2021-09-26 677 浏览
這間餐廳放在口袋已有一段時間,曾路過但當時堂食人太多,所以作罷。 趁今日在附近,又未吃午餐,多走一段路專程到來吃下午茶,希望平日這個時段不會有太多人。門外有2人在排隊,原來也有人留下聯絡電話。幸好約10分鐘可入座,算不錯。 一向偏愛菇類,餐單中有蘑菇多士,當然不會錯過。不是咖啡控,幸好有 homemade lemonade 填補。蘑菇多士除蘑菇外,還有菠菜、2隻水波蛋,放在酸種麵包上,各種材料都是我喜歡的。賣相好,味道很不錯。 吃完一份已很飽,想加一個蛋撻恐怕吃不下,只好外賣回家。Lemonade 另外有糖水奉上,讓客戶自行按需要添加,想得周到。有機會再來吃新鮮出爐的蛋撻、牛角包。

有機會再來吃新鮮出爐的蛋撻、牛角包。

2021-09-14
2021-09-25 2074 浏览
冇旅行去既時間太難挨有時候係要發掘下啲新地方去家住新界的我要出城喇難得既假期 梗係要去食好嘢因為要去灣仔 搵左間好多人推介既BAKING HOUSE 本身想坐低嘆返個下午茶但最少要等45分鐘先有位最後決定take away不過門口都有十幾人排緊隊網上推介既係葡撻同牛角包🥐咁我當然要試下啦另外仲要左個pain au chocolat個人經驗撻一定要趁熱食喺附近球場搵左個位 急不及耐要放哂入口喇🤣撻皮酥脆 蛋餡嫩滑有蛋香 仲有焦糖香一人一個實在太少喇牛角包🥐有手掌咁大一啖咬落去 已經聽到酥脆既聲音 但牛油香就唔及葡撻朱古力酥 同樣都係酥脆既外表但入面包包住既係稍濃既朱古力餡呢個都係我既個人推介期待下次可以坐低慢慢食埋其他
冇旅行去既時間太難挨

Pain au chocolat
  • 蛋撻
  • pain au chocolat
2021-09-24 362 浏览
路過咗好幾次,次次都買唔到想試嘅蛋撻🥲今次撞啱出爐時間,人龍又唔算長...終於試到喇🥳🥳🥳【Sourdough Egg Tart】因為新鮮出爐嘅關係,拎到上手都仲係好熱,咬開直頭出緊煙😳蛋撻嘅賣相同口感都有少少似葡撻,酥皮鬆脆,大力少少都驚會整爛😅蛋漿好滑,甜度適中,趁熱食無得彈😋就算已經食咗lunch再獨吞兩個都無問題呀😆作為咁受歡迎嘅鎮店名物,$12/個 真係超級良心價🤩唔怪得咁搶手❗
路過咗好幾次,次次都買唔到想試嘅蛋撻🥲
今次撞啱出爐時間,人龍又唔算長...終於試到喇🥳🥳🥳

【Sourdough Egg Tart】
因為新鮮出爐嘅關係,拎到上手都仲係好熱,咬開直頭出緊煙😳
蛋漿好滑,甜度適中,趁熱食無得彈😋
就算已經食咗lunch再獨吞兩個都無問題呀😆

作為咁受歡迎嘅鎮店名物,$12/個 真係超級良心價🤩
唔怪得咁搶手❗
2021-09-22 445 浏览
BakeHouse 除左蛋撻同埋牛角包有長長既人龍,其實Lunch Hour 排隊 Dine In 既人都唔少架~ 🥲📍Ma La Chicken & Waffles $138係麻辣味既炸雞, 脆得黎入邊都keep到 juicy, 麻辣味其實唔算好均勻不過幾惹味.. Waffles 外脆內軟, 仲要勁香不過呢度無Set 飲品要分開叫, 我就叫左杯Cappuccino, 飲落咖啡好香又夠滑所以真係唔怪得點解咁多人排下次仲想試下佢D Egg on Toast 之類

📍Ma La Chicken & Waffles $138

不過呢度無Set
所以真係唔怪得點解咁多人排

下次仲想試下佢D Egg on Toast 之類

2021-09-21 365 浏览
滿心歡喜出去到灣仔試試睇下有咩符fit去到雖然唔洗排隊 可能當天下雨啦咁就外賣左兩個葡撻加隻牛角包試下本人都幾鍾情蛋撻依一款食物。基本上在街經過麵包店一出一底蛋撻就會買。咁依一間經常係網上都見到個個都話好好食。咁有時間就想去試下啦。一隻葡撻$12 咁食落口啦 酥皮真係幾鬆化 不過同其他平民小店 比實在係差不多。蛋確實幾香滑 甜度幾好。不過如果特登要慕名去食既話 就唔會。牛角包$20食落去比較普通。因為食過另一間牛角包 咁依一間就比下去。
滿心歡喜出去到灣仔試試睇下有咩符fit
去到雖然唔洗排隊 可能當天下雨啦

咁就外賣左兩個葡撻加隻牛角包試下
一隻葡撻$12

牛角包$20
食落去比較普通。因為食過另一間牛角包 咁依一間就比下去。

蛋撻黎講食過Bakehouse真係唔會再想食第二間🥧之但係Bakehouse嘅蛋撻唔係有錢就一定買到ga wor,排隊排到你果陣賣晒無就無架喇😌食唔食到就睇你就唔就到出爐時間喇⏱————————————————👅Sourdough Egg Tart($12)👍🏻 蛋撻皮酥脆鬆化得黎有少少韌勁,蛋撻餡極嫩滑,蛋味帶少少甜,真係好唔捨得一啖就食晒成個蛋撻🥧️————————————————💡當日排左兩次,要成30分鐘先買到。如果比我買多次,唔洗諗,一定直接買一打💯📍 Bakehouse:灣仔大王東街14號地舖
蛋撻黎講食過Bakehouse真係唔會再想食第二間🥧
食唔食到就睇你就唔就到出爐時間喇⏱
————————————————
👅Sourdough Egg Tart($12)

————————————————
📍 Bakehouse:灣仔大王東街14號地舖
2021-09-15 446 浏览
仲記得第一次食佢新鮮出爐既蛋撻既口感想再翻兜⋯好多時食完晏過黎都見一係排長龍,一係賣曬~今日挑戰成功!難得買到忍唔住買多兩個拎返去同屋企人開心share另外佢既Cheese Danish都好香口惹味~可惜仲未有機會試到佢既堂食⋯晏晝太多人⋯夜晚太早收🤣
仲記得第一次食佢新鮮出爐既蛋撻既口感

難得買到忍唔住買多兩個拎返去同屋企人開心share
蛋撻&Cheese  Danish
蛋撻&Cheese  Danish
想食好耐,次次都要排隊,就算我成日經過都好,都無機會食到😂。今次專程去等,排咗大概20分鐘到就有得食,都算好好彩㗎啦🤔。Blue Berry Waffles $88材料:Sourdough Waffles, Fresh Blueberries, Caramelised Hazelnuts, Blackcurrant Syrup冇咩特別,唔係價錢平貴問題,而係食落真係好普通,中規中矩😣。食落個Waffles有少少立口,唔知係咪佢既賣點係咁,只係我唔識食😂。不過勝在中間嗰舊好似雪糕咁嘅奶油令到個waffles好滑,再加上酸酸地嘅藍莓,兩者加埋一齊酸酸甜甜好開胃😛。Bakehose Breakfast $138材料:Fried Eggs, Bacon, Luganega Sausage, Mushroom, Tomatoes我估賣到$138 ,主要原因係Bakehouse依個牌子,食落去其實好普通,同平時係一般Cafe食嘢一樣😩。除咗個包係酸種包,有啲特色,同埋炒蛋幾滑之外,真係唔值得食,比$138大概都係買Bakehouse個名😣。Flat White $37拉花拉得好靚👍🏻。好大杯,一隻

Blue Berry Waffles $88

Bakehose Breakfast $138

Flat White $37
拉花拉得好靚👍🏻。好大杯,一隻手拎起嚟飲都有啲攰😂,兩隻手拎就差唔多。啲奶打得幾好,好綿,入口好滑。

Sourdough Egg Tart $12
呢個就係傳說之中,上咗神枱嘅蛋撻,今次嚟到就梗係要試吓,真係好好食😍。最鍾意佢既蛋,啲蛋滑到sir落喉嚨度,不過我覺得太甜,糖份一定好高🤔。細就細隻啲,不過價錢唔貴可接受,呢個我一定會再食過,絕對好過上面個兩份主食。

埋單$275(包加一)
2021-07-21
🤩 湾仔|Bakehouse|#丁丁香港探店|40 HKD地址:灣仔大王東街14號地舖-其实以下内容是我一个月前写的当时我说一个月后去拿学生八达通要再吃一次chocolatecookie结果这次拿回来冷藏了隔夜才吃变得很硬是不同风味但也还是浓郁好吃(但还是软的更好吃!)-「蛋挞」风最大的是蛋挞挞皮确实是很特别个人感觉它最突出的是那股浓浓的焦糖味但又没有普通焦糖那么甜好吃-「ChocolateCookie」这是我最大的惊喜了其貌不扬犹豫了一下要不要点出于对巧克力的狂热还是选了结果真的太好吃了是我这辈子吃到过最好吃的ChocolateCookie偏爱黑咖啡的苦味这也是我入口的第一感受后面就是浓浓的黑巧克力的香差点好吃到哭-「肉桂卷」肉桂卷的评价褒贬不一出于对它的喜爱还是点了但我给的评价不高底下糖霜太厚总是能吃到糖块中间的坚果香被糖盖住了
🤩 湾仔|Bakehouse|#丁丁香港探店|40 HKD
地址:灣仔大王東街14號地舖
其实以下内容是我一个月前写的
当时我说一个月后去拿学生八达通
要再吃一次chocolatecookie
结果这次拿回来冷藏了隔夜才吃
变得很硬是不同风味
但也还是浓郁好吃
(但还是软的更好吃!)
「蛋挞」
风最大的是蛋挞
挞皮确实是很特别
个人感觉它最突出的是那股浓浓的焦糖味
但又没有普通焦糖那么甜
好吃
「ChocolateCookie」
这是我最大的惊喜了
总是能吃到糖块
中间的坚果香被糖盖住了
Chocolate  Cookie
2021-09-11
$20 (早餐)
Chocolate  Cookie
  • Chocolate Cookie
2021-09-12 328 浏览
專登食出名既蛋撻,閒日唔使排,蛋心熱辣辣咬落脆卜卜,係好食既,一試無妨,但覺得不是所講咁特別。牛角酥買既時候凍左,唔香脆了,硬硬地。其他款既包,下次再試下,見仲有好多款式!
專登食出名既蛋撻,閒日唔使排
牛角酥買既時候凍左,唔香脆了,硬硬地。
其他款既包,下次再試下,見仲有好多款式!
2021-09-11 304 浏览
🥐𝑩𝒂𝒌𝒆𝒉𝒐𝒖𝒔𝒆 ⋄ 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 𝐸𝑔𝑔 𝑇𝑎𝑟𝑡 $12✍︎ 以前一講葡撻就諗起Kfc,但自兩年前戒左Kfc同M記後,連同葡撻類似嘅物體我都冇再掂過🥵Bakehouse嘅出現終於令我再次食到個好味嘅葡撻੧(⸍⸓⸌੧)老實講,又平又好味,實在係冇咩可以挑剔的。記得曾經食過佢嘅肉桂卷,印象中都好好味,而且佢好似間唔中就會轉下menu,次次去到都有新款新驚喜!下個目標係堂食😉✍︎ 4.5/5

🥐

𝑩𝒂𝒌𝒆𝒉𝒐𝒖𝒔𝒆
⋄ 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 𝐸𝑔𝑔 𝑇𝑎𝑟𝑡 $12

✍︎ 4.5/5
-🦄BAKEHOUSE-SOURDOUGH EGG TART Hkd12Rating🌕🌕🌕🌕🌑PAIN AU CHOCOLATE Hkd28Rating🌕🌕🌕🌗🌑STRAWBERRY VANILLA DANISH Hkd30Rating🌕🌕🌕🌕🌑-好耐之前我都曾經食過 @bakehousehk 嘅麵包當時係買佢哋嘅酸種麵包 不過我嫌唔夠酸無咩味今次有幸收到靚女朋友仔請食佢哋嘅Pastries😆我表示好感動…受之有愧但係又有滿滿嘅幸福感口感方面我就唔多作評論 因為我唔係即刻食無辦法食到佢最完美嘅熱度同埋口感 所以呢為咗公平起見 就只係簡單描述一吓佢嘅味道-酸種EggTart真不愧係佢哋嘅招牌之一 好有驚喜想當年…我諗而家都係 好似超多人排隊買佢 好誇張外層酥皮好夠酥化 超邪惡嘅感覺 同一般酥皮好唔同但係你唔會好抗拒佢 反而會好想咬多幾啖 食上癮相信如果係新鮮出爐嘅話 一定會好正呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-中間嘅部分 蛋味十分濃郁 香濃蛋味好合我心意味道上比較甜 但係就好似食緊布甸咁…布甸蛋撻😆好滑溜 軟綿綿嘅感覺 如果佢係流心就更加正啦Pain Au Chocolat又係好吸引 朱古力控可以一
🦄BAKEHOUSE

中間嘅部分 蛋味十分濃郁 香濃蛋味好合我心意
味道上比較甜 但係就好似食緊布甸咁…布甸蛋撻😆
好滑溜 軟綿綿嘅感覺 如果佢係流心就更加正啦
Pain  Au  Chocolat

Pain Au Chocolat又係好吸引 朱古力控可以一試
可能因為擺放咗一段時間 所以硬身咗啲 不太鬆軟
不過完全唔會影響到佢嘅味道 朱古力味好濃郁架
表面嘅粒粒唔知係唔係朱古力粒粒來呢 比較硬身
食落好似食緊咖啡豆咁 同時又會食到一陣酒味
味道上有唔同嘅層次好有趣 麵包整體唔會好甜
朱古力味濃郁得來 苦甜味係十分之適中 大人の味
不過朱古力控表示 朱古力內餡可以再再再多啲呢
Strawberry  Vanilla  Danish

最後Strawberry Danish賣相真係好靚好少女心呀
士多啤梨係呢個甜品嘅靈魂 味道上酸甜適中
Sourdough  Egg  Tart
Pain  Au  Chocolat
Strawberry  Vanilla  Danish
2021-09-09 344 浏览
曾經幾次過嚟呢間舖頭,但都冇蛋撻賣,搞到有啲唔開心但今日再路過,竟然有啱啱出爐嘅新鮮蛋撻,即刻排隊買,好彩只係排左五六個人,等得唔算好耐。Bakehouse 嘅蛋撻sourdough egg tart 其實似葡撻多啲。撻皮好似牛角包造嘅酥皮咁,牛油味重,一層層的,食落好鬆脆。 蛋餡入口嫩滑似燉蛋,有濃香蛋味,而且帶有少少焦香味,味道吸引,只是個人覺得甜度多左少少而已。趁熱食時,皮脆蛋香, 終於明白佢長期人氣高企嘅原因了。
曾經幾次過嚟呢間舖頭,但都冇蛋撻賣,搞到有啲唔開心

只是個人覺得甜度多左少少而已。

趁熱食時,皮脆蛋香, 終於明白佢長期人氣高企嘅原因了。

2021-09-09 382 浏览
平時外賣Bakehouse就食得多,今次一於同友人坐低喺度食早餐,侍應表示可以叫完外面嘅麵包之後坐低慢慢食,不過我哋今次就選擇咗餐牌上面嘅早餐🍞-Avocado Benedict🥑 $158-荷蘭醬淋上水波蛋上面,底部墊了煙三文魚片🍣再下面鋪有牛油果片層🥑,最底係Sourdough酸種麵包,佢係一種以古老傳統造包嘅技術,利用天然酵母、麵粉同水,加以鹽黎調味就可以簡單地做出味道深厚嘅麵包。比起一般麵包,酸種麵包嘅酸度比較高,所以升糖指數比較低架😋口感豐富,味道不錯👍🏻Roasted mushroom toast🍄$108-Poached egg又名水波蛋,係一種去殼熟蛋料理。係水煮期間通過,加入少量嘅醋,再透過劇烈攪拌鍋水以產生漩渦🌀拮爆咗隻水波蛋之後,流心蛋漿mix埋去菇菌同菠菜營造到一種好creamy嘅口感👍🏻Flat White-咖啡一杯不過不失
Avocado Benedict🥑 $158

Roasted mushroom toast🍄$108

Flat White
咖啡一杯不過不失
  • Roasted Mushroom Toast
  • Avocado Benedict with Smoked Salmon
2021-09-09 310 浏览
灣仔bakehouse 前四季餅廚麵包店 CAFE呢度有3樣野最出名,第一係牛角包,第2係葡撻,第3係總廚好識搞笑仲識廣東話今日打算過黎食葡撻既,但係賣曬就轉食牛角包!店內麵包糕點每日鮮製用上法國有機麵粉配合自家培養天然酵母不會用自發粉 麵糰更發酵36小時以上口感更加佳 麵包在早上出爐 11時後供應各款糕點店內做的酥皮確實美味 當中以蜂巢切面牛角包最人氣 香氣濃厚 口感酥脆滋味 一咬下去碎片散落碟上 加入自家製酸種麵粉 麵包中間唔會空心 反而是富彈性質感 難怪長時間都係排滿人在等出爐麵包,實在好好食食牛角包,配一杯奶泡咖啡,連咖啡都係搵專業咖啡師調配,飲得出醇香濃厚味道Bakehouse 評分8/10平均消費$50地址:灣仔大王東街14號地下
灣仔bakehouse 前四季餅廚麵包店 CAFE
今日打算過黎食葡撻既,但係賣曬就轉食牛角包!
店內麵包糕點每日鮮製用上法國有機麵粉
配合自家培養天然酵母不會用自發粉 麵糰更發酵36小時以上
口感更加佳 麵包在早上出爐 11時後供應各款糕點
加入自家製酸種麵粉 麵包中間唔會空心 反而是富彈性質感
難怪長時間都係排滿人在等出爐麵包,實在好好食

Bakehouse
評分8/10