2017-01-05 192 浏览
是日放工, 約了好耐無見的2 位女仔朋友小聚一下, 為了方便唔同地方工作的大家,約了在荃灣食, 本來行完街在愉景新城果頭食, 但度度都好多人....突然醒起愉景新城旁邊的8咪半商場(舊時係中國染廠)門口有間幾靚的餐廳...........既然同女仔朋友食.....呢間睇落都幾好我地坐低點了幾款食物, 待應就遞快餐前面包~~呢度餐前面包款式幾多....唔單調, 每款面包口感都唔同, 有鬆軟的, 有脆口~~~~適合唔同人士~~而食物都算幾快...待應就可以逐款送多來.....而且係食完一款先再送另一款上枱首先我地前菜係<香煎三文魚露荀>三文魚煎得好香, 配上香草的酸醬.....好醒胃, 而且露荀好鮮嫩無渣......呢個幾好唔錯~~另外, 再來一個可能係呢間餐廳的SIGNATURE<軟殼蟹泡菜竹炭漢堡包>呢個有驚喜, 軟殼蟹同泡菜...估唔到的夾~~唔會俾泡菜影響軟款蟹味道....而且軟殼蟹份量比我想像中多...而竹炭漢堡包有香香芝麻味....可能是用黑芝麻做的漢堡包值得一提係佢D 薯條外層炸得有粒粒脆的口感..可能係淋過一D 面包糠先炸的效果...口感好特
我地坐低點了幾款食物, 待應就遞快餐前面包~~
餐前面包

適合唔同人士~~

首先我地前菜係<香煎三文魚露荀>
香煎三文魚露荀

軟殼蟹泡菜竹炭漢堡包

而竹炭漢堡包有香香芝麻味....可能是用黑芝麻做的漢堡包

值得一提係佢D 薯條外層炸得有粒粒脆的口感..可能係淋過一D 面包糠先炸的效果...口感好特別....想特別再叫多客薯條 XDDD

最後再來一個主食<烤豬鞍配呠酒汁>
烤豬鞍配呠酒汁
烤豬鞍烤得剛剛好.... 唔會"UN" ....2位女仔都食好多~~~
另外又要一提係呢個的薯條係用蕃薯來做.....口感和薯仔完全不同....口感相對薯仔更有口感...而且味道比薯仔甜
题外话/补充资料: 本來想再叫個PIZZA....但估唔到已經食到飽飽.... 呢個環境...份量同水準.....3個人HKD433 ....我覺得算真係幾抵 重要係枱好闊落...同隔離枱有一定距離...傾計好舒服!!!
2016-12-29
香煎三文魚露荀
軟殼蟹泡菜竹炭漢堡包
烤豬鞍配呠酒汁
2017-01-03 445 浏览
自少在荃灣長大的我,直至現在久不久也會在這區出沒揾食。平時在荃灣找cafe,一般只會去路得圍或荃豐。最近路經中國染廠大廈,發現這商場翻身後開了不少餐廳。今天經過附近,便去試試位於商場正門的backyardBackyard位於外牆正在裝修的中國染廠大廈內,經過左都唔知,要稍為留意不要行過龍。可能是平日的關係,而且位置也較為偏僻,當晚的入座率也不滿。見到門口有廚師推介的黑板便知道這裡是backyard了入到餐廳,環然清靜又闊落,果然無改錯名點餐後店員立即送上熱騰騰餐包,點醋來吃還不錯香蒜大蝦配蕃茄沙沙醬 $68蝦肉新鮮爽彈,沾滿了蒜油香非常惹味,再加上蕃茄蓉,能夠減低膩減,不知不覺便食曬成碟軟殻蟹泡菜竹炭漢堡配薯條 $128Backyard的招牌菜式之一,當然要一試。甫上枱已香氣撲鼻,一口呷下軟殻蟹汁都爆出來了,配上特製的竹炭包,又鬆又脆口感豐富,泡菜為整個包帶出鮮味漢堡份量也不少,share吃再叫其他食物就prefect烤bbq豬肋骨配雜菜沙律薯條 $168燒豬肋骨是my favour之一,這裡的豬肋骨燒得剛剛好不會過熟,保留了不少肉汁,豬味濃郁。Hand drip coffee $50
自少在荃灣長大的我,直至現在久不久也會在這區出沒揾食。
平時在荃灣找cafe,一般只會去路得圍或荃豐。

最近路經中國染廠大廈,發現這商場翻身後開了不少餐廳。

今天經過附近,便去試試位於商場正門的backyard
可能是平日的關係,而且位置也較為偏僻,當晚的入座率也不滿。
見到門口有廚師推介的黑板便知道這裡是backyard了

入到餐廳,環然清靜又闊落,果然無改錯名
點餐後店員立即送上熱騰騰餐包,點醋來吃還不錯
Garlic  shrimp
香蒜大蝦配蕃茄沙沙醬 $68
軟殻蟹泡菜竹炭漢堡配薯條 $128
Backyard的招牌菜式之一,當然要一試。
Crab  burger
漢堡份量也不少,share吃再叫其他食物就prefect
Bbq  baby  back  ribs
烤bbq豬肋骨配雜菜沙律薯條 $168
Hand  drip  coffee
Hand drip coffee $50
餐牌上有不少的咖啡選擇,外間較小有的hand drip coffee也能夠品嚐得到
點了hand drip coffee後, 咖啡師便出來介紹咖啡豆種類,我們揀了來自印尼的acrh gayo Tp。
帶有微果香,少酸。
呷入口咖啡味果然細膩甘醇
Backyard在荃灣來說算是中上價的cafe,
與老友靜靜的暢談了一整晚每人大約$250,但勝在食物水準有保證,價錢可接受
2016-11-28
Garlic  shrimp
Bbq  baby  back  ribs
Hand  drip  coffee
  • Green  tea  latte
2016-12-27 793 浏览
最近看見網上雜誌介紹backyard的紅菜頭田園三文治蠻吸引我,於是我與喜愛清新田園風格的友人來嚐嚐它如何新鮮~我們先來一盤既簡單又傳統的意式蕃茄燴豬肉丸,原本期望豬肉丸是新鮮即製手打的,因為最近在另一間餐廳吃到很好吃的手打肉丸,怎料這裡的是普通豬肉丸😢幸而這肉丸頗有彈性,不過肉汁方面實屬一般,但搭配酸微微的蕃茄醬汁挺開胃。反而不太起眼的薯蓉給我意想不到的驚喜,它有薯絲滑般口感,味帶牛奶濃香,入口即化,不用一會朋友通通吃光。餐包黑芝麻包與葡萄乾包雖然是小小的配角,但味道相當不俗~ 餐包鬆軟不在話下,烏黑的芝麻包味道十分濃厚,不用沾黑醋已經超好吃。至於葡萄乾包香甜味美,沾黑醋吃別有一番風味。這就是我為它而來的紅菜頭田園三文治~ 紅通通,甜美的紅菜頭三文治方包,端上桌看起來果然吸引,各式各樣的美味蔬菜,如蕃茄,生菜等看起來很誘人,火腿口感軟嫩還保留該有的嚼勁,肥瘦肉比例搭配很和諧。白酒忌廉汁煮法國藍青口配蕃薯條另一道很滿意的晚餐~蕃薯條酥脆外層與軟入心的內裡,大大的反差,口感極佳~ 蕃薯綿密,相當鬆軟,沒有多餘的纖維~ 並且香甜可口,一吃就驚豔,特有的香氣,讓人愛不釋手。 藍青口較一般青口
這就是我為它而來的紅菜頭田園三文治~
白酒忌廉汁煮法國藍青口配蕃薯條另一道很滿意的晚餐~

藍青口較一般青口迷你,肉很軟嫰,而且比一般的青口鮮甜~ 經過白酒忌廉烹調,醇香的白酒完全滲透在青口中,但亦沒有蓋過青口原本的海味,十分美味。
2016-12-21 1269 浏览
今日同朋友去左荃灣其實荃灣有咩好食我到而家都仲尋找緊,見到呢間餐廳環境靚靚地,就其求入左呢間餐廳,又比我地好彩幾好食WOR先係餐包發現今日係全手宴 叫左既野食都係用手食白汁忌廉青口青口配甜蕃薯薯條,薯條好粗身 唔會過份脆 岩岩好,幾重蕃薯香味 唔錯青口好重海水味,好香口仲帶有蒜香 D咸海水味真係好重,不斷食緊咸海水不斷停留係口腔度軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條竹炭漢堡包 個包好脆上面有酸瓜好開胃薯片好香脆 同頭先個蕃薯薯條又兩回事 各有各好食個包好大 泡菜好開胃 見到有少少牛油果汁隻軟殼蟹好大隻,幾巨形 好脆 咬落有脆聲菜同蕃茄都好新鮮 ,成個包食落好有層次隔離台見到我地嗌又跟嗌,離遠聽到佢地食到脆脆聲烤BBQ豬肋骨配雜菜沙律及薯條識食一定用手食廚師處理呢個豬肋骨烤既時間岩岩好唔會太硬 鎖住肉汁 D肉無痴實哂個骨 容易咬開好大份 一碟足夠4-6 人食可惜既係醬唔夠多 多d perfect池啦今次係荃灣仲算是意外既驚喜
今日同朋友去左荃灣

其實荃灣有咩好食我到而家都仲尋找緊,
先係餐包
發現今日係全手宴 叫左既野食都係用手食
白汁忌廉青口

青口好重海水味,好香口仲帶有蒜香

D咸海水味真係好重,不斷食緊咸海水不斷停留係口腔度

竹炭漢堡包 個包好脆

上面有酸瓜好開胃

薯片好香脆 同頭先個蕃薯薯條又兩回事 各有各好食

個包好大 泡菜好開胃 見到有少少牛油果汁

隻軟殼蟹好大隻,幾巨形 好脆 咬落有脆聲

菜同蕃茄都好新鮮 ,成個包食落好有層次

隔離台見到我地嗌又跟嗌,離遠聽到佢地食到脆脆聲

識食一定用手食

廚師處理呢個豬肋骨烤既時間岩岩好

唔會太硬 鎖住肉汁

D肉無痴實哂個骨 容易咬開

好大份 一碟足夠4-6 人食

可惜既係醬唔夠多 多d perfect池啦

今次係荃灣仲算是意外既驚喜
2016-12-20 249 浏览
今日同外國朋友聚舊,話近近地不如去荃灣食,就係愉景新城附近見到間新野就話不如去試下。入到去見坐得都舒服同餐牌選擇都吾少,今次我地以小食為主再加個主菜同2個飲品,最後大約坐左2個鐘每人$290飽肚離開。叫完野食冇幾耐就黎包,食落去熱熱地幾好喎,仲有3款不同的包。小食我叫左Pork meat ball $58…份量都吾少而且味道都吾錯,如果蕃茄味再濃點更好,但中間的薯蓉加上新鮮蕃茄醬都不錯。朋友就叫左Garlic shrimp $68…蝦吾梅身有口感而有少許辣度都幾開胃。當然要食返少少菜啦,就選擇左煙三文魚Caesar salad $88…份量都吾少,菜都新鮮,但我就覺得酸左少少。當然我地叫左最愛的牛扒啦,Prime rib eye $258…黎到都吾細份同燒左面有一間間燒位十分討好…食落去肉質都幾嫩吾差,如果有少少薯條就更好啦。飲品我地冇飲啤酒而叫左Ice lemon tea $25 and homemade lemonade $30…味道正常而且酸度剛好喎,但如果大杯少少就更好。
2016-12-15
2016-12-19 957 浏览
香港貴為美食天堂,各式各樣既美食真係想食就搵得到,西餐選擇亦都係多不勝數其中之一,但做到出色確實好難,依間既西餐係我近依年比較唔錯,比起外面旺區所食到既餐廳相比價錢較合理同味道亦有少許喜出望外餐廳設計係以北歐簡約風格,用餐感覺都舒服得多,樓底高又有空間感,下班來吃晚餐都相當放鬆心情店員先送上水同麵包,麵包有兩款小麥包,沾橄欖油同黑醋一齊食,包質口感一軟一硬,係餐前既開肚餐點<<蒜香白酒車厘茄煮蜆>>一送上枱已聞到香噴噴既蒜香味,蜆肉份量多,隻隻都厚肉飽滿,爽口彈牙,連蒜味白酒汁一口食滋味十足,湯汁飲落好重蒜味同酒香之外,呑落一點都唔會覺得太烈味同口渴,另外配脆香烘多士,沾湯汁食一流,的確好味至極<<軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條>>巨型竹炭包夾著軟殼蟹同泡菜,入面加左牛油果醬,味道好夾,牛油果既味道去除左層油膩感,漢堡食落幾重口感,軟殻蟹外脆內軟,泡菜少許辣令整個包無咁單調。薯條炸得好出色,食落好香脆,凍左食都唔會腍,脆既口感還在<<黑松露牛肝菌意大利飯>>意大利飯煮到剛剛好,飯粒粒粒軟硬口感,唔

<<蒜香白酒車厘茄煮蜆>>
<<軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條>>
<<黑松露牛肝菌意大利飯>>
意大利飯煮到剛剛好,飯粒粒粒軟硬口感,唔會食落過腍或未熟透,陣陣黑松露味又唔會太濃,牛肝菌咬落香軟多汁,的確唔錯
2016-12-19 211 浏览
今日和朋友往荃灣backyard食晚餐, 我們點了瑪蘇里拉芝士蕃茄薄餅, 香草燒雞配意大利蕃茄汁,Ice caffe mocha和朱古力蛋糕。晚餐提供黑酣, 面包和面包條, 面包好軟綿, 面包條好鬆脆, 配上黑酣好開胃, 好食餐前小食;瑪蘇里拉芝士蕃茄薄餅, 薄餅芝士香濃, 蕃茄汁好開胃, 芝士和蕃茄好夾, 餅底鬆脆, 好味pizza;香草燒雞配意大利蕃茄汁, 蕃茄醬好香濃, 燒雞燒得甘香, 肉質鮮嫩, 皮脆肉滑;Ice caffe mocha , mocha味香濃, 咖啡味好香濃;最後朱古力蛋糕好濃朱古力味, 蛋糕軟綿, 鍾意朱古力的朋友一定喜愛。餐廳座位舒適, 格調高雅, 晚餐食物美味, 吃了一頓好食的西餐,朋友相聚好地方。

瑪蘇里拉芝士蕃茄薄餅
朱古力蛋糕
香草燒雞配意大利蕃茄汁
Ice caffe mocha
餐前小食
2016-12-13
2016-12-18 185 浏览
黑松露牛肝菌意大利飯 ($148) 風乾火腿配蜜瓜沙律 ($78)火腿配蜜瓜一向係我至愛 而呢一間餐廳將將呢一款沙律整得好靚 未食見到已經覺得好正😝蜜瓜甜味適中配上鹹鹹的火腿剛剛好👍🏻另外仲有酸瓜提供 如果覺得火腿太鹹加埋酸瓜 係一個開胃之選😁而意大利飯方面 味道都唔錯 菇味重而且飯既硬度都ok☺️而且環境靚靚地幾舒服 好適合同朋友傾計😝
而意大利飯方面 味道都唔錯 菇味重而且飯既硬度都ok☺️
而且環境靚靚地幾舒服 好適合同朋友傾計😝
2016-12-15 622 浏览
中國染廠大廈就在愉景新城旁邊。從荃灣地鐵站A出口出來,一直都是行人天橋,十分方便。新簇的裝潢,未開始吸引到人流。來到地下的Backyard,第一個感覺是店面很大,很開揚。向著行人路的一面用上玻璃,以植物作自然的間隔,日光加上細細盞的黃燈,營造柔和的氣氛。入口處有外賣三文治、咖啡等,亦設有座位。往內走是餐廳的用餐位置。$68-$98的午餐,包餐湯和茶/咖啡,相對都幾貴的A la carte抵食得多,而且款式齊全,三文治、意粉、沙律、薄餅、扒類,全部都有。但我們還是敵不過a la carte的選擇。是日餐湯酸得奇怪的蕃茄湯,內有粟米碎,空洞的粟米衣並沒有提升口感。鮮雜菌忌廉湯比餐湯好吃得多。忌廉不太重,突顯了濃郁而清香的雜菌味。打成碎的雜菌,使湯帶粒粒的口感。烤三文魚露荀配黑松露忌廉汁我們都想像這道前菜是煙三文魚捲著露荀,絕對沒想到竟然是足以做主菜的煎三文魚。煎得幾香,未至於很滑,但肉不嚡,少少乾但滲著油香,都算可以。不過,比較起來,更喜歡爽脆多汁的露荀,烤得香,又有清新的草青香。Artichoke太爽,還是喜歡煮腍的口感。濃稠的忌廉汁跟三文魚更夾,可作適量調味。幾欣賞店方主意到暖碟的細節

入口處有外賣三文治、咖啡等,亦設有座位。
往內走是餐廳的用餐位置。
但我們還是敵不過a la carte的選擇。
是日餐湯

酸得奇怪的蕃茄湯,內有粟米碎,空洞的粟米衣並沒有提升口感。
鮮雜菌忌廉湯

鮮雜菌忌廉湯
烤三文魚露荀配黑松露忌廉汁

我們都想像這道前菜是煙三文魚捲著露荀,絕對沒想到竟然是足以做主菜的煎三文魚。煎得幾香,未至於很滑,但肉不嚡,少少乾但滲著油香,都算可以。不過,比較起來,更喜歡爽脆多汁的露荀,烤得香,又有清新的草青香。Artichoke太爽,還是喜歡煮腍的口感。濃稠的忌廉汁跟三文魚更夾,可作適量調味。幾欣賞店方主意到暖碟的細節。
烤三文魚露荀配黑松露忌廉汁
軟殻蟹香草醬意粉

大大件軟殻蟹,夠兩個人分。殻炸得又脆又可口,蟹身則厚肉、軟腍又多汁。下面的香草醬扁意粉亦不遜色。扁意粉滑溜溜,少少彈牙而不腍,每條都掛滿香草醬,散發著羅勒和橄㰖香。雖然吃到最後都幾油,但火箭菜有中和之效,配搭用心。份量很大,猜是一般意粉的1.5倍。
軟殻蟹香草醬意粉
香烤雞扒配農場鮮茄醬

$88的午餐,份量亦不少,雞扒有三塊。皮煎至金黃,十分漂亮,薄如紙,相當香脆。皮很好吃,肉卻不是一般雞扒的嫩滑,反而有點硬實,出乎意料之外。每人吃了一塊便沒心機再吃了,扁意粉更值得吃。蕃茄醬很鮮,夾著不少茄茸,真材實料,味不會調得太甜,酸酸的,幾開胃。
香烤雞扒配農場鮮茄醬
如花園般的餐廳,被綠色植物包圍,很悠閒。服務也不錯。份量幾足,午餐價錢適中,但午市市段只有三四枱食客,如此大的餐廳顯得有點空虛。
2016-12-14
  • 軟殻蟹香草醬意粉
2016-12-11 277 浏览
荃灣前中染大廈翻新過後改名為"8咪半", 開設了不少新餐廳, 其中一間 - Backyard, 老公公司樓下都有間分店, 他吃過lunch味道也不錯, 於是放工就到荃灣這間分店食晚飯。 樓底極高, 空間感十足, 白啡相間的色調, 加上四處都有綠色植物點綴渲染, 令人放鬆舒服的環境, 很切合主題。 除了用餐的位置, 靠落地窗那邊更設有"嘆咖啡"的地方, 除供應咖啡和茶外, 更有蛋糕麵包提供。 陽光照進來的時候, 坐於窗邊喝咖啡食蛋糕, 定必是非常寫意。 由於晚市沒有套餐供應, 全部都要散叫, 這樣也好, 可自由組合。 落單後先送上餐包微暖的餐包, 應是成品來貨, 提子麥包"熟口熟面"的有點像嘉X出品, 只因為早餐剛吃過, 蘸上黑醋和橄欖油, 令普通餐包吃下也不錯。 蜜糖洋甘菊茶 $38用玻璃茶壺和茶杯盛載, 添幾份高雅, 雖然用上成品茶包, 但散發洋甘菊那清香, 香甜而滋潤, 轉涼的晚上喝著一杯暖意十分的洋甘菊茶, 份外舒服順喉, 份量亦夠二人分享。不過茶壺中的蜜糖早已沈底, 以至喝到最後一杯稍稍略甜, 建議蜜糖可以另上, 讓食客自行調節。 香蒜大蝦配蕃茄莎莎醬

落單後先送上餐包

餐包
蜜糖洋甘菊茶 $38

香蒜大蝦配蕃茄莎莎醬 $68

蝦雖然未算是十分大隻, 但咬下爽口彈牙, 蝦殻早已去除, 令吃起來更為方便, 蒜味十分香濃, 也很入味, 散發陣陣的橄欖油香之餘, 配合蝦面微辣的蕃茄沙沙醬食, 非常惹味香口。伴碟帶點焦燶的蒜片混合沙律菜一起食, 更是香口, 不錯的前菜。

軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條 $128

這個巨無霸軟殻蟹的賣相十分震撼呢! 用竹炭製成的漢堡包除烘得好鬆脆外, 亦多添一份健康感。

軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條
軟殻蟹非常大隻, 炸得金黃鬆脆又香口, 中間配備健康的牛油果醬, 令酥脆的軟殻蟹多添幾分濕潤感。配料中加有泡菜、生菜和蕃茄, 同樣是健康的食材, 估不到軟殻蟹跟泡菜這組合是十分配合和惹味。

軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條
而伴碟的薯條剛炸起非常熱騰騰, 略為粗身的薯條加了調味, 十分香口好食。

烤美國安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁 $258

老公之前於KCC分店食lunch時, 那塊牛扒竟煮了well done出來, 有了相關經驗, 所以特地要求了5成熟。

烤美國安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁
牛扒到來時也附合水準, 肉質腍軟帶嚼口, 雖然牛味一般但帶有烤過的焦香, 肉汁也頗豐腴。

烤美國安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁
蒜頭烤過後成蒜泥狀態, 蘸沾到牛扒上一起進食更是香口, 連烤過的蕃茄也很juicy香口。

烤美國安格斯牛肉眼扒配迷迭香汁
食店的門面非常重要, 給人第一印象, 往往是取決光顧與否的其中一環。可惜此店的門面給工字鐵差不多遮蔽, 不細心留意幾乎就會錯過, 亦可能這原固令是夜的人流偏少, 不過向好處想: 可以享受到難得的寧靜。希望門外的工程完結後, 美味的東西可令更多人欣賞得到。
軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條
今日朋友生日,便約她到荃灣Backyard食晚飯及暢談一番。 大門有著動感雪屋及翠綠植物,感覺很有聖誕氣氛,令人感到舒適、寫意。 此外,還看到型格水吧,展示多款糕餅,以供選擇。 店內裝修充滿田園感及空間感,坐下來會感受到一份難以形容的舒適及悠閒感。 由於我們都唔算太餓,所以沒有叫不太多食物。 開始晚餐前,有禮的店員先給我們多款麵包開開胃。麵包軟綿綿、暖笠笠,沾上醬汁更見美味。 賣相吸引,火腿沒有想像中咸,蜜瓜甜味適中,酸瓜仔酸味味,混合起來,可加強彼此間的味道,效果不錯呢! 【鮮肉腸雜菌薄餅】 餅底薄身、脆口,但略嫌一點硬,雜菌夠嫩滑,配上濃濃芝士及鮮肉,整體算不錯。 【香煎雪魚柳配黑松露野菌汁】 雪魚柳大大塊,無骨啖啖肉,但有點軟身,如可再煎脆口一點更好。配上多汁蕃茄仔、爽甜露筍及薯蓉,對我們輕身的一群來說,份量剛剛好。 在這田園氣色不錯的地方,有著如此輕鬆一聚,確不錯,期待下次的相聚。
今日朋友生日,

便約她到荃灣Backyard

食晚飯及暢談一番。

大門有著動感雪屋及翠綠植物,

感覺很有聖誕氣氛,

令人感到舒適、寫意。

此外,還看到型格水吧,展示多款糕餅,

以供選擇。

店內裝修充滿田園感及空間感,

坐下來會感受到一份難以形容的

舒適及悠閒感。

由於我們都唔算太餓,所以沒有叫不太多食物。

開始晚餐前,有禮的店員先給我們多款麵包開開胃。

麵包軟綿綿、暖笠笠,沾上醬汁更見美味。

[風乾火腿配蜜瓜沙律]

賣相吸引,火腿沒有想像中咸,蜜瓜甜味適中,

酸瓜仔酸味味,混合起來,可加強彼此間的味道,

效果不錯呢!

【鮮肉腸雜菌薄餅】

餅底薄身、脆口,但略嫌一點硬,

雜菌夠嫩滑,配上濃濃芝士及鮮肉,

整體算不錯。

【香煎雪魚柳配黑松露野菌汁】

雪魚柳大大塊,無骨啖啖肉,

但有點軟身,如可再煎脆口一點更好。

配上多汁蕃茄仔、爽甜露筍及薯蓉,

對我們輕身的一群來說,份量剛剛好。

在這田園氣色不錯的地方,

有著如此輕鬆一聚,確不錯,

期待下次的相聚。
2016-12-10
熙來攘往的荃灣,需要一個放鬆的空間。地鐵站行10分鐘左右,就搵到呢間咖啡廳。以白色為主色,後花園為主題,走簡約路線的裝潢。樓底甚高,餐台密度卻不高,營造空間感,令人更覺得放鬆Pork Meat Ball ($58)Starter先點一份肉丸酸甜的茄醬令人先開開胃。鬆軟、剛好一口體積的肉丸,夾雜濃香豬肉味。佐以牛油香飄逸的薯蓉,絕對是性價比極高的前菜。BBQ Baby Back Ribs ($168)主菜方面,點了這個豬肋骨。其中一個原因,是看上了他的配菜--薯條餐廳選用了粗薯條,並將其炸得香炸內軟。簡易的沾上茄醬,加上輕量的salt & pepper,已經惹味無比另一個主角--豬肋骨,肉質較肉丸厚實,更有嚼感。但不至於難以切件淋上惹味的BBQ sauce,滋味又滿足!Porcini Risotto ($148)另一份主食是牛肝菌意大利煨飯。白汁和香草,主宰Risotto的味和香。爽口細嫩的牛肝菌,為Risotto的口感增添多一個層次。一口同時放進所有食材,多種味道配合得恰到好處,稀稠度剛好由於趕著跟朋友看電影,這晚就缺了一份甜品下次再來補回這次的遺憾吧
熙來攘往的荃灣,

需要一個放鬆的空間。
地鐵站行10分鐘左右,

就搵到呢間咖啡廳。
以白色為主色,

後花園為主題,

走簡約路線的裝潢。
樓底甚高,

餐台密度卻不高,

營造空間感,

令人更覺得放鬆

Pork Meat Ball ($58)
Pork Meat Ball
Starter先點一份肉丸

酸甜的茄醬令人先開開胃。

鬆軟、剛好一口體積的肉丸,

夾雜濃香豬肉味。

佐以牛油香飄逸的薯蓉,

絕對是性價比極高的前菜。

BBQ Baby Back Ribs ($168)
BBQ Baby Back Ribs
主菜方面,點了這個豬肋骨
其中一個原因,是看上了他的配菜--薯條

餐廳選用了粗薯條,

並將其炸得香炸內軟。

簡易的沾上茄醬,

加上輕量的salt & pepper,

已經惹味無比

另一個主角--豬肋骨,

肉質較肉丸厚實,

更有嚼感。

但不至於難以切件

淋上惹味的BBQ sauce,

滋味又滿足!

Porcini Risotto ($148)
Porcini Risotto
另一份主食是牛肝菌意大利煨飯。
白汁和香草,

主宰Risotto的味和香。
爽口細嫩的牛肝菌,

為Risotto的口感增添多一個層次。
一口同時放進所有食材,

多種味道配合得恰到好處,

稀稠度剛好

由於趕著跟朋友看電影,

這晚就缺了一份甜品

下次再來補回這次的遺憾吧
2016-11-26
Pork Meat Ball
BBQ Baby Back Ribs
Porcini Risotto
2016-12-06 945 浏览
每月月頭,總要對自己及家人好一點吧!同媽咪去荃灣行街睇戲,滿載而歸!路過8咪半,看見水牌列出餐廳,好奇看一看發現有間新cafe,所以便試一試。餐廳位於地庫,樓底高得很,環境寬敞舒適!先送上麵包兩件及麵包條,麵包有芝麻及提子兩款口味!芝麻包外型炭黑色,份外吸晴~芝麻味香濃,質感鬆軟得來又不失一份厚實。提子包質感同樣鬆軟,味道較香甜輕盈!麵包條像百力滋般長而幼,食落脆口而不淡~意式蕃茄醬燴豬肉丸 - 以煎pan形式送上,保持一定的熱度~豬肉丸質感軟稔彈牙,肉味亦告平均,配上酸酸的蕃茄醬更加惹味~中間的薯蓉質感滑溜而不膩,入口軟綿!白酒忌廉汁煮法國藍青口配蕃薯條 - 藍青口份量多得很,粗略估計起碼有四十多隻!配以慣常的白酒忌廉煮法,食落味道香濃!青口肉體積雖然的骰,不過其肉質卻很滑溜。紅菜頭田園三文治配薯條 - 身邊沒有人欣賞紅菜頭,唯獨是我...很熱愛它!麵包烘得非常香脆!紅菜頭汁染在麵包上,色彩紅得漂亮,紅菜頭味比想像中更為濃!切開兩份,每份有兩層,份量多到滿瀉!每層餡料有火腿、蕃茄及生菜等。火腿味道出色,薄而香濃,感覺不是以往食慣的本地大牌子!蕃茄及生菜絲均新鮮爽口~薯條粗身沒有帶鹽味
每月月頭,總要對自己及家人好一點吧!
同媽咪去荃灣行街睇戲,滿載而歸!

餐廳位於地庫,樓底高得很,環境寬敞舒適!
芝麻包,提子包及麵包條
先送上麵包兩件及麵包條,麵包有芝麻及提子兩款口味!
芝麻包外型炭黑色,份外吸晴~
芝麻味香濃,質感鬆軟得來又不失一份厚實。
提子包質感同樣鬆軟,味道較香甜輕盈!
麵包條像百力滋般長而幼,食落脆口而不淡~
意式蕃茄醬燴豬肉丸
中間的薯蓉質感滑溜而不膩,入口軟綿!
白酒忌廉汁煮法國藍青口配蕃薯條
紅葉頭田園三文治配薯條

麵包烘得非常香脆!
紅菜頭汁染在麵包上,色彩紅得漂亮,紅菜頭味比想像中更為濃!

切開兩份,每份有兩層,份量多到滿瀉!
每層餡料有火腿、蕃茄及生菜等。
火腿味道出色,薄而香濃,感覺不是以往食慣的本地大牌子!
蕃茄及生菜絲均新鮮爽口~
薯條粗身沒有帶鹽味,新鮮炸熱辣辣顯得格外香口!
Little Creatures Pale Ale
Little Creatures Pale Ale - 食香口野絕對要配上一杯酒!
入口順滑不(乸)喉,充滿麥香之餘泡沫又豐盈,十分滋味!
Homemade Lemonade
Homemade Lemonade - 入口清新冰凍!
酸酸味味,可以解滯膩!
芝麻包,提子包及麵包條
意式蕃茄醬燴豬肉丸
白酒忌廉汁煮法國藍青口配蕃薯條
紅葉頭田園三文治配薯條
Little Creatures Pale Ale
2016-12-03 609 浏览
早前聽朋友說過,荃灣的中染大廈近來進行了更新改革,由「中染新城」,改名為「8咪半」,而這個大廈更將會被打做成一個新的商場地標。故此,今日放工後便決定來到商場,看看她的外貌變成如何。前往之前,上網做了少許功課,知道這裡開了一間很靚的西餐廳,而且商場有泊車優惠,消費滿$400便能免費泊車3小時。餐廳位於「8咪半商場」的地下,從商場進入餐廳,先會經過一個空間感很大的Cafe Area,才看到reception,因為餐廳太大,有多個出入口。進入餐廳範圍,裝潢是在走現代日式風的,座位也算是多,而餐桌間也保持有合適的距離,不會感覺太拘謹。除此之外,餐廳有進行大量的綠化,使用「真」的花花草草,務求令客人可以有置身於後花園的感覺。餐牌簡潔而清晰,分門別類地把appetizer, sides and staples, main, drink and dessert 放在不同的板面,客人可跟據自己想選的類別快速揀選所需食物。今日食飯沒order餐湯,但係店員都好體貼,為我們奉上餐包,而且餐包,更不是一般的貨色!餐包有3款,2條芝士條,1個提子包,和一個麥包,3款包,也是熱量十足的,很難評定是先焗後翻熱,還

故此,今日放工後便決定來到商場,看看她的外貌變成如何。

餐包有3款,2條芝士條,1個提子包,和一個麥包,3款包,也是熱量十足的,很難評定是先焗後翻熱,還是即焗即上的,反正我從老了的鬆軟程度,判定了它是即焗即上的了。
凱薩沙律 配 煙三文魚 ($68+$20) 8/10

沙律賣相吸引,非常大份,沙律上灑上大量的芝士粉,令到整個沙律也壟罩著芝士的香氣,煙三文魚大約有4-5大塊,番茄仔,麵包糠一應俱全,用作飯前清味蕾之選,實屬一流。
鴨肝醬野菌闊條麵配香濃忌廉汁 ($148) 9/10

從餐牌看見這道菜,已經立定主意,要選這款,因為整個配搭十分新鮮而且吸引,鴨肝醬香濃,混合上忌廉汁,再有野菌的調味,令整個式更上一層樓,而且闊條麵的烹調時間剛剛好,軟硬度適中,很好味,
鴨肝一部分熔入忌廉汁,一少部分仍然呈固體,食落味道很好。
紅菜頭田園三文治配薯條 ($108) 8/10

名為紅菜頭三文治,果然三文治的麵包真的有紅菜頭的味道,以紅菜頭汁染滿整塊麵包,紅色的外表,更吸引,食落甜甜地幾好味,而餡料包括生菜,番茄,芝士,煙火腿,和沙律醬。

薯條則配上芝士醬,但芝士醬我覺得比較硬,所以最後都係問店員拿了茄汁,始終,薯條茄汁,永遠是最好的朋友。
三文治很大份,大口如我,才剛好能一手操控,一口解決。
窩夫串串配三色醬 ($88) 7/10

甜品選了這款名字特別的,窩夫做成串燒的樣子,配上三款醬汁,包括朱古力醬,士多啤梨醬,和蜜糖醬,窩夫做得比較薄身,香脆感是有的,但我比較喜歡煙韌感較重的窩夫,所以呢個不是太岩我口味,但成個presentation,是靚的。
埋單$475,每款菜式大約$100,由於兩個main都份量十足,我地兩個都食到好飽,再加上餐廳的裝潢令我地有很relax的感覺,我覺得呢餐,係好抵食既。
2016-12-02
2016-11-30 210 浏览
愉景新城附近中染大廈的購物商場,重新改裝叫「8咪半」,經過8 1/2地下見到一間環境唔錯,感覺似在鬧市中既後花園,好似幾特別,所以入去試試!一坐底餐廳提供3款口味唔同既餐包,3款軟硬道各不同,混合橄欖油同黑醋食非常開胃頭盤叫了烤三文魚蘆筍配黑松露忌廉汁三文魚烤得剛好,不會太熟,清淡既忌廉醬汁與三文魚扒 配合得很好,唔會搶走三文魚既鮮味,三文魚皮脆而又不失肉汁,油脂豐富,柔滑鮮嫩👍🏻之後叫了法式烤羊架,口感剛好,羊架帶肉汁,味濃肉軟非常可口,但肥膏位較多,所以羊膻味較重,伴菜烤蒜頭有驚喜,烤得非常香之後叫了泡菜軟殼蟹包,非常特別既菜色,韓西日混合,但味道又出奇地好!個包係黑色既竹炭包,包身夠哂鬆脆,黎到成個包都好精美好吸睛,軟殼蟹烤得香脆,配上較濕同較濃味既泡菜同牛油果蓉,雖然軟殻蟹既膏味被泡菜遮蓋左,但口感又估唔到幾match 伴菜薯條炸得非常香口,好好食😋
頭盤叫了烤三文魚蘆筍配黑松露忌廉汁
伴菜烤蒜頭有驚喜,烤得非常香
伴菜薯條炸得非常香口,好好食😋