘅無咁甜咁膩,
個size係食tea最好嘅份量,
配杯嘢飲就剛剛好啦!
2021-08-10 967 浏览
同肥髀去睇牙醫後,我同佢都未食嘢,灣仔區去左呢間人氣餐廳,落雨中居然唔使排長龍,去到就入座,坐高腳枱,樓底高,簡約文青feel,今次店員係廣東話(之前都係英文人)餐牌食物選擇都不多,好快就揀到落單,食物好快到Avocado Benedict($158)喜歡白色藍邊圓盤,很清新,擺盤靚,我揀了貴一點嘅三文魚,班尼狄蛋喜歡蛋白熟,蛋黃流心嘅蛋,很嫩,牛油果很多,熟度剛好,很牛油狀,餸配上外脆內軟嘅麵包片,很有層次及滿足感(唯一是三文魚略鹹,食到尾聲時有點太鹹嘅感覺)整體好味!Americano($30)很濃很甘苦,解膩不錯,不過冷一點時會酸肥髀食:Bake house breakfast($138)Homemade Lemonade($36)店員有禮斯文,會定時主動過嚟加水,問問題時會答得很詳細!又不會催促食客喜歡食麵包一定喜歡(浸泡在麵包香中用餐)

美式咖啡

肥髀食:

Bake house breakfast($138)

Homemade Lemonade($36)

喜歡食麵包一定喜歡(浸泡在麵包香中用餐)
2021-08-10
2021-08-10 237 浏览
蛋撻怪既我,見到蛋撻就發光,平時只喜歡曲奇皮蛋撻🥧呢個𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗘𝗴𝗴 𝗧𝗮𝗿𝘁 $𝟭𝟮 , 絕對係我第二最愛💙 牛角底💥皮薄💥佢比葡撻無咁甜,簡直係完美組合,下次會坐低食,我見佢仲有好多選擇,樣樣都好吸引🤤🤤
  • 牛角包
2021-08-06 368 浏览
今年一月時,每星期都要到灣仔上水彩課,有次途經呢條小街,見到好多人排隊,細心睇原來係Bakehouse,我都聽過佢但未食過,鐘意食包既我好想排埋一份,不過當時趕時間就冇排到。到左第二個禮拜,放學後就去買蛋撻食,去到都係同上次一樣咁多人,排隊排到阻住左間咖啡店同五金店門口,間五金店唯有放個牌係度叫人留位比人出入⋯排左成30-45分鐘先買到,好彩仲有蛋撻,排左咁耐,要買多啲補返😋 除咗酸種蛋撻仲買左原味鬆餅、芝士鬆餅、牛角酥同酸種芝麻包。個人覺得蛋撻同牛角酥都好好食,而且我由晏晝放到夜晚,老公返來食都覺得好食。其餘既有水準但是否值得排就見人見智啦~

其餘既有水準但是否值得排就見人見智啦~
2021-01-23
下午茶
  • Sourdough Egg Tart
  • 牛角包
2021-08-02 346 浏览
呢間必試Egg Tart! 酥皮鬆化. 食落仲有小小好似食緊Crème Brûlée甘滑嘟嘟. 細細粒葡撻嘅size. 食一粒真係會唔夠喉😆Sausage Roll咬落又係好鬆化既酥皮. 重點係佢嘅sausage 唔係一般嘅腸仔. 佢嘅肉食落有少許印度香料味. 但又唔係好重口味. 正!Cheese Onion Scone呢款口感係好有咬口嘅一款. 食落唔會太乾. 好香洋蔥味. 一層層甘. 而且外皮仲保留到脆.有時有位仲可以坐係度慢慢食. 就算拎走都有紙袋好易carry👍🏻

呢間必試Egg Tart!

Sausage Roll

Cheese Onion Scone

2021-08-01 334 浏览
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️呢間bakehouse有幾出名就唔使再多講啦,今次等咗一個鐘就有得dine in:⭕️ Sourdough Egg Tart - 果然係名物,一坐低職員就會即刻問要唔要叫咗先,驚賣晒又要等下一輪,我諗冇一枱會唔叫吧🤣 嚟到熱辣辣,酥皮鬆脆得黎又煙韌,牛油味香👍🏻中間嘅蛋好滑好似布丁咁,真係食過返尋味🤤⭕️ Bakehouse Breakfast - 呢個breakfast combo啱晒鍾意咩都有啲嘅我😍個人覺得豬肉腸同烘過嘅麵包特別好食。
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

2021-08-01 340 浏览
諗住平日(星期五)三點幾朝聖Bakehouse灣仔總店,應該唔洗等,點知都有條人龍仔😨登記完都要等半個鐘先有位(好在可以行下,有sms通知後10分鐘內番去就得),真係不能低估佢既人氣。/⭐️Sourdough Egg Tart $12特登黎灣仔總店,就係為左食佢新鮮出爐既酸種蛋撻!點知一咬落去好失望呀,個皮好厚又un😫好似仲冇第一次中環take away咁好食😢唔知點解仲覺得佢細舊左,啲蛋少左添👉🏻👈🏻都係家鄉既葡撻最好食~/⭐️Toasted Mushroom Toast $108Creamy Mushrooms, Poached Egg, Wilted Spinach, Sourdough這個吐司也是有點失望的,因為冇想像中咁creamy,冇咩醬!不過拮爆左隻蛋會好好多,流心水波蛋也充滿蛋香。酸種吐司脆卜卜也不錯,有些芝麻碎在包邊,增添口感;菇菇和菠菜也很大量和新鮮,只是味道唔太岩我口味🙈/⭐️Mala Chicken & Waffle $138Sichuan Fried Chicken, Sour Waffles, Ginger Scallion Sauce成件事預左唔會好夾,但又比想

⭐️Sourdough Egg Tart $12

⭐️Toasted Mushroom Toast $108

⭐️Mala Chicken & Waffle $138
成件事預左唔會好夾,但又比想像中還好
四川炸雞表面有椒麻的四川辣油和酸甜醋醬,雞皮脆卜卜,可惜雞肉偏乾。
酸種窩夫比坊間的好食,外脆內非常軟熟、綿密!每一口都是牛油香,我一人食左三塊🐷
另外附上薑蓉一碟,搽少少喺面,夾埋炸雞窩夫一齊食比想像中好👌🏻
試完堂食既我,終於覺得心息,應該短期內都唔會再想食住嚕😗mission completed!
2021-08-01 996 浏览
⭐️星級葡撻 酥脆焦糖撻皮🥐剛剛出爐既葡撻最吸引 ☺️皮脆蛋香 🥚好彩撞正出爐時間 又避開人多既時間可以坐低食新鮮熱辣辣既🍳😚😚早上11點等位 等左大概半個鐘 入去再等多陣就有得食新鮮出爐既葡撻👍🏽💯 無得輸呀 熱食一定係最好食😋—♡—♡—♡—♡—♡—♡—𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗 ᵤₚ♕ sourdough egg tart𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦—♡—♡—♡—♡—♡—♡—
⭐️星級葡撻 酥脆焦糖撻皮🥐

—♡—♡—♡—♡—♡—♡—

Sourdough Egg  tart
Sourdough  egg  tart
2021-07-27 722 浏览
平時路過呢間人氣麵包店,長期排長龍,今日決定12:15去門口排隊,希望有機會品嚐呢間麵包店嘅堂食。幸好剛剛有人離開,所以我等咗5分鐘就可以入座。全英文嘅餐牌,因為第一次食,需要店員作簡單嘅解釋。多謝店員熱心嘅介紹,所以我最後決定要 2 courses,烤蘑菇多士和拿破崙蛋糕。我被安排坐閣樓的吧枱,估唔到依個位先至係全個餐廳最好嘅位置。私隱度高,唔會太多人行來行去,又可以欣賞樓下餐廳嘅景色,真係可以令所有煩惱都冇晒,勁Chill。烤蘑菇多士出場,我當時真係嚇左一跳,份多士好大份,好多蘑菇同菠菜,塊面包烤得好香。仲有隻半熟蛋,完全係100分👍🏻之後第二道菜就係拿破崙蛋糕, size細件咗少少,不過真係好好食。酥皮好脆,配合檸檬味嘅奶油,真係令人越食越開胃。今餐真係好飽,如果唔係因為打咗疫苗有少少唔舒服,我今日好想試埋佢嘅咖啡,唯有下次啦~

仲有隻半熟蛋,完全係100分👍🏻

2021-07-26