2022-09-09 54 浏览
呢間餐廳位於長沙灣 主打南美菜 餐廳內會播唔同輕快南美風音樂 🎶 而且仲有啲霓虹燈裝飾 幾有feel😆✨南美特式烤肉飯(💰$188)食材幾豐富 有牛 雞 牛油果 煎蛋同黑豆等等將所有材料撈埋一齊🐮🐔🍳🥑就可以食得牛同雞食落幾香 而口感幾嫩滑 唔會好韌👍🏼另外 有啲醬汁係側邊 食落酸酸辣辣 幾開胃😆✨北京填鴨手工披蕯(💰$128)呢個Pizza係薄批 食落幾煙韌 邊位帶啲酥脆面頭鋪滿鴨胸 京蔥 青瓜🥒芝士🧀同酸甜醬汁比起平時中式北京填鴨 呢個就更有口感🤣✨南美特色甜品(💰$68)第一次食用粟米同芝士整嘅甜品🌽🧀🍰睇落幾厚實 但食落係幾軟滑同濕潤👍🏼蛋糕好香粟米味 而側邊仲有啲粟米粒配埋香濃嘅芝士味同糖漿 正🤤🤤✨手搖水果茶(💰+$18)有唔同口味 今次就揀咗要柚子味飲落幾酸甜開胃 而茶味都幾香👍🏼.✨斑斕LatteLatte有好多特別口味 e.g.肉桂 玫瑰今次我就揀咗要斑斕 味道都唔錯😙✨是日餐湯Lunch set包一碗餐湯同烘熱嘅包
呢間餐廳位於長沙灣 主打南美菜
餐廳內會播唔同輕快南美風音樂 🎶
而且仲有啲霓虹燈裝飾 幾有feel😆

✨南美特式烤肉飯(💰$188)
食材幾豐富 有牛 雞 牛油果 煎蛋同黑豆等等
將所有材料撈埋一齊🐮🐔🍳🥑就可以食得
牛同雞食落幾香 而口感幾嫩滑 唔會好韌👍🏼
另外 有啲醬汁係側邊 食落酸酸辣辣 幾開胃😆

✨北京填鴨手工披蕯(💰$128)
呢個Pizza係薄批 食落幾煙韌 邊位帶啲酥脆
面頭鋪滿鴨胸 京蔥 青瓜🥒芝士🧀同酸甜醬汁
比起平時中式北京填鴨 呢個就更有口感🤣

✨南美特色甜品(💰$68)
第一次食用粟米同芝士整嘅甜品🌽🧀🍰
睇落幾厚實 但食落係幾軟滑同濕潤👍🏼
蛋糕好香粟米味 而側邊仲有啲粟米粒
配埋香濃嘅芝士味同糖漿 正🤤🤤

✨手搖水果茶(💰+$18)
有唔同口味 今次就揀咗要柚子味
飲落幾酸甜開胃 而茶味都幾香👍🏼
✨斑斕Latte
Latte有好多特別口味 e.g.肉桂 玫瑰
今次我就揀咗要斑斕 味道都唔錯😙

✨是日餐湯
Lunch set包一碗餐湯同烘熱嘅包
2022-09-08 52 浏览
♡♡♡📍Amusement Eatery (長沙灣)長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖南美菜真係第一次食😎!之前都係睇YouTube 睇過自己都係第一次試~就咁睇D野食又好似真係同想像中既差唔多😂~覺得餐廳既裝修都幾靚,仲會有埋打卡位!整體既感覺都幾好,職員都好NICE,仲會介紹埋MENU比我地覺得都幾貼心😛!後尾見到有狗仔入黎先知道係動物友善餐廳😻~🍽牛舌有別於平時食到嘅牛舌,呢度嘅牛舌就比較林而且肉質比較鬆化做前菜真係超適合😙~🍽牛油果沙律(細)因為本身我好鍾意食牛油果,所以見到呢個沙律就已經吸引咗🤣! 牛油果好香滑,係我好鍾意嘅一種質感😂。另外沙律入邊仲加咗合桃等等嘅材料令到食落口更加豐富更加有口感~色彩亦都豐富一啲😎!🍽Plato Criollo 特色南美烤肉飯因為聽過店員嘅介紹所以知道咗原來呢一個菜係當地人嘅All Day Breakfast🤪,當中入邊包括牛柳、雞柳、牛油果等等嘅材料( Menu有提及到)然後喺食嘅時候就會將所有嘅材料撈埋一齊先至進食,另外仲會sauce on side係用嚟點牛柳同雞柳嘅😙~先至知道原來會有咁多TIPS既,覺得好似了解咗南美多一啲啲!而味道
♡♡♡
📍Amusement Eatery (長沙灣)

🍽牛舌

🍽牛油果沙律(細)

🍽Plato Criollo 特色南美烤肉飯
因為聽過店員嘅介紹所以知道咗原來呢一個菜係當地人嘅All Day Breakfast🤪,當中入邊包括牛柳、雞柳、牛油果等等嘅材料( Menu有提及到)然後喺食嘅時候就會將所有嘅材料撈埋一齊先至進食,另外仲會sauce on side係用嚟點牛柳同雞柳嘅😙~先至知道原來會有咁多TIPS既,覺得好似了解咗南美多一啲啲!而味道方面覺得都幾容易入口😙,而牛柳同雞柳方面都幾嫩口而且唔會韌😆!所以都幾推介呢個特色南美烤肉飯!會有種感覺唔喺香港咁,感受到外國嘅氛圍😉~

🍼南美特色鮮檸梳打
賣相都幾靚, 入邊會放咗一片鮮檸檬~口味適中😍~

🍼手搖水果茶/ 熱情果
背面相會有薄薄一片嘅裝飾,可以令到成杯嘢飲更加靚😝。嘢飲落去茶味都幾香龍,再配上熱情果嘅甜味都幾match😻~
2022-09-07 39 浏览
長沙灣呢間Amusement 主打做手工pizza同手工意粉為主打 裝修以黑色為主 幾型格叫set都會有埋餐湯同飲品 當日係椰菜花湯 煮得好綿🥄味道亦好濃郁叫咗一款美式烤雞手工Pizza 10寸 兩個人食啱啱好 個批邊烘得幾脆 食落唔會滯膩 材料有雞肉,紫洋蔥,芝士同BBQ醬 簡而精 而且材料份量好多 每一啖都覺得滿足 另外仲叫咗一份炸魚薯條 外層質地酥脆 魚肉好厚身又大件 仲有配埋沙律菜同薯條 薯條係我至鍾意粗身嗰隻 調味做得幾好🍟
Amusement EateryJapan oyster牛舌蟹肉忌廉芝士炸雲呑烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁即刨新鮮松露雜菌手工闊條麵南美特色甜品pineapple ice shaken tea價錢💲: $68/ $68/ $88/ $228/ $168/ $68/ $58好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-香港好少有南美菜,竟然係荔枝角同長沙灣的交界有呢間餐廳主打呢個國家的菜式,好特別咁。裏面用左好多霓虹燈營造出cyber的感覺,仲有小小outdoor位置可以坐出去chill下。當日仲見到有客人帶埋大狗狗入去,相信餐廳都係pet-friendly🐶-✅Japan oyster. 當日的蠔來自日本長崎,size適中,海水味濃☺️ 入口creamy順滑。如果肚位更加肥美就好,而家都唔錯🤓-✅牛舌。呢個冷盤估佢唔到,牛舌切成厚片,汁的味道酸酸maymay,唔會蓋過牛的味道,令人好開胃😬 牛舌好腍,配埋用秋葵做配菜的汁,有小小滑潺潺的口感😳 旁邊仲有3塊炸豬皮,比一般船麵泰國菜個d係炸得特別鬆化。-✅蟹肉忌廉芝士炸雲呑。炸餛吞
Amusement Eatery
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅蟹肉忌廉芝士炸雲呑。炸餛吞好酥脆,皮好薄,入面包住cream cheese,cheese味好濃好creamy,小小芝士的發酵酸味,同個冇咩味的皮好match,好似fusion菜咁😝 但蟹肉的存在就有d隱秘😳
✅✅烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁。全條有4舊肉+燒洋蔥/彩椒,配菜燒到好香甜,舊豬亦燒弋講啱啱好好juicy🐷一上枱見到啲汁係咁滴落來🤩 豬肉好腍,輕輕一切已經分開到。入口係啖啖肉感,冇咩多餘油脂感。配埋底下好似莎莎咁既羅望子汁更加唔膩!呢到菜味道比較淡,主要食原材料的味道已經好正😎仲有一塊好甜的燒菠蘿啊!

✅✅即刨新鮮松露雜菌手工闊條麵。真係有2塊新鮮刨的松露🤩 一上枱松露味已經飄出來!入面都用左松露醬去煮,成個味道超級濃😗 面頭仲刨上大量一絲絲的cheese,好creamy好rich。每一條麵都掛到呢個濃稠的汁,超好食😛 同平時唔同唔會覺得係好多cream,而係用大量芝士做到的效果。如果手工闊條麵可以厚小小,更加會食到al dante的口感。

✅✅粟米芝士蛋糕。好特別的甜品!cheesecake質地似散小小的New York cheesecake,比較鬆小小🥸連埋面頭的芝士碎,味道好濃好cheesy😚 蛋糕的邊仲有小小燒過,又有d似basque cheesecake的感覺。最特別係側邊的粟米粒同焦糖醬,一齊食好有甜粟味,好有遺和咁,令到個cheesecake更加香😋

✅Pineapple iced shaken tea. very fruity! 唔會太甜,濃茶+香甜的菠蘿味🙂
幾高質的一餐,食埋個粟米cheesecake簡直係happy ending😙意粉肉類都唔錯,肉juicy,意粉的松露味好香好深刻。頭盤份量就適合送下酒,happy hour下。

同區美食🍧: #piggyfoodiein旺角
2022-09-05 47 浏览
📍𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗘𝗮𝘁𝗲𝗿𝘆 (長沙灣) 平時都好少會試到南美菜,之前喺長沙灣經過就決定入去試下🤩!餐廳嘅裝修佈置極具心思,門外望入去已經好吸引眼球,牆上掛滿了多組霓虹燈裝飾,顯得五光十色💜,氣氛好有格調。佢係一間好型格嘅Restaurant & Bar,加上播住節奏輕快嘅音樂,啱晒同朋友嚟chill下!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️慢煮西班牙豬鞍 ($248) 豬鞍好巨型厚身!! 🐷經慢煮後豬鞍嘅肉質好軟腍,然後再將豬鞍烤焗,令佢變得外脆內嫩!😍一切開就已經見到佢嘅肉汁流出,食落好香口,超juicy!! 本身佢嘅調味已經好夠,但配埋佢哋自家製嘅莓醬,食落酸酸甜甜咁,好正好夾!▪️芝士和牛肉醬手工闊條麵 ($188) 闊條麵係佢哋自家製嘅🍝,每日都新鮮製造,食落好煙韌好有咬口,而且掛汁力強!🥰芝士味好突出好香,而和牛嘅牛味好香濃!如果份量再多啲就好啦~ ▪️即刨松露薯絛 ($68)薯條偏粗身🍟,炸得好香脆,面頭嘅松露喺新鮮即刨嘅,再加上有芝士刨絲,味道好香!▪️南美特色鮮檸梳打 ($58) 梳打味道好清新✨,有少少酸酸地咁,好開胃,甜度適中。▪️橙汁🍊 ($38) 𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:📍長沙
📍𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗘𝗮𝘁𝗲𝗿𝘆 (長沙灣)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️慢煮西班牙豬鞍 ($248)

▪️芝士和牛肉醬手工闊條麵 ($188)

▪️即刨松露薯絛 ($68)

▪️南美特色鮮檸梳打 ($58)
梳打味道好清新✨,有少少酸酸地咁,好開胃,甜度適中。

▪️橙汁🍊 ($38)

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
Shop 2, G/F, The Amused, 538 Fuk Wing Street, Cheung Sha Wan
2022-09-02 79 浏览
雖然眾所週知香港是個美食天堂,但南美菜普及程度遠遠不如日本菜、韓國菜、台灣菜等,難得有機會於Amusement Eatery品嘗別具特色的南美菜當然不容錯過。牛舌 ($68) 一般而言大都以煎或燒烤方式烹調,加入檸檬製成南美風前菜酸味突出,肉質比較軟腍鬆化。即刨松露薯條 ($68) 面層舖滿新鮮黑松露及巴馬臣芝士絲,誠意十足並不如坊間一樣大多以黑松露沙律醬濫竽充數,令薯條能夠保持香脆乾爽,黑松露香氣馥郁醇美而芝士鹹香則相對淡雅。北海道帶子三文魚子墨汁手工意粉 ($188) 用上北海道帶子、三文魚子、青口、魷魚多款海鮮真材實料,手工意粉質感彈牙並充分吸收墨汁鹹鮮。秘魯特色燒有機走地雞 ($288) 加入香芹、百里香等香料份外惹味,肉質嫩滑其保留肉汁,油脂豐潤即使雞胸部位亦不會過分粗糙,出色之作。手搖水果茶 ($58) 有柚子、熱情果、菠蘿及士多啤梨四款口味,分別點了柚子和士多啤梨兩杯果味清甜,甜度適中略帶茶澀。

牛舌

即刨松露薯條

北海道帶子三文魚子墨汁手工意粉

手搖水果茶
即刨松露薯條
北海道帶子三文魚子墨汁手工意粉
2022-09-02 84 浏览
今次走到長沙灣嘅南美之旅~夜晚飲杯酒Relax吓~Amusement Eatery Dinner Set for 2 $798🔸4款前菜:🦪青口&豬皮 豬皮脆脆哋哋,青口鮮甜無沙,配上蕃茄醬好開胃~🍋傳統秘魯檸檬漬魚生 呢個酸酸哋超級開胃!有啲似日式漬魚生~🍅🧀南美芝士蕃茄沙律 表面正方形塊喺煎芝士~底部好多粒黃紅車厘茄🥟蟹蓉忌廉芝士炸雲吞 炸雲吞脆卜卜裡面喺軟綿綿嘅忌廉芝士😍主菜:🍗秘魯特色燒有機走地雞 半隻雞好大隻!雞肉都幾Juicy~🥘特色南美烤肉飯 超有南美特色嘅牛肉同雞肉~配上煎蛋🍳黑豆同牛油果🥑 可以沾沾青醬汁~甜品:🍰粟米芝士蛋糕 🌽粟米味嘅Basque Burnt Cheesecake,細細個作為飯後甜品剛剛好~Cheesecake中有粒粒粟米粒好有口感~第一次食粟米味蛋糕🤣🤣又幾特別~
今次走到長沙灣嘅南美之旅~夜晚飲杯酒Relax吓~

🔸4款前菜:
青口&豬皮

南美芝士蕃茄沙律

🥟蟹蓉忌廉芝士炸雲吞 炸雲吞脆卜卜裡面喺軟綿綿嘅忌廉芝士😍

主菜:
🍗秘魯特色燒有機走地雞 半隻雞好大隻!雞肉都幾Juicy~

甜品
青口&豬皮
南美芝士蕃茄沙律
2022-09-01 35 浏览
好奇叫咗個傳統秘魯檸檬漬魚生酸酸地好開胃,不過其實唔算係魚生🙈因為佢其實都熟熟地~口感好爽脆好特別即刨新鮮松露薯條上面有好多芝士同新鮮松露,即叫即整脆卜卜勁好食!秘魯特色燒有機走地雞餐廳係用澳洲走地雞加佢哋師傅嘅南美方法烹調~加埋特製香料醃製,肉質好嫩好juicy,就咁食已經好好味!即刨新鮮松露雜菌寬條麵雖然面頭新鮮刨嘅松露份量唔算多~但上到檯都已經好香~手工寬條麵好掛汁而且都有嚼勁~略厭有少少多cream所以有點膩,但整體都是好吃的粟米芝士蛋糕呢個呢個真係必叫!第一次食到粟米mix芝士蛋糕,本身有少少驚奇怪,但好Match 好好食!食到啲羊奶味再加粟米嘅甜加口感真係奶surprised!!食完即刻勁想encore!!

好奇叫咗個傳統秘魯檸檬漬魚生

即刨新鮮松露薯條
上面有好多芝士同新鮮松露,即叫即整脆卜卜勁好食!

即刨新鮮松露雜菌寬條麵

粟米芝士蛋糕
點解會話係南美菜呢,唔少菜式都係來自秘魯、阿根廷、墨西哥等國家,喺香港都係比較罕有。餐廳環境比較型格有格調,牆上有唔少霓虹燈💡食物種類豐富,小食選中了炸雲吞,咬開cream cheese芝士味好濃🧀🥰Ceviche即係醃魚生,係比較酸的,超開胃,食完包你好醒神😆最好食係燒雞,雞皮燒得香脆,肉質好滑又juicy,秘製香料好有特色,酸酸辣辣好惹味😳呢個真係必點💯最後叫多份主食,和牛肉醬手工闊條麵,好香牛味,手工闊條麵幾有咬有,如果份量多啲就更好!🔸蟹蓉忌廉芝士炸雲吞🧀🔸傳統秘魯檸檬漬魚生🐟🔸秘魯特色燒有機走地雞🐥🔸芝士和牛肉醬手工闊條麵🍝🔸熱情果手搖水果茶🍹📍#AmusementEatery (#長沙灣美食)長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

🔸蟹蓉忌廉芝士炸雲吞🧀
🔸傳統秘魯檸檬漬魚生🐟
🔸秘魯特色燒有機走地雞🐥
🔸芝士和牛肉醬手工闊條麵🍝
🔸熱情果手搖水果茶🍹

📍#AmusementEatery (#長沙灣美食)
  • 蟹肉忌廉芝士炸雲吞
  • 秘魯特色燒春雞
2022-08-29 982 浏览
# 南美eatcovery #長沙灣eatcovery💡精緻南美菜主打南美菜嘅餐廳好少見,原來長沙灣都有一間,仲要幾高質,未食過南美菜嘅非常值得一試,絕對唔會令你失望!🍽秘魯特色燒有機走地雞餐廳選用澳洲走地雞,用南美特製香料醃製,肉質鮮嫩juicy,香料味道入晒雞到,就咁食已經好好食。食得辣嘅可以配埋餐廳自製嘅辣醬,食落更惹味!配菜都冇求其,有粟米、秋葵、紫薯等,非常豐富。🍽烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁串燒以垂吊形式一拎出嚟已經非常搶眼!豬肉肉質厚實,配上平日較少機會食到嘅羅望子醬,羅望子汁薑味香濃,同豬肉味道出奇地夾!配菜有燒菠蘿,燒得啱啱好,多汁,非常驚喜。另外配上炒紅椒、洋蔥,加上特別嘅醬汁,酸味味,食完大大串肉都唔會滯。🍽蟹蓉忌廉芝士炸雲吞雲吞皮好薄,炸得啱啱好,非常脆口,一入口忌廉芝士非常creamy,送酒一流🍽Yebisu Premium Japan beer今次試咗一隻日本啤酒,一入口麥味香濃,口感十分濃厚。🍽熱情果手搖水果茶餐廳水果茶有唔同味道,今次揀咗熱情果味。熱情果嘅甜酸味同茶味平衡,甜度適中,香甜清新。
# 南美eatcovery #長沙灣eatcovery

💡精緻南美菜

🍽秘魯特色燒有機走地雞

🍽烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁

🍽蟹蓉忌廉芝士炸雲吞

🍽Yebisu Premium Japan beer
今次試咗一隻日本啤酒,一入口麥味香濃,口感十分濃厚。

🍽熱情果手搖水果茶
  • 蟹肉忌廉芝士炸雲吞
  • 秘魯特色燒春雞
  • 烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁
2022-08-28 41 浏览
南美菜係近年輕起嘅菜式之一,近年來有好多香港嘅新餐廳都係以南美菜作為主題。今次嚟到位於長沙灣嘅Amusement Eatery,食咗好有驚喜嘅一餐🥰大門裝修華麗,係位於某私人住宅嘅地下,十分乾淨企理,入邊仲有個好靚嘅梳化打卡位,想點樣影都冇問題😎今次我哋叫咗兩個lunch set,有齊前菜、主菜同埋甜品:餐湯嗰日嘅是日餐湯係南瓜蘆筍湯,兩款食材嘅味道都好突出,好綿好香,配埋佢嘅脆麵包條就更matchy✌🏻蟹蓉忌廉芝士炸雲吞係好特別嘅一個appetizer,以往食炸雲吞入邊一定係蝦,但呢度加入咗啲西式元素,用蟹蓉忌廉芝士作為餡,質感creamy,口感濃郁,點埋雞醬簡直一流!傳統秘魯檸檬漬魚生冇諗過呢一度都可以食到魚生🤣佢嘅魚生同我哋一般食到嘅日式魚生有啲唔同,佢係用某種魚肉mixed埋洋蔥同椒絲,加上檸檬汁而成嘅一個appetizer。魚肉十分鮮甜爽滑,一啲腥味都冇,仲有陣陣檸檬鮮甜味,好refreshing!西班牙黑毛豬鞍嚟到主菜,打響頭炮嘅係呢一道西班牙黑毛豬鞍。唔講味道淨係講外表已經好吸引,豬鞍燒得好靚,係完美嘅顏色。肉質更加係好嫩滑,一啲都唔鞋口!個人認為佢醃肉嘅調味已經調校得非

今次我哋叫咗兩個lunch set,有齊前菜、主菜同埋甜品

餐湯

西班牙黑毛豬鞍
嚟到主菜,打響頭炮嘅係呢一道西班牙黑毛豬鞍。唔講味道淨係講外表已經好吸引,豬鞍燒得好靚,係完美嘅顏色。肉質更加係好嫩滑,一啲都唔鞋口!個人認為佢醃肉嘅調味已經調校得非常之好,鹹鹹香香咁,唔需要點個醬都已經好好食。

是令魚柳手工闊條麵
魚柳外皮脆卜卜,入面嘅魚肉好嫩滑,但要趁熱食,如果唔係就有機會變腥。闊條麵稍為一餅餅,唔算彈牙,但配咗酸甜嘅蕃茄醬,都總算可以補償呢樣嘢嘅不足👍

藍莓雪芭
甜品以雪糕作結✌🏻當日食嘅係藍莓雪芭,藍莓味好出,一啲都唔artificial,面頭仲有少少胚芽碎,加埋旁邊嘅威化朱古力條,好有食芭菲嘅感覺😎
長沙灣一帶進駐左愈來愈多特色餐廳,今次呢間餐廳主打拉丁美洲菜式,設有室內、外座位,而且係寵物友善餐廳,食客可以帶埋寵物一齊黎chill🐾 頭盤方面,南美檸檬漬魚生,以各款配料調製而出,味道酸酸甜甜、口感清新爽甜既千葉平目魚,整體令人眼前一亮,非常開胃~ 而另一款創意蟹肉忌廉芝士雲吞,外表炸得香脆,餡料層次分明🍴 主菜方面,北京填鴨手工pizza,以烤鴨加入青瓜、京葱絲等,鋪係厚薄適中既Pizza上面,配搭相當特別,口味亦出乎預期地夾,特別又好味~ 餐廳牆上面掛滿各種霓虹燈,令整個環境更加有格調,相信夜晚黎試異國菜式會更加有feel🥂
2022-08-28 36 浏览
充滿南美風情色彩嘅西餐廳💃🎶, 裝修同埋menu菜色都好特別, 風味牌平時喺香港好少食到,yummy yummy 值得一試! 😍🐃秘製牛舌前菜: 牛舌tapas冷盤味道好開胃, 牛脷質感淋滑入味✌🏻,口味係平時喺香港少食到嘅, 值得一試。🍝芝士和牛醬闊條麵: 風味偏重,芝士同埋牛肉味超級濃郁, 芝士份量多到覆蓋曬個闊條麵❤️❤️, 芝士控必點!🐔加勒比烤雞: 呢度嘅招牌菜, 平時食烤雞食到雞胸嘅部位點都會有啲嚡口🥺, 呢份烤雞雞肉非常多汁嫩滑, 醃料好獨特, 食過返尋味😍~~~~~📍Amusement Eatery長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖~~~~~😋味道: 8.5/10📸賣相: 8. 5/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8.5/10💲人均:$200-400⏪回頭率:85%~~~~~

📍Amusement Eatery
💎性價比: 8.5/10
💲人均:$200-400
⏪回頭率:85%
2022-08-26 730 浏览
位於長沙灣的@amusementhk 主打拉丁美洲菜牆上掛有霓虹燈裝飾 型格bar & restaurant路線大廚係委內瑞拉長大 所以連南美特色甜品都有夠唒正宗 香港好少見😳手搖水果茶更是IGable另外餐廳是寵物友善 設有戶外及室內用餐位置·🥙APERITIVOS餐前菜非常值得試 充滿墨西哥/秘魯南美風情喜歡吃辣不妨點Ceviche Peruano 檸檬漬魚生Salpicon 🐙怕辣就跟我一樣叫海鮮凍盤 好開胃將蝦 章魚 蟹柳 燈籠椒 洋蔥等多種海鮮和蔬菜切塊並配秘製醬汁 酸中帶微辣 再加檸檬汁提鮮更加入Mexican wheel chips 🧇賣相可愛特別口感酥脆似蝦片 比tacos/ nachos 多份新鮮感·🍖PLATOS PRINCIPALCostillar De Cerdo Español 🐖西班牙黑毛豬鞍提起南美菜 除了想起烤雞 串燒 色彩斑斕的菜外 又點少得西班牙黑毛豬 店家先以慢煮方式烹調再烤至兩邊金黃 肉質外微脆焦香 內則嫩滑多汁旁邊的醬料很醒胃🍠伴碟蔬菜吸滿了豬鞍精華·👨🏻‍🍳TODAYS SPECIALAmerican BBQ beef pizza 🍕美式燒烤
位於長沙灣的@amusementhk 主打拉丁美洲菜
又點少得西班牙黑毛豬 店家先以慢煮方式烹調
再烤至兩邊金黃 肉質外微脆焦香 內則嫩滑多汁
旁邊的醬料很醒胃🍠伴碟蔬菜吸滿了豬鞍精華
👨🏻‍🍳TODAYS SPECIAL
American BBQ beef pizza 🍕美式燒烤醬薄餅
不得不讚這店的homemade pizza 神級好食
還被我遇到是日限定口味 批底非常煙韌鬆軟
食到廚師功架 灑滿手撕牛肉 海量芝士超級拉絲
塗上BBQ醬🍅用番茄仔解膩 會因為pizza再訪
🍝PASTA HECHA A MANO
Pappardelle De Trufa Fresca Y Setas Mixtas
(Seasonal) 🍄即刨新鮮松露雜菌手工闊條麵
  • BBQ Chicken Pizza
  • 海鮮凍盤
  • 即刨新鮮松露雜菌手工闊條麵
2022-08-23 50 浏览
今個週末懷住興奮嘅心情去睇演唱會🤗演唱會前去左間氣氛食物同樣超讚嘅地方食南美菜😋餐廳喺多組霓虹燈襯托下極有格調重要係Pet Friendly, 聽倒旁邊坐位點菜, 店員都好貼心咁問「請問要多杯水麻」, 原來 問緊嘅係 幫狗狗🐶 要水🤣就萛帶埋嘅愛寵都可以好好嘆番杯🤭🍴食物🍴🐚海鮮凍盤 (細)$98頭盤好選擇, 酸酸哋 夠醒胃開餐一流🍡西班牙烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁 $228菜式擺設已經好有特色, 用支架吊起烤伊比利亞豬肉配上三色椒, 肉汁充盈嘅豬肉會慢慢滴啲豬肉汁落底部嘅菠蘿莎莎, 再點啲特製嘅羅望子汁, 夠特色又滋味🥹🦞藍龍蝦意粉 Lobster Spaghetti$248重未印上餐牌嘅最新菜式☝🏽藍龍蝦肉質鮮嫩, 意粉有濃濃嘅龍蝦味非常入味, 入口唔太軟好煙靭彈牙, 鐘意口感意粉嘅一定喜歡👍🏼🍸飲品🍸Shiraz🍷 $68餐廳氣氛令我想都叫番杯飲吓🥂易入口唔會澀啱飲手搖水果茶 (菠蘿🍍) $58加上菠蘿感覺清新, 甜度適中啱啱好
今個週末懷住興奮嘅心情去睇演唱會🤗
演唱會前去左間氣氛食物同樣超讚嘅地方食南美菜😋

餐廳喺多組霓虹燈襯托下極有格調

🍴食物🍴
🐚海鮮凍盤 (細)
頭盤好選擇, 酸酸哋 夠醒胃開餐一流

🍡西班牙烤伊比利亞豬肉串燒配羅望子汁

🦞藍龍蝦意粉 Lobster Spaghetti

🍸飲品🍸
Shiraz🍷 $68
餐廳氣氛令我想都叫番杯飲吓🥂易入口唔會澀啱飲

手搖水果茶 (菠蘿🍍) $58
加上菠蘿感覺清新, 甜度適中啱啱好