2021-12-10 1110 浏览
果然係人氣bakery cafe. 12點前到,都要等半個鐘頭,所以職員要求留低電話,他們會發短訊通知你有位,需於10分鐘內返嚟取位。我們成功入座後,看見Menu,其實都只是一般Cafe的菜單不大分別。最後叫了一個kale and avocado salad 及 mushroom toast 另加一個chef soup 及一個starter Tomato brochette. 仲有一杯 lemonade. 兩個Starter, soup and brochette 都正常size。湯係青菜湯,絕對有濃厚嘅靑菜味,不像一般菜湯,不像一般類似羅宋湯的菜湯。這菜湯顏色似青豆湯。如果驚菜嘅腥味,可以加少少黑胡椒。Brochette 是比合格還高分一點,有蕃茄乾,新鮮蕃茄,及有少少茄醬,充滿不同類型的蕃茄,絕對有誠意之作。Kale avocado 沙律一上枱,嚇死我呀,大碟到不得了!大碟爆滿新鮮乾水嘅Kale, 混入少量狗牙生菜,配兩塊塗上靑醬pesto sauce 的穀物多士,份量之多,真係食菜都飽,而且Kale唔平,呢個份量其實相當抵食。Mushroom on toast。經典Classic
果然係人氣bakery cafe.

Mushroom on toast。經典Classic冇得輸。
份量都唔少。女仔作此為主食都會夠。

食完以上,已經飽到不得了,但難得排隊坐亦已經嚟到,當然要試吓佢BAKERY 嘅出品,所以,叫了跟餐的兩款甜品,椰子Tiramisu及檸檬酥,食完飽到行唔郁。

甜品,根本唔使問,唔會唔好食。
但椰子tiramisu 份量好多,椰子味不太濃,上面嘅果醬不會提升這甜品的美味度,可能加上去是為了增加視覺的美感,而上面啲果醬其實實在太甜,沒有必要。食到最後覺得有啲滯。
檸檬酥,酥皮做得好脆,甜度啱啱好,亦檸檬有新鮮微酸,混合出來唔太滯。

整體來說,都好滿足,如果唔使排隊排咁耐,一定會再嚟食。
Kale  avocado    Salad
Mushroom  on  toast
Lemon    Tart
Coconut  tiramisu
2021-12-09 748 浏览
其實係好食既,但唔值得排好耐隊。 蛋撻試餡好好食。如果多啲就仲正啦。牛角包都有試。覺得可以再膨脹啲。想試吓糖食,但派成個鐘頭隊。雖然有得攞飛再返嚟但係都唔知等幾耐
其實係好食既,但唔值得排好耐隊。

蛋撻試餡好好食。如果多啲就仲正啦。
牛角包都有試。覺得可以再膨脹啲。
無論係酥皮定熱食 都好好味大扣分嘅係 今日係門口幫客人留位登記嘅金髮齊陰矮細女職員 態度極西好冇禮貌 自問我都唔該前唔該後好有禮貌 希望你地舖頭改善下Nice pastry nice food, but one short female staff with gold-coloured hair and bangs standing near the entrance was extremely impolite. I was being very polite but that staff was rude.
無論係酥皮定熱食 都好好味

2021-12-05
2021-11-28 1462 浏览
人氣長龍嘅西式麵包店Bakehouse估唔到平日過黎買蛋撻同牛角包都要排隊下午3點幾都要等15分鐘先買到牛角包原來好早就賣曬,蛋撻12蚊一個,非常好食以招牌牛角包同酸種葡撻打出名堂,日日大排長龍有堂食同外賣,分開2條隊,行過都聞到香氣十足既麵包味道幾十種烘焙麵包,酥餅,蛋撻,法包,選擇豐富,$20~$68起店內自設餅房,香噴噴新鮮出爐!不過每人有限買6個~要留意返,最好搵朋友一齊排隊記住要新鮮出爐趁熱食Bakehouse灣仔大王東街14號地舖
人氣長龍嘅西式麵包店Bakehouse
估唔到平日過黎買蛋撻同牛角包都要排隊
下午3點幾都要等15分鐘先買到
牛角包原來好早就賣曬,蛋撻12蚊一個,非常好食
以招牌牛角包同酸種葡撻打出名堂,日日大排長龍
有堂食同外賣,分開2條隊,行過都聞到香氣十足既麵包味道

Bakehouse
灣仔大王東街14號地舖
2021-11-27 1111 浏览
終於食到bakehouse,好少去港島區所以一直試唔到😐😐,今日因為番工,一早就黎到灣仔😏。9點到🕘堂食已經要排隊,一個人等得耐少少,大約等左20分鐘就有得入。叫左個sourdough egg tart and cappuccino。🥧Sourdough Egg Tart本身諗住食croissant,睇完sweet gym就揀左蛋撻。可能有左期望就覺得唔係想像中咁好,個蛋餡係好足既,略偏甜;個蛋皮都有酥脆,但就偏硬,但成個撻都香甜既。☕Cappuccino 一般水平,menu寫明係同urban coffee roaster合作,都有水準既。9點半食完埋單出面已經有人龍喇😰,人氣果然好鼎盛🤗。

🥧Sourdough Egg Tart

☕Cappuccino

9點半食完埋單出面已經有人龍喇😰,人氣果然好鼎盛🤗。
這間人氣麵包店席捲全港,年底更會開設尖沙咀分店,人氣有增無減。我不喜歡麵包,所以一直都未有衝動去試,直至近期跟一喜歡麵包的長輩見面,便買了最具人氣的𝑩𝒂𝒌𝒆𝒉𝒐𝒖𝒔𝒆作為小小心意,所以才得以一試!由於是星期六,店舖大排長龍,但等輪時間不長,只需5-10分鐘。❄︎ 𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 𝑬𝒈𝒈 𝑻𝒂𝒓𝒕: 真的名不虛傳! 很好吃,絕對會再光顧 🔥 撻皮酥脆,豐富的牛油香味。蛋漿口感細滑,濃郁的蛋香及淡淡的焦糖味道,暫時是我食過最好吃的葡撻 💯 ❄︎ 𝑪𝒓𝒐𝒊𝒔𝒔𝒂𝒏𝒕: 口感十分具空氣感,酥皮酥脆,但由於涼了,比起熱食則驚喜不大。❄︎ 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑽𝒂𝒏𝒊𝒍𝒍𝒂 𝑫𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉: 表層的酥皮被掃上一層蜜糖,甜甜的但不過火。咬上去十分鬆軟,就算已經放涼了,酥皮依舊十分有口感。入面是vanilla味的吉士醬,個人頗為喜歡💕This bakery has been a hit ever since its first store was launched. The hype hasn’t seemed to cool down, as it’s opening the third store

This bakery has been a hit ever since its first store was launched. The hype hasn’t seemed to cool down, as it’s opening the third store in TST soon. Honestly I’m not a bread lover, so I wasn’t impulsive enough to give it a try, especially given the long line. Until recently I’m meeting an uncle who loves bread, so I thought it’s a good idea to buy some bread and pastries as a little gift.

It was a Saturday and the line was quite long. But it took only 5-10 min to get into the shop.

❄︎ 𝑺𝒐𝒖𝒓𝒅𝒐𝒖𝒈𝒉 𝑬𝒈𝒈 𝑻𝒂𝒓𝒕: It’s not overrated. NOT AT ALL. It’s sooo good that I’d definitely give it another shot. The tart crust is crumbly and flaky. And I love how buttery it is. The egg custard filling is smooth and creamy. The deep and lengthy aroma of eggs with its caramelized top is just impeccable. The egg tarts could be sold out in a blink, so go earlier! ☺️

❄︎ 𝑪𝒓𝒐𝒊𝒔𝒔𝒂𝒏𝒕: Flaky, airy, buttery all in one. It wasn’t fresh out of the oven when I had it, so it’s not as impressive as being served hot.

❄︎ 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑽𝒂𝒏𝒊𝒍𝒍𝒂 𝑫𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉: It’s glittering because of the honey glaze on the surface. It’s sweet but not overly. Given that we put it aside to take photos for quite a bit, the texture was still flaky and buttery. The vanilla custard filling goes very well with the dough.
外卖自取
  • Sourdough Egg Tart
2021-11-22 1039 浏览
返工係附近 所以想食都唔算太困難通常Lunch 時段都大排長龍早上take away先試到又唔洗排隊🙋🏻‍♀️😋Croissant 蜂巢切面🥐 超脆超濃牛油味🤤😋 Sourdough Egg Tart 外國版葡撻無誤 一定要盡快食放耐左食味道真係有分別架😆😋吉士Danish 呢個先係我至愛😋入面d custard 真係超yummy💛💛😋Cookies實不相瞞 3款cookies 都試過3款都好好味 不過要同朋友share唔係就會好漏!!
返工係附近 所以想食都唔算太困難

入面d custard 真係超yummy💛💛
😋Cookies
實不相瞞 3款cookies 都試過
3款都好好味 不過要同朋友share
唔係就會好漏!!
外卖自取
又來到挑戰lunch食唔食到這間餐廳的時侯😂轉了玩法 等食的客人不用再在餐廳門口一個個排隊 登記了就可以周圍逛 (雖然附近也沒什麼好逛) 來到門口一日未登記 一日都不曉排在前面有多少人🙈 •今日12點已來到 都要等九個字😫 還要人齊才入得!不可以先坐下幫友人下單 更不是過半數就入得 要人齊才入得!一個也不能少!Anyway等等等 等到一點幾 終於可以食啦 •餐牌多數是包類 上次來還有焗的熱食 今次不是三文治就是burger 2 courses for $108, 3 courses for $148飲品另外加錢 點了炸雞sandwich 賣相還可以 不算太有驚喜 麵包烘得脆口得來又軟綿綿 香氣逼人特別在醬汁 是令人上癮的醬汁和包的配菜像拌了沙津醬的生菜 甜甜的又爽口 炸雞脆口就理所當然啦 加上雞肉嫩滑口感半點也不油膩混著沙津醬吃好夾不會有食完頂胃的感覺份量不算太多 對女仔來說正剛好 剛好的意思是絕對有空間可以食甜品😂 •好友點的 👇🏻•甜品 Mille Feuille 法式千層酥 檸檬味的口感 那檸檬像極了細細個吃的一種餅乾😂味道輕盈 不太甜 一層層的酥皮 每層都又薄又脆不錯•甜品co
又來到挑戰lunch食唔食到這間餐廳的時侯😂
來到門口一日未登記
一日都不曉排在前面有多少人🙈

今日12點已來到 都要等九個字😫
還要人齊才入得!
不可以先坐下幫友人下單
更不是過半數就入得
要人齊才入得!一個也不能少!

Anyway等等等

百零蚊有2 courses 幾抵食

下次再來挑戰lunchtime成功食到啦😝

Lunch menu for ref :-
2021-11-15 1239 浏览
星期六放假,一早約左友人到灣仔bakehouse食afternoon tea, 想讚下餐廳既等候座位安排做得幾好,客人留低電話,當有位嘅時候就會sms,咁我哋就可以周圍行一行,唔會浪費時間👍🏻1. Sourdough egg tart $12 終於知道點解咁多人排隊啦,我食完都好想即時排返隊再買過🤤外層sourdough酥脆,牛油味同埋中間蛋既部分10分濃郁,表皮有一層薄薄嘅焦糖,好似食緊布甸,但甜度適中,果然係神撻😎👍🏻2. Plain Scone $18 +clotted cream&jam $18其實我真係好鍾意鬆餅😂😂今次都係為咗食鬆餅而選bakehouse, 好彩都無失望而回,外脆內鬆軟,牛油味濃郁,唔會好乾身,配埋clotted cream, jam ,正🤤

1. Sourdough egg tart $12

2021-11-15 913 浏览
星期六放假,同友人黎一場悠閑既下午,於是黎到灣仔bakehouse,3點半左右到,4點有位(要讚讚餐廳,係留電話再sms,唔洗我地企定定,可以周圍走)👍🏻👍🏻Sourdough egg tart $12神撻果然係神撻,終於知道點解咁多人排隊😂😂呢個撻同葡撻一樣㗎外貌,但外層既sourdough 酥脆,牛油味濃郁,撻皮煙韌,中間嘅蛋味亦都10分濃郁,重點係表皮有一層薄薄既焦糖,甜度適中,層次豐富🤤🤤今次叫左4件,唔小心自己食左3件🙈🙈下次可以挑戰食半打😂😂因為真係我食過最好食既蛋撻👍🏻

Sourdough egg tart $12

🥰Once again impressed by Chef @gregoiremichaud 👨🏻‍🍳Swipe right to see what’s inside the pillowy dough🤤#小胖遊灣仔🐠 —————————————————🔹Matcha Doughnut $38圓圓Doughnut外脆砂糖與軟綿麵包,一掰開澎湃爆餡厚滑Matcha Cream湧出!視覺效果澎湃!😍裡面Cream十分香滑,口感輕盈,有著濃郁抹茶味🍵室温食都竟然有少少冰心感覺😳(可能因為天氣轉涼了❄️😂)重點係包無油味,而且即使又有砂糖又有cream,抹茶茶香同甘淳微苦🍵帶來一抹清新🍃中和下,真正做到甜而不膩☺️Bakehouse 🆚 Dough Bros好多人會將兩者🍩compare,但坦白講小編覺得Bakehouse 完勝🏆Dough Bros的即叫即整,勝在熱辣辣,但坦白我無覺得filling特別好食,而且好似包還包、餡還餡,兩者有夠分離而Bakehouse同樣價錢🍩size大啲,迎合到港人口味,甜度剛剛好,令明明係又肥又漏嘅甜品都食唔到口😋.💡仲有另外3款口味:Chocolate haz
#小胖遊灣仔🐠
—————————————————
🔹Matcha Doughnut $38

Bakehouse 🆚 Dough Bros
💡仲有另外3款口味:Chocolate hazelnut, Vanilla custard, and Classic raspberry jam💕
💡建議室溫食,不用叮熱/雪凍😂(事源我哋好奇切少少🤏拎去叮,完全變左奶黃包咁樣,成件事錯晒)
—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌕
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌗🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌗
♟Overall♟
熱量花得值得🙆🏻‍♀️小編喜歡Doughnut嘅程度甚至高過egg tart🤭好想試埋另外3款味🤪雖然價錢真係比起egg tart貴好多
記得咁高熱量🍩要同人share😈要肥一齊肥!
2021-11-09 1043 浏览
午餐叫咗一個chicken sandwich 🐥🥪,點知嚟到見到同我想像中有啲出入😅,我仲以為佢嚟錯咗添😜,會唔會係第二枱人叫嘅chicken burger🐥🍔😂,不過冇所謂啦照樣食,麵包質地好鬆軟,炸雞有少少辣應該,不過炸得好香好脆,嗰種脆係酥脆嗰種脆,麵包入面佢仲放咗cabbage slaw ,令到個包冇咁膩。旁邊仲放咗一碟青瓜🥒同辣椒🌶,呢個青瓜真係對於呢個包嚟講,真係無敵加分位👍🏻
Chicken  sandwich
Chicken  sandwich
2021-11-08 1270 浏览
❤️大愛的麵包店,今日去開灣仔睇展覽,梗係要去潮聖一下啦,今日除咗買必食嘅 sourdough egg tart之外,重試咗另外一個Brioche🍞𠻹,都係超好味呀👍下次有時間會入餐廳坐低慢慢嘆番個午餐呢。..🍳sourdough egg tart $12.❤今日好幸運,有時去到未出爐未必買到,呢個係必吃的,細細個口感豐富,趁熱食梗係正,凍食一樣好食呀☺️..🍞Brioche $48..❤充滿住濃郁嘅牛油香味嘅麵包🍞呢個都非常之好味,鍾意牛油麵包嘅都一定要試吓呀😋👍👍..💰 $120 (sourdough egg tart x 6 + Brioche)..📍灣仔大王東街14號餔
🍳sourdough egg tart $12
🍞Brioche $48
📍灣仔大王東街14號餔
2021-11-08 905 浏览
《食上癮嘅葡撻🥧》聞說日賣900個嘅人氣葡撻,之前出開去都有買嚟食,不過都好耐冇經過,冇買嚟食啦,今次多謝親友買嚟俾我食☺️☺️葡撻🥧由於我第二日先食,我用焗爐焗熱咗先食嘅,第二日一樣好味😍😍撻皮真係好酥脆,蛋漿又香又滑😋😋好香😍咁酥脆係因為創辦人用咗整牛角包嘅技術用喺做葡撻撻皮上,令成品更酥脆可口。仲用咗sourdough製作,帶濃郁焦糖香,蛋餡入口嫩滑似燉蛋,甜度啱啱好。撻皮牛油香重,同樣有焦糖味道😋真係好味到想再食😋牛角包🥐麵包每日新鮮製造,仲用咗天然酵母~牛角包好香牛油味,食落外脆內軟,酥皮跌到一枱都係,好正呀😍一向鐘意牛角包,呢個真係好正😍飲埋近期最愛無糖杏仁奶🥛,開心晒嘅早餐😚😌⭐️5星/5星🈵分🚩Bakehouse (灣仔)📍灣仔大王東街14號地舖
《食上癮嘅葡撻🥧》

葡撻🥧

牛角包🥐

飲埋近期最愛無糖杏仁奶🥛,開心晒嘅早餐😚😌

⭐️5星/5星🈵分
🚩Bakehouse (灣仔)
📍灣仔大王東街14號地舖
  • Sourdough Egg Tart
  • Croissant
  • 蛋撻
2021-10-31 843 浏览
終於俾我排到Bookmark 左勁耐😍😍買左牛角包同埋主打嘅egg tart 🤍Egg Tart 就吾洗講Right amount of egginess 😌但對牛角包有少少失望雖然外皮好酥脆,好香牛油味但裏面層次感吾夠😢
終於俾我排到
Bookmark 左勁耐😍😍
買左牛角包同埋主打嘅egg tart 🤍
Egg Tart 就吾洗講
Right amount of egginess 😌
但對牛角包有少少失望
雖然外皮好酥脆,好香牛油味
但裏面層次感吾夠😢