2017-04-01 269 浏览
基本上backyard已經成了我偶爾的飯堂,這裡的舒適感確是令人放鬆,而且我喜愛這裡可以談天說地到天昏地暗也沒有驅趕,絕對是為碎碎唸的我而設。餐包維持上次的水平,鬆軟帶點香氣,吃主菜前沾黑醋吃更是開胃。素來喜歡豬助骨的我看見旁邊食客所點的烤bbq豬肋骨配雜菜沙律及薯條蠻不錯,成功吸引我跟著他點來吃。雖然薯條外表看起來普通,但是一咬就感受到它的熱騰騰,非常酥脆,可以感受到薯仔的香味。接著,嚐嚐主角豬肋骨,bbq醬帶點甜甜的味道就已經十分夠味,肉質更是鮮嫩多汁,無與倫比,令人著魔似的吃了一件還想來第二件,必須說這真的激推。香蒜大蝦配蕃茄莎莎醬也是一道我很滿意的餸菜,蝦肉靜靜擺蕃茄莎莎醬下,巨大身驅呈現出橘紅通透的色澤,視覺上的確引人入勝。蝦肉摘去了蝦頭與蝦殼,吃時也方便了。蝦肉吃起來肉質緊實鮮嫩, 彈牙帶點酸甜味,很開胃。還有這裡每次必點的紅菜頭三文治,沒來吃它總是有點遺憾,所以今次也要點一客。三文治烤得很酥脆,內餡比例恰恰好,​不會很鹹,清爽無負擔。ice cafe mocha味道很濃郁,不甜膩~ 鮮奶mocha很濃香,單純品嚐它的濃醇滋味也不錯。passion fruit pineap

passion fruit pineapple soda酸酸甜甜很生津,而且喝畢後挺解渴,令友人滿意極了。
2017-03-30 258 浏览
呢日陪媽媽過開荃灣 專登book定餐廳同媽媽食lunch 朋友推介咗Backyard荃灣有「天空之城」之稱 所以由地鐵站A出口嘅天橋一直向前行 好快就見到「八咪半」嘅入口沿途嘅指示好清晰餐廳分兩個「大廳」 一邊有收銀櫃檯和幾張玻璃牆邊嘅檯 似cafe... 而另一邊係一個更大嘅用餐空間!最正向住馬路嗰邊係成幅落地玻璃 令環境非常光猛 不但影相靚 仲令人好醒神每檯都有獨立水瓶 餐檯鋪咗磚塊 雖然美觀同易清潔 但係少不免會發出啲king ling kung lung聲 搞到人哋要加倍斯文先來一壺「Rose Lychee Tea」 盛惠$38 仲可以免費添熱水!壺中有玫瑰花茶茶包 另外放咗兩粒大荔枝 甜味淡而幽香 應該無放砂糖 而係天然果香 焗得越耐 荔枝味就越出!「風乾火腿配蜜瓜」賣相好靚(原來唔係綠色嘅蜜瓜 而係橙色嘅哈密瓜😅😅😂) 除咗主角火腿 配菜都好豐富 有埋火箭菜和水瓜柳... 小妹第一次食水瓜柳 本來以為係醃製青瓜 會好酸 原來甜到漏 有啲似生果 小妹認為火腿連火箭菜一齊入口最適合 因為係幾種配菜中比較淡味嘅 唔會搶咗火腿嘅味道「Daily Soup」係南瓜湯 唔算特別多料 不

沿途嘅指示好清晰
每檯都有獨立水瓶
焗得越耐 荔枝味就越出!
Rose Lychee Tea
「風乾火腿配蜜瓜」賣相好靚
風乾火腿配蜜瓜
「Daily Soup」係南瓜湯 唔算特別多料 不過味道唔錯 好重忌廉味 除咗南瓜味 無咩多餘調味料
細心啲睇 會見到南瓜絲和細細粒嘅南瓜蓉
Daily Soup
又同媽媽心靈相通 一齊揀咗「三文魚子帶子意大利飯」做main course

上檯先知到有海膽 雖然唔多 但都好驚喜!
三文魚子帶子意大利飯
有兩粒大帶子 香煎 全熟 外層微脆 有海膽和三文魚子包圍著 鮮味十足
三文魚子帶子意大利飯
米飯中混合咗青瓜粒個三色椒 已經煮得好淡 味道唔太突出 唔會掩蓋海鮮味
三文魚子帶子意大利飯
除咗可以成粒咬嘅帶子 個汁亦充滿濃濃嘅帶子鮮味... 應該仲加咗芝士 飯與飯之間黏黏的
三文魚子帶子意大利飯
媽媽揀咗味道清清哋嘅「青檸千層糕」 用鐵板serve 又有士多啤梨、果仁和青檸乾點綴 賣相滿分
件cake主要係軟綿綿青檸慕斯 面頭的青綠色碎塊係青檸皮
美中不足嘅係餅皮太甜
青檸千層糕
食完餐飯 最深刻嘅係服務非常抵讚:

1. 上菜速度快 但會等客人完成一道菜先上另一道

2. 估到小妹和媽媽會share餐湯 自動拎多個碗來(如果幫手分埋就perfect)

3. 會主動更換餐具

4. 會隨時留意客人需要但唔會圍住你轉騷擾你食飯

5. 飯後小妹一起身 就有店員遞上洗手間鎖匙和指引方向

呢啲加一服務費真係畀得爽快~
2017-03-22
Rose Lychee Tea
風乾火腿配蜜瓜
Daily Soup
青檸千層糕
2017-03-23 181 浏览
今日放假天,當然要休閒咁過下日晨啦,種左呢度食野,唔洗等位仲有卡位坐,環境不錯,餐廳服務好好,喺荃灣呢嗰咁城市嘅地方竟然有間外國田園色彩嘅餐廳。叫左lunch set。有個是日餐湯,好快已經到左,係蕃茄濃湯,好重蕃茄味叫左個All Day Breakfast,都唔會等得耐,最要讚既係條腸,勁juicy,咬入口d汁咇晒出黎,再咬多兩下芝士又出埋黎,超級正,另外個烤煙肉,唔會好似出面d all day breakfast既煙肉咁硬,佢比較軟但又唔會乾,岩岩好,炒蛋好滑,烤磨菇好入味,個多士好得意,係粉紅色,但味道同多士一樣無變的,烤薯仔甜甜地,皮脆內軟。呢個係BBQ烤雞扒漢堡薯條,薯條熱辣辣,係新鮮薯仔整成,絕對唔係雪藏現成薯條,炸得剛剛好,外脆,但又唔會話熱氣,個雞扒漢堡包好大個,夾住新鮮蕃茄同生菜,雞扒煎得好脆口,裡面有d汁都唔錯。
2017-03-23
2017-03-21 5274 浏览
放假約左朋友去荃灣做facial,時間未到前大家先醫醫肚。中染新城嘅8米半商場大改革,有唔少新食肆,今次揀左backyard黎試。餐廳樓底幾高,行小清新路線,木枱木櫈配上藍白餐具,頗清新。見隔離枱點左個顏色鮮豔的三文治,我地乽跟住點,點左個all day breakfast ,Parma ham 密瓜,Latte 、熱朱古力。顏色鮮豔的原來係紅菜豇三文治,大大一份,有幾層,中間係芝士、番茄、火剪菜、火腿等,層次都豐富。重點係顏色好繽紛,好靚。配上即炸蘿條,健康又邪惡,這是假日的的最佳配搭。全日早餐用平底鑊上,材料大大份又豐富。大肉腸、松露煎蛋、番茄、沙律菜、麵包、煙肉及炒磨菇。材料普通,份量十分足夠。但這是一個屬於放假心情享用的食物。㗎啡香、朱古力香,彌漫滿桌,㗎啡拉上可愛的心型圖案,為這刻放鬆更添悠閒。最鍾意個Parma ham配密瓜,密瓜的甜配上巴馬火腿的咸,甜與咸交替,是種令人放下腳步的慢活心情。最後的朱古力風暴,是驚喜之作。這小cake有3層,上下是由軟滑細膩的朱古力,中間是甜度不高的白朱古力。雖為朱古力,但卻無朱古力的硬質感。微凍但入口即溶的朱古力多了一份輕撫味蕾的温柔。是甜
放假約左朋友去荃灣做facial,時間未到前大家先醫醫肚。
餐廳樓底幾高,行小清新路線,木枱木櫈配上藍白餐具,頗清新。
紅菜頭三文治
All day breakfast
材料普通,份量十分足夠。但這是一個屬於放假心情享用的食物。
Latte
Parma ham配密瓜
朱古力風暴
微凍但入口即溶的朱古力多了一份輕撫味蕾的温柔。是甜蜜的味道。
輕啜一口㗎啡,掏起一小口朱古力放入口,望著窗外的人來人往,當刻的,是時間凝住的放假心情。
2017-03-19
紅菜頭三文治
All day breakfast
Latte
Parma ham配密瓜
  • all day breakfast
  • 紅菜頭三文治,朱古力風暴,
平日經常到尖沙咀及銅鑼灣覓食,週末當然要另找新食點,今晚跟另一半便選了曾到過在荃灣8咪半的Backyard享受二人世界。餐廳佈置得猶如一個室內花園,很有田園風味。座位寬敞,間隔清晰,色調柔和。內設3個充滿田園風情的温室4人座位,由於深受歡迎,故一定要預早訂位。餐前可先享受美味暖笠笠麵包。【蒜香白酒車厘茄煮蜆】蜆肉大大粒,鮮甜爽口,陣陣蒜香白酒味會走進口腔,想加強這感覺,可將多士沾上汁料,味道濃郁,加上車厘茄的微酸,混合起來,確不錯呢!【意式蕃茄醬燴豬肉丸】豬肉鬆化有咬口,配上香濃意式蕃茄醬,以及幼滑薯蓉,雙重口感,很特別呢!【經典英式早餐】材料超豐富,包括西瓜色的麵包、芝士腸、煙肉、黑松露炒滑蛋、原個燒蕃茄、雜菌及沙律菜。當中我最愛芝士腸,肥美超多芝士,咬下去時,即時爆汁,很驚喜;黑松露炒滑蛋亦很回味,黑松露香氣撲鼻,滑蛋嫩滑。材料如此豐富,絶對飽肚呀! 【軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條】賣相十分吸引,忍不住要相機食先,竹炭麵包口感帶點煙韌,軟殼蟹脆卜卜。,配上生菜、蕃茄、醬汁,以及放頂的酸瓜。味道層次及口感都十分豐富,由於漢堡巨型,所以需要分段品嚐,期間亦可享受香脆薯條配酸甜茄醬,整體來說
平日經常到尖沙咀及銅鑼灣覓食,

週末當然要另找新食點,

今晚跟另一半便選了曾到過

在荃灣8咪半的Backyard享受二人世界。
餐廳佈置得猶如一個室內花園,很有田園風味。
座位寬敞,間隔清晰,色調柔和。
內設3個充滿田園風情的温室4人座位,

由於深受歡迎,故一定要預早訂位。
餐前可先享受美味暖笠笠麵包。
【蒜香白酒車厘茄煮蜆】

蜆肉大大粒,鮮甜爽口,

陣陣蒜香白酒味會走進口腔,

想加強這感覺,可將多士沾上汁料,

味道濃郁,加上車厘茄的微酸,

混合起來,確不錯呢!
【意式蕃茄醬燴豬肉丸】

豬肉鬆化有咬口,配上香濃意式蕃茄醬,

以及幼滑薯蓉,雙重口感,很特別呢!
【經典英式早餐】

材料超豐富,包括西瓜色的麵包、

芝士腸、煙肉、黑松露炒滑蛋、

原個燒蕃茄、雜菌及沙律菜。

當中我最愛芝士腸,肥美超多芝士,

咬下去時,即時爆汁,很驚喜;

黑松露炒滑蛋亦很回味,黑松露香氣撲鼻,

滑蛋嫩滑。

材料如此豐富,絶對飽肚呀!

【軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條】

賣相十分吸引,忍不住要相機食先,

竹炭麵包口感帶點煙韌,軟殼蟹脆卜卜。,

配上生菜、蕃茄、醬汁,以及放頂的酸瓜。

味道層次及口感都十分豐富,

由於漢堡巨型,所以需要分段品嚐,

期間亦可享受香脆薯條配酸甜茄醬,

整體來說,除能填滿肚仔外,味道亦不錯。

我跟另一半都覺得Backyard的服務、環境、

食物等整體水準都不錯,下次可以相約再來。
2017-03-18
2017-03-18 264 浏览
朋友在荃灣的新辦公室開幕今天就特地來參觀一番晚餐就來了這家型格小店先送來新鮮麵包附上欖油黑醋佐食今日餐湯是豆湯湯頭口感濃厚豆味也濃我們點了炸魚薯條作前菜炸薯條超級美味酥脆之餘薯味也濃郁但炸魚魚肉較硬身朋友點了黑松露牛肝菌意大利飯黑松露飄香上面的兩塊portobello mushroom菇味濃郁意大利飯也軟硬得宜我試了他們的煙肉雞卷雞卷中間有奶油味道出色極像在英國吃到的Chicken Kiev配菜烤過也很可口賣相也有心機值得一讚和朋友愉快地渡過了一個晚上
朋友在荃灣的新辦公室開幕

炸魚薯條
2017-03-18
炸魚薯條
2017-03-16 3449 浏览
今日係荃灣放工,見到中染地下有間頗大餐廳,原來食意大利食物,環境坐位都好寛闊,白色為主,啡色水吧櫃,飲品類有酒有Latte。 食物很豐富,最難得餐廳有BB椅,很適合一家大細聚餐,我同男朋友選了3樣食物,見到op食評有彈有讚,更加要試下事實如何首先我們細味餐牌後,點了3樣吸引的食物及1杯汽水,可口可樂,配一片檸檬裝飾$18,服務員送上餐飽籃,一碟(橄欖油黑醋)。分別提子包,黑芝麻飽,餅乾條。麵包軟綿綿熱辣辣,餅乾脆卜卜。主食選了軟殼蟹泡菜竹炭漢堡 薯條,$128 軟殼蟹有手掌禁大,比平時漢堡大份,同男朋友share食,裏面有很西生菜,牛油果醬,泡菜,蕃茄片,沙律醬飽上面有原條酸瓜,我放入飽到一齊食,口感好清新,酸酸辣辣,蟹厚身肉感,基本一個人叫一個已經夠,薯條係粗身,外面夠脆連薯皮的,食落像焗薯,中間很軟綿綿,比我想像中大份。如圖切開一半清楚見到生菜同好味道牛油果醬!竹炭飽感覺好健康,罪惡感少了!薯條茄汁,味道有點BBQ甜味,同普通茄汁唔一樣,會介紹朋友再黎食。第2樣 烤BBQ豬肋骨沙律菜薯條 $168肉厚軟腍入味有8條骨,真的不差,足夠3人食,配薯條一籃,最後我們薯條食淨幾條要放棄。眼
餐飽
軟報蟹泡菜竹炭漢堡配薯條
第2樣 烤BBQ豬肋骨沙律菜薯條 $168
眼闊肚窄下次唔敢,大家原諒我啦!

第3樣主菜係鵝肝醬雜菌闊條麵,醬汁特別香,濃濃磨菇味,鵝肝味食唔出,但醬汁係深啡色,比平時磨菇汁濃些,磨菇片都好多,闊條麵係我們最愛,所以清晒,覺得好健康唔油膩。
鵝肝醬野菌闊條麵忌廉汁
店內燈光柔和,坐位寛闊,情調不錯,不過食物要等一下,好食等一下都值。最重要今晚食物都熱辣辣,無之前食評形容唔熱情況,店員中途會幫我們換碟,服務一流。

烤BBQ豬肋骨雜菜沙律薯條
2017-03-16
軟報蟹泡菜竹炭漢堡配薯條
鵝肝醬野菌闊條麵忌廉汁
烤BBQ豬肋骨雜菜沙律薯條
2017-03-13 232 浏览
我覺得冇晚餐套餐,一個成差不多成200幾個晚餐,唔包餐飲冇前菜都算,我叫左個豬鞍,好硬又冇乜味,咁既價錢我去隔離個間O咩cafe 仲低,冇下次了,唔怪知星期日都唔太Full

2017-03-12
2017-02-26 287 浏览
今日帶亜爺食好西,去backyard 食lunch, Sunday 冇lunch set, 單點,試一試個signature dish 😏,軟売蟹burger, 一股,French Fried 可以粗身D, as side dish, 量可以少D都冇所谓,Pizza 就好味,唔油,薄脆香,👍🏻
Pizza 就好味,唔油,薄脆香,👍🏻
軟売蟹炭burger
Cheese  puzza
2017-02-26
Cheese  puzza
2017-02-12 292 浏览
今日同朋友去試呢個在中染的西餐,環境不錯蜜瓜火腿好味😋4cheese pizza 好期待,黎到時好香,但食落有點失望,唔夠芝士同太乾軟殻蟹香草意粉好油羊架都好油 但個肉質都幾好
今日同朋友去試呢個在中染的西餐,環境不錯
蜜瓜火腿好味😋
軟殻蟹香草意粉好油
羊架都好油 但個肉質都幾好
巴馬臣火腿蜜瓜
4 cheese  pizza
2017-02-07 472 浏览
荃灣有好多食肆, 最近又開多左間新既西餐廳喇!! 【白汁忌廉青口】HK$148青口本身都好甜, 加上呢個汁有好重既忌廉味, 但忌廉味重得黎又唔會cover青口既甜味, 味道掌握平均!【軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條】HK$128原隻軟殼蟹被黑色既漢堡包夾住, 蟹面有幾塊泡菜, 泡菜既汁沾到軟殼蟹, 食落有少少辣, 下底再有新鮮爽脆既生菜, 竹炭漢堡其實特別在於顏色, 味道口感跟普通漢堡一樣的~ 而薯條炸得極之脆!!超正啊!!【烤BBQ豬肋骨配雜菜沙律配薯條】HK$168豬肋骨份量都幾大, 肉質好夠林, 容易咬開, 而且好入味! 豬肋骨表面燒得好香, 配上甜甜地既燒汁,正!
荃灣有好多食肆, 最近又開多左間新既西餐廳喇!!
【白汁忌廉青口】HK$148

白汁忌廉青口
軟殼蟹泡菜竹炭漢堡配薯條
烤BBQ豬肋骨配雜菜沙律配薯條
2017-02-03 302 浏览
😎之前去過,service 麻麻地,今日再試一次,好左喎😌Tomato soup with set, so so la. 加$25 starter crab salad toast, 好味!Lamp chop $108, 好味,但叫6成熟,变左8成,小小overcook 左…But need to improve hygiene, 有D小飛飛⋯
😎
之前去過,service 麻麻地,今日再試一次,好左喎😌
Crab  salad  toast
Tomato  soup
Lamp  chop
2017-02-03
Crab  salad  toast
Lamp  chop
香港被譽為一個石屎森林但其實,只要留心一點,亦會發現它也有後花園位於荃灣的Backyard,木色的佈置、裝潢食物以新鮮蔬菜烹調,走的就是一田園風主題點了個Backyard BLT,粉紅色的三明治完全動搖了女生的心其粉紅色其實來自紅菜頭的汁造成豐富的蔬菜,內有火腿口感非常有份量,又是健康的食品再來忌廉汁煮藍青口這是姐姐和男朋友皆喜歡的海鮮煮法青口大隻,肉質飽滿而鮮嫩配合濃郁的忌廉汁,更為味美飯後甜品當然不能少點了一個三色醬窩夫條外脆內軟的窩夫用竹籤串起,很有趣!碟上配有草莓、朱古力、楓糖三款醬好像DIY,自製喜歡的味道草莓醬裡邊還有果肉呢!估不到後花園也有一頓如此豐富、味美而健康的食品姐姐和男友二人,均表示很滿意
香港被譽為一個石屎森林

但其實,只要留心一點,亦會發現它也有後花園
位於荃灣的Backyard,木色的佈置、裝潢
食物以新鮮蔬菜烹調,走的就是一田園風主題
點了個Backyard BLT,粉紅色的三明治

完全動搖了女生的心

其粉紅色其實來自紅菜頭的汁造成

豐富的蔬菜,內有火腿

口感非常有份量,又是健康的食品
再來忌廉汁煮藍青口

這是姐姐和男朋友皆喜歡的海鮮煮法

青口大隻,肉質飽滿而鮮嫩

配合濃郁的忌廉汁,更為味美
飯後甜品當然不能少

點了一個三色醬窩夫條

外脆內軟的窩夫用竹籤串起,很有趣!

碟上配有草莓、朱古力、楓糖三款醬

好像DIY,自製喜歡的味道

草莓醬裡邊還有果肉呢!
三色醬窩夫條
估不到後花園也有一頓如此豐富、味美而健康的食品

姐姐和男友二人,均表示很滿意
2017-01-21
2017-01-21 286 浏览
今日收工打算同朋友去食下意大利菜啦 上網見到係荃灣區入便睇到呢間新開既個格局都唔錯 所以就簡左呢間 – Backyard啦(地理位置亦都係非常唔錯 係荃灣站往愉景新城方向天橋行5分鐘 直到見到中染新城(8咪半) 係左手邊 扶手電梯落地下 右手邊就係啦)一行入便就感覺好舒服 好似唔係身處緊城市咁 真係無誇張 因係成間餐廳以簡約為主 淺色裝修加上木既餐桌椅 比到人一種田園風既感覺 再加上樓底夠高 所以一行入去感覺已經非常之好係order之前, 店員先拎左餐包比我地食 雖然只係餐包但1d都唔hea. 左邊既係提子包 右邊係芝麻包 兩個都好軟好暖 非常好食 點醬就睇個人喜好啦!因為唔係好肚餓 所以就點左兩個前菜同一個Main course第一個前菜呢就係 香蒜大蝦配蕃茄莎莎醬一上菜已經聞到好香蒜味. 食之前好擔心會搶左蝦肉既味道 但食落去又無 蝦係好爽好彈牙既 再加上個小小辣既蕃茄莎莎醬 都幾成功吊到D味出黎 幾好食!第二個呢就係 蒜香白酒車里茄煮蜆車里茄同蜆個個味係出到黎既 但略嫌白酒既味太重 整體黎講呢個都唔錯!跟住就係黎到個重點, 就係主菜 烤BBQ豬肋骨配雜菜沙律&薯條首先一黎就已經等

第一個前菜呢就係 香蒜大蝦配蕃茄莎莎醬
第二個呢就係 蒜香白酒車里茄煮蜆

首先一黎就已經等唔住食左個薯條先 個薯條係好高檔既感覺 唔知點用文字去形容 ,但係好新鮮好脆, 好好食
然後就係個BBQ豬肋骨 其實一拎上台已經好香 同埋真係好大份 $168黎講真係1D都唔貴呀
當我一切開第一舊 係真係啖啖肉架!
當然 味道先係最緊要啦 當一咬落去既時侯 係感覺到佢D BBQ醬既味道係有入左落D肉入便 D肉唔硬 好鬆軟 其實仲有少少融化既感覺 呢個絕對值得推薦 可能因為現整既關係 係上菜時間耐左少少 呢道送其他就好完美!

整體黎講我覺得呢間餐廳無論同朋友定另一半黎食都係一個好選擇黎 整體 10分會比7.5分!
2017-01-19 367 浏览
原來backyard 也有wine and food pairing! 地理上,荃灣對於我來說是偏遠地區,尤其離地鐵站或巴士站一段距離的,會大大減低我去玩去食既意慾,但聽聞backyard 的菜式有水準,而這次更有我喜歡的wine and dine, 是學習與品嚐的好機會.  今晚有五款La Spinetta的葡萄酒,就看餐廳選了甚麼菜式去配搭吧!先來Contratto For England Rose Brut Piedmont 2011做餐前酒, 展開當晚的wine and dine之旅. 少少甜的rose brut帶荔枝味, 很易入口, 而且三文魚顏色, 很美. 酒杯掛上辦識器, 不怕混淆各款葡萄酒的味道.四款麵包送上, 只吃了一款, 因想為肚子留空間吃接下來的美食.風乾火腿口感半乾, 然而質感軟硬適中, 咸香味慢慢滲出, 哈蜜瓜很清甜, 有點蓋過火腿的咸香.  伴碟新鮮蔬菜加了少許黑醋, 不要浪費.* * * * * * * * *La spinetta Langhe Nebbiolo 2013, 酒體輕盈, 微酸, 有布冧及藍莓味, 又帶少少玫瑰花味.到底碰上焦糖無花果伴鵝肝
酒杯掛上辦識器, 不怕混淆各款葡萄酒的味道.
* * * * * * * * *

到底碰上焦糖無花果伴鵝肝醬多士後, 會有甚麼變化呢? 鵝肝醬薄薄均勻塗在法包上,不覺膩,與清甜的焦糖無花果是絕配,若果法包可以香脆些就更佳!
意大利紅蝦闊條麵, 蝦頭與蝦身,若你平時只鍾情蝦身,我會強烈建議你連炸得香脆多膏的蝦頭也吃掉!與蝦身的軟滑是個明顯對比,各有吃法.
闊條麵可以硬身些少,整體配搭會較佳. 醬汁及味道恰當,而海膽的點綴增為麵條帶來甘甜味.
海鮮與這枝葡萄酒挺夾,尤其與意粉的醬汁遇上,紅酒反而甜味及果味突出.

* * * * * * * * *

La Spinetta Barbaresco Bordini 2011 酒體豐滿, 充滿乾果及少少辣味, 亦散發煙燻味.
若要選全晚最喜歡的菜式,非水牛芝士大啡菇莫屬! 夾層有日本直送的蕃茄,鮮甜多汁,與同為多汁的大啡菇非常合拍!少少黑醋、還有那細塊蒜片,沒有提辛作用,但卻非常特別. 由於菜式多汁, 令葡萄酒口感更豐富.
* * * * * * * * *

主菜之前先來 La Spinetta Barolo Campe 2006, 酒杯跟之前兩款不同, 這款杯口窄、杯身闊,紅寶石酒色,掛杯度為幾款之冠,層次亦較之前兩款多. 餘味一般, 有煙燻味及香草味.
主菜有黑毛豬扒及加拿大豬扒,一人吃是相當有份量!兩款肉併在一起,高下立見,更清楚自己喜歡吃較味道濃郁而清徹的黑毛豬. 加拿大豬扒肉質比黑毛豬挺身,若黑毛豬仍然保留粉嫩色,口感較好.
吃豬扒時不妨配伴碟的炸蒜及黑欖,更為香口. 吃過豬扒再喝一口,酒味有輕微變辣.
* * * * * * * * *

最後是甜酒 La Spinetta Biancospino Moscato D'asti 2015. 一向喜愛Moscato, 但這款則很甜,蜜糖味濃,口感未算清脆.
當晚的甜品是水果薄餅,薄脆批邊、香蕉、青蘋果、橙等等營造甜、酸、香的平衡,二至三人分享是不錯的,再喝一口moscato, 甜味與水果味接近,可以說是配得來.
2017-01-09
  • 水牛芝士大啡菇